فهرست مطالب

فصلنامه بورس اوراق بهادار
پیاپی 21 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید عباس موسویان، احسان بازوکار صفحه 5
    آخر سال 1389 با تصویب مجلس شورای اسلامی و تایید شورای نگهبان، قرارداد استصناع به قوانین ایران اضافه شد، مهم ترین بحثی که پس از شناخت ماهیت هر رابطه حقوقی از آن سخن به میان می آید، احکام و آثار فقهی و حقوقی است که وقوع آن قرارداد با خود به همراه خواهد داشت؛ چرا که هر یک از طرفین لازم است بدانند براساس عقد واقع شده بین ایشان از چه حقوقی برخوردار شده و در مقابل باید چه حقوقی را برای طرف مقابل قائل باشند. اهمیت این امر در عقد استصناع که سابقه چندانی در حقوق ایران نداشته و از احکام و آثار آن به طور خاص سخنی به میان نیامده است، دوچندان خواهد بود.
    در این تحقیق که از نوع نظری و به روش کتابخانه ای صورت گرفته است برآنیم تا ابتدا به جهت سابقه تاریخی بحث به بیان و بررسی احکام و آثار عقد استصناع در فقه و حقوق اهل سنت پرداخته، سپس این مسئله را براساس دیدگاهی که استصناع را قراردادی مستقل از سایر عقود معین دانسته و در ذیل عقود غیرمعین قابل تعریف می داند، از نقطه نظر حقوق ایران که مبتنی بر فقه امامیه است، تحلیل نماییم. بدیهی است که با توجه به تفاوت دیدگاه امامیه و اهل سنت به ماهیت این قرارداد و دلیل اعتبار آن، از حیث احکام و آثار نیز شاهد اختلافاتی در این زمینه باشیم.
    کلیدواژگان: استصناع، قرارداد ساخت، احکام حقوقی، آثار حقوقی
  • یونس بادآور نهندی، محسن حسنی صفحه 33
    کمیته فنی سازمان حسابرسی در مفاهیم نظری گزارشگری مالی، محافظه کاری را به عنوان یکی از مولفه های کیفی قابل اتکا بودن در نظر گرفته، اما واژه محافظه کاری را به کار نبرده، بلکه از واژه احتیاط به جای آن استفاده نموده است. از آنجا که تعیین سود در حسابداری نسبتا یک انتخاب بین ترکیب به هنگام و به تاخیر افتاده سودها و زیان های اقتصادی است، اصل محافظه کاری مشروط نیز بعنوان یک روش شناخت زیان به هنگام شناخته شده است. محافظه کاری مشروط، به مفهوم شناسایی به موقع اخبار بد نسبت به اخبار خوب در سود است. در این تحقیق، رعایت معیار محافظه کاری مشروط در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، با استفاده از اطلاعات صورت های مالی 80 شرکت، برای دوره زمانی 1388- 1381 مورد بررسی قرار گرفته است. با بهره گیری از مدل های بال و شیوا کومار (2005)، نشان داده می شود که معیار محافظه کاری مشروط توسط شرکت های نمونه در دوره مورد بررسی، در نظر گرفته نشده است؛ به این معنی که شرکت های نمونه سودهای اقتصادی را سریعا شناسایی نموده ولی زیان های اقتصادی را به تاخیر انداخته اند. این موضوع می تواند نشان دهنده استفاده از روش های حسابداری جسورانه در شرکت های غیرورشکسته باشد و نشان می دهد که وضعیت گزارشگری شرکت های غیر ورشکسته نمونه مطلوب نمی باشد. این شواهد دلالت بر وجود مشکل نمایندگی و عدم تقارن اطلاعات بین سهامدار و مدیر، در بورس اوراق بهادار تهران دارد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که ساختار قوانین و استانداردها ضعیف است، به طوری که اجازه دستکاری اقلام تعهدی و فعالیت های واقعی را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: گزارشگری مالی، حسابداری، محافظه کاری، صورت های مالی
  • غلامرضا کرمی، سیدعلی حسینی، سعید رضوانی فرد صفحه 47
    در این پژوهش به بررسی رابط بین سطح افشاء شامل سه متغیر قابلیت اتکای افشاء، به موقع بودن افشای و افشاء نهایی با هزینه حقوق صاحبان سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با نگرش بر دستورالمعل اجرایی «افشاء اطلاعات شرکت های ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار» مصوب سال 1386 پرداخته شده است. هدف کلی از این پژوهش تعیین تاثیر اطلاعات ارائه شده توسط شرکت ها و لاجرم سطح افشای این اطلاعات بر انتظارات سرمایه گذاران و هزینه حقوق صاحبان سهام است. این پژوهش بر پایه چنین رویکردهایی، به دنبال بررسی و دستیابی به وجود چنین رابطه ای می باشد. دوره زمانی تحقیق مذکور از سال 1382 لغایت سال1391 بوده و تعداد 90 شرکت نمونه آماری تحقیق را تشکیل داده اند.
