فهرست مطالب

آیین حکمت - پیاپی 27 (بهار 1395)

فصلنامه آیین حکمت
پیاپی 27 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی براتی، داود داداش نژاد، علی پریمی صفحات 7-32
    زمان و زمانمندی از شئون و جلوه های موجودات ممکن است و هیچ گاه از آنها منفک نمی شود. اما ازآنجاکه وجود امری تشکیکی است، هر مرتبه ای شان خود را دارد. زنجیره زمان در مراتب ممکنات هیچ گاه پاره نمی شود بلکه در سیر صعودی هستی لطیف تر و رقیق می شود. در نتیجه، شئون آن هم دچار قبض و بسط می گردد. زمان در عالم رویا و طبیعت یکی نیست. سال هایی که در عالم رویا سپری می شود، نسبت به عالم طبیعت در یک لحظه جمع می شود. اما این حقیقت در جهان آخرت چنان رقیق و جمع می شود که براساس آیات الهی، یک روز آن مطابق هزار یا پنجاه هزار سال طول می کشد که با احوال کافران و مومنان متغیر است. آن زمان حقیقتی درونی، شخصی و کیفی است و این زمان حقیقتی کمی و بیرونی است. در این مقاله، کوشش شده است با روش تحلیلی و توصیفی، این نظریه تبیین گردد.
    کلیدواژگان: زمان، ازلی، سرمدیت، مراتب وجود، ممکنات
  • سید عابدین بزرگی صفحات 33-60
    یکی از مسائل انسان شناسی که برخی از متفکران درباره آن پژوهش نموده اند «ازخودبیگانگی» است. در اینکه «ازخودبیگانگی» چیست و چگونه به وجود می آید، هر کس با توجه به دیدگاهی که درباره ماهیت و حقیقت انسان اتخاذ نموده، جواب خاصی به آن داده است. در تحقیق حاضر، با بررسی و تحلیل تعاریف مختلف «ازخودبیگانگی»، ماهیت و چیستی این مفهوم بیان شده، و با بهره گیری از آیات و روایات به این نتیجه رهنمون گردیده است که حقیقت انسان همان نفس اوست که با تعابیری مانند «من» و «خود» از آن یاد می شود. رشد و تعالی این حقیقت وابسته به ارتباط داشتن با خداست، به طوری که اگر آدمی خدا را فراموش نماید و با او بیگانه شود، «خود» را فراموش نموده، از آن نیز بیگانه می شود. از این جهت، «ازخودبیگانگی» را باید در «بیگانگی از خدا» جستجو نمود.
    کلیدواژگان: خود، نفس، مراتب نفس، ازخودبیگانگی، فراموشی خدا
  • مرتضی حبیبی سی سرا، هادی صادقی، سیدقاسم صفری صفحات 61-88
    ایمان یکی از مفاهیم بنیادین و پرکاربرد در منابع اسلامی است، به گونه ای که اولین نزاع های علمی در تاریخ اندیشه اسلامی درباره ماهیت ایمان بوده است. از پیامدهای عملی این نزاع علمی، پیدایش فرقه های مختلف اعتقادی است که حتی در برخی موارد به تکفیر دیگر گروه ها کشیده شده است. با وجود این، همچنان در میان متفکران مسلمان دیدگاه های مختلف و گاه متناقضی درباره آن دیده می شود. بنابراین، ضرورت دارد تا این مفهوم مورد واکاوی قرار گیرد، چراکه بدون داشتن درکی درست از این مفهوم، کاربست آن در مقام عمل با دشواری هایی مواجه خواهد شد.
