فهرست مطالب

اسلام و پژوهش های مدیریتی - پیاپی 4 (بهار 1391)

نشریه اسلام و پژوهش های مدیریتی
پیاپی 4 (بهار 1391)

  • 164 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/09/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اسلام و پیش گویی آینده؛ فرصت ها و تهدیدها / سخنرانی آیت الله محمدتقی مصباح
    صفحه 5
    آینده پژوهی، مانند دیگر مباحث، یک سلسله کلیاتی دارد؛ تعریف، هدف، پیشینیه تاریخی، شخصیت های معروف رشته، تحولاتی که پیدا کرده است و وضع فعلی آن در جهان، ازجمله این کلیات است. در پرداختن به موضوع آینده پژوهی، برخی پرسش ها به ذهن متبادر می شود؛ مانند این که فایده آن چیست؟ چه نیازی آنان را وادار می سازد تا کسانی در این زمینه مطالعه و فکر کنند و کتاب بنویسند؟ این موضوع چه اهمیتی دارد؟ و...
    اصولا کار اختیاری انسان، تنظیم رفتارها و کنش ها برای رسیدن به چیزی است که در آینده تحقق می یابد. انسان هیچ وقت برای کار موجود و چیزی که اکنون موجود است، تلاش نمی کند. همه تلاش ها برای این است که چه کنیم تا به نتیجه برسیم. بدیهی است آن نتیجه برای آینده است. وقتی در پی تحقق نتیجه ایم، باید بدانیم شرایط تحققش چیست؛ زمان تحقق چه شرایطی باید موجود باشد؛ چه مقداری از آن موجود هست و به چه میزان می توان آن را ایجاد کرد.
  • محسن منطقی صفحه 19
    پیش بینی آینده یکی از دغدغه های همیشگی بشر بوده است. امروزه با پیشرفت دانش، ترکیب علوم گوناگون این امکان را به بشر داده است که با استفاده از دانش، مسیر زندگی آینده را طراحی کند. شریعت مقدس اسلام با بهره مندی از منابع غنی، می تواند شیوه ها و منابع آینده پژوهی را غنا ببخشد. دانشمندان مسلمان با تامل در موضوعات مرتبط با آینده پژوهی، مانند زندگی جاودان اخروی، عصر ظهور، قضا و قدر، و پیش بینی های بیان شده در روایات دینی، فصل جدیدی در این دانش ایجاد کرده اند.
    تبیین آینده انسان در امتداد زندگی جاودان اخری، از تفاوت های اساسی بین آینده پژوهی اسلامی با آینده پژوهی های متداول است. تبیین تفاوت های آینده پژوهی طراحی شده به وسیله بشر، با آینده قطعی وعده داده شده عصر ظهور از مهم ترین تلاش های علمی دانشمندان این حوزه است. تعمیق تفکر آینده پژوهی نیازمند تبیین رابطه با موضوع «قضا و قدر» است؛ به گونه ای که انسان نقش خود را در تدوین قضا و قدر الهی بداند. همچنین یکی از مسائل مطرح در منابع اسلامی، روایات معتبری است که بخشی از آینده را برای بشر پیش بینی کرده است. این روایات سختی پیش بینی آینده را از دوش بشر برداشته، اما اقدام ها و طرح ریزی برای آینده را بر دوش او نهاده است. آمادگی حوزه های علمیه برای تامل در این عرصه، بستر مناسبی برای تحولات در پیش رو فراهم خواهد کرد.
    کلیدواژگان: آینده، آینده پژوهی، ظهور، قضا و قدر، زندگی جاودان، پیش بینی
  • محمدتقی نوروزی صفحه 35
    از اواسط دهه 1970 رشد سریعی در تعداد کتاب ها و مقالات درباره تغییرات سازمانی، اعم از مدیریت تغییر، شیوه های غلبه بر مقاومت در برابر تغییر، و روش های برنامه ریزی شده خاص تغییر به وجود آمده است. ازاین رو، در محیط متغیر و متحول، که سازمان های امروزی در آن به حیات خود ادامه می دهند، این سوال که آیا تغییر و تحول روی می دهد سوالی عجیب و نابجاست. سوال اصلی این تحقیق آن است که مدیران و رهبران چگونه باید تغییرات گوناگون و فراوانی که هر لحظه سازمان های آنها را تحت تاثیر قرار می دهد، بر اساس دیدگاه اسلام، مدیریت و رهبری نمایند. مقاله حاضر می کوشد با استفاده از روش تحقیق «توصیفی- تحلیلی» و با استفاده از آیات قرآن، مقدمات تحول و اجزای مدیریت تحول را بررسی و ارزیابی نماید و در نهایت، به جمع بندی و نتیجه گیری بپردازد.
    کلیدواژگان: تغییر، برنامه ریزی، تحول، سازمان، مدیریت
  • محمد مهدی نادری صفحه 61
    بر اساس دیدگاه اسلامی، یکی از وظایف مهم و اساسی دولت و حکومت ایجاد و بسط عدالت اجتماعی است که یکی از عرصه های مهم آن عدالت اقتصادی است. با مراجعه به قرآن و روایات و معارف اسلامی، می توان مجموعه ای از (خط مشی ها را که به تحقق و بسط عدالت اقتصادی می انجامد استخراج کرد. در این میان، یکی از خط مشی های مهم اقتصاد اسلامی برای ایجاد و بسط عدالت اقتصادی، سیاست های «بازتوزیعی» است. این مقاله تلاش دارد با روش «اجتهادی» مرسوم در حوزه های علمیه و «تحلیلی» و با تکیه بر آموزه های اسلامی، اثبات کند که سیاست های بازتوزیعی باید تا آنجا ادامه یابد که در درجه اول، فقر و محرومیت برطرف گردد، و علاوه بر آن، این سیاست ها به گونه ای طراحی شوند که نظام اقتصادی نوعی توازن نسبی ثروت بین اقشار گوناگون جامعه ایجاد کند، به گونه ای که در جامعه اسلامی شکاف و فاصله عمیق طبقاتی و اقتصادی وجود نداشته باشد.
    کلیدواژگان: عدالت، اقتصاد، خط مشی، بازتوزیع
  • حسن زارعی متین، ظاهر اکبری * صفحه 81

