فهرست مطالب

اسلام و پژوهش های مدیریتی - پیاپی 3 (زمستان 1390)

نشریه اسلام و پژوهش های مدیریتی
پیاپی 3 (زمستان 1390)

  • 176 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/05/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 5
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 7
    وقتی نظام جدیدی در هر کشور بر سر کار می آید، ناگزیر اهداف و برنامه هایش از طریق مدیرانی عملیاتی می شود که در جامعه مسئولیت های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی بر عهده دارند؛ وگرنه یک نفر هرقدر هم قدرتمند باشد، هیچ گاه نمی تواند جامعه را به صورت فردی اداره کند، خواه انسان عادی باشد و یا حتی از پیامبران و امامان؛ زیرا آنان هم بر اساس سنت الهی، از طریق اسباب و مسببات عادی کار می کردند.
    در این مقال،استاد به بحث نظام اداری و سیر تکاملی آن در صدر اسلام و انقلاب اسلامی می پردازند.
  • محمدحسن جعفری صفحه 13
    «فقه حکومتی» مقوله ای است که در چند سال اخیر، موضوع بحث محافل علمی، به ویژه در درون حوزه علمیه قرار گرفته است. از سوی دیگر، «خط مشی عمومی» دانشی است دارای ادبیات علمی نسبتا مشخص. این دو مقوله هرچند در دو فضای متفاوت علمی مطرح شده است، اما می توان با مقایسه این دو مفهوم، دقت نظر بیشتری در هر دو مقوله پیدا کرد. در این تحقیق، با روش تحلیلی، ابتدا دو مفهوم به مولفه های اصلی خود تحلیل شده و بر این اساس، میان این دو مقایسه صورت پذیرفته و شباهت ها و تفاوت های دو مفهوم بیان شده است. نتیجه نظری این مقایسه آن است که دو مفهوم از لحاظ ظاهری و روبنایی با هم شباهت دارند، اما در مبانی مختلف هستند. از لحاظ کاربردی نیز نتیجه این مقایسه آن است که در توسعه دانش فقه حکومتی صرفا می توان از ساختارها و روبنا های دانش خط مشی عمومی استفاده کرد، اما باید به تفاوت در مبانی به دقت توجه شود
    کلیدواژگان: فقه، خط مشی، حکومت، سیاست
  • محمدرضا رحیمی صفحه 35
    در جامعه ای که بر اساس فرهنگ اسلامی رشد کرده است، در صورتی راهبردها منجر به تحقق شایسته سالاری می شود که بر اساس رویکرد اسلامی طراحی شده باشد. نوشتار حاضر با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، سعی کرده است، راهبردهای شایسته سالاری از منظر قرآن کریم را تبیین کند. بر اساس این مطالعه، مهم ترین عامل برای تحقق و نهادینه سازی شایسته سالاری، بررسی و نقد باورها و ارزش های نادرست نسبت به شایسته سالاری و سپس جایگزین ساختن ارزش ها و باورهای اسلامی به جای آنهاست. ازاین رو، یافته علمی، تحقیق حاضر این است که برای شکل گیری و تثبیت شایسته سالاری، حکومت اسلامی باید در سطح راهبرد خط مشی، تحقق و تثبیت ارزش ها و باورهای اسلامی را به مثابه یک خط مشی اساسی مورد توجه قرار دهد و برای تحقق این امر در سطح راهبرد سازمانی، به برنامه ریزی نیروی انسانی مناسب، جامع و دقیق اقدام نماید و در سطح راهبرد مدیریتی، ارزش های اسلامی مرتبط به کار، مسئولیت، حق و چگونگی استفاده از منابع را سرلوحه رفتار خود قرار دهد.
    کلیدواژگان: راهبرد، خط مشی، سازمان، مدیریت
  • علی عسکری وزیری*، حسن زارعی متین صفحه 63
    از جمله موضوعاتی که امروزه به طور گسترده، در سازمان ها به آن توجه می شود، معنویت و اخلاق است. پدیده «پیچیدگی انواع محیط» در عصر کنونی، سازمان ها را بر آن داشته است تا پاسخ ها، نگرش ها و رویکردهای گوناگونی به آن داشته باشند. با ورود به سازمان، با توجه به شدیدتر شدن نیاز به اعتماد برای فعالیت در سازمان های جهان امروزی نیاز به معنویت و توسعه هوش معنوی در بین افراد افزایش می یابد.
