فهرست مطالب

آیین حکمت - پیاپی 33 (پاییز 1396)

فصلنامه آیین حکمت
پیاپی 33 (پاییز 1396)

  • 232 صفحه، بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/10/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • سید عابدین بزرگی صفحات 7-30
    فویر باخ و کارل مارکس از هگلیان چپ گرا و فیلسوفان مادی ای هستند که بعد از هگل، درباره «از خود بیگانگی» و علل آن بحث نموده اند. فویر باخ بر این باور است که انسان ها، با فرافکنی و برون فکنی کمالات خود، خدا و مذهب را می سازند و با تسلیم شدن در برابر آن از خود بیگانه می شوند. کارل مارکس نیز معتقد است: عامل اولیه «از خود بیگانگی» مالکیت خصوصی و، در مرحله بعد، دین و مذهب می باشد. از منظر باخ و مارکس، راه برون رفت از این بیگانگی به انکار دین و مذهب منتهی می شود.
    در پژوهش حاضر، بعد از بیان تاریخچه «از خود بیگانگی»، دیدگاه فویر باخ و مارکس توضیح داده شده و با بیان وجه اشتراک و افتراق این دو دیدگاه، به نقد و بررسی آنها پرداخته شده است. پژوهش پیش رو به این نتیجه رهنمون شده که اولا، مشکل اساسی این دو تن در جهان بینی مادی آنان است، ثانیا، دیدگاه آنان از نظر تئوری و محتوایی با اشکالات عدیده ای روبرو است و، ثالثا، آنچه آنان از آن به عنوان عوامل «از خود بیگانگی» یاد می کنند، از عوامل خودآگاهی و خودیابی می باشند
    کلیدواژگان: خود، از خود بیگانگی، دین، مالکیت خصوصی، فویر باخ، کارل مارکس
  • مرتضی رضایی صفحات 31-56
    مطالعات فیلسوفانه درباره دین پیشینه بسیار طولانی و قدمتی به اندازه خود فلسفه دارد، ولی اصطلاح «فلسفه دین»[1] و نگارش کتاب ها و مقالات با این عنوان پدیده ای نسبتا نو و متعلق به دوران مدرن است. فلسفه دین یکی از پرتحرک ترین حوزه های پژوهش فلسفی در دوره معاصر است. با اینکه این دانش مقید به فلسفه یا دینی خاص نیست، اولا، فلسفه دین رایج در دامان مسیحیت پدید آمده و بالیده است، و عمدتا تحت تاثیر این دین قرار دارد و، ثانیا، این دانش مبتنی بر فلسفه های موجود در مغرب زمین، به ویژه فلسفه تحلیلی، است. با این حال، امکان پژوهش فلسفی در حوزه سایر ادیان، از جمله اسلام، و مبتنی بر دیگر نظام های فلسفی نیز وجود دارد. به همین رو، شایسته بلکه لازم است که فلسفه دین اسلامی نیز ناظر به محتوای این دین سترگ و متکی بر فلسفه قویم اسلامی پدید آید تا استحکام و اتقان اسلام و برتری آن بر سایر ادیان بیش از پیش نمایان شود و زمینه پاسخگویی به شبهات پیرامون آموزه های آن فراهم گردد. سوال اصلی تحقیق پیش رو این است که اهم رویکردهای موجود یا قابل تاسیس در فلسفه دین کدام اند؟ این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی به سامان رسیده است
    کلیدواژگان: فلسفه دین، فلسفه تحلیلی، فلسفه قاره ای، فلسفه اسلامی، فلسفه دین تحلیلی، فلسفه دین قاره ای، فلسفه دین اسلامی
  • عسکری سلیمانی امیری، آسیه گنج خانی صفحات 57-78
    علوم انسانی اسلامی با رویکردهای مختلفی مطرح شده است. از دیدگاه آیت الله مصباح، علم کشف واقع است و دین الهی حق منحصرا دین اسلام است که راه سعادت و شقاوت انسان ها را در حوزه باورها و ارزش ها مشخص می کند. بنابراین، علم دینی علمی است که در حوزه های مرتبط با سعادت و شقاوت انسان و باورها و ارزش ها از منابع صحیح دینی و با استفاده از روش شناسی صحیح (روش فقاهتی) بدان رسیده باشیم و نتیجه نیز یقینی باشد. در متون دینی، مسائل مختلفی مطرح شده است که ناظر به علوم طبیعی، پزشکی و... است. ازآنجاکه شان دین هدایتگری به سمت سعادت است، علم دینی باید همسو با این شان تعریف شود. بنابراین، هر گزاره ای که با روش های معتبر اثبات شود علم دینی نخواهد بود، زیرا دین وظیفه ای در قبال کشف روابط علی میان پدیده ها ندارد. آنچه برای دین ضرورت دارد شناخت و بیان تاثیر پدیده ها در سعادت و شقاوت انسان است. این امر در بسیاری موارد با عمل اختیاری انسان در ارتباط است. در میان علوم، موضوع علوم انسانی بررسی کنش های ارادی و آگاهانه انسانی، و احکام و آثار و پیامدهای آن است، مانند علم اخلاق یا حقوق. بنابراین و با توجه به جایگاه بی بدیل علوم انسانی در ساخت تفکر بشری و سبک زندگی انسان ها، از دیدگاه استاد، اسلامی کردن علوم در گستره علوم انسانی اسلامی محقق می شود.
