فهرست مطالب

نشریه مطالعات در دنیای رنگ
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سارا خمسه صفحات 3-10
    پوشش های نانوساختار سخت (نانوبلوری، نانوکامپوزیت و چندلایه)، در مقایسه با مواد بالک (توده ای)، خواص فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی بسیار ویژه ای از خود نشان می دهند که منجر به کاربردهای گسترده آنها در فناوری های بسیار پیشرفته شده است. این خواص ویژه از اندازه نانوی آنها منتج می گردد. از نقطه نظر کاربردهای تریبولوژی و مکانیکی پوشش های نانوساختار سخت، خواص مکانیکی ویژه آنها از اهمیت خاصی برخوردار است. لازم به ذکر است که خواص مکانیکی پوشش های نانوساختار سخت به شدت تحت تاثیر اثرات فصل مشترک و مقیاس نانوی ذرات آنهاست و با خواص پوشش های معمول پلی بلوری با اندازه دانه در مقیاس ماکرو کاملا متفاوت است. سختی بالا و خواص تریبولوژی بهبود یافته پوشش های نانوساختار سخت، نتیجه نقش موثر مرزدانه ها به عنوان مانعی در برابر لغزش نابجایی های شبکه است که سازوکار اصلی تغییر شکل پوشش های پلی بلوری با اندازه دانه در مقیاس ماکرو می باشد. باتوجه به کاربردهای ویژه پوشش های نانوساختار سخت در فناوری های نوین، مطالعه و بررسی سازوکارهای مختلف تغییر شکل آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. لذا در مقاله حاضر سازوکارهای مختلف تغییر شکل پوشش های نانوساختار سخت مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: پوشش های نانوساختار سخت، سازوکارهای تغییر شکل، مرزدانه ها، نابجایی ها
  • رحیم ابراهیمی، حسین رسالتی صفحات 11-19
    در ساخت کاغذ، به دلایل گوناگونی مثل افزایش جاذبه چشمی، ایجاد رنگ دلخواه و شناسایی تجاری، از مواد رنگزا و رنگدانه ها استفاده می شود. در مطالعه حاضر در مورد انواع مواد رنگزا و رنگدانه های کاغذسازی بحث می گردد. مواد رنگزا و رنگدانه ها به دو دلیل اصلی به کاغذ افزوده می شوند، اول: به منظور تولید یک کاغذ رنگی معین از قبیل آبی یا صورتی، دوم: برای بهبود ظاهر کاغذهای سفید. رنگ های مورد استفاده در کاغذسازی شامل: رنگدانه های، مواد رنگزای اسیدی، مواد رنگزای قلیایی، مواد رنگزای مستقیم و مواد رنگزا فلورسنت می باشند. در میان مواد رنگزا و رنگدانه های مورد مصرف در صنایع کاغذسازی، مواد رنگزای مستقیم به دلیل تمایل زیاد به واکنش با سلولز بیشترین کاربرد را دارند. تمایل مواد رنگزای مستقیم برای واکنش با سلولز را به حلالیت کم این مواد می توان نسبت داد. مواد رنگزای فلوئورسنت اغلب برای افزایش سفیدی به کاغذ افزوده می شوند. در این مقاله همچنین روش های رنگ آمیزی کاغذ و عوامل موثر بر آن ها مورد بررسی قرار گرفته است. دو روش برای رنگ آمیزی کاغذ مورد استفاده قرار می گیرد، روش اول: رنگ آمیزی خمیر و روش دوم: رنگ آمیزی سطحی کاغذ، که به صورت جداگانه صورت می گیرد. با استفاده از مواد رنگزا و رنگدانه ها در کاغذسازی، خواص نوری ورقه کاغذ که شامل درخشندگی، سفیدی و ضریب پراکنش نور به مقدار زیادی بهبود می یابند.
