فهرست مطالب

بورس اوراق بهادار - پیاپی 31 (پاییز 1394)

فصلنامه بورس اوراق بهادار
پیاپی 31 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالرضا اسعدی، مریم شادمهر صفحه 5
    در این پژوهش، اثر انتشار به موقع صورت های مالی میان دوره ای بر نقدشوندگی سهام در بورس اوراق بهادار تهران بررسی می شود. بدین منظور، وضعیت نقدشوندگی سهام 51 شرکت فعال طی دوره های فصلی بعد از انتشار به موقع اطلاعیه های میان دوره ای صورت های مالی حسابرسی نشده برای سال های 1390-1387 در بورس، مورد بررسی قرار گرفته است. جهت سنجش متغیر نقدشوندگی که متغیر وابسته پژوهش حاضر می باشد، از سه معیار شکاف نسبی قیمت سهام، میانگین عمق قیمتی سهام و گردش سهام استفاده شده است. در مرحله نخست فرضیه های پژوهش با استفاده از آزمون مقایسه دو میانگین ویلکاکسون آزمون شده و سپس جهت اطمینان از نتایج، تحلیل رگرسیون نیز مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج آزمون بیانگر آن است که انتشار به موقع اطلاعیه های میان دوره ای صورت های مالی حسابرسی نشده بر شکاف نسبی قیمت سهام تاثیر معناداری دارد، ولی بر معیارهای میانگین عمق قیمتی سهام و گردش سهام تاثیر معناداری ندارند.
    کلیدواژگان: قیمت و سهم، شکاف نسبی قیمت سهام، نقد شوندگی، اطلاعات
  • غلامرضا کرمی، ندا رسولی صفحه 27
    صورتهای مالی ابزار مهمی برای سرمایه گذاران به منظور تجزیه و تحلیل عملکرد شرکت می باشند بنابراین باید بر ارائه صحیح این اطلاعات تاکید نمود و از افشای نادرست و گمراه کننده آنها جلوگیری کرد. تجدید ارائه صورت های مالی طی سال های اخیر بسیار رایج شده است و صورت های مالی همواره مورد تعدیل قرار می گیرند لذا با توجه به فراوانی تجدید ارائه صورت های مالی در ایران، باید دید که آیا بازار سرمایه به اطلاعات تجدید ارائه شده واکنش نشان می دهد یا خیر؟ هدف اصلی تحقیق حاضر، بررسی ارزشمداری سودهای تجدید ارائه شده در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. به این معنا که آیا رابطه ای میان سودهای تجدید ارائه شده و تغییرات بازده سهام وجود دارد؟ هم چنین طی تحقیق حاضر به بررسی اثر سودهای تجدید ارائه شده بر سودهای آتی خواهیم پرداخت. به منظور دسترسی به اهداف مذکور، آزمون فرضیه تحقیق با استفاده از داده های پولی طبق روش ترکیبی برای 171 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1385 تا 1389 صورت پذیرفته است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که رابطه منفی و معنی داری میان بازده سهام و سود تجدید ارائه شده وجود دارد و بنابراین می توان گفت که سودهای تجدید ارائه شده اثر منفی با اهمیتی بر بازده سهام به هنگام انتشار صورت های مالی تجدید ارائه شده دارند که این امر بیانگر واکنش منفی بازار به تجدید ارائه سود است و دلیل این امر، متاثر شدن نگرش سرمایه گذاران به آینده شرکت بر اثر تجدید ارائه و افزایش ریسک و عدم قطعیت می باشد. از طرفی دیگر، میان پیش-بینی عملکرد آتی شرکت و تجدید ارائه های شرکت رابطه عکس وجود دارد. در واقع، در پی انتشار اطلاعات تجدید ارائه شده، اصلاحات با اهمیتی در سودهای آتی صورت می گیرد که این اصلاحات رو به پایین و کاهنده هستند زیرا تجدید ارائه ها در خصوص قابلیت اتکا و قابل اعتماد بودن ارائه ها و ادعاهای مدیریت عدم قطعیت بوجود می آورند.
