فهرست مطالب

مدیریت توسعه و تحول - پیاپی 26 (پاییز 1395)

فصلنامه مدیریت توسعه و تحول
پیاپی 26 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی ملاحسینی، هادی شفیعی*، رضا افتخاری گیفان صفحات 1-12
    در شرایط رقابت دنیای امروزی، بانکداری اینترنتی و کیفیت خدمات الکترونیکی می تواند سازمان را در مواجهه با سایر سازمان ها متمایز سازد. تمرکز بر نقاط کلیدی از بانکداری اینترنتی آن را تبدیل به یک مساله تصمیم گیری چند معیاره می نماید و با توجه به عدم قطعیت موجود در مساله می توان آن را تحت شرایط فازی مورد بررسی قرار داد. هدف این پژوهش؛ شناسایی و رتبه بندی مهم ترین معیارهای کیفیت خدمات الکترونیکی بانکداری اینترنتی در شعب مختلف بانک کشاورزی شهر کرمان می باشد. این پژوهش با توجه به ماهیت آن ؛ توصیفی و با توجه به هدف تعریف شده، از نوع کاربردی است و بر اساس شیوه انجام آن، پیمایشی است . در این پژوهش، موثرترین معیارهای موثر کیفیت خدمات الکترونیکی بانکداری اینترنتی باتوجه به مطالعات محققین پیشین، شناسایی و پس از آن با استفاده از تکنیک DEMATEL عوامل اصلی باهم مقایسه و عوامل با درجه اهمیت کم، حذف شدند و سپس با استفاده از تکنیک ANP ؛ ماتریس وزن دهی شده، تشکیل گردیده و رتبه بندی نهایی صورت گرفته است. نتایج تحقیق پس از تجزیه و تحلیل داده ها ؛ حاکی ازین بود که مولفه های بهبود مستمر با وزن 174/0 و سود با وزن 172/0 بیشترین و مولفه های تماس و پاسخگویی با وزن 063/0کمترین وزن را در میان مولفه های موثر کیفیت خدمات الکترونیکی بانکداری اینترنتی دارا می باشند.
    کلیدواژگان: شناسایی و رتبه بندی، کیفیت خدمات الکترونیکی، بانکداری اینترنتی، DEMATEL و ANP
  • حسین عزیزی *، رضا فرضی پور صائن صفحات 13-23
    تحلیل پوششی داده ها (DEA) یک رویکرد داده ای برای ارزیابی عملکرد مجموعه ای از موجودیت های همتا به نام واحدهای تصمیم گیری (DMUها) است، که عملکرد آنها بر اساس اندازه های متعدد مشخص می شود. تعریف DMU عمومی و انعطاف پذیراست. در مسئله ی مورد نظر ما، DMU به یک فناوری اشاره دارد. انتخاب بهترین فناوری فاز مهمی از انتقال فناوری محسوب می شود. این مقاله پیشنهاد می کند که از «DEA با مرزهای کارآ و ناکارآ» برای انتخاب بهترین فناوری در حضور هر دو نوع داده های اصلی و ترتیبی استفاده شود. در این رویکرد، همزمان کارآیی های خوشبینانه و بدبینانه ی هر فناوری در نظر گرفته می شود. در مقایسه با DEAی سنتی، رویکرد DEA با مرزهای کارآ و ناکارآ می تواند بهترین فناوری را به درستی و به آسانی شناسایی کند. یک مثال عددی کاربرد روش پیشنهادی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، انتخاب فناوری، داده های اصلی و ترتیبی، کارآیی های خوشبینانه و بدبینانه
  • اسماعیل ملک اخلاق، آرمان پورعیسی*، سیدعلی نبی زاده صفحات 25-34
    اهمیت اندازه گیری عملکرد برای سازمان ها مشخص شده است و در بسیاری از آن ها نیز هم اکنون نقش مهمی ایفا می کند. اولویت سازمان های کنونی تضمین هرچه مطلوب تر شاخص های مورد ارزیابی برای بررسی عملکرد افراد است. در این میان عملکرد نیروی فروش شاخص حیاتی و نبض کلیدی عملکرد شرکت در بازار رقابتی است و ارزیابی آن بر اساس شاخص های کلیدی عملکرد حائز اهمیت است. یکی از مدل های ارزیابی عملکرد، تحلیل پوششی داده ها (DEA) است. هدف این مطالعه بررسی عملکرد نیروی فروش بر اساس شاخص های کلیدی عملکرد با رویکرد تحلیل پوششی داده هاست. جامعه آماری این پژوهش شرکت کاله آمل و نمونه ای به تعداد 20 نفر به روش تصادفی ساده از میان کارکنان واحد فروش این شرکت انتخاب گردید. از بین مدل های DEA مدل CCRورودی محور و نرم افزارهای WINGO SB و Excell استفاده گردید. نتایج نشان داد واحدهای 4،7،14،15،17،18 دارای کارایی لازم برای فروش می باشند. همچنین با استفاده از مدل اندرسون پیرسون کاراترین نیرو ها مشخص گردیدند.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، تحلیل پوششی داده ها، شاخص های کلیدی عملکرد، عملکرد فروش، مدل CCR ورودی محور
  • امینه توحیدی، محمد امین ادیبی، علیرضا علی نژاد* صفحات 35-44
