فهرست مطالب

آیین حکمت - پیاپی 16 (تابستان 1392)

فصلنامه آیین حکمت
پیاپی 16 (تابستان 1392)

  • 234 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/05/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید پارسانیا، اصغر اسلامی تنها صفحه 7
    پرسش اصلی این جستار آن است که بازتاب برداشت قدسی و سکولار از عقلانیت در ساحت های سه گانه جهان دانی، جهان داری و جهان آرایی چگونه است؟
    نگارنده با استفاده از روش تطبیقی و الگوی شناخت محور در بازشناسی این دو روایت از عقلانیت در اندیشه دو متفکر اجتماعی غربی و شرقی معتقد است: ماکس وبر در روایت سکولار از عقلانیت معیار آن را کارایی، یعنی انتخاب بهترین وسیله برای دستیابی به هدف، معرفی می کند. که در قالب عقلانیت صوری در تمدن غربی به ظهور رسیده است. این عقلانیت بازتاب جهان دانی خاص انسان مدرن است که جهان طبیعی و اجتماعی را از معنای قدسی عریان نموده و با سکولاریسم و دموکراسی تزیین کرده است. اما علامه طباطبایی روایتی قدسی از عقلانیت دارد. ایشان معیار عقلانیت را هماهنگی با فطرت اصیل و سالم انسانی می داند. عقلانیت فطری جهان هستی را با معنا و انسان را مکلف به جهان داری و جهان آرایی بر اساس فطرت می داند.
    کلیدواژگان: عقلانیت نوعی، عقلانیت هنجاری، عقلانیت نظری، عقلانیت عملی، ماکس وبر، علامه طباطبایی
  • محمدحسین زاده صفحه 43
    در این نوشتار، پس از مروری دوباره بر راه حل مبناگرایان در معیار صدق گزاره های نظری، بر اساس مبناگروی برگزیده، الگویی در باب چگونگی ارجاع معرفتی ارائه می دهیم. منظور از ارجاع معرفتی در معرفت شناسی ارجاع گزاره های نظری به بدیهی است که اصطلاحا در منطق آن را «تحلیل» نامیده اند. در برابر این فعالیت، صعود معرفتی قرار دارد وآن عبارت است از گذر از بدیهی به نظری که آن را در منطق «ترکیب» نام نهاده اند.
    الگویی که برای ارجاع گزاره های نظری به بدیهی می توان ارائه کرد بدین شرح است: می توان نظام یا دستگاهی فلسفی داشت که قضایای آن تحلیلی اند. این الگو در فلسفه قبل العلم قابل ارائه است. برای نمونه، می توان برهان های فلسفی اثبات وجود خدا، همچون برهان های هندسی، را به قضایای بدیهی تحلیل کرد و به چند اصل محدود ارجاع داد. این نظام و دستگاه فلسفی که از قضایای تحلیلی تشکیل شده است گزاره هایی حقیقی بوده که به خودی خود بر تحقق مصداق خارجی و انطباق آن بر خارج دلالت نمی کند، بلکه انطباق آن بر خارج و تحقق مصداق خارجی آن به دلیل نیاز دارد. بدین ترتیب، مهم ترین مشکلی که فراروی این راه حل قرار دارد این است که چگونه می توان این گونه احکام و گزاره های تحلیلی را به خارج نیز نسبت داد. در ادامه، برای این مشکل نیز راه حلی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: صعود معرفتی، مبناگروی، معیار صدق، ارجاع معرفتی، گزاره های تحلیلی، گزاره های وجدانی
  • ابراهیم صالحی صفحه 63
    قاعده لطف از قواعد مهم کلامی است که مکاتب مختلف کلامی در اسلام، آن را در اثبات بعضی از اصول اعتقادی اساسی خود، به کار گرفته اند. متکلمان امامیه اصل امامت را و متکلمان معتزلی لزوم وعد و وعید را که از اصول اساسی این مکتب است از طریق قاعده لطف اثبات نموده اند، اما متکلمان اشعری و بعضی از معتزله بغداد این قاعده را انکار نموده و به ابطال آن پرداخته اند.
    هدف از نگارش این مقاله این است که، با توجه به اهمیت این قاعده در کلام اسلامی، ادله عقلی و نقلی متکلمان اسلامی را در اثبات وجوب لطف بررسی کنیم. افزون بر آن، بررسی دیدگاه متکلمان اهل سنت نسبت به قاعده لطف و نقد ادله عقلی که مخالفان قاعده لطف در ابطال وجوب لطف از آن بهره می گیرند نیز از مباحث حایز اهمیت این مقاله است.
