فهرست مطالب

پژوهش های فلسفی - پیاپی 8 (بهار و تابستان 1390)

نشریه پژوهش های فلسفی
پیاپی 8 (بهار و تابستان 1390)

  • 250 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/01/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مالک حسینی، سید حسین حسینی صفحه 1
    در این مقاله، پیوند تفکر انتقادی و فضایل اخلاقی مورد بررسی قرار می گیرد. تفکر انتقادی با بیان اصول صحیح استدلال باعث نظم و روشنی ذهن می شود و قدرت نقادی را افزایش می دهد. اما علاوه بر آن در ایجاد صداقت و حسن روابط هم موثر است. منطقی بودن با فضایلی چون صداقت، راستی، حقیقت جویی و انصاف پیوند دارد و مغالطه کردن هم، اگر عمدی باشد، با رذایلی چون عدم صداقت و اگر غیرعمدی باشد، با نپختگی و عدم بلوغ ذهنی نسبت دارد. بنابراین بحث ما با اخلاق گره می خورد. ما دوست نداریم چشمانمان با غباری از مغالطات تیره و تار شود. پس خود هم نباید با دیگران چنین کنیم. در این مقاله توضیح داده می شود که از یکسو انسان نقاد شخص فضیلت مندی هم هست و از سوی دیگر فضایل اخلاقی ما را به نقادانه اندیشی سوق می‎دهد.
    کلیدواژگان: منطق کاربردی، تفکر انتقادی، مغالطات
  • اسماعیل سعادتی خمسه صفحه 15
    کانت علاوه بر آثار نظری معروف خود راجع به توانایی شناختی، اصول اخلاقی و قوه حکم انسان، از منظر تاریخی و پراگماتیکی نیز به مطالعه و تحقیق درباره انسان پرداخته است. انسان شناسی کانت، که او آن را پراگماتیک می نامد، مشتمل بر آراء و تعالیم و توصیه های خاصی است که این نوشتار در صدد معرفی و ارزیابی برخی از آن تعالیم است. در این جستار خواهیم دید که کانت تحقیق در مورد انسان را توام با مشکلات خاصی می داند، و لذا بر عنصر گفتگو تاکید می کند و از این رهگذر به تقویت رویکرد جهان وطنی انسان شناسی خود می پردازد. پرسش هایی از این قبیل که: آیا انسان ذاتا خیر و خوب است یا شر و بد؟ و این که انسان را چه کسی باید تعلیم دهد؟ از جمله مسائلی هستند که در این تحقیق به توضیح و تشریح نظر کانت درباره آنها پرداخته می شود. در آخر مقاله آراء و تعالیم انسان شناختی کانت مورد ارزیابی قرار گرفته و نظر انتقادی را قم در مورد آن تعالیم و مبنای فلسفی آنها ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: پراگماتیک، انسان شناسی، جهان وطنی گرایی، منش و سرشت
  • مرتضی شجاری صفحه 59
    از نظر ابن سینا سعادت و شقاوت حقیقی در آخرت پدید می آید؛ اما در این دنیا، معرفت و عبادت، داروی آن سعادت؛ و جهل و معصیت، زهر آن است. به تعبیر دیگر، سعادت مطلق با کمال و تزکیه دست یافتنی است. کمال به وسیله علم؛ و تزکیه به وسیله عمل و عبادت حاصل می شود. عبادت، راه شناخت خداوند تعالی است؛ زیرا عبادت است که نفس ناطقه انسانی را شبیه عقول مجرد می گرداند و مادام که نفس انسانی شبیه ملائکه نگردد، راهی به شناخت حق تعالی نخواهد داشت. شناخت خداوند و عقول مجرد نیز آدمی را مشتاق میکند تا به آن جواهر عقلی اتصال و تشبه یابد. اشتیاق واقعی در انسان قطعا موجب تضرع و ذکر دائمی و عبادت حقیقی خواهد شد. در واقع عبادت و معرفت رابطه ای دوسویه با یکدیگر دارند: عبادت موجب به دست آوردن معرفت حقیقی می شود و معرفت خود، عبادتی والاتر را در پی دارد و از آنجا که خداوند نامتناهی است، این سیر میتواند تا بی نهایت ادامه یابد و این گونه است که آدمی به سعادت حقیقی نایل می شود.
