فهرست مطالب

مطالعات در دنیای رنگ - سال ششم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1395)

نشریه مطالعات در دنیای رنگ
سال ششم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مژگان حسین نژاد*، کمال الدین قرنجیگ صفحه 3
    مواد رنگزا با قابلیت استفاده در سلول های خورشیدی نیاز به یک و یا بیشتر استخلاف الکترون گیرنده دارند تا بتوانند بر روی ساختار اکسید فلزی جذب شوند. این اتصال سبب تزریق الکترون به ساختار اکسید فلزی شده که اولین مرحله در فرآیند تولید جریان الکتریکی در سلول خورشیدی است. برای طراحی یک مولکول با بازده تبدیل بالا، آگاهی کامل از طبیعت گروه های الکترون گیرنده دارای اهمیت به سزایی است. اسید کربوکسیلیک و سیانو آکریلیک اسید دو استخلاف الکترون گیرنده مرسوم در مواد رنگزا با قابلیت استفاده در سلول خورشیدی هستند.
    اما در سال های اخیر گروه های الکترون گیرنده جدیدی معرفی شده اند که سبب ایجاد تنوع در تهیه مواد رنگزای مناسب برای سلول های خورشیدی شده اند که اثرات جالبی در فصل مشترک ماده رنگزا و اکسید فلزی ایجاد می کنند. این مقاله بر روی ابعاد ساختاری و خواص کاربردی گروه های الکترون گیرنده مختلف مانند برونیک اسید، فسفونیک اسید، هیدروکسی، رودانین و غیره متمرکز شده است. ما پیش بینی می کنیم که درک بیشتر عملکرد گروه های الکترون گیرنده بر روی سطوح اکسید فلزی مانند دی اکسید تیتانیم نه تنها سبب پیشرفت سلول های خورشیدی حساس شده به مواد رنگزا می گردد بلکه بر گسترش تمام فناوری های تک لایه مونتاژ شونده موثر است.
    کلیدواژگان: سلول خورشیدی حساس شده به مواد رنگزا، گروه های الکترون گیرنده، تزریق الکترون، جذب، مواد رنگزا
  • فاطمه کوهستانی، مهدی نوری* صفحه 19
    با پیشرفت فناوری های مختلف، پساب حاصل از فرآیندهای صنعتی تهدیدی جدی برای محیط زیست به شمار می رود. به دلیل خطرات زیست محیطی پساب مواد رنگزا، بررسی روش های چون جداسازی غشایی اهمیت ویژه ای دارد. امروزه فناوری غشایی به دلیل برخورداری از مزایای بسیاری مورد توجه می باشد. از آنجا که یکی ازمهم ترین کاربردهای غشا در زمینه ی فلیتر کردن است. در نتیجه از غشا می توان در تصفیه ی پساب های نساجی با استفاده از فرآیندهای فیلتری شدن (میکرو، اولترا و نانوفیلتری شدن) در زمینه حذف مواد رنگزا استفاده کرد. از بین غشاهای تولیدشده غشاهای الیاف توخالی به دلیل نسبت سطح به حجم زیاد در زمینه ی فیلتری شدن، بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. ازکاربردهای غشای الیاف توخالی می توان به جداسازی مایعات وگازها،تصفیه پساب های صنعتی و نساجی اشاره کرد. در این مقاله ابتدا به بررسی انواع غشا و روش های تولید آن پرداخته، و سپس کاربرد آنها را در حذف مواد رنگزا از پساب نساجی مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: جداسازی غشایی، فیلتر کردن، غشا الیاف توخالی، تصفیه پساب مواد رنگزا
  • عاطفه شکفته *، حسین احمدی، مهدی یزدی صفحه 43
    آثار سنگی و محوطه های سنگی با قدمت چند هزارساله از جمله میراث جهانی تخت جمشید، پاسارگاد و کنگاور همواره در معرض تخریب هستند و در صورت عدم رسیدگی علمی و سنجیده در اسرع وقت امکان از هم پاشیدگی برخی از آن ها محتمل است. یکی از شاخه های حفاظت آثار تاریخی که در راستای صیانت و حفظ آنها از طریق مداخله بسیار اهمیت دارد، استحکام بخشی است.
