فهرست مطالب

مکانیک سازه ها و شاره ها - سال سوم شماره 3 (پاییز 1392)

مجله مکانیک سازه ها و شاره ها
سال سوم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/29
  • تعداد عناوین: 9
|
  • منصور مردعلی زاده، محمدرضا سلیمانی یزدی، محمدعلی صفرخانیان صفحات 1-10
    فرایند جوشکاری اصطکاکی اختلاطی، یک فرایند اتصال حالت جامد می باشد که در سال 1991 توسط موسسهTWI توسعه داده شد. در پژوهش حاضر فرایند اتصال دهی ورقهای آلیاژی آلومینیوم 5456 در حالت لبه روی هم، به گونه ای که ورق کار سرد شده H321 با ضخامت 5 میلی متر بر روی ورق آنیل با ضخامت 5/2 میلی متر قرار می گیرد، صورت پذیرفت و تاثیر همزمان پارامترهای سرعت دورانی و سرعت پیشروی ابزار بر ریزساختار و میکروسختی در فرایند جوشکاری اصطکاکی اختلاطی مورد تحقیق قرار گرفت. نتایج نشان داد که فرایند اصطکاکی اختلاطی موجب خرد شدن ذرات بین فلزی، همگن شدن ریز ساختار و ریز شدن دانه های ناحیه جوش می شود. بررسی ها نشان داد که افزایش سرعت دورانی و کاهش سرعت پیشروی (افزایش گام جوشکاری)، سبب افزایش حرارت ورودی، افزایش سیلان عمودی، بزرگی اندازه دانه شده و باعث می شود سختی کاهش یابد. با بررسی دقیق تر مشاهده گردید با افزایش سرعت دورانی از 250 دور بر دقیقه به 750 دور بر دقیقه در یک سرعت پیشروی و زاویه استقرار ثابت، اندازه دانه از 65/4 میکرو متر به 89/7 میکرو متر افزایش یافته و همچنین با افزایش سرعت پیشروی اندازه دانه ها از 11/7 میکرومتر در سرعت 25 میلی متر بر دقیقه به 77/4 میکرومتر در سرعت 75 میلی متر بر دقیقه کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: جوشکاری اصطکاکی اختلاطی، آلیاژ آلومینیوم 5456، مخزن تحت فشار، اتصال لبه روی هم، خواص متالورژیکی
  • کریم علی اکبری، خلیل فرهنگدوست صفحات 11-18
    آلیاژ آلومینیوم A7075 جزء آلیاژهای پراستحکام در نوع خود محسوب می شود که مطابق با استاندارد ASTM B210M–05، در ساخت لوله های تحت فشار کاربرد دارد. پیدا کردن مدل مناسب جهت بررسی اثر باشینگر در آلیاژ آلومینیوم A7075 نقش مهمی در تحلیل فرآیند اتوفرتاژ لوله ها دارد. برای این منظور از نتایج آزمایشگاهی تست های کشش- فشار تک محوره استفاده شده است و برای انجام آزمایش ها از یک دستگاه سروهیدرولیک اینسترون استفاده گردید. نمونه ها با قطر 5/12 میلیمتر ساخته شدند که مطابق با استاندارد ASTM E8M-97a می باشد. با توجه به اینکه در این آلیاژها معمولا کرنش پلاستیک ایجاد شده به عنوان مشخصه باربرداری می باشد، بنابراین برای مدل سازی رفتار این ماده لازم است آزمایش های مذکور با کرنش های پلاستیک متفاوت انجام گیرد. در این تحقیق، آزمایش ها تا کرنش کلی 3/4% انجام شده است. همچنین موارد مهمی از جمله تاثیر مقدار کرنش های پلاستیک ایجاد شده بر مدول یانگ و ضریب اثر باشینگر تست شده اند. در این مقاله، برای مشخص شدن اندازه تسلیم کششی و فشاری، مقدار افست بر اساس قرارداد 0.01 درصد در نظر گرفته شده است.
