فهرست مطالب

مطالعات در دنیای رنگ - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1394)

نشریه مطالعات در دنیای رنگ
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مژگان حسین نژاد، سیامک مرادیان*، کمال الدین قرنجیگ صفحات 3-11
    در دو دهه گذشته نسل سوم سل های خورشیدی یعنی سل های خورشیدی حساس به مواد رنگزا یا سل های گراتزل نسبت به سل های سیلیکونی به دلیل قیمت پایین تولید و راندمان نسبتا بالای تبدیل نور به جریان الکتریسیته بسیار مورد توجه قرارگرفته اند. یکی از بخش های مهم سل های خورشیدی حساس به مواد رنگزا لایه اکسید تیتان پوشش داده شده بر روی لایه FTO می باشد که نقش دریافت کننده الکترون تهیج یافته ماده رنگزا و انتقال آن به سطح FTO است. بنابراین تهیه و اعمال این لایه نقش بسیار مهمی در عملکرد سل های خورشیدی حساس به مواد رنگزا دارد. در اینجا هدف معرفی روش های مختلف در تهیه لایه های نازک اکسید تیتانیوم برای استفاده در سل های خورشیدی حساس به مواد رنگزا می باشد.
    کلیدواژگان: سل خورشیدی حساس به ماده رنگزا، خواص فوتوولتاییک، دی اکسید تیتانیم، سل، ژل، پالس لیزری
  • محمدرضا چیذری، محمد مهدویان احدی*، زهرا رنجبر صفحات 13-29
    در این مقاله سازوکارهای برنشانی ترکیبات سیلانی بر روی سطح گالوانیزه مورد مطالعه قرار گرفته است. در این رابطه عوامل موثر در واکنش های آبکافت و تراکم شامل گروه های عاملی آلی، pH، زمان، دما، غلظت عامل سیلانی و نیز سایر عوامل موثر در کیفیت پوشش هیبریدی حاصله شامل آماده سازی محلول، افزودنی ها و نقش غلظت آنها بیان شده اند. به علاوه روش های برنشانی شامل برنشانی با اعمال جریان و بدون آن و تاثیر آن بر کیفیت پوشش حاصله مورد بحث قرار گرفته است. همچنین روش های ارزیابی کیفیت پوشش سیلانی حاصله شامل FTIR، XPS، SEM، Tof-SIMS و NMR معرفی شده اند.
    کلیدواژگان: گالوانیزه، آماده سازی سطح، ترکیبات آلی سیلان، خوردگی، چسبندگی
  • علی اصغر جاویدپرور، بهرام رمضانزاده*، ابراهیم قاسمی صفحات 31-44
    اصلاح شیمیایی سطوح فلزی پیش از اعمال پوشش های آلی یک راهکار موثر در جهت بهبود خواص چسبندگی و حفاظت از خوردگی پوشش ها محسوب می گردد. پوشش های تبدیلی نظیر کرومات ها و فسفات ها از جمله ترکیباتی می باشند که در سالهای اخیر به طور گسترده ای برای این منظور مورد استفاده قرار گرفته اند و نتایج مطلوبی را ایجاد نموده اند. اما استفاده از این ترکیبات به دلیل سمیت بالا و مشکلات زیست محیطی امروزه محدود و در بسیاری از موارد ممنوع شده است. در این راستا استفاده از پوشش های بر پایه سل-ژل یکی از روش های جایگزین ترکیبات سمی محسوب می گردد که به دلیل سازگاری با محیط زیست، ارزان و دردسترس بودن تجهیزات و همچنین سهولت اعمال بر سطوح فلزی در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته اند. در این مطالعه به بررسی روش های تولید، اعمال و عوامل موثر بر خواص این پوشش ها پرداخته خواهد شد. در میان خواص مختلف این پوشش ها خواص ضد خوردگی آنها بیشتر مورد بررسی قرار می گیرد و در پایان محدودیت ها و همچنین چشم انداز های جدید این پوشش ها مورد مطالعه قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: پوشش های سل ژل، خوردگی، بازدارنده
  • حدیثه سادات موسوی، سعیده گرجی کندی* صفحات 45-58