    استحکام بخشی توسط موادی که عموما در صنعت به عنوان پوشش دهنده شناخته شده اند، سبب افزایش مقاومت های مکانیکی سطحی می شود. درمان های استحکام بخشی به دلیل عدم برگشت پذیری خود و احتمال ایجاد اثرات نا مطلوب، از مخاطره آمیزترین اقدامات حفاظتی در حوزه آثار تاریخی هستند. بدین ترتیب، شناخت و انتخاب صحیح ماده در بقای عمر اثر بسیار اهمیت دارد، زیرا در صورت عدم شناخت ماده و اثرات جانبی آن، گاه ممکن است اثرات سوء آن بیش از مزایایش باشد. از این رو، با توجه به نقصان وجود اطلاعات کافی به زبان فارسی در زمینه انواع مواد مورد استفاده ی حوزه حفاظت سنگ برای مرمت کنندگان آثار تاریخی و همچنین عدم دانش کافی در مورد سازوکار عمل استحکام بخش ها و مزایا و معایب آن ها، ضروری است تا موادی که در حال حاضر در زمینه استحکام بخشی سنگ های تاریخی مورد استفاده و مقبول هستند را از طرق مطالعات مروری، معرفی کرده و عملکرد و خصوصیات آنها شرح داده شوند تا بدین ترتیب این پژوهش در راهبرد اهداف حفاظتی در حوزه آثار تاریخی کمک رسان باشد. استحکام بخش ها از لحاظ ماهیت شیمیایی به سه دسته آلی، معدنی و آلی- معدنی تقسیم بندی می شوند. استحکام بخش های آلی عموما برای تمامی سنگ ها با جنسیت های مختلف کاربرد دارند اما استحکام بخش های معدنی برای سنگ ها با خصوصیات مشخصی تجویز شده اند.
    کلیدواژگان: حفاظت سنگ، مواد پوشش دهنده، مواد استحکام بخش، استحکام بخش های آلی، معدنی و آلی، معدنی
  • فرزانه عنابستانی، سعید باستانی*، مریم عطایی فرد صفحه 65
    تونر به ماده ای گفته می شود که در دو حالت مایع و جامد (پودری) جهت ایجاد تصویر در الکتروفوتوگرافی، یونوگرافی و مگنتوگرافی مورد استفاده قرارمی گیرد. چاپ الکتروفوتوگرافی شامل هفت مرحله شارژ بارالکتریکی، آشکارسازی تصویر، ظهور، انتقال تونر، تمیزکردن، تخلیه بار الکتریکی و تشکیل فیلم است. از آنجایی که مرحله تشکیل فیلم، آخرین مرحله در چاپ الکتروفوتوگرافی می باشد، این مرحله خواص فیزیکی و کیفیت چشمی چاپ را مشخص می کند. در یک دسته بندی کلی می توان این مرحله را به دو گروه تشکیل فیلم تماسی و تشکیل فیلم غیرتماسی تقسیم کرد. در تشکیل فیلم تماسی، انرژی مورد نظر جهت تثبیت تونر توسط فشار غلتک ها و یک رسانای حرارتی فراهم می شود. درتشکیل فیلم غیر تماسی از روش هایی نظیر گرمای غیرتماسی، ذوب توسط بخار، تثبیت توسط فشار سرد و بطور عمده از روش گرمادهی توسط تابش که به تشکیل فیلم تابشی مرسوم است، استفاده می گردد. در فرآیند پخت تابشی فیلم اعمال شده در معرض تابش فرا بنفش، نور مرئی یا باریکه الکترونی(EB) گرفته و بدین وسیله پلیمریزاسیون فوتوشیمیایی یا ایجاد اتصالات عرضی یک مونومر یا پلی الیگومر گردد. پس از تشکیل فیلم تابشی می توان به صورت جدا گانه از پخت با تابش استفاده نمود که برای این سامانه ها باید از تونر پخت شونده با پرتو فرابنفش که حاوی حداقل یک رزین قابل پخت با پرتو فرابنفش و آغازگر نوری می باشد، استفاده نمود. این تونر را می توان به دو روش سنتی (فیزیکی) و یا روش شیمیایی تجمع امولسیونی تولید کرد. در چاپ الکتروفوتوگرافی، از تونرهای تابش پز جهت چاپ در بسته بندی مواد غذایی، لوازم آرایشی و پزشکی استفاده می گردد.