    کلیدواژگان: قاعده لطف، لطف مقرب، لطف محصل، تکلیف، امام
  • محمد فنایی اشکوری صفحه 95
    والتر استیس در کتاب زمان و سرمدیت، با این فرض که علم و دین و همچنین عقل و عرفان با هم در ظاهر ناسازگار و در تعارض هستند، کوشید که به نحوی این تعارض را رفع کند و بین آنها آشتی دهد. از نظر استیس، نمی توان هم گزاره های علمی و عقلی و هم گزاره های دینی و عرفانی را ناظر به یک عالم و صادق دانست، چراکه محتوای آنها با هم ناسازگار است. اما اگر هر یک از این دو دسته گزاره را ناظر به عالمی متفاوت با یکدیگر بدانیم، این تعارض از میان برمی خیزد. بر این اساس، گزاره های علمی و قوانین عقلی ناظر به عالم طبیعت یا عالم زمانی- مکانی است و گزاره های دینی و عرفانی ناظر به عالم فوق طبیعت و سرمدی است. حوزه علم و، به طور کلی، شناخت عقلی عالم طبیعت است و به عالم سرمدی راه ندارد. حوزه دین و عرفان عالم سرمدی است و راه شناخت آن ایمان یا شهود است. حال، اگر با قوه عقل به سراغ شناخت عالم سرمدی برویم، حاصل آن گزاره هایی خواهند بود که با تجربه و منطق ناسازگارند و، در نتیجه، نمی توانند به معنای حقیقی خود صادق باشند. این گزاره ها، به عنوان گزاره های نمادین و اسطوره ای می توانند به حقیقتی ژرف تر از آنچه که در ظاهر دلالت می کنند اشاره داشته باشند. این کوشش استیس نافرجام است، چراکه مستلزم دوگانگی و گسست هستی شناختی و شکاف معرفت شناختی است که با مقتضای عقل و روح دین و عرفان که بر یگانگی هستی و انسجام معرفتی تاکید دارند ناسازگار است.
    کلیدواژگان: استیس، علم، دین، عرفان، عقل، زمان، سرمدیت
  • غلامرضا فیاضی، هادی ملک زاده، محمد جواد پاشایی صفحه 125
    حقیقت معنا چیست؟ جایگاه آن کدام است؟ چه تفاوتی با مفهوم و مصداق و واقع دارد؟ آیا امری ذهنی است یا خارجی و یا نه ذهنی و نه خارجی؟ تفکیکش از مفهوم و غیر آن چه آثاری دارد؟ این همه پرسش هایی بنیادین را در باب ماهیت و هستی شناسی معنا رقم می زنند.
    برخی معنا را با مفهوم یکی دانسته و بعضی معنا را با مصداق خلط نموده اند. گروهی معنا را از مصداق و واقع متمایز ندیده اند و دسته ای نیز آن را رابطه ای میان لفظ و واقع پنداشته اند. چه اینکه دیگر عده، آثار و کاربرد معنا را با خود آن یکی انگاشته اند. تفکیک معنا از مفهوم و مصداق و واقع، و تفکیک هر کدام از یکدیگر از دغدغه های اساسی این پژوهش به شمار می رود. معنا همانی است که مفهوم از آن حکایت می کند و مصداق بدان قید می زند و واقع به آن عینیت می بخشد و لفظ هم برای آن وضع می گردد. معنا اصل است و مفهوم و مصداق و واقع فرع آن و معنا بر همه آنها تقدم رتبی دارد.
    کلیدواژگان: هستی شناسی، معنا، مفهوم، مصداق، واقع، نفس الامر
  • احمد واعظی، رضا قاسمیان صفحه 161
    در کلمات صدرالمتالهین در خصوص حصولی یا حضوری بودن علم پیشین حق تعالی به مادیات دوگونه سخن رفته است: او در پاره ای عبارت ها به گونه ای سخن می گوید که گویا از قایلان به حصولی بودن این علم است و در پاره ای دیگر سخن وی گویای حضوری بودن این علم نزد وی می باشد. به نظر می رسد که نظر حقیقی او حضوری بودن این علم باشد ولی نه آن گونه که شیخ اشراق اعتقاد داشت، بلکه ملاصدرا نحوه تعلق این علم را از طریق وجود برتر حق تعالی نسبت به مادیات و علیت وی نسبت به آنها تبیین می کند. با این وجود، حتی برخی مبانی ملاصدرا نظیر اصل مساوقت علم و وجود به او این اجازه را می دهد که او این علم را به شیوه اشراقیون هم تبیین نماید.
