فهرست مطالب

پژوهش های فلسفی - پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه پژوهش های فلسفی
پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/02
  • تعداد عناوین: 18
|
  • علمی پژوهشی
  • ملیحه ابویی مهریزی* صفحات 1-21
    در مقاله حاضر روش فرضیه را در فلسفه افلاطون مورد بررسی قرار می دهیم و برای این منظور به ترتیب سه محاوره منون، فایدون و جمهوریرا-که روش مذکور در آنها به صراحت طرح شده اند- مورد واکاوی قرار داده، سیر تغییر نگرش افلاطون درباره جایگاه و کاربرد روش فرضیه را در حوزه فلسفه نشان می دهیم. افلاطون در منون با نظر به هندسه درصدد ارائه روشی است که در فلسفه نیز کاربرد داشته باشد. اما توجه ویژه به روش و اهمیت آن در پژوهش های فلسفی– در جمهوری- و نیز متعلق راستین معرفت، مثل، سرانجام وی را به بازبینی کارایی و گستره بکارگیری روش فرضیه در فلسفه وا می دارد و این امر افلاطون را به روش خاص فلسفه یعنی دیالکتیک رهنمون می شود.
    کلیدواژگان: روش، روش فرضیه، لوگوس، مثل، دیالکتیک
  • محمد مهدی اردبیلی* صفحات 23-43
    سورن کی یرکه گور متفکر تاثیرگذار دانمارکی را به عنوان پدر اگزیستانسیالیسم، منتقد بزرگ فلسفه هگل و مدافع پرشور ایمان می شناسند. درباره اندیشه وی تاکنون آثار متعددی منتشر شده است. مقاله حاضر اما در تلاش است تا اندیشه های کی یرکه گور را در پرتو ضدیتش با نظام هگلی بازخوانی کند و در نتیجه، با برجسته کردن وجوه اختلاف کی یرکه گور و هگل خواهد کوشید تا کی یرکه گور را به عنوان یکی از نظام ستیزترین متفکران تاریخ در قالب نظامی مفهومی عرضه کند و نهایتا با اشاره به برخی انتقادات و تعارضات درونی اندیشه وی نشان دهد که انتقادات وی علیه هگل به چه معنا ناوارد است؟ اگر بپذیریم که یک متفکر را پیش از هر چیز باید در پرتو نفی و نزد دشمنانش بازشناخت، آنگاه می توان از این ایده دفاع کرد که کی یرکه گور را به دقیق ترین نحو تنها می توان در بستر زمانه اش و در رابطه خصمانه اش با هگل بازشناخت. این بررسی نقادانه البته کارکردی معکوس نیز دارد و به فهم وجوهی از خود اندیشه هگل نیز که هدف حمله جریانات انتقادی نیمه دوم قرن نوزدهم میلادی بود، یاری خواهد رساند.
    کلیدواژگان: هگل، کی یرکه گور، نظام، اگزیستانسیالیسم، ایمان، فرد
  • مهدی اسدی* صفحات 45-74
    دشواره واقعیت سلبی این است که گرچه وجود صدق ساز، نفس الامر و متعلق گزاره ایجابی صادقی چون «تهران پایتخت ایران است» در خارج هیچ مشکلی ندارد، وجود متعلق گزاره سلبی صادقی چون «تهران پایتخت ایرلند نیست» در خارج بسیار مشکل ساز و خلاف شهوده بوده و در واقع نوعی ثبوت معتزلی است. از آن جا که ویتگنشتاین از اندیشمندانی است که برخلاف پندار رایج، بسیار درگیر مسائل عدمی بوده است و به مهم ترین مساله آن، یعنی همین دشواره واقعیت سلبی، نیز راه حلی پیش نهاده است، این نوشتار نخست اشاره ای به راه حل های او به مطلق مسائل عدمی دارد و سپس، با دفع نقدهای دیگران، به روش عقلی به بررسی انتقادی راه حل خاص او به واقعیت سلبی می پردازد مبنی بر این که: این مجموع(Gesamtheit) واقعیت های ایجابی است که یک واقعیت سلبی را نیز مشخص می کند.
    کلیدواژگان: واقعیت سلبی، عدم، ویتگنشتاین، راسل
  • رضا اکبری*، خالد زندسلیمی صفحات 75-91
    گری گاتینگ(Gary Gutting) از فیلسوفانی است که در زمینه فلسفه دین آراء ارزشمندی دارد. وی رویکردهای فیلسوفانی مانند ویتگنشتاین، آکویناس و پلانتینگا را در مواجهه با توجیه باورهای دینی رویکرد مستقل از حقیقت می نامد و البته چنین رویکردی را نادرست می داند. در خصوص رویکرد ویتگنشتاینی گاتینگ معتقد است غیر دین داران نیز با شناخت قوانین حرکت های بازی زبانی دین تاحدی هرچند اندک زبان دین را فهم کرده و می توانند سازگاری یا ناسازگاری میان باورهای دینی را تشخیص داده و ارزیابی کنند. از آنجا که گاتیتنگ معتقد است نظریات ویتگنشتاینی تصویر دقیقی از زبان دین ارائه نمی دهد، وی در ادامه دیدگاه توماس آکویناس در خصوص زبان تمثیلی از دین را با تکیه بر تقریر دیوید بورل مورد بررسی قرار می دهد. اما وی معتقد است ارائه تصویری از خدا با زبانی که کاملا مخصوص به خدا بوده و در مورد سایر موجودات کاربردی ندارد، همچنان گزاره خدا وجود دارد را بی نیاز از توجیه نمی کند. در نهایت گاتینگ پس از تقریر دیدگاه پلانتینگا دیدگاه وی را نیز مخدوش دانسته و معتقد است کاملا محتمل است که مومنان معتقد به پایه بودن باور به وجود خداوند و مومنان معتقد به پایه نبودن باور به وجود خداوند به لحاظ معرفتی همتا باشند به گونه ای که نتوان نظر یکی را بر دیگری ترجیح داد. نهایتا گاتینگ دیدگاه های مستقل از حقیقت را ناکارآمد دانسته و معتقد است رویکرد حقیقت محور در توجیه باور به خدا با موفقیت بیشتری همراه خواهد بود.
