فهرست مطالب

پژوهش های فلسفی - پیاپی 18 (بهار و تابستان 1395)

نشریه پژوهش های فلسفی
پیاپی 18 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • حامد مصطفوی فرد* صفحات 125-152
    کهن ترین الگوی تمایز علوم از آن ارسطوست (موضوع محور)، که توسط حکمای مسلمان ترویج شد. اما ناکارآمدی آن روز به روز برای عالمان مسلمان، خصوصا اصولیان و در رتبه بعد متکلمان، منطقیون و... آشکار شد؛ تا آنجا که محقق خراسانی الگوی غایت محور و محقق اصفهانی و امام خمینی (ره) الگوی سنخیت محور را مطرح کردند. اما هر یک از این الگوهای انحصارگرا نقاط ضعفی را داشتند و این سبب شد که الگوهای تلفیقی مطرح شوند و آنها نیز با آشکار شدن نقاط ضعفشان، جای خود را به رویکرد قراردادگرا دادند. به عقیده قراردادگرایان علم بودن یک علم نه به وحدت در موضوع است، نه روش و نه غایت (هر یک به تنهایی)، بلکه علم عبارت است از مجموعه ای از مسائل متشتته، که جامع آنها گاه ممکن است به دلیل سنخیت در ذات باشد (مثل موضوع، محمول، حیثیت) و گاه نیز ممکن است به دلیل امری عرضی باشد (مثل غایت). از اینرو مبنای تمایز علوم با توجه به غرض تدوین متفاوت خواهد بود و حتی تمامی جهاتی که در نزد عقلا معتبرند، نیز در این وحدت و تمایز دخیلند و ممکن است لحاظ شوند، مثل مدت زمان فراگیری علم، امور زیبایی شناسی، نیازهای جامعه، مرجحات تاریخی و... .
    کلیدواژگان: علم شناسی، موضوع محوری، غرض محوری، سنخیت محوری، تلفیق گرایی، قراردادگرایی
  • سینا میرزایی*، مصطفی شهرآیینی صفحات 153-169
    ماسون ارسل پدر فلسفه ی تطبیقی است. او با تاثر از دو جریان تاریخ گرایی و پوزیتیویسم سده ی نوزده، می کوشید تا فلسفه ها را در مقام پدیده هایی تاریخی، در درون سنت پوزیتیویستی، به گفت وگو وادارد. موفقیت روش تطبیقی در دیگر حوزه های معرفت خصوصا فیلولوژی (فقه اللغه)، الهام بخش او در اتخاذ این اندیشه بود که مطالعه ی تطبیقی الگوهای تفکر در تمدن های مختلف می تواند دانش ما را در جهت آنچه فلسفه می خوانیم، وسعت و وضوح بخشد. او پژوهش خود را بر بررسی تاریخی سه تمدن هند، چین و اروپا متمرکز می کند و معتقد است تاریخ و غنای حکمی این سه تمدن، بخشی از حکمت خالده ی جهان را تشکیل می دهد. ارسل در کتاب فلسفه ی تطبیقی می کوشد با طرح روش تطبیقی، فلسفه را از جزمیت و نسبیت مطلق برهاند. برای این کار، توجه خویش را به حقایق تاریخی فلسفی با توجه به بسترهای شکل گیری تاریخی شان معطوف می کند. در واقع او تطبیق را چونان مجرایی می داند که فلسفه با آن، از مطلق گرایی مابعدالطبیعی و نظری رهایی می یابد و به عمل و کاربردپذیری می گراید. ما در این مقاله می کوشیم تا با رویکردی توصیفی به معرفی آرا و نظریات ارسل در باب فلسفه ی تطبیقی بپردازیم.