    کلیدواژگان: لوله های جدار ضخیم، فرآیند اتوفرتاژ، ضریب اثر باشینگر، مدل سازی ماده، آلیاژ آلومینیوم A7075
  • سهیل علیدوستی، مهدی علیاری شوره دلی صفحات 19-40
    عملگرهای هیدرولیکی نقش مهمی در صنایع پیشرفته بازی می کنند. در صنعت اتوماسیون نیز به طور گسترده از عملگرهای الکترومکانیکی استفاده می شود. فناوری دیگری که مزایای اصلی عملگر های هیدرولیکی و الکترومکانیکی را فراهم می کند و اکثر معایب آنها را کاهش می دهد، سیستم عملگر الکترو هیدرواستاتیکی است. ابتدا در این نوشتار نحوه کارکرد مدار عملگر الکترو هیدرواستاتیکی شرح داده شده است. سپس مدل هایی که تا به حال برای این عملگر ارائه شده، بررسی شده است. در ادامه با توجه به رفتار فیزیکی، مدلی کامل از عملگر الکترو هیدرواستاتیکی ارائه گردیده است. مدل ارائه شده شامل تمام عوامل موثر بر عملکرد همچون افت فشار بین سیلندر و پمپ، اصطکاک غیر خطی موتور و سیلندر هیدرولیک و مدار هیدرولیکی داخلی (شامل انباره و شیرهای یک طرفه) می باشد. تاثیر مدل سازی عوامل موثر در عملکرد عملگر بر خروجی های موقعیت، اختلاف فشار دو درگاه سیلندر و نیروی عملگر مورد بررسی قرار گرفته است. سپس رفتار مدل ارائه شده با مدل سازی ترتیبی چندگانه در جعبه ابزار سیم هیدرولیک نرم افزار متلب مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: عملگر الکتروهیدرواستاتیکی، مدل سازی ریاضی، مدل سازی سیم هیدرولیک، عملکرد عملگر
  • علیرضا مرادخانی، حمیدرضا بهاروندی، مهدی تاجداری صفحات 41-51
    برای تعیین چقرمگی شکست از روش سطح اثر ترک ناشی از آزمون ویکرز در مواد ترد از روش های نو بوده که بتازگی ابداع شده است. در این مقاله به بررسی تجربی معادله حاکم بر این روش پرداخته شده و اثرات ایجاد تراشه در نمونه ها بر روی نتایج و نیز شرایط مرزی حاکم در این روش مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. از اینرو برای تعیین این پارامترها از انواع نانوکامپوزیتها که شامل موادی نظیر Al2O3-NanoSiC، Al2O3-NanoSiC-MgO، B4C-NanoTiB2-Ni-Fe با انواع بارگذاری های مختلف الماس ویکرز استفاده شده است؛ تا گستردگی خواص مکانیکی نمونه های تحت بررسی موجب رسیدن به نتایج دقیقتر مسئله گردد. نتایج نشان دهنده آن بود که نوسانات ناشی از تغییرات میزان بارگذاری، تغییرات خواص مکانیکی ناشی از بکارگیری نمونه های مختلف و مکانیزمهای مختلف رشد ترک موجب ایجاد اختلافاتی ناچیز در یک بازه مشخص برای کاربرد معادله مذکور بود و نیز شرایط مرزی وابسته به آنها را حاصل آورد.
    کلیدواژگان: چقرمگی شکست، مواد ترد، آزمایش ویکرز، نانوکامپوزیت، روش سطح اثر ترک
  • محمد اسماعیل گلمکانی، جواد رضاطلب صفحات 53-66
    در این مقاله رفتار خمشی صفحات مستطیلی گرافن با فرض خواص ارتوتروپیک و بر روی زمینه الاستیک بررسی شده است. بدین منظور معادلات کرنش-جابجایی با فرض تغییر شکل های کوچک و بر اساس تئوری برشی مرتبه اول صفحات بدست آمده و برای در نظر گرفتن اثر مقیاس کوچک، روابط غیرموضعی ارینگن در آنها اعمال شده است. سپس معادلات تعادل بدست آمده، برحسب متغیرهای جابجایی بازنویسی شده و بعد از بی بعد سازی، توسط دو روش عددی تفاضلات محدود و روش عددی دیفرانسیل مربعات گسسته سازی و حل شده اند. در پایان نیز اثر پارامترهای مقیاس کوچک، نسبت طول به عرض، ضخامت صفحه، مقدار بار، خواص زمینه الاستیک و تعداد نقاط در مش بندی بر روی حداکثر خیز بیشینه و نسبت خیز دو مدل صفحات غیرموضعی کیرشهف و میندلین بررسی شده است. نتایج نشان می-دهند که در نظر گرفتن اثر غیرموضعی در تحلیل نانو صفحات از اهمیت بالایی برخوردار است؛ همچنین استفاده از مدل صفحات غیرموضعی میندلین در مقایسه با مدل صفحات غیرموضعی کیرشهف باعث افزایش دقت نتایج مخصوصا در صفحات نسبتا ضخیم می شود.
