فهرست مطالب

مطالعات در دنیای رنگ - سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1391)

نشریه مطالعات در دنیای رنگ
سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شیما موسی خانی، علی اصغر صباغ الوانی، علی اصغر سرابی، سجاد کیانی، حسن سامعی صفحه 3
    سلول های فتوولتاییک منابعی پاک، موثر و مطمئن از انرژی الکتریکی را در اختیار قرار می دهند. نسل اول این فناوری، سلول های خورشیدی سیلیکونی می باشد. به دلیل برخی مشکلات این نسل، مانند هزینه بالا و احتمال زیاد بازترکیب جفت الکترون- حفره در پیوندگاه p-n و در نتیجه کاهش بازده، نسل های بعدی سلول های خورشیدی مانند سلول های خورشیدی حساس شده به رنگزا و نقاط کوانتومی و همچنین سلول های خورشیدی پلیمری به وجود آمدند. همواره محققان در صنعت فتوولتاییک سعی داشتند تا در راستای افزایش بازده، قیمت نهایی سلول را نیز کاهش دهند. در نتیجه این تلاش ها راه حل های مختلفی مانند قراردادن لایه ضد انعکاس جهت افزایش جذب، استفاده از نقاط کوانتومی با محدوده جذب بالا، به کاربردن یک عامل ایجادکننده اتصال عرضی در سلول های خورشیدی پلیمری به منظور افزایش سطح فصل مشترک نواحی دهنده و گیرنده و همچنین استفاده از ناخالصی برای تفکیک بهتر جفت الکترون- حفره پدید آمدند. در این مقاله نگاهی اجمالی به نسل های مختلف سلول های خورشیدی و برخی راهکارهای ارائه شده جهت افزایش بازده، شده است.
    کلیدواژگان: سلول خورشیدی، بازده، الکترون، حفره، جذب
  • ابراهیم درمیانی، غلام رضا راشد، داود زارعی، ایمان دانایی صفحه 9
    تلاش جهت یافتن جایگزینی مناسب برای پوشش های تبدیلی کرومات با توجه به سمی بودن آنها از دهه 1970 میلادی آغاز شده است. در سال های اخیر سیستم های بسیاری مورد ارزیابی وآزمون قرار گرفته اند که یکی از مهم ترین آنها پوشش های سیلانی حاوی نمک های عناصر کمیاب خاکی جهت بهبود خواص ضدخوردگی آنها بوده است. در این مقاله مروری بر ساختار این پوشش ها و تاثیر عناصر کمیاب خاکی روی مقاومت به خوردگی آنها صورت گرفته و سازوکار عملکرد آنها بیان شده است.
    کلیدواژگان: پوشش های تبدیلی کروماته، پوشش های سیلانی، نمک های کمیاب خاکی، بازدارنده آندی و کاتدی
  • مرضیه بختیاری، سیامک مرادیان، زهرا رنجبر صفحه 21
    میکروژل ها ذرات شبکه ای شده ای هستند که در فناوری پوشش دهی مورد توجه واقع شده اند. این مواد در پوشش های حلال پایه و آب پایه به دلیل رفتار رئولوژیکی و خواص مناسبی که در حین اعمال و پس از پخت پوشش حاصل می کنند بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. ویژگی های حاصل از این میکروژل ها وابسته به ساختار آن ها، اندازه ذراتشان، میزان شبکه ای شدن و غیره می باشد. میکروژل ها بر خواص حین اعمال پوشش، تشکیل فیلم و خواص نهایی فیلم تشکیل شده تاثیر می گذارند. از جمله ویژگی های مهم میکروژل ها که باعث می شود بیشتر در صنعت پوشش دهی مورد توجه باشند می توان به بهبود همترازی، خواص مکانیکی، پوشش دهی در لبه ها در نتیجه خواص حفاظتی بهتر و ایجاد فیلم با ظاهر مناسب، هم چنین کاهش شره کردن و حفره ای شدن اشاره نمود