    برای آنکه بتوانیم هوش معنوی را در محیط کار نظام جمهوری اسلامی ایران عملیاتی کنیم، باید هوش معنوی را با توجه به آموزه های دین مبین اسلام بررسی کنیم. ازاین رو، این مقاله با تکیه بر مطالعات کتاب خانه ای و با روش توصیفی و تحلیل منطقی، مفهوم «هوش معنوی»، جایگاه و نقش آن را در محیط کسب و کار تبیین می نماید. سپس با بررسی الگوهای رایج هوش معنوی، ابتدا ضرورت تدوین الگوی هوش معنوی را بر اساس آموزه های اسلامی شرح می دهد و آنگاه به برخی از مولفه های این هوش بر اساس تعالیم دینی اشاره می کند و در نهایت، به راه کارهای تقویت و رشد هوش معنوی از نظر اسلام می پردازد.
    کلیدواژگان: هوش، معنویت، مولفه کار
  • علی آقا پیروز صفحه 91
    این مقاله درصدد پاسخ به این سوال است که «سبک رهبری در مدیریت اسلامی چگونه است؟» آموزه های اسلامی مربوط به موضوع رهبری بر اساس روش کتابخانه ای در جمع آوری اطلاعات و با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، جمع آوری، توصیف و تحلیل می شود. اساسا سبک رهبری با نوع انسان شناسی ارتباط وثیقی دارد. اگر برای انسان، نوعی کرامت ذاتی قایل باشیم، نحوه رهبری و تعامل با او کریمانه خواهد بود و اگر او را لئیم و پست تصور کنیم، شیوه رهبری مستبدانه و خوارکننده است. فرضیه این تحقیق آن است که شیوه رهبری در مدیریت اسلامی کریمانه است؛ زیرا بر کرامت ذاتی انسان ها استوار است. این شیوه مستفاد از کلام مولای متقیان حضرت علی(ع) است که می فرمایند: «واخلط الشده بضغث من اللین و ارفق ماکان الرفق ارفق و اعتزم بالشده حین تغنی عنک الا الشده.» رهبر باید نرمش حداکثری را با شدت حداقلی در سازمان ترکیب کند و در مواجهه با افراد، تا حد امکان نرمش و مدارا نشان دهد و در هنگام ضرورت، شدت عمل نشان دهد. مواضع شدت عمل را می توان خیانت، سرپیچی از فرمان و مانند آن دانست. هریک از مولفه های رهبری، خود دارای شاخص ها و مراتبی است. استفاده از شیوه رهبری نیازمند مبادی و مقدماتی است که مهم ترین آنها داشتن سعه صدر است. چنانچه این شیوه با انگیزه جلب رضای الهی انجام شود، می توان آن را «رهبری معنوی» نیز نامید. این شیوه رهبری بر دیگر وظایف مدیریت نیز تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: رهبری، نرمش، رفق، شدت عمل، کریمانه
  • سعید حجازی فر، صباح الهدی باقری کنی صفحه 117
    شاید در بین نظریه های اخلاقی هیچ کدام به پیچیدگی و گستردگی اخلاق فضیلت نباشد. این نظریه، که امروزه از مهم ترین نظریه های اخلاقی است، انتظار می رود در آینده بتواند در حوزه های گوناگون، از جمله در اخلاق مدیریت به دلیل مولفه های ارزشمندی که دارد در ایجاد یک زندگی اخلاقی و سعادتمند، کارایی داشته باشد. بدین روی، از این نظریه می توان در حوزه مدیریت و سازمان استفاده کرد و به سمت سازمان های فضیلت محور حرکت نمود. برای این منظور، ابتدا باید تعریفی از سازمان فضیلت محور ارائه کرد تا بر اساس آن بتوان ویژگی های چنین سازمان هایی را برشمرد. سازمان های «فضیلت محور» به سازمان هایی گفته می شود که بر اساس فضیلت های اخلاقی شکل می گیرند و مدیران و کارکنان آن انسان هایی فضیلت مدار بوده و ارتباطات و فعل و انفعالات سازمانی بر اساس فضایل اخلاقی تنظیم می گردد. بر اساس این تعریف، در این مقاله، فضیلت های محوری در سازمان ها در دو سطح فردی و سطح سازمانی بیان شده است. در سطح فردی، فضیلت هایی همچون انس باخدا، اخلاص و نیت خالص، آخرت گرایی، مسئولیت پذیری ها و در سطح سازمانی، فضیلت هایی همانند عاطفه انسانی، خدمت گزاری، عدالت، و رعایت قوانین و سلسله مراتب به عنوان فضلیت های محوری ذکر شده است.