    کلیدواژگان: خمش، صفحات گرافن، خواص ارتوتروپیک، الاستیسیته غیر موضعی، روش دیفرانسیل مربعات
  • هادی دستورانی، محمدحسن جوارشکیان صفحات 67-81
    در این تحقیق یک روش عددی بر مبنای روش شبکه ی گردابی برای تحلیل آیردینامیکی انواع پیکربندی های هواپیما در جریان مادون صوت توسعه داده شده است. در کار حاضر ابتدا نتایج حاصل از این روش با نتایج تجربی صحه گذاری شده است و سپس تاثیر عدد ماخ و همچنین وجود بالک جلو، موقعیت قرارگیری و ارتفاع بالک نسبت به بال اصلی روی ضرایب آیرودینامیکی مورد بررسی قرار گرفته است. طبق نتایج حاصله با افزایش عدد ماخ ضریب براء افزایش می یابد. همچنین وجود بالک جلو موجب بهبود ضریب و موجب کاهش بار روی بازه ی بال اصلی می گردد. اما تاثیر دنباله های ناشی از بالک جلو روی توزیع بار موجب ناهمگونی آن می گردد. جهت رفع این مشکل بالک جلو و بال اصلی در ارتفاع متفاوتی از هم قرار می گیرند زیرا با هم ارتفاع نبودن بالک جلو و بال اصلی ناهمگونی توزیع بال حل شده و مزیت کاهش بار روی بازه ی بال همچنان حفظ می گردد. کاهش بار روی بازه موجب گاهش گشتاور خمشی می شود. از نتایج مربوط به موقعیت قرارگیری بالک جلو مشخص می شود که فاصله ی بسیار کم بالک از بال اصلی و فاصله ی زیاد از آن مطلوب نبوده و وجود یک فاصله ی مناسب بین بالک و بال اصلی تاثیرات بالک را افزایش داده و بهبود مشخصه های آیرودینامیکی بیشتر می گردد.
    کلیدواژگان: بالک جلو، ضرایب آیرودینامیکی، گردابه نعل اسبی
  • محمدحسن شجاعی فرد، جواد زارع، مجتبی طحانی صفحات 83-95
    لوله حرارتی از وسایل موثر در انتقال حرارت می باشد که از راه های بهبود عملکرد آن، استفاده از نانوسیالات که از پراکنده سازی ذرات با ابعاد نانو در سیال پایه به دست می آید، به عنوان سیال عامل می باشد. در تحقیق حاضر، به مدلسازی عددی عملکرد گرمایی لوله حرارتی استوانه ای هنگام استفاده از نانوسیالات مختلف پرداخته شده است. سه نوع نانوسیال استفاده شده، حاوی ذرات اکسید آلومینیوم، اکسید مس و نقره می باشند که از آب به عنوان سیال پایه استفاده می کنند. اثر تغییر نوع نانوذرات، کسر حجمی و سایز نانوذرات مورد استفاده بر عملکرد گرمایی و توزیع فشار و سرعت در لوله حرارتی مورد بررسی قرار گرفته و نتایج حاصل از نانوسیالات مختلف با یکدیگر، و با نتایج حاصل هنگام استفاده از آب خالص مقایسه شده است. نانوذرات مورد استفاده در سیال پایه باعث بهبود عملکرد گرمایی لوله حرارتی در مقایسه با آب خالص، با کاهش 27/12، 32/12 و 26/13 درصدی مقاومت حرارتی و گرادیان دما در طول لوله حرارتی، برای کسر حجمی 3% و به ترتیب برای نانوذرات اکسیدآلومینیوم، اکسیدمس و نقره با قطر 20 نانومتر، خواهند شد. مشاهده شده است که ذرات با سایز کوچکتر اثر بیشتری بر اختلاف دما در امتداد لوله حرارتی دارند. همچنین مقادیر بهینه کسر حجمی و سایز ذرات جهت افزایش عملکرد لوله حرارتی مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: لوله حرارتی، نانوسیال، مقاومت حرارتی، کسر حجمی
  • نبی جهانتیغ، علی کشاورز، مسعود میرزایی صفحات 97-108