    در این تحقیق یک روش دسته بندی داده های غیرقطعی از نوع فازی که از جمله چالش برانگیزترین حوزه های تحلیل داده محسوب می شود، ارائه شده است. در واقع حجم بالا و پیچیدگی روش های تحلیل داده مانع از توسعه روش هایی جهت تحلیل داده های فازی می شود. با این حال در برخی حوزه های دیگر همچون برنامه ریزی ریاضی پیشرفت های چشمگیری در مدل سازی سیستم هایی که داده های فازی از آنها در اختیار است، بدست آمده است و لذا توجهات به سمت بهره گیری از این فرصت در سال های اخیر جلب شده است. به منظور بهره برداری از یافته های تحقیقاتی پیرامون مدلهای ریاضی فازی، در این تحقیق یک روش جدید دسته بندی داده های فازی مبتنی بر تحلیل پوششی داده زمانی که داده ها به صورت جریانی وارد می شوند، ارائه می شود. روش پیشنهادی می تواند با استفاده از به هنگام سازی معیارهایی پیش بینی دسته ی داده های فازی به دسته بندی داده هایی بپردازد که در طول زمان تغییراتی در الگوی رفتاری آنها بوجود می آید. روش جدید توسط داده های شبیه سازی شده مورد آزمون قرار گرفته و نتایج نشان دهنده ی قابلیت این روش در مواجه با شرایط غیرقطعی و متغیر است.
    کلیدواژگان: دسته بندی، داده های فازی، تحلیل پوششی داده ها، برنامه ریزی ریاضی، جریان داده
  • فخرالسادات نصیری ولیک بنی*، سمیرا شایگانی منیع صفحات 45-51
    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین ساختار سازمانی و توسعه سازمانی بود. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی بوده که جامعه آماری آن را کلیه کارکنان دانشگاه بو علی سینا به تعداد 777 نفر در سال 1393تشکیل دادند. با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای-نسبی و بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد260 نفر(196 نفر مرد و 64 نفر زن)انتخاب شدند. جهت گردآوری داده های مورد نیاز از دو پرسشنامه ساختار سازمانی فرنک و توسعه سازمانی پیتر و کراوفورد استفاده شد. برای به دست آوردن روایی پرسشنامه ها از روایی محتوایی و صوری استفاده شد. ضریب پایایی نیز از طریق آلفای کرونباخ به ترتیب 87/0 و 95/0برآورد گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی همچون کالموگروف-اسمیرونوف، ضریب همبستگی پیرسون، آزمونt، تحلیل واریانس و رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد که بین ساختار سازمانی و توسعه سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد. و همچنین به جز بعد پیچیدگی ابعاد رسمیت و تمرکز هم با توسعه سازمانی رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، رسمیت، پیچیدگی، تمرکز و توسعه سازمانی
  • کیوان شاهقلیان*، مجتبی زرآبادی پور صفحات 53-58
    در دو دهه اخیر، دانشمندان اذعان داشتند که موفقیت سازمان ها به میزان تاکید و توجه آن ها به دانش مرتبط است. در حقیقت، برخورد هوشمندانه با منابع دانش، عاملی مهم و موثر در موفقیت سازمان ها به شمار می رود. این مساله بسیاری از سازمان ها را بر آن داشته تا دانش خود را مدیریت کرده و آن را به بهترین شکل ممکن مورد استفاده قرار دهند. یکی از روش های مهم در مدیریت دانش بکارگیری انجمن های خبرگی می باشد که به گروهی از افراد با منابع و روابط پویا که گردهم جمع می آیند تا دانش را با هدف افزایش یادگیری و ایجاد ارزش مشارکتی به نفع گروه به مشارکت گذاشته و استفاده نمایند، نام برده می شود. شناسایی عوامل کلیدی موفقیت انجمن های خبرگی می تواند به سازمان ها در پیشبرد اهدافشان کمک کند. شناخت این عوامل موفقیت می تواند سازمانها را در نیازسنجی، برنامه ریزی، اجرا و پیاده سازی مدیریت دانش یاری دهد.در این تحقیق بر آن شدیم تا به ارائه ی مدلی جهت ارزیابی عوامل موفقیت انجمن های خبرگی با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی فازی در شرکت های دانش بنیان گروه مپنا بپردازیم. به عبارت دیگر هدف اصلی تحقیق حاضر شناسایی و اولویت بندی عوامل موفقیت انجمن های خبرگی با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی فازی در شرکت های دانش بنیان می باشد. پس از بررسی ادبیات موضوع و انجام کار میدانی پانزده عامل در موفقیت انجمن های خبرگی تاثیر گذار بودند که در چهار گروه کلی به این ترتیب رتبه بندی شدند: رتبه اول : عوامل مدیریتی و منابع انسانی، رتبه دوم : عوامل سازمانی، رتبه سوم : عوامل فناوری و تکنولوژیکی و رتبه چهارم : عوامل مالی و اقتصادی .