    کلیدواژگان: بازده، تجدید ارائه صورت های مالی، ارزشمداری
  • محمدرضا پور ابراهیمی، احمد محمدی، پریسا سادات طباطباییان صفحه 53
    در مقاله حاضر، این فرضیه که سرعت تعدیل قیمت سهام واکنش نامتقارنی به اخبار خوب و بد از خود نشان میدهد، برای بورس اوراق بهادار تهران مورد آزمون قرار گرفته است. برای بررسی این موضوع از مدل تعدیل جزئی قیمت که امکان مشاهده رفتار نامتقارن تعدیل قیمتها را فرآهم می آورد، استفاده شده است. مدل فوق با استفاده از داده های شاخص قیمت روزانه هشت صنعت منتخب در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1387 تا 1391 تخمین زده شده است. نتایج بدست آمده نشان میدهد که سرعت قیمت ها واکنش نامتقارنی به اطلاعات گذشته از خود نشان می دهند بطوری که درجه ماندگاری بازدهی های مثبت در بازار بیش از سه برابر اخبار منفی است. به عبارتی دیگر، تاثیر اخبار منفی (بازدهی های منفی) در مقایسه با اخبار مثبت (بازدهی های مثبت)، با سرعت بیشتری در قیمت های بازار جذب شده و در آن انعکاس می یابد. یکی از دلایل این موضوع می تواند این باشد که سرمایه گذاران تصور می کنند در صورت عدم واکنش به اخبار منفی، هزینه های بیشتری در مقایسه با اخبار مثبت به آن ها تحمیل می گردد. نتایج بدست آمده می تواند تاییدی بر تئوری دورنمای کانمن و تروسکی در خصوص رفتار ریسک گریزی افراد باشد. به طور کلی با توجه به پیش بینی پذیری بازده، فرضیه بازارهای کارا در خصوص بازار سهام ایران رد می گردد.
    کلیدواژگان: تئوری دورنما، واکنش نامتقارن، تعدیل جزئی قیمت، بازار کارا، بازدهی
  • غلامعلی میرزایی منفرد، ابوالفتح خالقی صفحه 71
    یکی از حوزه هایی که اموال و دارایی های مالی افراد به امانت سپرده می شود، بازار اوراق بهادار است که اوراق بهادار و یا وجوه سرمایه گذاران نزد برخی نهادهای مالی از جمله شرکت های کارگزاری برای داد و ستد سپرده می شود. سرمایه گذاران با واریز وجوه به حساب جاری شرکت های کارگزاری به آنها وکالت می دهند تا با وجوه مزبور، اوراق بهادار مشخصی را خریداری و یا اوراق بهاداری را به فروش رسانند. هرگونه دخل و تصرف غیر مجاز کارگزار یا بازارگردان در این وجوه و اوراق بهادار که منجر به انتفاع کارگزار یا بازارگردان یا ثالث شود، تحت عنوان خیانت در امانت می باشد که به موجب ماده 50 قانون بازار اوراق بهادار مصوب اول آذر ماه 1389 جرم بوده و مجازات برای مرتکب آن به همراه دارد. از آنجا که قانونگذار شرایط خاصی برای تحقق این جرم در حوزه رکن مادی و روانی در نظر گرفته که در قالب عناصر متشکله عمومی جرم خیانت در امانت قرار نمی گیرد، در این مقاله، به تجزیه و تحلیل این جرم خاص و مقایسه آن با جرم خیانت در امانت عمومی می پردازیم.
    کلیدواژگان: وجوه، بازار اوراق بهادار، کارگزار، خیانت در امانت، اوراق بهادار، نهادهای مالی
  • میرحسین موسوی، بهاره شفیع زاده صفحه 95
    موضوع سیاست تقسیم سود همواره به عنوان یکی از بحث انگیزترین مباحث علم مالی مطرح بوده است. سهامداران خواهان تقسیم سود نقدی می باشند و از اطلاعات سود تقسیمی به عنوان مبنایی برای سرمایه گذاری استفاده می نمایند. بر اساس فرضیه محتوای اطلاعاتی سود تقسیمی ، سود تقسیمی نشان دهنده اطلاعاتی درخصوص سودهای آتی است. در تحقیق حاضر رابطه میان تغییرات سود تقسیمی و سودآوری آتی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای یک دوره 8 ساله (1391-1384) مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که رابطه معنی داری بین تغییرات سود تقسیمی و سودآوری جاری شرکت ها وجود دارد، لیکن بین تغییرات سود تقسیمی و سودآوری آتی شرکت ها رابطه معنادار وجود ندارد.