    کلیدواژگان: توجیه باور خدا، تجربه دینی، گری گاتینگ، توجیه مستقل از حقیقت، توجیه حقیقت محور، الگوی خداباوری
  • مسعود امید* صفحات 93-113
    اینکه آیا از نظر کانت متافیزیک، معنادار است یا نه، مساله اصلی این نوشتار است. در اینجا برآنیم تا در راستای این مساله کلی، نظر کانت را در ذیل دو سوال زیر مورد بررسی قرار دهیم:1-اساسا معناداری و بی معنایی متافیزیک آنگونه که در فلسفه معاصر محوریت دارد، برای کانت نیز موضوعیت داشت؟ آیا معنی داری و بی معنایی متافیزیک مساله اصلی و بنیادی کانت است یا تنها زمینه ها و دلالت هایی کلی در میان است؟
    2-در صورت وجود زمینه ها و استلزامات و دلالت های کلی در باب معناداری و بی معنایی متافیزیک در فلسفه کانت، دیدگاه های وی به چه جهات و چه سطوحی از معناداری و بی معنایی در باب متافیزیک مربوط می شود؟
    پاسخ سوال نخست آن است که به نظر می رسد که اولا رویکرد و نقد کانت از متافیزیک را می توان معرفت شناختی و البته از نوع استعلایی آن دانست و نه از منظر زبان (یعنی براساس متافیزیک زبان، فلسفه زبانی، فلسفه زبان متعارف یا زبان شناسی)، ثانیا از حیث مساله محوری، معنی داری یا بی معنایی متافیزیک، نه مساله اصلی کانت است و نه آنکه فلسفه وی به نحو واضح و متمایز و مستقلی، متضمن چنین مساله ای است. ثالثا می توان پذیرفت که فلسفه کانت از زمینه ها، دلالت ها و استلزام هایی در باب مساله معنی داری و بی معنایی متافیزیک برخوردار است. اما سوال دوم، دو سطح از معناداری یا بی معنایی را می توان در فلسفه کانت به دست آورد: الف-سطح زبانی: از دو جهت اجزا (یعنی از جهت واژگان و جملات متافیزیکی) و کل (به عنوان نظام وعلم متافیزیکی ) و ب- سطح غیر زبانی. در سطح زبانی، اولا واژگان و جملات متافیزیکی بی معنی نیستند؛ ثانیا این ادعا که: متافیزیک یک علم است، بی معناست. در سطح غیر زبانی، مجموعه متافیزیک به دلیل عدم وصول به غایات و...، بی معنا دانسته می شود.
    کلیدواژگان: فلسفه کانت، نقد متافیزیک، سطوح بی معنایی و معناداری، با معنایی زبانی، بی معنایی زبانی، بی، معنایی غیرزبانی
  • علیرضا پارسا* صفحات 115-132
    مساله تاویل در منظومه اندیشه ابن رشد جایگاه ویژه ای دارد، این مساله کلید حل تعارض دین و فلسفه، نشان دهنده نادرستی نسبت کفر به فلاسفه و عامل فهم و تبیین نصوص دینی است. از نظر ابن رشد تاویل گذر از معنای ظاهری و پی بردن به مقصود باطنی متن است. روش تاویلی ابن رشد، براساس مذهب جمع است وی تلاش درجمع میان عقل و وحی و دین و فلسفه دارد. بر این اساس برای تاویل ضوابطی ارائه می دهد و تصریح می کند، فلاسفه که دارای روش برهانی هستند شایسته تاویل متون دینی هستند اما اجازه اشاعه آن را در میان مردم ندارند.
    کلیدواژگان: تاویل، دین، فلسفه، ابن رشد
  • امیدرضا جانباز * صفحات 133-162
    رورتی، کسی که چرخش زبانی هابرماس از وی متاثر است، دعوای رئالیسم و ضدرئالیسم را به سنت فلسفی متعلق می داند که از آن رخت بربسته ایم. در واقع، بر اساس دیدگاه او، چرخش زبانی اصل این تمایزها را دشوار می سازد. در مقابل، هابرماس تصمیم گیری درباره موضع رئالیستی یا نومینالیستی را انتخاب بنیادینی می داند که در معرفت شناسی، هستی شناسی و مفاهیم متناظر صدق و ارجاع نقش اساسی ایفاء می کند. دغدغه هابرماس، وارث سنت های متفاوت فلسفی، نشان دادن حضور هم زمان عناصر ایده آلیستی و ناتورالیستی در تبیین شناخت است. برای این منظور او به شرحی پراگماتیستی از شناخت متمسک می شود. هابرماس آنچه را به نحو پراگماتیستی به دست می آورد، با عنوان رئالیسم درونی، جایگزین ایده آلیسم استعلایی می کند. رئالیسم درونی، باید دو کار ویژه اساسی را برای هابرماس انجام دهد؛ از طرفی، مقابل نسبی گرایی به عنوان شکل نوین شک گرایی بایستد. و از طرف دیگر، با رئالیسم متافیزیکی در شکل جزم گرایی آن مخالفت کند. آنچه کار هابرماس را در تبیین رویکرد رئالیستی اش دشوار می سازد برقراری سازش میان دو نوع تقدم است؛ تقدم هستی شناختی جهان عینی با تقدم معرفتی شناختی زیست جهان زبانی. این مقاله ضمن تبیین مسیری که هابرماس در بسط نظریه خود طی می کند به نقد و بررسی آن می پردازد.