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، انجمن های خبرگی، شرکت های دانش بنیان، تصمیم گیری چند معیاره، FAHP
  • حسام زندحسامی*، نرگس بیات صفحات 59-69
    یک مدل کسب وکار موفق، نشان دهنده یک راه بهتر نسبت به گزینه های موجود است که می تواند ارزش بیشتری را به یک گروه مجزا از مشتریان پیشنهاد کرده و منافع بیشتری را به شرکت بازگرداند. سهم قابل توجهی از موفقیت شرکت های دانش بنیان به طرح ریزی مدل کسب وکار آنها مرتبط می شود، از اینرو در این مقاله ضمن شناسایی شاخص ها و الگوهای موجود تلاش شده است تا با معرفی انواع مدلهای کسب وکار، مدل مناسب برای شرکتهای دانش بنیان مستقر در مراکزرشد شناسایی شود. پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر روش از نوع توصیفی-پیمایشی می باشد، که پس از بررسی الگوهای موجود و همچنین بررسی شاخص ها و معیارهای لازم جهت انتخاب یک مدل کسب وکار، مدل های مختلف از نظر دارا بودن این معیارها با هم مقایسه شده اند. با توجه به ماهیت و بدیع بودن این حوزه پژوهشی از روش های تصمیم گیری گروهی استفاده شده و نظر خبرگان در این باره از طریق مصاحبه و پرسشنامه جمع آوری گردیده است. با استفاده از تکنیک هایAHP وتاپسیس به ترتیب به وزن دهی به شاخص ها و رتبه بندی مدل ها پرداخته شده است. در نهایت با استفاده از روش دیماتل اثرسنجی هر یک از شاخص ها بررسی گردیده است. پس از بررسی و تحلیل نظرات خبرگان از میان مدل های کسب شده از ادبیات موضوع شش مدل برمبنای نه شاخص مورد تحلیل قرار گرفته و مدل STOF به عنوان مدل برتر انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: مدل کسب و کار، مراکز رشد، شرکت های دانش بنیان، تصمیم گیری گروهی
  • مهتاب نبی بیدهندی، غلامحسن شیردل* صفحات 71-80
    سازمان ها و ادارات یکی از ارکان اصلی در جامعه انسانی هستند و مدیریت و رهبری در سازمان از مهمترین شاخصهای ادامه حیات و یا نابودی آنها می باشد. با توجه به اهمیت رقابت در سازمانها، مدیران باید بتوانند مناسب ترین شیوه را برای سازمان خود برگزینند تا زودتر از رقیبان به اهداف برسند . سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که آیا یادگیری تجربی تاثیری در مدیریت و عملکرد سازمانها دارد؟ یکی از روش های موثر در یادگیری تجربی استفاده از شبیه سازی می باشد.زیرا شبیه سازی امکان بررسی راه های مختلف و نتایج آنها را با صرف کمترین هزینه، ریسک و زمان در اختیار کاربران قرار می دهد.شبیه سازی شطرنج به عنوان یکی از مستقیم ترین روش ها برای استفاده از مدل یادگیری تجربی است، زیرا شبیه سازی شطرنج فرصت هایی را برای کاربرد تعدادی از ابزارهای مدیریت فراهم می سازد.در این پژوهش، برای بکارگیری مبانی و متد شطرنج و بررسی تاثیر آن بر روی سازمان و عملکردش، با در نظر گرفتن اهداف و منابع سازمان های بزرگ (منابع انسانی) و موانع موجود در رسیدن به این اهداف و قرار دادن این پارامترها در قالب مهره های شطرنج (با توجه به اهمیت پارامترهای سازمانی )بازی های مختلفی را طراحی کرده و پس از پیاده سازی این سناریو ها(بازی ها) در نرم افزار شبیه ساز Arena، مناسب ترین سناریو برای رسیدن به اهداف سازمانی استخراج و برای سازمان پیاده سازی می شود.در نهایت مناسب ترین سناریو، سناریویی با بیشترین امتیاز و کمترین تعداد حرکات در بازی شطرنج می باشد.
