فهرست مطالب

فصلنامه بورس اوراق بهادار
پیاپی 13 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد سلطانی صفحه 5
    حقی که ادعا شود اما اثبات نشود، مانند حقی است که وجود ندارد. دلایل اثبات دعوا، وسایلی هستند که در محکمه قابل استناد بوده و قادرند صحت ادعای مدعی را با رعایت شرایط قانونی اثبات کنند و به همین جهت باید از ویژگی های معینی همچون امضاء، اصالت، دستیابی، تمامیت و دقت برخوردار باشند. داده پیام و امضای الکترونیکی نیز در حقوق ایران با تصویب قانون تجارت الکترونیکی در زمره ادله اثبات دعوا و بویژه اسناد قرار گرفته و در صورتی که از ارزش اثباتی لازم برخوردار باشد، می تواند دعوا را ثابت نماید. با تصویب این قانون و مقرراتی که بر مبنای آن در بازار اوراق بهادار انجام معاملات برخط اوراق بهادار و دریافت تلفنی سفارشات اجرایی شده، امروزه این معاملات و سفارشات الکترونیکی هرچند بر مبنای امضای الکترونیکی عادی و نه مطمئن عمل می کنند، در محضر مراجع قضایی با اطمینان خاطر بالایی قابل اثبات هستند.
    کلیدواژگان: اثبات، داده پیام، امضای الکترونیکی، معاملات برخط اوراق بهادار، دریافت تلفنی سفارش معاملات
  • ناهید مالکی نیا، حسین عسگری آلوج صفحه 41
    یکی از جدیدترین معیارهای ارزیابی عملکرد شرکتها معیار ارزش افزوده اقتصادی (EVA) است. طبق این معیار ارزش یک شرکت به دو عامل بستگی دارد، بازده و هزینه سرمایه به کار گرفته شده در شرکت. این تحقیق به بررسی میزان همبستگی میان معیارهای مرتبط با ارزش افزوده اقتصادی EVA) 3REVA، 4MVA، 5) و ارزش ذاتی شرکتها و مقایسه آن با میزان همبستگی میان هزینه سرمایه و ارزش ذاتی شرکتهای فعال پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. همچنبن بررسی می کند که کدامیک از معیارهای مرتبط با ارزش افزوده اقتصادی جهت ارزیابی عملکرد شرکت مناسبتر بوده و همبستگی بیشتری با ارزش ذاتی شرکت دارد. جهت پاسخگویی به این سوال 110 داده سال – شرکت های فعال پذیرفته شده در بورس اوراق بهادارتهران انتخاب و تجزیه و تحلیل آماری انجام شد. نتایج تحقیق نشان می دهدکه بین معیارهای ارزش افزوده اقتصادی و ارزش افزوده بازار با ارزش ذاتی شرکت رابطه معنی-داری وجود دارد. همچنین ارزش افزوده بازار رابطه قوی تری با ارزش ذاتی شرکت دارد.
    کلیدواژگان: هزینه سرمایه، معیارهای مرتبط با ارزش افزوده اقتصادی، ارزش ذاتی شرکت
  • بهمن بنی مهد صفحه 59
    این پژوهش برخی از عوامل تاثیرگذار بر صدور گزارش حسابرسی مقبول طی یک دوره زمانی 7 ساله از سال 1380 الی 1386 را در 56 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار می دهد. روش تحقیق از نوع همبستگی و با استفاده از رگرسیون لجستیک انجام شده است. یافته های پژوهش دلالت بر این موضوع دارند که صدور گزارش حسابرسی مقبول بیشتر تحت تاثیر عواملی چون عملکرد مدیر، تغییر مالکیت، خصوصی بودن حسابرسی، گزینش اظهار نظر، تغییر حسابرس از یک موسسه حسابرسی خصوصی به موسسه حسابرسی خصوصی دیگر و اندازه شرکت مورد رسیدگی حسابرس می باشد. از میان متغیرهای بالا، همه متغیرها به غیر از اندازه شرکت مورد رسیدگی حسابرس، رابطه ای مستقیم با احتمال صدور گزارش حسابرسی مقبول دارند. خصوصی بودن حسابرسی، منجر به افزایش تغییر حسابرس در میان شرکتهای نمونه پژوهش شده است. در ضمن، هم زمان با افزایش در تغییر حسابرس، اظهار نظر مشروط در گزارش های حسابرسی کاهش و در عوض، اظهار نظر مقبول افزایش یافته است. این موضوع بیانگر آن است که خصوصی بودن حسابرسی، استقلال حسابرس را کاهش و باعث افزایش پدیده گزینش اظهارنظر به ویژه بعد از تشکیل جامعه حسابداران رسمی شده است. نتایج این پژوهش، نشان می-دهد هرچه رقابت و خصوصی سازی در بازار حسابرسی افزایش می‎یابد، صدور گزارش حسابرسی مقبول افزایش می‎یابد.
