فهرست مطالب

بورس اوراق بهادار - پیاپی 15 (پاییز 1390)

فصلنامه بورس اوراق بهادار
پیاپی 15 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/14
  • تعداد عناوین: 11
|
  • رضا تهرانی، مهدی ابراهیمی میمند صفحه 5
    هدف این پژوهش تعیین میزان اهمیت منابع اطلاعاتی مختلف و میزان صداقت در ارائه آن ها بر تصمیمات سرمایه گذاری تحلیل گران شرکت های سرمایه گذاری پذیرفته شده در بورس است. در این پژوهش اهمیت سه منبع مهم اطلاعاتی شامل اطلاعات حسابداری، اطلاعات ارائه شده توسط مدیریت و سایر اطلاعات افشا شده بررسی می شود. افزون بر این، اثر ارائه صادقانه اطلاعات و میزان صداقت مدیریت نیز مورد مطالعه قرار می گیرد. این پژوهش از نوع پیمایشی-کاربردی است و اطلاعات مورد نیاز با ابزار پرسشنامه از نمونه ای شامل 80 تحلیل گر شرکت های سرمایه گذاری جمع آوری شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که تحلیل گران از هر سه منبع اطلاعاتی در ارزیابی سهام استفاده می کنند. آزمون داده ها با استفاده از روش رگرسیون، تحلیل مسیر و روش حداقل مربعات جزئی (PLS) مشخص کرد که ارزیابی سهم مبتنی بر اطلاعات حسابداری و اطلاعات ارائه شده به وسیله مدیریت بر تصمیمات خرید یا فروش سهم توسط تحلیل گران تاثیر معنی داری دارد. افزون بر این، تصمیم گیری در رابطه با خرید یا فروش سهم تحت تاثیر میزان صداقت در ارائه اطلاعات حسابداری قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: اطلاعات حسابداری، اطلاعات ارائه شده به وسیله مدیریت، صداقت مدیریت، روش حداقل مربعات جزئی
  • قاسم آلودری، جواد مقدم، سعید رضوانی فرد، مهدی مقدم صفحه 27
    این مقاله به بررسی ارتباط همزمان و پویای حجم معاملات و بازده سهام در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. این تحقیق سری زمانی بازده ماهانه سهام و حجم معاملات ماهانه طی دوره زمانی ابتدای سال 1379 تا مهرماه سال 1390 را بررسی می کند. برخلاف مطالعات انجام شده در بازارهای توسعه یافته، شواهد حاصل از این تحقیق نشان می دهد که در روابط همزمان بین حجم معاملات و بازده سهام همبستگی مثبت و معنی دار وجود ندارد. این یافته ها منجر به رد فرضیه ترکیب توزیع ها (MDH) در بورس اوراق بهادار تهران می شود. همچنین بررسی ارتباط پویا بین دو متغیر با استفاده از مدل های خودرگرسیون برداری نشان می دهدکه حجم معاملات علت گرنجر بازده سهام است. ولی بازده علت گرنجر حجم معاملات نیست.