    کلیدواژگان: روش تطبیقی، تاریخ، حقایق تاریخی، بستر، پوزیتیویسم، کاربردپذیری
  • علی قربانی* صفحات 171-187
    ماهیت عقل در آثار ارسطو با ابهام مواجه است، و فلاسفه مشائی و بویژه ابن رشد برای رفع آن تلاشها نموده اند. ابن رشد در فلسفه خود عقل هیولانی را زیربنای تحلیل ماهیت عقل نزد ارسطو قرار می دهد، و آن را در کتاب تفسیر کبیر بر رساله نفس ارسطو، و با توجه به نظرات مفسران پیشین مطرح می کند. او در این تفسیر به دنبال ارائه شرحی منسجم درباره کیفیت شناخت و تعیین ماهیت قوه عقلانی انسان است و عقل هیولانی را قوه ای مفارق و مجرد، اما دارای ماهیت پذیرندگی می شناسد. در این مقاله با توجه به آثار ابن رشد، ابتدا سه تعریف مختلف از عقل هیولانی آورده شده، سپس نقدهای وی را بر تفاسیر سایر مفسران پبشین ارسطو و نیز پاسخ وی به اشکالات مطرح در زمینه عقل هیولانی آورده شده تا نیل به مقصود اصلی ابن رشد درباب عقل هیولانی میسر گردد.
    کلیدواژگان: نفس، عقل، عقل هیولانی، عقل فعال، قوه خیال، قوه حس
  • زهرا خزاعی*، فاطمه تمدن صفحات 189-218
    شانس اخلاقی از جمله بحث های مهم در فرااخلاق است که به دلیل تعارض با اصل کنترل، ارزیابی ، قضاوت و مسئولیت اخلاقی ما را به چالش می کشد. برنارد ویلیامز اولین کسی است که واژه شانس اخلاقی را به کار می برد و به انگیزه نشان دادن معانی متناقض این دو کلمه، به طور مدون و جدی تر از گذشتگان خود به شرح و تبیین آن می پردازد. ویلیامز با دیدگاه کانت و پیروانش و شهودات معمول ما درباره اخلاقیات، مبنی بر اینکه اخلاقیات مصون از شانس است و برخلاف سایر ارزش ها، برای تمام انسان ها قابل دسترسی است، مخالفت می کند. به باور او، اگر ارزش اخلاقی برای همگان قابل دسترسی باشد علاوه بر مصونیت از شانس، باید متعالی نیز باشد. وی بر اساس سه مفهوم توجیه، تاسف و تاثیر تاملات و تصمیمات پیشینی فاعل در عمل، ضمن مثالهایی نشان می دهد اخلاقیات دو شرط مذکور را ندارد. تامس نیگل با معرفی شانس اخلاقی در چهار نوع نتیجه، محیطی، سازنده و علی، شانس اخلاقی ویلیامز را از نوع شانس اخلاقی نتیجه می داند و به نقد آن می پردازد. این مقاله پس از تعریف معنا و اقسام شانس اخلاقی به تبیین و نقد دیدگاه ویلیامز می پردازد. انتقادات نیگل و دیگران نشان می دهد که هر چند عده ای از آنان با دیدگاه او هم سو هستند اما با موفقیت او در اثبات این موضوع مخالف می باشند. در نهایت به نظر می رسد عدم توانایی ویلیامز در بیان و اثبات دیدگاهش نه تنها از اهمیت موضوع نکاسته است بلکه ایده های قویتری توسط تامس نیگل را در این رابطه شکل داده است.
    کلیدواژگان: شانس اخلاقی، برنارد ویلیامز، شانس معرفتی، شانس، اخلاق
  • اعظم محسنی*، یوسف شاقول صفحات 219-241
    تاسیس یک نظام اخلاقی کارآمد، منوط به شناخت دقیق و همه جانبه ی سرشت انسان، به عنوان موضوع اخلاق، است؛ اینکه ما چه تلقی از انسان و طبیعتش داریم، او را موجودی ذاتا اخلاقی یا ذاتا بد و شرور می دانیم، یا تلقی مان از انسان، موجودی متعلق به دو جهان محسوس و معقول است که در هر ساحتی جنبه ای از سرشتش ظهور پیدا می کند، پیش شرط لازم برای پی ریزی یک نظام اخلاقی است.
    در تلقی کانت، انسان یک موجود تک ساحتی نیست؛ بلکه شهروند دو جهان است: جهان محسوس و جهان معقول. انسان بر اساس طبیعت معقولش، خوب و بر اساس طبیعت محسوسش بد است. بر همین اساس، در بنیاد مابعدالطبیعه اخلاق بر این نکته تاکید می کند که: «...از آنجایی که جهان فهم واجد مبنای جهان حس و در نتیجه واجد مبنای قوانین آن است؛ من باید قوانین جهان عقل را به عنوان امر مطلق و افعالی را که مطابق با آن قوانین است به عنوان وظیفه تلقی کنم.»