    کلیدواژگان: گزارش مقبول حسابرسی، خصوصی سازی حسابرسی، گزینش اظهار نظر، تغییر حسابرس
  • غلامرضا جلالی نایینی، سید محمد هاشمی نژاد، محسن ثنایی اعلم، سید بابک ابراهیمی صفحه 87
    یکی از سیاست های حمایتی که با هدف کاهش ریسک سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار اعمال می شود، مقررات محدودیت نوسان است. مدافعان این مقررات معتقدند که اعمال این مقررات نوسانات قیمت سهام را کاهش داده و مانع عکس العمل بیش از اندازه سهامداران می شود. از طرف دیگر، منتقدان بر این باورند که مقررات محدودیت نوسان باعث افزایش نوسان ها در روزهای آتی شده و با جلوگیری از رسیدن سریع قیمت سهام به قیمت تعادلی، کارآیی بورس اوراق بهادار را کاهش می دهد. در این مقاله، تاثیر مقررات محدودیت نوسان بر کارآیی بورس اوراق بهادار تهران از دو جنبه تاخیر در رسیدن به قیمت واقعی و تاثیر آن بر واکنش بیش از اندازه سرمایه گذاران بررسی شده است. بر اساس نمودارهای خودهمبستگی، بازده-های روزانه خودهمبستگی مثبت دارند که نشان از روند کند انعکاس اخبار و اطلاعات جدید در بازار و به تبع آن عدم کارآیی بازار دارد آزمون های آماری نشان می دهد که مقررات حد نوسان قیمت، با ایجاد تاخیر در رسیدن سهام به قیمت تعادلی خود، ادامه تغییر قیمت را به روزهای بعد منتقل کرده است. بنابراین، این مقررات با کندکردن روند انعکاس اخبار روی قیمت سهام، خودهمبستگی مثبت بازده ها را تشدید، و لذا کارآیی بازار را کاهش داده است. در ضمن، شواهد معنی داری مبنی بر تاثیر این مقررات بر واکنش بیش از اندازه سرمایه گذاران مشاهده نشده است. همچنین طبق نتایج مدل GARCH-M جهت در نظرگرفتن ناهمسانی واریانس شرطی، کارآیی در بورس اوراق بهادار تهران بعد از اعمال مقررات محدودیت نوسان کاهش.
    کلیدواژگان: کارایی، قانون محدودیت نوسان، خودهمبستگی، بورس اوراق بهادار تهران
  • فرزین رضایی، خدیجه عیدان ترک زاده، ناصر نصیری صفحه 113
    در این پژوهش تاثیر متغیرهای ساختار مالکیت (مالکیت نهادی، مالک عمده، سهام شناور آزاد) و همچنین اثر تعاملی این متغیرها بر نسبت تقسیم سود در صنایع مختلف بررسی شده است. آزمون فرضیه های تحقیق به کمک تجزیه و تحلیل رگرسیون چندگانه با استفاده از روش حداقل مربعات تلفیقی (PLS) و روش حداقل مربعات تعمیم یافته (GLS) از طریق داده های ترکیبی انجام شده است. در این تحقیق تاثیر متغیرهای مستقل بر سود تقسیمی به دو صورت مورد بررسی قرار گرفته است، تاثیر هر کدام از متغیرها به طور جداگانه برسود تقسیمی با استفاده از روش حداقل مربعات تلفیقی و تاثیر تعاملی متغیرهای ساختار مالکیت به همراه نوع صنعت به عنوان متغیر مجازی را بر سود تقسیمی با استفاده از روش حداقل مربعات تعمیم یافته مورد ارزیابی قرارداده است. جامعه آماری مورد بررسی کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در محدوده زمانی بین سال-های 1383 تا 1387، به استثناء شرکت های سرمایه گذاری و واسطه گری مالی می باشد. در نهایت تعداد 65 شرکت که کلیه اطلاعات مورد نیاز در مورد آنها در دسترس بود مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان داد که از بین متغیرهای ساختار مالکیت، مالکان نهادی و سهام شناور آزاد ارتباط معنی دار با سود تقسیمی دارند و همچنین تاثیر تعاملی ساختار مالکیت بر سیاست تقسیم سود در صنایع مختلف معنی دار و متفاوت می باشد و از این رو متغیر نوع صنعت می تواند اثر تعدیل کننده ای بر رابطه بین متغیرهای ساختار مالکیت و سیاست تقسیم سود داشته باشد.