    رسالت نوشتار حاضر تلاش برای تبیین درست این مفهوم از منظر قرآن کریم البته با بهره گیری و تاکید بر آرای متکلمان مسلمان است. نوشتار حاضر در سه بخش سامان یافته است: در بخش اول، با به کارگیری روش انگاره سازی تلاش شده است به تحلیل معناشناختی منسجمی از ایمان در قرآن دست یابیم و در بخش دوم، برجسته ترین دیدگاه های متکلمان مسلمان در مورد ایمان: تصدیق قلبی، عمل جوارحی، دیدگاه دوجزئی، دیدگاه سه جزئی، اعتراف زبانی و نظریه معرفت مورد واکاوی قرار گرفته است. و بخش نهایی به جمع بندی و نتیجه گیری بحث اختصاص یافته است.
    کلیدواژگان: ایمان، معرفت، متکلمان، معتزله، خوارج
  • محمدحسین زاده صفحات 89-108
    استدلال یا اشکال مغز در خمره از جمله استدلال هایی است که در دفاع از شکاکیت مورد بهره برداری قرار گرفته است. استدلال مزبور در پی نوآوری هایی که با پیدایش رایانه و صنعت الکترونیک رخ نمود طرح شد. این استدلال که با استدلال یا اشکال از راه دیو شریر دکارتی یا استدلال از راه خواب مشابهتی بسیار دارد، مهم ترین اشکال یا از جمله مهم ترین استدلال هایی شمرده می شود که در دفاع از شکاکیت اقامه شده است. با شرح و بررسی آن، می توان به شمار بسیاری از این گونه اشکال ها یا نقدها پاسخ گفت. از دیدگاه نگارنده، استدلال مزبور دشواری ها و مشکلات بسیاری دارد - همچون اینکه خودشکن است و نمی تواند فراگیر و مطلق باشد - که بنیان آن را درهم فرومی ریزد.
    کلیدواژگان: شکاکیت، استدلال پوتنم، مسئله گتیه، دیو دکارتی، اصل استلزام
  • رضا قاسمیان صفحات 109-136
    در خصوص نحوه ارتباط قوه مدرکه با صورت های ادراکی حسی و خیالی دو دیدگاه در فلسفه اسلامی وجود دارد: ابن سینا و دیگر مشائین قایل به حلول این صورت ها در فضای قوه ادراکی است و صدرالمتالهین هم قایل به صدور آنها از مرتبه ای از مراتب نفس و هم قایل به حلول آنها در مرتبه ای دیگر از [نفس] می باشد. براساس نظر مشاء، نفس هنگام ادراک تنها اتصاف عرضی به صور پیدا می کند و استکمال آن استکمال عرضی است. بنابراین، تفاوت انسان های کامل با ناقص تفاوتی عرضی است. ولی در دیدگاه صدرالمتالهین، نفس با اتحاد خود با این صور ترکیب اتحادی تشکیل می دهد و حرکتی جوهری دارد. تفاوت انسان ها در این دیدگاه تفاوتی جوهری است. یقین آوری ادراک حصولی در نظر ملاصدرا بیش از ابن سینا است، زیرا در قیام صدوری، شدت حصول فعل برای فاعل بیش از حصول مقبول برای قابل است.