    نتایج حاصل از آزمون فرضیه های مطرح شده نشان دهنده آن است که بین متغیرهای قابلیت اتکای افشاء، به موقع بودن افشاء و افشای نهایی با هزینه حقوق صاحبان سهام در گروه صنایع با فراوانی بیشتر رابطه معنی داری دیده می شود یا به طوریکه نتایج بدست آمده حاکی از آن است که رابطه متغیرهای قابلیت اتکای افشاء و افشای نهایی با هزینه حقوق صاحبان سهام در صنایع مواد و محصولات شیمیایی و همچنین خودرو و ساخت قطعات معنی دار می باشد. همچنین رابطه متغیر به موقع بودن افشاء با هزینه حقوق صاحبان سهام در هر سه صنعت شامل صنعت مواد و محصولات شیمیایی، صنعت سایر محصولات و کانی های غیر فلزی و صنعت خودرو و ساخت قطعات نیز کاملا معنی دار می باشد. با توجه به این امر به نظر می رسد همبستگی های درونی در صنایع مختلف باعث گردیده تا شرایط نسبتا یکسانی درون هریک از صنایع برقرار باشد. با این حال این انسجام در سطح کلی صنایع به چشم نخورده و وضعیت متفاوتی را در آزمون های به عمل آمده، ایجاد می نماید.
    کلیدواژگان: هزینه حقوق صاحبان سهام، اطلاعات مالی، قابلیت اتکا، به موقع بودن، افشاء
  • میرفیض فلاح شمس، عظیم زارع صفحه 73
    این مقاله به بررسی حباب قیمت در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. ابتدا از طریق آزمونهای تسلسل، چولگی، کشیدگی و وابستگی دیرش مشخص گردید که در بورس تهران طی دوره زمانی 1383 تا 1388 حباب قیمت رخ داده است. سپس با انجام آزمون های حباب قیمت، تمامی شرکتهایی که در قلمرو زمانی مذکور از رشد و سقوط شدید قیمتی در بورس برخوردار بوده به دو گروه شرکتهای بدون حباب و حباب قیمتی تقسیم شدند. برای پیش بینی حباب از متغیرهای درونزای شرکتها از قبیل: اندازه شرکت، ترکیب سهامداری، نسبت P/E، شفافیت اطلاعات و سرعت نقدشوندگی استفاده گردید. سپس با استفاده از روش رگرسیون لوجیت باینری و شبکه عصبی مصنوعی مدلی برای پیش بینی حباب قیمت طراحی گردید. در برازش مدل از داده های شش ماه قبل از بروزحباب (شتاب قیمت) استفاده گردید. آزمون فرضیه های تحقیق نشان داد بین تمامی متغیرهای مستقل انتخاب شده و حباب قیمت رابطه معنی داری وجود دارد و مدل شبکه عصبی به دلیل خطای کمتر در پیش بینی به عنوان مدل دقیق تر شناسایی گردید.
