فهرست مطالب

پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی - سال دهم شماره 44 (بهار 1397)

نشریه پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی
سال دهم شماره 44 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ندا علیزاده *، حسن علی پور، سید داود حاجی میررحیمی، سید جلال الدین بصام، عبدالله مخبر5، امیر حاجی احمدی صفحات 3-19
    بررسی وضعیت اشتغال دانش آموختگان مراکز آموزش عالی، یکی از شاخص های مهم در اثرگذاری دوره های ‏آموزشی، در راستای ارتقای توان اشتغال پذیری افراد است. از این رو هدف این پژوهش، بررسی تاثیر ‏دوره های آموزشی علمی کاربردی مرکز آموزش عالی امام خمینی- به عنوان بزرگترین مرکز آموزشی ‏وزارت جهادکشاورزی- در کسب مهارت های شغلی دانش آموختگان مرکز است. جامعه آماری عبارت اند از ‏دانش آموختگان کاردانی کشاورزی این مرکزدر یک فاصله زمانی پنج ساله (‏N=325 ‏). به همین منظور 170 ‏دانش آموخته به روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب، به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ‏داده ها با استفاده از پرسشنامه ای استاندارد، برگرفته از مدل ارزیابی تاثیرگذاری آموزشی کریک پاتریک، در ‏دو بخش تعیین وضعیت اشتغال دانش آموختگان و تعیین تاثیر آموزش های ارایه شده در کسب ‏مهارت های علمی و مهارتی گرد آوری شده است. مطابق نتایج تحقیق، حدود 64 درصد دانش آموختگان ‏بیان کردند که شاغل اند. نتایج بررسی تاثیر دوره های آموزشی بر کسب مهارت های علمی و مهارتی ‏دانش آموختگان بر پایه مدل کریک پاتریک (چهار سطح واکنش، یادگیری، عملکرد شغلی و رفتار در محیط ‏کار) مشخص کرد که واکنش 43 درصد از دانش آموختگان کاردانی نسبت به دوره های آموزشی گذرانده ‏شده، متوسط بوده است. 77 درصد دانش آموختگان، سطح یادگیری خود را از دوره های آموزشی در حد ‏متوسطی بیان کردند. عملکرد شغلی در بین 44 درصد دانش آموختگان در سطح متوسط به دست آمد و ‏در نهایت 59 درصد دانش آموختگان نیز بیان کردند که تغییر پذیری رفتاریشان نسبت به افرادی که آموزش ‏ندیده بودند، بیشتر بوده است. درنهایت دیگر یافته های تحقیق، اشتغال دانش آموختگان کاردانی در این ‏دوره پنج ساله، دارای رشد چهار درصدی بوده است. نتایج معادله های ساختاری (‏SEM‏) نیز مشخص کرد ‏که از بین چهار سطح مدل کریک پاتریک به جز سطح واکنش، سه سطح دیگر(یادگیری، عملکرد و رفتار) ‏تاثیر بیشتری در مشخص کردن تاثیردوره های آموزشی مرکز آموزش عالی امام خمینی در کسب ‏توانائی های مهارتی دانش آموختگان این مرکز داشته است.‏
    کلیدواژگان: اثربخشی آموزشی، اشتغال، علمی کاربردی، کریک پاتریک، دانش آموختگان کشاورزی
  • سعید مذبوحی *، علیرضا عصاره، مهدیه شیراسب صفحات 20-28
    هدف از تحقیق حاضر بررسی نقش سرمایه اجتماعی در اشتراک گذاری دانش در بین دانشجویان کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران بود. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر گرد آوری داده ها توصیفی پیمایشی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری 400 تن از دانشجویان کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران بودند که براساس فرمول کوکران 200 نفر از آنان به روش تصادفی ساده مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها در این تحقیق دو پرسشنامه سرمایه اجتماعی و اشتراک دانش بود. روایی صوری و محتوایی از طریق از طریق قضاوت خبرگان مورد تایید قرار گرفت و نیز پایایی از طریق آلفای ترتیبی محاسبه شد که برای پرسشنامه کلی سرمایه اجتماعی(0/790) و برای پرسشنامه اشتراک گذاری دانش (0/89)بدست آمد که نشان از پایایی بالای پرسشنامه دارد.در این تحقیق داده ها از طریق نرم افزار SPSS و از طریق آزمونهای همبستگی اسپیرمن و رگرسیون ترتیبی مورد تحلیل قرار گرفت. در این تحقیق سرمایه اجتماعی در کل و ابعاد سرمایه اجتماعی ساختاری، ارتباطی و سرمایه اجتماعی شناختی با اشتراک گذاری دانش در بین دانشجویان ارتباط مثبت و معناداری نشان دادند((0/05>p). در این تحقیق ابعاد ساختاری ، ارتباطی و و شناختی سرمایه اجتماعی 77 درصد تغییرات اشتراک گذاری دانش را تبیین می کردند. از این تحقیق نتیجه گرفته می شود که سرمایه اجتماعی بر اشتراک گذاری دانش در بین دانشجویان کشاورزی تاثیر گذار است، از این رو پیشنهاد می گردد سیاستگذاران و برنامه ریزان نظام آموزشی جهت برنامه ریزی های بهتر در راستای ارتقاء کیفیت نظام آموزشی این مهم را مد نظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اشتراک گذاری دانش، دانشجویان
