فهرست مطالب

بورس اوراق بهادار - پیاپی 17 (بهار 1391)

فصلنامه بورس اوراق بهادار
پیاپی 17 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سعید فلاح پور، عزت الله اصغری زاده، علیرضا فراهانی صفحات 5-22
    اگر بازار در سطح ضعیف کارا باشد، با بررسی سری زمانی قیمت های گذشته نمی توان قیمت های آینده را پیش بینی کرد. هدف تحقیق حاضر، آزمون کارایی در سطح ضعیف برخی زیر بخش های بورس اوراق بهادار تهران (50 شرکت برتر بورس، 30 شرکت بزرگ و شرکت های اصل 44) است. در پژوهش حاضر، کارایی بازار در زیربخش های 50 شرکت بر تر بورس، 30 شرکت بزرگ و شرکت های اصل 44 عرضه شده، در سطح ضعیف، با استفاده از چهار مدل (آزمون خودهمبستگی، آزمون گردش، آزمون ریشه واحد دیکی فولر تعمیم یافته و آزمون نسبت واریانس لو و مکینلی) مورد سنجش قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد کارایی سطح ضعیف بازار در زیربخش های 50 شرکت برتر بورس طی دوره 1389-1385، 30 شرکت بزرگ بورس از تاریخ تهیه شاخص (31/5/1389) تا انتهای سال 1389 و شرکت های اصل 44 عرضه شده در بورس از تاریخ عرضه اولین شرکت اصل 44 (25/11/1385) تا انتهای سال 89 با استفاده از هر چهار مدل مذکور، رد می شود.
    کلیدواژگان: کارایی، آزمون گردش، آزمون ریشه واحد دیکی، فولر، نسبت واریانس لو و مکینلی، گشت تصادفی
  • زهرا دیانتی، محمدرضا عالمی، سمیرا بهزادپور صفحات 23-41
    هدف اصلی این مقاله بررسی ارتباط بین کیفیت اطلاعات حسابداری و معیارهای ریسک سهام در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در راستای این هدف، اطلاعات مالی مربوط به 56 شرکت بورسی که اطلاعات مورد نیاز آن ها در طی دوره زمانی تحقیق (1389-1378) در دسترس بود، با استفاده از رویکرد معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این تحقیق، متغیر کیفت اطلاعات مالی با توجه به ویژگی های کیفی اطلاعات (مربوط بودن و قابلیت اتکا) کمی شده و برای سنجش ریسک سهام نیز از سه متغیر ریسک سیستماتیک، نوسانات بازده سهام و نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار حقوق صاحبان سهام استفاده شده است. نتایج نشان می دهد هرچه میزان کیفیت اطلاعات مالی بیشتر باشد، معیارهای ریسک سهام کاهش می یابند. به عبارت دیگر، بین کیفیت اطلاعات مالی و معیارهای ریسک سهام ارتباط منفی وجود دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت اطلاعات مالی، معیارهای ریسک
  • سیدعباس هاشمی، سعید صمدی، طاده سارکیسیان صفحات 43-62
    هدف از این پژوهش، تحلیل ارتباط متقابل عوامل موثر برساختار سرمایه و بازده سهام می باشد. براساس مبانی نظری و پیشینه پژوهش، عوامل موثر بر ساختار سرمایه و بازده سهام انتخاب شده اند. در راستای هدف پژوهش، سه فرضیه اصلی و چهارده فرضیه فرعی طراحی و تدوین گردیده است. برای تجزیه و تحلیل و آزمون فرضیه های پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شده است. مدل یابی معادلات ساختاری این امکان را به پژوهشگر می دهد که معادلات رگرسیونی را به طور همزمان آزمون نموده و ارتباط متقابل متغیرهای مورد بررسی سنجیده شود. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که متغیرهای مورد بررسی بر ساختار سرمایه و بازده سهام تاثیرگذار هستند. همچنین یافته های پژوهش حاکی از وجود ارتباط متقابل بین ساختار سرمایه و بازده سهام است؛ به گونه ای که بازده سهام طبق نظریه زمان سنجی بازار بر ساختار سرمایه تاثیر منفی و ساختار سرمایه طبق رابطه مستقیم ریسک و بازده بر بازده سهام تاثیر مثبت داشته است.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، بازده سهام، روند بلندمدت برگشتی بازده، تکانه قیمت سهام