    کلیدواژگان: اندازه تغییرات سود تقسیمی، ثبات سود تقسیمی، _ سود تقسیمی، سودآوری آتی
  • یحیی حساس یگانه، مهدی محمودی، محمد جواد سلیمی صفحه 113
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین ویژگی های کیفی حسابرسی وهزینه حقوق صاحبان سهام شرکت های پذیرفته شده دربورس اوراق بهادار تهران میپردازد. به همین منظور مدل گوردون به عنوان معیاری برای محاسبه هزینه حقوق صاحبان سهام، لگاریتم طبیعی ارزش بازار حقوق صاحبان سهام معیاری برای محاسبه اندازه صاحبکار و معیارهای اندازه، تخصص صنعت و دوره تصدی حسابرس برای محاسبه کیفیت حسابرسی به کار رفته است. جامعه آماری پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1385 لغایت 1389 بوده و رابطه مذکور در 525 سال شرکت مورد بررسی قرارگرفته است.
    یافته های پژوهش حاکی از آن استکه بین اندازه و دوره تصدی حسابرس با هزینه حقوق صاحبان سهام صاحبکار، رابطه منفی معنی داری وجود دارد و این رابطه برای شرکت های کوچک تر به مراتب قوی تر است. این تحقیق به اهمیت ویژگی های کیفی حسابرسی درتعیین هزینه حقوق صاحبان سهام شرکت تاکید مینماید و نمایانگر این است که شرکت ها، به ویژه شرکتهای کوچک می توانند هزینه حقوق صاحبان سهام را با ارائه اطلاعات حسابرسی شده قابل اتکا وکاهش ریسک اطلاعات از طریق انتخاب حسابرس باکیفیت کاهش دهند.
    کلیدواژگان: هزینه حقوق صاحبان سهام، اندازه صاحبکار، اندازه حسابرس، تخصص حسابرس در صنعت، دوره تصدی حسابرس
  • اعظم ولی زاده لاریجانی، ویدا مجتهدزاده، رضوان حجازی صفحه 161
    هدف از انجام این تحقیق، بررسی تاثیر سازوکارهای راهبری شرکتی بر واکنش سرمایه گذاران نسبت به کیفیت حسابرسی می باشد. به این منظور، ابتدا رابطه کیفیت حسابرسی و سازوکارهای راهبری شرکتی با بازده آتی سهام مورد آزمون قرار گرفت. سپس، تاثیر سازوکارهای راهبری شرکتی بر رابطه بین کیفیت حسابرسی و بازده آتی سهام بررسی شد.
    جامعه آماری این تحقیق شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1383 تا 1390 می باشد. نتایج تحقیق حاکی از وجود رابطه معنی دار بین معیارهای کیفیت حسابرسی (به استثنای اندازه موسسه حسابرسی) و سازوکارهای راهبری شرکتی (به استثنای درصد اعضای غیرموظف هیئت مدیره) با بازده آتی سهام است. همچنین نتایج نشان داد که سازوکارهای راهبری شرکتی بر رابطه بین کیفیت حسابرسی و بازده آتی سهام، تاثیر معنی داری ندارد
    کلیدواژگان: سازوکارهای راهبری شرکتی، کیفیت حسابرسی، بازده آتی سهام
|
  • Abdorreza Asadi, Maryam Shadmehr Page 5
    In this study, the effect of timely quarterly financial statements on stock liquidity was reviewed in the listed companies of Tehran Stock Exchange. The stock liquidity of 51 listed companies during the period after timely quarterly unaudited statements was examined over the years 2008-2011 in the Stock Exchange. In order to measure stock liquidity as a dependent variable three proxies were used, including bid-ask spread, average of price depth and stock turnover. At the first step, Willcoxson test was used to test the research hypotheses, comparing the variable means and then to reexamine the results. The regression analysis was also employed. The results showed that the timely disclosure of interim financial unaudited statements had a significant effect on the bid-ask spread but the effects on other dimensions such as price depth and stock turnover were insignificant.
    Keywords: Liquidity, Information, Price, Stock, Bid, Ask spread
  • Gholamreza Karami, Neda Rasouli Page 27
    Financial reports are important means for analyzing companie's information and performance for investors; so we should emphasize on representing them correctly. Accounting restatements have been occurring with increasing frequency in recent years so that the investigation of the value relevance on financial information regarding the return is an important matter for the developing countries like Iran. The purpose of this paper is to investigate the value relevance of earnings restatements that means whether return changes are associated with the earnings restatements (Are they value relevant?). Also, this paper will answer to this question that whether future earnings changes are associated with the earnings restatements? 171 companies have been selected to the sample over a period of 5 years from 2006 to 2010 listed in the Tehran Stock Exchange and the pooled time regression method is used to analyze the data. Results from test show that earnings restatements are negatively associated with returns. Investors react the most negatively to earnings restatements because restatements have the potential to create uncertainty about future of the company. We found evidence that earnings restatements are negatively associated with future earnings changes too. Infect, investors significantly downgrade assessments of future earnings after restatements and investor confidence will be hit hard. This result signals that investors would rely less on earnings releases after financial restatements. At the end, the results indicate that companies should become more careful in releasing annual financial statements to retain investor's confidence.
