فهرست مطالب

بورس اوراق بهادار - پیاپی 36 (زمستان 1395)

فصلنامه بورس اوراق بهادار
پیاپی 36 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • معین نیکوسخن، اسماعیل فدایی نژاد صفحه 5
    پژوهش حاضر عملکرد چندین عامل اصلی توضیح دهنده ریسک غیرسیستماتیک که تاکنون در ادبیات مالی مورد استفاده قرارگرفته اند،‏ یعنی اندازه شرکت،‏ نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار،‏ گردش سهام،‏ اهرم بازاری،‏ سود هر سهم و مالکیت نهادی را در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388 تا 1394 مورد بررسی قرار داده است. بدین صورت که برای تجزیه وتحلیل رابطه میان این ویژگی ها و ریسک غیرسیستماتیک در مقاطع اوراق بهادار از رگرسیون فاما-مک بث (1973) و برای بررسی این رابطه برای هر ورقه بهادار از رگرسیون سری زمانی استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل رابطه مقطعی نشان می دهد که تنها ویژگی های اندازه و گردش سهام در تجزیه وتحلیل سرمایه گذاری به عنوان شاخص هایی از ریسک غیرسیستماتیک نسبی برای تمام اوراق بهادار مفید می باشند. از سوی دیگر،‏ در تحلیل تک ورقه های بهادار،‏ شواهد حاکی از آن است که نسبت اوراق بهادار با رابطه معنی دار میان هر یک از ویژگی های در نظر گرفته شده و ریسک غیرسیستماتیک،‏ بسیار ناچیز است. بنابراین،‏ اغلب ویژگی های در نظر گرفته شده،‏ پیش بینی کننده های ضعیفی برای تغییرات آتی ریسک غیرسیستماتیک هر ورقه بهادار مشخص می باشند.
    کلیدواژگان: ریسک غیر سیستماتیک، رگرسیون سری زمانی، ویژگی های خاص شرکت، رگرسیون فاما، مک بث (1973)
  • بهمن بنی مهد، مهدی مرادزاده فرد، کیانوش میرانشاهی صفحه 29
    هدف مقاله حاضر بررسی اثرات تغییرات بهای تمام شده کالای فروش رفته و هزینه های عمومی،‏ اداری و فروش بر مدیریت سود مصنوعی در 88 شرکت از 12 صنعت شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1384 الی 1393 است. مبانی نظری و داده های تحقیق بر اساس روش کتابخانه ای جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس روش همبستگی با استفاده از رگرسیون چند متغیره انجام شده است . نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که رابطه معکوس و معنی داری میان تغییرات بهای تمام شده کالای فروش رفته و مدیریت سود مصنوعی (مبتنی بر اقلام تعهدی) وجود دارد. به بیان دیگر،‏ شواهد این تحقیق نشان می دهد که هرگاه با افزایش تورم،‏ بهای تمام شده کالای فروش رفته در شرکت های مورد مطالعه افزایش یابد،‏ در آن صورت سود را نمی توان از طریق مدیریت سود مصنوعی ( مبتنی بر اقلام تعهدی)،‏ بیش نمایی نمود . همچنین نتایج این تحقیق،‏ تایید می نماید که رابطه میان تغییرات هزینه های عمومی،‏ اداری و فروش و مدیریت سود مصنوعی،‏ رابطه ای معنی دار و مثبت است. یعنی مدیران شرکت های نمونه تحقیق با افزایش هزینه های عمومی ،‏ اداری و فروش سود را از طریق مدیریت سود مصنوعی بیش نمایی می کنند.