  • سید مرتضی هژبرالساداتی، محمد لشکری صفحات 63-83
    پس از ابلاغ سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی، روح تازه ای در اجرای سیاست خصوصی سازی کشور دمیده شد. طبق قوانین مصوب مقرر گردید کلیه بانک های دولتی بجز بانک های ملی و سپه و بانک های تخصصی به بخش خصوصی واگذار گردند. بانک ملت پس از طی مراحل قانونی به عنوان اولین بانک دولتی وارد بورس اوراق بهادار تهران گردید. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثرات این واگذاری بر بازده روزانه سهام موسسات مالی موجود در بورس اوراق بهادار تهران، شامل بانک ها و شرکت های بیمه است تا از این طریق بتوان نگرشی که سرمایه گذاران نسبت به این سیاست و نحوه اجرای آن دارند را سنجید. جامعه آماری این پژوهش شامل هفت بانک و سه شرکت بیمه پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که بازده روزانه سهام آنها در طول یک دوره 565 روزه از 5 دی 1386 تا 12 اردیبهشت 1389 بررسی می گردد. شواهد این پژوهش نشان می دهد از میان 7 رخداد مربوط به واگذاری سهام بانک ملت از طریق بورس، در 6 رخداد عکس العمل قابل ملاحظه ای از طرف سرمایه گذاران در سهام بانک ها وجود ندارد و تنها در رخداد پنجم که مربوط به واگذاری بلوک 4 درصدی سهام این بانک است، کاهش معنی داری در بازده روزانه سهام بانک های موجود در بورس اوراق بهادار تهران مشاهده می شود. همچنین در مورد شرکت های بیمه، تنها در رخداد هفتم کاهش قابل ملاحظه ای در بازده روزانه آنها مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، بازده روزانه، موسسات مالی، بانک ملت
  • حسن قالیباف اصل، مهدی کریمی صفحات 85-105
    مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای (CAPM) تنها ریسکی را که توسط بازار قیمت گذاری می شود، ریسک سیتماتیک می داند. همچنین مدل سه عاملی فاما و فرنچ، علاوه بر شاخص ریسک سیستماتیک نشان می دهد که ریسک اندازه شرکت و نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار نیز توسط بازار قیمت گذاری می شوند. در این تحقیق در کنار سه عامل ریسک که فاما و فرنچ به بررسی آنها پرداخته اند، ریسک نقدشوندگی و قیمت گذاری آن توسط سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران در قلمرو زمانی 1387-1383 با نمونه برداری از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار می گیرد. یافته های تحقیق حاکی ازآن است که تغییرات بازده سهام در بورس اوراق بهادار تهران بوسیله چهار عامل بازده مازاد بازار، اندازه شرکت، نسبت BE/ME و گردش معاملات سهام در حد نسبتا قابل قبولی(بطور متوسط 40%) تبیین می شود. همچنین بین بازده مازاد بازار و اندازه شرکت با بازده سهام ارتباط معنی داری مشاهده شد. بین نسبت BE/ME و گردش معاملات سهام با بازده سهام ارتباط معنی داری مشاهده نشد. به عبارت دیگر تنها عامل ریسک بازار و اندازه شرکت توسط بازار قیمت گذاری می شوند.