    کلیدواژگان: ساختار مالکیت، مالکان نهادی، سهام شناور آزاد، سیاست تقسیم سود، حداقل مربعات تعمیم یافته(GLS)
  • غلامحسین مهدوی، محمد منفرد مهارلویی، فهیمه ابراهیمی صفحه 135
    براساس ادبیات تئوری نمایندگی، با افزایش تعارضات نمایندگی، تمایل واحدهای اقتصادی به انتخاب موسسات حسابرسی مستقل افزایش می یابد. از این رو، در این پژوهش با استفاده از نمونه ای شامل 711 مشاهده سال-شرکت طی سال های 1380 الی 1388، تاثیر ساز و کار های حاکمیت شرکتی بر انتخاب موسسات حسابرسی به وسیله شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق از مدل رگرسیون لجستیک با استفاده از داده های ترکیبی (ادغام شده)استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش بیانگر این است که بین درصد مالکیت نهادی و تمرکز مالکیت با اندازه حسابرس رابطه معنی دار و مثبت وجود دارد. با این وجود، نتایج مربوط به متغیرهای درصد اعضای غیرموظف هیات مدیره و نسبت بدهی نشان دهنده این است که ترکیب هیات مدیره و نقش نظارت اعتباردهندگان تاثیر معنی داری بر اندازه حسابرس منتخب ندارد. نتایج مربوط به متغیرهای کنترلی نیز بیانگر این است که بین متغیرهای نسبت گردش دارایی ها و اندازه شرکت با اندازه موسسه حسابرسی منتخب رابطه معنی دار و مثبت و بین متغیر نسبت گردش دارایی ها و اندازه موسسه حسابرسی منتخب رابطه معنی دار و منفی وجود دارد. با این وجود، نتایج مربوط به متغیر بازده دارایی ها و از متغیرهای مجازی صنعت بیانگر این است که به طور کلی، اندازه حسابرس منتخب در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تحت تاثیر این متغیرها قرار ندارد.
    کلیدواژگان: نظام راهبری شرکتی، اندازه موسسه حسابرسی، سازمان حسابرسی، ساختار مالکیت
  • احمد یعقوب نژاد، فریدون رهنمای رودپشتی، علی ذبیحی صفحه 157
    در این تحقیق، تاثیر معیارهای نظام راهبری شرکتی بر نقدشوندگی سهام در بورس اوراق بهادار تهران مورد آزمون قرار گرفت. نمونه آماری پژوهش شامل 72 شرکت در طی دوره زمانی1383 الی 1387 بوده است. در این تحقیق از مدل آمیهود به عنوان معیار نقدشوندگی سهام استفاده و از بین معیارهای مختلف نظام راهبری شرکتی، چهار معیار شامل میزان مالکیت نهادی، تمرکز مالکیت، نسبت اعضای غیر موظف هیئت مدیره و تصدی همزمان دوپست رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل به عنوان معیارهای نظام راهبری شرکتی انتخاب و رابطه ی آن ها با نقدشوندگی سهام آزمون شد. برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون چندمتغیره با استفاده از داده های تلفیقی استفاده گردیده است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که بین میزان مالکیت نهادی و نسبت اعضای غیرموظف هیئت مدیره و نقدشوندگی سهام رابطه مثبت معنی داری وجود دارد. و بین تمرکز مالکیت و تصدی همزمان دوپست رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل و نقدشوندگی سهام رابطه ی منفی معنی-داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: نظام راهبری شرکتی، نقدشوندگی سهام، عدم تقارن اطلاعاتی، اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام
  • احمد احمدپور، مرضیه نیک زاد صفحه 175
    سفته بازان، آربیتراژرها و پوشش دهندگان ریسک از جمله فعالان بازارهای آتی می باشند، که هر یک بر اساس نیاز و هدف خود فعالیت خاصی را انجام می دهند. تفاوت بین قیمت های بازار نقد و آتی و نوع ارتباط بین این دو بازار از جمله مسائل مهم برای این فعالان اقتصادی می باشد. برای یافتن این اطلاعات باید به بررسی روند قیمتی در بازار نقد و بازار آتی و ارتباط این دو قیمت با یکدیگر پرداخت و بر اساس مدل برآورد شده، بهترین پیش بینی قیمتی را انجام داد. بدین منظور نوع رابطه بین دو بازار نقد و آتی سکه طلا در ایران، به دلیل اینکه تنها قرارداد آتی فعال در بازار آتی می باشد، مورد بررسی قرار گرفت. برای این کار با توجه به ماهیت داده ها از دو روش گارچ دو متغیره و آزمون یوهانسون استفاده و ارتباط قیمت در دو بازار نقد و بازار آتی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در نهایت با توجه به نتایج آزمون یوهانسون، وجود یک رابطه بلندمدت بین قیمت های بازار نقد و قیمت های بازار آتی سکه طلا در ایران و همچنین شواهدی مبنی بر اینکه بازار آتی هدایت کننده بازار نقد می باشد، به دست آمد.