    کلیدواژگان: قیام صدوری، قیام حلولی، اتصاف عرضی، اتحاد جوهری، قوه مدرکه
  • شمس الله مریجی صفحات 137-172
    حقوق خانواده شاید مهم ترین مسئله ای است که از دیرزمان محور مباحث پژوهشگران و اندیشمندان بوده است. بدیهی است که بحث حول محور مبانی آن می تواند بسیاری از مسائل پدید آمده در حقوق خانواده را برطرف کند. نوشتار حاضر درصدد شناخت مبانی حقوق خانواده – البته، در چهارچوب دو حق طلاق و تعدد زوجات - از دیدگاه اسلام است تا در پرتو بررسی آن روشن گردد که آیا عدالت جنسیتی در سپردن اختیار طلاق یا اجازه تعدد زوجات به مردان دخالت داشته است یا تاثیری در آن ندارد. در اثنای مباحث روشن گردید که چه بسا در مواردی شائبه تاثیر جنسیت وجود دارد اما با توجه به اینکه منشا جعل این حقوق اراده الهی و معیار تعلق آن مصالح حقیقی انسان است، عامل جنسیت نمی تواند نقش اساسی در تعلق حقوق به زن و مرد داشته باشد. البته، در این میان، دیدگاه های دیگری نیز مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اسلام، مبانی نظری، حقوق، طلاق، تعدد زوجات، جنسیت
  • اسماعیل منصف، محمدرضا ضمیری، سید حسن بطحایی، علیرضا اژدر صفحات 173-200
    پژوهش پیش رو با روش توصیفی و تحلیلی نگاشته شده و ابن سینا، در تبیین معنای شقاوت حقیقی، آن را از سنخ الم و ضد سعادت دانسته و معتقد است که اگر الم و رنج، ابدی باشد شقاوت است. هم چنین ضمن تقسیم الم به چهار قسم؛ حسی، خیالی، وهمی و عقلی، خصوصیت سومی را به شقاوت اضافه کرده و آن را از سنخ الم ابدی عقلی دانسته است. او ضمن بیان عوامل متعدد سقوط در شقاوت همچون عدم رعایت عدالت (نظریه حد وسط) و حب دنیا و مانند آن، برای برون رفت از این مشکل دو شیوه را مطرح می نماید: یکی نقطه مقابل شقاوت یعنی روش های متعدد دست یابی به سعادت را بیان می کند، و دیگری راه هایی که نه سعادت در پی دارد نه شقاوت. او در پاسخ به این پرسش که آیا شقاوت مطلق و حقیقی در دنیا قابل حصول است یانه پاسخ می دهد که در دنیا قابل حصول نیست بلکه در آخرت حاصل می شود.
    کلیدواژگان: شقاوت حقیقی، شقاوت ابدی، شقاوت عقلی، نقص، الم، عذاب، ابن سینا
  • سیدمحمدحسین هاشمیان، حوریه بزرگ صفحات 201-234
    مسئله «جذابیت» در هر فرایند ارتباطی یکی از نخستین دغدغه های دوسوی ارتباط یعنی فرستنده و گیرنده پیام است؛ پیامی که واجد جذابیت باشد تضمین کننده استمرار ارتباط و شکل گیری ارتباطی اثرگذار خواهد بود. هر دینی مبتنی بر مبانی اندیشه ای خود نظام ارتباطی خاصی را برگزیده که به تبع آن، شیوه ها و اهداف خاص در انتقال پیام تعیین می شود. لذا، ماهیت و الگوی جذابیت در پیام رسانی در هر نظام ارتباطی متفاوت و بسته به مبانی اندیشه ای آن قابل تبیین است. این امر به مثابه موضوع جذابیت گامی پایه ای و نخستین در حل مسئله جذابیت خواهد بود.
    در مقاله حاضر تلاش شده تا به مدد روش تحلیلی - توصیفی و با گزینش مبنای حکمت اسلامی، در گام نخست، ماهیت جذابیت تبیین گردد و در بخش دوم، مبانی هنر دینی در قالب عناصر و روابط الگوی جذابیت مبتنی بر حکمت اسلامی و حکمت هنر اسلامی بازسازی شده است. هنرمند، اثر هنری و مخاطب سه عنصر محوری این الگو هستند.
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که ماهیت جذابیت وصول به زیبایی و ادراک آن است و، لذا، امری متغیر و با مراتب متفاوت است. به طور خاص، در پیام رسانی هنری دینی به میزانی که هنرمند بتواند مراتب بالاتری از زیبایی را در قالب امر محسوس به نمایش بگذارد اثرش از جذابیت بیشتری برخوردار خواهد بود. متقابلا مخاطب نیز به نسبت سعه وجودی خود به میزانی که بتواند زیبایی حاصل از اثر هنری را ادراک کند از لذت بیشتری برخوردار است و به تبع، پیام برای او جذاب خواهد بود. در این میان، نوع مدینه - اعم از فاضله یا غیرفاضله - یکی از علل مهم زمینه ساز در چگونگی و نوع خلق اثر هنری و ادراک آن است.