    کلیدواژگان: حجم معاملات، بازده سهام، علیت گرنجر و مدل خودرگرسیون برداری (VAR)
  • رضا راعی، سیدجلال صادقی شریف، شاپور محمدی، محسن صادقی صفحه 43
    اسناد عملکرد پرتفوی، یکی از موضوعات حوزه ارزیابی عملکرد شرکت های سرمایه گذاری است که به بررسی عوامل موثر برعملکرد محقق شد می پردارد. این تحقیق در پی پاسخ به این پرسش است که که اهمیت و تاثیرگذاری هر یک از اجزای بازده پرتفوی (بازده ناشی از تخصیص دارایی ها، بازده ناشی از زمان سنجی و بازده ناشی از انتخاب اوراق بهادار)، بر بازده پرتفوی و بازده سهام شرکت های سرمایه گذاری چگونه است و قدرت توضیح دهندگی کدام یک از اجزای بازده پرتفوی بیشتر است. این موضوع در قالب سه فرضیه مجزا و با استفاده از داده های مقطعی، سری زمانی و داده های ترکیبی مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق از اطلاعات پرتفوی 32 شرکت سرمایه گذاری فعال در بورس اوراق بهادار تهران برای 82 ماه بین سال های 1383 تا 1389 استفاده شده است. همچنین از متغیرهای کنترلی وضعیت بازار، تنوع پرتفوی، تمرکز مالکیت و اندازه پرتفوی بورسی برای بهبود نتایج استفاده شده است. نتایج تحقیق برخلاف آنچه در تحقیقات انجام شده در سایر کشورها بدست آمده، نشان می دهد که تخصیص دارایی ها دارای اثر غالب بر بازده نیست و تاثیر انتخاب اوراق بهادار و زمان سنجی نیز قابل توجه بوده و در اکثر مدل ها بزرگتر از اثر تخصیص دارایی ها بوده است. بنابراین در شرکت های سرمایه گذاری قدرت توضیح دهندگی مدیریت فعال بیشتر از تخصیص دارایی هاست.
    کلیدواژگان: تخصیص دارایی ها، زمان سنجی بازار، انتخاب سهام، اسناد عملکرد پرتفوی
  • محمدحسین ستایش، مهدی ذوالفقاری صفحه 71
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین جریان های نقدی آزاد و فرصت های سرمایه گذاری با نسبتهای بدهی و تقسیم سود شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این مقاله چهار فرضیه اصلی و شش فرضیه فرعی، با انتخاب 117 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی پنج ساله 1383 الی 1387، آزمون شده است. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش، از ضریب همبستگی پیرسون، ضریب همبستگی تفکیکی، رگرسیون خطی و تحلیل عاملی استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری فرضیه های پژوهش نشان می دهد که بین جریان های نقدی آزاد و نسبت بدهی شرکت ها، رابطه معنی دار منفی وجود دارد؛ اما بین فرصت های سرمایه گذاری و نسبت بدهی شرکت ها، رابطه معنی داری وجود ندارد. علاوه بر آن، بین جریان های نقدی آزاد و نسبت تقسیم سود شرکت ها، رابطه معنی داری وجود ندارد؛ اما بین فرصت های سرمایه-گذاری و نسبت تقسیم سود، رابطه معنی دار و مثبتی وجود دارد.
    کلیدواژگان: جریان های نقدی آزاد، فرصت های سرمایه گذاری، نسبت بدهی، نسبت تقسیم سود
  • مسلم آل بوسویلم، حسین کریمی هسنیجه صفحه 89
    اقتصاد جهانی همواره دچار بحران های مختلفی بوده که متغیرهای مالی را تحت تاثیر قرار می دهد. بحران مالی بین المللی با ترکیدن حباب قیمت در بخش مسکن آمریکا شروع شد و با ورشکستگی برخی بانک ها در بازارهای مالی به اوج خود رسید و سپس به بورس های اوراق بهادار نیز سرایت کرد. در این مقاله، تاثیر این بحران برشاخص بورس تهران به کمک روش خود رگرسیونی با وقفه های توزیعی (ARDL) به صورت فصلی و از بهار 1377 تا زمستان 1387 مورد ملاحظه قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که متغیرهای نقدینگی، نرخ ارز و نرخ سود سپرده های بانکی با یک دوره وقفه، رابطه معکوس با شاخص بورس داشته و نرخ سود سپرده های بانکی، سطح قیمت ها با یک وقفه و نرخ ارز با یک ووقفه در همان دوره رابطه ای مستقیم با شاخص بورس تهران دارند. بحران مالی، تاثیر منفی بر این رابطه برجای می گذارد که با واقعیت موجود همخوانی داشته و لزوم اتخاذ تدابیری برای مقابله با بحران را بیش از پیش نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بحران مالی بین المللی، بازار سرمایه، روش خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی، شاخص بورس اوراق بهادار تهران