    کلیدواژگان: علم خداوند، علم حضوری، علم حصولی، وجود برتر، بسیط الحقیقه، تشکیک وجود، مساوقت علم و وجود، مادیات
  • محمدتقی یوسفی صفحه 187
    یکی از موضوعات مربوط به مباحث نفس وحدت یا دوگانگی نفس و روح در فلسفه و متون شریعت است؛ آیا نفس ناطقه انسانی همان روح است که در متن کتاب و سنت از آن یاد می شود یا اینکه این دو غیر از همدیگرند؟ ما در این نوشتار بر آنیم تا ضمن بررسی اصطلاحات نفس و روح در حوزه عقل و نقل شواهدی بر وحدت آنها ارائه کنیم. در روایات، به روح مادی که در بدن انسان است و با فعلیت بدن حاصل می شود، روح الحیات یا روح الحیوان اطلاق شده است. بر اساس روایات مذکور، انسان دو نفس یا دو روح دارد: روحی که فعلیت بدن به آن است و بدون آن بدن حیات نباتی اش را نیز از دست می دهد و روحی دیگر که روح العقل نام دارد که با نفخ آن در کالبد انسان، حیات او شکل می گیرد. از سویی دیگر، به اعتقاد حکما نفس ناطقه انسانی نیز عامل امتیاز انسان از سایر انواع حیوانی و جسمانی است، به گونه ای که حیات انسانی با آن شکل می گیرد. از این دو نکته می توان به خوبی نتیجه گرفت که روح نفخ شده قرآنی که در روایات با نام روح العقل ذکر می شودهمان است که در فلسفه از آن به نفس ناطقه انسانی یاد می شود.
    کلیدواژگان: نفس، روح، نفس انسانی، نفس ناطقه، روح بخاری، روح الحیات، روح العقل، روح الحیوان، روح البدن
  • ترجمه: دکتر سیدحمیدرضا عصمتی صفحه 217
|
  • Hamid Parsania, Asghar Eslami Tanha Page 7
    The main question of the present article is how sacred understanding and secular of rationality reflect in three dimensions of world-view, world-government and world-ornamentation. Using comparative method and a pattern centered on knowledge in distinguishing two versions of rationality in the thoughts of two social thinkers of the East and West the author believes that Max Weber as the exponent of secular rationality introduces effectiveness, i.e. choosing the best means to obtain the aim as its criterion. This sort of rationality found expression in terms of formal rationality in the western civilization and appeared as result of particular world-view of modern man who stripped the natural and social world from sacred meaning and decorated it with secularism and democracy. Allame Tabatabae, by contrast, as the exponent of sacred version of rationality identifies the coherence with innate and sound nature of human being as its criterion. Innate (fitri) rationality holds the world of being to be meaningful and man to be obliged to govern the world and ornament it on the basis his innate and primordial nature (fitra).
    Keywords: specific rationality, normative rationality, theoretical rationality, practical rationality, Max Weber, Allama Tabatabae
  • Mohammad Hosseinzade Page 43
    The present paper is an attempt to review on solution of foundationalists in dealing with the criterion for truth of theoretical propositions providing a pattern for epistemic reference on the chosen foundationalism. By epistemic reference is meant to justify theoretical propositions by reference to self-evident propositions, which is referred to in logical jargon as "analysis". In contrast with this mental activity there is epistemic activity in which one starts from self-evident to the theoretical which is named "synthesis or combination". The pattern concerned is as follows: a philosophical system or structure consisting of analytic propositions is possible. This pattern can be presented in philosophy before science. For instance, one can analyze the arguments for the existence of God into self-evident propositions and reduced to a few limited principles. This philosophical system consists of analytic propositions that are real but in themselves do not indicate the realization of and correspondence to their external instances. Both the realization and correspondence are in need of argument. The most important problem one faces in this solution is how such analytic propositions and statements can be related to external world. The paper continues to provide a solution for the above-mentioned problem.
