فهرست مطالب

آیین حکمت - پیاپی 23 (بهار 1394)

فصلنامه آیین حکمت
پیاپی 23 (بهار 1394)

  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/02/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد ابوترابی صفحه 7
    بررسی راه های شناخت امور فطری از موضوعاتی است که مورد توجه برخی از اندیشمندان مسلمان و فیلسوفان غرب قرار گرفته است. دکارت «وضوح و تمایز» را نشانه اصلی فطری بودن، و جان لاک اجماع عام، وجدان اخلاقی و اقتضای رحمت و مهربانی خدا را از جمله راه هایی دانسته است که دیگران برای اثبات فطریات به آن تمسک جسته اند. اندیشمندان مسلمان برای اثبات فطریات به چهار روش تمسک می جویند: شیوه تجربی تاریخی، شیوه عقلانی، شیوه شهودی و روش نقلی. اما به نظر می رسد که بررسی راه های شناخت و اثبات امور فطری به تفصیل و تحلیلی بسیار بیشتر از آنچه تاکنون در آثار اندیشمندان مسلمان و غرب آمده است نیاز دارد. ازاین رو، در این مقاله به ارائه راهکاری جدید برای اثبات امور فطری پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: علم فطری، گرایش فطری، فطرت سازوارگی، روش شناسی، رنه دکارت، جان لاک، فیلسوفان مسلمان
  • محمد جواد اصغری، سید مهدی طباطبایی، مهدی فرمانیان صفحه 41
    میزان اثرگذاری عالمان دین از بررسی دیدگاه های آنان امکان پذیر است. محمدامین استرآبادی، که به عنوان موسس یا مروج مکتب اخباری شناخته می شود، از این مقوله جدا نیست. بررسی آثار و اندیشه های مکتب اخباری، به خصوص بنیانگذار آن، از دیرباز مورد توجه جدی پژوهشگران بوده است. با اینکه اغلب کتب باقی مانده از استرآبادی از نظر حجم به حوزه های فلسفه و کلام مربوط می شود، نه بررسی کامل موضوعات فلسفی و کلامی و نه ایجاد یک روش منسجم اعتقادی، هیچ یک، جزو اولویت های او نیستند. اگرچه شاید در نگاه اول او هیچ علاقه ای برای ارائه دیدگاه های کلامی نداشته باشد، با بررسی مسئله علم الهی از دیدگاه او متوجه خواهیم شد که تعمیق و بررسی همه جوانب این موضوع مهم مورد اهتمام این عالم اخباری نیز بوده است. در این موضوع، استرآبادی در چهار اثر مهمش: المباحث الثلاثه، الفوائد الاعتقادیه، الفوائد المکیه و دانشنامه شاهی، علاوه بر بحث پیرامون کیفیت علم الهی و اشاره به دیدگاه های اندیشوران مسلمان، به مباحث دیگری همچون امکان علم الهی، ذاتی یا فعلی بودن علم الهی، کیفیت علم الهی و تاخیر یا عدم تاخیر آن می پردازد.
    کلیدواژگان: استرآبادی، شرح حال نامه، علم الهی، علم اجمالی، علم تفصیلی
  • سیدقوام الدین حسینی سیاهکلرودی صفحه 63
    همه اسماء نیکو از آن خدای تعالی است. اسماء الهی وسایط فیض حق و منشا همه کثراتی اند که در زوایای هستی راه یافته است. چگونگی ظهور کثرات اسمائی از هستی صرف و محض وجود و تبیین عینیت صفات با ذات حق از ژرف ترین مسائل عرفانی است. در این نوشتار، پس از اشاره به گونه شناسی اسماء و صفات و تاخر اسماء الهی از مقام ذات، تفسیری از عینیت صفات با ذات ارائه شده و راه هایی که عارفان در تحلیل کثرت اسمائی پیموده اند، بیان شده است. تحلیل عقلی از کثرت اسماء، بازگشت کثرت اسماء به علم ذاتی حق، بازگرداندن کثرت اسمائی به متعلقات و آثار اسماء، و تحلیل کثرت اسمائی به کثرت شهودی و سلوکی چهار راهی هستند که عارفان برای تحلیل منشا کثرت اسماء پیموده اند. در نگاه نویسنده، هر یک از این راه ها در جای خود پاسخی درست به آن پرسش است.