    لزوم توقف اخلاق بر انسان شناسی، که از نظر کانت از حیث روش یک علم تجربی به حساب می آید، از یک سو و امکان تاسیس فلسفه ی اخلاق نابی که به کلی فارغ از هر چیز تجربی باشد از سوی دیگر، سبب شده که برخی از مفسرین در امکان اینکه کانت واقعا توانسته باشد یک چنینفلسفه ی اخلاقی تاسیس کند، تردید کنند. لذا در این مقاله قصد داریم به بررسی نسبتانسان شناسی با اخلاق در نظام فلسفی کانت بپردازیم تا هم ماهیت ناب بودن فلسفه ی اخلاقش و هم نحوه ی توقف آن بر انسان شناسی را آشکار کنیم.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، اراده خیر، وظیفه، قانون اخلاقی
  • پروانه آقایی طوق*، سیدمجید صدرمجلس، حسن فتحی صفحات 243-264
    پرسش از «معنای زندگی» و تلاش برای پاسخ گویی به آن، یکی از مهم ترین دغدغه های فکری آدمی از دیرباز تاکنون است. برخی معتقدند پژوهش در باب معنای زندگی درواقع پژوهش در باب «غایت» یا «هدف» زندگی است. ما نیز در این مقاله برآنیم تا معنای زندگی نزد افلاطون را با توجه به اعتقاد او به غایتمندی زندگی مورد بررسی قرار دهیم. فلسفه افلاطون یک نوع فلسفه زندگی است و معنای زندگی به واسطه فلسفه ای مبتنی بر «حقیقت مطلق و راستین» کشف می شود. طبق نظر افلاطون زندگی انسان، فرآیندی غایتمند است که هدف آن نیل به «مثال خیر» است. فرآیندی که متضمن شناخت خیر، سرسپردگی و دلباختگی بدان و تخلق به فضایل است. «مثال خیر» به عنوان سلطان ساحت معقول در اعلی علیین عالم مثل قرار داشته و سرتاسر خوبی و زیبایی و سودمندی است که نیل به آن، غایت «فلسفه» است : زندگی فلسفی، بهترین راه تحصیل غایت خیر است. با توجه به غایتمندی زندگی نزد افلاطون و جایگاه مثال خیر در نظام فلسفی وی بجاست که دیدگاه فراطبیعت گرایانه نسبت به معنای زندگی را به او نسبت دهیم.
    کلیدواژگان: افلاطون، معنای زندگی، غایتمندی، مثال خیر، فراطبیعت گرایی
  • بررسی و تحلیل نسبت بین کمال انسانی و ساحتهای طولی و عرضی حیات در فلسفه ملاصدرا
    حسین زمانیها* صفحات 265-282
    حیات انسان بر خلاف سایر موجودات واجد ساحتهای متفاوتی است که می توان آنها را به ساحتهای طولی و عرضی تقسیم کرد. فلاسفه اسلامی به طور سنتی و با بهره گیری از منابع فلسفی یونان از جمله اندیشه های افلاطون و ارسطو و همین طور منابع دینی از جمله آیات و روایات و مبانی فلسفی خود موفق به تبیین نظریه ای جامع در باب ساحتهای طولی حیات و نسبت آن با کمال انسانی شده اند. در اندیشه ایشان ساحات طولی حیات بشری تنها در پرتو تکامل وجودی و فردی انسان قابل تبیین و تفسیر است و این ساحات، ارتباطی تنگاتنگ با تکامل معرفتی انسان دارد. به رغم برخی تفاوتها در بین فلاسفه اسلامی، می توان ساحات طولی حیات انسان را به سه ساحت: حیات مادی، حیات مثالی و حیات عقلی تقسیم کرد. ملاصدرا با استفاده از مبانی فلسفی خود از جمله اصالت وجود، تشکیک وجود و حرکت جوهری، توانسته تا به درستی رابطه بین ساحات طولی حیات بشر و تکامل وجودی انسان را تبیین فلسفی نماید. اما حیات انسانی علاوه بر ساحات طولی، واجد ساحات عرضی نیز می باشد که از جمله آنها می توان به ساحت حیات فردی، اجتماعی، حقیقی، مجازی و... اشاره کرد. به نظر نگارنده بر اساس مبانی فسلفی ملاصدرا و نگاه طولی و اشتدادی وی به کمال انسان، نقش و جایگاه ساحات عرضی در روند تکامل انسان به درستی قابل تبیین نیست.