  • وحید علی آبادی *، رضا موحدی، عبدالحمید پاپ زن صفحات 29-41
    از آنجا که امروزه یکی از شاخص های اصلی سنجش توسعه یافتگی کشورها، سهم یک جامعه در تولید دانش است، ارزیابی عملکرد واحدهای آموزشی و به تبع آن ارتقای کارایی آنها اهمیت دو چندان یافته است. توسعه علمی یک منظومه دانشگاهی، نیازمند توسعه اکوسیستم و فضای کارافرینی به صورت بنیان های نظری، تبیین و تدوین چارچوب های مفهومی و الگوهای تجربی، و بهره گیری از روش شناسی های پژوهش علمی مقتضی است تا از رهگذر آن، سنت و هنجارها، بنیان ها، فرآیندها و مرزهای آن منظومه نهادینه شودو به تولید دانش نوین کارافرینی منجرشود از آنجا که موفقیت در هر دانشکده ی نیازمند اندازه گیری عملکرد و برنامه ریزی برای بهبود آن است، در این تحقیق هدف اندازه گیری کارایی نسبی و رتبه بندی گروه آموزشی ترویج و آموزش کشاورزی ایران که شامل 12 گروه است با استفاده روش تحقیق تحلیلی کاربردی و روش تحلیل پوششی داده ها از جمله مدلهای مضربی BCC و CCR وتحلیل رابطه خاکستری به کمک نرم افزار WinQSB و Deap 2.1 است برای تعیین ضریب کارایی نسبی ازرویکرد خروجی محور و برای مقایسه و رتبه بندی گروه آموزشی ترویج و آموزش کشاورزی کارا از تحلیل رابطه خاکستری استفاده شده است. یافته ها نشان داد که 34 درصد از گروه آموزشی ترویج و آموزش کشاورزی مورد بررسی، براساس مدل CCR و 48 درصد براساس مدل BCC ، دارای کارایی در تولید دانش کارافرینی و سایره گروهای آموزشی از کارایی نسبی در تولید دانش کارافرینی برخوردارهستند. براساس تحلیل رابطه خاکستری گروه های ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه گرگان،رازی،اهواز،زنجان ،بوعلی سینا ،تهران و تربیت مدری به ترتیب در تولید دانش کارافرینی کارا هستند.
    کلیدواژگان: کارایی نسبی، تولید دانش کارافرینی، رابطه خاکستری، تحلیل پوششی داده ها
  • مهناز امیر امینی خلف لو *، پرویز بیات صفحات 42-54
    از آنجا که رسالت هر نظام اطلاع رسانی تسریع در بهره گیری از اطلاعات از سوی کاربران است، از این رو شناخت کاربران، نیازهای آنان و روش‏هایی که برای کسب اطلاعات به‏کار می‏گیرند، ضروری است و تهیه منابع اطلاعاتی بدون در نظر گرفتن نیاز اطلاعاتی فراگیران موجب اتلاف نیروی انسانی، بودجه و دیگر امکانات خواهدشد. بنابر این پژوهش حاضر به هدف بررسی نیازهای اطلاعاتی و رفتار اطلاع‏یابی دانشجویان مرکز آموزش علمی کاربردی جهاد کشاورزی استان بوشهر اجرا شد. روش پژوهش، پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه بود. در این پژوهش از روش اعتبار محتوا جهت روایی و برای اندازه گیری پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. جامعه آماری این تحقیق شامل دانشجویان آن مرکز در نیمسال اول سال تحصیلی94-93 بودند (314=N)، که پس از حذف پرسشنامه های ناقص، از تعداد 282 فقره ‏پرسشنامه برای تجزیه و تحلیل نهایی استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که بیش‏ترین انگیزه دانشجویان از جستجوی اطلاعات، تهیه گزارش‏ها و پژوهش‏های درسی است. مهم‏ترین منبع چاپی در کسب اطلاعات مورد نیاز، کتب تخصصی معرفی شده از طرف اساتید بیان شد. اغلب دانشجویان بین 3 تا 6 ساعت در هفته از اینترنت استفاده نموده که بیشترین استفاده از پست الکترونیک، موتور کاوش نظیر گوگل و پایگاه های تخصصی جهت دریافت اطلاعات درسی است. مهم‏ترین موانع دسترسی جامعه مورد پژوهش به ‏اطلاعات عدم آشنایی با زبان انگلیسی، کمبود منابع موجود در کتابخانه مرکز و حجم زیاد اطلاعات بازیابی شده ذکر شده است. با توجه به نتایج تحقیق، ارائه آموزش‏های لازم و برگزاری کارگاه های آموزشی برای دانشجویان به‏ منظور تقویت رفتار اطلاع‏یابی وکسب توانایی های لازم برای رفع نیازهای اطلاعاتی پیشنهاد می‏گردد.