    کلیدواژگان: وحدت مطلقه، واحدیت، احدیت، حقیقت غیبیه، کثرت اسماء الهی، کثرت سلوکی، کثرت شهودی، عینیت صفات با ذات
  • محمدحسین رجایی، سیدمحمود موسوی، هادی صادقی صفحه 89
    از نگاه منابع دینی، عقل جایگاهی ارزشی دارد. شئون ارزشی عقل هم شامل دریافت و نیل به حقایق امور و ادراکات شایسته و بایسته است، که شان علمی و ادراکی یا به تعبیری عقل نظری خوانده می شود، و هم شامل بعث و تحریک عقل و نقش آن در امامت و اداره امور نفوس و ابدان مادی و مثالی موجود در انسان و تدبیر ادراکات و تحریکات نفوس و ابدان و، درپی آن، اراده و صدور فعل ادراکی و تحریکی از نفوس و ابدان است، که شان تحریکی و انگیزشی یا به تعبیری عقل عملی خوانده می شود. لازمه فعلیت شان ارزشی عقل در انسان تعلق گوهر عقل به انسان و تعبیه آن در فطرت اوست. عقل فطری تا به وجود انسان تعلق نگیرد (مرتبه آدمیت و وجه تمایز آن با حیوان) و بر نفوس و ابدان موجود در فطرت او اشراف و سلطه فعلی نیابد قوا و جنودش به فعلیت نرسیده، تکمیل نمی گردد (مرتبه انسانیت با درجات آن). افعال و قوای ادراکی و تحریکی نفوس و ابدان تحت امامت و إمارت و سلطنت و اداره و تدبیر عقل از بند قوا و جنود جهل و افعال جاهلانه متعلق به نفوس و ابدان به سبب محدودیت های ابدان مادی و مثالی و نفوس نباتی و حیوانی، و اقتضائات آنها، از جمله امارت و سلطنت هواها و خواسته های نفس اماره حیوانی، رهایی می یابند و به قوای عقل و افعال ادراکی و تحریکی عقلانی مبدل می شوند. افعال ادراکی و تحریکی قوا و جنود عقل نیز قلب حیوانی را تحت تاثیر قرار داده، ادراکات و تحریکات حیوانی و امیال نازل را به ادراکات و تحریکات انسانی و امیال عالی و گرایش ها و رانش های متعالی تبدیل می سازند و قلب حیوانی را به قلب انسانی تغییر می دهند؛ همان گونه که در صورت سلطه نفس بر عقل، قوا و افعال عقلانی و انسانی به قوا و افعال جهلانی و حیوانی و شیطانی تبدیل می شوند و عقل در سایه آن، تغییر ماهیت داده، به دها و نکرا تبدیل می گردد.
    کلیدواژگان: عقل عملی، عقل نظری، شان انگیزشی، شان ادراکی، قلب
  • حبیب زمانی محجوب صفحه 131
    در معارف شیعه، تاریخ بشر فرجامی خجسته دارد و در موعد مقرر با تشکیل حکومت حضرت مهدی (عج) «مدینه فاضله» برپا خواهد شد. هدف این نوشتار تبیین شاخص های دولت عدالت محور مهدی موعود، برای الگوپذیری از آن در جامعه اسلامی ایران است.
