فهرست مطالب

آیین حکمت - پیاپی 14 (زمستان 1391)

فصلنامه آیین حکمت
پیاپی 14 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مصطفی ابوطاب دخت شورکی صفحه 7
    توحید در لسان اهل فلسفه و کلام و عرفان دارای اصطلاحات متفاوتی است. معروف ترین این اصطلاحات عبارت اند از: 1. توحید ذات 2. توحید صفات 3. توحید افعال 4. توحید در عبادت. در این میان، توحید ذاتی اولین و شاید عالی ترین مرتبه از مراتب توحید، و نیز زیربنای تمام مراتب توحید است، توحید ذات نزد فلاسفه و متکلمین به معنی یگانگی ذات مقدس خداوند می باشد و اینکه مثل و مانند و شریکی در مرتبه ذات ندارد، نه ترکیبی در درون ذاتش وجود دارد و نه خدای دیگری خارج از ذاتش. به تعبیر دیگر، توحید ذاتی مشتمل بر دو مقام «احدیت ذات» و «واحدیت ذات» است که فلاسفه و متکلمان اسلامی ادله گوناگونی را بر هر دو مسئله اقامه کرده اند. نوشتار حاضر به بحث و بررسی پیرامون مهم ترین ادله توحید ذاتی آنهم در حوزه واحدیت ذات از منظر فلسفه مشاء و حکمت متعالیه می پردازد، تا عقلانیت و حقانیت این بخش از توحید ذاتی را مبرهن سازد و، در ضمن، از مقایسه ادله فلاسفه مشاء و حکمت متعالیه، سیر تکاملی فلسفه اسلامی در مسئله واحدیت ذات نشان داده شود.
    کلیدواژگان: ادله، توحید ذاتی، واحدیت ذات، حکمت مشاء، حکمت متعالیه
  • سیدقوام الدین حسینی سیاه کلرودی صفحه 39
    قرآن و روایات منبع سرشار لطایف و دقایقی هستند که گاه بر قلم و زبان عرفای اسلامی جریان یافته است. روایت باب حدوث اسمای کافی یکی از خزاینی است که امام صادق7 از شهود معصومانه خود به روی مشتاقان معارف الهی گشودند. تاخر ظهور اسماء الهی از مقام ذات، نقش اسم اعظم و اسم مستاثر الهی در ظهور دیگر اسماء الهی، حجاب نوری بودن اسماء ظاهر برای اسم مکنون، ترتیب ظهور اسماء الهی، وساطت اسماء محیطه در ظهور دیگر اسماء الهی و نیز رساندن فیض به مخلوقات برخی از معارف بلند این حدیث هستند که در این نوشتار بدانها اشاره می شود.
    کلیدواژگان: غیب ذات، ظهور، اسماء و صفات، حق، اسم اعظم، اسم مستاثر، حجب نوریه
  • رحیم دهقان سیمکانی صفحه 65
    بر اساس نظریه امر الهی که پیشینه ای بس طولانی در تاریخ اندیشه بشری دارد تنها معیار در احکام اخلاقی، شرع مقدس و اوامر و نواهی خداوند است. این نظریه، در تاریخ اندیشه، تقریرهای مختلف معرفت شناختی، وجود شناختی، انگیزشی و... را به خود گرفته است، به گونه ای که امروزه باید به جای نظریه امر الهی از نظریه های امر الهی سخن گفت. ویلیام اکام از جمله کسانی است که به این نظریه توجه جدی داشته، بر اساس آن، منشا ارزش های اخلاقی را اوامر خداوند می داند و تقریری وجودشناختی از این نظریه ارائه می کند. او اوامر الهی را شرط ضروری و نیز شرط کافی برای اخلاق دانسته، معتقد است تنها معیار ارزش اخلاقی اراده یا قانون الهی است. چنین دیدگاهی، البته، انکار عقلانیت اخلاقی را در پی خواهد داشت، عقلانیتی که آدمی را به عدالت و انصاف فرا می خواند. این مقاله، ضمن تبیین نظریه امر الهی و بیان تقریرهای مختلف از این نظریه، به تبیین و بررسی رویکرد وجودشناختی ویلیام اکام در این باب پرداخته است.