    ترجیح رنگی بیانگر سلیقه ی شخصی افراد بوده و امروزه بعنوان یک موضوع مهم مورد بررسی قرار میگیرد چرا که بر عوامل مختلفی از قبیل خرید و فروش تاثیرگذار است. اما این که چرا ترجیح در بین افراد مختلف متفاوت است و چه مواردی بر این ترجیح اثر میگذارد موضوعی است که تابحال در مقالات متعددی به آنها پرداخته شده است. از جمله این عوامل خلوص، روشنایی، فام رنگ، اشیای استفاده شده در قالب یک رنگ و همینطور خصوصیات فرد مشاهده کننده نظیر فرهنگ، جنسیت، سن و به تبع آن تجربه ی فرد میباشد. در بررسی بین رنگ های متفاوت و ببینده های متفاوت با خصوصیات متنوع در اکثر اوقات نتایج نشان دهنده ی ترجیح رنگی بیشتر برای برخی از رنگ های خاص ازجمله رنگ آبی و یا ترجیح رنگی کمتر برای رنگ هایی مانند زرد و قهوه ای هستند، پس عواملی هم وجود دارند که بین افرادی با فرهنگ و سن های مختلف یکسان باشند. در این مطالعه به هرکدام از این عوامل تاثیرگذار بر ترجیح رنگی به اختصار پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: ترجیح رنگی، جامعه شکارچیان، ظرفیت بوم شناسی
  • شیرین بیاتی، محمدعلی توانایی* صفحات 59-73
    افزایش آگاهی های زیست محیطی، قیمت نفت خام و چالش های مربوط به گرم شدن زمین، سبب گردید توجه و علاقه به زیست پلیمرها افزایش یابد. از آنجا که این پلیمرها از منابع تجدید پذیر بدست می آیند و زیست تخریب پذیرند، در مقایسه با پلیمرهای با پایه ترکیبات نفتی، دارای حداقل آثار منفی بر محصولات ساخته شده از آن ها هستند. یکی از پلیمرهای زیست سازگار و زیست تخریب پذیر، پلی لاکتیک اسید PLA است که طی سال های اخیر در منسوجات با کاربردهای مختلف، مورد استفاده قرار گرفته است. در مطالعه حاضر، رنگرزی الیاف PLA مرور گردیده است. تاثیر شرایط رنگرزی از جمله دما، زمان، pH حمام رنگرزی، ساختار ماده رنگزا و رنگرزی در شرایط امواج ماوراء صوت، بررسی گردیده است. همچنین مقایسه میزان رمق کشی الیاف PLAو PET و ثبات های رنگرزی الیاف PLA نیز ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فرایند رنگرزی، الیاف پلی لاکتیک اسید، رمق کشی، ثبات رنگرزی
  • مژده زرگران*، نرگس آزادوار صفحات 75-84
    روش اکسیداسیون فتوکاتالیستی یکی از روش های تصفیه هوا و تجزیه آلاینده های آلی مانند فرمالدهید و ترکیبات آلی فرار VOCs، باکتری ها و سایر مواد شیمیایی تحت نور UV می باشد. یکی از عمده ترین موارد استفاده از فتوکاتالیست ها در پوشش های ساختمانی است. فتوکاتالیست ها معمولا در اثر نور، رادیکال هایی با فعالیت بالا از مولکول های آب و اکسیژن تولید می کنند. این رادیکال ها سپس تشکیل واکنش های زنجیره ای اکسیداسیون و احیا داده که بعد از تکمیل زنجیره واکنش ها، محصولات نهایی باید آب و دی اکسیدکربن باشند. در صورتی که واکنش ها به طور کامل انجام نشوند، تعداد زیادی محصولات جانبی می تواند شکل بگیرد که ویژگی آن ها به خوبی شناخته نشده است. در این مقاله، مکانیزم عملکرد فتوکاتالیست ها، فتوکاتالیزورهای معمول، تحقیقات انجام شده در زمینه بهبود کارایی و عملکرد فتوکاتالیست ها، دلایل غیرفعال سازی آنها، چگونگی بررسی کارایی PCOها، مشکلات موجود در استفاده از این مواد و محصولات جانبی تولید شده از آنها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فوتوکاتالیست ها، تصفیه هوا، پوشش ها، پرتو فرابنفش، بهبود کیفیت هوا
  • پونه کاردر*، حسین یاری صفحات 85-95
    در این مقاله آخرین دستاوردها در زمینه پوششهای خود ترمیم شونده، که دسته مهمی از خانواده پوششهای هوشمند هستند، مرور شده است. در ابتدای این مقاله، تعاریف و اصطلاحات مربوط به مبحث پوششهای خود ترمیم شونده ارائه می شوند. در ادامه راهبردها و سازوکارهای متنوعی که برای ساخت این پوششها در سالیان اخیر به کار گرفته شده است، معرفی می گردند. روش های با منشا بیرونی و ذاتی به عنوان راهبردهای اصلی و سازوکارهای مختلف مبتنی بر استفاده از افزودنی ها نظیر میکروکپسولها، الیاف توخالی، پیوندهای کووالانس و غیر کووالانس بازگشت پذیر از مهمترین مواردی است که در اینجا توضیح داده و مقایسه شده اند. مقایسه روش ها نشان داد که بکارگیری راهبردهای بر اساس روش های ذاتی در مقایسه با روش های با منشا بیرونی ساده تر و موثرتر هستند. در پایان نیز کاربردهای این پوششهای نوین و مواردی که تاکنون تجاری سازی شده اند، به اختصار بیان می شوند.
