فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زابل - سال ششم شماره 3 (پاییز 1393)

فصلنامه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زابل
سال ششم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/21
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فهیمه خوشابی، پروین احمدی، محمدرضا شادان، آزاده حیدری، علی میری، گلناز ارجمند، صفورا جوان صفحات 9-21
    مقدمه
    تغذیه کافی قبل و در حین بارداری عاملی بالقوه برای افزایش سلامت مادر و کودک به شمار می رود، زیرا زنانی که قبل از بارداری تغذیه خوب و مناسب داشته اند می توانند بارداری موفقی داشته باشند. علاوه بر این، بعضی از شاخص ها (شاخص های انتروپومتریک و بیوشیمیایی) نیز مشخص کننده وضعیت تغذیه و یا میزان ذخایر انرژی در بدن خانم های باردار است. هدف از این مطالعه تعیین مواد مغذی دریافتی، اندازه گیری شاخص های انتروپومتریک و سطح هموگلوبین زنان باردار در سه ماهه سوم بارداری و ارتباط آن با وزن هنگام تولد نوزادان بود.
    روش پژوهش: مطالعه در شهر زاهدان با انتخاب دو بیمارستان علی ابن ابیطالب و تامین اجتماعی انجام شد. نهایتا 500 زن باردار جهت این مطالعه انتخاب شدند. اطلاعات مربوط به مشخصات فردی و خانوادگی توسط پرسشنامه و دریافت مواد غذایی با استفاده از پرسشنامه 24 ساعت یاد امدخوراک جمع آوری شد. اندازه گیری شاخص های انتروپومتریک و ارزیابی بیوشیمیاییبه روش های استاندارد انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS صورت گرفت.
    یافته ها
    یافته های مطالعه حاضر نشان دادند که میزان انرژی دریافتی روزانه 1802±437.0 کیلو کالری، میزان پروتئین دریافتی روزانه 70.7±18.9 گرم و میزان کلسیم، آهن، روی و منیزیم دریافتی روزانه به ترتیب 544±289.0 میلی گرم، 16.1±4.3 میلی گرم، 10.6±3.5 میلی گرم و 79±266/0 میلی گرم بود. میانگین قد، وزن، BMI، ارتفاع رحم و دور شکم عبارت بودند از: 5/5±156/4 سانتی متر، 62.6±6.8 کیلو گرم، 25.6±3.6 کیلوگرم/مجذورمتر، 1/7±34/2 سانتی متر و 3/6±104/1 سانتی متر و میانگین هموگلوبین در زنان باردار 1/1±11/1 گرم در دسی لیتر بود. درصد کفایت تغذیه ای با توجه به مقدار توصیه شده روزانه (RDA) نشان داد که دریافت پروتئین و منیزیم کافی بوده و بیشتر از 75 درصد RDA می باشد، در حالی که دریافت روزانه انرژی، کلسیم، روی و آهن دریافتی ناکافی می باشد. میانگین وزن نوزادان 3 کیلو گرم و 13 درصد آنها وزن هنگام تولد شان کمتر از 2/5 کیلو گرم بود. با افزایش سن، سطح سواد مادر و درآمد خانوار، میانگین وزن تولد نوزادان به طور معنی داری افزایش نشان داد. افزایش سطوح شاخص های انتروپومتریک مادر، انرژی و مواد مغذی دریافتی، موجب افزایش وزن هنگام تولد نوزاد شدند. وزن هنگام تولد نوزاد با افزایش میانگین شاخص های تن سنجی، هموگلوبین، انرژی و مواد مغذی دریافتی مادر افزایش نشان داد.
    نتیجه گیری
    یافته های ما نشان دادند که انرژی، پروتئین و کلسیم دریافتی در سه ماهه سوم بارداری به طور معنی داری با وزن هنگام تولد نوزادان در ارتباط بودند (P<0.05). آنالیز داده ها نشان داد که قد، وزن، ارتفاع رحم و دور شکم و سطح هموگلوبین مادر به طور معنی داری با وزن هنگام تولد در ارتباط بودند (P<0.05).
    کلیدواژگان: مواد مغذی دریافتی، شاخص های تن سنجی، سطح هموگلوبین، زنان باردار، وزن هنگام تولد نوزاد
  • آزیتا شهرکی محمدی*، هادی شریف مقدم، مرضیه راشکی قلعه نو، فروزنده فیروزکوهی مقدم، ساره پیرمردادی صفحات 22-29
    مقدمه
    امروزه شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی از عوامل نگران کننده بهداشت و سلامت در هر جامعه ای می باشد. یکی از اصلی ترین علت اختلالات اسکلتی عضلانی را می توان وضعیت و شرایط نامطلوب کاری نام برد. لذا این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین شرایط ارگونومیک و اختلالات اسکلتی- عضلانی ناشی از کار در کتابداران شهرستان زابل در سال 1392 طراحی و اجرا گردید.