    کلیدواژگان: قرارداد آتی، بازار نقد، بازارآتی، دارایی پایه
  • جعفر باباجانی، قاسم بولو، علی عالی زاده صفحه 191
    در این مقاله نقش فرصت های سرمایه گذاری به عنوان عاملی تعیین کننده در میزان اهمیت نسبی جریان نقدی عملیاتی و اقلام تعهدی برای مقاصد ارزشیابی شرکت ها مورد بررسی قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل های ارائه شده بر پایه سه دیدگاه مطرح در حوزه حسابداری و مالی، یعنی «فرضیه اطلاعات مربوط به رشد»، «فرضیه منابع مالی داخلی» و «فرضیه معیار دچار اخلال»، صورت گرفته است. برای آزمون فرضیه های تحقیق از اطلاعات 90 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سال های 1382 تا 1387 استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد با افزایش فرصت های سرمایه گذاری، از ارتباط ارزشی جریان نقدی عملیاتی و اقلام تعهدی سود کاسته می شود. کاهش ارتباط ارزشی جریان نقدی عملیاتی و اقلام تعهدی را می توان به نقص های موجود در شیوه های عملیات حسابداری نسبت داد. همچنین نتایج تحقیق نشان می دهد با افزایش فرصت های سرمایه گذاری، ضریب واکنش سود ابتدا کاهش و سپس افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: فرصت های سرمایه گذاری، جریان نقدی عملیاتی، اقلام تعهدی، ارتباط ارزشی
  • موسی بزرگ اصل، حمیدرضا شایسته مند صفحه 213
  • حسین اعتمادی، کوروش امیرخانی، محبت رضایی صفحه 235
    یک از وظایف شرکت ها انتشار اطلاعات مالی و غیرمالی در مقاطع زمانی مختلف است. مدیران، اعتباردهندگان، سرمایه گذاران و سایر استفاده کنندگان از اطلاعات افشاشده از طریق گزارشات مالی برای قضاوت درخصوص عملکرد عملیاتی و وضعیت مالی شرکت استفاده می کنند. تحقیقات مختلف نشان می دهد که یک افشای خوب، دقت پیش بینی تحلیل گران از سودهای سال های بعدی را بهبود می بخشد. شرکت ها اطلاعات را یا به صورت اجباری یا به صورت اختیاری افشا می کنند. سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان متصدی بازار سرمایه، قوانین و مقررات را تهیه نموده و همه شرکت های پذیرفته شده در بورس ملزم به رعایت کامل الزامات افشای اجباری هستند. حال این سوال مطرح می شود که آیا این افشای اجباری، رابطه بین بازده سهام جاری و سودهای آتی را بهبود می بخشد و اطلاع دهندگی بیشتری برای سهامداران فراهم می کند. با استفاده از شاخص افشای محاسبه شده توسط سازمان بورس و اوراق بهادار و اطلاعات مربوط به نمونه ای متشکل از 151 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 1381 تا 1388 این موضوع مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که افشاهای صورت گرفته در گزارش های شرکت ها حاوی محتوای اطلاعاتی درباره سودهای آتی بوده و سرمایه گذاران از این اطلاعات افشاشده در تصمیم گیری هایشان استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: افشا، بازده سهام، سودهای آتی، اطلاع دهندگی
  • علی ثقفی صفحه 253
    در این مقاله، براساس برخی مطالعات خارجی نظیر فرانکل و همکاران (Francle، et al.، 1998)، علی و همکاران (Ali، et al.، 2003) و سای (Xie، 2004)، با معرفی مفهوم «همگرایی قیمت و ارزش ذاتی»، به بررسی اثربخشی ساز و کار گزارشگری مالی برون سازمانی، با تاکید بر قاعده سرمایه گذاری مبتنی بر نسبت ارزش ذاتی به قیمت سهام (از این پس نسبت) پرداخته ایم. بدین منظور، تعداد 87 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1378 تا 1386 مورد بررسی و آزمون قرار گرفته است. نتایج کسب شده، حاکی از همبستگی نسبت و بازده آتی سهام (اعم از عادی یا غیرعادی) است و با توجه به تمرکز بازدهی سهام، در طبقه سهام همگرا از نظر قیمت، عامل اصلی کسب بازدهی غیرعادی مذکور، همگرایی قیمت و ارزش ذاتی سهام تعیین گردید. همبستگی بین اطلاعات حسابداری و گزارشگری مالی و تغییرات قیمت بازار سهام نیز، مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان می دهد، اطلاعات مزبور، در شکل گیری عرضه و تقاضای بازار و به تبع آن تغییرات قیمت سهام، موثر است. نتایج حاصل از مقایسه میانگین زیرگروه های نمونه آماری، حاکی از آن است که بازده حاصل از قاعده خرید و نگهداری ساده، در مجموع بیش از بازده حاصل از قاعده سرمایه گذاری است و میانگین بازده سهام همگرا از نظر قیمت نسبت به سایر زیرگروه ها بیشتر است.