  • محمد عرب مازار یزدی، فرهاد عرب احمدی صفحه 107
    این تحقیق به بررسی رابطه اجزای نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار با بازده آتی سهام در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. با استفاده از روش مطالعه پنمن و همکاران (Penman، et al.، 2007)، پس از تجزیه نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار به دو جزء مالی و عملیاتی و تشکیل سبد های سهام برمبنای اجزای این نسبت، با استفاده معادلات رگرسیونی، رابطه میان آن اجزا با بازده سهام تحلیل شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد وقتی کل داده ها در تجزیه و تحلیل در نظر گرفته می شود، جزء مالی با بازده آتی سهام شرکت ها رابطه معنی داری دارد. اما وقتی عامل ریسک ورشکستگی وارد محاسبات می شود، نتیجه معکوس بدست می آید و این بار جزء عملیاتی نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار دارای رابطه معنی داری را با بازده آتی سهام نشان می دهد. هنگامی که داده های تحقیق بر اساس نسبت خالص ارزش دفتری به ارزش بازار دارایی های عملیاتی(NOA/PNOA) طبقه بندی می شوند، نتایج نشان می دهد، در داده هایی که نسبت مذکور برای آنها کمتر از یک است، باز هم جزء عملیاتی دارای رابطه معنی داری با بازده آتی سهام است.
    کلیدواژگان: جزء عملیاتی نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار، جزء مالی نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار، ریسک ورشکستگی و بازده آتی سهام
  • داریوش فروغی، شکوفه فرهمند، محمود ابراهیمی صفحه 125
    یکی از معیار های انتخاب فرصت های سرمایه گذاری، عملکرد مالی شرکت ها می باشد که تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می گیرد که یکی از این عوامل نقدشوندگی سهام است. پژوهش حاضر به بررسی رابطه نقدشوندگی سهام با عملکرد شرکت در طی دوره زمانی 1381 تا 1387 در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. در این پژوهش از معیار اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش به عنوان معیار نقدشوندگی و از شاخص Q توبین به عنوان معیار اندازه گیری عملکرد شرکت استفاده شده است. بررسی رابطه بین متغیرهای وابسته و مستقل در این پژوهش با استفاده از مدل رگرسیونی چند متغیره و بر مبنای داده های ترکیبی انجام شده است. نتایج پژوهش بیان می کند که بین نقدشوندگی سهام و عملکرد شرکت رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: نقدشوندگی سهام، عملکرد شرکت، اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش، شاخص Q توبین
  • شکرالله خواجوی، محمد منفرد مهارلویی صفحه 145
    بر اساس ادبیات نمایندگی، پرداخت سود نقدی به سهامداران از یک سو کاهش جریان های نقدی آزاد و کاهش احتمال سرمایه گذاری در پروژه های سرمایه گذاری غیربهینه و از سوی دیگر افزایش نظارت مستمر بر مدیران به وسیله بازار سرمایه را به دنبال دارد. بر این اساس، خط مشی پرداخت سود به عنوان یکی از ساز و کارهای کاهش تضاد منافع مطرح می شود. از این رو، در این پژوهش به بررسی تاثیر ساز و کار های داخلی و خارجی نظام راهبری شرکتی بر خط مشی پرداخت سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. نمونه مورد بررسی شامل 60 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی سال های 1380 الی 1388، و روش آماری مورد استفاده، تحلیل رگرسیون با استفاده از داده های ترکیبی به روش اثرات ثابت است. نتایج حاصل از پژوهش بیانگر این است که ساز و کارهای نظام راهبری شرکتی داخلی، شامل اندازه هیات مدیره، درصد اعضای غیرموظف هیات مدیره، حضور یکی از اعضای غیرموظف در ریاست هیات مدیره و مالکیت مدیریتی تاثیر معنی داری بر نسبت پرداخت سود نقدی شرکت های مورد بررسی ندارند. از بین ساز و کارهای نظام راهبری شرکتی خارجی نیز مالکیت نهادی تاثیر معنی داری بر نسبت پرداخت سود نقدی ندارد. با این وجود، اندازه حسابرس و نسبت بدهی دارای تاثیر معنی دار و منفی بر نسبت پرداخت سود نقدی هستند.