    روش پژوهش: این مطالعه توصیفی – تحلیلی برروی 51 نفر از کتابداران شهرستان زابل در سال 1392 انجام شده است. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد نوردیک و چک لیست شرایط ارگونومیک کتابخانه جمع آوری شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری spss 18 و از روش های آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد کتابداران شهرستان زابل از نظر شرایط ارگونومیکی در وضعیت مطلوبی قرار ندارند و بیشترین شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در گردن 56/9 درصد است، همچنین بین درد در ناحیه فوقانی پشت و وضعیت بدنی (0/003=P)، درد در ناحیه تحتانی پشت و وضعیت بدنی (0/008=P)، درد در گردن و وضعیت بدنی (0/002=P) و نوع کار و درد در ناحیه ران (0/045=P) ارتباط معنادار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که شرایط ارگونومیک بر روی سلامت بدن و اختلالات اسکلتی- عضلانی (پشت، ران، گردن) تاثیر میگذارد.
    کلیدواژگان: ارگونومی، اختلالات اسکلتی، عضلانی، پرسشنامه استاندارد نوردیک، کتابداران
  • حسین زارع، حسنیه شهریاری*، مریم زارع صفحات 30-39
    مقدمه
    ذهن آگاهی، از فنونی است که در پزشکی ذهن بدن به منظور کاهش استرس و افزایش کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به بیماری های مزمن به کار می رود. تحقیق حاضر جهت بررسی اثر بخشی ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس بر شدت درد مبتلایان به میگرن انجام پذیرفت.
    روش پژوهش: از آنجایی که تنها تعداد 60 نفر از 124 دانشجوی متقاضی شرکت در تحقیق، دارای شرایط ورود بودند،به شرکت در پژوهش دعوت شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جای گرفتند.برنامه ذهن آگاهی در 8 جلسه هفتگی در محل برگزاری کارگاه های مرکز مشاوره دانشگاه ملی زابل بر روی گروه آزمایش اجرا شد (آبان و آذر 1391). قبل و بعد از اجرای برنامه درمانی، آزمون درد مک گیل، به عنوان شاخصی برای اندازه گیری شدت درد ادراک شده، روی هر دو گروه اجرا شد.در نهایت، برای تحلیل داده ها از آزمونتحلیل واریانس چندراهه (مانوا) برای مقایسه گروه ها و خرده مقیاس ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین دانشجویان دارای میگرن در گروه گواه در پیش آزمون و پس آزمون بدون دریافت آموزش ذهن آگاهی تفاوت معنی داری وجود نداشت، اما بین دانشجویان دارای میگرن در گروه آزمایش قبل و بعد از آموزش ذهن آگاهی تفاوت معنی دار (0/01 ≥p) مشاهده گردید. همچنین میان شدت درد ادراک شده گروه آزمایش و گواه، در پس آزمون تفاوت معنی دار (0/01 ≥p) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان دهنده تاثیر برنامه ذهن آگاهی بر کاهش درد ادراک شده توسط افراد دارای میگرن می باشد.
    کلیدواژگان: میگرن، سردرد تنشی، ذهن آگاهی، کاهش استرس، شدت
  • مهدیه پودینه مقدم، احمد نصیری * صفحات 40-49
    مقدمه

    نارسایی مزمن کلیه بیماری مزمنی است که باعث نقایص متعددی در رفتارهای خودمراقبتی می گردد. فراگیری فعالیت های خودمراقبتی می تواند فرد را به سمت سلامتی و رفاه سوق دهد، از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه خودمراقبتی بر اساس مدل مراقبت از خود «اورم» بر نقایص خودمراقبتی روان شناختی بیماران تحت درمان با همودیالیز مراجعه کننده به بیمارستان ولیعصر (عج) بیرجند انجام گردید.
    روش پژوهش: تعداد 36 بیمار همودیالیزی مراجعه کننده به بیمارستان ولیعصر (عج) بیرجند در این پژوهش نیمه تجربی با روش نمونه گیری در دسترس در سال 1392-1391 مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات ابزار پژوهشگر ساخته بررسی نقایص روان شناختی تهیه شده بر اساس مدل خودمراقبتی «اورم» بود که پس از تایید روایی و پایایی به صورت مصاحبه حضوری تکمیل گردید و پس از تجزیه و تحلیل و بررسی فرم ها و در نظر گرفتن توانمندی های بیماران جهت خودمراقبتی آموزش های مربوط به هر یک از واحدها به صورت انفرادی و چهره به چهره داده شد، پس از انجام برنامه خودمراقبتی به مدت یک ماه مجددا برای واحدهای پژوهش پرسشنامه تکمیل گردید و اطلاعات به دست آمده با نرم افزار SPSS ویرایش 17 و آمار توصیفی و استنباطی در سطح معنی داری (P≤ 0.05) تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها موید این موضوع بود که نقایص خودمراقبتی روان شناختی مطالعه شامل (نقص در آگاهی از روش های آرام سازی وحل مساله برای کاهش خشم و عصبانیت، نقص در بکارگیری از روش های آرام سازی و حل مساله برای کاهش خشم و عصبانیت، نقص در استفاده از جملات مثبت در زندگی، نقص در بیان احساسات با خانواده و دوستان، انزوای اجتماعی، اندوه، ناامیدی و...) بود که در قبل از مداخله اکثر بیماران 33 نفر (91/7 درصد) نقص در آگاهی از روش های آرام سازی و حل مساله برای کاهش خشم و عصبانیت و همینطور نقص در بکارگیری از این روش ها را داشتند که در بعد از مداخله بیمارانی که نقص در آگاهی از روش ها داشتند به 13 نفر (36/1درصد) با (P< 0.001) مطابق نتیجه آزمون مک نمار رسیده بودند و بیماران با نقص در بکارگیری از این روش ها به 18 نفر (50 درصد) با (P=0.001) رسیده بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه، ارتقاء رفتارهای خودمراقبتی در حیطه ی روان از طریق برنامه های خودمراقبتی می تواند کاهش قابل توجهی در مشکلات روان شناختی بیماران تحت درمان با همودیالیز داشته باشد لذا توصیه می شود جهت کاهش عوارض روانی ناشی از درمان با همودیالیز پرستاران از طریق آموزش برنامه خودمراقبتی زمینه را برای افزایش پیروی بیماران از رفتارهای خودمراقبتی فراهم کنند و در جهت ارتقاء سلامت و بهداشت روان این بیماران قدم بردارند.