    کلیدواژگان: پوششهای خود ترمیم شونده، کپسوله کردن، پیوندهای کووالانس بازگشت پذیر، پیوندهای غیر کووالانس بازگشت پذیر
  • نرگس طهماسبی* صفحات 97-103
    وجود نمک های محلول در فصل مشترک زیرایند/ پوشش، افت زود هنگام عملکرد پوشش ها را در پی دارد. اتمسفرهای دریایی و صنعتی، آماده سازی با ساینده های آلوده به نمک و نمک های مورد استفاده در یخ زدایی جاده ها از جمله راه های آلوده شدن سازه های فلزی به انواع نمک های کلرید، سولفات و نیترات پیش از اعمال پوشش هستند. در این مقاله علاوه بر مطالعه تاثیر نوع و غلظت نمک های محلول بر عملکرد انواع پوشش های آلی، روش های تشخیص و تعیین میزان و نوع نمک، حد مجاز نمک و روش های زدودن نمک مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نمک های محلول، پوشش های آلی، خوردگی زیر فیلم، تاول زدگی اسمزی، حد مجاز نمک
  • صفحات 105-106
  • صفحه 107
|
  • Mozhagn Hosseinnezhad, Siamak Moradian*, Kamaladin Gharanjig Pages 3-11
    In two decades، the third generation solar cells in other words، dye-sensitized solar cells or Geratzel cells to silicon cells due to lower production costs and relatively high efficiency of conversion of light to electricity is highly regarded. One of the most important sections of dye-sensitized solar cells is titanium dioxide layer coated on FTO، which the role this layer is the recipient of excited electron dye and transfer to FTO substrate. So the preparation and application of this layer have an important role in the performance of dye-sensitized solar cells. Develop and apply methods this layer is divided into two general classes as physical and chemical methods. The physical methods include laser pulses and spattering and the chemical methods include chemical vapor، sol-gel، dip-coating، spin coating، spray pyrolysis coating and electro-coating. The chemical methods are noteworthy for facility of doing، no need for wrapped laboratory equipment and conditions laboratory compared to the physical methods. Among chemical methods، sol-gel method is important over other chemical methods due to possibility of control of thickness and properties of prepared layer with facility and high accuracy. The aim of the present paper is presentation methods the preparation of titanium dioxide thin films for dye-sensitized solar cells.
    Keywords: Dye, sensitized solar cells, Photovoltaic properties, Titanium dioxide, Sol, gel, Laser pulses
  • Mohammad Reza Chizari, Mohammad Mahdavian*, Zahra Ranjbar Pages 13-29
    Galvanized steel needs surface preparation before application of paint coatings to enhance adhesion and corrosion resistance. Surface preparation usually includes physical and/or chemical cleaning and conversion coating process. Conversion coating provide higher corrosion resistance and better adhesion to the polymeric top coat leading to longer lifetime. Chromate based conversion coatings were widely used in industrial applications for their considerable corrosion resistance. However; it showed carcinogenic and toxic effect for human and environment, which led to the replacement of these coatings. One of the replacements is silane compounds which are considered as green compounds due to the restricted side effects on human and environment. It is shown that these compounds have considerable corrosion resistance and in particular cases higher than that of chromate compounds. This paper reviews the parameters affecting the deposition of the organosilanes on galvanized steel, dopants effects and the methods used for characterization and evaluation of the deposited film properties.