    کلیدواژگان: ساز و کارهای نظام راهبری شرکتی، نسبت پرداخت سود نقدی
  • مریم ابراهیمی صفحه 161
    امکان تامین مالی در بازار سرمایه و حق فروش اوراق بهادار به عموم، تکلیف متقابلی را برای ناشران ایجاد کرده است، «تکلیف افشای اطلاعات». اکثر نظام های حقوقی ضمانت اجراهای متعددی را برای نقض مقررات افشا ایجاد کرده اند. این مقاله ضمن بررسی ابعاد حقوقی و مالی افشای اطلاعات که نقش مهمی در تعیین قیمت عادلانه اوراق بهادار و حفظ بازاری کارآ و منصفانه ایفا می نماید، به مطالعه مسئولیت مدنی اشخاصی که از این مقررات تخطی کرده اند، می پردازد. در این راستا حقوق آمریکا نیز به عنوان نظام حقوقی پیشرو در بازارهای اوراق بهادار بررسی شده است. در حقوق آمریکا سیستم مسئولیت مدنی محض ناشر برای جبران خسارات زیان-دیدگان از نقض مقررات افشای اطلاعات در معاملات اوراق بهادار به کار گرفته می شود، شیوه ای که به نظر می رسد در حقوق ایران نیز بتواند کارآمد باشد.
    کلیدواژگان: افشاء اطلاعات، مسئولیت مدنی، ناشر، حقوق سرمایه گذار
  • غلام رضا کردستانی، فرزاد غیور، علی آشتاب صفحه 191
    با گسترش روز افزون شرکت های سهامی و پدیدار شدن بحران های مالی شدید در ابعاد خرد و کلان اقتصادی، مالکان و ذینفعان مختلف بنگاه ها به دنبال ایجاد پوشش و سپری برای مصون کردن خود در مقابل این گونه مخاطرات بوده اند و این موضوع آن ها را به استفاده از مدل های مناسب پیش بینی کننده برای ارزیابی توان مالی شرکت ها حساس و آگاه نموده است. در این پژوهش نسبت های نقدینگی استخراج شده از صورت جریان وجوه نقد و نسبت های مالی مبتنی بر ترازنامه و سود و زیان حاصل از سایر صورت های مالی به منظور پیش بینی درماندگی مالی شرکت ها مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور با استفاده از مدل رگرسیون لوجیت و مدل تحلیل ممیزی تعداد 27 شرکت ورشکسته و 27 شرکت غیر ورشکسته مشابه، طی سال های 1380 تا 1386 مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج ارزیابی حاکی از کارایی بیشتر نسبت های مالی مبتنی بر ترازنامه و سود و زیان در مقایسه با نسبت های مالی مبتنی بر صورت جریان نقدی است.
    کلیدواژگان: نسبت های مالی مبتنی بر روش نقدی، نسبت های مالی مبتنی بر روش تعهدی، درماندگی مالی
|
  • Mehdi Zolfaghari, Mohammad Hossein Setayesh Page 5
    The aim of this survey is to examine the importance of various information sources and their fairness on the analysts, investment decisions. In this survey, the importance of three information sources, including accounting information, information presented by management and other publicly available information will be investigated. Furthermore the importance of faithful representation of information and trust of management are also studied. The data was gathered with questionnaire and the respondents consisted of 80 analysts working in investment firms. The results of this study show that analyst use all of these three sources of information in order to evaluate stocks. Data were tested using path analysis and Partial Least Squares (PLS) which revealed that the stock evaluation base on accounting data and management information has significantly impacted stock purchase decisions of analysts. On the Other hand, decision making to stock purchase by analysts are affected by faithful representation of accounting information.