    کلیدواژگان: برنامه خودمراقبتی، نقایص خودمراقبتی روان شناختی، بیمار همودیالیزی
  • خسرو علیزاده، عبدالرحیم یوسف زاده*، ادریس حسین زاده، آمنه یوسف زاده صفحات 50-59
    مقدمه
    پسماند های بیمارستانی بخشی از مواد زائد شهری را تشکیل می دهند که از نظر بهداشتی بسیار حائز اهمیت می باشند، به نحوی که در زمره مواد زائد خطرناک می توانند سلامت انسان را به خطر بیندازند. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه های مدیریتی در تولید پسماندهای عفونی در بیمارستان امام خمینی (ره) سردشت انجام گردید.
    روش پژوهش: این پژوهش یک مطالعه توصیفی-مقطعی بوده که روش های موثر بر کاهش تولید پسماند های عفونی بیمارستان امام خمینی (ره) سردشت در شش ماهه اول سال 1391 اعمال گردید و نتایج آن با استفاده از فرم گزارش روزانه تفکیک پسماندهای بیمارستان در طی این مدت از مطالعه و به تفکیک هر بخش جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS آزمون تی زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    با استفاده از راهکارهای کاهشی و مدیریتی در امر تولید پسماندهای عفونی بیمارستان، علی رغم افزایش تعداد مراجعین بیمار، سرانه تولید پسماند عفونی به ازای هر نفر در روز در شش ماهه اول 1390 از 3/66 کیلوگرم به 2/69 کیلوگرم در شش ماهه اول 1391کاهش پیدا نمود. میانگین سرانه تولید پسماند عفونی در شش ماهه اول 1390و 1391 به ترتیب برابر 94/71 و 78/19 کیلوگرم در روز بدست آمد. در مجموع کاهش پسماند عفونی تولیدی بعد از اعمال راهکارهای اجرایی در سال 1391 به میزان 17/44 درصد حاصل گردید.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج بدست آمده از این تحقیق، اجرای برنامه های مدیریتی از جمله برنامه های تفکیک و کاهش از مبدا می تواند در کنترل و کاهش تولید پسماندهای عفونی موثر و قابل اجرا باشد. اجرای این برنامه های کاربردی نیازمند کنترل و پایش مستمر، ارزیابی و شناخت عوامل موثر در تولید پسماندهای عفونی توسط کارشناس بهداشت محیط بیمارستان و همین طور همکاری سایر بخش ها و پرسنل می باشد.
    کلیدواژگان: پسماندهای عفونی، کاهش از مبدا، مدیریت پسماندها، بیمارستان
  • راضیه شیرانی، مسعود لطفی زاده، کیومرث جمشیدی، بهزاد دروشی، مرضیه ابولحسنی صفحات 60-69
    مقدمه
    ترومبوآمبولی وریدیو عوارض وابسته به آن، نه تنها یکی از علل مهم مرگ و میر بیمارستانی می باشند بلکه باعث ناخوشی های طولانی مدت نیز می گردند. فاکتورهای ارثی و اکتسابی متعددی در بیماری زایی ترومبوآمبولی وریدی نقش دارند. با توجه به اهمیت شناسایی این عوامل ارثی و اکتسابی در تعیین پیش آگهی و درمان بیماران ترومبوآمبولی وریدی، در این مطالعه سطح آنتی ترومبین III و فاکتور VIII و همچنین هموسیستئنمی به عنوان عوامل ارثی و اکتسابی موثر در ترومبوز وریدی در بیماران با ترومبوآمبولی وریدی در بیمارستان هاجر شهرکرد مورد بررسی قرار گرفت.