    کلیدواژگان: میکروژل، پوشش دهی، رئولوژی، شبه پلاستیک، شره کردن، همترازی
  • سیده فاطمه اندامی، مریم عطایی فرد، فرهود نجفی، محمدرضا صائب صفحه 27
    روش های متعددی برای تولید تونر چاپگر لیزرجت در طول سال های گذشته مورد استفاده قرار گرفته است که امروزه به دلیل ویژگی ها و مزایای فراوان از روش پلیمریزاسیون سوسپانسیونی درجا استفاده می شود. این روش بر پایه مونومرهای استایرن و بوتیل آکریلات است که در این مقاله مورد مطالعه قرار گرفته است. کوپلیمریزاسیون سوسپانسیونی استایرن/ بوتیل آکریلات در حضور رنگدانه و عامل کنترل بار الکتریکی و سایر افزودنی ها نظیر پایدارکننده و پراکنش کننده برای بهبود پلیمریزاسیون انجام می گیرد. در این مقاله انواع روش های تولید تونر مورد بحث قرار گرفته و در ادامه روش پلیمریزاسیون سوسپانسیونی درجا به عنوان روش مناسب و تاثیر عوامل کمی و کیفی از جمله انواع عوامل کنترل بار، پایدارکننده ها و رنگدانه ها و غلظت آنها بر خواص تونر معرفی شده است.
    کلیدواژگان: تونر، چاپگر لیزرجت، پلیمریزاسیون درجا، عامل کنترل بارالکتریکی، توزیع اندازه ذرات، دمای انتقال شیشه ای
  • فرضعلی فرزانه کندری، خشایار بدیعی، میراسماعیل معصومی صفحه 33
    تاکنون روش های مختلفی از جمله جذب سطحی برای حذف مواد رنگزای آلی به کار گرفته شده است. با معرفی و گسترش فناوری نانو، علم محیط زیست نیز بی تاثیر از آن نمانده است. تحقیقات گسترده ای در استفاده از مواد در ابعاد نانو شامل نانوذرات با اصلاح سطح، نانوصفحات و نانوکامپوزیت ها به عنوان جاذب و نیز روش مغناطیسی کردن جهت جداسازی جاذب صورت گرفته است و کارآیی بالای نانوجاذب ها در جذب مواد آلی از پساب ها به دلیل برخورداری از سطح ویژه بالا ثابت شده است. در این مقاله تاثیر عواملی چون خصوصیات نانوجاذب (ساختار و ریخت شناسی سطح)، مقدار نانوجاذب، pH محلول، دما، ویژگی های ماده جذب شونده (مقدار، ساختار، اندازه مولکول، بار الکتریکی یون) در میزان جذب مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین ایزوترم جذب، سینتیک جذب و احیای نانوجاذب ها مورد بحث واقع شده اند
    کلیدواژگان: رنگزا آلی، نانوجاذب، جذب سطحی، رنگبری، تصفیه پساب
  • روژین علی احیایی صفحه 43
    کاهش VOC و بهبود ظاهر نهایی فیلم با استفاده از ترکیب خواص شیمیایی اکریلیک و پلی استر رویکرد اصلی مقاله پیش رو می باشد. بررسی های آزمایشگاهی و همچین صنعتی بیان گر آن است که از ترکیب خواص شیمیایی اکریلیک و پلی استر می توان به سیستم هایی باVOC پایین دست یافت. همچنین با استفاده از گیلیسیدیل نئودکانوئیت به عنوان حلال واکنش پذیر در پلیمریزاسیون، می توان رزین هایی تولید نمود که نتیجه به کارگیری آنها برای تولید پوشش نهایی با سرعت خشک شدن بسیار بالا و خواص ظاهری فوق العاده خواهد بود.
    کلیدواژگان: پلی استری شدن رادیکالی، رزین های اکریلیک پلی ال، رزین های پلی استر، گیلیسیدیل نئودکانوئیت