    Keywords: Value Relevance, Earning Restatement
  • Mohammad Reza Pour Ebrahimi, Ahmad Mohammadi, Parisa Alsadat Tabatabaeian Page 53
    This paper aims to examine the hypothesis of asymmetric speed of stock price adjustment to new information in Tehran Stock Exchange (TSE). The econometric model is based on a partial price adjustment model which allows for asymmetric adjustment. The research sample consists of daily stock index data for eight sectors of TSE over the period 2008 to 2011. The results show that stock prices adjust asymmetrically to new information. Specifically, bad news are incorporated faster to current prices than good news. However, positive returns are three times more persistent than negative returns. An explanation for these results is that investors think that cost of failing to adjust prices to bad news is greater than good news. The results are consistent with the prospect theory of Kahneman and Tversky about risk aversion of investors and support it in TSE. Generally speaking, the results reject hypothesis of efficient market for TSE.
    Keywords: Prospect Theory, Partial Adjustment, Asymmetric Respond, Returns, Efficient Market
  • Gholamali Mirzaei Monfared, Abolfalah Kaleqi Page 71
    Securities market is one of the areas in which the people’s properties are hold in trust. In this market, investor’s securities or founds are deposited by a number of financial institutions like brokers. Investors pay money to the brokers to make securities transactions for them. It is illegal for a broker to misuse these funds or securities for their benefit or benefit of others and this act is called “abuse of confidence”. Article 50 of the Securities Market Act of 2005 has criminalized this act. Whereas the legislator has considered some specific circumstances for this crime in Actus Reus and Mens Rea that differ from the general crime of abuse of confidence, we will describe this offense and explain its elements.
    Keywords: Securities, Securities Market, Abuse of Confidence., Financial Institutions, Money, Broker
  • Mirhosein Mousavi, Bahareh Shafizadeh Page 95
    The subject of dividend policy is one of the most important issues. Company shareholders are interested to have cash dividend and use the dividend information as a basis for investing decisions. Information content of dividend hypothesis states that dividends convey information about future earnings. The present paper verified the relationship among dividend changes and future profitability in Tehran Stock Exchange during the period 2005-2012. The results showed that there is a significant relationship between dividend changes and current profitability, but there is no significant relationship between dividend changes and future profitability in Tehran Stock Exchange
    Keywords: Stability, Future Profitability, Size of Dividend Changes, Dividend
  • Yahya Hassas Yeganeh, Mahdi Mahmoudi, Mohammad Javad Salimi Page 113
    This study the Examines the relationship between audit quality, client size and cost of equity of listed companies in Tehran Stock Exchange. Gordon model is selected to calculate the cost of equity. Also, the size of the audit firm, auditor industry specialization and auditor tenure is used as the criteria’s for the audit quality. The statistics population of this study is all of the listed companies in Tehran Stock Exchange during 2000 till 2010 and the research sample is included 105 companies which are examined in 5 years.
    The results show that there is a negative significant relationship between the size of the auditor firm and auditor tenure with cost of equity, also this relationship is much stronger in small-scale companies.
    This study emphasizes on the importance of audit quality in determining company s cost of capital and indicates that company’s special small companies decline the cost of equity by the means of improvement of information-environment through proper selection of the auditor.
    Keywords: Auditor Industry Specialization, Auditor Tenure, Cost of Equity, Client Size, Auditor Size
  • Azam Valizadeh Larijani, Vida Mojtahedzadeh, Rezvan Hejazi Page 161
    The purpose of this study is to examine the effect of corporate governance mechanisms on investors’ reaction to audit quality. For this, at first the relationship of audit quality and corporate governance mechanisms with future stock return were tested. Then, the effect of corporate governance mechanisms on the relationship between audit quality and future stock return was examined.
    The statistical population was the listed companies in Tehran Stock Exchange during 2004 to 2011. The results indicated that audit quality criteria (except audit institute size) and corporate governance mechanisms (except non-executive board members ratio) have significant relationships with future stock return. Also, the results showed that corporate governance mechanisms have no significant effect on the relationship between audit quality and future stock return.
    Keywords: Future Stock Return, Audit Quality, Corporate Governance Mechanisms