    روش پژوهش: در این مطالعه مورد-شاهدی 25 بیمار مبتلا به ترومبوآمبولی وریدی و 25 فرد بدون سابقه ترومبوآمبولی وریدیبررسی شده اند. تشخیص ترومبوز وریدی عمقی به روش سونوگرافی داپلر وریدی و تشخیص آمبولی ریوی به روش سی تی اسکن ریه با ماده حاجب وریدی، در بیماران قطعی شد. فاکتور 8 به روش Coagulation assay، آنتی ترومبین به روش سنجش کروموژنیک و سطح سرمی هموسیستئین به روش الیزا بررسی و فاکتورهای اکتسابی با استفاده از پرسشنامه جمع آوری گردید. نتایج با استفاده از نرم افزار spss18 آنالیز گردید.
    یافته ها
    شیوع ترومبوفیلی در بیماران 32 درصد بود. شایعترین ریسک فاکتور اکتسابی در این افراد سن بالا و به میزان 52 درصد (13 نفر) بود.نتایج همچنین نشان میدهد که 12 درصد افراد مورد مطالعه هیپرهموسیستئینمی داشتند که 20 درصد از بیماران و 4 درصد از گروه کنترل را شامل می شدند (0/82=p). همچنین 18 درصد افراد مطالعه کمبود آنتی ترومبین III داشتند (که 55/6 درصد در گروه کنترل و 44/4 درصد در گروه بیماران بودند). در هیچ یک از دو گروه مورد مطالعه افزایش سطح فاکتور VIII به عنوان عامل ترومبوفیلی یافت نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای کمبود آنتی ترومبین III در شهرکرد در مقایسه با مطالعات مشابه در سابر مناطق پیشنهاد می شود که مطالعات جدیدی با حجم نمونه بیشتر در خصوص ترومبوفیلی در این منطقه صورت گیرد.
    کلیدواژگان: ترومبوآمبولی وریدی، آنتی ترومبین III، ترومبوفیلی، هموسیستئن، فاکتور 8 اانعقادی
  • مژگان نعیمی راد، شهناز برات، زینت سادات بوذری*، کریم الله حاجیان، سیما آریان پور صفحات 70-77
    مقدمه
    مرگ و میر ناشی از بارداری و زایمان یکی از شاخص های مهم سلامتی و ارتقاء مراقبت های بهداشتی در جوامع مختلف می باشد. از آنجایی که یکی از اهداف بستری زنان باردار در بخش مراقبت های ویژه، کاهش عوارض و مرگ و میر مادر و جنین می باشد، پژوهش حاضر با هدف تعیین علل و پیامد بستری زنان در دوران بارداری و نفاس در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان های آموزشی بابل و ساری انجام گرفته است.
    روش پژوهش: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی کلیه زنان در دوران بارداری و نفاس که در بخش ICU بیمارستان های منتخب آموزشی بابل و ساری از فروردین 1380 تا مرداد 1392 بستری بودند، وارد مطالعه شدند. اطلاعات دموگرافیک موجود در پرونده و اقدامات و عوارض ایجاد شده از پرونده های بیمارستانی استخراج گردیدند. داده ها با استفاده از نرم افزاز SPSS 18 و آزمون کای دو مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 64 زن باردار بستری در ICU فشار خون با 39/1 درصد شایع ترین علت بستری را نشان می داد و شایع ترین اقدام انجام شده در ICU در این زنان انتقال خون وفرآوردهای خونی 32/8 درصد و سپس لوله گذاری 21/9 درصد بوده است. شایع ترین عارضه ایجاد شده پس از مرگ مادر 6 نفر (9/4 درصد)، آمبولی 4 نفر (6/3 درصد) نشان داده شد. 93/75 درصد زنان باردار بستری در ICU در این مطالعه سزارین شده بودند، که تماما بعد سزارین در این بخش بستری شدند.
    نتیجه گیری
    در این بررسی شایعترین علت بستری در ICU فشار خون و شایعترین اقدام انجام شده در این زنان انتقال خون و فرآوردهای خونی بود. از آنجایی که سزارین شایعترین روش زایمان بود و همگی این زنان به دنبال سزارین در ICU بستری شدند، لذا جلوگیری از انجام سزارین های غیرضروری و شناخت و انجام اقداماتی نظیر افزایش سطح کیفیت مراقبت های بارداری و توجه به عواملی که باعث بستری زنان باردار در ICU و یا مرگ مادر می شود، می تواند در زمینه کاهش مرگ و میر مادر کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: علل، پیامد، زنان باردار، فشارخون
  • حسین شهدادی، علی اکبر نصیری، زهرا سپهری، مهدیه پودینه مقدم، زهره کیانی صفحات 78-87
    مقدمه
    شایع ترین علت مرگ و میر انسان عوارض آترواسکلروز است که یکی از عوامل موثر در ایجاد آترواسکلروز هیپرلیپیدمی می باشد.کاهش غلظت کلسترول بروز حوادث کرونری را نزدیک به 50 درصد کاهش می دهد. طب گیاهی یکی از قدیمی ترین اشکال درمان است که از سوی بشر شناخته شده است لذا در این مطالعه تاثیر زنجبیل بر کاهش سطح لیپیدهای خون در انسان مورد مطالعه قرار گرفته است.