    کلیدواژگان: امر الهی، خدا، اخلاق، شرط ضروری، شرط کافی، ارزش اخلاقی
  • جمال سروش، علیرضا صانعی صفحه 93
    تفاوت قضایای تحلیلی و ترکیبی و کاربرد های هر یک از آنها از مسائل مهم معرفت شناسی و فلسفه تحلیلی است که ابتکار آن به نام «امانوئل کانت» رقم خورده است. بررسی سابقه این تقسیم و معرفی لایب نیتس به عنوان مبتکر واقعی آن اولین بحثی است که در این نوشته آمده است. تعریف قضایای تحلیلی و ترکیبی از نظر آیت الله مصباح یزدی و همچنین تعریف حمل ذاتی اولی و حمل شایع صناعی از منظر ایشان بحث بعدی این نوشتار است. در ادامه، بررسی تطبیقی قضایای تحلیلی و ترکیبی کانت با تقسیم مشابه آن در منطق اسلامی، یعنی تقسیم قضایا به حمل ذاتی اولی و شایع صناعی، جای می گیرد. مقاله حاضر، با روش تحلیلی- تطبیقی و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، مقایسه تطبیقی این دو گونه از قضایا را در دستور کار قرار داده است. پرسش اصلی این پژوهش عبارت است از: نسبت قضایایی که از حمل ذاتی اولی - در نظر علامه مصباح یزدی - برخوردارند با قضایای تحلیلی - در نظر کانت - و نیز نسبت قضایایی که از حمل شایع برخوردارند با قضایای تحلیلی چیست؟
    در پایان، به این نتیجه رسیدیم که این دو تقسیم با وجود شباهت هایی که با یکدیگر دارند، مطابقت کامل نداشته، شباهت این دو تنها در کلیات است و در جزئیات و در اهدافی که هر دو دنبال می کنند هیچ شباهتی ندارند.
    کلیدواژگان: حمل اولی، حمل شایع، کانت، تحلیلی، ترکیبی، علامه مصباح یزدی
  • علی شیروانی صفحه 117
    طرح بحث تجربه دینی در آغاز قرن نوزدهم به وسیله شلایر ماخر در فلسفه دین با رویکردی رمانتیستی برای توجه دادن به ارتباط دین با عواطف و جستجوی حقیقت آن در کانون احساسات (تجربه های) دینی صورت گرفت. اما تجربه دینی در قرن بیستم، به ویژه در نیمه دوم آن، نزد فیلسوفان دین که دارای رویکرد تحلیلی بودند توسعه مفهومی یافت و بیشتر از جنبه معرفت شناختی و سنجش توان اثباتی آن برای توجیه، تایید یا اثبات معقولیت باورهای دینی مطمح نظر قرار گرفت. برخی توان اثباتی آن را نفی و برخی، از جمله ماوردس، آن را پذیرفته اند و کوشیده اند از این طریق مبنایی برای باور به وجود خدا فراهم آورند. حاصل این تلاش ها تقریرهای گوناگونی از برهان تجربه دینی است.در این مقاله، تقریر ماوردس از این برهان که حاوی نکات دقیق و قابل توجهی است مورد بررسی قرار گرفته و به تفاوت آن با تقریر آلستون و پلنتینگا و نیز به جایگاه برهان تجربه دینی در اندیشه اسلامی و علل کم توجهی ایشان به آن اشاره شده است. نقد دیدگاه چیزم درباره محرک های مناسب حواس، طرح توازن داده ای کلی و جزئی، نقش حکم در تعیین هویت تجربه، و اینکه مستقیم و غیر مستقیم بودن تجربه امری روان شناختی است از جمله نکات مهمی است که در تقریر ماوردس مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تجربه دینی، برهان وجود خدا، فلسفه دین، معرفت شناسی، برهان تجربه دینی، ماوردس
  • محمد ابراهیم نتاج صفحه 145
    بسیاری از بحث های کشفی، علمی و فلسفی را با محوریت خیال می توان تبیین، توجیه و حل کرد. کاربرد خیال در مباحث هستی شناسی و معرفت شناسی عرفان همواره مورد توجه اهل نظر در علوم فلسفی و شهودی بوده است. در این میان، خیال نقش اساسی را در تحقق و تبیین بخش عظیمی از مکاشفات پیش روی عارف ایفا می کند.
    از نظر ابن سینا، خیال به دو روش در مکاشفه عرفانی اثرگذار است:اول. خیال سالک با ادراک صور کمالی و حقیقی و لذت از آن او را به سمت اتصال به حقایق هستی سوق می دهد.
    دوم. آنگاه که عارف پا به عرصه سلوک عملی می گذارد تا به حقیقت راه یابد. با انواع مکاشفات، مانند مکاشفه معنوی و مکاشفه صوری، مواجه می شود. در مکاشفه صوری، صورت هایی که در ابتدا موجودات عقلی و مجرد هستند به وسیله قوه خیال به صور جسمانی تنزل می یابند و در رویا و بیداری به واسطه نفس ادراک می شوند.