    کلیدواژگان: هابرماس، چرخش زبانی، رئالیسم، ناتورالیسم رقیق، رئالیسم درونی
  • سعید زیباکلام* صفحات 163-172
    آیا استدلال های اقامه شده و اقامه نشده دارای ماهیتی، جوهری، و یا ذاتی فراتاریخی و جهانشمول هستند و بر سر آن هم اجماع تام و تمامی همواره وجود داشته و خواهد داشت؟
    چرا بسیاری از استدلال های تاریخ فلسفه که زمانی متقاعدکننده بودند قدرت خود را از دست داده اند؟
    هنگامی که ما می گوییم «من با این استدلال شما قانع(یا متقاعد) شدم» آیا مراد این است که استدلال شما یعنی دلایلی که شما اقامه کرده اید دارای ممیزاتی است که هر کس در هر عصری و با هر فرهنگی آنها را بشنود یا بخواند قانع(یا متقاعد) می شود؟
    آیا ما باید از قانع کنندگی(یا ترغیب کنندگی) استدلال ها و میزان آن پرسش کنیم؟
    چرا در طول تاریخ طولانی نظریه سازی ها و اخذ مواضع فلسفی، و در طول تاریخ نه چندان طولانی علوم اجتماعی، هیچ موضوعی را نمی توان یافت که برای آن استدلال(هایی) شده باشد و آن استدلال(ها) تمام مخاطبان خود را قانع و یا حتی ترغیب کرده باشد؟
    چرا تقریبا به تعداد فیلسوفانی که درباره مثال استدلال تامل و نظریه سازی کرده اند با مثال های متنوع و متفاوت از استدلال مواجه می شویم؟
    آیا استدلال ها برای نیل به مهم ترین و جالب ترین معرفت ها ضروری اند؟
    کلیدواژگان: ماهیت استدلال، قانع کنندگی(ترغیب کنندگی)، نظریه سازی درباره استدلال، قانع شدگی، ممیزات تمام عیار استدلال
  • سید جمال سامع*، محمد جواد صافیان صفحات 173-205
    زبان در زمره بحث برانگیزترین موضوعات فلسفی سده بیستم است. مارتین هایدگر یکی از فیلسوفان این سده است که به زبان و توانش آن اهمیت ویژه ای داده است. مقاله حاضر سعی می‏کند تا جایگاه زبان در فلسفه هایدگر را در ارتباط با هستی‏شناسی تودستی وی بررسی کند. استدلال می‎شود که این هستی‎شناسی تاثیر قاطعی بر تلقی هایدگر از زبان داشته است. منظور از هستی شناسی تودستی نحوه‏ای از مواجهه عملی با اشیاء درون جهانی است که میان فاعل شناسا و متعلق آن فاصله ایجاد نمی‏کند. در این مقاله زبان به عنوان یکی از مهمترین اشیای درون جهانی در افق این هستی‏شناسی مورد بررسی قرار می‏گیرد. رابطه میان هستی‏شناسی تودستی و زبان رادر دو دوره تفکر هایدگر پی می‏گیریم. در دوره اول تمرکز بر روی بخش‏هایی از وجود و زمان است و در دوره دوم دیگر آثار هایدگر بررسی می‏شود. پرسش پژوهش این است که هستی‏شناسی تودستی چه امکانات جدیدی را در بررسی جایگاه زبان به روی ما می‏گشاید؟ و اساسا چه رابطه‎ای میان نحوه تلقی ما از شیء و رویکرد ما به زبان وجود دارد؟ در این مقاله سعی می‏کنیم در حد توان به این پرسش‏ها پاسخ دهیم.
    کلیدواژگان: زبان، هایدگر، هستی شناسی تودستی، اشیای درون جهانی، شیء
  • علی سنایی *، علیرضا فاضلی صفحات 207-230
    تبیین ناتورالیستی از رویای صادقه یعنی آنکه این پدیده با صرف نظر از عوامل ماورالطبیعی تبیین شود. ارسطو در طبیعات کوچک و کارل گوستاو یونگ در آثار خود رویابینی را با رهیافت ناتورالیستی توضیح داده اند. این نوشتار بر آن است که با تدقیق در نظریات این دو متفکر، چگونگی نگرش ناتورالیستی به رویا را که برای اهل مابعدالطبیعه امری غریب است، نشان دهد. ارسطو و یونگ علیرغم اینکه هر یک به بستر تاریخی متفاوتی تعلق دارند، از حیث روش ناتورالیستی به معنای عام کلمه، وجه اشتراک دارند و به لحاظ محتوایی هر دو از مفهوم «مقارنت» برای تبیین رویای صادقه استفاده می کنند که به معنای انطباق تصادفی رویدادهای عینی با امور روان شناختی است. همچنین به نظر می رسد مفهوم یگانه انگاری خنثی نزد یونگ با نظریه ماده-صورت در نفس شناسی ارسطو، از برخی جهات قابل تطبیق است و این امر زمینه را برای رویکرد ناتورالیستی به رویا به عنوان یکی از صور آگاهی فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: ارسطو، یونگ، ناتورالیسم، رویای صادقه، پیشگویی، مقارنت اتفاقی
  • ایمان شفیع بیک* صفحات 231-252
    سقراط در جست وجوی معرفتی است که ما را از فضیلت های اخلاقی آگاهی بخشد و در عمل نیز بدان فضیلت ها آراسته سازد. او با مبتنی ساختن اخلاق بر معرفت، فلسفه و راه زندگی خود را یگانه می سازد و به سنجه ای برای ارزیابی راه ورسم رایج در اخلاق و دین و سیاست و سخنوری دست می یابد تا به یاری آن کاستی های اخلاقی را در حوزه های مذکور بازشناسد. کژی ها و کاستی های شایعی که او بر آنها خرده می گیرد و در بازاندیشی و اصلاح آنها می کوشد، عبارت اند از ترجیح ستم کردن بر ستم کشیدن؛ مقابله به مثل و انتقام جویی؛ ستیزه جویی و نیرنگ بازی در میان ایزدان؛ فریب کاری و سنگ دلی ایزدان درحق آدمیان؛ دادوستد ایزدان با آدمیان (بدین معنی که ایزدان در ازاء دریافت پیشکش از آدمیان، نیازهای آنان را برآورند)؛ روا شمردن بهره کشی زبردستان از فرودستان؛ و سرانجام، سخنوری اقناعی یا جلوه فروشانه و فریبنده.