    روش پژوهش: در این مطالعه 90 بیمار مبتلا به هایپرلیپیدمی در 3 گروه 30 نفره مورد مطالعه قرار گرفتند. بدین ترتیب که به مدت هفت هفته بیماران در گروه اول فقط داروهای مربوط به هایپرلیپیدمی را دریافت نمودند، در گروه دوم علاوه بر آن از کپسول پلاسبو و در گروه سوم علاوه بر داروها از کپسول زنجبیل استفاده گردید. ضمن اینکه قبل و بعد از درمانها سطح قند، لیپیدهای خون و فشارخون مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    سطح قند خون، تری گلیسیرید، کلسترول، HDLو LDL در شروع مطالعه در بین سه گروه تفاوت معنی داری نداشت درحالیکه بعد از انجام درمان های مورد نظر میزان قند خون در گروه اول با گروه سوم، تری گلیسرید بین گروه اول با گروه سوم و گروه دوم با گروه سوم وHDLبین گروه اول با گروه سوم و گروه دوم با گروه سوم تفاوت آماری معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیرات زنجبیل بر میزان قند خون و برخی از شاخص های مربوط بر لیپیدهای خون توصیه می شود که درکنترل قند، چربی و فشار خون از زنجبیل استفاده گردد.
    کلیدواژگان: زنجبیل، قند خون، چربی خون، فشارخون، هیپرلیپیدمی
  • هاله رحمانپور، مهسا قربانی*، کامران آذرخویش، سحر مظلومی، گودرز کلی فرهود، فروغ فرقانی صفحات 88-96
    مقدمه
    سندرم تخمدان پلی کیستیک یک اختلال شایع اندوکرین در خانمها است که می تواند منجر به عوارض قلبی عروقی و متابولیک شود. اندازه گیری ضخامت اینتیمای کاروتید با سونوگرافی به عنوان یک معیار آترواسکلروزیس که ارتباط قوی با عوارض قلبی عروقی دارد، مشخص شده است. این مطالعه جهت مقایسه ضخامت اینتیمای کاروتید در بیماران مبتلا به pcos و افراد شاهد طراحی و انجام شد.
    روش پژوهش: 30 نفر افراد مبتلا به pcos و 26 نفر از افراد سالم مراجعه کننده به کلینیک زنان و زایمان بیمارستان آیت الله موسوی زنجان در دو گروه مورد و شاهد وارد مطالعه شدند و تمامی آنان مورد بررسی قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده شامل اندازه گیری ضخامت اینتیمای کاروتید توسط رادیولوژیست، آزمایشات لیپید پروفایل، گلوکز ناشتای خون و انسولین، دورکمر و فشارخون بود و از آزمون t برای مقایسه میانگین ها در دو گروه استفاده شد. در تمامی مراحل تجزیه و تحلیل سطح معنی داری 0/05 ملاک قضاوت های آماری بود.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که سن در مبتلایان به pcos 4/01±29/52 سال و در افراد سالم 6/43±33/94 سال (P=0.002)، همچنین CIMT در مبتلایان به pcos 0/06±0/32 میلیمتر و در افراد شاهد0/05 ±0/29 میلیمتر بود. فراوانی ابتلا به سندرم متابولیک در گروه مبتلایان به pcos (33/33درصد) نسبت به گروه شاهد (19/23 درصد) بیشتر بود. ابتلا به سندرم متابولیک و pcos اثر تعاملی تجمعی روی CIMT داشت. علی رغم وجود این تعامل، اختلاف معنا دار نبود (P=0.263. میانگین سطح تری گلیسرید، HDL، گلوکز ناشتای خون، فشارخون، دور کمر و انسولین در گروه مبتلایان به pcos نسبت به گروه سالم بیشتر بود. این اختلاف فقط در مورد دورکمر معنا دار بود (P=0.001).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد CIMT در مبتلایان به pcos بیشتر از افراد شاهد است. هم چنین ابتلا هم زمان به pcos و سندرم متابولیک، موجب افزایش بیشتری در CIMT می شود. لذا اندازه گیری CIMT و سنجش لیپید پروفایل این افراد در سنین پایین تر به منظور پیشگیری از حوادث قلبی عروقی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، ضخامت اینتیمای کاروتید، بیماری قلبی عروقی، سندرم متابولیک
|
  • Fahimeh Khoshabi, Parvin Ahmadi, Mohammad Reza Shadan, Azadeh Heydari, Ali Miri, Golnaz Arjmand, Safoora Javan Pages 9-21
    Introduction
    Sufficient nutritional intake before and during pregnancy has significant impacts on the promotion of maternal and neonatal health. Some factors such as anthropometric indicators and biochemical measurements reflect a pregnant woman’s nutritional status and energy store. The aim of the current study was to determine the nutritional intake، anthropometric measurements، and hemoglobin level of expecting women in the third trimester of pregnancy and to assess their correlations with the birth weight of neonates.