    کلیدواژگان: صرف نقدشوندگی، گردش معاملات سهام، صرف اندازه، صرف ارزش
  • سید مصطفی علوی صفحات 107-123
    یکی از پرسش های متداولی که طی سالیان متمادی بیان می شود، آگاهی از این مطلب است که آیا نوسانات زمانی و مقطعی اقتصاد کلان بر روابط حسابداری تاثیرگذار است یا خیر؟ بسیاری از تحقیقات صورت گرفته در حوزه مباحث مالی که روابط حسابداری را بررسی می کنند، آثار عملکرد اقتصاد کلان را در نظر نمی گیرند. در این میان رابطه سود بازده غیرعادی یکی از مسائل مهمی است که از گذشته به ویژه دهه 60 میلادی به بعد جایگاه قابل توجهی در مباحث مالی داشته و پژوهش های بسیاری نیز در این مورد و تاثیر ویژگی های شرکت بر این رابطه صورت گرفته است. این مقاله به طور تجربی به تعیین رابطه بین سود بازده غیرعادی، در شرایط مختلف اقتصاد کلان (عملکرد قوی و ضعیف اقتصاد کلان) می پردازد. برای آزمون فرضیه های تحقیق از روش رگرسیون چند متغیره، با بکارگیری اطلاعات مالی 108 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال های 1379 تا 1388 استفاده شده است. یافته-های تحقیق نشان می دهد که سود و بازده غیرعادی شرکت با یکدیگر دارای رابطه مثبت و معنی داری هستند ولی با اضافه کردن عامل عملکرد اقتصاد کلان به عنوان متغیر کنترلی معنی داری خود را از دست می دهد.
    کلیدواژگان: عملکرد اقتصاد کلان، عملکرد مثبت و قوی اقتصاد کلان، عمکرد منفی اقتصاد کلان، رابطه سود، بازده غیرعادی سهام
  • بهمن بنی مهد صفحات 125-139
    این پژوهش اثر نوع حسابرس، مدیریت سود و شاخص سودآوری را بر کیفیت اطلاعات حسابداری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای یک دوره زمانی 7 ساله از سال 1380 الی 1386 مورد بررسی قرار می دهد. نتایج پژوهش نشان می-دهد نوع حسابرس و شاخص سودآوری با کیفیت اطلاعات حسابداری رابطه ای مستقیم و مثبت دارد. اما رابطه شاخص مدیریت سود با کیفیت اطلاعات حسابداری، رابطه ای منفی و معکوس است. نتایج بیانگر آن است که بهبود عملکرد مدیران و درنتیجه افزایش سودآوری شرکت ها، موجب بهبود کیفیت اطلاعات حسابداری می‎شود. همچنین کاهش مدیریت سود، ابزار دیگری برای بهبود کیفیت حسابداری است. از این رو، تفکیک محتوایی مالکیت از مدیریت می‎تواند بر کاهش هزینه های کارگزاری تاثیرگذار باشد و در نتیجه کیفیت اطلاعات حسابداری نیز افزایش یابد. شواهد پژوهش حاضر نشان می‎دهد خصوصی سازی حسابرسی و واگذاری بخشی از وظایف سازمان حسابرسی به موسسات خصوصی حسابرسی، و در واقع افزایش رقابت در حسابرسی می تواند موجب تنزل کیفیت اطلاعات حسابداری شود.
    کلیدواژگان: کیفیت اطلاعات حسابداری، سودآوری، نوع حسابرس و مدیریت سود
  • محمد سلطانی، حامده اخوان هزاوه صفحات 141-161
    در دنیای امروز اموال اعتباری مانند اوراق بهادار به عنوان دارایی های نوین، بخش مهمی از سرمایه اشخاص محسوب می شوند و در کنار سایر انتفاعاتی که از این اموال می شود، امکان وثیقه گذاردن آنها اهمیت ویژه ای دارد. امروزه در بسیاری از نظام های حقوقی، امکان وثیقه سهام مورد شناسایی قرار گرفته است. در نظام حقوقی ایران بر اساس ماده 774 قانون مدنی: «مال مرهون باید عین معین باشد و رهن دین و منفعت، باطل است»، ضمن اینکه مطابق ماده 772 مال مرهون باید به قبض داده شود. این دو ماده تردیدهایی را بر سر راه رهن سهام شرکت های سهامی به وجود آورده است. این پژوهش در پی آن است که ماهیت حقوقی توثیق سهام شرکت های سهامی و مقررات و آثار حاکم بر آن را مورد بررسی قرار داده و نشان دهد که حتی اگر ماهیت حقوقی توثیق سهم را نتوان در قالب عقد رهن توصیف نمود، اصل آزادی قراردادی که در ماده 10 قانون مدنی تبلور یافته، جایگاه مناسبی برای توثیق سهم محسوب شده و تقریبا تمامی قواعد حاکم بر رهن را به عاریت می گیرد.