    کلیدواژگان: سقراط، اصلاح گری، اخلاق، معرفت
  • یاشار صدرحقیقی* صفحات 253-271
    در این مقاله مفهوم «ایجابیت» Positivity)) و سیر تحول آن نزد هگل طی دوره های ابتدایی فعالیت نظری اش (دوره موسوم به دوره برن 96-1793 و دوره موسوم به دوره فرانکفورت 1800-1797) مورد بررسی قرار گرفته است. تحول مفهوم «ایجابیت» به مثابه حاکمیت نظامی ناقض آزادی اصیل، متضمن گذار هگل از ادبیات صرفا مذهبی در دوره برن به ادبیاتی مشخصا سیاسی در دوره فرانکفورت است. در همین راستا، هگل در دوره فرانکفورت در مقایسه با دوره برن، پیش زمینه اجتماعی وسیع تر و شامل عناصر اقتصادی و سیاسی بیش تری را مورد توجه قرار می دهد.این مقاله درصدد است که با اتکاء بر متن نوشته های هگل، ضمن تبیین مفهوم ایجابیت در هر دو دوره نشان دهد که در نهایت هگل موفق نشده است که طریقی برای رفع ایجابیت در دوره های مزبور ارائه دهد.
    کلیدواژگان: ایجابیت، روشن گری، اخلاق اجتماعی، اخلاق فردی، حقوق خصوصی، دوره برن، دوره فرانکفورت
  • رضا صمیم، فرهاد سلیمان نژاد* صفحات 273-302
    برخی از مفسرین ایرانی نیچه، با تفسیری افراطی، اندیشه او را بدیل عرفان ایرانی تعبیر کرده اند. چنین تفسیری از بیخ و بن خطا و نافی مبانی هستی شناختی، ارزشی، و اخلاقی نیچه است. اندیشه نیچه نه از انگاره های عرفانی، بلکه از ارزش های حماسی آبستن است. برای فهم او باید از قهرمانان ایلیاد هومر و شاهنامه فردوسی چون آخیلس و رستم استمداد جست نه عرفایی چون شبلی و حلاج. علت این سوء فهم، ناتوانی مفسرین ایرانی در تشخیص حد فارغ میان عرفان و حماسه است. نسبت میان حماسه و عرفان، مغایرت است نه مشابهت. ممکن است جهان بینی عرفانی شباهت هایی با جهان بینی حماسی داشته باشد؛ لکن این شباهت ها صرفا صوری است و در بنیان های هستی شناختی، معرفتی، و اخلاقی، حماسه ناقض عرفان است. با گشاده ستی و اعمال رواداری بسیار، می توان عرفان را بدیل شقی از حماسه انگاشت که به تاسی از شاهرخ مسکوب آن را «حماسه منفی» می نامیم. همچنین اندیشه نیچه بیش و پیش از آنکه از سرچشمه های فرهنگ ایرانی سیراب شده باشد، از منابع فرهنگ یونانی آبشخور گرفته است. استمداد نمادین نیچه از شخصیت زرتشت نیز نمی تواند برهان محکمی برای دفاع از دعاوی این چنینی باشد. ضمن اینکه فهم نیچه از زرتشتی گری بسیار مغشوش و مغلوط است. الغرض! با تقید به اصل عقلانیت در تفسیر، و نیز با تاکید بر اصولی چون خودبنیادی، اصالت اراده، ذم بی کنشی، و آری گویی به زندگی، فلسفه نیچه را می توان تقلایی فلسفی برای باززایی فرهنگ حماسی در افق زمانه و فرهنگ مدرن به شمار آورد.
    کلیدواژگان: نیچه، عرفان، حماسه، حماسه منفی، اخلاق حماسی، هستی شناسی حماسی
  • هاله عبدالهی راد* صفحات 303-326
    در این مقاله سعی شده است استدلال حامیان طراحی هوشمند(ID) بر وجود یک عامل باشعور و هوشمند در خلقت عالم بررسی شود. اینان دانشمندان و فلاسفه ای هستند که اصرار دارند نظریه طراحی هوشمند، نظریه ای علمی است که می تواند بدیلی برای نظریه تکامل باشد، در حالی که طرفداران نظریه تکامل علمی بودن طراحی هوشمند را مورد تردید قرار می دهند. تکامل گرایان معتقدند طراحی هوشمند بر مبنای اعتقادات مذهبی شکل گرفته و شرایط یک نظریه علمی را ندارد.
    در این نوشتار به اصلی ترین چالش های حامیان ID با تکامل گرایان اشاره شده است، بدین نحو که ابتدا کلیاتی در مورد برهان نظم که در واقع ریشه اصلی نظریه طراحی هوشمند به شمار می رود، بیان شده و خلاصه ای از ادعاهای تکامل گرایان و حامیان طراحی هوشمند در مورد نحوه پیدایش موجودات مورد مداقه قرار گرفته است. براهین علمی و تجربی هر دو گروه تکامل گرایان و حامیان طراحی هوشمند و همچنین مباحث مورد اختلاف طرفین مطرح گردیده و نهایتا علمی بودن صرف مباحث طرفداران ID مورد تردید واقع شده است.
    کلیدواژگان: نظریه تکامل، طراحی هوشمند، طرح و تدبیر، نظم، پیچیدگی، علم و دین
  • سید عمار کلانتر *، مهدی قوام صفری صفحات 327-351
    ارسطو در آثار منطقی خود، علاوه بر گزاره، مفهوم پیشگذارده را مطرح می کند و در تحلیلات اولی آن را بر اساس ایجاب و سلب تعریف می کند. دو مساله مهم درباره پیشگذارده از دیدگاه ارسطو مطرح است: تفسیر تعریف آن و رابطه آن با گزاره. در این مقاله ابتدا سه تفسیر، از جمله تفسیر اسکندر افرودیسی و تفسیر کلاسیک، در این زمینه تقریر و نقد می شود. و از آنجا که ارسطو به رابطه تناقض با پیشگذارده اشاره می کند، ابتدا تعریف تناقض از دیدگاه ارسطو بررسی می شود و سپس رابطه تناقض و پیشگذارده مورد بررسی قرار می گیرد. سرانجام تفسیر پیشنهادی از پیشگذارده مطرح می شود: پیشگذارده گزاره ای است که رابطه آن با تناقض مورد توجه قرار گرفته است و توجه به این رابطه به معنای پذیرش قاعده تناقض است که بنیاد هر گونه استنتاجی است. معنای لغوی پیشگذارده هم با این تفسیر سازگار است: پیشگذارده پیش گذاشتن یکی از دو طرف تناقض است. و از این رو پیشگذارده جدلی دو صورت دارد: پرسش از مخاطب و فرض در استنتاج جدلی.
