فهرست مطالب

اسلام و پژوهش های مدیریتی - پیاپی 2 (پاییز 1390)

نشریه اسلام و پژوهش های مدیریتی
پیاپی 2 (پاییز 1390)

  • 194 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/01/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قادرعلی واثق غزنوی صفحه 5
    به شمار مکاتب موجود در جهان، درباره انسان نظریه وجود دارد. به هر اندازه که این نگاه ها به انسان متفاوت باشند، علوم انسانی مترتب بر آن نیز تفاوت خواهد یافت. در این نوشتار انسان از ابعاد مختلف همانند آفرینش، هدف از زندگی، طبیعت، حقیقت، جبر و اختیار و ارزش محوری، از دیدگاه اسلام و اندیشوران مغرب زمین بررسی شده است.
    هدف این نوشتار بیان اثرگذاری انسان شناسی بر علوم اجتماعی و بخصوص سازمان و مدیریت است. نتیجه این پژوهش آن است که سازمان یا نظام سیاسی که بر اساس دیدگاه قرآن کریم درباره انسان، سازماندهی و اداره می شود، بسیار متمایز از سازمان یا نظام سیاسی که بر اساس نگاه های اندیشوران مغرب زمین به انسان، سازماندهی و اداره می شود. با توجه به این امر می توان گفت انسان شناسی از مبانی علوم اجتماعی به ویژه مدیریت شمرده می شود و بسیار مهم است.
    کلیدواژگان: اسلام، قرآن، انسان، مدیریت، سازمان، مدیریت علمی
  • محسن منطقی صفحه 41
    انسان موجودی تصمیم گیر است. تصمیم گیری یعنی حل مسئله و انتخاب راه حل. مدیران برای تصمیم گیری و چاره جویی مسئله، باید مقدماتی فراهم آورند تا بتوانند موضوع را بشناسند و سپس آن را حل کنند. برخی از این مقدمات آگاهانه برگزیده می شوند و برخی دیگر بدون توجه به کار می روند. انسان ها تحت تاثیر عوامل تربیتی و شناختی در دوران زندگی برداشت هایی در ذهن خود جای می دهند و به هنگام تصمیم گیری، به طور طبیعی از آنها استفاده می کنند.
    مدیران آگاه با جاسازی اطلاعات واقعی و ارزنده و چینش مناسب آن می توانند شرایط را برای تصمیم گیری بهتر خود فراهم سازند. نگرش ها با هدایت ذهن مدیران، آنان را در پیمودن فرایند تصمیم گیری همراهی می کند. نگرش های مدیران می تواند در همه مراحل تصمیم گیری نقش بیافریند. نقش آگاهی های هستی شناسانه و انسان شناسانه موثر در تصمیم گیری، در این مقال در کانون توجه است. مدیران مومن با داشتن این آگاهی های ضمنی بهتر می توانند در رویاروی مسائل قرار گیرند. در این مقاله با تحلیل مفهوم نگرش و تبیین مراحل تصمیم گیری، تلاش شده است که با استفاده از منابع اسلامی تاثیر نگرش ها بر تصمیم گیری بررسی شود.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، نگرش، هستی شناسی، انسان شناسی
  • حسین پرکان، مرتضی سلطانی صفحه 59
    ارائه تحلیلی جامع و روشمند از فرهنگ برای تصمیم گیری بهینه، همواره از دغدغه های اصلی نظام مدیریت فرهنگی کشور بوده است. بدون دسترسی به اطلاعات صحیح و دقیق از وضعیت گذشته و حال فرهنگ کشور، نمی توان به گونه ای مناسب و اطمینان بخشی تصمیم گرفت. گردآوری اطلاعات صحیح و دقیق و تحلیل کارآمد آن، نیازمند الگوهای جامعی است که تمام ابعاد نظام فرهنگ و تعاملات حساس آن با سایر نظام ها را در مدنظر قرار دهد.