    «تکبر»، یکی از رذایل نفسانی انسان و عاملی مخرب در زندگی فردی و سازمانی وی محسوب می شود. عواملی مانند مال، موقعیت و دانش در پیدایش تکبر دخالت دارند، اما مهم ترین عامل تکبر، جهل و عدم توجه به قوای نفسانی است. تکبر موجب کاهش روابط و همکاری صمیمانه میان افراد می گردد و به بهره وری، وجهه و اعتبار سازمان ها آسیب می رساند. افراد متکبر در سازمان، نه تنها از اعتماد، مشارکت، دانش و اطلاعات دیگران استقبال نمی کنند، بلکه به دلیل موقعیت و امکانات ویژه سازمان، با رفتارهای آمرانه و تحقیرآمیز، اعضای سازمان را دل سرد و مایوس می کنند. در نتیجه، میان اعضای سازمان در سطوح گوناگون، فاصله ایجاد می شود و وظایف مدیریتی مانند برنامه ریزی، سازمان دهی، نظارت و رهبری با مشکل مواجه می گردد.
    در این تحقیق، «تکبر» به عنوان یک مسئله، با روش «توصیفی تحلیلی» بررسی شده و آثار آن در مقایسه با وظایف مدیریت، تحلیل گردیده و برای جلوگیری از تکبر، توجه به سه حوزه معرفتی (معرفت نسبت به خداوند متعال، معرفت به ضعف های جسمی و روحی انسان، معرفت به نیازهای خود نسبت به دیگران) ضروری تلقی گردیده است.