    هدف از این مطالعه، بهینه سازی سیستم گرمایش هیبریدی در یک ساختمان مسکونی برای اقلیم های مختلف در ایران به منظور کاهش اتلافات حرارتی در ساختمان هم زمان با تامین آسایش حرارتی می باشد. دمای خشک، رطوبت نسبی و سرعت جریان هوا از عوامل تاثیر گذار بر آسایش حرارتی بوده که در اقلیم های مختلف، متفاوت می باشند. در سیستم هیبریدی، از سیستم گرمایش جابجایی برای چرخش جریان هوا، تامین رطوبت و گرمایش اولیه تا 10 درجه سلیسیوس و از گرمکن تابشی جهت تامین آسایش حرارتی در اقلیم های مختلف استفاده می شود. برای شبیه سازی، یک مانکن مجازی با ابعاد و شکل فیزیولوژیکی واقعی به صورت ایستاده درون یک اتاق قرار گرفته و جریان اطراف آن حل شده است. برای بررسی میدان جریان، انتقال حرارت و آسایش حرارتی معادلات حاکم حل و مدلK-ε، RNG و Do برای مدل سازی جریان مغشوش و اثرات تابشی استفاده شده است. نتایج این تحقیق در مقایسه با نتایج ارایه شده در سایر مراجع از مطابقت خوبی برخوردار است. تاثیر سرعت، دمای ورودی، دما و سطح گرمکن بر آسایش حرارتی و مقدار بهینه آنها در هر اقلیم تعیین شده است. در سیستم هیبریدی توزیع جریان اطراف شخص همگن شده و در سرعت کمتر ضمن تامین آسایش، میزان اتلافات حرارتی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: گرمایش هیبریدی، آسایش حرارتی، اقلیم های مختلف، انتقال حرارت، کاهش اتلافات حرارتی
  • سیدعلی اطیابی، ابراهیم افشاری صفحات 109-119
    در این مقاله، یک مدل عددی که درک کاملی از اصول اساسی پدیده های انتقال در پیل سوختی غشاء پلیمری با میدان جریان لانه زنبوری فراهم می کند، معرفی شده است. مساله به صورت مدل سه بعدی و حالت پایا در سیستم مختصات کارتزین با استفاده از روش های تک دامنه ای و حجم محدود حل شده است. مدل شامل معادلات دیفرانسیل پاره ای همبسته غیر خطی بقای جرم، بقای مومنتوم، بقای اجزا، بقای بار الکتریکی و بقای انرژی همراه با واکنشهای الکتروشیمیایی است که برای الکترودهای پخش گاز و لایه های کاتالیست در دو سمت آند و کاتد و همچنین ناحیه غشاء معتبر می باشند. در این مدلسازی، نتایجی هم چون توزیع کسر گونه های جرمی، پتانسیل در نواحی مختلف پیل، منحنی عملکرد پیل، توزیع سرعت، و خصوصیات گردابه تشکیل شده در پشت پین ها در مقطع طولی از کانال کاتد بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که افزایش فشار عملکرد، منجر به توزیع بیشتر اکسیژن در الکترود کاتد شده و افزایش نفوذپذیری لایه پخش گاز باعث افزایش یکنواختی توزیع اکسیژن و به تبع آن چگالی جریان می گردد.
    کلیدواژگان: پیل سوختی غشا پلیمری، تخلخل، فشار، میدان جریان لانه زنبوری، دینامیک سیالات محاسباتی
|
  • Mansour Mardalizadeh, Mohammad Reza Soleymani Yazdi, Mohammad Safarkhanian Pages 1-10
    Friction stir welding is a solid state process which is developed by Twi institute in 1991. In present study، lap joint welding of 5456 aluminum alloy sheets were carried out whiles hard working H321 sheet with a thickness of 5 mm was on top of a 2. 5 mm annealed sheet and the simultaneous effect of rotation speed and tool feed rate parameters on microstructure and micro hardness in friction stir welding were investigated. The results show that the friction stir welding causes crush between metal particles، Microstructure homogenization and fine weld beads. The studies showed that increase of rotation speed and reduction of feed rate (increase of welding pitch) causes increase of heat input، vertical flux، grain size and reduction in hardness. With a closer look It was seen that increase in rotation speed from 250 rpm to 750 rpm in constant feed rate and tool angle، increases the grain size from 4. 65 micrometer to 7. 89 micrometer and feed rate with increasing، the grain size reduced from 7. 11 micrometer in speed of 25 mm/min to 4. 77 micrometer in speed of 75 mm/min.