    کلیدواژگان: یادگیری تجربی، مدیریت، شبیه سازی شطرنج
|
  • Ali Mollahosseini, Hadi Shafiee *, Reza Eftekhari Gifan Pages 1-12
    In today's competitive world, internet banking and electronic service quality can differentiate organization in the face of other organizations. Focus on key areas of internet banking transform it into a multi-criteria decision problem and due to uncertainty on the issue, it can be examined under fuzzy condition. The research aims to identify and rank the most important quality criteria for e-banking services in various branches of Keshavarzi Bank in Kerman city. Considering the nature of the study; it is descriptive and according to the defined purpose, is practical and according to methods of carrying out is surveying. In this study, the most effective measures of e-banking services quality, according to previous studies, identified and then, the main factors compared using DEMATEL technique and the agents with low degree of importance were excluded. Afterwards, weighted matrix formed using ANP and the final ranking was done. The results of analysis of data were suggested that components of the continuous improvement and profits have maximum weight (0.174 and 0.172 respectively) while call and response components have minimum of one (0.063) among the effective components of e-banking quality of electronic service.
    Keywords: Identifying, Ranking, Electronic of Quality Services, Internet Banking, DEMATEL, ANP
  • Hoosen Azizi *, Reza Farzipoor Saen Pages 13-23
    Data envelopment analysis (DEA) is a data-oriented approach for evaluating the performance of a set of peer entities called Decision making units (DMUs) whose performance is characterized by multiple measures. The definition of a DMU is generic and flexible. In our case, DMU refers to a technology. Selection of the best technology is an important phase for technology transfer. To selection the best technologies in the presence of both cardinal and ordinal data, this paper proposes an innovative approach, which is based on DEA. This paper proposes to use “DEA with efficient and inefficient frontiers” for selection of the best technology in the presence of both cardinal and ordinal data. In this approach, optimistic and pessimistic efficiencies of each technology are considered simultaneously. Compared with the traditional DEA, the DEA approach with efficient and inefficient frontiers can identify the best technology easily and accurately. A numerical example demonstrates the application of the proposed method.
    Keywords: Data Envelopment Analysis, Technology Selection, Cardinal, Ordinal Data, Optimistic, Pessimistic Efficiencies
  • Esmaeel Malekakhlagh, Arman Poureisa *, Sayyed Ali Nabizadeh Pages 25-34
    An important of performance measurement specified for organizations and already it is playing an important role in many of them. The current priority of organizations is ensure more favorable evaluation indicators to evaluate the performance of individuals. In the meantime sales force performance is crucial indicators and pulse key in competitive market and evaluating of it on KPI is important. One of the models of performance evaluation is data envelopment analysis (DEA). The purpose of this study was to evaluate the performance of the sales force with the DEA. The population of this study is Kale Company of Amol and sample of this is 20 number chosen by simple random sampling of the employees of sales department. Input oriented CCR model of DEA models was chosen and WINGO SB and Excell software were used. The results show that unit of 4, 7, 14, 17 & 18 are efficient for sale. Also by using the AP model most efficient personnel were identified.
    Keywords: Data Envelopment Analysis, KPI, Performance Evaluation, Sales Performance
  • Amineh Tohidi, Mohammad Amin Adibi, Alireza Alinezhad * Pages 35-44
    In this research, a new fuzzy streaming data classification method is presented. Fuzzy data classification is one of the most challenging areas in data analysis due to high-volume and sophisticated computation engaged in data analysis techniques. However, in some other areas such as mathematical programming, great achievements are obtained in modeling of systems measured by fuzzy data. So, in this research classification based on data envelopment analysis (DEA) is selected to handle fuzzy data classification. On the other hand, the proposed method can be applied for dealing with streaming data by using an updating schema. This feature makes the proposed method suitable for non-stationary environment in which data pattern varies over the time. Experiments using simulated data demonstrate the capability of the proposed method in dealing with uncertain and non-stationary environment.