    Methods
    The current study was performed in Ali-Ibn-Abi Talib and Tamin-Ejtemaei hospitals in Zahedan after gaining the approval of hospital authorities. Finally، 500 pregnant women were selected for this study. Anthropometric (e. g.، height، weight، fundal height، and abdominal circumference) and biochemical measurements (hemoglobin level) were performed by standard procedures. Family history and nutritional intake of the subjects were recorded، using a questionnaire and 24-hr recall method. Data were analyzed by SPSS software.
    Results
    As the findings indicated، the mean daily energy and protein intakes of the subjects were 1802±437. 0 kcal and 70. 7±18. 9، respectively. In addition، calcium، iron، zinc، and magnesium intakes were 544±289. 0 mg، 16. 1±4. 3 mg، 10. 6±3. 5 mg، and 266±79. 0 mg، respectively. The mean height، weight، body mass index (BMI)، fundal height، abdominal circumference، and hemoglobin level were 156. 4±5. 5 cm، 62. 6±6. 8 kg، 25. 6±3. 6 kg/m2، 43. 2 cm، 104. 1±3. 6 cm، and 11. 1±1. 1 g/dL، respectively. The percentage of nutrient intake adequacy، with reference to Recommended Dietary Allowance (RDA)، showed that protein and magnesium intakes were sufficient (more than 75% of RDA)، while daily energy، calcium، zinc، and iron intakes were inadequate in the subjects. The mean weight of neonates was 3 kg، and the weight of 13% of the infants was < 2. 5 kg. The mean birth weight of neonates significantly elevated with increasing age، educational level، and family income. The increase in anthropometric indicators، hemoglobin level، energy، and nutritional intake of pregnant women resulted in an increment in the mean birth weight of neonates.
    Conclusion
    Our finding showed that energy، protein، and calcium intakes in the third trimester of pregnancy were significantly correlated with the birth weight of neonates (P<0. 05). In addition، data analysis showed that maternal height، weight، fundal height، abdominal circumference، and hemoglobin level were significantly correlated with the birth weight of neonates (P<0. 05).
    Keywords: Nutritional Intake, Anthropometric Measurements, Hemoglobin Level, Pregnant Women, Birth Weight of Neonates
  • Azita Shahraki Mohammadi, Hadi Sharif Moghadam, Marzieh Rashki Ghaleno, Forozandeh Firoozkoohi Moghadam, Sareh Pirmoradi Pages 22-29
    Introduction
    Today, the increasing prevalence of musculoskeletal disorders has become a major health concern in all societies. Unpleasant working conditions are among the main causes of musculoskeletal disorders. Therefore, this study was performed with the purpose to evaluate the relationship between ergonomics and musculoskeletal disorders, induced by working conditions, among librarians in Zabol city, Iran, in 2013.
    Methods
    This descriptive-analytical study was performed on 51 librarians in Zabol city in 2013. Data were collected by Standardized Nordic Questionnaire and a checklist of library ergonomics. Data analysis was performed by SPSS version 18, and descriptive and inferential statistical methods were applied.
    Results
    The obtained results showed that library ergonomics are not satisfactory in Zabol city; also, neck pain accounted for the majority of musculoskeletal disorders (56.9%). Moreover, there were significant relationships between the upper back pain and body posture (P=0.003), lower back pain and body posture (P=0.008), neck pain and body posture (P=0.002), and thigh pain and the type of work (p=0.045).
    Conclusion
    The results showed that ergonomics have significant impacts on musculoskeletal disorders (back, thigh, and neck pain) and one’s physical health.
    Keywords: Ergonomics, Musculoskeletal Disorders, Standardized Nordic Questionnaire, Librarians
  • Hossein Zare, Hosnieh Shahriari*, Maryam Zare Pages 30-39
    Introduction
    Mindfulness is a mind-body technique, which is used for reducing stress and promoting quality of life in many patients with chronic diseases. The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of mindfulness-based stress reduction (MBSR) on the pain intensity of patients with migraine.
    Methods
    Only 60 students in a total of 124 candidates met the inclusion criteria. The subjects were randomly allocated to intervention and control groups. The intervention group participated in 8 weekly MBSR sessions at the counseling center of Zabol University during October and November 2011. McGill Pain Questionnaire was used for assessing pain intensity before and after the intervention. Finally, multivariate analysis of variance (MANOVA) was used for comparison between the groups and subscales.
    Results
    The obtained results showed no significant difference between pre- and post-test results in the control group. However, a significant difference was observed between the pre- and post-test results in the intervention group (P≤0.01). There was also a significant difference in post-test pain intensity between the control and intervention groups (P≤0.01).
    Conclusion
    The results of the current study indicated the effectiveness of MBSR on decreasing perceived pain intensity in patients with migraine.
    Keywords: Migraine, Tension Headache, Mindfulness, Stress Reduction, Pain Intensity
  • Miss Mahdieh Poodineh Moghadam, Dr Ahmad Nasiri Pages 40-49
    Introduction

    Chronic renal failure and hemodialysis can lead to numerous self-care deficits in patients. Promotion of psychological self-care behaviors can help patients maintain their mental health and well-being. The present study was performed to determine the impact of a self-care program, based on Orem’s Self Care Model, on psychological self-care deficits in hemodialysis patients.

