فهرست مطالب

بورس اوراق بهادار - پیاپی 39 (پاییز 1396)

فصلنامه بورس اوراق بهادار
پیاپی 39 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین اعتمادی، وحید احمدیان، محمد علی آقایی، نادر مهرگان صفحات 5-22
    پیش فرض حاکم در بررسی محتوای اطلاعاتی متغیرهای حسابداری این است که قیمت و بازده جاری بازار،‏ جایگزین مناسبی برای ارزش سهام محسوب می شود؛ ادعایی که به عقیده بسیاری از پژوهشگران،‏ ممکن است موجب ایجاد استنباط های اشتباه در نتیجه گیری بر اساس این نوع پژوهش ها -شود. در واقع ممکن است به دلیل ناکارایی بازار،‏ اثر اطلاعات حسابداری بر قیمت سهام،‏ بی درنگ و بدون تاخیر زمانی صورت نپذیرد. در چنین حالتی،‏ سنجش ارتباط میان متغیرهای ذکر شده مناسب نیست؛ زیرا از یک طرف،‏ قیمت بازار هنوز به واسطه اطلاعات حسابداری،‏ تعدیل نشده و از طرف دیگر،‏ همراهی میان اطلاعات و متغیرهای بازار،‏ نامربوط تلقی می شود.
    با توجه به شواهد پژوهش های پیشین علیه کارایی بازار،‏ به منظور بررسی قابلیت اتکای مفروضات زیربنایی پژوهش های رایج حوزه ارتباط ارزشی،‏ در پژوهش حاضر،‏ اثر تاخیر در تعدیل قیمت بر تخمین ضریب واکنش به سود حسابداری،‏ به صورت تحلیلی و تجربی مورد ارزیابی قرار گرفته است. بر مبنای داده های 100 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران در طی سال های 1387 تا 1394،‏ نتایج نشان می دهد که تاخیر در تعدیل قیمت،‏ اثر منفی بر ضریب واکنش به سود حسابداری دارد.
    کلیدواژگان: ضریب واکنش به سود، تاخیر در تعدیل قیمت، معادلات همزمانی، ناکارایی بازار
  • مریم دولو، الهام مسلمی صفحات 23-47
    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های بازارهای گرم و سرد عرضه های اولیه عمومی در بورس اوراق بهادار تهران است. به منظورآزمون فرضیه ها از روش رگرسیون لاجیت و رگرسیون خطی چندمتغیره استفاده می گردد. نمونه این پژوهش متشکل از 118 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که در فاصله زمانی سال های 1380 تا 1392 برای نخستین بار عرضه عمومی اولیه شده اند. یافته های پژوهش حاکی از عدم وجود رابطه معنادار بین دوره انتشار داغ و قیمت گذاری کمتر از واقع است. شواهد حاصله موید رابطه معکوس بازار داغ با سطح فعالیت بازار قبل از عرضه و رابطه مثبت بین ریسک عرضه های اولیه و دوره های انتشار داغ است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد با وجودی که بین پدیده انتشار داغ و قیمت گذاری کمتر از واقع رابطه معناداری وجود ندارد،‏ اما یک رابطه پیشرو پسرو بین قیمت گذاری کمتر از واقع و بازار داغ دیده می شود که حاکی از محتوای اطلاعاتی بازده اولیه بالا درباره حجم IPO های آتی است. همچنین نتایج حاصله موید آن است که شرکت های عرضه شده در بازارهای داغ،‏ ریسک بالا تر و عملکرد پایین تری دارد. همچنین واریانس مقطعی بازده غیرعادی بلندمدت این گونه شرکت ها،‏ پایین تر است. مضافا این که نتایج حاصل از پژوهش نسبت به تعریف سنجه بازار داغ حساس است.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری کمتر از واق، ع، نظریه ترکیب ریسک متغیر، نظریه زمان، سنجی بازار، _ انتشار داغ، عرضه عمومی اولیه
  • رضا میرزاخانی، سید عباس موسویان صفحات 29-95
    یکی از مباحثی که باید در مورد ابزارهای رایج در بازار سرمایه،‏ امکان سنجی شود،‏ جریان خیارات به عنوان مهم ترین ابزار حق فسخ در معاملات اوراق سهام است. در این پژوهش با قبول سهام به عنوان سند حاکی از مالکیت مشاع از عین معین،‏ جریان خیارات،‏ به عنوان یک اصل پیشگیرانه و جبران کننده که در راستای شفافیت بازار مطرح می باشد،‏ بررسی شده و توصیه هایی جهت سیاست گذاری در نحوه تنظیم معاملات اورق سهام در بازار سرمایه اسلامی ارائه شده است. از میان مبانی و ملاک خیارات در کلام فقهاء و حقوق دانان،‏ دو مبنای لاضرر و حکومت اراده را می توان به عنوان مبنای اصلی بسیاری از خیارات دانست. چنانچه در معامله ای این مبانی وجود داشت،‏ خاستگاه اولی برای جریان خیار در آن معامله تحقق می یابد. همچنین بر پایه تحلیل ارائه شده،‏ نتیجه گرفته شده که همراه با معاملات مبتنی بر اطلاعات نهانی و دستکاری بازار،‏ عناوین غبن و تدلیس و ضرر شکل می گیرد که با وجود هر یک از این عناوین،‏ در صورت فقدان مانع اجرایی،‏ می توان قائل به حق خیار فسخ در معامله سهام شد و نتیجه نهایی آن است که تنها جریان پنج خیار: غبن،‏ تدلیس،‏ تبعض صفقه،‏ تخلف شرط و خیار عیب را می توان در معاملات سهام مورد اجرا قرار داد.