    کلیدواژگان: شناوری سهام، حباب قیمت، اندازه شرکت، _ شفافیت اطلاعات، نقدشوندگی سهام
  • محمد خدایی وله زاقرد، سمیرا قلمی باویل علیایی صفحه 93
    این تحقیق بدنبال اندازه گیری تاثیر برخی از عوامل بر ریسک نکول می باشد. جامعه آماری تحقیق را بانک های ایرانی فعال در بورس در دامنه تیرماه 1388 لغایت شهریور ماه 1389 تشکیل داده است و تعداد 5 بانک به طور غیرتصادفی انتخاب گردید. احتمال نکول به عنوان متغیر وابسته از طریق مدل کی ام وی- مرتن اندازه گیری شد. رابطه میان احتمال نکول و 13 متغیر مستقل مورد بررسی قرار گرفت. از میان سیزده معادله برآورد شده، ضرایب تعداد شش معادله معنی دار مشاهده شده است. تاثیر هفت متغیر مستقل دیگر معنی دار مشاهده نشده است. در نهایت از طریق تحلیل عاملی 13 متغیر به سه عامل مالی، کارایی مدیریت و اعتباری دسته بندی گردید و مدل براساس این سه عامل طراحی شد.
    کلیدواژگان: احتمال نکول، مدل کی ام وی، مرتن
  • شیوا زمانی، سعید اسلامی بیدگلی، معین کاظمی صفحه 115
    بررسی احتمال رخ دادن پیشامدهای نادر (پیشامدهایی که با احتمال بسیار کم رخ می دهند) از موضوعات مهم در مدیریت ریسک سبدهای مالی است. نظریه ارزش فرین مبانی ریاضی مدل سازی این پیشامدها و محاسبه معیارهای ریسک مربوط به آنها مانند ارزش در معرض ریسک را فراهم کرده است. هدف این مقاله استفاده از نظریه ارزش فرین برای محاسبه ارزش در معرض ریسک بازده لگاریتمی شاخص قیمت و ثمره نقدی بورس اوراق بهادار تهران است. همچنین این روش محاسبه ارزش در معرض ریسک با روش های واریانس کوواریانس (با فرض نرمال بودن توزیع بازده) و شبیه-سازی تاریخی مقایسه شده است. نتایج نشان دهنده این موضوع است که برای دم سمت راست توزیع بازده شاخص بورس اوراق بهادار تهران که نسبت به دم سمت چپ پهن تر است، روش نظریه ارزش فرین در تمام سطوح اطمینان کاراترین روش محاسبه ارزش در معرض ریسک است، در حالی که برای دم سمت چپ نه در تمام سطوح اطمینان، بلکه در بالاترین آنها روش نظریه ارزش فرین بیشترین کارایی را دارد.
    کلیدواژگان: روش مقادیر فراتر از آستانه، نظریه ارزش فرین، روش ماکسیمم بلوک ها، شاخص بورس اوراق بهادار تهران، ارزش در معرض ریسک
  • سید محمد سیدحسینی، سیدبابک ابراهیمی صفحه 137
    عوامل زیادی در شکل گیری انتقال اطلاعات و سرایت تلاطم میان شاخص های مالی موثر بوده که بخشی از این عوامل داخلی و بخشی نیز ناشی از وضعیت متغیرهایی خارج از محدوده اقتصاد داخلی هستند. در این میان، قیمت جهانی نفت به عنوان یک متغیر برونزای قدرتمند، می تواند بسیاری از متغیرهای اقتصاد کلان، از جمله شاخص قیمت سهام را تحت تاثیر قرار دهد. در تحقیق جاری، به بررسی سرایت تلاطم بین شاخص های بورس تهران، بورس دبی و شاخص قیمت جهانی نفت با استفاده از سه مدل GARCH چندمتغیره در بازه زمانی دسامبر 2006 الی ژوئن 2010 پرداخته شده است. داده های بکار گرفته شده روزانه بوده و مدل های مورد استفاده عبارتند از مدل VEC، BEKK و CCC که عمدتا در مطالعات و پژوهش های مالی مورد استفاده قرار گرفته و دارای پایه-های نظری قوی می باشند. نتایج تخمین در مدل های مختلف عموما حاکی از سرایت تلاطم از بازار جهانی نفت به بازار دبی و بازار تهران بود. همچنین سرایت تلاطم از بازار دبی به تهران نیز به طور معناداری مشاهده شد. این در حالی است که اثر سرایت به طور معکوس مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: VEC، سرایت تلاطم، BEKK، CCC، بازده سهام
  • میثم دعایی صفحه 159
    یکی از دغدغه های همیشگی محققین، یافتن مجله ای معتبر برای ارائه یافته های تحقیقی خود و مقایسه با کارهای دیگر محققین در حیطه تخصصی خود می باشد. این مشکل وقتی شدیدتر می شود که زبان مادری محقق، زبانی غیر از انگلیسی باشد زیرا برای بازخورد بهتر از نتیجه تحقیق، باید مقاله در بین متخصصین دنیا ارائه شود تا مورد نقد قرار گرفته و در پیشبرد علم موثر واقع شود.