    کلیدواژگان: همگرایی قیمت و ارزش ذاتی، نسبت، قیمت گذاری نادرست، قاعده سرمایه گذاری، مدل سود باقیمانده
|
  • Mohammad Soltani Page 5
    A right which is claimed but can not be proved is equal to "no right". Evidences are the means which can be presented to the Court and prove the validity of the claim under the legal requirements; so, they should require specified characteristics such as signature, originality, accessibility, integrity and accuracy. Following the approval of the Electronic Commerce Act, in Iranian legal system, data message and electronic signature have also been regarded as evidence and especially accepted as "documentary evidence". Hence, if they have the required trustworthy, they can prove the claim. Following the approval of this Act and other regulations under which, the online trading and receipt of phone orders have been implemented in the securities market, currently these transactions and electronic orders can be proved before the judicial authorities with high assurance, although under ordinary not secure electronic signature.
  • Nahid Maleki Niya, Hossein Asgari Page 41
    One of the latest firm performance assessment measures is economic value added. Based on this measure, firm value depends on two factors: capital return and cost of capital. This research studies the correlation between criteria's related to economic value added (EVA, REVA, MVA) with the intrinsic value of companies and comparison with the correlation between the other variable (cost of capital) with the intrinsic value of companies listed in Tehran Stock Exchange. and specify the criterion related to economic value added (EVA, REVA, MVA) which can be appropriate to evaluate company performance and has more correlation with the intrinsic value of companies? In order to answer this question 110 year – company data are selected from the active companies listed in Tehran Stock Exchange and statistical analysis was done. The results indicate that there are significant relationships between economic value added and market value added with the intrinsic value of company. So market value added has a stronger relationship with the intrinsic value of the company among these three criteria.
  • Bahman Banimahd Page 59
    In this paper, I have determined the impact of different factors on unqualified audit report over a 7- year period in 56 firms on Tehran Stock Exchange. I have found a significant relation between management performance, ownership change, privatization of auditing, opinion shopping, audit change and client size with unqualified audit report. There is a positive relation between all variables except client size with unqualified audit report in the study sample. The results of this study show that privatization of auditing market has increased audit change and it has decreased qualified audit report, and therefore, this could make opinion shopping phenomenon in auditing market. Outcomes of the research show that competition in auditing could increase unqualified audit report.