    Methods

    In this quasi-experimental study, carried out in 2013, thirty-six hemodialysis patients were selected via convenience sampling from the hemodialysis ward of Vali-e-Asr Hospital in Birjand, Iran. Data were collected, using a self-care deficit questionnaire, which was designed based on Orem’s Self-Care Model. After confirming its validity and reliability, the questionnaire was completed during interviews. By considering the subjects’ self-care deficits, the program was carried out via face-to-face interviews. One month after the intervention, the questionnaire was filled out again. Descriptive and inferential statistics were calculated by SPSS version 17. P-value ≤ 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    As the findings showed, psychological self-care deficits included knowledge deficit related to effective relaxation techniques and anger management via problem-solving, inability to use relaxation techniques and anger management via problem-solving, deficit in using positive sentences, deficit in expressing emotions toward family and friends, social isolation, grief, and despair. Before the intervention, the majority of patients (n=33, 91.7%) had knowledge deficit related to effective relaxation techniques, deficits in anger management via problem-solving, and inabilities to use relaxation techniques. However, after the intervention, the number of patients with knowledge deficit reduced to 13 (36.1%) (P< 0.001), and the number of subjects with deficits in using relaxation techniques decreased to 18 individuals (50%) (P=0.001), according to McNemar’s test.

    Conclusion

    The present study showed that a self-care program, based on Orem’s Self-Care Model, can significantly reduce psychological self-care deficits in hemodialysis patients. Therefore, nurses can apply self-care programs based on Orem’s Self-Care Model to improve patients’ mental health.

    Keywords: Self, care program, psychological self, care deficit, hemodialysis patients
  • Khosro Alizadeh, Abdolrahim Yusefzadeh*, Edris Hoseinzadeh, Ameneh Yusefzadeh Pages 50-59
    Introduction
    Hospital waste constitutes a large part of municipal waste and is considered a potential health hazard. In fact, infectious wastes can have adverse impacts on the health of individuals. This study aimed to determine the effect of management programs on the generation of infectious wastes at Imam Khomeini Hospital of Sardasht.
    Methods
    In this cross-sectional study, effective methods for reducing infected wastes produced at Imam Khomeini Hospital of Sardasht were evaluated during the first half of 2012. Data were collected using daily report forms of hospital waste separation during the study period and were classified according to each hospital department. For data analysis, paired sample t-test was performed, using SPSS.
    Results
    Application of waste management strategies, despite increasing the number of patients, led to a decrease in infected waste generation per capita per day from 3.66 in the first six months of 2011 to 2.69 in the first months of 2012. The infected waste generated per capita in the first six months of 2011 and 2012 were 94.71 and 78.19 kg per day, respectively. Overall, the produced infected waste after the application of management programs reduced by 17.44% in 2012.
    Conclusion
    According to the obtained results, management programs including source reduction and separation methods can be effective and applicable in controlling and reducing the production of infected wastes. Implementation of these programs requires continuous monitoring, assesssment and identification of effective factors for infected waste production by health experts, and the collaboration of other sectors and staff.
    Keywords: Infectious Waste, Source Reduction, Waste Management, Hospital
  • Shirani Razie, Lotfizadeh Masoud, Jamshidi Kiuomars, Doroushi Behzad, Abolhasani Marzie Pages 60-69
    Introduction
    Venous thromboembolism (VTE) and the resulting complications are common causes of long-term morbidity and hospital-related mortality. The pathogenesis of deep vein thrombosis (DVT) involves a combination of hereditary and acquired factors. In the present study, the acquired risk factors, antithrombin III, homocysteine, and factor VIII were evaluated in patients with thromboembolic events at Hajar Hospital of Shahrekord, Iran.
    Methods
    In this case-control study, 25 VTE patients and 25 healthy controls, without a prior history of VTE, were evaluated. DVT and pulmonary thromboembolism (PTE) were diagnosed by Doppler sonography and CT angiography of the chest, respectively. Serum homocysteine level was evaluated by ELISA kit, antithrombin III by chromogenic assay, and factor VIII level by coagulation assay. The obtained data were analyzed by SPSS version 18.
    Results
    The prevalence of thrombophilia in VTE patients was estimated at 32% (8 out of 25 patients). Aging was a significant acquired risk factor for VTE (12 patients, 52%). The results showed that 12% of the subjects had hyperhomocysteinemia, including 20% of the case group and 4% of the control group (P=0.82); also, 18% of the study group had low antithrombin level. None of the groups had high levels of factor VIII.
    Conclusion
    Considering the higher prevalence of antithrombin deficiency in our study, in comparison with previous research in other regions, further studies with a larger sample size are required.
    Keywords: Venous Thromboembolism, Antithrombin III, Thrombophilia, Homocysteine, Factor VIII
  • Mozhgan Naeimi Rad, Shahnaz Barat, Zinatossadat Bouzari, Karimollah Hajian, Sima Arian Pour Pages 70-77
    Introduction
    Pregnancy-related mortality is one of the most important indicators of the overall health of a population and the functioning of the healthcare system. Mainly, pregnant women are admitted to intensive care units (ICUs) for reducing maternal and neonatal complications and mortality. The present study aimed to determine the causes and outcomes of maternal hospitalization during pregnancy and puerperium in the ICUs of Babol and Sari teaching hospitals during April 2001-March 2012.