    کلیدواژگان: ارسطو، پیشگذارده، گزاره، تناقض، ایجاب و سلب، استنتاج
  • محمود مختاری*، مهدی گلشنی صفحات 352-378

    کی ها ن شناسی مدرن، علمی متکی بر شواهد تجربی است ولی اصول فلسفی و پیش فرض های متافیزیکی نقش بسیار مهمی در آن دارند. نظریه نسبیت عام اینشتین که یکی از ابزارهای اصلی کی ها ن شناسی است، یک نظریه فیزیکی موجبیتی است (به جز در تکینگی ها) و لذا انتظار می رود طبق معادلات میدان اینشتین بتوان تحول بزرگ-مقیاس جهان را پیش بینی کرد. اما کشف شتاب مثبت جهان در پایان قرن گذشته نشان داد که موضوع پیش بینی آینده جهان، چنان که تصور می شد، میسر نیست. در این مقاله ضمن بررسی مبانی فلسفی علیت فیزیکی، موجبیت و پیش بینی در نسبیت و کی هان شناسی، از این ادعا دفاع می شود که پیش فرض های متافیزیکی کی هان شناسان در پیش بینی آنها در مورد آینده جهان، شدیدا دخالت دارد.

    کلیدواژگان: موجبیت و پیش بینی پذیری، مساله افق، اصل کیهان شناختی، اصل انسان، محوری، انرژی تاریک
  • محمود نوالی* صفحات 379-407
    این مقاله در جستجوی منشا اصلی کلیه رفتارهای آدمی است. هدف مقاله پاسخ دادن به این سوال است که سبب ایجاد ارزش ها و ضدارزش ها، خلق تصورات جدید، معنی دهی ها و نگرش های انسانی چیست؟ همچنین سبب فعالیت یا سکون انسان از کجا سرچشمه می گیرد. ظاهرا با وجود تنوع رفتارها و کنش های گوناگون انسانی یک خاستگاه فطری برای آن ها متصور است که در هر محیطی در اساس و منشا هر رفتاری حضور دارد و آن صیانت نفس می باشد. البته صیانت نفس یک اصل عام و شامل در نزد همه جانداران است و مخصوص انسان نیست. ولی آن چه خاص انسان است کیفیت صیانت نفس اوست که بسیار متنوع، متغیر و شامل احوال ضد و نقیض می باشد. ما منشا این کیفیت صیانت نفس را با اصطلاح «من»1 بیان می کنیم و می توانیم بگوییم اصلی ترین انگیزه انسانی برای هر فعالیت و هر امساکی همان «من» است. «من» همه جا و هر لحظه با ماست و مترصد به دست آوردن احوال و اوضاعی است که از دیدگاه وی به بقای محترمانه و ارتقاء من کمک می کند. در واقع من، بنا بر ارزش ها و تفسیرهای خود، خالق هر نوع شادی و اندوه است و همواره جویای خیر و گریزان از شر می باشد.
    جان چه باشد؟ باخبر از خیر و شر
    شاد از احسان و گریان از ضرر
    (بیت 6/ 148: مثنوی نیکلسن)
    بنابراین «من» دائما حضور فعالی دارد و در هیچ لحظه ای از توجه به حفظ برتری خود غافل نمی ماند، همچنین در هر لحظه ای مواظب است تا لطمه و زیانی به «من» وارد نشود. بنابراین شادی و اندوه هر کسی وابسته به چگونگی تعبیرات «من» در برابر حوادث و رفتار اشخاص و خودش است. البته همه این تعبیرات و نگرش ها در متن اجتماع، تاریخ و فرهنگ تحقق می یابد و چون جهان ما فی نفسه در حال تحول و حدوث امکانات تازه است بدان جهت مصادیق نیک و بد، خیر و شر، زشت و زیبا و حق و باطل در نظر «من»های خودمان و من های2 گوناگون دیگر از جمله من اجتماعی دائما در حال دگرگونی می باشد. باری حب و بغض و دوستی و دشمنی هر کسی نسبت به خودش و نسبت به اطرافیان، اشخاص، نهادها، کشورها و فرهنگ ها با معیارها و نگرش های «من» زاده می شوند. بدین جهات است که ما «من» را به عنوان اصلی ترین انگیزه رفتارهای انسانی مطرح می کنیم.
    کلیدواژگان: من، منیت، من دوستی، من پرستی، مهم ترین انگیزه، ارزش ها
  • مرتضی نوری* صفحات 409-444
    مکتب جماعت گرایی یکی از منتقدان اصلی نظریه اخلاقی سیاسی لیبرالیسم به شمار می آید. طبق نظر بنیان گذاران این مکتب، لیبرالیسم تصویری از هویت انسان را پیش فرض می گیرد که حق پیوندهای جمعی در آن ادا نمی شود. لیبرالیسم با تاکید نادرست بر اولویت عدالت از منظری فردگرایانه، تکالیف دگرخواهانه و تعهدات جمعی به ارث رسیده از سنت و تاریخ را، که نقشی قوام بخش در هویت فرد ایفا می کنند، نادیده می گیرد و به غلبه شخصیت هایی میان مایه، خودخواه، و بیگانه با ارزش های جمعی دامن می زند. در این مقاله می کوشم این انتقادها را به اختصار شرح دهم و سپس از منظر یکی از مدافعان لیبرالیسم، یعنی ریچارد رورتی، آن ها را پاسخ دهم. رورتی این سخن جماعت گرایان را می پذیرد که اجتماع نقشی قوام بخش در شکل گیری هویت فرد ایفا می کند، اما نقدهای آنان را بر قطب پراگماتیستی لیبرالیسم معاصر وارد نمی داند و می کوشد نشان دهد لیبرالیسم سیاسی سده بیستم، که بهترین صورت بندی خود را در آثار جان دیویی و جان رالز پیدا می کند، به دلیل سازگاری با تاریخ گرایی و قوم مداری، برخلاف لیبرالیسم فلسفی فیلسوفان روشنگری، از انتقادهای جماعت گرایان مصون است.