    کلیدواژگان: الکتروفوتوگرافی، تشکیل فیلم تابشی، تجمع امولسیونی، تونر پخت شونده با پرتو فرابنفش
  • مرضیه خطیب زاده*، مرضیه جعفرزاده صفحه 77
    امروزه تقاضای زیادی برای ترکیبات رنگ دهنده غذایی منتج از منابع طبیعی که بتواند به عنوان جایگزین ترکیبات رنگ دهنده مصنوعی بکار رود، وجود دارد. ترکیباتی مثل آنتوسیانین ها پتانسیل بالایی برای استفاده به عنوان ترکیبات رنگ دهنده طبیعی نشان داده اند که علاوه بر داشتن فام های جذاب نارنجی، قرمز و بنفش، به دلیل حلالیت در آب، استفاده ی از آن ها در سیستم های خوراکی آبدار ممکن می شود. با این وجود عوامل مختلفی روی فام و پایداری آنتوسیانین ها اثر دارند که به همین دلیل مطالعات زیادی در این زمینه انجام شده است. سازوکار های مختلفی به منظور پایداری آنتوسیانین ها بکار برده شده اما مهم ترین آن ها شامل کپسوله کردن و کوپیگمانتاسیون می باشد. فرآیند کپسوله کردن علاوه بر نیاز به تجهیزات پیشرفته، درصد بالایی از ضایعات را در طی فرآیند تولید می کند. کوپیگمانتاسیون می تواند به عنوان یک روش موثر و با ارزش برای بهبود فام محصولات طبیعی غنی از آنتوسیانین تلقی شود. کوپیگمانتاسیون آنتوسیانین فام های درخشان تر، قوی تر و پایدارتری نسبت به آنتوسیانین های طبیعی می دهد. لذا در این پژوهش به بررسی انواع واکنش های کوپیگمانتاسیون و عوامل موثر برآن پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: مواد رنگزای طبیعی، آنتوسیانین، کوپیگمانتاسیون، پایدارسازی
  • سید رسول مرتضوی فر، فرزام فرزان *، سیده سعیده عالم طلب پشتیری صفحه 89
    در بازارهای رقابتی، مصرف کننده جایگاه ویژه ای دارد و در تصمیم گیری خرید مصرف کننده، رنگ محصول یکی از عوامل اصلی بسیار موثر در انتخاب محصول می باشد. بنابراین، بسیار مهم است که مدیران بازاریابی اهمیت رنگ در بازاریابی را درک کنند، زیرا رنگ نقش مهمی در شکل گیری ذهنیت افراد بازی می کند. در این راستا در پژوهش حاضر اهمیت رنگ در بازاریابی، به روش توصیفی-تحلیلی و با هدف ضرورت توجه به مقوله رنگ در بازاریابی بررسی می شود. در نهایت، نتایج نشان می دهد که رنگ جز عوامل اصلی است که درک مصرف کننده را تحت تاثیر قرار می دهد و درک مفهوم و تاثیر رنگ ها در رفتار مصرف کننده برای به دست آوردن بهترین پاسخ در بازاریابی و ایجاد کسب و کار موفق، گزینه ای مناسب محسوب می شود.
    کلیدواژگان: رنگ، بازاریابی، مصرف کننده، کالا
|
  • M.Hosseinnezhad*, K.Gharanjig Page 3
    The dyes in dye-sensitized solar cells (DSSCs) require one or more anchoring substituents, enabling their adsorption onto a metal oxide substrate. This adsorption provides a via for electron injection, which is the process that initiates the electrical circuit in DSSCs. To design a high efficiency dye, the deeper understanding of the nature of anchoring substituents is of significance. Carboxylic acid and cyanoacrylic acid groups are traditional substituents as dye anchors in DSSCs. In recent years, novel anchoring groups have presented, which make a larger number of dyes for DSSCs, and their associated physical and chemical characteristics offer interesting effects at the interface between dye and metal oxide. This paper focuses especially on the structural aspects of various anchoring groups on dyes for DSSCs, including tetracyanate, acetylacetanate, 8-hydroxylquinoline, rhodanine and etc. We anticipate that further understanding of anchoring groups operation will not only contribute to the development of advanced DSSCs, but also self-assembled monolayer-based technology.
    Keywords: Dye, sensitized solar cells, Anchoring groups, Electron injection, Adsorption, Organic dyes
  • F.Koohestani, M.Nouri* Page 19
    With the development of technology, wastewater from industrial processes is a serious threat to the environment. Due to environmental hazardous of dyeing wastewater, membrane separation method is considered. These days, the membrane technology is highly considered because of its benefits. Since the one of the most important applications in the field of membrane is Filtration. As a result, the membrane can be used in textile wastewater treatment by using of filtration processes (micro, ultra and nanofiltration) which is used in the field of dye removal. Hollow fiber membranes are further considered among their high surface to volume ratio in the field of filtration. These membranes are efficient in fluid separation include gas, wastewater treatment and textile industries. In this article first, types of membrane and its production methods are studied, and then their application in dye removal from textile wastewater is considered.