    کلیدواژگان: حیات بشری، ساحت طولی، ساحت عرضی، ملاصدرا، کمال انسانی
  • گلاسنهایت و مسئله ی اراده در فلسفه ی هایدگر
    مهدی کرد نوغانی* صفحات 283-307
    مسئله ی اراده در فلسفه ی هایدگر حائز اهمیت فراوانی است. این مسئله را می توان از هستی و زمان تا آثار متاخر هایدگر دنبال کرد. به نظر می رسد علیرغم نقد هایدگر بر سوبژکتیویسم و تفکر مبتنی بر تمثل، که نام های دیگری برای اراده هستند، وی تا زمان طرح اصطلاح پیچیده ی گلاسنهایت نتوانست به طور اساسی از اراده فاصله بگیرد. پیش از به پیش کشیدن این اصطلاح، فلسفه ی هایدگر به طور کامل از اراده عاری نیست و اراده در تصمیم های دازاین (در هستی و زمان) و یا به عنوان اراده ای ترانساندانتال (در آثار 1929-1928) که هر اراده ای را ممکن می سازد، نهفته است. پس از این دو دوره، همدلی هایدگر با هیتلر سبب می شود که هایدگر نوعی اراده گرایی جمعی را طرح کند که هر فردی باید اراده ی خود را در راه آن قربانی کند. پس از این سه دوره، هایدگر در مواجهه با نیچه از اراده روی بر می گرداند. نیچه به عنوان متفکری در پایان متافیزیک غرب و قله ی بحث از اراده، هایدگر را متوجه آن می کند که وجود در دوران مدرن همان اراده است که نهایتا در قالب تفکر تکنولوژیک به صورت «اراده به اراده» درآمده است. اگر نیچه مسئله را برای هایدگر مشخص می کند، این اکهارت است که شروعی را برای پاسخ به این مسئله نشان می دهد. این مقاله به روشن کردن این موضوعات می پردازد: منظور از دامنه ی اراده چیست؟، نسبت گلاسنهایت با کنش و انفعال، نسبت اراده و پرسش از وجود و نسبت هایدگر با عرفان مسیحی اکهارت.
    کلیدواژگان: هایدگر، اراده، وجود، نفی اراده، گلاسنهایت، کنش، انفعال
  • صرف الوجود و مسئله ی زبان نمادین (بررسی نظریه ی نمادگرایی تیلیش)
    شیما شهریاری* صفحات 309-328
    پل تیلیش یکی از تاثیرگذارترین فیلسوفان و الاهی دانان مسیحی در قرن بیستم است. او نظریه ی جدیدی را در باب سخن گفتن از خدا طرح کرده است که امروزه به نظریه ی نمادگرایی مشهور است. او در این نظریه نشان می دهد که نمی توان به نحو حقیقی در باب خدا سخن گفت و زبان دین، زبان نمادهاست. تیلیش نظریه ی نمادگرایی خود را بر مبنای پیش فرض های هستی شناختی اش مبتنی می کند. بنابر مبنای هستی شناختی او هرچند خدا به عنوان صرف الوجود و وجود متعال از انسان متمایز است؛ اما انسان در هستی با خدا سهیم است و از همین روست که انسان در عین بیگانگی با خداوند یگانه است. لازمه ی چنین پیش فرضی بهره گیری از نمادهای دینی در سخن گفتن از خداست. تیلیش برای پیش برد این دیدگاه خود ابتدا ویژگی های نمادها را نشان می دهد و سپس نمادهای دینی را تعریف و مراتب آن ها را بیان می کند. او در پایان نشان می دهد که نمادهای دینی از ویژگی دوگانه ای بهره مند هستند که همزمان دو ساحت متفاوت را در مقابل ما می گشایند؛ زیرا با تمسک به این نمادها از یک سو می توان خدا را وجود متعال و به کلی دیگر معرفی کرد و از سوی دیگر می توان با او رابطه ی وجودی و شخصی برقرار نمود.