    کلیدواژگان: روشنگری، جماعت گرایی، لیبرالیسم وظیفه گرا، احساس گرایی، انسان شناسی فلسفی
|
  • Malihe Aboie Mehrizi * Pages 1-21
    The article deals with the examination of method of hypothesis in Plato's philosophy. This method, respectively, will be examined in three dialogues of Meno, Phaedon and Republic in which it is explicitly indicated. It will be shown the process of change of Plato’s attitude towards the position and usage of the method of hypothesis in his realm of philosophy. In Meno, considering the geometry, Plato attempts to introduce a method that can be used in the realm of philosophy. But, ultimately in Republic, Plato’s special attention to the method and its importance in the philosophical investigations, leads him to revise it. Here, finally Plato introduces the particular method of philosophy, i.e., the dialectic
    Keywords: method, method of hypothesis, logos, forms, dialectic
  • Mohammad Mehdi Ardebili * Pages 23-43
    Søren Kierkegaard, a Danish philosopher who has been known as “The Father of Existentialism”, was a great critic of Hegel’s philosophy and a passionate defender of faith and individual morality.
    However so many books have been published of Kierkegaard’s idea due to his influence on modern philosophy, in this review we, by emphasizing on Kierkegaard’s different critical conceptual aspects to the Hegelian system, try to retrieve his thoughts. Since the thinkers can be understood more precisely in the light of negation by their oppositions, in our discussion we analyze Kierkegaard thoughts at the context of his time and his antagonistic connection with Hegel. Despite the evaluation of the truthiness of Kierkegaard’s critics against Hegel in reference to the inner conflicts of his thoughts, we also try to understand several aspects of Hegel’s philosophy that were criticized during the second half of the nineteenth century.
    Keywords: Hegel, Kierkegaard, system, existentialism, faith, individual
  • Mahdi Assadi * Pages 45-74
    The essay tries to evaluate Wittgenstein's resolution to the riddle of Russell's negative facts. That is, when we say, for example, "Tehran is not the capital of Ireland" is true, what kind of truth–maker should we consider for the negative proposition because of its truth? Surely, a negative truth–maker is so problematic and counter–intuitive. Therefore, Wittgenstein has tried to show how it can be returned to the positive truth–makers. Thus, the paper first analyzes Wittgenstein's general resolutions to the nonexistent. Then it focuses on his special resolution to the negative facts riddle, i.e. Tractatus 2.05: "The totality of existent atomic facts also determines which atomic facts do not exist". Finally, after refuting some philosopher's criticisms, it shows his resolution's positive points and possible lacks.
    Keywords: Wittgenstein, negative facts, nonexistence, Russell
  • Reza Akbari *, Khaled Zandsalimi Pages 75-91
    Justification of believe in God had been one of the most challenging problem throughout history of philosophy. The problem is "is believe in god epistemically justified?" Gutting's theory in justification of theism is combined of two parts. He critiques Witgenstainian's view firstly, and then considers Aquinas’, Plantingas, and some other views as incorrect views on theism. Gutting says that Witgenstainians and Tomistic approaches cannot draw a religious language exactly. He also considers Plantinga's view as an incorrect view, because it is completely possible that the viewpoint of believers in believing to the existence of God to be evaluate epistemologically as true as the non-believers’ view to the nonexistence of God. Discussing his own view, Gutting justifies believing in God regarding the religious experience. This article explains Gutting's critique of Witgenstainians, Tomistic and Planting's approach on justification of believe in God.
    Keywords: Justification of theism, Gary Gutting, truth, oriented justification models, truth, independent justification models, theism model
  • Masoud Omid * Pages 93-113
    One of the most important questions on Kant’s philosophy is the meaningfulness or meaningless of metaphysics. This article tries to answer two questions on Kant’s philosophy:1- Is the metaphysics, in the philosophy of Kant, meaningful or meaningless?
    2- Is the meaningfulness or meaningless of metaphysics, for Kant, so important for contemporary philosophy?
    In this paper, firstly, I argue that we can call Kant’s approach to Metaphysics not as a linguistic one (including; language metaphysics, philosophy of language, philosophy of ordinary language or linguistics) but it is a transcendental epistemology. Secondly, in terms of problem-based, the meaningfulness or meaninglessness of metaphysics not only is not the basic problem of Kant, but his philosophy in a clear, distinct and independent manner, involves not such an issue. Thirdly, on the problem of the meaningfulness and meaninglessness of metaphysics, it could be accepted that Kant's philosophy seems to have the backgrounds, indications, and implications
    For the second question, it could be distinguished two levels of meaningfulness or meaningless in Kant's philosophy: linguistic and nonlinguistic levels. The linguistic level are considered from two directions, i.e., the parts or components (words and metaphysical propositions) and the whole (as the science of metaphysics).
    In the linguistic level, in one hand, I argue that the metaphysical words or propositions are not meaningless, but on the other hand, the proposition that “Metaphysics is a science” is a meaningless proposition. In the nonlinguistic level, metaphysics due to not reaching to the ends and goals seems meaninglessness as well.
    Keywords: Kant, critical view, metaphysics, linguistic meaningfulness, nonlinguistic meaninglessness
  • Alireza Parsa * Pages 115-132
    One of the most important questions on Kant’s philosophy is the meaningfulness or meaningless of metaphysics. This article tries to answer two questions on Kant’s philosophy:1- Is the metaphysics, in the philosophy of Kant, meaningful or meaningless?
    2- Is the meaningfulness or meaningless of metaphysics, for Kant, so important for contemporary philosophy?
    In this paper, firstly, I argue that we can call Kant’s approach to Metaphysics not as a linguistic one (including; language metaphysics, philosophy of language, philosophy of ordinary language or linguistics) but it is a transcendental epistemology. Secondly, in terms of problem-based, the meaningfulness or meaninglessness of metaphysics not only is not the basic problem of Kant, but his philosophy in a clear, distinct and independent manner, involves not such an issue. Thirdly, on the problem of the meaningfulness and meaninglessness of metaphysics, it could be accepted that Kant's philosophy seems to have the backgrounds, indications, and implications
    For the second question, it could be distinguished two levels of meaningfulness or meaningless in Kant's philosophy: linguistic and nonlinguistic levels. The linguistic level are considered from two directions, i.e., the parts or components (words and metaphysical propositions) and the whole (as the science of metaphysics).