    کلیدواژگان: حاکمیت اراده، غبن، بورس، لاضرر، حق فسخ، سهام، خیار
  • داود جعفری سرشت، مریم ستارئی، زهرا حسینی نیک روش صفحات 49-69
    امروزه بازار سهام به عنوان یکی از ارکان مهم رشد اقتصادی کشورها به شمار می آید. لذا شناسایی تجزیه و تحلیل عوامل مختلف دخیل در این بازار به منظور ارتقای سطح کیفی و ایجاد جذابیت برای فعالان بازار در جهت افزایش سرمایه گذاری و به دنبال آن رشد اقتصادی از اهمیت بالایی برخوردار است. در سال های اخیر توجه محققان به سمت موضوع سرمایه گذار در بازار سهام معطوف شده است. جدا از تاثیر عوامل عمده اقتصادی بر بازار سهام،‏ تغییر در نگرش سرمایه گذاران و افزایش میزان مشارکت آنها در بازار سهام (به جهت افزایش اطمینان و خوش بینی نسبت به این بازار) موجب تغییر در میزان عرضه و تقاضای سهام،‏ تغییر در ترکیب سبد دارایی های مالی و حتی گاهی تشکیل صف های خرید و فروش خواهد شد.
    در این مطالعه رابطه بین نگرش سرمایه گذاران و نقد شوندگی بازار سهام با رشد اقتصادی در ایران بررسی شده است. متغیر مربوط به نگرش سرمایه گذار،‏ تغییرات سالانه حجم معاملات سهام و شاخص اندازه گیری نقد شوندگی بازار،‏ نسبت گردش معاملات است. در این پژوهش از تغییرات نرخ ارز (برابری ریال به دلار) به عنوان متغیر کمکی استفاده شده است. در راستای رسیدن به هدف پژوهش،‏ از دو روش حداقل مربعات معمولی (OLS) و خود توضیح برداری با وقفه های گسترده (ARDL) در بازه زمانی از سال 1375تا 1394 استفاده شده است. نتایج تجربی حاصل از این بررسی وجود رابطه معنی دار بین تغییرات حجم معاملات سهام،‏ تغییرات نقد شوندگی و تغییرات نرخ ارز با تغییرات رشد اقتصادی را نشان می دهد. در این پژوهش همچنین به بررسی وجود رابطه مثبت بین تغییرات رشد اقتصادی و نرخ ارز پرداخته شده است که نتایج حاصل این مطلب را مورد تایید قرار می دهند.