    کلیدواژگان: نظام اطلاع رسانی، نیاز اطلاعاتی، رفتار اطلاع یابی، موانع دسترسی به اطلاعات
  • الهام احمدی فرد *، اسماعیل کرمی دهکردی صفحات 55-73
    منابع اطلاعاتی ازمهمترین منابع هرواحدتولیدی است.وجوداطلاعات صحیح،به موقع ودقیق درمدیریت یک واحدتولیدی سبب بهبود عملکرد آن درزنجیره ارزش محصولات می شود.هدف این مطالعه شناخت منابع وشیوه های تامین اطلاعات موردنیازبافندگان روستایی فرش ابریشمی است.داده هابا استفاده ازیک روش شناسی مطالعه موردی با استفاده ازفنون کیفی گردآوری داده هاازقبیل تحلیل اسنادوفنون ارزیابی مشارکتی روستایی،مصاحبه های نیمه ساختاریافته جمع آوری گردید.برای گردآوری داده هاازپرسشنامه،مشاهده ومصاحبه های نیمه ساختاریافته استفاده شد.درتاییدپایایی داده هابه کمک پرسشگر به منظور یادداشت مطالب استفاده شد،همچنین روایی بانظرمتخصصان مورد بحث و تاییدقرارگرفت.جامعه خانوارهای بافنده فرش ابریشم درشهرستان زنجان(بیمه وغیربیمه) 858 خانوار تخمین زده شد(با استفاده ازآمار بیمه شدگان ومراجعه به روستا تعدادقالیبافان درمجموع تخمین زده شد)، که با استفاده از روش گلوله برفی مطالعه با 90 خانوارروستایی بافنده فرش ابریشم در23 روستای شهرستان زنجان و45 نفرازکنشگران بازاردرشهرهای زنجان،قم و کاشان(به دلیل وابستگی زنجیره تولیدفرش دستباف ابریشمی زنجان به قم وکاشان)انجام شد. داده هابا استفاده از روش نظریه بنیانی تجزیه و تحلیل گردید، زیرانظریه بنیانی یک رهیافتی کامل برای تجزیه و تحلیل داده های کیفی است.نظریه بنیانی یک تئوری نیست،یک رهیافتی برای تولید تئوری بواسطه اطلاعات است.نتایج تحقیق نشان داددر نظام کارفرمایی، بافندگان جهت شناخت کارفرمای مناسب، افزایش کیفیت وتحویل پس ازبافت دردومرحله ازتولیداعم ازقبل وحین تولیدبه اطلاعات نیازداشتند.مهمترین منبع اطلاعاتی بافندگان،کارفرمایان بودند.اعضای خانواده و کارفرمایان ازمنابع اصلی بافندگان برای شناخت کارفرمای مناسب بودند.همچنین درمرحله قبل ازبافت فرش دستباف،کنشگرانی همچون خانه بهداشت،اداره بازرگانی واتحادیه روستایی فرش دستباف ازمنابع مهم اطلاعات بافندگان مطرح شدند.درمرحله حین تولید،کارفرمایان نیزبه منظورافزایش کیفیت فرش تولیدی خودبه روزترین اطلاعات رادراختیار بافندگان قرارمی دادند.از سوی دیگر،درنظام خویش فرمایی،کنشگران محلی وکنشگران بازاربه عنوان کلیدی ترین منابع اطلاعاتی بافندگان قبل وپس ازتولیدبه شمارمی رفتند،درحالی که منابع دولتی ونیمه دولتی به عنوان منابع حین بافت بوده که ازاهمیت چندانی برخوردار نبودند.