    این بررسی به توصیف و بازخوانی نظریات استاد در رابطه با اسلامی کردن علوم انسانی -پرداخته و از منظر ایشان، به برخی ابهامات پاسخ داده است.
    کلیدواژگان: دین، علم دینی، علوم انسانی اسلامی، آیت الله مصباح یزدی، اسلامی سازی علوم
  • اسدالله کرد فیروزجایی، وحید ظفرنما صفحات 79-102
    در سفر تخیلی که در میان مردمان سرزمین های خاور دور مطرح بوده و مقبول ساکنان مغرب زمین و برخی فرق منسوب به اسلام واقع شده است، سفر از لحظه مرگ شروع شده، از مرحله میانی توهمات می گذرد و به بازگشت نهایی به جسم در قالب جاودانگی اسطوره ای در چهارچوب یک تئوری درباره تولد دوباره می انجامد، و روح الزاما در جهت خاصی سیر می کند. به سبب همسان انگاری چرخه زندگی تناسخ باور و بازگشت روح به این دنیا در جوهر رجعت اندیش، برخی تلاش کرده اند، با طرح شبهاتی، رجعت را با چالش مواجه کنند، تا آنجا رجعت را همان تناسخ بدانند و شیعیان را که قایل به رجعت اند همان تناسخیه بدانند. آنچه این مقاله در پی حل آن است این است که تمایز و تباین ماهوی رجعت و تناسخ را با مبانی سیر نفس در قوه و فعل بررسی کند و به این سوال پاسخ دهد که «اگر نفس رجعی با ادله فلسفی و کلامی ثابت شده است، آیا روح تناسخی هم می تواند شکل بگیرد؟»
    کلیدواژگان: رجعت، تناسخ، قوه، فعل، نفس، حرکت قهقرایی
  • علیرضا کرمانی صفحات 103-128
    واقعه عاشورا، که ظهور علم و اراده انسان کامل مطلق است، به تبع جمعیت انسان کامل، جامع ابعادی بی شمار است. مصیبت و رنج، جهاد و حماسه، و عشق و عرفان را می توان از جمله این ابعاد دانست. هرچند از منظر وحدت، عشق و معرفت مقدم بر حماسه و مصیبت است و هریک از این دو شانی از انسان کاملی می باشند که جمع جمیع مراتب خلقی و حقی کرده است، اما از منظر سلوکی و سیر از کثرت، که مشخصه اصحاب و یاوران اباعبدالله الحسین(ع) است، راه ورود به جهاد و حماسه مشارکت در مصیبت اباعبدالله(ع) است، چه اینکه این جهاد و حماسه خود گذرگاه وصول به مرتبه وحدتی است که مشخصه آن عشق و معرفت به انسان کامل است. این حماسه حماسه ای سلوکی است متفاوت از حماسه امام(ع) که ظهور اجتماعی اطلاق و جمیعت اوست. همچنین، عاشورا هم تجلی گاه عشق امامی عارف است به خدای خود و هم محل ظهور عشق یارانی سالک است به امام خود.
    کلیدواژگان: عاشورا، انسان کامل، جمعیت، امام حسین(ع)، عرفان
  • رحمت الله مرزبند، علی اصغر زکوی صفحات 129-154
    با اینکه بیش از چند دهه از آغاز سخن درباره سلامت معنوی می گذرد، هنوز فهم مشترکی از بعد معنوی سلامت شکل نگرفته است، چراکه اندیشمندان حوزه های مختلف دین ، فلسفه و روان شناسی سعی دارند تا معنویت را با توجه به مبانی فرهنگی و شرایط اجتماعی خود تعریف کنند. بسیاری از متفکران در سنت فکری امانیسم اعتقاد دارند که معنویت عمدتا در ابعاد مختلفی همچون هدف زندگی، تفوق و برتری، اتصال به دیگران، طبیعت یا الوهیت، و ارزش ها (مانند عشق و دلسوزی) شناخته می شود، امری که الزاما ریشه دینی و قدسی ندارد.