  • Gholam Reza Jalali Naeini, Seyed Mohammad Hashemi Nezhad, Mohsen Sanaei Alam, Seyed Babak Ebrahimi Page 87
    Price range limit law is a supportive policy which is applied in stock exchanges with the aim of investment risk reduction. Its advocates believe that applying this law reduces stocks price volatility and prevents shareholders excessive reaction. On the other hand, opponents believe that price range limit law increases the volatility in the coming days and decreases stock market efficiency by preventing the stock price to reach quickly to the equilibrium level. By analyzing the auto-correlation pattern of total efficiency parameter in Tehran Stock Exchange, this paper has studied the impact of price range limit law on the efficiency of Tehran Stock Exchange by two aspects: (1) delay in reaching the real price (2) its impact on investors over reaction. Due to auto-correlation diagrams, daily efficiencies have positive auto-correlation both before and after applying this law that shows slow process of information dissemination and news reflection in the market and consequently nonefficient market. Data positive auto-correlation surely goes away sooner before applying this law and efficiencies have negative auto-correlation at longer intervals. Considering that Tehran Stock Exchange is less developed than other world great exchanges, slow rate of information flow and lack of rapid response of all investors to the news can be two important factors for creating the positive auto-correlation in the stock efficiency. Statistical tests show that price range limit law has transferred more price changes to coming days by causing delay in reaching the stock to its equilibrium level. So, this law has intensified auto-correlation of positive efficiencies and therefore decreased market efficiency by slowing the reflection process of news on the stock price. In addition, there has been no significant evidence concerning the impact of this law on investors over reaction (increase or reduction).We are also witness of drop in efficiency status at Tehran Stock Exchange after applying price range limit law according to the modeling results of variation in efficiency status by using model composition with variable parameters over time with a GARCH-M model for considering non similarity of conditional variance.
  • Farzin Rezaei, Khadijeh Eidantorkzadeh, Naser Nasiri Page 113
    In this research the effect of ownership structure variables (institutional ownership, block holder, free float) and interactive effects of these variables on dividend policy in various industries have been investigated. Cash to earning per share ratio was a proxy for dividend policy and Test of hypothesis was carried out by multiple regression analysis by generalized least square (GLS) and pooled (panel) least squared (PLS) methods. In the present study, the effect of the variables separately on dividend policy assessed by (PLS) an interactive effect of ownership structure variables by industry as dummy variable on dividend policy assessed by GLS. Statistical population reviewed is all companies listed in Tehran Stock Exchange during 1383-1387 (2001-2008) without investment companies and financial intermediaries. finally 65 companies that all required information were examined. The result showed that among ownership structure variables, institutional ownership and free float variables have significant relationship with dividend Policy. The interactive effect of institutional ownership on dividend policy in different industries was significant and different; hence, the type of industry variable can be a damper effect on the relationship between institutional ownership variables and dividend policy.
  • Gholamhossein Mahdavi, Mohammad Monfared Maharloei, Fahime Ebrahimi Page 135
    Based on the literature of the agency theory, as the agency conflicts increases, enterprises have to choose independent audit firms. Thus, in the present study, the effect of corporate governance on choosing the audit firms by the companies listed in Tehran Stock Exchange is investigated by using a sample consisting of 711 company-year observations during 2001-2010. The statistical method used is logistic regression model with panel data. The result shows that there is a meaningful and positive relationship between the percentage of institutional ownership and ownership concentration and the auditor size. However, the results related to the variables of percentage of outside directors on the board and the debt ratio show that combination of the board and the monitoring role of creditors do not have a meaningful effect on the auditor size. The results related to control variables show that there is a meaningful and positive relationship between the variables of asset turnover ratio and the company size, and the chosen audit firm. Also, there is a negative and meaningful relationship between asset turnover and the chosen audit firm. However, the results related to ROA and some dummy industry variables indicate that, in general, the size of the chosen audit firm by the companies listed in Tehran Stock Exchange is not affected by these variables.