    کلیدواژگان: زنجیره اطلاعات، منابع اطلاعاتی، فرش دستباف ابریشمی، بافندگان روستایی، شهرستان زنجان
  • معصومه تقی بیگی، مسعود برادران * صفحات 74-96
    روانشناسان و محققان بر این باورند بهبود کیفیت یادگیری انجام پذیر نیست مگر اینکه نظام آموزش عالی کشاورزی به مفاهیم فراشناختی توجه لازم را مبذول دارد. با توجه به اهمیت و ضرورت فراشناخت درجهت بهبود فرآیند یادگیری و ارتقاء کیفی نظام آموزش عالی کشاورزی، هدف کلی این پژوهش توصیفی-پیمایشی بررسی وضعیت مولفه های فراشناخت شامل آگاهی فراشناخت، تسلط بر راهبردهای فراشناخت و مهارت های رفتاری مرتبط با فراشناخت در بین دانشجویان کشاورزی استان خوزستان(3700N=) بود که 300 تن از آنان به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی و بر اساس جدول کرجسی و مورگان انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه استاندارد آگاهی فراشناخت شراو و دنیسون (1994) ، پرسشنامه استاندارد تسلط بر راهبردهای فراشناخت دی گروت و پینتریچ(1990) و پرسشنامه مهارت های رفتاری مرتبط با فراشناخت بود که پرسش های این بخش به صورت محقق ساخته طراحی شد. برای سنجش پایایی ابزار پژوهش از طریق پیش آزمون با استفاده از آزمون تتای ترتیبی و از طریق نرم افزارR محاسبه شد(θ=0/93). تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش با استفاده از نرم افزار spsswin20 انجام گرفت. نتایج نشان داد دانشجویان از لحاظ مولفه های سه گانه فراشناخت در سطح متوسط به بالا بودند. نتایج آزمون منوا نشان داد از بین سه مولفه ی فراشناخت در بین مقاطع مختلف تحصیلی آگاهی فراشناخت و مهارت های رفتاری مرتبط با فراشناخت اختلاف معناداری بایکدیگر داشتند و از لحاظ مقایسه میانگین ها دانشجویان مقطع دکتری نسبت به دیگر مقاطع از مهارت و آگاهی فراشناخت بالاتری برخوردار بودند. آزمون کروسکال والیس نشان داد، دانشجویان با معدل های متفاوت از لحاظ آگاهی فراشناخت تفاوت معناداری با یکدیگر دارند. لذا می توان نتیجه گرفت با بالا رفتن مقطع تحصیلی تجربه ی فرد در یادگیری بیشتر شده و در نهایت فرآیند یادگیری در فرد بهبود می یابد. همچنین تسلط برمولفه های فراشناخت بر پیشرفت تحصیلی فراگیران موثر است.
    کلیدواژگان: نظریه فراشناخت، نظام آموزش عالی کشاورزی، راهبردفراشناخت، آگاهی فراشناخت، مهارت رفتاری فراشناخت
  • عباس خاکپور * صفحات 97-108
    به دلیل ماهیت کاربردی گرایش های کشاورزی، پژوهش در این زمینه از اهمیت بالایی برخوردار است. لیکن شواهد نشان می دهند دانشجویان کشاورزی نسبت به انجام کارهای پژوهشی کم کاری دارند. این پژوهش در صدد شناخت نقش توانمندی علمی، انگیزه پژوهش و رفاه اقتصادی ادراک شده دانشجویان تحصیلات تکمیلی زراعت، علوم دامی، بیوتکنولوژی، خاک شناسی و فضای سبز در کم توجهی به نگارش پایان نامه و مقاله علمی می باشد. و در آن رابطه بین متغیرهای پژوهش با متغیرهای جمعیت شناختی مورد آزمون قرار گرفته است. پژوهش از نوع کاربردی بوده و برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که روایی آن بوسیله خبرگان(اساتید علوم تربیتی و کشاورزی دانشگاه ملایر) تایید شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. جامعه ی آماری پژوهش شامل 110 از دانشجویان تحصیلات تکمیلی گرایش های کشاورزی دانشگاه ملایر می باشد. حجم نمونه پژوهش با استفاده از جدول نمونه گیری مورگان 86 نفر تعیین شد که به روش طبقه ای تصادفی انتخاب شده اند. نتایج پژوهش با استفاده از تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که بین انگیزه پژوهش و کم کاری پژوهشی رابطه معنادار وجود دارد و بیش از چهارده درصد از واریانس احتمال کم کاری پژوهشی توسط متغیر انگیزه پژوهش تبیین می شود، اگرچه توانمندی علمی و رفاه اقتصادی ادراک شده رابطه مستقیمی با کم کاری پژوهشی ندارند، اما از طریق رابطه ای که با انگیزه پژوهش دارند پیش بینی کننده های معتبری از کم کاری پژوهشی هستند. بین انگیزه پژوهش و رفاه اقتصادی ادراک شده رابطه معنادار منفی وجود دارد و بین توانمندی علمی و انگیزه پژوهش نیز رابطه مثبت مشاهده شد. همچنیین بین متغیرهای جمعیت شناختی و کم کاری پژوهشی رابطه معناداری وجود داشت.