    کلیدواژگان: فضیلت، سازمان، اخلاق، مدیریت
  • مصطفی فتاحی، ساجد گودرزی، محمدحسین نوروزی صفحه 145
    در سال های اخیر، نظام های کاری با عملکرد بالا و تاثیر آن بر سایر متغیرهای سازمانی، همچون عملکرد سازمان و انعطاف پذیری منابع انسانی مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته است. تا کنون در این زمینه پژوهش میدانی در سطح فردی و یا سازمانی انجام نشده است.
    این پژوهش به مطالعه تاثیر به کارگیری نظام های کاری با عملکرد بالا بر افزایش عملکرد سازمانی و همچنین بررسی نقش میانجی انعطاف پذیری منابع انسانی در این ارتباط می پردازد. روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری، شرکت های تجاری مستقر در منطقه 6 تهران بوده که به صورت تصادفی، 51 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شده اند. نتایج نشان داده است که بین نظام های کاری با عملکرد بالا و انعطاف پذیری منابع انسانی با عملکرد بالا رابطه مثبت معناداری وجود دارد. همچنین مشخص شده است که انعطاف پذیری منابع انسانی نقش میانجی گر رابطه بین HPWS و عملکرد را ایفا می کند. در پایان، بر مبنای این یافته ها، پیشنهاداتی برای پژوهش های آتی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: نظام های کاری، عملکرد سازمانی، انعطاف پذیری، منابع انسانی
  • صفحه 163
|
  • Mohammad Hassan Jafari Page 13
    "Governmental jurisprudence" has recently been a subject of special concern to scientific circles, especially in seminaries (hawaza Ilmiyah). On the other hand, "general policy" is a discipline which has a fairly distinct scientific literature. Although these two issues are discussed in two different contexts, we can have a clearer view of them when comparing them with one another. Using an analytical method, the present paper first analyzes these two concepts in terms of their own components, compares between them, and makes explicit the similarities and differences between them. The theoretical result of this comparison shows that these two concepts are similar in the outward and super structural aspect and different in principles. The practical application of this comparison is that only the structures and superstructures of the discipline of general policy can be used in developing the discipline of governmental jurisprudence. In doing so, we must consider their differences concerning the principles.
    Keywords: jurisprudence, policy, government, politics
  • Mohammad Reza Rahimi Page 35
    If in a society which has developed in Islamic culture the strategies are compatible with Islamic pattern they can contribute to the realization of meritocracy. Using a descriptive-analytical method, the present paper examines the strategies of meritocracy from Qur’anic standpoint. According to this study, the most important factor which leads to the realization and institutionalization of meritocracy is the study and criticize the wrong beliefs and values of meritocracy for the sake of replacing them with Islamic beliefs and values. Therefore, the research finding indicates that Islamic government should pay attention to the realization and stabilization of Islamic beliefs and values at the level of policy strategy which represents the strategy of policy-making. In order to achieve this aim, it is necessary to make an appropriate, comprehensive, and firm manpower plan at the level of organizational strategy, and take into account the Islamic values relating to work, responsibility, right and conditions of using the resources as a model at the level of managerial strategy.