  • Ahmad Yaghoobnezhad, Fareidoon Rahnamaie Roodposhti, Ali Zabihi Page 157
    In this research, We investigated the relationship between corporate governance mechanisms and stock liquidity in Tehran Stock Exchange. The samples of this research consisted of 72 firms during 1383-1387 (2004-2008). We used Amihud model as proxy stock liquidity and among various features, four features including institutional ownership, concentration ownership, independent directors and the existence of dominant personalities (CEO/Chairman duality), as proxy corporate governance mechanisms, selected and examined their relationship with stock liquidity. The multivariate pooled regression model is used to examine the hypotheses. The results indicate that there is significant positive relationship between institutional ownership and independent directors and stock liquidity in Tehran Stock Exchange. So, there is significant negative relationship between concentration ownership and dominant personalities (CEO/Chairman duality) and stock liquidity.
  • Ahmad Ahmadpour, Marzieh Nikzad Page 175
    Speculators, Arbitrageurs and hedgers are the main participants in futures market in which every one does special activity based on their needs and goals. The difference between spot price and futures price and the type of relationship between the two markets are important issues for these market participants. To get access to such information, we should embark on an entire survey on the price trends in the spot market as well as futures market and the due relationship of these two marketplaces which enables us eventually to make the best price forecast on the basis of the evaluated model. In this due, the nature of the relationship between the spot and futures prices of gold coin in the Iranian markets was studied as the single active futures contract in futures market of Iran. However, with respect to the nature of the data, the bivariate GARCH model and Johansson Test were employed and the relationship between the spot and futures prices of gold coin was analyzed. Finally, as per Johansson Test results the existence of a long-term relation between spot and futures prices of gold coin in Iran were confirmed and it was also confirmed that the futures market can lead the spot price.
  • Jafar Babajani, Ghasem Booloo, Ali Alizadeh Page 191
    In this study, we examined the role of investment opportunities as a determinant of the relative importance of cash flows from operation (CFO) and accruals in firm valuation. Our analyses are based on three perspectives in the area of finance and accounting named as “the growth information hypothesis”, “the internal resource hypothesis”, “the noisy measure hypothesis”. We examined our hypothesis on a sample of 90 companies listed on Tehran Stock Exchange during the period between years 1382-1387 (2003-2008). Our findings show that in the range of investment opportunities, by increasing of investment opportunities, the value-relevance of cash flows from operation and accruals will decrease. Decreased in value-relevance of cash flows from operation and accruals would be the result of defects in accounting procedures. Research results also indicate that earnings response coefficients first decrease and then increase as investment opportunities increase
  • Hossein Etemadi, Kourosh Amirkhani, Mohabat Rezaei Page 235
    Dissemination of financial and non-financial information in different sections is the duty of firms. Management, creditors, investors and others, use the disclosed information contained in the financial reports to form judgments about the operating performance and financial position of the company. Empirical studies so far conducted by different researchers have revealed that a good disclosure improves analyst's forecasts accuracy about future earnings. The companies disclose information voluntarily or by force. Considering developing economy of Iran, SEO (Securities and Exchange Organization) as capital market authority is setting rules and regulations and all listed companies in Iran emerging market are required to fully comply with mandatory disclosure requirements. Now, the question is whether information disclosed by force improves the relationship between current stock return and future earnings, and provides more information to stockholders. Experimental investigation by using information from a sample consisting of 151 firms from among TSE listed companies during the period 1381 to 1388 (2002-2009) have shown that the disclosures made in firms reports are containing information about the future earnings, which are being utilized by investors in their decisions. In the other word, disclosed information are value relevance.
  • Ali Saghafi Page 253
    In this paper, following some studies (such as Frankel and Lee, 1998; Ali et al., 2003; Xie, 2004), by introducing the concept of "Convergence of Prices to Fundamental Values" and emphasizing on "Value to Price () Ratio", we have investigated the effectiveness of External Financial Reporting Mechanism. To do so, 87 firms from TSE for 1378-1386 (1999-2007) have been studied. The findings show that there is a correlation between Ratio and future stock return (normal or abnormal). Also, the primary source of the abnormal earnings is the convergence of prices to fundamental values of stocks. The correlation between accounting and financial reporting information with market prices is observed, and the results show that accounting information affects on forming supply and demand for stocks and therefore, the price changes. The findings of ANOVA show that Buy & Hold return is greater than the strategy return and the Price Convergence of Stock returns is greater, too.