    کلیدواژگان: سهم، رهن، وثیقه، ماده 10 قانون مدنی، بورس و فرابورس
  • جعفر باباجانی، جواد شکرخواه صفحات 163-192
    قانون عملیات بانکداری بدون ربا در سال 1362 تصویب و به مورد اجرا گذاشته شده است، اما سیستم حسابداری مناسب و مورد نیاز برای ایفا و ارزیابی مسئولیت پاسخگویی حاکم بر الزامات این قانون تدوین و طراحی نشده است. به نظر برخی صاحب نظران سیستم حسابداری و گزارشگری مالی مورد استفاده در نظام بانکی کشور برای انجام عملیات حسابداری قراردادهای با نرخ معین مشکلی ندارد و اجرای آنها با به کارگیری استاندارهای حسابداری مصوب سازمان حسابرسی امکان پذیر است، اما سیستم مورد عمل از قابلیت های لازم برای اجرای قراردادهای دارای سود نامشخص (عقود مشارکتی)، به دلیل پیچیدگی و مشکلات محاسبه سود مبتنی بر نتایج واقعی عملکرد، برخوردار نیست و به محاسبه درست سود ناشی از این عقود منجر نمی شود. این درحالی است که نهاد استانداردگذار و مجامع حرفه ای حسابداری نیز تا کنون نسبت به ارائه راه حل و رویه ای مناسب و مشخص برای اجرای قانون عملیات بانکی بدون ربا و رعایت الزامات مورد تاکید این قانون اقدامی نکرده اند. به همین دلیل و به لحاظ اهمیت این موضوع، در این تحقیق ضمن انجام مطالعات نظری با استفاده از روش دلفی و کسب نظر از 96 فرد صاحب نظر، نارسایی های نظام حسابداری مورد استفاده بانک ها شناسایی گردیده است. علاوه بر این، کاربرد «نظریه وجوه» و سیستم حسابداری حساب های مستقل همراه با «چارچوب مفهومی مبتنی بر مسئولیت پاسخ گویی»، مورد نظر خواهی قرار گرفت. بر اساس یافته های این پژوهش، عوامل کلیدی یک مدل حسابداری و گزارشگری مالی مبتنی بر مبانی قانونی عملیات بانکداری بدون ربا تبیین و پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: بانکداری بدون ربا، عقود مشارکتی، نظریه وجوه، حسابداری حساب های مستقل، چارچوب مفهومی مبتنی بر پاسخ گویی
|
  • Saeid Fallahpour, Ezatallah Asgharizadeh, Alireza Farahani Pages 5-22
    In an efficient capital market، information rapidly affects the stock price of firms. The informational efficiency is classified as weak form، semi-strong form and strong form. The weak form efficiency indicates the random walk theory. If the market follows random walk، we cannot gain abnormal return. The purpose of this study، using autocorrelation، run، unit root and variance ratio tests، is to concentrate on the market weak form efficiency of Tehran Stock Exchange subsections (TEFIX-30، TX-50 and the principle 44 companies offered in TSE). The results of this research are: 1. The 50 active companies index (TX-50) in TSE by using the four pre-told methods، is not weak form efficient. 2. 30 big companies index (TEFIX-30) by using the four pre-told methods، is not weak form efficient. 3. The principle 44 companies offered in TSE by using the four pre-told methods، is not weak form efficient.