    Keywords: Friction Stir Welding, 5456 Aluminum Alloy, Pressure Vessel, Lap Joint Welding, Metallurgical Properties
  • Pages 11-18
    A7075 aluminum alloy is considered as a high-strength alloy which is used making under-pressure tubes according to ASTM B210M–05 standard. Finding an appropriate model for investigating Bauschinger effect factor in A7075 aluminum alloy behavior plays an important role analyzing the process of autofrettaged tubes. For this purpose، the results of experimental data of uniaxial tension- compression tests have been used. In order to carry out the tests، an Instron servo-hydraulic machine has been used. The samples were made having 12. 5 mm based on ASTM standard E8M-97a. The fact that plastic strain created in these alloys is considered as unloading characteristic، to model the material behavior، the series of these tests on the basis of plastic deformation is done differently. In this research، tests were done at plastic strains up to 4. 3%. Also in this paper، many important problems including the amount of plastic strain on determining Young’s modulus and Bauschinger effect factor were tested. In this research، to determine the amount of tension- compression yield، the amount of offset has been considered as 0. 01%.
    Keywords: Thick walled tubes, Autofrettage process, Bauschinger Effect factor, Material molding, 7075 Aluminum Alloy
  • Pages 19-40
    Hydraulic actuators play an important role in advanced industrial. The automation industry is also widely used electromechanical actuators. Electro-hydrostatic actuators are technology that provide advantage of electromechanical and electro-hydraulic actuators and cover flaws of them. In this paper، first of all، the structure of electro-hydrostatic actuator is described، then the presented models are examined. In the physical behavior، a complete model of electro-hydrostatic actuator is presented. The proposed model includes all factors that affect performance، such as pressure drop between cylinder and pump، nonlinear friction of electrical motor، nonlinear friction between cylinder and piston and inner circuit (include accumulator and check valves). Modeling the impact of factors affecting the performance of the actuator output such as piston rod position، differential pressure between cylinder ports and the force generated by actuator are studied. Finally behavior of proposed model is evaluated by a model that modeled with multiplicity method by Matlab-Simulink-SimHydraulic toolbox.
    Keywords: Electro, Hydrostatic Actuator, Mathematical Modeling, SimHydraulic modeling, Actuator performance
  • Alireza Moradkhani Pages 41-51
    Using surface cracks generated by Vickers test is one of the new and low cost methods for determining the fracture toughness of brittle materials. In this paper، numerical and experimental analysis is performed on the equation related to this new method. The effective of creation of chips، interval of numerical results for determining the surface crack parameters، thickness of micro cracks; elastic-plastic conditions of the specimens in negligible loadings and boundary conditions are discussed. For this research، various composites like as Al2O3-%6NanoSiC، Al2O3 - %12 NanoSiC - %1MgO، Al2O3 - %18NanoSiC - %3MgO، B4C - %8NanoTiB2-%1Ni - %2Fe، B4C - %8NanoTiB2 - %3Ni - %3Fe with different loads are sintered and prepared. This research shows a little difference between the results obtained from the mentioned equation in various loading، different mechanical properties and alternation of mechanism of crack growths. It is also concluded that variation of amount of loading in nano-sizes leads the elastic behavior of the specimens.
    Keywords: Fracture toughness, Brittle Materials, Vickers test, Nanocomposite, Effect of surface crack
  • Pages 53-66
    In this paper، static bending behavior of square orthotropic nanoplate of Graphene، embedded in elastic matrix has been investigated. Based on first-order shear deformation theory of plates and strain-displacement relationships for small deflection theory the equilibruim equatuions are derived. Also، nonlocal continuum theory of Eringen is employed as implementation the small scale effect. Then equilibrium equations are rewrite at displacement parameter and after normalizing، are discretized and solved by differential quadrature and finite difference methods. with comparison study between the results of the mentioned theories، the accuracy and reliability of the present soulotion methodology is verified. Finally، maximum value of deflection has been peresented and influences of the small scale coefficient، width ratio، thickness of plate، load value، elastic matrix properties and mesh point numbers are investigated based on of first-order shear deformation and classical theories. It is concluded that with increase of small scale effects، the values of deflections decrease significantly.