    کلیدواژگان: هزینه های عمومی، تورم، بهای تمام شده کالای فروش رفته، شرایط کلان اقتصادی، مدیریت سود مصنوعی، اداری و فروش
  • عباس طوسی * صفحه 47
    «حق رای» یکی از مهمترین موضوعات حقوق شرکت هاست. اتخاذ تصمیم در رابطه با امور روزمره شرکت و یا بسیاری از مسائلی که اسناد متشکله شرکت راجع به آنها ساکت می باشد با استفاده از مکانیسم «رای دادن» صورت می گیرد. بنابراین،‏ حق رای همواره به عنوان مکانیسمی برای حاکمیت و اداره شرکت توسط مالکان آن مد نظر بوده است. با این حال ،‏ امروزه حق رای به لحاظ اهمیتی که در حیات تجاری یک شرکت ایفاء می نماید مورد توجه طلبکاران شرکت های بدهکار قرار گرفته و در نتیجه کاربرد جدیدی بخود گرفته است. در نتیجه این سوال در حوزه حقوق شرکت ها مطرح می گردد که آیا اعطای حق رای به طلبکاران شرکت قابل توجیه است یا خیر؟ برخی نظام های حقوقی اعطای حق رای به طلبکاران توسط شرکت های بدهکار به رسمیت شناخته شده است. با توجه به اینکه برخی نظام های پیشرفته حقوق شرکت ها چنین حقی را به رسمیت شناخته اند مقاله حاضر در صدد است امکان یا عدم امکان شناسایی حق رای برای طلبکاران را از منظر اصول کلی تعهدات و معیار کارایی در نظام حقوقی ایران مورد بحث و گفتگو قرار دهد. بدین منظور پس از ارایه تحلیل حقوقی و اقتصادی از مقوله حق رای و بررسی ملازمه یا عدم ملازمه میان حق رای و سهامداری مبادرت به طرح و بررسی برخی چالش های پیش روی چنین پذیرشی در نظام حقوق موضوعه ایران می نماید و در نهایت نتیجه گیری می کند.
    کلیدواژگان: حق رای، طلبکاران، عوامل تولید، حق مالی، کارایی
  • اعظم ولی زاده لاریجانی، الهه حدیدی فرد صفحه 75
    هدف از این تحقیق بررسی رابطه برخی از عوامل مالی و حسابداری با نسبت تقسیم سود شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و تاثیر مراحل مختلف چرخه عمر تجاری آنها بر این روابط،‏ می باشد. به همین منظور ابتدا رابطه بین اهرم مالی،‏ نقدینگی،‏ سودآوری،‏ اندازه و دارایی های نامشهود با نسبت سود تقسیمی مورد آزمون قرار گرفت. سپس،‏ تاثیر چرخه عمر بر رابطه بین متغیرهای مذکور با نسبت سود تقسیمی بررسی شد.
    در این تحقیق داده های 144 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1382 الی 1394 مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج حاکی از آن است که بین اهرم و دارایی های نامشهود با نسبت سود تقسیمی رابطه منفی معنی دار و بین نقدینگی،‏ سودآوری و اندازه شرکت با نسبت سود تقسیمی رابطه مثبت معنی دار برقرار است. همچنین نتایج تحقیق نشان داد در شرکت هایی که در مرحله ظهور یا رشد قرار دارند،‏ رابطه بین اهرم مالی با تقسیم سود منفی تر می باشد. علاوه بر این،‏ در شرکت هایی که در مرحله بلوغ یا افول قرار دارند،‏ رابطه بین سودآوری و اندازه شرکت با تقسیم سود،‏ مثبت تر می باشد. علاوه بر این،‏ براساس نتایج به دست آمده،‏ مشخص شد که مراحل چرخه عمر بر رابطه بین نقدینگی و دارایی های نامشهود با تقسیم سود،‏ تاثیر معنی داری ندارد.
    کلیدواژگان: نسبت سود تقسیمی، دارایی های نامشهود و چرخه عمر تجاری، اهرم مالی
  • محمدحسن ابراهیمی سرو علیا، جعفر باباجانی، بهرام عبادپور صفحه 97
    این پژوهش سعی کرده است ادبیات علمی در خصوص عوامل اثرگذار بر تصمیم گیری سرمایه گذاران حقیقی را گسترش دهد و بدین وسیله رهیافتی برای شفاف سازی تصمیم گیری ایشان در بورس اوراق بهادار ارائه کند. فهم معیارهای تصمیم ساز سهامداران حقیقی که بالغ بر پنجاه درصد حجم معاملات و نود و نه درصد تعداد معاملات بورس را به خود اختصاص داده اند،‏ می تواند چارچوبی برای طراحی آتی و شفاف سازی بیشتر فضای بورس اوراق بهادار باشد. در این پژوهش پس از بررسی ادبیات موضوع و پیشینه نظری،‏ چارچوب مفهومی اولیه تهیه و با بهره گیری از استراتژی دلفی،‏ نظر خبرگان دریافت و بر اساس آن،‏ پرسشنامه لازم تدوین شد،‏ سپس پرسشنامه مذکور در میان چهارصد نفر مورد پیمایش قرار گرفت. اطلاعات دریافتی از آزمودنی ها با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مورد پردازش قرار گرفت و بر اساس نتایج تحلیل درباره ابعاد،‏ مولفه ها و شاخص ها،‏ مدل عوامل اثرگذار بر تصمیم-گیری سهامداران حقیقی بورس ارائه شد.