    کلیدواژگان: نگارش مقاله، انگيزه پژوهش، توانمندي علمي، رفاه اقتصادي ادراک شده، کم کاري پژوهشي
  • بهمن خسروی پور *، سهیلا پورجاوید، امیرحسین علی بیگی صفحات 109-126
    دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشاورزی به مثابه نهادهای عمده تولید دانش کشاورزی به دلیل تغییر در ماهیت تولید علم و تولید اقتصادی، علاوه بر پژوهش و آموزش، نقش و رسالت جدیدی در توسعه اقتصادی و منطقه ای یافته اند و لذا به فرم هایی از چابکی نیاز دارند. هدف این پژوهش کیفی تبیین ساز و کارهای چابکی سازمانی در آموزش عالی کشاورزی ایران بود. اطلاعات از طریق مصاحبه های عمیق و نیمه ساختارمند با متخصصین و صاحب نظران آموزش عالی کشاورزی جمع آوری و با استفاده از نرم افزار MAXqda11 تحلیل شدند. کدهای استخراجی به دسته های محرک ها و قابلیت ها و عوامل پیش برنده و بازدارنده ی چابکی تقسیم شدند. براساس یافته ها مولفه ها ی شناسایی شده در ابعاد محرک های چابکی شامل تغییرات در انتظارات مشتریان و دولت، تغییرات تکنولوژیکی و رقابت پذیری دانشگاه ها(4مولفه)، قابلیت های چابکی شامل شایستگی دانشگاه کشاورزی، سرعت و انعطاف پذیری دانشگاه در مواجهه با تغییرات و تحولات، پاسخگویی، دانش بنیان و یادگیرنده و نوآور بودن دانشگاه ها(6مولفه)، در بعد تسهیل کننده های چابکی شامل ساختار منعطف، نیروی کار چابک، بهبود مستمر در تفکر و عمل، فرهنگ تغییر، استفاده از فناوری اطلاعات توسط دانشگاه و برقراری روابط، تعاملات و همکاری موثر دانشگاه کشاورزی با محیط(6مولفه) و در بعد بازدارنده های چابکی شامل موانع درون و برون سازمانی(2مولفه). توجه به شاخص ها و مولفه های چابکی یاد شده برای دستیابی به توانایی کسب اطلاعات لازم برای تصمیم گیری مدیران در موسسات آموزش عالی کشاورزی ضروری است.
    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، دانشگاه چابک، الگوی چابکی دانشگاهی، آموزش عالی کشاورزی
  • علی صادقی، مسعود بیژنی * صفحات 127-148
    امروزه، آمار در همه ی عرصه های علمی برای دستیابی به نتایج ملموس و قابل اعتماد، به کار می رود و به ندرت می توان بدون کاربرد داده پردازی های آماری (به صورت کمی و کیفی)، اقدام به تفسیر و تحلیل نتایج حاصل از پژوهش های علمی کرد. اما، چالش اصلی در این زمینه، شیوه کاربرد بهینه آمار در پژوهش هاست. پژوهش های کشاورزی نیز از این قاعده مستثنی نیستند. برخی در کاربرد آمار افراط کرده و پژوهش آنان بیش تر بازی با روش های آماری و به نوعی داده بازی و در شرایطی داده سازی است که منجر به شکل گیری نوعی انحراف و استفاده نادرست از آمار در تحقیق می شود که با عنوان «آمارزدگی» از آن یاد می شود. عده ای هم به کاربرد آمار در تحقیقات باور ندارند. از این رو هدف این پژوهش، «آسیب شناسی کاربرد آمار و داده پردازی در پژوهش های علمی کشاورزی» بود. پژوهش از نظر ماهیت تحقیق، کاربردی، از نظر دیده مانی، کیفی و از نظر نوع تحقیق، توصیفی است که با استفاده از فن دلفی کلاسیک در سه مرحله انجام گرفت. نمونه مورد مطالعه که به صورت هدفمند انتخاب شدند، اعضای هیات علمی و دانشجویان دکتری کشاورزی در سطح ایران بودند (17=n). در این راستا، مهم ترین نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای کاربرد آمار و داده پردازی در پژوهش های کشاورزی از دیدگاه پاسخگویان شناخته شدند و در پایان میانگین امتیازهای هر چهار بخش، با تحلیل ماتریس SWOT محاسبه شد. یافته ها نشان دادند که نقطه برآیند ناشی از تحلیل ماتریس SWOT در ناحیه SO (راهبرد تهاجمی) قرار دارد. بر این اساس، راهبردهای پیشنهادی تدارک و ارائه شدند.