    کلیدواژگان: رنگدانه ها، مواد رنگزا، کاغذسازی، مواد رنگزای مستقیم، سفیدی کاغذ
  • فاطمه مهرعلی، فرهود نجفی، بهزاد شیرکوند هداوند صفحات 21-29
    تهیه مخلوطی همگن و پایدار از جامد نامحلول و مایع، بسیار دشوار است. از طرفی کاهش اندازه ذرات در پراکندگی ها امری ضروری در برخی صنایع مصرف کننده رنگ ها، رنگدانه ها، پوشش های کاغذ، مرکب های چاپ، لوازم آرایش و غیره بوده است. طی فرآیند پراکندگی، توده های نامحلول به ذرات اولیه می شکنند و به خوبی پراکنده و تثبیت می شوند. این فرآیند بدون حضور پراکنش گرها غیر ممکن است. پراکنش گرها، توده های موجود در پراکندگی ها را شکسته و از تجمع ذرات جامد جلوگیری می کنند. مطمئنا این تنها کارایی پراکنش گرها نیست. این شاخه از مواد افزودنی اثر قابل توجهی بر گستره وسیعی از ویژگی های اساسی فرمولاسیون ازجمله کاهش گرانروی و افزایش سیالیت دارند. علاوه بر این پراکنش گرها از طریق تهیه ذرات ریز با اندازه توزیع متفاوت، موجب صرفه جویی در انرژی می شوند. عموما پلیمرها به دلیل مقاومت حرارتی خوب، ویژگی های ساختاری و توانایی آنها برای تولید یک پراکندگی پایدار، به عنوان پراکنش گر در پراکندگی مواد معدنی، به کار رفته اند. مطالعات فراوان منتشر شده در به کارگیری پراکنش گرهای پلیمری برای ارتقاء کیفیت انواع پراکندگی ها در صنایع مختلف از قبیل رنگ و پوشش ها موید این مطلب می باشد. در این مقاله سعی شده است تا مروری اجمالی بر ماهیت، ساختار و نحوه عملکرد پراکنش گرهای پلیمری انجام گیرد.
    کلیدواژگان: پراکنش گر های پلیمری، پراکندگی، مواد افزودنی، پراکنش گر
  • حسین ایزدان، سمانه دشتی، فروغ مهیار صفحات 31-37
    مقاله حاضر به معرفی و ایجاد دید کلی نسبت به مقوله پیش بینی رنگ و پیش گویی روند مد با نگاهی بر تاریخچه و پیشینه آن می پردازد. تاریخچه روند پیش بینی رنگ در محدوده سال 1700 تاکنون قرار دارد و در این تحقیق عوامل موثر بر پیش بینی رنگ و روند مد از زمان شروع انقلاب صنعتی تا حال حاضر بررسی می شود. هدف تعیین زمانی است که پیش بینی رنگ و مد به یک عامل مهم در رشد و توسعه صنعت نساجی تبدیل شده است. اهداف پیش بینی رنگ، ارزیابی دقیق روحیات و رفتار رنگی مشتری در خرید است که با جمع آوری و تحلیل داده های رنگی امکان پذیر است. فرآیند پیش بینی رنگی به بررسی احتمالات در راستای جهت گیری انتخاب رنگ مشتری و تاثیر میزان تغییرات فصلی بر انتخاب رنگی مصرف کننده پرداخته و چگونگی و زمان این تغییرات به نحوی که برای مصرف کننده قابل قبول است را ارزیابی می کند. سیستم تحلیل و پیش بینی درست رنگ به تنهایی قادر به جلب نظر مشتری نیست و فقط توانایی عرضه کنندگان کالای رنگی را در ارائه محصولات با ترکیب های رنگی قابل قبول برای مصرف کننده بالا می برد. بررسی و فهم بیشتر فرآیند پیش بینی رنگ و استفاده از آن از طریق توسعه مدل های اجرایی با هدف بهبود و توسعه، توسط مولفین مورد بررسی قرار گرفته است که در قسمت دوم همین مقاله با معرفی روش ها و مراحل فرآیند پیش بینی رنگی ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: پیش بینی رنگی، پیش بینی روند مد، پیش گویی روند، ترجیح رنگی