    Keywords: Classification, Fuzzy Data, Data Envelopment Analysis, Mathematical Programming, Streaming Data
  • Fakhrossadat Nasiri Valyk Beny *, Samira Shigani Mani Pages 45-51
    The main objective of this study was to investigate the relationship between organizational structure and organizational development in Bu Ali Sina University .Research methodology is descriptive and the correlation of structural is equation modeling. Statistical population included all of the employees using random stratified sampling- relative -260 was selected as the sample According to kergcie and Morgan table. Two questionnaires were used for data collection, including1: Frank organizational structure Questionnaire, 2. Peiter and cerafourd Organizational development Questionnaire. Reliability coefficient of through Cronbach's alpha was estimated respectively %95 and %87. Data were analyzed by descriptive statistics, Spearman correlation coefficient, t-test, and regression. The data collected were analyzed using statistical SPSS. Regression Analysis indicates the following results.1. There is a significant relationship between organizational structure and organizational development. Also, there is a significant relationship between the dimensions of Recognition and focus and organizational development, Except for complexity
    Keywords: Organizational Structure, Bu Ali Sina University, Organizational Development
  • Keyvan Shahgholian*, Mojtaba Zarabadi Pour Pages 53-58
    In the last two decades, scientists noted that the success of an organization linked to the emphasis of knowledge. In fact, dealing intelligently with knowledge resources, is important and influential factor in organizational success. This has prompted many organizations to manage their knowledge and used it to the best possible day. Identify key success factors of communities of practice can help organizations advance their goals. Understanding these factors can successfully organizations in needs assessment, planning, execution and implementation of knowledge management help.The aim of this study is to identify and prioritize communities of practice success factors using fuzzy hierarchical analysis technique is a knowledge-based companies in Mapna Group. After reviewing the literature and conducted fieldwork fifteen influential factors in the success of communities of practice who thus were ranked into four major groups: First: management and human resources, second: organizational factors, Third: technological factors and technological and fourth: financial and economic factors.
    Keywords: Knowledge Management, Communities of Practice Based, Enterprises Knowledge base, Multi, Criteria Decision, FAHP
  • Hesam Zand Hesami*, Narges Bayat Pages 59-69
    A successful business model, demonstrates a better way than existing options which can offer more value to a distinct group of customers and bring greater benefits to the company. Significant contributions to the success of knowledge-based companies linked to design their business models, so in this article we have tried to identify indicators and patterns by introducing a variety of business models, identify the suitable model for companies located in development centers. The aim of the present study is an applied research in terms of descriptive-survey, that after an examination of different conceptual models as well as the criteria for selecting an appropriate business model of knowledge-based companies were compared patterns and models in terms of these criteria. Due to the nature and originality of this research field used the group decision-making methods and were collected the experts opinion on the subject through interviews and questionnaires. Using AHP and TOPSIS techniques to be explored in order to index and rank weighting models. Finally, using DEMATEL Evaluating each of the parameters studied. After analyzing the comments of some of the business models of literature have been analyzed and ranked six models based on nine indicators. STOF model was selected as the best model.
    Keywords: Business Model, The Growth of Knowledge, Based companies, Group Decision, Making
  • Mahtab Nabi Bidhendi, Gholamhassan Shirdel * Pages 71-80
    Organizations and offices are one of the main principles in human society. Management and leadership are among the most important indices of survival and destruction in organizations. Given the importance of competition among organizations, managers should select the most appropriate method in order to achieve their goals earlier than rivals. The question raised in this regard is whether experiential learning influences the management and performance of organizations. One of the effective methods for experiential learning is simulation because it provides users with the opportunity to investigate different solutions and results at the lowest risk and cost and in the shortest time. chess simulation is thought to be one of the most direct methods to use experiential learning model because it creates opportunities to use a number of management tools. Employing chess principles and methods and investigating the relevant impacts on organization and performance, the goals and resources of large organizations (human resources) and barriers to the achievement of goals were taken into account in this study. The parameters were considered to be chess pieces (according to the importance of organizational parameters), and different games were designed. After implementing the scenarios (games) in Arena, the most appropriate scenario was extracted and implemented to achieve organizational goals. Finally, the best scenario would be the one having highest score and lowest number of moves in the game of chess.
    Keywords: Experiential Learning, Management, Chess Simulation