    کلیدواژگان: پل تیلیش، نظریه ی نمادگرایی، صرف الوجود، نمادها، نمادهای دینی
  • بررسی عقلانیت و ایمان از نگاه رابرت آئودی
    علیرضا دری نوگورانی* صفحات 329-358
    رابرت آئودی، معرفت شناس بنام معاصر، رویکرد متفاوتی را در بررسی عقلانیت ایمان در پیش گرفته است که سزاوار طرح و بررسی است. آئودی کوشیده است با نگاهی متفاوت به ماهیت ایمان و تمرکز بر ایمان غیراعتقادی که قابل تقلیل به باور نیست و متمایز دانستن عقلانیت از توجیه، نشان دهد طلب عقلانیتی که با عقلانیت باور در معرفت شناسی متناسب است، برای ایمان غیراعتقادی نادرست است و ایمان غیراعتقادی عقلانیت متناسب با خود را داراست. بخش عمده کار آئودی معطوف به بازتعریف ایمان و عقلانیت است که از هر دو جنبه انتقاداتی به دیدگاه او وارد است. ازجمله اینکه ویژگی های ایمان موردنظر آئودی تا حدی مبهم هستند. بعلاوه، هیچ نگرش شناختی ای وجود ندارد که دارای همه آن ویژگی ها باشد. به نظر می رسد ایمان پیشنهادی آئودی، زاویه تندی با مفهوم ایمان در ادیانی مثل مسیحیت و اسلام دارد. با توجه این مشکلات و برخی مشکلات دیگر نظریه آئودی که در این مقاله به آن اشاره شده است، به نظر نمی رسد تلاش او قرین موفقیت کامل باشد.
    کلیدواژگان: ایمان، باور، عقلانیت، توجیه، مصالحه درونی، مصالحه بیرونی، رابرت آئودی
|
  • Hamed Mostafavi Fard* Pages 125-152
    The oldest pattern of sciences distinction is owned by Aristotle, which promoted by muslim philosophers. But over time its inefficiency became evident for muslim scholars, especially scholars, theologians, logicians and etc. As far as Khorasani, offered pattern of differentiation based on the purpose of creation; and Isfahani and Khomeini raised pattern of differentiation based on the relevance theorems. But each of these exclusivistic models were flawed, and this Led to combine models proposed. It also by revealing weaknesses, replaced by pattern of differentiation based on agreement. They believe science is a collection of different issues and all things that are valid in the sight of the wises, are involved in this unity and differentiation and may be considered, like the time to learn science, the aesthetics, community needs, historical preferences and etc.
    Keywords: sciences distinction, the distinction based on the subject, the distinction based on the purpose, the distinction based on the relevance theorems
  • Sina Mirzai *, Mostafa Shahraini Pages 153-169
    Masson Oursel is mainly known as the father of the comparative philosophy. Inspired by two streams, i. e. historicism and positivism, he tried to make philosophies, as the historical phenomena, to have some dialogue with each other within the positivistic tradition. As a result of the successfulness of the comparative method in such field as philology, Oursel believed that if the models of thought in different civilizations are studied comparatively, our knowledge of what we call philosophy would be developed and clarified. His study has been focused on three civilizations: Indian, Chinese and Western; since he regarded their history and theosophical richness as an inseparable part of the perennial philosophy of the universe. By invoking the comparative method, Oursel, in his comparative philosophy, tries to make philosophy relieved from absolute both dogmatism and relativism. In order to do so, he focuses on philosophical facts with regard to their historical contexts. Comparison, for him, is a channel through which philosophy can be relieved from theoretical and metaphysical absolutism and moved towards practice and applicability. The present paper tries to describe Oursel's view on comparative philosophy.
    Keywords: comparative philosophy, history, historical facts, context, positivism, applicability
  • Ali Qorbani * Pages 171-187
    The Explanation of the De Anima of Aristotle is the most important Issue for Scholastic Philosophers. Averroes as the Commentator of Aristotle explains De Anima of Aristotle in three works: Short Commentary, Middle Commentary and Long Commentary on de Anima. This latter contains the latest and most Perfect of Averroes view about material Intellect. His aim is present a coherent explain about human Knowledge that is vague in Aristotle philosophy. For Averroes this faculty must be the identical receptive of external forms and before its Thinking, not anyone of them. According to Averroes this Intellect is one and shared for all.For him, Material Intellect provides the one and shared knowledge for men .In this article we will investigate the point of Averroes in his explanations of Aristotle, particularly in Long Commentary on de anima.