    محققین کشور نیز در راستای معرفی دستاوردهای علمی کشور به دیگر کشورها، علاقه زیادی به ارائه مقاله های خود به زبان انگلیسی در مجلات لاتین دارند. نکته ای که وجود دارد این است که با توجه به افزایش تعداد دانشجویان و اساتید در جهان، تعداد مجلات غیرمعتبر نیز افزایش یافته و چه بسا هدف اکثر آن ها فقط کلاهبرداری با نام های جعلی می باشند. لذا اولین سوالی که اینجا مطرح می شود این است که چگونه مجلات معتبر را شناسایی کنیم؟ شاخص های ارزیابی مجله ها کدامند؟ فهرست مجله های معتبر را از چه سایتی می توان دریافت کرد؟ آیا روشی برای ارزیابی محققین هم رشته خود وجود دارد؟
|
  • Page 5
    The most important discussion after recognition of nature of any legal relation is the rules and effects created with the contract، because each party must know what his/her/it rights due to the contract are and what the rights of the other party are. Importance of this issue will be doubled in Istisna’ contract where the contract does not have a remarkable record in Iran’s law and its rules and effects have not been discussed specifically in this law. In this research that is of theoretical kind and its methodology is based on library studies، first of all the rules and effects of Istisna’ contract in Sunni jurisprudence and law will be discussed and then will be analyzed from the viewpoint of Iran’s law – that is based on Imamiyyah jurisprudence – based on the idea that considers Istisna’ as an independent contract from determined contracts and categorizes it under undetermined contracts.
    Keywords: Istisna, Legal Effects, Legal Rules
  • Page 33
    According to Technical Committee of the Audit Organization on theoretical concepts in it reporting، conservatism as a qualitative component to be considered reliable، but has not used the word conservative، but instead uses the term Caution. In this study، we investigated how much the contingent criteria for conservatism in listed companies of Tehran Stock Exchange has been met، using information from financial statements of 80 companies for the period 1381 - 1388 has been studied. Using these models، ball and Shiva Kumar (2005)، it is shown in the conservative criteria provided by the companies in the sample studies، it is not intended to quickly identify the significant economic profits، but losses of companies are delayed. It can indicate the use of aggressive accounting practices in non-bankrupt companies and they were reporting that the situation is not satisfactory. This evidence suggests the existence of agency problems and information asymmetry between managers and shareholders، in Tehran Stock Exchange. The results indicate that the structure of the rules and standards is weak، so as to permit manipulation of accruals.
    Keywords: Financial Statements, Conservatism, Accounting, Financial Reporting
  • Page 47
    In this research، we investigated the relation between three variants of disclosure level including reliability، punctuality and marginal disclosure with equity cost in companies listed in Tehran Stock Exchange with the approach of executive regulations of disclosing the information of companies registered with the Securities and Exchange organization approved in 2007. The general objective of this research is to analyze the impact of information submitted by companies and the disclosure level of this information on the expectation of investors as well as the equity cost. This research on the basis of such approach is tending to investigate and achieve the aforementioned relationship.