    کلیدواژگان: تکبر، منشاء، آثار، وظایف، مدیریت، نجات
  • علی مساعد، محسن منطقی صفحه 105
    ارتباط هر فرد با خودش ارتباط «درون فردی» نام دارد. تبیین مفهوم «خود»، حقیقت انسان و ضرورت شناخت خود می تواند به فهم دقیق تر مفهوم «ارتباط درون فردی» کمک کند. ارتباط با خود، کارکردهای فراوانی، از قبیل افزایش اعتماد به نفس، خود کنترلی، وجدان کاری و خود شناسی کارکنان در سازمان را به همراه دارد. خودشناسی کارکنان، که یکی از عوامل افزایش بهره وری است، از طریق ارتباط با خود و مراحل آن - یعنی مشارطه، مراقبه، محاسبه و معاتبه نفس - به شکوفایی می رسد. رابطه بین خودشناسی و ارتباط موثر با خود یک رابطه دوری فزاینده است؛ بدین معنا که موفقیت و شکست در هر یک، مستلزم موفقیت و شکست در دیگری است. از منظر اسلام، مهم تر از اصل این نوع ارتباط، جهت گیری آن است. برای اینکه انسان بتواند ارتباط موثری با خود برقرار کند، لازم است خود را به خوبی بشناسد تا جهت گیری این ارتباط به سوی نیل به کمال و سعادت او باشد. با توجه به تصویری که قرآن کریم از انسان ترسیم می کند، سمت و سوی ارتباطات درون فردی از منظر اسلام، باید به سویی باشد که انسان را تافته جدا بافته ای از خالق خود نبیند و بتواند او را هر چه بیشتر به خالق و مبداش نزدیک کند.
    کلیدواژگان: ارتباط، خود، انسان، قرآن کریم
  • رفیع الدین اسماعیلی، حسن یوسف زاده صفحه 131
    با مطالعه منابع اسلامی، می توان به خوبی درک کرد که اسلام نه تنها بر جنبه های معنوی انسان، اخلاقیات، تقوای افراد و رابطه انسان با خدا تاکید داشته، بلکه عنایت زیادی به روابط اجتماعی میان مردم و اداره امور جامعه داشته است. به دلیل آنکه مدیر، کارها را به وسیله افراد انجام می دهد، ضروری است ارتباطات با معنا و قابل درک و روشن داشته باشد. مدیران باید از نظر ارتباطات، چه با کارکنان و چه با مردم، به گونه ای موثر عمل کنند. در رویکرد دینی، نوع ارتباط میان مدیران و افراد زیر مجموعه و چگونگی رفتار روسا با زیردستان و مردم با توجه به حوزه معرفتی و ارزشی مدیر صورت می گیرد. در حوزه معرفتی و ارزشی اسلام، برای رفتار مدیران و سرپرستان ویژگی ها و اصولی در نظر گرفته شده است که اگر مدیران به طور عام بتوانند به آن اصول آراسته گردند، بی شک در ارتباطات با افراد زیرمجموعه موفق خواهند بود. از بارزترین این اصول، «مردم داری» است. پیامبران و ائمه اطهار(ع) می توانند الگوهای مناسبی برای مدیران جامعه اسلامی باشند. در این پژوهش، با روش اسنادی، تلاش شده اصل مردم داری، که از اهمیت فوق العاده ای در مدیریت اسلامی برخوردار است، بررسی و معیار های آن، با مراجعه به منابع دینی استخراج شود.
    کلیدواژگان: مردم داری، مدیر، ارتباط، اسلام
  • صفحه 149
|
  • Page 5
    Like any other discipline, Future Study has a number of generalities such as definition, aim, historical background, famous figures who are expert in this discipline, the developments it has experienced, and status in quo. When we deal with Future Study some question may arise. For example, what is the use of Future Study? What makes some scholars do futures studies, think and write books in this concern? What significance does this subject have?Basically, man's volitional act represents regulating of behavior and taking actions to achieve a certain aim which will be achieved in the future. One never tries to achieve something which one does have at that time. All one’s concern is what to do in order to achieve the aim and obviously this aim is related to the future. When we want to achieve an aim we have to be acquainted with the conditions of for achieving it, the conditions required at the time of achieving it, how many of them are required and how many of them can be set out?
  • Muhsen Manteqi Page 19
    Prediction of the future has always been one of the man's concerns. Nowadays, scientific progress and combination of different sciences has enabled man through these sciences to find the path to his future life. The sacred Islamic law with its valuable sources are rich with methods and sources of futurology. Muslim scholars introduce a new chapter of this discipline by contemplating on the issues on Future Study such as the eternal life in the hereafter, the period of appearance of Imam Mahdi, decree and destiny and predictions to which religious traditions have referred.Among the main differences between Islamic future studies and the common futurology is the emphasis of Islam on man's future in line with the eternal life in the hereafter. One of the most important scientific endeavors of futurology is elucidating the differences between futurology proposed by man and the definite promise of appearance period. Deepening the idea of futurology demands explaining its relationship with decree and destiny, which helps to understand his role in formulating divine decree and destiny. Furthermore, there are several authentic traditions in Islamic sources which predict for man part of the future. These traditions have eased off for man the difficulty of prediction, placing the responsibility of taking measures and designing future programs on his shoulder. Seminarie's readiness to contemplate on these fields contributes to the future changes.
    Keywords: Future Study, appearance period, decree, destiny, eternal life, actions
  • Mohammad Taqi Nouroozi Page 35
    There has been a sharp increase in the number of books and periodical articles on organizational changes, including change management, the methods for overcoming the resistance to change and the planned methods of making changes since mid -1970s. Therefore, it is not sensible to ask whether there is a change and development in a changing and developing environment in which modern organizations are in effect. So, the main question of the present paper is: how, according to Islam, should managers deal with the different changes which influence their organizations minute by minute. Using a descriptive-analytical method and citing evidence from Quranic verses, this paper tries to study and assess the preliminaries of change and the components of change management and then give a conclusion and come up with the results.
    Keywords: planned changes, organization development, change management
  • Mohammad Mahdi Naderi Page 61
    According to Islamic viewpoint, one of the fundamental and important duties of a state or government is administering justice, one of whose important spheres is economic justice. A set of policies which aims at the administration of economic justice can be extracted from the Holy Quran, traditions, and Islamic disciplines. One of the important policies of Islamic economy for administering economic justice is "redistributive" policies. Using an analytical method based on independent judgment, which is commonly used in seminaries, the present paper tries to prove that redistributive policies have to continue until poverty and privation are eliminated. Furthermore, these policies should be designed in such a way that the economic system may move towards achieving a relative balance of wealth among the different classes of society, and then no economic gap will remain among the people in Islamic society.
    Keywords: economic justice, policy, redistribution
  • Hasan Zarei Matin, Zahir Akbari Page 81