    Keywords: Soul, Intellect, material Intellect, Agent Intellect, Imagination power, sensitive power
  • Zahra Khazai*, Fatemeh Tamaddon Pages 189-218
    Moral luck is an important issue in meta- ethics. Its conflict to principle of control make challenges to moral moral assessment, moral judgment and moral responsibility. Bernard Williams is the first philosopher who uses the expression "moral luck" and tries to show that the contradiction between “moral” and “luck” is not so serious. Against Kantian’s idea and also our intuitions Williams doesn’t believe that morality is immune of luck and that unlike other values, is accessible to all people. If moral value is accessible to all, according to his idea, it should be not only immune of luck but also supreme. Giving some examples, Williams by concepts like justification, regret and retrospective, shows that morality hasn’t these characteristics. Dividing moral luck into four types: resultant, circumstantial, constitutive and causal, Thomas Nagel puts William's moral luck under the first type and criticizes it. This study seeks to explain Bernard Williams’ viewpoint on moral luck. At first it clears types of moral luck, principle of control and its contradiction with moral luck, then after explaining Williams’ account of moral luck criticizes it. Nagel’s criticisms and others show that although they accept the existence of moral luck and also their account is compatible to williams’ but they deny williams’ success in defending of this phenomenon. Finally, despite of all critiques, it seems that Williams’ failure in defense of moral luck didn’t decrease the importance of this matter, but made some stronger ideas were appeared by Thomas Nagel in this regard.
    Keywords: Moral luck, Bernard Williams, Epistemic luck, Luck, Morality
  • Azam Mohseni *, Yousof Shaghool Pages 219-241
    Establishing an efficient moral discipline depend on the accurate and comprehensive recognition the human nature, as the morality subject, what we regard the human and his nature, is the necessary Precondition to found a moral system: knowing him a wicked creature by nature, or treating him as an existing belonging to both sensible and rational world, which an aspect of his nature appears in any areas.
    In the Kant's receiving, human is not a mono-dimension of being, but he is the citizen the both worlds: sensible and rational universes. The human is good as the basis his rational nature, and bad on the basis his sensible nature. So he emphasize, in the Groundwork of the metaphysics of moral: "Now because the world of understanding contains the ground of the world of sense and so too of its laws, we must suppose that in our capacity as members of the World of understanding, we give laws to ourselves as members of the World of sense. And this is what gives us obligations".
    The necessity of founding the morality on anthropology-which in Kant's viewpoint is an empirical science in methodology-on the one hand, and the possibility of establishing a pure moral philosophy which is quite free of any empirical element, on the other hand, causes some interpreters doubt whether Kant has really been able to found such a moral system. Therefore the present research intends to consider the anthropology regarding to morality in the Kant's philosophical discipline, in order to reveal the purity of his moral philosophy and also detect the way it bases on the anthropology.
    Keywords: Anthropology, Good will, Duty, Moral law
  • Parvaneh Aghaie Togh*, Seyyed Majid Sadrmajles, Hassan Fathi Pages 243-264
    The question of the "meaning of life" and its answer, is one of the most important concerns of the human mind. Some argue that research of the meaning of life in fact is the study of the "end" or "purpose" of life. In this article, we attempt to examine the meaning of life according to Plato's belife in the end of life. Plato's Philosophy is a type of life philosophy and life's meaning is discovered by a philosophy based on the "absolute truth". According to plato, human life is a purposeful process that its end is the "Form of Good". The process is implied the knowledge and love of the Good along with acquisition of virtues. The "Form of Good" is located as the king of the intelligible world and is absolute goodness and beauty and its attainment, is the end of "philosophia": philosophical life is the best way for attaining the Good. Due to the Plato's teleological view of life and position of the Form of Good in his philosophical system it is appropriate that attribute to him supernaturalistic point of view of the meaning of life.