    در این مقاله، با روش تئوری مفهوم سازی بنیادی و با بهره گیری از یافته های آخرین مطالعات ملی حوزه فرهنگ، الگوی مفهومی جامعی شامل اجزا و عناصر نظام فرهنگی، مولفه های فرهنگ، سطوح فرهنگ و تعاملات آنها ارائه می شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ، نظام فرهنگی، الگوی تحلیل فرهنگی، تئوری مفهوم سازی بنیادی
  • وحید عوقی صفحه 75
    برای شناخت تفاوت های فرهنگی جوامع، دستیابی به مشترکات آنها ضروری است. عالمان اجتماعی کوشیده اند از طریق استدلال نظری، تجربه میدانی، و مطالعات آماری، مسائل مشترک بین جوامع را شناسایی کنند. نتایج این مطالعات به نظریاتی در باب ابعاد فرهنگ انجامیده است. یکی از مهم ترین مطالعات در این زمینه الگوی ابعادی هافستد در شناسایی ابعاد فرهنگ ملی است. وی پنج بعد مشترک فاصله قدرت، جمع گرایی فردگرایی، زنیگری مردیگری، اجتناب از ابهام و جهت گیری کوتاه مدت بلندمدت را بین جوامع شناسایی کرده است. نوع نگاه به این مقولات می تواند تفاوت های فرهنگی را مشخص کند. با توجه به اهمیت این موضوع در برنامه ریزی های فرهنگی و احساس خلا در مطالعات اسلامی در این زمینه، نویسنده کوشیده است با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، هریک از این زوایا را به جامعه جهانی عصر ظهور، که ظرف تحقق تمام ارز ش های اسلامی است، عرضه کند تا نتایج آن مبنای مطالعات و برنامه ریزی های فرهنگی قرار گیرد. در این مقاله جمع گرایی فردگرایی (یکی از ابعاد پنج گانه الگوی هافستد) در کانون بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ ملی، جامعه مهدوی، فرهنگ اسلامی، جمع گرایی، فردگرایی
  • محمدحسین شیخی صفحه 99
    نظام اداری کشور با وجود همه تلاش های صورت گرفته در جهت اصلاح آن همچنان فاقد کارایی و پاسخ گویی لازم است. یکی از علل اصلی آن، بی توجهی به ارزش های اسلامی و نقش بنیادین آن در تحول و سلامت نظام اداری است. از این رو، تحقیق حاضر درصدد تبیین عوامل موثر بر سلامت نظام اداری و رشد ارزش های اخلاقی در آن با استفاده از آیات قرآن کریم و سیره نظری و عملی معصومان با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی است. با تحلیل محتوی منابع اسلامی می توان چنین نتیجه گرفت که سلامت نظام اداری و رشد ارزش های اخلاقی در آن، از یک سو تحت تاثیر مبانی هستی شناختی و انسان شناختی حاکم بر باورهای افراد سازمانی است و از سوی دیگر تحت تاثیر عوامل سه گانه ارزشی، درون سازمانی و برون سازمانی است. از این رو، اعمال سه نوع اصلاحات بینشی و اعتقادی، درون سازمانی و برون سازمانی ضروری است.