    Vanity is one of man's sensual vices and destructive factors of man’s personal and professional life. Such factors as wealth, position and knowledge contribute to the development of vanity. However, the most important factors of vanity are ignorance and inattention to the spiritual powers which man has. Vanity leads to the decrease of intimate ties and cooperation among people and has harmful effects on the productivity, prestige and reputation of organizations. Haughty people in an organization not only disregard other people’s confidence, cooperation, knowledge and information, but due to their imperious and contemptuous behavior and rank they have in the organization and of the organization, they make people feel especial facilities discouraged. This situation causes the members of organization in their different levels to be separated from one other and it brings problems to all managerial Functions such as planning, organizing, control, and management. Using a descriptive-analytical method, the present paper studies "vanity" as a problem, and analyzes and compares its effects on management Functions. It is also believed that one has to give special attention to three domains (knowledge of the Most High God, knowledge of man’s mental and physical weakness, and knowledge of one's needs in relation to others) as a means of avoiding vanity.

    Keywords: vanity, the origin of vanity, the effects of vanity on management Functions, the way of getting ride of vanity
  • Ali Musaed, Mohsen Manteghi Page 105
    The relation between one and oneself is called intra- Communicotion. Explaining the concept of self, reality of man and necessity of knowing oneself can be effective in having good understanding of intra- Communicotion. Intra- Communicotion contributes to having such things like self-confidence, self-control, work conscience and self-knowledge by the people working in an organization. Officials’ self-knowledge which is a key factor in increasing productivity makes the self flourish in establishing relation with oneself and in different stages, namely, preconditioning, self-vigilance, self-reckoning and self-reproach. The relation between self-knowledge and effective relation with oneself is an increasing circular one. In other words, the success or failure of one depends on the success or failure of the other. According to Islam, the direction which this relation takes is more important than the very kind of this relation. One should know oneself very well in order to establish an effective relation with oneself in order to direct this relation towards one’s perfection and beatitude. According to Islam and the image which the Quran presents about man, intra- Communicotion have to be in the direction which will not separate man from his Creator but make him get closer to his origin and Creator.
    Keywords: relations, relationship with oneself, man, the glorious Quran
  • Rafi Al Din Ismaeli, Hasanusefzadeh Page 131
    When we study Islamic sources we fully realize that Islam is not only concerned with man’s spiritual aspects, morals, people’s piety and relationship with God but also with their social relations and running social affairs, etc. Since the manager do thing through has some other people, it is necessary for him to have meaningful, intelligible and clear relations with them. Managers should work as hard as possible to strengthen their relations with their staff and people. According to the religious approach, the kind of relations between managers and the staff and the way bosses deal with their subjects depend on manager's axiological and cognitive construct. According to Islam's axiological and cognitive perspective some features and principles are taken care of with regard to manager's and bosse's behavior. If managers can have a general acquaintance with these principles, they will, without doubt, be successful in building relations with their staff. One of the main principles is civility. Prophets and the Fourteen infallible Imams can be good examples for the managers of Islamic society. Using a documentary method and relying on religious sources, the present paper tries to study the principle and criteria of civility, which has a remarkable status in Islamic management.
    Keywords: civility, Islamic management, manager, relations