    Keywords: Membrane separation, Filtration, Hollow fiber membrane, The dye wastewater treatment
  • Atefeh Shekofteh*, Hossein Ahmadi, Mehdi Yazdi Page 43
    In Iran, stone archaeology sites such Persepolis, Pasargadae, and Kangavar (Anahita temple) are exposure to decay and degradation in the absence of scientific investigation. One of the main functions in conservation of historical artifacts is consolidation. Consolidation treatments due to of their potential to cause undesirable effects and irrevocability are the most at risk in conservation measures. Identifying and selecting consolidate materials-generally known as coating materials in industry- affect seriously on the survival rate. If being no knowledge in the field of materials and their side effect, it is sometimes possible harmful effects outweigh the benefits. As for the lack of efficient Farsi (Persian) data in the context of stone conservation materials as well as absence of knowledge in consolidation mechanisms and their advantage and disadvantage, it is necessary to describe the consolidation materials that are used and recommended. Their performance and characteristics are described, in order to be helpful to the conservation objectives. The chemical natures of consolidations are categorized in: organic, inorganic, and organic-inorganic. Organic consolidations such as Ethyl Silicate are commonly used for all kind of stone but inorganic consolidations are prescribed for the stone with the specified characteristics.
    Keywords: Stone conservation, Coating materials, Consolidation materials, Organic consolidation, Inorganic consolidation, Organic, inorganic consolidation
  • F.Anabestani, S.Bastani*, M.Ataeefard Page 65
    Toner, in both liquid and powder forms is used to create an image in electrophotographic, ionographic and magnetographic printing. Electrophotographic printing is one of the most applicable non-impact printing methods consisted of seven steps including charging, exposure, development, transferring, cleaning, and fusing. The physical properties and optical quality of the printing is mostly dependent on the fusing step. Generally, this step is divided into contact and non-contact fusing. In contact fusing, the fusing energy is supplied by pressure and a conductive heat transfer. In non-contact fusing, other methods such as non-contact heating, vapor melting, and cold pressure fixing and flash fusing is used. In flash fusing high energy beam such as UV or electron beams is used to form a crosslinked network film. UV-curable toners contain a photo-curable resin and photoinitiator which the film will be created after exposing to UV. This toner can be prepared by a physical or emulsion aggregation as chemical method. This toner can be used in food, cosmetic and medical packaging industries.
    Keywords: Electrophotography, Flash fusing, Emulsion aggregation method, UV, curable toner
  • M. Jarfarzadeh, M. Khatibzadeh* Page 77
    There is a demand for food colorants from natural sources that can serve as alternatives to the use of synthetic dyes. Anthocyanins demonstrate a high potential to be used as natural colorants due to their attractive orange, red and purple hues and water solubility that allows their incorporation into aqueous food systems. Different factors affect the color and stability of these compounds. For this reason many studies have been conducted with the aim of increasing the stability of these substances. There are several mechanisms applied in the process of anthocyanins stabilization whose main mechanisms are including: encapsulation and copigmentation. Encapsulation method has some drawbacks as the requirement for sophisticated equipments and high percentage of losses obtained in the process. Copigmentation can be a valuable, natural tool for improving the color of anthocyanin rich food products. Anthocyanin copigmentation gives brighter, stronger, and more stable colours than those of natural anthocyanin. This study provides an overview of copigmentation reaction types and the factors which affect its properties.
    Keywords: Natural Dyes, Anthocyanin, Copigmentation, Stabilization
  • S.R.Mortazavi, Far, F.Farzan*, S. S.Alamtalab Poshtiri Page 89
    In competitive markets, consumer given special status and in making a purchasing decision of the costumer, color is one of the main factors in choosing a product. Therefore, it is important that marketing managers understand the importance of color in marketing, because color plays an important role in shaping the mentality of people. In this regard, in the present study check the importance of color in marketing according to descriptive-analytic method and with the aim of attention to the subject of color in marketing. Finally, the results show that the color is the main factors that affects consumer perception and understanding the concept and effect of color in consumer behavior are numerous good choices for getting the best response in marketing and creating a successful business.
    Keywords: Color, Marketing, Consumer, Product