    کلیدواژگان: آمارزدگی، تحقیقات کشاورزی، دلفی، SWOT
  • امید جمشیدی *، ابوالمحمد بندری، اصغر باقری، عباس نوروزی، محمد جواد سبحانی صفحات 149-167
    به رغم اهمیت کار در روستاهای کشور به عنوان یکی از مهم ترین سیاست ها در برنامه های آموزش عالی کشاورزی، شمار شایان توجهی از دانشجویان کشاورزی پس از دانش آموختگی وارد بازار کار مناطق روستایی نمی شوند. ازاین رو، هدف این تحقیق واکاوی نگرش دانشجویان رشته های کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی و عامل های موثر نسبت به اشتغال در مناطق روستایی بود. روش انجام تحقیق پیمایشی و از نوع توصیفی همبستگی و جامعه آماری آن دانشجویان رشته های کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی 961395 بود (1192=N). حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 170 نفر تعیین و نمونه گیری نیز به روش تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انجام شد. ابزار پژوهش پرسشنامه ای بود که برای سنجش روایی ظاهری از نظرسنجی متخصصان، روایی تشخیصی از شاخص میانگین واریانس استخراج شده (AVE) با مقدار 40/0 تا 48/0 و برای تعیین پایایی از روش پایایی ترکیبی (CR) با مقدار 77/0 تا 88/0 برای مقیاس های مختلف تحقیق بهره گرفته شد. نتایج نشان داد، نزدیک به 55 درصد از دانشجویان نگرش مثبت و به نسبت مثبتی به اشتغال در مناطق روستایی داشتند. همچنین برپایه آزمون های مقایسه-ای دانشجویان پسر نسبت به گروه دختران و دانشجویان ساکن روستا نسبت به همتایان ساکن شهر از نگرش به اشتغال روستایی مثبت تری برخوردار بودند. بنابر نتایج تحلیل همبستگی بین درآمد خانواده، مدت اقامت در روستا و علاقه به کشاورزی و نگرش رابطه معنی دار آماری وجود داشت. نتایج مدل سازی معادله های ساختاری نیز نشان داد که سه عامل «ویژگی های فردی کارآفرینانه»، «عامل های اجتماعی و اقتصادی» و «سیاست های حمایتی دولت» توانسته-اند 86 درصد از تغییرات متغیر وابسته نگرش به اشتغال روستایی را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: نگرش، اشتغال، مناطق روستایی، دانشجویان کشاورزی
|
  • N. Alizadeh *, Hassan Alipour Alipour, Seyed Davood Haji Mirrahimi, Seyed Jalaledin Basam Basam, Abdolah Mokhber Mokhber, Amir Hagiahmadi Hagiahmadi Pages 3-19
    ý ý ýInvestigation the employment status of graduate in higher education institutes is one ýof the important and determine index in effectiveness of educational courses in ýorder to promote the employment of the graduates.Therefore the purpose of this ýstudy was the effectiveness of training courses of technical and vocational centers in ýImam Khomeyni center as the biggest educational centers in Jihad-e Agriculture. ýTarget population included agricultural technician graduates in the five years period ýý(N=355). For this purpose 170 graduates were selected by stratified random ýsampling method. Data was collected by a standard questionnaire from Kirk Patrick ýevaluation model in two sections: assessing employment status of graduate and ýdetermine the effectiveness of training courses in employment of graduates. ýAccording to the results of study 64% of graduates were employed. The results of ýthe impact of training courses on scientific and vocational skills based on Kirk ýPatrick model (in four level reactions, learningýþ þlevel, job performance and graduate's ýbehavior) indicated that reaction of 43 percent of technician graduates in this center ýabout training courses have been moderate.77 percent of graduates expressed that ýlearning level in training coerces in this center have been moderate. Also, job ýperformance among 44 percent of graduates was moderate. Finally 59 percent of ýgraduates expressed that have more behavioral changes than those who were not ýtrained. Results of structural equation modeling(SEM) indicated that except the ýreaction level, three other levels (learning, performance and behavior) had more roles ýin determining the effectiveness of training courses in this center.ý
    Keywords: ??? ??Educational effectiveness, Employment, Applies science, Agricultural Graduates.?
  • Saeed Mazbohi *, Alireza Assareh, Mahdieh Shirasb Shirasb Pages 20-28
    The aim of this study is the effectiveness of social capital on sharing knowledge amongst the Agricultural Engineering students of Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran. The current study is applicable in the case of purpose and correlational descriptive survey in the case of the method of data collection. The statistical population was the aforementioned students from which 200 people were randomly chosen based on Cochran’s formula. The data collection tools included two questionnaires of social capital and knowledge sharing. Validity was confirmed through pilot implementation, and content through the judgement of experts and the comprehensive review of the literature. Reliability was calculated by Cronbach’s Alpha including 0.790 for the social capital questionnaire and 0.89 for the knowledge sharing questionnaire which indicate the high reliability. The data was analyzed by SPSS Software and also through Pearson’s Correlation Test and Regression Test. In the study, there was a positive and significant relationship between social capital as a whole and its dimensions including structural, communicative and cognitive social capital, and knowledge sharing amongst the students (P
    Keywords: Social capital, Knowledge sharing, students
  • Vahid Aliabadi *, Raza Movahedi, Abdolhamid Papzan Pages 29-41
    Today, one of the main indicators in the assessment of development in countries is their share in producing knowledge .Thus, performance evaluation of educational units, which in turn leads to efficiency enhancement, has gained significant importance. Because the success of each faculty requires performance measurement and planning to improve it, Performance Appraisal of Entrepreneurship Ecosystem Departments Agricultural Extension and Education in Entrepreneurship Sciences production using Data Envelopment Analysis(DEA) his descriptive analytical study was done in 2016. A researcher-designed form was used for datacollection Departments Agricultural Extension and Education In this research, the aim of measuring the relative efficiency and rankings of the Iranian Agricultural Extension and Education Training Group, which consists of 12 groups, is using the applied analytical research method and the data envelopment analysis method, including BCC and CCR multiples models, and Gray Relationship Analysis with WinQSB software. And Deap 2.1 have been used to determine the relative efficiency coefficient of the output-driven axis, and for comparing and ranking the effective education and training group, Gray relationship analysis has been used. The results showed that 34% of the education and training education group under the CCR model, and 48% based on the BCC model, have the ability to generate knowledge of entrepreneurship and the educational groups, have a relative efficiency in the production of knowledge of entrepreneurship. Based on the analysis of Gray's relationship, the promotion and education groups of the universities of Gorgan, Razi, Ahvaz, Zanjan and Tehran are effective in producing knowledge of entrepreneurs.