    کلیدواژگان: جذابیت، پیام رسانی هنری، دینی، زیبایی، مدینه فاضله و غیرفاضله، مراتب نفس انسانی
|
  • Morteza Barati, Davood Dadashnejad, Ali Parami Pages 7-32
    Time and temporality are two inseparable aspects and features of contingent beings. However, since being is a hierarchical reality, each level of being has its own status. Chain of Time is never to be broken in levels of contingent beings but it becomes more and more subtle in ascending journey of being. As a result, the states of being are subject to contraction and expansion. Time of natural world is different from that of dream world. In comparison to the world of nature, years passed in dream world are but a moment. According to Quranic revelations, however, this reality is so delicate and subtle in hereafter that one day of it equals to one thousands or fifty thousand years depending on spiritual states of believers and unbelievers. The other-worldly time is an internal personal qualitative reality while this worldly time is an external quantative reality. Using descriptive analytic method the present article attempts to explain the theory in question.
    Keywords: time, eternal, eternity, levels of being, contingent existents
  • Seyyed Abedeen Bozorgi Pages 33-60
    One of the problems that have drawn attention of the thinkers who research on human nature is self-alienation. Questions on the nature of self-alienation and the way it comes about can be differently answered depending on the responses that each thinker gives to the questions on the nature and reality of man in his own perspective. The present article is an attempt to give an analytical study of various definitions of self-alienation and by making use of Quranic revelations and Traditions it concludes that the true nature of man is identified with his soul which is variously indicated by such terms as “self” and “I”. The perfection and transcendence of this reality rest on its relation with God so much so that if man forgets God and becomes alienated from Him, he will forget himself and become alienated from himself. Self-alienation, therefore, is to be traced back to alienation from God.
    Keywords: self, soul, stages of soul, self, alienation, alienation from God
  • Morteza Habibisara, Hadi Sadeqi, Seyyed Qasem Safari Pages 61-88
    “Faith” is one the fundamental and frequently used concept in Islamic sources in such a way that the earliest theological disputes in the history of Islamic thought broke out on the nature of faith. Among the practical consequences of these disputes was the rise of different doctrinal sects that sometimes gave rise to takfir (excommunication) of other groups of believers. However, it remains as a point of different and even contradictory views among Muslim thinkers. Therefore, it is essential to explore the concept so that one can apply it consistently with without any practical difficulty.
    The present article is intended to properly explain the concept of faith from the perspective of holy Quran with reference to views of Muslim theologians. The article is organized in three parts. Using the method of paradigmation the first part tries to give a consistent semantic analysis of faith in Quran. The second part is to review the most prominent positions taken by Muslim theologians and explore the views expressed on the nature of faith such as affirmation by heart, action by bodily limbs, confession by tongue and the role of knowledge in faith. The last part is devoted to final explanation and conclusion.
    Keywords: Faith, knowledge, theologians, Mutazelites, Kharajites
  • Muhammad Hussein Zadeh Pages 89-108
    Argument or objection from brain in a vat is among arguments offered in favour of skepticism. This argument was raised after innovations have been made in the field of computer sciences and electronic industries. The argument which is similar to that Cartesian vicious demon or to the argument from dream is the most or one of the most important objections raised in favour of skepticism. Upon explanation and examination, we can respond many of these objections and criticisms. To the author the argument is subject to many difficulties and faults such as its being self-destructive and that it cannot be all-inclusive and as a result it undermines the very foundation of itself.
    Keywords: skepticism, Putnam's argument, Getier problem, Cartesian evil demon, Nozick formulation, principle of entailment
  • Reza Qasemiyan Pages 109-136
    The issue of attractiveness in any process of communication is one of the earliest mutual concerns of transmitter and recipient of a message. An attractive message is the ground for continuation of communication and formation an influential communication. Any religion based on its own theoretical foundations has made use of specific communicative system and consequently defined its own methods and purposes in transmitting message. The nature of and pattern of attractiveness, therefore, is to be explained on the basis of its theoretical foundations, which is the first and fundamental step in dealing with the subject of attractiveness.