    Methods
    In this descriptive analytical study, all pregnant women, admitted to the ICUs of Babol and Sari hospitals during 2001-2012, were enrolled. Demographic data, as well as complications and procedures, documented in hospital records, were collected. For data analysis, Chi-square test was performed, using SPSS version 18.
    Results
    In 64 pregnant women, who were admitted to the ICUs, hypertension was the most common cause of hospitalization (39.1%). The most commonly performed procedure was blood transfusion (32.8%), followed by intubation (21.9%). Overall, maternal death was reported in 6 cases (9.4%), and embolism was observed in 4 patients (6.3%). Cesarean section (c-section) was performed in 93.75% of subjects, hospitalized after childbirth.
    Conclusion
    In this study, the most common cause of ICU admission was hypertension, and the most commonly performed procedure was blood transfusion. Since c-section was the most common mode of delivery, unnecessary cases of c-section should be avoided. In addition, identifying factors, which lead to ICU admission or death in pregnant women, and increasing the quality of prenatal care for reducing maternal and mortality rates are essential.
    Keywords: Causes, Intensive Care Unit, Outcomes, Pregnant Women, Puerperium
  • Hossein Shahdadi, Ali Akbar Nasiri, Zahra Sepehri, Mahdieh Poodineh Moghadam, Zohreh Kiyani Pages 78-87
    Introduction
    Complications associated with atherosclerosis are the most common cause of human mortality. Hyperlipidemia is an important risk factor for atherosclerosis. In fact, a decline in cholesterol concentration decreases the incidence of coronary artery diseases by approximately 50%. Considering the use of herbal medicine as one of the earliest modes of treatment, this study aimed to determine the effect of ginger on reducing lipid level in humans.
    Methods
    In this study, 90 patients with hyperlipidemia were randomly allocated to 3 groups of 30 subjects. The first group only received anti-hyperlipidemic medications, the second group was given anti-hyperlipidemic and placebo medications, and the third group received ginger in addition to anti-hyperlipidemic medications for 7 weeks. Fasting blood sugar (FBS), blood pressure, and serum lipid were evaluated before and after the intervention.
    Results
    FBS, triglyceride, cholesterol, high-density lipoprotein (HDL), and low-density lipoprotein (LDL) levels were not significantly different among the three groups before the intervention. However, after the intervention, FBS was different between the first and third groups. Moreover, triglyceride level in the third group was significantly different from those reported in the first and second groups. Also, HDL in the third group was significantly different from those of the first and second groups.
    Conclusion
    Given the significant effects of ginger on blood sugar and serum lipid profile, we recommend ginger for controlling hyperlipidemia, hyperglycemia, and hypertension.
    Keywords: Blood Sugar, Blood Pressure, Ginger, Hyperlipidemia
  • Haleh Rahmanpoor, Mahsa Ghorbani*, Kamran Azarkhish, Sahar Mazloomi, Goodarz Kolifarhood, Forough Forough Forghani Pages 88-96
    Backgrounds
    Polycyctic Ovary Syndrome (PCOS) is a common endocrine disorder in women, which can lead to cardiovascular and metabolic complications. The measurement of carotid intima-media thickness (CIMT) by sonography is an indicator of atherosclerosis, which is highly associated with cardiovascular diseases. The main objective of this study was to compare CIMT between PCOS patients and healthy individuals.
    Methods
    This case-control study was performed on 30 patients with PCOS (case group) and 26 healthy women (control group), referring to the obstetric department of Mousavi Hospital in Zanjan, Iran. Lipid profile, fasting blood sugar (FBS), insulin level, blood pressure, waist circumference, and CIMT were measured in the studied subjects. T-test was performed for comparing the means of studied samples. P-value < 0.05 was considered statistically significant.
    Results
    The mean±SD of age was 29.52±4.01 years in the case group and 33.94±6.43 years in the control group (P=0.002). The mean±SD of CIMT was 0.32±0.06 in the case group and 0.29±0.05 in the control group. The prevalence of metabolic syndrome in the case group was higher than that reported in the control group (33.33% vs. 19.23%). In fact, PCOS and metabolic syndrome had cumulative and interactive effects on CIMT; however, the difference between the two groups was insignificant (P=0.263). The mean values of triglyceride, high-density lipoprotein (HDL), FBS, blood pressure, waist circumference, and insulin level were higher in the case group, compared to the control group; however, the difference between the two groups was significant only in terms of waist circumference (P=0.001).
    Conclusion
    The results of the present study demonstrated that CIMT in patients with PCOS was higher than that reported in healthy women. In addition, this increment was found to be more significant in patients with PCOS and metabolic syndromes. Therefore, complete lipid profile tests and CIMT measurement are highly recommended for these patients at lower ages to prevent cardiovascular events.
    Keywords: Carotid Intima, Media Thickness, Crdiovascular Disease, Metabolic Syndrome, Polycyctic Ovary Syndrome