  • Ghasem Aloudari, Javad Mogadam, Saeed Rezvanifard, Mehdi Mgadam Page 27
    In this study we try to investigate the dynamic and spontaneous relationship between trade volume and stocks return in Tehran Stock Exchange as an immerging market. The time period in our study includes monthly data from the time series of stocks return and trade volume between the beginning of the year 1379 (March 21, 2000) and the 7th month of 1390 (Oct. 23, 2011). In contrast with the results of studies in developed markets, the evidences resulted from calculation of spontaneous relationship between trade volume and stock return (and stock return absolute) show no positive correlation between variables. These findings would reject the MDH hypothesis in Tehran Stock Exchange. However, investigating the dynamic and spontaneous relationship between the two variables using the VAR models show that the Granger causality of stocks return is the trade volume but in reverse manner we experienced no Granger causality.
  • Reza Raei, Seyed Jalal Sadeghi Sharif, Shapoor Mohamadi, Mohsen Sadeghi Page 43
    One of the most important questions in the issue of performance appraisal is that realized performance stem from what factors (performance Attribution)? This research aimed to find answer to this question that how is the importance and effect of each part of portfolio return (return from asset allocation, Return from market timing, Return from security selection) on portfolio return and stock return of investment companies. In the other word the explanation power of which part of return is bigger. This issue is investigated in form of three separated hypothesis and tested with time series, cross section and panel data. In this paper data of 32 investment companies listed in Tehran Stock Exchange for 82 month between 1383 to 1389 is used for testing the hypothesizes. Also some control variables are used to present a better explanation for the models. This variables are market condition, portfolio diversification, asset under management and ownership concentration. The results of this paper, is contradict with the results of similar researches that documented in finance literature and show that asset allocation doesn’t have the dominant impact and the impact of selection and timing also is significant and in most models is greater that asset allocation. Therefore in investment companies the explanation power of active management is greater than asset allocation.
  • Mohammad Hossein Setayesh, Mehdi Zolfaghari Page 71
    The purpose of the present study is to investigate the effects of free cash flows and investment opportunity set on debt and dividend policies of the firms listed in Tehran stock exchange. In this vein, the study tests four main hypotheses and six subordinate hypotheses by choosing 117 firms among firms listed in Tehran Stock Exchange for a period of 5 years (1383-1387). For data analysis Pearson correlation, partial correlation, linear regression, and factor analysis are applied. The results obtained from the data analysis represent that there is a significant and negative correlation between free cash flows and debt policy. But there is no significant correlation between investment opportunities set and companies debt policy. Moreover, there is no significant correlation between free cash flows and companies’ dividend policy. Meanwhile there is a significant and positive correlation between investment opportunity set and dividend policy. The results of this investigation also reveal that there is a positive and significant relationship between the size and debt policy but there is no significant relationship between the size and dividend policy
  • Moslem Alboosoveilem, Hossein Karimi Hosnije Page 89
    Global economy has always suffered from different crises which influence economy's real variables, including capital market indices. International financial crisis initiated aftermath of the burst of the housing bubble in the credit division in the U.S.A. and reached the highest level by the bankruptcy of some banks in the financial markets and then penetrated into the economy's real divisions including stock exchange. In the current study the impact of this crisis on Tehran Stock Exchange is examined using Auto Regressive Distributed Lag model on a seasonally basis from spring of 1998 to winter of 2008. The results show that the liquidity variables and the exchange rates with a period of interval and the bank interest rate in the same period hold a direct relationship with Tehran Stock Exchange. But the financial crisis has a negative impact on this relationship which is in accordance with the reality and requires strategies to be taken in order to defeat the crisis.
  • Mohammad Arabmazar, Farhad Arabahmadi Page 107
    The BP ratio is a variable that its relationship with stock return is reflected in a number of researches. But this research lays out the relationship between the decompositions of BP ratio and stock return in Tehran Stock Exchange (2001 - 2006). For this purpose, having inspired by the methodology used in Penman, Richardson and Tuna (2007), by decomposing BP to operating and financing ratios, and formed portfolios, we analyzed the relationship between these two ratios and future return by Spearman and Pearson correlations and Regression analyses. When we considered the whole data, the result of research shows that the financing component of BP is positively associated with future stock returns. Further, under control of default risk in analyses, the operating component of BP is positively associated with future stock returns. Finally, once data have been classified by NOA/PNOA ratio, for data that included companies with NOA/PNOA < 1, a positively relationship between net operating assets and future returns is confirmed.