    Keywords: Efficiency, Modern Financial Theory, Behavioral Finance Theory
  • Zahra Dianati Deilami Fir, Mohammad Reza Alami, Samira Behzadpour Pages 23-41
    The main goal of this research is examining the relationship between quality of accounting information and risk criteria of stock in Tehran stock exchange. So the financial information of 56 listed companies that their required information was available during the research period (1378-1389) was analyzed by Structural equation modeling. In the research، the quality of financial information was quantified according to the qualitative features of information (relevance and reliability) and for measuring stock risk، 3 variables includes of systematic risk، stock return volatility and book value to market value were used. The results show that an increase in quality of financial information leads to the less risk criteria of stock. In other words، the relationship between quality of financial information and risk criteria of stock is negative.
    Keywords: Quality of Accounting Information, Risk Criteria
  • Seyed Abbas Hashemi, Saeed Samadi, Tadeh Sarkisian Pages 43-62
    The subject of this study is to analize interaction between capital structure and stock returns factors. Capital structure and stock returns factors were selected based on theoretical and pervious researches. In this study، three main hypotheses and fourteen sub-hypothesis have been designed and developed. Structural equation models were used for the analysis and test hypothesis. Structural equation models allowed the researcher testing a set of regression equations simultaneously and investigating interaction variables to be measured. The results showed that the variables of capital structure and stock returns are affected. The findings also suggest the existence of interaction between capital structure and stock return. According to equity market timing theory، returns have negative effects on capital structure against capital structure have positive effects on returns because there is positive relation between risk and returns. Listen
    Keywords: Capital Structure, Stock Returns, Long Term Reversal, Momentum
  • Seyyed Morteza Hozhabrossadati, Mohammad Lashkary Pages 63-83
    The privatization policy in Iran flourished after the announcement of overall policies of the article 44 of the constitution. Based on enacted laws، it is determined that all public banks have to be divested to private sector excluding Melli and Sepah and specialized ones. Mellat bank was the first one entering Tehran Stock Exchange after passing the legal process. This research aims to investigate the effects of this share offering on daily returns of financial institution’s stocks existing in Tehran Stock Exchange so that can measure the investor’s attitude towards this policy and its application. The statistical population of this study consists of seven banks and three insurance companies in Tehran Stock Exchange for which their daily returns are analyzed during a period of 565 days since 5th of Day 1386 to 12th of Ordibehesht، 1389 (December 25 th، 2007 to May 2nd 2010). Two Panel Data are used to study all these seven banks and three insurance companies during the above-mentioned period. In order to estimate these panels، seemingly unrelated regression (SUR) method is employed regarding the events nature and violation of independent distribution of residuals. The results show that among seven events relating to Mellat bank’ share offering in Tehran Stock Exchange، there is no significant reaction from investors in six of them. Only، in the fifth event، relating to the four percent offering of this bank’ block، we observed a significant reduction in daily returns of private banks’ stocks in Tehran Stock Exchange. Also in seventh event، we observe a significant reduction in daily return of insurance companies stocks.
    Keywords: Privatization, Daily Return, Financial Institutions, Tehran Stock Exchange, Mellat Bank
  • N. Ghalibaf Asl, Mahdi Karimi Pages 85-105
    Capital Asset Pricing Model (CAPM) assumes that the only risk priced by the market is systematic risk. Fama and French Three Factors Model shows that firm size and BE/ME risk factors are also priced by the market other than the systematic risk indicator. In this study، along with the three factors considered by Fama and French، we examine the liquidity risk and its pricing by the investors in TSE for the 2004-2008 period by using the multivariable regression with a sample of listed firms in TSE. Research finding suggest that the changes in stock returns in TSE are explained relatively acceptable (approximately 40%) by four factors which are excess return to risk-free rate of return، firm size، BE/ME and stock turnover. But in the portfolio of firms with high liquidity these factors explain the return best (approximately 60%). Also there is a significant relationship between the market risk premium، firm size and stock return. However، there is no significant relationship between BE/ME (Value premium) and stock turnover (liquidity premium) and stock return. In other words، only the market risk and firm size are priced by the market.