    Keywords: Relative Efficiency, Producer Knowledge Creation, Gray Relationship Analysis, Data Envelopment Analysis
  • Mahnaz Amiramini Khalafloo *, Parviz Bayat Pages 42-54
    Since the mission of each information system is to accelerate the use of information by users, hence, knowing users, their needs, and the ways in which they use information is essential and the provision of information resources, regardless of the information needs of learners, will result in the loss of human resources, budget and other facilities. Therefore, the research was conducted to investigate the information needs and information seeking behavior of students of Applied Scientific Training Center of Jihad-e-Agriculture in Bushehr province. The research method was survey and using a questionnaire. In this study, content validity method was used for validity and Cronbach's alpha coefficient was used for measuring reliability. The statistical population of this study included students of that center during the first semester of academic year 2014-15 (N = 314). After removal of incomplete questionnaires, 282 items of the questionnaire were used for final analysis. The research findings showed that student's motivation was the most to seek information, prepare reports and study research. The most important source of information was the need for specialized literature introduced by the professors. Most students use the Internet between 3 and 6 hours a week, which is the most widely used e-mail, search engine such as Google and specialized databases for learning. The most important barriers to accessing the community are English language abilities, lack of resources in the library and a large amount of information retrieved.
    Keywords: Information system, information requirements, information seeking behavior, barriers to access information
  • Elham Ahmadifard *, Esmail Karamidehkordi Pages 55-73
    Information sources are important sources for any enterprise and access. Proper, updated and accurate information in managing an enterprise help it improve its performance in product's value chain. The purpose of this study was to understand sources and methods of providing required information of rural silk carpet weavers. Using a case study methodology, data were collected through focus groups, semi-structured interviews, participatory diagramming, document analysis and observations. The study was conducted with silk carpet weavers of 90 rural households from 23 villages in the Zanjan Township and market actors from the cities of Zanjan, Qom and Kashan. In entrepreneurial carpet production system, carpet weavers required information for knowing appropriate entrepreneurs, increased carpet quality and providing carpet after weaving in two stages of before production and in the process of production. Entrepreneurs and family members were main information sources of carpet weavers for knowing an appropriate entrepreneur. Moreover, actors such as rural health homes, Commerce Administration, and the Rural Hand Weaving Carpet Union were the most important information sources of the weavers. At the stage of production, entrepreneurs provided required updated information of the weavers for increasing silk carpet quality. On the other hand, in the carpet self-producing system, local actors and market actors acted as main information sources of the weavers before and during production, while public and semi-public sources, which provide information during production, were not considered as important sources. This shows information sources and their providing methods depend on hand weaving carpet production system.
    Keywords: Information Chain, Information source, silk hand woven carpet, rural weaver, Zanjan Township
  • Masoumeh Taghibaygi Taghibaygi, Masoud Baradaran * Pages 74-96
    Psychologists and researchers believe that improving the quality of learning is not possible unless the higher education system of agriculture addresses the concepts of metacognition, given the importance and necessity of meta-cognition in order to improve the learning process and improve the quality of agricultural education system. The general purpose of this descriptive-survey study was to study the status of metacognitive components including knowledge, mastery of metacognitive behavioral strategies and behaviors among agricultural students in Khuzestan province(N=3700), 300 of them were selected randomly by stratified random sampling and were selected based on krejcy and morgan tables, The standard questionnaire for metacognitive knowledge of Shrow and Denison (1994), the standard questionnaire for mastering meta-cognitive strategies of De Groot and Pintrich (1990), and the metacognitive behavioral skills questionnaire. The designed as researcher-made. To measure the reliability of the research instrument, pre-test was performed calculated sequential theta test through R software (θ=0/93).The results manova test showed that the students were moderately high in terms of the three componentsofmeta-cognition.
    There wasasignificant difference between the three components of metacognition between different educational levels ofmetacognitive awareness and behavioral skills related to metacognition.And in terms of comparision of the averagesPhDstudents had higher metacognitive knowledge and knowledge than other levels. Kruskal Wallis test showed that students with different meanings in terms of meta cognitive awareness have a significant difference. It can be concluded that by increasing thelevel of the individuals experience in learning, the learningprocess improves in the person. Also,mastering the meta-cognitive on the academic achievement of learners.