    کلیدواژگان: قوه خیال، لذت خیالی، عقل فعال، مکاشفه، حقایق عقلی
  • اصغر نوروزی صفحه 171
    مباحث عرفان و شریعت از مباحث مهم، ضروری و زنده در مطالعات عرفانی است. دیرینه این مباحث مقایسه ای و تطبیقی در دو حوزه عرفان اسلامی و الهیات اسلامی دست کم به زمان بروز نحله ای عرفانی در قرن دوم هجری می رسد.
    مسئله این نوشتار که از مقوله مباحث عرفان و شریعت است بررسی تطبیقی اسم مستاثر در نصوص شریعت و تعین اول در متون عرفانی است. بحث چینش نظام هستی و نحوه تعین و تنزل و صدور ماسوی الله ، به ویژه در تعینات و تنزلات آغازین آن، را باید در متون شریعت، در مباحث اسماء، جستجو کرد. فرضیه ای که در این نوشتار درصدد اثبات آن هستیم این است که اسم مستاثر اولین تعین حق تعالی و حلقه واسطه میان ذات حق تعالی و سایر اسماء اوست. با این هدف، ابتدا به جایگاه اسم مستاثر و مفاد آن در روایات و رابطه آن با ذات حق و تعین اول و ثانی می پردازیم. با بررسی اسم مستاثر در متون روایی و بررسی تعین اول در متون عرفانی، بر این فرضیه پای می فشاریم که اسم مستاثر در روایات همان تعین اول در عرفان است و نیز به این دیدگاه گردن می نهیم که اسماء مستاثره در معنای دومی و به اشتراکات لفظی به دسته ای از اسماء در تعین ثانی قابل تطبیق است. و البته، نظریه برخی اهل معرفت که اسم مستاثر را عنوان مشیری به مقام ذات می دانند ضمن کرنش و احترام به این بزرگان دارای ابهام و خدشه می دانیم. علم انسان کامل به اسم مستاثر و مظهر این اسم در هستی، به عنوان دو مبحث کاربردی و شیرین، نکات پایانی این نوشتار خواهد بود.
    کلیدواژگان: حدوث اسماء، اسم مستاثر، مقام ذات، تعین اول، تعین ثانی
  • صفحه 195
|
  • Mustafa Abutalib Dokht Shouraki Page 7
    The term "tawhid lit. Unity" is used in various ways in theology, philosophy and mysticism. The most well-known usages are: Unity of Divine Essence, Unity of Divine Attributes, Unity of Divine Acts and Unity of God as only object of worship. Of these the first and foremost is the Unity of Divine Essence since it underlies all degrees of Unity. By this philosophers and theologians mean the Oneness of Holy Essence of God and that he is essentially wholly other than things and there is no partner whatsoever for Him. All sorts of multiplicity and combination are negated of His Essence. In other words the oneness of Essence consists of both Unity and Unicity of Essence for which philosophers and theologians offered various proofs. The present article is to examine the most important of these proofs that is concerned with essential unity of God as demonstrated by Islamic philosophers showing the development of Islamic philosophy in discussing the issue of "Unity of the Essence".
    Keywords: arguments for the essential Unity, Unity of Divine Essence, Peripatetic philosophy, transcendent theosophy
  • Seyyed Qavamoldin Hoseini Siyahkalrudi Page 39
    Holy Quran and Hadiths are laden with subtle points and allusions that at times found expression in Islamic Mystic's works. A Hadith on creation of the Names narrated in Al-Kofi of Kuleini is a treasure trove opened up to those eagerly interested in divine lore thanks to the infallible intuition of Imam Sadiq. divine lore thanks to infallible intuition of Imam Sadiq. Posteriority of Divine names from status of Essence, role of Exalted Name and that of mostathir in disclosure of other Names, external names being veil of light in relation to the Hidden Name, order of manifestation of Divine Names, mediation of All-encompassing Names for manifestation of other names as well as imparting divine grace to creatures are among excellent teachings of above-mentioned hadith discussed in the present article.