    کلیدواژگان: سلامت، نظام اداری، سلامت سازمانی، سلامت نظام اداری، ارزش های اخلاقی
  • عذرا معصومی صفحه 127
    دستیابی به موقعیت برتر در بازار و حفظ آن به سبب گسترش و تنوع ضایع و شدت رقابت از یک سو و افزایش انتظارات مشتریان از سوی دیگر به گونه ای فزاینده دشوار شده است. امروزه مزیت سازمان ها برای پیشی گرفتن از یکدیگر نه در به کارگیری فناوری جدید، بلکه در بالا بودن اعتماد به نفس و میزان تعهد کارکنان به اهداف سازمانی نهفته است. با توجه به رقابتی شدن دنیای امروز و نقش موثر نیروی انسانی در بهبود عملکرد سازمان ها، هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر عوامل سرمایه انسانی بر رقابت پذیری موسسات مالی است. در این تحقیق 158 پرسشنامه در شعب بانک کشاورزی استان گلستان توزیع شد و بر اساس 107 پرسشنامه جمع آوری شده فرضیه ها بر پایه آزمون فرضیه نسبت (آزمون دوجمله ای) و t یک نمونه ای بررسی شد. نتایج نشان داد که سرمایه انسانی بر راهبردهای رقابت پذیری (کاهش بهای تمام شده ارائه خدمات، تمایز خدمات و تمرکز بر مشتری) در بانک تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، رقابت پذیری، بانک کشاورزی
  • ظاهر اکبری صفحه 157
    «ارتباطات درون فردی» یکی از مهم ترین سطوح ارتباطات است که پایه ارتباطات دیگر (میان فردی، گروهی، سازمانی) به حساب می آید. ارتباطات درون فردی از مبانی ریشه دار و عمیق دینی و فلسفی برخوردار است که هم آموزه های وحیانی به آن توجه داشته و انسان را به تدبر در آن فراخوانده و هم گزاره های فلسفی و عقلی آن را اثبات و تایید کرده است. در منابع اسلامی، انسان موجود عاقل و برخوردار از نیروی اراده و اختیار معرفی گردیده که هرگونه کوشش او در قدم اول متوجه خود اوست تا مسئولیت و تبعات آن را بپذیرد و در گام های بعدی متوجه افراد دیگر است. ارتباطات درون فردی نه تنها از آن جهت مهم است که تعامل و رابطه انسان با توانایی های درونی اش را که حقیقت و هویت وی را شکل می دهد رسم می کند، بلکه از این منظر که کارکردهای اجتماعی و سازمانی موثری دارد نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است. مهم ترین نقش های سازمانی ارتباطات درون فردی عبارت اند از: خودکنترلی، عزت نفس، اعتماد به نفس، وجدان کاری.
    کلیدواژگان: ارتباطات، ارتباطات درون فردی، مبانی ارتباطات درون فردی، نقش های سازمانی ارتباطات درون فردی
  • صفحه 181
|
  • Qadir Ali Wasiq Qazanavi Page 5
    There are as many views about man as there are schools of thought in the world, and this makes the different human sciences as many as different views. The present paper expounds man’s various aspects in the view of western and Muslim thinkers, focusing on creation, aim of life, nature, truth, determinism and freedom, value orientation.This paper aims at explaining the effectiveness of anthropology on social sciences, and on organization and management in particular. The research findings show that the organization or political system organized and managed according to the Qur’anic view of man is very distinct from organization or political system organized and managed according to the western thinker's views about man. Given this, anthropology which is considered as one of the foundations of social sciences particularly management, is of great importance.
    Keywords: Islam, the Holy Quran, man, management, organization, scientific management
  • Mohsen Manteqi Page 41
    Man is a decision-maker being. Decision –making means solving problems and choosing solutions. To make a decision and to solve a problem, managers must make some arrangements in order to be able to understand the problem and solve it. Some of these arrangements are made consciously and some others are applied carelessly. Under the influence of cognitive and educational factors during their lives, men form some conceptions and use them naturally when making decisions.By obtaining factual and valuable information and properly processing it in their minds, prudent managers can create an atmosphere for making better decisions. The attitudes can provide the managers with some facilities in the process of decision-making. These attitudes can play a significant role in all the stages of decision making. The present paper focuses on the ontological and anthropological insights (knowledge) which influence decision-making. Having these implicit insights, faithful managers are capable of handling problems more effectively. This paper tries to investigate the effect of attitudes on decision-making by analyzing the concept of attitude and expounding the stages of decision-making and referring to Islamic sources.
    Keywords: decision, making, attitude, ontology, anthropology
  • Morteza Soltani* Page 59
    Providing a comprehensive and systematic analysis of culture for the sake of making better decisions has always been one of the main concerns of our country's cultural management system. One cannot make proper and reliable decisions without having access to correct and exact information about the past and present status of one’s country's culture. Gathering correct and exact pieces of information and analyzing them effectively requires comprehensive patterns and models that take into consideration all the dimensions of a cultural system and its decisive interactions with other systems. Applying a fundamental conceptualization theory method and using the findings of the latest national studies in the field of culture, the present paper provides a comprehensive conceptual model including parts and elements of cultural system, components of culture, levels of culture and their interactions.