    Keywords: strategy, policy, organization, management
  • Ali Askari Vaziri *, Hasan Zarei Matin Page 63
    Today, spirituality and morality are among the issues to which organizations pay special attention. The “complexity of the variety of environments" in the modern age has led organizations to adopt different responses, attitudes, and approaches to this issue. Entering the organization, one realizes how the need for spirituality and developing spiritual intelligence among individuals is increasing due to the fact that modern world's organizations need professional confidentiality badly. Spiritual intelligence should be studied in the light of the doctrines of the manifest religion of Islam in order to make the work environment of the system of Islamic Republic of Iran operate. Examining the concept of "spiritual intelligence", its position and its role in work environment, this paper makes use of library studies, descriptive method and logical analysis. In a review of the current models of spiritual intelligence, the necessity of formulating a model of spiritual intelligence based on Islamic doctrines is explained; then some of its components are defined according to religious teachings, and finally the mechanism proposed by Islam to promote and strengthen spiritual intelligence is dealt with.
    Keywords: intelligence, spirituality, work component
  • Ali Aqa Pirooz Page 91
    The present paper tries to answer the following question: "what style of leadership does Islamic management have"? Information about Islamic doctrines relating to leadership have been gathered and a library method has been used in gathering the data. The author uses a descriptive-analytical method. Basically, the style of leadership has close relationship with the type of anthropology. If we consider man to have a kind of inherent dignity, then the kind of leadership and interaction with him will be generous. If we consider man to be mean and ungrateful, then the kind of leadership will be despotic and humiliating. The research supposes that the kind of leadership in Islamic management is generous because it is based on man's inherent dignity. This method is inferred from the words of the Master of the pious, Imam Ali (peace be upon him), as he states: “Mix maximal flexibility with severity and show flexibility and tolerance as much as possible and show severity when you have no other alternative. In some cases, showing severity is can be interpreted as a kind of treason and violation of law and order and the like. Each component of leadership has its own criteria and levels. Acting as a leader has some rules and pre requisites, the most important of which is showing forbearance. If a leader follows this example with the intention of attaining good pleasure of God, he can be called a "spiritual leader". This style of leadership can have its influence on the other duties of management, as well.
    Keywords: leadership, flexibility, showing mercy, severity, generous
  • Said Hejazifar, Safah Al Hoda Fagheri Kani Page 117
    Perhaps the most complex and extensive theory of ethics is the theory of ethics of virtue. This theory, which is regarded as one of the most important theories today, is expected with its significant components, to effect different realms including management ethics by creating a moral-based life. Therefore, it can be used in framework of management and organization and takes them towards virtue-oriented organizations. To this end, first a virtue-oriented organization should be defined so that the features of such organizations will be identified. "Virtue-oriented" organizations those organizations which are founded on moral virtues, their managers and staffs are virtue-oriented, and its organizational relations and transactions observe moral virtues. According to this definition, the present paper elaborates on two levels of pivotal virtues: individual and organizational, and it considers intimacy with God, sincere devotion, sincere intention, hereafter - orientation, and accountability as the pivotal virtues of individual level and human affection, service, justice, and adherence to rules and regulations and hierarchy as the pivotal virtues of organizational level.
    Keywords: virtue, organization, ethics, management
  • Mustafa Fattahi, Sajid Goodarzi, Mohammad Hussein Nouroozi Page 145
    In recent years, the subject of high performance work systems and their effect on other organizational variables like organization's performance and human resource's flexibility has been the special concern to researchers. With regard to the fact that no research has been done in this kind of work systems in our country, whether at individual level or organizational level; the present paper tries to study the effect of applying high performance work systems on the promotion of organizational performance and review the intermediary role of human resource's flexibility in this regard. The research uses a descriptive and correlational method. The statistical population includes a number of the businesses of Tehran, zone six, which were selected randomly. The research findings show that there is a significant positive relationship between high performance work systems and human resource's flexibility, and this flexibility has an intermediary role in the relation between high performance work systems and organizational performance. The last part offers, some suggestions which are useful for later research.
    Keywords: work systems, organizational performance, flexibility, human resources