    Keywords: Galvanized, Surface preparation, Organosilanes, Corrosion, Adhesion
  • Ali Asghar Javidparvar, Bahram Ramezanzadeh*, Ebrahim Ghasemi Pages 31-44
    Chemical treatment of the metal substrates prior coating application is an effective way of improving the adhesion and corrosion protection properties of the organic coatings. Conversion coatings i.e. chromate and phosphate have been widely used for this purpose and improved the organic coating adhesion and corrosion protection properties significantly. However, the use of such coatings has been strictly restricted in recent years because of its high toxicity and environmental problems. Recently, sol-gel based coatings have been introduced as more environmental friendly alternative, less costly, high accessibility for equipment and easy to application on the metal substrates. In this study, the preparation procedures and application methods of the sol-gel based coatings as well as the main factors affecting theirs properties will be discussed. Also, the constraints and prospects of this area of research will be discussed.
    Keywords: Sol, gel coatings, Corrosion, Inhibiters
  • Hadiseh Sadat Mosavi, Saeideh Gorji Kandi* Pages 45-58
    Color preference mostly indicates individual personality and taste expression. The topic of color preference is very attractive these days since it affects the demand and sales of merchandize. The reasons behind individual color preferences has been studied and published numerous times. The researchers are trying to find the answer to the differentiator factors of each individual color of choice. Preliminary factors are color saturation, brightness, hue, context in addition to the personality and taste of the observer which is affected through culture, sex, age and life experiences. There are colors that are more preferable by most viewers regardless of their individual differentiating factors, such as Blue. On the other hands, there are colors that are less favorable by most viewers like Brown and Yellow. Therefore we can conclude that there is some similarity in some differentiating factors among different people with different ages and cultures that make viewers favor one color and dislike another most of the time. In this article some of these factors influencing the color preference are presented briefly.
    Keywords: Color preference, Hunter, gatherer societies, Ecological valance theory
  • Shirin Bayati, Mohammad Ali Tavanaie* Pages 59-73
    Attention to biopolymers has been increased due to increase of the environmental awareness, crude oil price and challenges of earth warming. Because of the polymers derived from renewable sources, using these compounds have the lowest negative effects on the final products as comparing to oil-based polymers. One of the most important biocompatible and biodegradable polymer is polylactic acid PLA, which has been used in the textiles with different applications. In the present study, dyeing process and fastness properties of the PLA fibers were reviewed. Effects of dyeing condition such as, temperature, time, dye bath pH, dyes structure and dyeing at ultrasonic wave medium were considered. Also exhaustion values of the PLA and PET fibers were compared and dyeing fastnesses of PLA fibers were presented.
    Keywords: Dyeing process, Poly(lactic) acid fibers, Exhaustion, Dyeing fastness
  • Mojdeh Zargaran*, Narges Azadva Pages 75-84
    Photocatalytic oxidation is one of the air purification methods for organic pollutant deterioration such as formaldehyde, Volatile organic compounds, bacteria and other chemicals under UV lights. One of the major applications of photocatalyst is in building coatings. Radicals are formed when a photocatalyst is subjected to radiation. The end products of these chain reactions are water and carbon dioxide, if the reactions are fully completed mineralization. If mineralization does not take place, then a great number of side products can be formed, whose properties are not well understood. In this paper performance of photocatalysts, usual and typical photocatalyst, the ways for improvement of photocatalysts performance, deactivation, performance evaluation of PCO air purification, intermediates production and problems were investigated.
    Keywords: Photocatalysts, Air purification, Coatings, UV light, Air quality improvement
  • Poone Kardar*, Hossein Yari Pages 85-95
    This paper aims to review the recent achievements in field of self-healing coatings, as an important class of smart coatings. In this paper, basic definitions and terminology related to the self-healing coatings are presented. Then, various strategies and mechanisms which have been recently implemented in developing of self-healing coatings are introduced. Extrinsic and intrinsic strategies and different mechanisms including microcapsules, hollow fibers, and reversible covalent and non-covalent linkages are the most important approaches which are reviewed. It was demonstrated that the intrinsic strategies are simpler and more efficient in comparison with extrinsic ones. Finally, potential applications and commercialized technologies in field of self-healing coatings are summarized.
    Keywords: Self, healing, Encapsulation, Reversible covalent linkages, Reversible non, covalent linkages
  • Nargess Tahmassebi* Pages 97-103
    The presence of soluble salts at the substrate/coating interface can lead to the premature deterioration of organic coatings. Industry and marine atmospheres, pretreatment with contaminated abrasives and de-icing salts are main sources to contaminate substrates. In this paper, the effects of soluble salts on coating performance are studied. The analyzing methods of type and quantity of salts and also the methods for removing soluble salts are described. In addition, permissible level of soluble salts for different coatings is explained.
    Keywords: Soluble salt, Coatings, Under film corrosion, Osmotic blistering, Salt threshold level