    Keywords: Plato, Meaning of Life, end, Form of Good, Supernaturalism
  • Studying and Analysis of the Relationship between Human Perfection and Vertical and Horizontal Spheres of Life in Mulla Sadra's Philosophy
    Hossein Zamaniha * Pages 265-282
    Human life, contrary to other beings, has different vertical and horizontal spheres, Islamic philosophers traditionally using different sources such as those adopted from Greek philosophers, their contemplation on the Islamic sources and their own philosophical innovations, Introduced a special viewpoint about the vertical spheres of life and it's relation to the human perfection. Mulla Sadra as one of the most outstanding Islamic philosophers using his own philosophical bases such as primacy and gradation of being and trans-substantial motion represents a profound explication of the vertical spheres of human life and identifies these spheres of life with vertical gradation of the existential perfection. He calls these vertical spheres sensible, imaginal and intelligible world. Although Mulla Sadra has been able to give a philosophical explication of the role of vertical spheres of human life in the pass of human perfection, according to his philosophical bases one cannot make a plausible explication about the role of horizontal spheres of life in the existential perfection of human being.
    Keywords: Human Life, Human Perfection, Vertical Sphere, Horizontal Sphere, MullaSadra
  • Gelassenheit and the problem of the will in Heidegger's philosophy
    Mahdi Kord Nogani* Pages 283-307
    In Heidegger’s philosophy, the problem of “will” is crucially significant. Indeed, this problem can be traced from Being and Time to Heidegger’s later works. It seems that despite Heidegger’s criticism of subjectivism and representational thinking, which are different names for will, he couldn’t stay away from will absolutely until invoking the complicated term “Gelassenheit”. Prior to invoking this term, Heidegger’s philosophy is not utterly devoid of “will” and one might find it in decisions of Dasein (Being and Time) or as a transcendental will in 1928-1929 works which makes every will possible. After these two periods, Heidegger’s alliance with National Socialism leads his thought to developing a political voluntarism, in which every individual must sacrifice his will in favor of will of the Volk. After these three periods, Heidegger’s confrontation with Neitzsche leads him to turn away from the will. Nietzsche as a thinker in “the end of metaphysics” and whom his philosophy is the culmination of this issue, shows him that Being in modern epochs has been revealed as “will” and eventually as the technological “will to will”. If Nietzsche characterizes the problem for Heidegger, that is Eckhart that suggests him a starting point for the solution. This article attempts to elucidate these issues: what is the “domain of the will”, relation between Gelassenheit and action/passivity, relation between the will and “question of the Being”, and finally Heidegger’s relation to Eckhart’s christian mysticism.
    Keywords: Heidegger, Being, will, Non, willing, Gelassenheit, action, passivity
  • Being Itself and Symbol's Language
    Shima Shahriyari* Pages 309-328
    Paul Tillich is one of the most influential Christian philosophers and theologians in the twentieth century. His new theory about speaking of God is known as the theory of symbolism. He shows in this theory that we cannot speak of God literally because religious language is the language of symbols. Tillich established his symbolism theory on his ontological assumptions. According to them, although God as a being-itself and transcendent being is different from any human, but the human participates in existence with God. This assumption requires using of religious symbols in speaking of God. For assert this view, Tillich shows at the first the properties of symbols and then defines the religious symbols. Finally he argues that religious symbols have two features that face us with two different aspects, because with using these symbols we can introduce Gad as being itself and the wholly other on the one hand and we can contact with him personally on the other hand.
    Keywords: Paul Tillich, Symbolism theory, being itself, symbols, religious symbols
  • The Study of Rationality and Faith in Robert Audi
    Ali Reza Dorri Nogorani* Pages 329-358
    Robert Audi, well-known American epistemologist, has a distinctive approach toward the rationality of faith which is worth studying. Audi attempts to differentiate non-doxastic propositional faith (NDPF) from other kinds of faith, which is irreducible to just a propositional belief (PB) and to distinguish rationality from justification in order to make it clear that the rationality pertaining to NDPF differs from the one pertaining to PB. The big part of Audi’s work has dedicated to redefine the conception of faith and rationality, which both criticized. For instance, some Audi’s specifications for describing NDPF are somehow ambiguous. It seems, moreover, that there is no propositional attitude satisfying all of the specifications. Furthermore, NDPF is different from the faith accepted by religions and devoted religious people. Considering these and other challenges Audi’s theory faces, it seems he is not highly successful in his theory.
    Keywords: Faith, Belief, Rationality, Justification, Internal reconciliation, External reconciliation, Robert Audi