    In the linguistic level, in one hand, I argue that the metaphysical words or propositions are not meaningless, but on the other hand, the proposition that “Metaphysics is a science” is a meaningless proposition. In the nonlinguistic level, metaphysics due to not reaching to the ends and goals seems meaninglessness as well.
    Keywords: Kant, critical view, metaphysics, linguistic meaningfulness, nonlinguistic meaninglessness
  • Omidreza Janbaz * Pages 133-162
    Rorty, who influenced Habermas by his linguistic turn, believes that the debate between realism and antirealism belongs to the tradition which we have already departed from. In fact, in his view, the linguistic turn principally make this distinction difficult. In contrast, Habermas believes that the decision between the realistic and nominalistic positions is a fundamental choice, which plays a crucial role in epistemology, ontology, and the corresponding concepts of truth and reference. The main concern of Habermas as the heir of the realist and the idealist traditions, is to show the simultaneous presence of idealistic and naturalistic elements of knowledge in explaining cognition. For this purpose he refers to a pragmatic account of knowledge. Habermas replaces what has been achieved pragmatically, as the internal realism, with the transcendental idealism. Internal realism, for Habermas, has two essential duties; on the one hand, to stand against relativism as a new form of skepticism, and on the other hand, to oppose the metaphysical realism in its dogmatistic form. The difficulty of Habermas's task, in explaining his realistic view, is to reconcile two priorities; the ontological priority of the objective world, with the epistemological priority of linguistic life-world. This article describes and criticizes the way Habermas develops this view.
    Keywords: Habermas, linguistic turn, realism, weak naturalism, inner realism
  • Saeed Zibakalam * Pages 163-172
    In this paper, I have tried to discuss the following questions:Do reasons that have been/have not been put forward, all have a trans-historical and universal nature or essence? And has there been or will there be a unanimous consensus on that?
    Why do so many reasons in the history of philosophy that seemed convincing at a time have lost their cogency?
    When we say "I have become convinced by your reasons", do we mean that your reasons have characteristics that anyone in any historical era and with whatever cultural make-up who hears or reads it will become convinced?
    Do we have to ask for the convincingness or persuasiveness of reasons and its measure?
    Why is it that during the long history of argumentation, theorization, and taking of positions in philosophy, and during the not so long history of social sciences, there has not been a single position for which reasons have been advanced and those had convinced all those concerned?
    6. Why is it that roughly for the number of philosophers who have reflected on the Idea of reasoning, there are different Ideas of reason.
    7. Are reasons necessary for acquiring important and/or interesting knowledge?
    Keywords: nature of reason, persuasiveness, philosophical positions, the idea of reason, historicity of reason
  • Seyyed Jamal Same *, Mohammad Javad Safian Pages 173-205
    Language is among the most controversial philosophic issues in twentieth century. Martin Heidegger is one of the philosophers of this epoch who has emphasized on language and its abilities. Present essay tries to consider the position of language and its relation to Heidegger’s ready-to-hand ontology in his philosophy. It argues that this ontology effects strongly Heidegger’s notion of language. Ready-to-hand ontology is a kind of practical encountering things in the world which makes no distinction between subject and object. Present essay examines language as one of the most important things in-the-world in horizon of this ontology. Relationship between ready-to-hand ontology and language is pursued in two periods of Heidegger’s thought. In first period, it concentrates on some parts of Being and time, and in second, on some other works of him. The question is whether this ontology opens a new possibilities approaching to the language? Here we try to answer this question as much possible.
    Keywords: language, Heidegger, ready-to-hand ontological, things in the world, thing
  • Ali Sanai *, Alireza Fazeli Pages 207-230
    The naturalistic explanation of realized dream (or dreams that come true) means that this phenomen will be explained regardless of supernatural agents. Aristotle in Parva naturalia and Jung in his works explained dream visionary. In this article by scrutiny on these thinkers’ theory, we will indicate the naturalistic approach to dream that is far- fetched for followers of metaphysics. In spite of this fact that Aristotle and Jung both belongs to different historical contexts, they have common aspects in terms of naturalistic method; in the universal or broad sense of word, but in terms of content both explain the true dream by the term “coincidence” or accidental conformity between objective events and psychological affairs. It also seems that the notion of Neutral monism in Jung is adaptive to Hylomorphism in Aristotle psychology, and this, provides a path for naturalistic approach to dream as one forms of consciousness.
    Keywords: Aristotle, Jung, naturalism, true dream, divination, coincidence
  • Iman Shafi Beik * Pages 231-252
    Socrates is in search of a specific knowledge that by achieving it, one would both realize the moral virtues and practically become virtuous. Based on morality on knowledge, Socrates unifies his philosophy with his way of life, and discovers a criterion by which he could criticize the customary morality, religion, politics, and rhetoric of the Greeks, and expose their moral defects. The common defects that are the subjects of his moral examination and rectification include: the belief that committing injustice is better than suffering it; revenge and reciprocation (the lex talionis: a gift for a gift and an evil for an evil); popular piety based on the belief in the deceit and strife among gods, and deceitfulness and callousness of the gods towards human beings, and commercial transaction between gods and humankind (i.e. gods’ receiving sacrificial gifts from human beings in exchange for providing their needs); allowing the superordinate to exploit the subordinate; and lastly, the method of persuasive and deceitful rhetoric.
    Keywords: Socrates, reformism, morality, knowledge
  • Yashar Sadrhaghighi * Pages 253-271
    In this essay the concept "positivity" and its diversion in Hegel's early thought (the Berne Era 1793-96 and the Frankfurt Era 1797-1800) are studied. Diversion of the concept "positivity" as the dominance of a system contradicting genuine freedom, necessitates Hegel's passage from the pure religious literature of Berne Era to the specifically political literature of Frankfurt Era. Accordingly, in comparison to the Berne Era, in the Frankfurt Era Hegel pays attention to a vaster social context which includes much more politico-economical elements. This essay is to explain the concept "positivity" according to Hegel's texts belonging to both eras and to show that Hegel could not find a way to eliminate "positivity" in both eras.