    As to the way perceptive faculty is related to the perceptional and imaginal forms there are two views among Islamic philosophers: Avicenna and other Peripatetics maintain that perception forms are “imprinted” on the perceptive faculty while Mulla Sadra believe both that they proceed from a stage of soul and are imprinted on another stage of it. On the Peripatetic view, human soul is of accidental perfection and has only an accidental characterization with the forms perceived and so the differences between perfect and imperfect human beings are merely accidental. In Sadra’s view, however, human soul through its substantial movement is united with perception forms and thus the difference between the perfect and imperfect human being is substantial one. According to Mulla Sadra since such forms proceed from soul rather than imprint on it, they yield more certainty than on Avicenna’s view for the relation of action with agency is much deeper than that of receiver and what is received.
    Keywords: perceptive faculty, dependence by procession, dependence by imprinting, accidental characterization, substantial unification
  • Shamsollah Mariji Pages 137-172
    Rights of family are perhaps the most important problem that traditionally received due attention on behalf of researchers and thinkers. It is evident that study on foundations of the subject concerned can resolve many problems raised on the rights of the married partner. The present article is to identify the foundations of rights of family in the context of two rights of divorce and polygyny in Islamic point of view, shedding light on the question whether or not the sexual justice has role in granting the rights in question to men. Though in some cases sexual influences might seem to be involved, such factors cannot be of crucial role in granting rights to men and women because the origin of defining rights is God’s Will and observance of the real interests of human beings. Meanwhile however, other views are also to be examined and assessed.
    Keywords: Islam, theoretical foundations, rights, divorce, polygyny, gender
  • Esmaeel Monsef, Muhammad Reza Zamiri, Seyyed Hassan Bathahyi, Alireza Ajdar Pages 173-200
    Using analytic-descriptive method the present paper is to examine the subject wretchedness in Ibn Sina’s thought. In explaining the meaning of wretchedness, he regards it as sort of pain as opposed to felicity and believes that if pain and suffering are eternal, they constitute wretchedness. Avicenna divides into four types of sensual, imaginal, fanciful and rational. He characterizes wretchedness as eternal rational suffering. Explaining different elements that result in wretchedness such as injustice (violation of the mean ) and love for this worldly gains he offers two way to overcome the problem: different ways to achieve felicity which the opposite of wretchedness and also the various ways that do not lead to either felicity or wretchedness. In responding the question whether or not absolute wretchedness is attainable in this world he answers negatively and says it is only obtainable in the world to come i.e. hereafter.
    Keywords: real wretchedness, eternal wretchedness, rational wretchedness, imperfection, pain, chastisement, Ibn Sina
  • Sayyed Muhammad Hossein Hashemiyan, Hooriya Bozorg Pages 201-234
    The present article attempts first to explain the nature of attractiveness by means of descriptive-analytic method and based on principles of Islamic theosophy. As the second step the foundations of religious art are reformulated in terms of pattern of attraction based on Islamic philosophy and wisdom of Islamic art. Artist, art work and recipient are three central elements in this pattern. The results of the present research indicate that attractiveness is a matter of degree deeply related to beauty and its perception. Specifically in religious –art communication, the higher degrees of beauty in terms of sensual objects are manifested in a work of art, the more attractive it will be. On the other hand, recipient takes pleasure in proportion to his existential scope so that the more he can perceive beauty embodied in art work, the more he will enjoy and consequently the message will more attractive to him. The sort of the City, Ideal or otherwise, is one important element in creating and shaping the final art work and its realization.
    Keywords: attractiveness, religious–art communication, beauty, Virtuous City, nonvirtuous city, stages of human soul