    Keywords: Cost of Equity, Reliability, Punctuality, Financial Information., Disclosure
  • Page 73
    In this article، we attempt to investigate the factors than effect on price bubbles in Tehran Stock Exchange (TSE) listed companies. First، through runs test، skeweness، kurtosis، and duration dependence test the incidence of bubbles in Tehran Stock Exchange during the years 2004 to 2009 at 95% confidence level were studied. Then all companies that have had severe price volatility have been selected as examples. Totally، a number of 246 companies qualified for the study were selected. And then، by price bubble tests، all companies were divided in two groups، with and without bubbles. To predict bubbles، based on theoretical frameworks، we used indigenous variables such as size of company، P/E ratio، information transparency، stockholder combination، and liquidity rate as independent variables. Then، login binary regression and artificial neural networks (ANN) were used to model and predict bubbles. Data pertaining to a six-month period prior to formation of bubbles (price acceleration) were employed to fit the model. the results suggested significant relationships between all independent variables and price bubbles. ANN model was identified as a better predictor due to smaller error.
    Keywords: Liquidity, Company Size, Free Float, Price Bubble, Information Transparency
  • Page 93
    In this paper، We attempt to measure the risk influencing factors. Population study in clouding Iranian banks active in the stock Exchange during the period of July 2009 to September 2010. Five banks were selected as non-random samples. Probability of default as the dependent variable was measured by the K. M. V. - Merton model. Relationship between default probability and the 13 independent variables were examined. Coefficients of six equations stressing if cant among the thirteen estimated equations. Six equations with random effects have been fitted and effects of the others are not significant. Finally، 13 variables through factor analysis were classified into three «financial»، «credit» and «efficiency management» factors and the model design is based on these three factors.
    Keywords: Probability of Default_K.M.V. – Merton Model.
  • Page 115
    Assessing the probability of rare and extreme events is an important issue in the risk management of financial portfolios. Extreme value theory provides the solid fundamentals needed for the statistical modeling of such events and the computation of extreme risk measures. The focus of this paper is on the use of extreme value theory to compute value at risk. The performance of the extreme value theory in value-at-risk calculations is compared to the performances of conventional methodologies (historical simulation and variance–covariance with normal distribution) in Tehran Stock Exchange. In the case studied، we found that for the right tail، which is heavier than the left tail، the EVT based VaR is the best method in all confidence levels، but for the left tail it is the most accurate at the highest quintile.
    Keywords: Value at Risk, Extreme Value Theory, Peaks over Threshold Method, Block Maxima Method, Tehran Stock Exchange Index
  • Page 137
    Many factors are effective in forming information and volatility transmission among financial indices and some of these factors are the result of internal factors and some are due to conditions of the variables out of internal economical range. Among all these factors، oil global price as a powerful exogenous variable can affect most of macro-economic variables such as Stock price index. The current study has investigated volatility transmission among Tehran Stock Exchange index، Dubai stock index and oil global price index using three models of multivariate GARCH within time span from Dec 2006 to Jan 2010. Data used were daily and models used are VEC، BEKK، and CCC which are mostly used in financial studies and researches and have powerful theoretical bases. The result of estimation in different models generally shows volatility transmission from oil global market to Tehran and Dubai markets. Volatility transmission from Dubai market to Tehran was meaningfully observed as well. However، the effect of transmission was not observed in reverse direction.
    Keywords: Volatility Transmission, VEC, Stock Return, BEKK, CCC
  • Page 159
    One constant concern investigators، by a journal investigative findings and to provide a valid comparison with the work of other researchers in your area of ​​expertise is. This problem is more severe when the native language researcher، because it is a language other than English for better feedback from the research papers have been reviewed in the professional world to be effective in advancing science. In line with the introduction of scientific researchers as well as other countries، keen to present their papers in English journals are Latino. Note that there is an increase in the number of students and professors in the world، has greatly increased the number of incorrect journals، perhaps most of them are fake only be called a scam. The first question that arises here is that how journals to identify? what are the criteria of evaluation? Journal of the site lists the valid be received? Is there a way to evaluate their career researchers?