  • یاسین حسینی صفحات 39-50
    استفاده از وسایل الکترونیکی قابل حمل روز به روز در حال توسعه و افزایش است. یکی از بخش های اصلی این وسایل باتری می باشد که حجم و وزن پایین آن از اهمیت بالایی برخوردار است. مساله کاربرد پوشش های متنوع مورد استفاده در باتری های پلیمری یون لیتیمی از جمله آخرین فناوری های این بخش می باشد که از قسمت های مختلفی شامل پوشش های الکترود مثبت، الکترود منفی، لایه جداکننده در کنار یک الکترولیت پلیمری تشکیل شده است. امروزه استفاده از مواد پلیمری در این باتری ها رشد چشمگیری داشته است که دلیل استفاده از این مواد ویژگی های منحصر به فردی مانند خاصیت کشسانی بالا، استحکام مکانیکی خوب، پایداری حرارتی و هدایت یونی قابل قبول است که آنها را به عنوان کاندیدی مناسب برای استفاده به عنوان یک پوشش مطرح کرده است. باتری های پلیمری یون لیتیمی به دلیل انرژی ویژه بالا، کارایی مناسب و طول عمر طولانی، بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. این ویژگی های منحصر به فرد، باتری های لیتیمی را به منابع انرژی برای بازار مصرف وسایل الکترونیکی با تولید میلیاردها واحد از این باتری ها در سال تبدیل کرده است. این باتری ها نقش مهمی را به عنوان سیستم های ذخیره سازی انرژی الکتروشیمیایی در نیروگاه های انرژی های تجدید پذیر و همچنین سیستم های قدرت برای خودروهای سازگار با محیط زیست مانند خودروهای هیبریدی و الکتریکی بر عهده دارند. با این حال فناوری باتری پلیمری یون لیتیمی برای این کاربردها به دلیل مسائلی از قبیل ایمنی، هزینه، دمای عملیاتی گسترده و در دسترس بودن مواد با مشکلاتی روبه رو است که حل آن ها ضروری می باشد. این نوشته، مروری بر باتری های لیتیمی، شامل ساختار، اجزا، انواع پوشش های پلیمری مورد استفاده در الکترودها و سازوکار عملکردی هر یک از اجزا می باشد.
    کلیدواژگان: باتری های یون لیتیمی، الکترولیت، کاتد، آند، جداکننده
  • حمیدرضا هدایتی، حسن سامعی، رضا سلیمی صفحات 51-58
    رنگدانه های بازتاب دهنده امواج زیرقرمز نزدیک از جمله رنگدانه هایی هستند که در سال های اخیر تحقیقات فراوانی به آنها اختصاص یافته است. پوشش های حاوی این رنگدانه ها با کاهش میزان جذب امواج خورشید در محدوده زیرقرمز نزدیک، بخش اعظمی از امواج گرمازای نور خورشید را بازتاب می دهند به همین جهت کمتر گرم می شوند. بنابراین در محیط هایی مانند ساختمان ها، خودروها و دیگر تجهیزات شهری که از این پوشش ها استفاده شده است، نیاز برای مصرف انرژی به منظور خنک کردن این محیط ها کاهش می یابد. در این مقاله ابتدا عوامل موثر بر میزان انعکاس در محدوده زیرقرمز نزدیک مورد مطالعه قرار می گیرد. سپس رنگدانه های بازتاب دهنده امواج زیرقرمز نزدیک از نظر شیمیایی بررسی شده و روش های ساخت آنها معرفی می گردد و در پایان به کاربردهای عملی این رنگدانه ها پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: رنگدانه های بازتاب دهنده امواج زیرقرمز نزدیک، رنگدانه های رنگی معدنی مخلوط، روش های ساخت شیمی تر، پوشش های خنک، استتار