    کلیدواژگان: سعادت حقیقی، عبادت، معرفت حقیقی، عقول مجرد، نفس ناطقه
  • محمد جواد صافیان، علی غفاری، محمد مسعود صفحه 93
    در این مقاله «بی جهانی و گمشدگی»به عنوان بحرانی برای انسان امروز مطرح است. یکی از نمودهای بارز احساس بی خانمانی، از بین رفتن احساس هویت و حس تعلق به مکان است. مارتین هایدگر، ریشه حل این مشکل را در آشکارگی مفاهیم مکان، جهان و به طور خاص وجود آدمی که در- جهان- بودن از ویژگی های اگزیستانسیال اوست، می بیند. اودربخشی از پدیدارشناسی هرمنوتیک خود ارتباط خاص وجود آدمی را با مکان تحلیل می کند. از دیدگاه او دازاین(انسان) مکانمند و بودنش با در- جهان- بودن همراه است. در واقع انسان مکانی است که وجود در آنجاآشکار می شود. مکانیت او به واسطه قرب و بعد او آشکار می شود. این مکانیت از دو ویژگی اساسی حکایت می کند: رفع دوری و جهت گیری.اگر انسان نسبت به مکان حس تعلق داشته باشد و مکان به گونه ای پدیدار شده باشد که آدمی بتواند خود را در آن جهت دهد، به مکانیت وجودی خود پاسخ مثبت داده است. در این مقاله ابتدا روش پدیدارشناسی هرمنوتیک توضیح داده می شود. در ادامه حیث مکانمندی دازاین و ابعاد آن تشریح می گردد و در نهایت این نکته مطرح خواهد شد که چگونه این مکانیت در قالب هنر معماری به کالبدی معمارانه ترجمه می شود. مباحث مطرح شده در این مقاله می تواند راهنمای معماران و شهرسازانی باشد که در آشکار کردن پدیدار مکان می کوشند.
    کلیدواژگان: مکان، وجود، در جهان بودن، مکانیت دازاین، هنر معماری
  • محمدرضا عبدالله نژاد صفحه 131
    کانت با اطلاق صفت «پراگماتیکی» بر انسان شناسی خود، موضع انتقادی خود را نسبت به انسان-شناسی سنتی، جغرافیای طبیعی، روان شناسی تجربی، و انسان شناسی فیزیولوژیکی اعلام می دارد. او با این کار، انسان را نه به عنوان ذات، جوهر، شیء، و نفس، بلکه بر اساس سه سطح عمل او(سطح تکنیکی، سطح پراگماتیکی، و سطح اخلاقی) مورد مطالعه قرار می دهد. هدف این مقاله این است که با بررسی ریشه، معنا و مفاد انسان شناسی کانت، به این پرسش پاسخ بدهد که «آیا ارتباطی میان انسان شناسی کانت و فلسفه انتقادی او وجود دارد یا نه؟» به نظر می رسد انسان شناسی کانت، بدون اتکاء به یک اصل غایی، نمی تواند کار خود را پیش ببرد. بنابراین، بررسی مطلب فوق، ما را به این نتیجه می رساند که کانت انسان شناسی و فلسفه انتقادی را از طریق حکم تاملی به هم مرتبط می کند
    کلیدواژگان: انسان شناسی پراگماتیکی، طبیعت انسان، استعداد تکنیکی، استعداد پراگماتیکی، استعداد اخلاقی، حکم تاملی
  • سیدمحمدتقی علوی، رحیم وکیل زاده صفحه 159
    چرایی احکام و فلسفه قانون گذاری در اسلام از مباحث مهمی است که همواره محل بحث علمای فریقین قرار گرفته است. تمامی مذاهب اسلامی ابتنای احکام بر مصالح و مفاسد را پذیرفته اند. با تامل در آیات قرآن و سنت و آثار فقها از گذشته تاکنون، به این نتیجه می رسیم که میان مقاصد شرع و دو مفهوم مصلحت و مفسدت، رابطه نزدیکی وجود دارد. در مقاله حاضر با مطالعه در نظریه مقاصد و رابطه آن با مصالح و مفاسد به یکی از مباحث مهم که می تواند در جهت پاسخ گویی به شبهات و حل مشکلات به ویژه در موارد سکوت قانون گره گشا بوده و به فراگیری شریعت مهر تایید و تاکید زند، پرداخته شده است. امروزه یکی از دغدغه های بزرگ، یافتن راهکار انطباق فقه اسلامی با پیشرفت های شگرف جهان پیرامونش است، و به نظر می رسد راهکار مهم چنین انطباقی، اجتهاد جامع با توجه به اهداف دین و مقاصد شریعت می باشد.