    در این نوشتار، با استفاده از آیات و روایات و با روش توصیفی تحلیلی، عدالت و پیشرفت مدینه فاضله مهدوی در حوزه های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: حضرت مهدی(عج)، عدالت، پیشرفت، مدینه فاضله
  • محمدتقی یوسفی، مجتبی افشارپور صفحه 157
    در میان ادله اثبات وجود خدا در فلسفه اسلامی، برهان های غیرمشهوری هم هستند که در عین صحت و اتقان کمتر مورد عنایت فیلسوفان قرار گرفته اند. یکی از این برهان ها برهان نفس بر اثبات خدا است. در این برهان، با استفاده از نفس انسانی و برخی اوصاف و عوارض آن بر وجود خداوند سبحان استدلال می شود. صدرالمتالیهن (ره) در برخی از آثار خود به صراحت این برهان را یکی از براهین مستقل اثبات واجب الوجود دانسته است. ملاصدرا و برخی از پیروانش چهار تقریر از این برهان ارائه کرده اند: با استفاده از علت حرکت نفس، حدوث نفس، علت غایی حرکت نفس و حرکت نفوس فلکی. این برهان به نحو مستقل در حکمت مشاء مطرح نبوده است؛ برخی اشراقیان به بعضی تقریرهای آن اشاره کرده اند؛ ملاصدرا با بهره گیری از اشارات پیشینیان و همچنین مبانی فلسفی خود در مسئله نفس، حرکت جوهری، نحوه ارتباط حادث با محدث و... چنین برهانی را بیان کرده است. او همچنین در این برهان، راه و رونده را متحد می داند و عینیت سالک و مسلک را از ویژگی های این برهان می شمارد و همین امر را دلیل شرافت این برهان بر سایر ادله اثبات واجب الوجود به جز برهان صدیقین می داند. او معتقد است: در عین اینکه معرفت حضوری نفس شهود باطنی رب را در پی دارد، معرفت حصولی به نفس و دقت در عوارض آن نیز وسیله صعود به معرفت خداوند است.
    کلیدواژگان: برهان نفس، اثبات وجود خدا، معرفه النفس، عینیت سالک و مسلک، تکامل نفس، حدوث نفس، تجرد نفس
  • چکیده عربی
    ترجمه: سیدحمیدرضا عصمتی صفحه 183
|
  • Ahmad Abuturabi Page 7
    Surveying the ways through which one can know innate truths is one of the themes that have interested some Muslim thinkers as well as western philosophers. Descartes identified clarity and distinctiveness as the hallmark of innateness, in John Lock’s view general consensus, moral conscience and divine benevolence and compassion were introduced as the ways appealed to by some to prove the innate truths. Islamic thinkers made use of four methods to prove such truths: historic – empirical, rational, intuitive and revealed or scriptural method. It seems however that knowledge of innate truths needs much more elaborate and analytic treatment than that found in the works of Muslim and western thinkers. Hence the article is to offer a new way to the proof of innate truths.
    Keywords: innate knowledge, innate attitude, primordial innate nature of consistency, methodology, Descartes, John Lock, Muslim philosophers
  • Muhamad Javad Asghari, Seyyed Mahdi Tabatabae, Mahdi Farmanian Page 41
    The extent of influence of religious scholars can be distinguished from the study of their viewpoints. Mulla Amin Astarabadi as founder and propounder of traditionism is not an exception. The works and thoughts of traditionists particularly the founder of this school have always been investigated by researchers. Though philosophical and Kalam problems occupy the bulk of extent works of Astarabadi, he was not preoccupied with overall examination of such problems nor with establishing a coherent belief system. Reluctant as he seems to be in first glance in regard with theological issues, on examining the problem of God’s knowledge, we notice that Astarabadi was also interested in deepening our understanding of this issue. In his four prominent works: Three Discussions, Doctrinal Themes, Meccan Benefits and Royal Compendium Astarabadideals with nature of God’s knowledge and he makes reference to views of Islamic scholars concerning possibility of Divine Knowledge, its being essential attribute or as an act of His essence and whether is coeternal or posterior to the Essence.