    هدف این نوشتار شناسایی مفهوم معنویت با توجه به مبانی و شاخص های آن براساس آرا و نظریات علامه طباطبایی است، تلاشی که می تواند مقدمه فهم مشترک معنویت باشد. یافته ها بیانگر آن است که معنویت در اندیشه علامه نوعی از حیات برتر و ملکوتی انسانی برخاسته از فطرت الهی است که در آن حیات، انسان کمالات خاص خودش را تنها در پرتو ایمان به خدا و عمل صالح در ساحت ها ی بینشی، گرایشی و رفتاری بروز می دهد. البته، چنین تعریفی از معنویت مبتنی بر سازه های مفهومی خاصی از قبیل حیات شناسی انسانی، جهان شناسی معنوی، الهیات شناختی، انسان شناختی و نیز اسلام شناختی علامه طباطبایی استوار می باشد. تصریح و تاکید علامه در تفسیر معنویت اسلامی بر مبانی قرآنی می تواند مورد استفاده سیاست گذاران عرصه سلامت در جوامع اسلامی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: معنویت، سلامت معنوی، اسلام، علامه طباطبایی، شاخص ها
  • حسن اسماعیل پورنیازی صفحات 155-180
    مسئله منشا اعتبار گزاره های اخلاقی و حقوقی، که از سنخ مدرکات عقل عملی اند، یکی از مباحث مهم در فلسفه اخلاق و حقوق است. تنها راه اعتباربخشی به این گزاره ها ارجاع آنها به بدیهیات عقل نظری است. اما آیا این امر امکان پذیر است؟ هیوم و کانت و برخی دیگر از اندیشمندان این ارجاع را غیرموجه دانسته اند. گروهی دیگر اصل نیازمندی مدرکات عقل عملی به ارجاع به عقل نظری را انکار کرده و مدرکات عقل عملی را به دو دسته بدیهی و غیربدیهی تقسیم نموده اند و اعتبار بدیهیات را به دلیل بداهت و اعتبار غیربدیهیات را به دلیل ارجاع آنها به بدیهیات همین عقل دانسته اند. این مقاله، پس از پذیرش ضرورت ارجاع احکام عقل عملی به عقل نظری، یعنی ضرورت یافتن ریشه ای از «هست ها» برای اعتبار «بایدها» و پس از ارائه راه های ارجاع هست ها به بایدها، بر این نکته تاکید می کند که اگرچه عقل عملی در اعتبار خود به عقل نظری محتاج است، در ادراک احکامش مستقل عمل می کند، به این معنا که ما واقعا دو گونه ادراک داریم که از دو سنخ اند، اما در اعتبار معرفتی، یکی به دیگری محتاج است، چنان که حواس ظاهری پنج حس مستقل در ادراک اند، اما همگی در اعتبارشان به عقل محتاج اند.
    کلیدواژگان: عقل عملی، عقل نظری، ضرورت بالقیاس، اعتباریات، هیوم، کانت
  • محمدتقی یوسفی، معصومه سادات سالک صفحات 181-204
    مساله تناسخ از دیرباز مورد توجه حکما و فلاسفه بوده است. ملاصدرا، ضمن ارائه تعریفی عام از تناسخ، آن را ابطال نموده است و، با دقت نظر ویژه خود، بحث در مصادیق تناسخ محال را به عوالم دیگر نیز سرایت داده است. به عقیده ملاصدرا، اغلب کسانی که سعی در تبیین معاد جسمانی داشته اند به نوعی از تناسخ سربرآورده اند. اما تعریف نفس صدرایی و مبانی علم النفسی صدرالمتالهین درباره ارتباط نفس و بدن، عملا، راه را بر امکان تناسخ می بندد. ضرورت پرداختن به بحث تناسخ وقتی پررنگ تر می شود که به اصول مسلمی چون رجعت و زنده شدن اموات در این دنیا توجه شود و، در نگاه اول، این امور در دایره تناسخ جای می گیرد. تحقیق حاضر می کوشد تا با شیوه تحلیلی و عقلی، ضمن بررسی تناسخ محال از دیدگاه ملاصدرا، به بازخوانی تعریف نفس صدرایی به عنوان مبنای مباحث علم النفسی ملاصدرا بپردازد. بحث تناسخ در حکمت متعالیه نشان می دهد: تناسخ مصطلح صدرایی از تناسخ مصطلح مشهور (تناسخ مطلق) اعم مطلق است و ملاصدرا، با ابطال هرگونه تناسخ غیرملکوتی، در بحث تناسخ، چیزی بیشتر از استحاله تناسخ مشهور را نتیجه می گیرد، در حالی که استحاله عقلی تناسخ ملکی نتیجه قهری مبانی فلسفی صدرایی و لازمه تعریف نفس صدرایی و تبیین خاص ملاصدرا از رابطه نفس و بدن است، زیرا ذات و حقیقت نفس چیزی جز تعلق به بدن نیست و، لذا، به سادگی نمی تواند متعلق آن تغییر یابد و جابجا شود
    کلیدواژگان: تناسخ، معاد جسمانی، نفس، صدرالمتالهین، سهروردی
|
  • Seyyed Abedin Bozorgi Pages 7-30
    Feuerbach and Karl Marx are known among leftist Hegelians and materialist philosophers that studied self-alienation and its causes after Hegel. Feuerbach believes that human being, projecting his/her perfections, has made God and religion and, submitting before Him, has been self-alienated. And Karl Marx has attributed self-alienation to private ownership at first and then to religion. As viewed by the philosophers, human being may be rescued from self-alienation only in the case of leaving religion. As viewed in the paper, however, the philosophers` material vision on the universe may be regarded as their main obstacle to view correctly, their view is exposed to various objections in two fields of theory and content and finally what called by them as alienation may be counted as an agent of self-awareness and self-perceiving.