    Keywords: Unseen Essence, manifestation, Names, Attributes, the Real, the Exalted Name, the Name mostathir, veils of light
  • Rahim Dehqan Simkani Page 65
    On the basis of divine command theory which has a long history the only criterion for moral rules is Holy Scripture reflecting the Divine commandments and prohibitions. This theory has taken on different epistemological, ontological and exciting formulations in the history of thought so that one should now speak of divine command theories. William Ockham is among those who drew a serious attention to the theory according to which found all ethical values originated from divine commands for which he offered an ontological statement. He considers the Divine commands to be necessary and sufficient conditions for ethics and that the only criterion of ethical value is Divine will or Law. Such a view, however, leads to denial of ethical rationality that urge human being to equality and justice. The present article is an attempt to review different versions of the theory and examine the ontological approach of Ockham in this issue.
    Keywords: Divine Command, God, ethics, necessary condition, sufficient condition, ethical value
  • Jamal Soroush, Alireza Sanie Page 93
    Distinction of analytic and synthetic propositions and their applications is one of important problems in epistemology and analytic philosophy which was innovated by Immanuel Kant. The present article is to study the history of this division that can be trace back to the thought of Leibniz. Definition of analytic and synthetic as well as primary and common predications is to be discussed with a comparative approach. The focus of this article is on the question of relation of what is called in traditional logic "primary predication with Kantian analytic propositions and also those common predications with synthetic ones in Kant. The conclusion made is that although these two categories are in some ways similar, they are identical and have no similarities In details and the purposes they follow.
    Keywords: primary predication, common predication, Kant, analytic, synthetic, Mesbah Yazdi
  • Ali Shirvani Page 117
    religious experience was brought to fore in philosophy of religion with a romantist approach at the beginning of 19th century by Schleiermacher with the aim of drawing attention to the relation between religion and emotions and search of its core in depth of religious feelings (experiences and moments). In twentieth century esp. in the second half of it, however, Religious experience is conceptually developed by analytic philosophers and was epistemologically interesting and more due to the role it can play in supporting and justifying the rationality of religious beliefs. Some thinkers have rejected its demonstrative force, and others including Maverdos have taken affirmative stance and in this way tried to make a foundation for faith in God. The result of such endeavors is the argument from religious experience.The present article is an attempt to study statement of the argument by Maverdos which contains interesting and precise points with reference to other versions of the argument including Alston's and Plantingas, shedding light on the status of the argument in Islamic thought and the reason why it has been neglected. Critique on Chisholm's view on proper stimuli of senses, the plan of universal and partial data balance, role ofjudgment in determining the nature of experience and finally the problem of directness or otherwise is a psychological problem are among important matters discussed by Maverdos.
    Keywords: religious experience, proof for the existence of God, philosophy of religion, epistemology, argument from religious experience, Maverdos
  • Muhammad Ibrahim Nattaj Page 145
    The role of imagination in many of philosophical and mystical treatments cannot be denied. The use of Imagination in ontological and epistemological discussions of mysticism always received much attention of the authorities of the related sciences. For it can play a crucial part in realization as well as justification of many a unveiling for mystics. According to Ibn Sina imagination can take effects in two ways: to begin with, it can lead wayfarer to conjunction with existential realities through perception and thus pleasure of perfection forms. Secondly, when the mystic begins to enter practical journey in order to reach the Real he experiences sorts of spiritual and formal unveilings. The latter constitutes the forms that are primarily immaterial and intellectual but become corporealized so that they can be perceived in vision and awakening states by soul.
    Keywords: faculty of Imagination, imaginal pleasure, Active Intelligence, unveiling, intellectual realities
  • Asghar Norouzi Page 171
    The relation of mysticism and Sharia is important vital and essential in the mystical studies. In two domains of Islamic mysticism and theology (kalam) it dates back to the second century of Islam when mystic-minded thinkers appeared.The subject-matter of this article is a comparative study of the First Determination in mysticism and the Name mostathir in Sharia. The order of being and the emanation of everything other than God and the way of determination and delimitation of being particularly in the first stages are to be found in the discussions relating to the Names in Sharia. In the present article attempts are made to show that the Name mostathir is the first determination of God the Truth and acts as intermediary between the Essence and other Names. First, the status of the Name mostathir and its import in body of Hadith and the way it is related to the Essence of God, the first and second determinations is to be examined. Taking related discussions in mysticism and Sharia we stress on the theory that the first determination and the Name mostathir are the same though the latter is sometimes applies equivocally to the second determination. It is worth noting that some mystics identifies the name mostathir as a alluding to the status of Essence of God but this view is ambiguous and faulty. Perfect man's knowledge and manifestation of this Name as two applied themes are also among topics discussed in the present article.Keywords:.
    Keywords: Creation of the Names, the Name mostathir, status of Essence, the First Determination, the Second Determination