    کلیدواژگان: سهامداران حقیقی، تصمیم گیری، بورس اوراق بهادار، مالیه رفتاری، _ سرمایه گذاری
  • محمود باقری، مصطفی مظفری، محمد صادقی صفحه 117
    این مقاله در راستای اجرای ضابطه مند قواعد بورس سه فرض مهم ارائه داده و بر آن است تا گستره وجودی و راه های ارتقای آنها را نشان دهد؛ نخست: در سطح ملی اجرای قواعد بورس ممکن نیست مگر این که قواعد عملی حسابداری و رویه های آن مد نظر قرار گیرد؛ دوم: مقررات حسابداری مانند سایر قواعد برای جبران کاستی های موجود در ایجاد سطح درستی از اطلاعات که بر اساس قواعد و مقررات بورس منشا نیاز است،‏ تنظیم و مورد استفاده قرار می گیرد؛ سوم: جهانی سازی صحیح مقررات بازارهای بین المللی بورس در صورتی محقق خواهد شد که استانداردهای حسابداری واحدی وجود داشته باشد. بنابراین،‏ در راستای تنظیم حقوقی استانداردهای جهانی حسابداری به نظر می رسد که شکل گیری بازارهای مالی جهانی در گرو این است که قانون گذاران و متخصصین حسابداری با زبان و الگوی واحدی سخن بگویند. البته به سبب عدم اشراف قانون گذاران بر مسائل حسابرسی،‏ آنچه در وضعیت کنونی محتمل به نظر می رسد آن است که یا باید از استانداردهای حوزه های قضایی دیگری تبعیت شود یا این که تنظیم کنندگان مقررات مربوط به بورس با متخصصین حسابداری و حسابرسی که دانش لازم و دسترسی کافی به اطلاعات مالی شرکت ها دارند،‏ همکاری مطلوبی داشته باشند. اگرچه این کار قانون گذاران حوزه بورس را وابسته به پیشه حسابداری می کند،‏ اما در حال حاضر این تنها راهی است که به وسیله آن می توان استانداردهای بین المللی حسابداری را در مقررات ملی مربوط به بورس گنجاند.
    کلیدواژگان: افشای اطلاعات، قوانین و مقررات ملی، _ تنظیم مقررات بورس، بازارهای بین المللی بورس، استانداردهای حسابداری
|
  • Moein Nikosokhan, Esmaeil Fadayi Nejad Page 5
    In this paper, the ability of a number of main explanatory factors of the idiosyncratic risk utilized in the recent literature, including size, book-to-market, turnover, market leverage, earnings per share and institutional ownership in Tehran Stock Exchange during the period 2009–2016 have been investigated. So, to analyse the relationship between characteristics and idiosyncratic risk in a cross-section of securities Fama-MacBeth regression (1973) and for individual securities, Time-Series regression were used. The results of cross-sectional analysis, it is suggested that only firm size and share turnover are useful in investment analysis as indicators of the relative idiosyncratic risk across all securities. On the other hand, in the analysis of the individual securities, the results show that the proportion of securities with a significant relationship between a given characteristic and idiosyncratic risk, is very small. Therefore, a great number of considered characteristics are poor predictors of the future idiosyncratic risk changes in a given security.
    Keywords: Idiosyncratic Risk, Fama, MacBeth regression (1973), Time, Series regression., Characteristics of the Company
  • Bahman Bani Mahd, Mehdi Morad Zade Fard, Kianosh Miranshahi Page 29
    The purpose of this paper is to investigate the effect of cost of good sold (CGS) and selling, general & administrative (SGA) expenses changes on artificial earnings management. We use 88 listed firms from 12 industries on Tehran Stock Exchange from 2005 to 2014. We provide the theoretical foundations and collect data by Archival research method. To analyse the research data, we apply a multivariable regression model. The results show there is a negative and significant relation between cost of good sold changes and artificial earnings management (accruals- based-earnings management). In the other words, the evidence in this study explains whenever because of rising inflation, the cost of good sold increases then it is not possible to maximize earnings by artificial earnings management (accruals-based earnings management). In addition, based on the research results, selling, general & administrative expenses changes are associated positively and significantly with the artificial earnings management. It means that firm’s managers can maximize earnings by artificial earnings management when selling, general & administrative expenses increase.