    کلیدواژگان: فلسفه احکام، مقاصد شرع، تعلیل احکام، مصلحت، مفسدت، فقه اولویات
  • احمدعلی اکبری مسگری، حمید قاسمی صفحه 191
    مقاله حاضر به معرفی مفهوم «ادراک اکسپرسیو» در اسطوره شناسی فلسفی ارنست کاسیرر می پردازد. ابتدائا به بهانه طرح اشکال روش شناختی، دوروثی امت، ضمن یادآوری جنبه های کانتی اندیشه کاسیرر، تلاش می شود تا از جانب کاسیرر و با استناد به مفهوم «ادراک اکسپرسیو»، اشکال وارده، دفع شود. بدین ترتیب که کاسیرر، این سطح از تجربه ادراکی را خاستگاه اندیشه اسطوره ای قلمداد می کند و چون این سطح از ادراک، اصیل است و دگرگونی های ادراکی و شناختی، آن را تحلیل نمی برد، بنابراین تلقی از «اندیشه اسطوره ای» نیز به عنوان یک صورت مستقل از اندیشه ورزی، در کنار صورت «اندیشه انتقادی- تجربی»، تلقی ای موجه است و از سوی دیگر، اندیشه اسطوره ای مرهون وابستگی ای که به این سطح ادراکی دارد، هیچ گاه نابود نمی شود بلکه به شکلی پنهان به حیات زیرپوستی خود در ذهن ادامه می دهد. در ادامه، میزان دین کاسیرر به ماکس شلر، در خصوص مفهوم تجربه ادراکی اکسپرشن بیان می شود. کاسیرر رئوس کلی استدلال شلر را دراین مورد ذکر نمی کند اما قویا متکی به نتایج بحث شلر در کتاب«ذات و اشکال همدلی» اوست. بازگویی مختصر روند استدلال ماکس شلر، به ایضاح نظر کاسیرر کمک شایانی خواهد کرد.
    کلیدواژگان: صورت (فرم) اندیشه اسطوره ای، صورت اکسپرسیو ادراک، تجربه ادراکی اکسپرشن (ناب)، ایگوی غیر، کیفیات اکسپرسیو، کیفیات عینی
|
  • Dr.Malek Hosseini, Seyyed Hossein Hosseini Page 1
    This article investigates connections between critical thinking and moral virtues. Critical thinking, demonstrating the sound principles of arguments, can bring order and clarity to our mind and intensify our critical power. Furtheremore, it can be efficient in creating honesty and improving our relations with each other. In this manner, being logical is related to many virtues such as fairness, honesty and truthfulness, while fallacious reasoning- if intentional – arises from dishonesty and – if unintentional – shows the immaturity of mind. Then, our issue is connected with the morality; we do not like to be blind through the dusts of fallacies, hence we should not do that to others. This article explains that on the one hand, a critical thinker is a virtuous man and on the other hand, moral virtues guide us to critical thinking.
    Keywords: practical logic, critical thinking, fallacies
  • Dr.Esmaeil Saadati Khamseh Page 15
    In addition to his famous theoretical works on cognitive powers, moral principles and the power of judgment, Kant has studied man from a historical and pragmatic point of view. Kant's anthropology, wich he calls pragmatic, consists of special doctrines and recommendations that I attempt to describe and assessment some of them in this aricle to We will know in this inquiry that Kant have believed the man is difficult subject for studying and have insisted on discourse to fortify his cosmopolition approach in anthropology. Is man good in nature or evil? Who must teach the man? These are a number of matters that Kant's view on them have explained and assessmented in the essay. Finally I present a few critical remarks on Kant's anthropological principles and views.
    Keywords: Pragmatic, Anthropology, Cosmopolitanism, Character, Nature
  • Dr. Morteza Shajari Page 59
    Avicenna believes thatthetrue happiness andadversity come into being in the other world, but the knowledge and worship in this world are remedy of that happiness, and ignorance and rebellion are its poison. In other word, absolute happiness is available through perfection and purification. The perfection through knowledge and purification through action and also worship are obtained.Worship is a way toward knowing of transcendental God because it is the worship that transforms rational soul into pure intellect and until it is not to be pseudo- angel; it will not be way of knowing of transcendental God. Knowledge of God and pure intellects fascinate man to connect to the pure intellects and become resembleof them. Surely, true desire causes to weep and constant recite as well as true worship in man. In fact, knowledge and worship have double relation each other: true worship leads to true knowledge and knowledge itself is a sublime worship which it presents that God is infinity being. This way can continue to ad infinum. And thus man can obtain true worship.