    Keywords: Bending, Graphene Plates, Orthotropic Properties, Nonlocal Elastic, Differential Quadrature Method
  • Pages 67-81
    In this investigation، a numerical method based on potential flow for aerodynamic analysis of different configurations in has been developed. At first، results of this method are validated with experimental data and then، Influence mach number، canard existence، position and height canard than main wing on aerodynamic coefficients has been studied. According to results، with increasing Mach number lift coefficient increases. also، canard existence cause improvement of lift coefficient but the tails by canard impact on the load distribution of main wing and cause reduction and heterogeneity of load distribution. If canard and main wing be not the same height، heterogeneity of load distribution is solved and likewise، advantage of reducing load on wing span is maintained. With reducing the load on the wing span pitching moment is reduced. Results related to canard position show that too low distance and great distance between canard and main wing is not desired. Existence a proper distance between canard and main wing increases effect of canard and improvement aerodynamic characteristics is more.
    Keywords: Canard, Aerodynamic characteristics, Horseshoe vortex
  • Javad Zare Pages 83-95
    Heat pipe is an effective device for heat transferring that using nanofluid، which is prepared by dispersion of nanoparticles in a base fluid، is a way to enhance its thermal performance. In this work، thermal performance of a cylindrical heat pipe while using different nanofluids is simulated numerically. Three kinds of the used nanofluids are consist of aluminium oxide، copper oxide and silver nanoparticles in water base fluid. The effects of variation of the nanoparticles، particle volume fractions and the size of nanoparticles on thermal performance، pressure and velocity distribution in heat pipe are investigated and the results are compared with each other and with that of the pure water. The used nanoparticles in base fluid cause the heat pipe thermal performance to increase in comparison with pure water، such as 12. 27%، 12. 32% and 13. 26% reduction in thermal resistance and temperature gradient along the heat pipe for 3% particle volume fraction and particle diameter of 20 nm for aluminium oxide، copper oxide and silver nanoparticles are observed respectively. It is found that the particles with smaller size have more effect on temperature gradient along the heat pipe. Also optimum amount of particle volume fraction and size of particles for heat pipe performance increment are established.
    Keywords: heat pipe, nanofluid, thermal resistance, volume fraction
  • Pages 97-108
    The aim of this paper is to optimized hybrid thermal system in a residual building for various climates in Iran having thermal comfort and reduce heat losses. Thermal comfort is affected by temperature، humidity and velocity of the air flow. These parameters are different in various climates. The conventional method is used to circulate air flow، to provide the humidity and heat the air in the room around 10℃. than it is raised to the thermal comfort condition by radiant heater. In this simulation a 3D model of a virtual standing thermal manikin with real dimensions is considered. The governing equations for obtaining the thermal comfort condition are numerically solved. K-ϵ، RNG and DO methods are used for turbulence and radiation respectively. The obtained numerical results have a good agreement with the experimental results reported in the literature. The affect of inlet temperature and velocity، temperature and surface of the heater on the thermal comfort and their optimized values are determined in various climates. The results indicate that flow field around the manikin is more uniform in the hybrid system. The thermal comfort occurs in lower temperature and this causes the heat transfer losses to be decreased.
    Keywords: Hybrid Heating, Thermal Comfort, Various Climates, Heat Transfer, Heat Losses Decrease
  • Ali Atyabi, Ebrahim Afshari Pages 109-119
    This paper presents a numerical modeling، provides an improved understanding of the fundamental transport phenomena inside the protone exchange membrane fuel cell with honeycomb flow-field. The problem is stated in a steady-state، three-dimensional model and Cartesian coordinates system by using a single domain and a control volume method. The model consists of non-linear، coupled partial differential equations representing the conservation of mass، momentum، species، charges and energy with electrochemical reactions that are valid for gas diffusion electrodes، catalyst layers and membrane region. The modeling of bidirectional، isothermal and steady problem of PEMFC with honeycomb flow-field provides results concerning the species fraction and potential distribution in different domain. It was found that higher backing layer porosity is favorable to oxygen diffusion and therefore، gives better performance. However، the electrical conductivity is decreased with increasing porosity. The solid potential depends on the catalyst porosity and theelectrolyte potential depends on the catholic pressure.
    Keywords: PEMFC, Porosity, Pressure, Honeycomb flow, field, CFD