    Keywords: General, Administrative Expenses, Macroeconomic Conditions, Inflation., Artificial Earnings Management (AEM), Cost of Good Sold, Selling
  • Abbas Tosi * Page 47
    The right to vote is one of the most important issues in company law. It is the mechanism of voting through which many decisions on company’s daily affairs or on many issues in respect of which there is no provision in the constitution of the company are made. Therefore, the right to vote has been long considered as a mechanism for governing and conducting a company by its owners. For its importance in the life of the company, the right of vote has come to be noticed by the creditors of debtor companies and, as a result, has found a new function. Consequently, the question whether or not giving the right of vote to the creditors of debtor companies can be justified has been raised in the context of the company law. Since some jurisdictions have recognized such a right for the creditors, this article seeks to discuss possibility or non-possibility of giving such a right in Iranian legal system from the viewpoints of general principles of obligations and efficiency. For this purpose, the article shall, after a legal and economic analysis of the right to vote and investigating the necessity or non-necessity between the right to vote and shareholdering, raise some legal challenges confronted by such recognition in Iranian positive law and finally shall conclude.
    Keywords: actors of Production, Efficiency, Right to Vote, Real Right, Creditors
  • Azam Vali Zade Larijani, Elahe Hadidi Fard Page 75
    The purpose of this paper is examining the relation between some of the financial and accounting determinants with dividend payout ratio of the listed companies on Tehran Stock Exchange in different life cycle stages. Hence, firstly we examined the relation between leverage, liquidity, profitability, size and intangible assets with dividend payout ratio. Then, the effects of life cycle stages on those relations were investigated.
    We investigate 144 listed companies on Tehran Stock Exchange (TSE) for 1382 to 1394 period. The results show that there is a negative and strong relation between leverage and intangible assets with dividend. Also there is positive and strong relation between profitability, liquidity and size with dividend. In addition, there is a more negative relation between leverage with dividend for companies which are in introduction or growth stages. Also, there is a more positive relation between profitability and size with dividend for companies which are in mature or decline stages. In addition, life cycle stages have no strong effect on the relation between liquidity and intangible assets with dividend.
    Keywords: intangible assets, life cycle stages, dividend payout ratio, leverage
  • Mohammad Hasan Ebarahimi, Jafar Babajani, Bahram Ebadpor Page 97
    This study is an attempt to develop the scientific literature on factors influencing real investors’ decision making and offer a strategy to clarify their decisions in the Stock Exchange it, since understanding of real investors’ decision-making criteria which are accounted for amounting to fifty percent of the Stock Exchange’s trading volume and ninety percent of number of trades respectively. This can draw a framework for future modeling and define the Stock Exchange atmosphere more. In this research, after study of the subject literature and theoretical background, the theoretical saturation has been reached as well. Through applying Delphi research method, the whole comments and ideas of experts collected and leads to required convenient questionnaire.
    This questionnaire has been distributed and collected among the four hundred people and the received data has been analyzed by using confirmatory factor analysis (CFA) and based on its results about dimensions, components and indexes, finally the model of Stock Exchange real investors’ decision making has been issued.
    Keywords: Retail Investors, Decision Making, Stock Exchange, Behavioral Finance, Investment
  • Mahmod Bagheri, Mostafa Mozafari, Mohammad Sadeghi Page 117
    his paper makes three important assumptions in the course of implementation of the securities regulation and tries to explore the extent of their existence and ways of promoting them as follows: (1)At the national level the enforcement of securities regulation is not possible unless there are sound and practical accounting rules and procedures. (2)The accounting regulation, like any other form of regulation is required to rectify the failure of the accounting profession in producing the right level of information required under securities regulation. (3)The true internationalization of the securities markets or regulation of international securities markets could not be achieved unless there could be uniform accounting standards. This paper attempts to examine the possibility of international accounting standards for the sake of facilitating the emergence of truly international securities markets and the enhancement of the enforcement of national regulatory standards to the international markets.
    Keywords: International Securities Markets, Information Disclosure, Accounting Standards., National Regulatory Standards, Regulation