  • Abbas Khakpour * Pages 97-108
    The purpose of this research is to identify the role of scientific capabilities, research motivation and perceived economic well-being in the research procrastination among graduate students in engineering groups. Also, the relationship between research variables with demographic variables has been tested. The statistical population of the study consisted of all graduate students in the engineering fields of the University of Malayer, including 110 people. The research sample size is 86 people selected by random stratified method. Researcher-made questionnaires were used to collect information. Validity of the questionnaires was confirmed by factor analysis and its reliability was confirmed using Cornbrash’s alpha. According to the findings of the research, there is a significant relationship between research motivation and research procrastination, and more than 14% (Adjusted R Square = 0.141) of research procrastination are explained by the research motivation. But scientific capabilities and economic well-being are not directly related to research procrastination and are not reliable predictors of research procrastination. Of course, there is a significant negative relationship between research motivation and perceived economic well-being. There is also a significant relationship between demographic variables and procrastination.
    Keywords: agricultural education, research procrastination, scientific capabilities, research motivation, perceived economic well, being
  • Bahman Khosravipour *, Soheila Pourjavid, Amirhossein Alibaygi Pages 109-126
    Universities and Agricultural higher education institutes as the main institutions for agricultural knowledge production have new roles and responsibilities in economic and regional development, and therefore need some forms of agility. The purpose of this qualitative research was to explain organizational agility mechanisms in Iranian higher agricultural education system. Data were collected through in-depth and semi-structured interviews, and analyzed using MAXqda11 software. codes extracted were divided into four category including stimulants, capabilities, facilitators and barriers. Based on the findings, the components identified in the stimulant section of agility were changes in expectations of customers and government, technological changes, and competitiveness of universities (4 components). Agility capabilities included competency of agricultural university, the speed and flexibility of the university in the face of change, responsiveness, Knowledge-based, learning and Innovative universities (6 components). Agility facilitators identified as flexible structure, agile workforce, continuous improvement in thinking and action, culture of change, use of Information technology by the university, and establishing the relationships, interactions and effective cooperation of agricultural university with Environment(6 components). in the dimension of agility inhibitors, two components including internal and external barriers were identified. Considering the above components is essential for agility of higher agricultural education system, and improving of decision making process in agricultural universities.
    Keywords: Organizational Agility, Agile University, Academic agility model, Higher agricultural education
  • Ali Sadeghi, Masoud Bijani * Pages 127-148
    Today, statistics are used in all areas of science to achieve tangible and reliable results so that it is rarely possible to interpret and analyze the results of scientific research without using appropriate statistical data processing (in two aspects of quantitative and qualitative). But the main challenge in this regard is how to correctly apply statistical methods in research. Agricultural research is no exception in this regard. Interestingly, some are overwhelmed by the use of statistics and their research isnt more than a play with statistical methods, and some are somewhat involved with data play and making which leads to the formation of a kind of deviation and misuse of statistics in research which is referred to as “statistification”. Some people do not believe to use statistics in their research. Therefore, the purpose of this study was to analyze “pathology of statistics application and data processing in agricultural scientific research”. This applied descriptive research in terms of research methodology paradigm is a qualitative inquiry, was conducted using a classic Delphi technique in three stages. The sample whose were chosen by purposive sampling method are faculty members and Ph.D. students with agriculture majors in Iran (n=17). The most important strengths, weaknesses, opportunities and threats were known as perceived by respondents and at the end all four rates averages were calculated with SWOT analysis matrix. The results showed that the resulting point of the SWOT matrix was located in the area of SO (aggressive strategies). Accordingly, proposed strategies were prepared and presented.
    Keywords: Statistification, Agricultural research, Delphi, SWOT
  • Omid Jamshidi *, Bondori Abolmohammad, Asghar Bagheri, Abbas Norouzi, Javad Sobhani Sobhani Pages 149-167
    Regarding the importance of employment in the rural areas, as one of the most important policies in agricultural higher education programs, nevertheless a significant proportion of graduated does not involve in rural activity. So this study was aimed to investigate the attitudes of agricultural students towards occupation in rural areas. The study was a correlation- descriptive survey and target population consisted of agricultural students of the University of Mohaghegh Ardabili in the 2016-2017 educational year (N=1192). Sample size determined using Cochran formula as 170 people and stratified random sampling method was used as a sampling method. The main research instrument was questionnaire which its validity confirmed by the panel of expert and reliability approved by AVE with the value of 0.40 to 0.48 and CR coefficient with a value of 0.77 to 0.88. The results indicated that almost 55% of respondents had the positive and relatively positive attitude towards occupation in rural areas. Also based on comparative analysis significant differences were found regarding gender and living place in term of attitude as boys and rural students had more favorite attitudes towards occupation in rural areas. Based on correlational analysis there were a significant statistical relationship between families’ income, years of living in rural areas and students’ interest with attitude. The results of structural equation modeling (SEM) also showed that three factors of "entrepreneurial individual characteristics", "social and economic factors", and "government supportive policies" explained about 86 percent of variance in dependent variable of attitudes toward occupation in rural areas.
    Keywords: Attitude, Occupation in rural areas, Agricultural students