    Keywords: Liquidity Premium, Stock Turnover, Size Premium, Value Premium
  • Seyed Mostafa Alavi Pages 107-123
    One of the ordinary questions asked for many years is that dose periodical or cross sectional macroeconomics’ performance have any effect on financial relations? Hard volatilities in macroeconomic (growth and) can affected on capital market and financial relation. Most of the study have ignored effects’ macro economy. In all of financial studies earnings-returns relation is one of significant matters from 60’ decade and many studies have been done about it. This study provides results concerning the earnings-returns relation in periods of poor versus strong macroeconomic performance. For lesting of hypotheses، multi variables regression with application data in Tehran stock exchange from 1999-2009 is used. We found that there is Significant Relationship between earnings-abnormal returns، but when Macroeconomic volatilities are added to this relation، there is no Significant Relationship between earnings-returns.
    Keywords: Macroeconomic Volatilities, Positive, Strong Macroeconomic Performances, Negative, Poor Macroeconomic Performance, Earnings, Abnormal Returns Relation
  • Bahman Banimahd Pages 125-139
    In this study، I have examined the effects of auditor type، earnings management and firm''s profitability on accounting information quality over a 7- period in 46 firms in Tehran Stock Exchange. The results of the study show that there is a positive relation between auditor type and firm’s profitability with the accounting information quality in study sample. But earnings management index has a negative relation with the accounting information quality. Meanwhile، audit quality in audit organization is effective on accounting quality than private audit firm''s audit quality. Therefore، the audit competitive after formation of Iranian Auditing Society could decrease accounting quality. On the basis of the research outcome، the study has concluded that the improve of the management performance by contently separating of management and ownership can enhance accounting information quality.
    Keywords: Accounting Information Quality, Profitability, Auditor Type, Earnings Management
  • Mohammad Soltani, Hamedeh Akhavan Hazaveh Pages 141-161
    In today''s world، intangible properties like securities، as new properties، form an important part of people''s assets. Beside other benefits of these properties، the possibility of putting them up as collateral is of great importance. Today، in many legal systems، such a possibility has been defined; in our legal system، according to the Article 774 of Civil Code، «a thing pledged must be a definite object، and pledging of a debt or profit is null and void». Furthermore، regarding Article 772، the thing pledged must be transferred to the possession of the creditor. The two Articles lead to some ambiguities as for the possibility of pledging of shares of Joint-Stock Companies. The current research intends to review the legal nature of giving shares as security and the regulations governing this matter، and to show even if it is not possible to describe giving shares as security as pledge، we can give them as security by the application of Article 10 of Civil Code. It is noteworthy that even by this description، most of the regulations governing pledge will be applicable.
    Keywords: Share, Pledge, Security, Article 10 of Civil Code, Exchange, Farabourse
  • Jafar Babajani, Javad Shekarkhah Pages 163-192
    The Law for Usury Free Banking «was enacted in Iran in 1983 and has been effective ever since. Notwithstanding، the accounting standard setters have not designed appropriate and sound accounting system، standards and procedures to give effect to its mandate and to assess the level of accountability called for by the Law. Some experts believe that the accounting policies and procedures set by the Auditing Organization of Iran meet the requirements of the Law in as much they relate to» fixed rate «contracts; but the prevailing policies and procedure fall short of complying with the mandate of the Law and accounting for» Mosharekah Contracts «which have no predetermined and fixed element of profit، and thus application of current accounting systems and standards pose serious questions and doubt on the accuracy and appropriateness of income recognized by banks and its appropriation to different stakeholders. The accounting standard setting organization and other professional bodies have not addressed these shortcomings and accordingly the author has felt the need to conduct this research with a view to overcome، to the extent possible، such deficiencies، by gathering and analyzing the views of 96 accounting and other experts as well as by applying the» Delphi Method «. In addition and for the purpose of this research، the author has considered the relevant aspects of» Fund Theory «and» Fund Accounting «in line with the» Accountability Based Conceptual Framework«. It is hoped that the outcome of this research has identified and addressed certain key issues pertaining to financial reporting by banks in compliance with the requirements of the Law to lay grounds for design and application of an appropriate accounting and reporting model to recognize the income and measure the resources of banks with accordance to Usury Free Banking Law.
    Keywords: Usury Free Banking, Mosharekah Contracts, Fund Theory, Fund Accounting, Accountability Based Conceptual Framework