    Keywords: Self, Self's Grades, Self-Alienation, Religion, Private Ownership
  • Morteza Rezayi Pages 31-56
    Philosophical study is of the same historical background as that of philosophy itself; the field of philosophy of religion, however, and works compiled on that are new and belong to the modern age and it is a dynamic field of study today. Though the field is not limited to a special philosophy or religion, it has appeared and flourished in Christian space and mainly influenced by it; moreover, philosophy of religion is based upon present Western philosophies, particularly on analytic philosophy. It is, therefore, a necessary case for an Islamic philosophy of religion to appear, make particularities of Islam and Islamic philosophy clear, show superiority of Islam and Islamic philosophy and prepare the ground for answering objections. In any case, the question of the study runs as: what may be regarded as the most considerable approaches, including those presented and those may be supposed both?
    Keywords: Philosophy of Religion, Analytic Philosophy, Continental Philosophy, Islamic Philosophy, Analytic Philosophy of Religion, Continental Philosophy of Religion, Islamic Philosophy of Religion
  • Asgari Solaymani Amiri *, Asiyah Ganjkhani Pages 57-78
    Islamic humanities have been viewed in various approaches. For Allamah Mesbah, knowledge consists in discovering the real and Islam is the unique Divine right religion that introduces the ways of happiness and misery in the fields of values and beliefs. Religious science, being related to human happiness and misery in the two fields, therefore, would be the one of certainty that is extracted from religious sources with a valid methodology. Though there may be found different problems in the fields of such sciences as natural sciences, medicine and …, regarding the function of religion as preparing the ground for human happiness, religious science must be defined with this consideration. Such being the case, we may not consider any scientific and valid statement as religious. Religion is not of such a duty as discovering causative relations phenomena; necessary function of religion lies in knowing and explaining the things effective in human happiness and misery. As stated, human optional actions are of high importance in the ground. On this basis, humanities should be regarded as those studying human optional and knowledgeable actions with their rules, effect and consequences as is seen in the cases of ethics and laws. And finally, regarding Allamah`s thought on the high and unique status of humanities in human thought and style of life, islamization of sciences would be established in the area of Islamic humanities.
    Keywords: Religious Science, Islamic humanties, Ayatollah Messbah yazdis
  • Asadollah Kord Firoozjaee, Vahid Zafarnma Pages 79-102
    Raj`ah, returning, and reincarnation have been believed in by far eastern, and western people and some groups in Islamic world. Though the ideas are essentially different, one may find some cases of resemblance between them and it is, therefore, worthy of more studies. The resemblances have caused some to oppose raj`ah as being the same as reincarnation and the Siites believing in it as those believing in reincarnation. Such being the case, the question show itself as: what is the essential deference between raj`ah and reincarnation? The paper has focused on human soul`s movement in potentiality and actuality. It should be made clear that given rej`i soul, may one speak of the existence of reincarnated soul also. As explained, those posing such question have not paid attention to the difference between perfection and returning back.