    Keywords: culture, cultural system, cultural analysis model, fundamental conceptualization theory
  • Vahid Ouqi Page 75
    In order to understand the cultural differences between societies it is necessary to have access to their common grounds. Sociologists have tried to recognize and understand the common grounds between societies through theoretical reasoning, field study experience, and statistical studies. The results of these studies have led to evolving a number of theories the about dimensions of culture. Hofstede's dimensional model is one the most important studies in recognizing the dimensions of national culture. He has recognized five dimensions common to most societies and they are as follows: power distance, Individualism/collectivism, masculinity/femininity, avoidance of ambiguity, and short–term orientation/long-term orientation. The way these categories are viewed can contribute to underscoring the cultural differences. Due to the importance of this issue in cultural planning and feeling that this subject has not been given due attention by Islamic studies, the author has tried through a descriptive-analytical method to introduce each of these dimensions to the world of the Age Appearance, during which all Islamic values are realized, so that its results may be used as basis for cultural studies and planning. This paper focuses on Individualism/collectivism which constitutes one of the dimensions of Hofstede's model.
    Keywords: culture, national culture, pro, Mahdism society, Islamic culture, collectivism, individualism
  • Mohammad Hussein Sheykhi Page 99
    In the spite of all the attempts to reform the administrative system of our country, it still to lacks the required efficiency and effectiveness. One of the main reasons of such inefficiency and ineffectiveness is inattention to Islamic values and their fundamental role in the development and well-being of the administrative system. Therefore, in its attempt to expound the factors influencing the well-being of the administrative system and development of moral values in it, the present paper refers to the Quranic verses and theoretical and practical lifestyle of the Fourteen Infallibles. The research method is descriptive – analytical. An analysis of the content of Islamic sources shows that the well-being of the administrative system and development of moral values in it are influenced by the ontological and anthropological principles governing the beliefs of the personnel on the one hand, and by value, intra-organizational and extra-organizational factors, on the other hand. Hence, it is necessary to implement insight-ideological, intra-organizational, and extra-organizational reforms.
    Keywords: well, being, administrative system, organizational well, being, well, being of administrative system, moral values
  • Ozra Masoomi Page 127
    It has been increasingly difficult to achieve a superior position in the market and preserve it due to the great development and variety and intensity of competition, on the one hand, and to the increase in customer's expectations, on the other hand. Nowadays, organization's superiority to outstrip each other does not lie in applying new technologies; rather it lies in the greatness of self-confidence of the staff and the extent of their commitment to organizational aims. Regarding the fact that the modern world tends to be competitive and human force has influential role in improving organizational functions, the main aim of the present paper is to investigate the influence the factors of human capital has on the competitiveness of financial institutions. To this end, 158 questionnaires were distributed in all branches of Agriculture bank in Golestan Province and the research hypotheses were examined on the basis of ratio hypothesis test (binomial test) and one-sample t-test, using data gathered from 107 questionnaires. The research findings show that human capital influences competitiveness strategies (the decrease in cost price of providing services, services differentiation, and concentration on customer) in bank.
    Keywords: human capital, competitiveness, Agriculture Bank
  • Zahir Akbari Page 157
    As one of the most important levels of communication" intra- individual communications" is considered the basis for other sorts of communication (such as inter-individual, collective, and organizational communications). Intra- individual communication has deep-rooted religious and philosophical principles which are not only taken care of by divine doctrines and invited man to reflect on them but they have been proved and approved by philosophical and intellectual propositions. In Islamic sources man is defined as a sensible creature having will and free choice and whatever he does the effects of his deed first return to him when accepting the responsibility and effects of his deeds and then to others. Intra-individual communication is important; first, because it outlines man's interaction and relation with his inner capacities – which forms his real character and identity and secondly because it has influential social and organizational functions. The most important organizational roles of intra- individual communication are: self-control, self-esteem, self-confidence, work ethic.
    Keywords: communication, intra, individual communication, the principles of intra, individual communication, organizational role of intra, individual communication