    Keywords: Astarabadi, biography, Divine Knowledge, detailed knowledge, universal knowledge
  • Seyyed Qivamoldin Hosseini Siyahkalrudi Page 63
    All Names of Beauty belong to God the Exalted. Divine Names are mediation for emanation from the Truth and the ground for all sorts of multiplicity found in the scheme of being. How multiple Names manifest from sheer and pure Being and how the identity of Divine Attributes and Essence should be explained are among the most profound problems in mysticism. The present article is an attempt to give a typology of Divine Names and Attributes and their posterior nature to His Essence, offering an interpretation of the identity of Attributes and Essence and the ways Muslim mystics presented in analyzing the plurality of Names. Rational analysis of manyness of Names, reduction of these Names to essential knowledge of God, understanding plurality in terms of their objects and effects and finally analyzing multiplicity of Names as plurality of vision and manyness of spiritual wayfaring are four different ways by mystics for analysis of the origin of multiplicity. To the author each of these ways is a proper response to that question.
  • Muhammad Husein Rajae, Seyyed Mahmud Musawi, Hadi Sadiqi Page 89
    In view of scriptural sources reason is of high status of value. It plays practical as well as theoretical roles. Reception and attainment of truths and proper and essential perceptions constitute the perceptive status of reason called theoretical or speculative reason. It is also of motivation and evocative force in leading and governing the affairs of imaginal and corporeal bodies and consequently the human will and other related motivational aspects of the souls and bodies that can all be lumped together under practical reason. The realization of these ends presupposes the jewel of intellect bestowed upon and molded with each human primordial nature. Unless this innate intellect leads and rules all human faculties and dimensions of life, man will not attain his desirable and perfect end and thus will not be distinguished from other animals. It is through the rule and dominance of intellect that human faculties whether perspective or practical can be saved from obstacles and impediments of lower vegetative and animal souls. Transformation of lower desires and inferior faculties into higher and more sublime ones can only be realized in light of the governance of intellect. the rule of lower and corrupt souls will come to an end with totally reverse results in which man may commit all acts of satanic acts and thus transform his nature and use his intellect to malicious ends.
    Keywords: practical reason, theoretical reason, evocative role, perceptive status, heart
  • Habib Zamani Mahjub Page 131
    According to Shiite teachings the story of human being will finally come to a bright and auspicious end and with the rule of holy imam Mahdi an Ideal City will be established in a promised time. This article is intended to explain hallmarks of justice-centered government of promised Mahdi as an exemplary to be followed by Islamic society of Iran. On the basis of holy revelations and hadiths and using analytic-descriptive method the author explains how justice and progress in social, political, cultural and economic domains is to be realized.
    Keywords: holy Imam Mahdi, justice, progress, Ideal City
  • Muhammad Taqi Yusufi, Mujtaba Afshar Page 157
    Among the arguments foe the existence of God in Islamic philosophy are some non-famous proofs that are valid but less known and less interested philosophers. One of these arguments is that from human soul in which some qualities and states of soul are examined to prove the existence of God. Mulla Sdara explicitly takes it as an independent argument for Necessary Being. It has been formulated in four different ways by Sadra and some of his followers: the cause of soul movement, temporal creation of soul, the final cause of soul movement, and the motion of the celestial souls. This argument is not be found in Muslim Peripatetic philosophers as a separate proof. Some Illuminationist philosophers however made reference to some versions of it. Inspired by his predecessors and based on his own principles including substantial motion of human soul, Mulla Sadra has formulated this argument for the existence of God. In his view the wayfarer and wayfaring are one and the same. This is the prerogative of the argument which makes it distinct from other arguments except that the Truthful. While intuitive self-knowledge results in esoteric vision of God, speculative knowledge of human soul and its scrutiny is a means by which man can attain the knowledge of God.
    Keywords: argument from human soul, proof of God's existence, self, knowledge, identity of wayfarer, wayfaring, perfection of soul, creation of soul, immateriality of soul