    Keywords: Rajah, Reincarnation, Potentiality, Actuality, Soul's Movement, Ad Infinitum Course
  • Alireza Kermani Pages 103-128
    Ashoora as the appearance of absolute perfect man`s knowledge and power in appropriate to his popularity has countless dimensions. Tragedy and pain, jihad and epic, love and knowledge are known as parts of them. Though regarding unity, love and knowledge are antecedent to epic and tragedy and each is an aspect of such a perfect man that includes all orders of creation and conduct, regarding the direction of movement from plurality to unity the is special particularity of Aba Abd Allah al-Hosein`s companions and friends the way to jihad and epic lies in his tragedy. As the jihad and epic themselves may be considered a passage to such a grade of unity that its essential quality lies in love and knowledge to perfect man. Such an epic would be a conductive one different from that of Imam (a) that social appearance forms its absoluteness and plurality. Again, Ashoora may be viewed as a mystic Imam`s manifestation of love to God as well as a case for true supporters and friends to show their love to their Imam.
    Keywords: Ashoora, Perfect Man, Plurality, Imam Hosein (a), Mysticism
  • Rahmatullah Marzband, Aliasghar Zakavi Pages 129-154
    Though some decades have been passed from proposing the problem of spiritual health, there may not be found any public and common meaning of the spirituality of health. The reason why consists in the fact that scholars in different fields of religion, philosophy and psychology each tries to define spirituality on the basis of his/her particular cultural principles and social conditions. Many humanists have viewed spirituality as being defined mainly in different aspects such as the goal of life, superiority, socialization, nature or Divinity and values like love and the state of being kind; the fact lacking of any religious foundation. In the paper, it has been intended to discover the meaning of spirituality on the basis of Allamah Tabataba’i`s opinions in order to attaining a common understanding. As understood in the study, on his view, spirituality is regarded as a human spiritual and superior life originating from human nature. Those of such a life would be characterized by perfections only in the shadow of belief in God and good deeds. Needless to say, such a description is based upon understanding human biology, spiritual cosmology, cognitive theology and anthropology as presented in Islamic main sources. His emphasis on Quranic bases may be used by those managing in the field of health
    Keywords: Spirituality, Spiritual Health, Islam, Allamah Tabatabai, Norms
  • Hasan Esmailpour Niyazi Pages 155-180
    The origin of validity for the statements of ethics and laws, being perceived by practical reason, has been considerably focused on in meta-ethics and philosophy of laws. The only way for their validity lies in their being based upon the self-evident statements of theoretical reason. Yet, remain a question: is such an explanation possible? Some philosophers like Hume and Kant have disagreed it. Some others have rejected the perceptions of practical reason to be based upon theoretical reason in origin. They have classified the perceptions of practical reason into self-evident and theoretical; the validity of the former lies in their being self-evident and that of the latter in their state of being based upon the former. Knowing the judgments of practical reason as being based upon theoretical reason necessarily, and viewing all cases of ought to as being rooted in the cases of is, has emphasized on the fact that though practical reason for validity of its statements is depended upon theoretical reason, it is not dependent upon that in perceiving its judgments. In the sense that man really has two types of perception; but one is epistemologically in need to the other as is the case of five external senses being independence in sensation and at the same time being in need to reasoning power for their validity.
    Keywords: Practical Reason, Theoretical Reason, Necessity in Relation, Mental Consideration, Relation of the Cases of Ought to, the Cases of Is
  • Mohammadtaqi Yusefi, Masumah Sadat Salek Pages 181-204
    Metempsychosis is known as being the concern of philosophers from a long time ago. Among philosophers, Sadra, giving a general description of metempsychosis, has disproved the theory and, applying his special accuracy, has taken the cases of metempsychosis extended to other worlds also. Sadra has viewed most of those trying to explain corporeal resurrection as being led to metempsychosis. Sadra`s definition of the soul and his psychological principles in the ground of the relation of human soul and body, however, is a powerful obstacle against the theory. It should be stated that regarding such definite teachings as returning, raj’at, and reviving the dead in this world, necessity for dealing with metempsychosis would become more obvious; since, at a superficially glance, they seem as the cases of the theory. The present study, using analytical and documentary method and surveying Sadra`s view on the impossible metempsychosis, has sought to reconsider his meaning of the soul as his fundamental statement in the field. As is understood by Sadra`s transcendental teachings, his description of metempsychosis is conceptually more general than it famous and current meaning; the philosopher, disproving every sort of worldly metempsychosis in the field, has concluded impossibility of something more than public meaning of it. While impossibility of worldly metempsychosis may be counted as necessary conclusion of Sadra`s philosophical principles and his requisite ground for definition of the soul and explanation of the relation of the soul and body. The reason why lies in the fact that the reality of the soul is nothing other than its state of being related to the body. Such being the case, the soul`s object, mutu’lliq, may not change simply
    Keywords: Metempsychosis, Mull Sadra, the definition of the Soul, corporeal resurrection