    Keywords: true happiness, worship, true knowledge, pure intellects, rational soul
  • Dr. Mohammad Javad Safian, Maedeh Ansari, Dr.Ali Ghafari, Dr.Mohammad Masood Page 93
    There are various methods that can be used to understand the fundamental concepts of each of the branches of human knowledge, one of which is philosophy. Philosophy inquires into the nature of things in such a way that can act as a prelude to the practical application of a particular subject. 'Place' is one of the fundamental concept in architecture and urban design. In this article placelessness of human being in today world, was investigated as today crisis. In the contemporary world, technology has deprived humanity from having the world and made him alienated and rootless. The alienation of humanity has made him lost, and the meaning of building has been forgotten. 'Martin Heidegger' found the solution to this problem in the phenomenology of being. Studying place as a phenomenon is an aid toward understanding its substance and essence. In this article at first the hermeneutical phenomenology are explained. Second we studied Daseinplaceness and aspect of it. Finally this question is tried to answer: how placeness of Dasein is translated to architecture and building?These subjects are so useful for architect and urbanist who try to clarify the concept of place as a phenomenon.
    Keywords: place, being, Dasein, being in the world, architecture
  • Mohammadreza Abdollahnejad Page 131
    By predicating the adjective “pragmatic” to his anthropology, Kant declares his critical position to traditional anthropology, natural geography, empirical psychology and physiological anthropology. So, he defines man not as a substance, an essence or a thing on the earth, but as a being who acts according to three levels of “man’s praxis” (the level of technicality, prudence and morality). The aim of this paper is to investigate about origin, meaning and content of Kant’s anthropology, in order to answer the question “is there any relationship between Kant’s anthropology and his critical philosophy?” It seems that Kant’s anthropological project, without depending on a teleological principle, cannot succeed. After evaluating this assertion, we find that the required teleological principle is reflective judgment by means of which Kant correlates his anthropology and critical philosophy.
    Keywords: Pragmatic anthropology, Human nature, Technical predisposition, Pragmatic predisposition, Moral predisposition, Reflective judgment
  • Dr.Seyed Mohammad Tagi Alavi, Dr.Rahimvakilzadeh Page 159
    The whyness of commandments and the philosophy of legislation in Islam is a significant issue which has always been debated by the scholars of the sects (al-sonnis and al-shias). All Islamic sects have accepted the reliance of commandments (alahkam) on expediencies and depravities. Contemplating on Quranic verses, traditions (al-sonnah) and actions of jurisprudents from the past until now, we can conclude that there is a close relationship between intentions of canonical law and the terms 'expediency' and 'depravity'. Through investigating the theory of intentions and its relationship with expediencies and depravities, the present paper attempts to deal with one of the significant issues which can play a vital role in removing the doubts and resolving the problems, particularly in cases of silence of law, and also can emphasize and confirm the comprehensiveness of canonical law. Nowadays, one of the big challenges is to find a strategy for the correspondence of jurisprudence with the surrounding world's considerable developments. A significant strategy for such a correspondence seems to be comprehensive legal theorization (ijtehad-e-jameh), taking account of the objectives of the religion and intentions of canonical law.
    Keywords: philosophy of commandments, intentions of canonical law, justification of canonical law, expediency, depravity, jurisprudence of proiorities
  • Dr.Ahmad Aliakbar Mesgari, Hamid Gasemi Page 191
    The aim of present paper is to introduce the concept of ‘expressive perception’ in Ernst Cassirer’s philosophical mythology. Having Cited Dorothy Emmet’s methodological objection, the author, by recalling Kantian aspect of Cassirer’s thought and referring to the concept of ‘expressive perception’, would make an attempt to reply on his part: according to Cassirer, this level of perceptive experience is the origin of the mythical form of thinking as a whole and, at the same time, is the original and irreducible altogether. Thus, taking ‘mythical thought’ as an independent form of thinking, beside the ‘critical-empirical’ form of thinking (as another independent form), is, for one thing, completely cogent; for another, due to its dependency upon expressive form of perception, mythical thought would never be quite omitted, rather, keep living latently beneath the skin of mental life. In addition, author explains how much Cassirer owes, regarding to the concept of ‘expressive form of perception’, to Max Scheler. Avoiding to elaborate on Scheler’s detailed argument, Cassirer relies strongly on the consequences Scheler draws from his considerations in his work ‘Wesen und Formen der Sympathie’. Restating Scheler’s argument briefly should help in understanding Cassirer’s idea.
    Keywords: form of mythical thought, expressive form of perception, experience of (pure) expression, alter ego, expressive characteristics, objective characteristics