    Keywords: epistemic ascendance, foundationalism, criterion for truth, epistemic reference, analytic propositions, intuitive propositions
  • Ebrahim Salihi Page 63
    Grace rule is among the important Kalam rules applied for the proof of some fundamental doctrinal principles by various schools of theology in Islam. Imamiyya theologians used the Grace rule to prove the principle of Imamate as Mutazilites theologians did for the promise and warning as two basic principles of them. Asharites and some Mutazilites from Baghdad, however, have denied the rule, arguing to discredit it. In view of the importance or the Grace rule in Islamic theology, the present paper is intended to examine the views of Muslim theologians who argued for the necessity of Grace on behalf of God. The critical survey of opposite view and counter-arguments by Sunni theologians who deny the necessity of Divine Grace is among other important discussions of the paper.
    Keywords: Grace rule, closer, to, obedience making grace, obedience, realizing grace, obligation, Imam
  • Mohammad Fanā I Page 95
    On the assumption that science and religion, as well as reason and mysticism, are incompatible, Walter Steis in Time and Eternity made an attempt to remove the incompatibility and reconcile them in one way or another. According to Steis the statements of science and reason as well as those of religion and mysticism cannot be regarded as relating to and true of the same wolrld, since their contents are incompatible. If each of these two statements, however, is taken as looking to a world different from each other, the conflict is resolved. Accordingly, scientific propositions and rational laws are related to the world of nature or spacio-temporal world while those of faith and mysticism are concerned with supernatural world that is eternal. The realm of science and, in general, any rational knowledge is the world of nature with no access to world of eternity which is only accessible through faith and intuition. Now if we are going to obtain knowledge of eternal world, the result will be statements incompatible with experience and logic and as result they cannot be literally true. These statements as mythical and symbolic ones can refer to a truth deeper than what they apparently indicate. But this attempt by Steis is in vein and inclusive. For it implies an ontological dichotomy and discontinuity as well as an epistemological gap, which is incoherent with the demands of reason and heart of faithand mysticism that consistently put stress on unity of existence and coherence of knowledge.
    Keywords: Steis, science, religion, mysticism, reason, time, eternity
  • Gholamreza Fayyazi, Hadi Malikzadeh, Muhammad Javadpashaei Page 125
    What is the true nature of meaning? What is its status? What are differences between meaning, concept, referent and fact? Is meaning mental or extra-mental or neither? These are fundamental questions on the nature and ontology of meaning.Meaning is identified with concept by some, confused with referent by others. Some scholars have not distinguished meaning from referent and fact. Still another group of scholars regard it as relation between word and fact. There are also those who deem meaning and its usages to be identical. Our main concern in this article is to distinguish meaning from three things, namely concept, referent and fact. Meaning is the same thing signified by concept, qualified by referent and materialized by fact. Word is also coined to somehow indicate the meaning.Meaning is main and thus of hierarchic priority to concept, referent and fact which are considered as subordinate to the meaning.
    Keywords: ontology, meaning, referent, fact, veritable reality (nafs, olamr)
  • Ahmad Vaezi, Reza Qasimian Page 161
    On the nature of God's knowledge of the materials and whether it is by representation or by presence there are two different positions taken in the words of Mulla Sadra. In some words he speaks in a way as if he upheld the view of representational knowledge, his other words however indicate his having adopted the view of knowledge by presence which seems to be his real position in this regard, not in a way Suhrawardi believed, but on the ground of Supreme Being of God who is the Cause of all materials. Again, some principles of Mulla Sadra like that of co-extensiveness of being and knowledge allow him to explain Divine Knowledge in the way of Illuminationist philosophers.
    Keywords: God's Knowledge, knowledge by presence, knowledge by representation, Supreme Being, Simple Reality, gradation of being, materials, co, extensiveness of being, knowledge
  • Mohammad Taqi Yousofi Page 187
    The problem of unity or duality of soul and spirit is one of issues dealt with in discussions on soul in philosophy and Sharia scriptures; is human rational soul the same as spirit referred to in the Book and Hadith or they are different? This article attempts to review the terminology of soul and spirit and provide evidences for their identity. In Islamic hadiths there are references to the material spirit as spirit of life and spirit of the animal. This spirit lies in human body and comes to be with the actuality of the body. According to these hadiths human being is of two souls or spirits: a spirit which actualizes human body without which the body lose its vegetative life; another spirit referred to as spirit of intellect which is blown to corpus of human being and hence his life is formed. Philosophers, on the other hand, hold human rational soul to be distinctive factor which distinguishes him from other animals in a way that it forms human life. On these two points it can be clearly inferred that the "Qurānic blown spirit" referred to in hadiths as "spirit of intellect" is identical to human rational soul in the word of philosophy.
    Keywords: soul, spirit, human soul, rational soul, spirit of life, spirit of intellect, spirit of animal, spirit of body