  • Dariush Foroghi, Shekufeh Farahmand, Mahmoud Ebrahimi Page 125
    Corporate financial performance is one of the criteria to select investment opportunities. it is influenced by many factors, such as stock liquidity. This research examines the relationship between stock liquidity and corporate performance in the Tehran Stock Exchange over 2002 to 2008. In this study, bid-ask spread was used as a standard indicator of liquidity and Tobin Q was applied as company performance measurement criteria. The relationship between dependent and independent variables was examined by multivariate regression model and conducted on the base of combined data. The results show a positive and significant relationship between stock liquidity and corporate performance.
  • Shokrollah Khajavi, Mohammad Monfared Mahraluie Page 145
    According to agency literature, dividend payment to stockholders, on the one hand results in decrease in free cash flow and the possibility of non- optimal investment, and on the other hand, leads to the increase in continuous monitoring by capital market. Hence, the dividend policy is identified as one of the mechanisms which lead to reduction of agency conflicts. Therefore, the present study investigated the impact of internal and external corporate governance mechanisms on the dividend distribution policies. The sample consisted of 60 firms listed in Tehran Stock Exchange from 2002 to 2009. The method of analysis was ordinary least square regression for panel data through fixed effect method. The findings revealed that internal corporate governance mechanisms, namely board of directors size, percent of outsiders in board of directors, the appointment of outsider director as a chairman and management ownership did not have a significant effect on dividend distribution policies of the firms under investigation. Besides, among the external corporate governance mechanisms only institutional ownership did not significantly affected dividend distribution policies. On the contrary, auditor size and debt ratio have negative and significant impact on dividend distribution policies.
  • Maryam Ebrahimi Page 161
    This paper explores the rules governing disclosure of information in Iran’s capital market and the appropriate system of civil liability for mandatory securities disclosure violations by established, publicly traded issuers. The Iran system’s design has become outmoded as the underlying mandatory disclosure regime that has moved from an emphasis on disclosure at the time that an issuer makes a public offering, to an emphasis on the issuer’s ongoing periodic disclosures. In an efficient capital market, securities’ price is fair and capital allocation is optimal. An efficiency analysis shows that, unlike Iran law today, the relevant actors should have equally great civil liability incentives to comply with the disclosure rules.
  • Gholam Reza Kordestani, Farzad Ghayour, Ali Ashtab Page 191
    By developing publicly owned corporations and creating severe financial distress in micro and macroeconomic aspects, owners and other stockholders of entities have been looking for an immune themselves in such risks and this subject have been informed them for using the suitable models for assessing of financial solvency. In this article, financial ratios from cash flow statements and financial ratios from the other financial statements are examined. So, the logistic and discriminate analysis models for 27 bankruptcies and non - bankruptcy companies are tested during 2001 to 2007. The result shows that financial ratios of balance sheet and income statements are comparably more efficient than financial ratios from cash flow statement.
  • Valli Khodadadi, Reza Janjani Page 207
    This paper examines the effects of the predictive ability of accruals and cash flows on earnings quality in Tehran Stock Exchange (TSE). In this study we have used two
    Methods
    cross-section and pooled for testing hypothesis. The results show that Sloan model has the strongest ability to predict future earnings, and cash component earnings have more ability than accruals component earnings for predicting future earnings. Also this study indicats that prediction quality of earnings components affects on future earnings. Also this paper shows that the ability prediction of future earnings and persistence of earnings (as two assessment criteria of earnings quality) increases when earnings contain a stronger predictive ability of the accrual component and/or a cash flow component but, earnings-returns relation (as an assessment criterion of earnings quality) not increases.