    Keywords: positivity, enlightenment, morality, ethics, Berne era, Frankfurt era
  • Reza Samim, Farhad Soleimannejad* Pages 273-302
    his philosophy with Iranian mysticism. Such identification is fundamentally flawed and contradicts Nietzsche's ontological principles and moral values. Some of the Iranian commentators, expert in Nietzsche's philosophy, identified Nietzsche's thought is pregnant from the epic universal values, not the mystical patterns. Understanding of Nietzsche's Philosophy is possible with the help of Shahnameh and Iliad not mysticism. The reason of this fundamental error lies in the fact that these Iranian commentators fail to distinguish the subtle differences between mysticism and epic, and this failure, has led to their mixing Nietzsche's thought with the Iranian mysticism. Epic and mysticism are related in the differences not the similarities. Although there could be some similarities between the mystical worldview and that of epic, they are merely outward and superficial. In effect, in the matter of epistemic, moral and ontological principles, epic contradicts mysticism. At the best, mysticism can be considered to be the negative correspondence of epic and called “Negative Epic”. Nietzsche's thought has been affected to a greater extent by the Greek culture than and prior to the Iranian traditions. Nietzche's symbolic recourse to Zoroaster cannot be a cogent basis for these commentator's claim. Moreover, Nietzche's grasp of Zoroastrian worldview is so much blurred and incomplete. He appreciates the Greek culture not the Iranian traditions. Therefore, autonomy, voluntarism, appreciation of life and denunciation of passivity are the set of values and principles associating Nietzsche's philosophy with epic. These are exactly the principles disregarded and even denied in mystical thought. In other words, Nietzsche's philosophy can be considered the rebirth of the epic in the sphere of philosophical thought.
    Keywords: Nietzsche, mysticism, epic, negative epic, epic moral, epic ontology
  • Haleh Abdollahi Rad * Pages 303-326
    In this article we have tried to investigate argues of proponents of intelligent design (ID) about an intelligent agent in the creation of the universe. These scientists and philosophers who insist that intelligent design theory is a scientific theory that can be an alternative to evolutionary theory. But evolutionists, claims that intelligent design isn’t a scientific theory, it is raised from religious beliefs.
    As this paper has indicated the main challenges between evolutionists and ID proponents, thus we, at first, explain the teleological argument as the root of the theory of intelligent design, and in the second place, a summary of the claims of evolutionists and supporters of intelligent design about the formation of beings are considered. Scientific and empirical arguments of both evolutionists and intelligent design supporters and controversy raised by the parties has considered and ultimately, the mere discussion of ID proponents about scientific arguments of ID, have been questioned.
    Keywords: Evolution, intelligent design, order, complexity
  • Seyyed Ammar Kalantar *, Mahdi Ghavam Safari Pages 327-351
    Aristotle in his logical works, in addition to the statement, introduces the concept of proposition and defines it based on affirmation and negation in Prior Analytics. There are two issues about Aristotle's view of preposition, i.e., the interpretation of its definition, and its relation to the statement. In this article, first, three interpretations of preposition, including Alexander of Aphrodisia's and classical ones, are discussed and criticized. And because Aristotle points to the relation between contradiction and proposition, first, the definition of contradiction from Aristotle's point of view and, then, its relation to proposition are discussed. Finally, my interpretation of proposition is explained: proposition is a statement which its relation with contradiction is considered and the attention to this relation leads to the acceptation of the rule of contradiction which is the foundation of each deduction. The linguistics meaning of proposition is compatible with this interpretation: proposition is to propose one side of contradiction, and because of this, the dialectical proposition has two forms: question form the answerer and its replay as a premise in dialectical deduction.
    Keywords: Aristotle, proposition, statement, contradiction, affirmation, negation, deduction
  • Mahmoud Mokhtari *, Mahdi Golshani Pages 352-378

    The modern cosmology is based on the observational evidences, but several philosophical principles and metaphysical prejudices play an undeniable role in it. This paper surveys some important attitudes such as causality, prediction, determinism etc. in the general relativity and cosmology. The general relativity is a deterministic theory (apart from the singularities) and is applied in prediction of the universe large-scale evolution. However, the acceleration of the universe, noticed at the end of last century, leads to a revolutionary view in the prediction in the cosmology. Subsequently, because of the unknown nature of the acceleration driver, there is an unavoidable uncertainty in this prediction. It is asserted in this article that the cosmologists’ unscientific assumptions, veiled in their scientific claims, affect strictly on their outcomes.

    Keywords: determinism, predictability, the horizon problem, cosmological principle, anthropic principle, dark energy
  • Mahmoud Navali * Pages 379-407
    This article entitled" "I" as most important motivation of Human being" want to consider the main source of all human behaviors. This article aims to answer the question that what causes values or anti-values and also new ideas, giving meanings and human attitudes to be created? Where is the source of human activity and inactivity? Despite the diversity of human behaviors and actions of various origins it seems that one and same origin for all of them can be considered and it is self-preservation. Of course, self-preservation is a general principle for all living creatures.Calling it "self-preservation" in this writing, therefore I say that it is most important motivation of human behavior (whether active or passive behavior). Therefore, "I" is present everywhere with us and that is the creator of happiness and sadness. Thus, all our social and cultural behaviors in our society emanate from it and there will be always "selfishness" in society.
    Keywords: I, human behavior, values, motivation, selfishness
  • Morteza Nouri * Pages 409-444
    Communitarianism is one of the main critics of moral-political theory of liberalism. According to communitarians, liberalism presupposes an image of human identity which does not do justice to the collective ties between human being. It ignores altruist duties and common loyalties to traditional, historical values by inappropriately insisting on priority of justice from an individualist point of view, culminating in advent of ignoble, egoist characters unfamiliar with collective values. In this essay, firstly, I would elaborate these critiques and then try to answer them from Richard Rorty's point of view. Though Rorty agrees with the communitarian's claim that community makes a constitutive contribution to the identity of individuals, he believes that the pragmatist pole of contemporary liberalism is not subject to the communitarian objections. He tries to show that 20th century political liberalism, best formulated by John Dewy and John Rawls, is immune to communitarian critiques because of its consistency with historicism and ethnocentrism.
    Keywords: enlightenment, communitarianism, deontological liberalism, emotivism, philosophical anthropology