    کلیدواژگان: مالی رفتاری، بازار سهام، نگرش سرمایه گذار، رشد اقتصادی، نقد شوندگی
  • مجتبی مطلبیان چالشتری، مهدی عربصالحی نصرآبادی * صفحات 71-94
    با توجه به محدود بودن منابع،‏ علاوه بر سطح سرمایه گذاری باید کارا بودن سرمایه گذاری را در تصمیم گیری لحاظ نمود. ناکارایی سرمایه گذاری،‏ عملکرد مطلوب شرکت را تضعیف می کند و در نهایت منجر به کاهش ارزش آفرینی برای سهامداران شرکت می شود. هدف از این پژوهش،‏ بررسی تاثیر ضعف کنترل های داخلی بر ناکارایی سرمایه گذاری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این راستا داده های مربوط به 106 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی1390 الی 1394 مورد استفاده قرار گرفت. برای آزمون فرضیه ها از تکنیک رگرسیون چند متغیره به روش داده های تابلویی استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش حاکی از این است که ضعف کنترل های داخلی تاثیر منفی و معناداری بر سطح سرمایه گذاری شرکت ها دارد. دیگر یافته های پژوهش حاکی از آن است که ضعف کنترل های داخلی تاثیر مثبت و معناداری بر سرمایه گذاری بیش ازحد و سرمایه گذاری کم تر از حد (ناکارایی سرمایه گذاری) دارد. بنابراین،‏ مدیران به منظور مواجه نشدن با کمبود منابع مالی و استفاده از فرصت های سرمایه گذاری،‏ لازم است تمهیداتی در جهت افزایش کیفیت کنترل های داخلی شرکت اعمال نمایند.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری کم تر ازحد، سرمایه گذاری بیش ازحد، ضعف کنترل های داخلی، ناکارایی سرمایه گذاری
  • حمیدرضا نیکبخت، فرهاد پیری صفحات 125-161
    سرمایه گذاری خارجی در سبد اوراق بهادار (پورتفولیو) که به عنوان سرمایه گذاری خارجی در اوراق بهادار سرمایه ای و همچنین اوراق بهادار بدهی (و نه اوراق مشتقه) شناخته می شود،‏ نوع خاصی از سرمایه گذاری است که صرفا با هدف کسب سود و بدون ایجاد منافع بلندمدت و مدیریت ناشر اوراق بهادار صورت می پذیرد. اگچه مزایا و معایب این نوع از سرمایه گذاری محل بحث بوده و تاکنون حل نشده باقی مانده است،‏ بیشتر معاهدات سرمایه گذاری با بیان تعریف گسترده ای از «سرمایه گذاری» (مانند «هرگونه مشارکت در شرکت ها»)،‏ شامل سرمایه گذاری پورتفولیو نیز می شوند؛ در نتیجه صرف اشاره به منافع سرمایه گذار یا مشارکت ایشان در شرکت ها،‏ به معنای لازم دانستن «مدیریت» بر شرکت مزبور نیست. در واقع،‏ سهامداران اقلیت نیز به طور کلی تحت حمایت معاهدات بین المللی سرمایه گذاری نیز می باشند و دیوان های داوری از این رویکرد حمایت نموده اند. در دیوان های داوری ایکسید،‏ اجماع رو به رشدی مبنی بر تلقی «تعهد به تامین منابع»،‏ «مدت زمان» و «ریسک (خطر)» به عنوان معنای مشترک ذاتی کلمه سرمایه گذاری و همچنین عناصر مفهوم «سرمایه گذاری» وجود دارد؛ در این رابطه به نظر می رسد که سرمایه گذاری پورتفولیو نیز مشمول ماده (1)25 عهدنامه ایکسید به عنوان نوعی از «سرمایه گذاری» خواهد بود. هرچند آرای داوری اخیر ایکسید،‏ موجب نگرانی فزاینده ای در خصوص نحوه حمایت از سرمایه گذاری پورتفولیو (به ویژه اوراق بهادار دولتی) گردیده است. این مقاله پس از تحلیل رویکرد دیوان های داوری و معاهدات سرمایه گذاری،‏ مشخصا دو پیشنهاد اصلی را برای اصلاح معاهدات سرمایه گذاری مطرح می نماید: (یک) سرمایه گذاری پورتفولیو صریحا از قلمرو شمول معاهدات سرمایه گذاری دو و چندجانبه مستثنی گردد؛ (دو) عناصر عینی مفهوم سرمایه گذاری یعنی تعهد به تامین منابع،‏ مدت زمان،‏ ریسک (خطر) و کمک به توسعه کشور میزبان صریحا در متن معاهدات قید گردد.
    کلیدواژگان: حقوق سرمایه گذاری بین المللی، مفهوم سرمایه گذاری، سرمایه گذاری پورتفولیو، اوراق بهادار سرمایه ای، اوراق بهادار بدهی، عهدنامه ایکسید
|
  • Hosein Etemadi, Vahid Ahmadian, Mohamadali Aghaei, Nader Mehregan Pages 5-22
    Assumption governing the current literature of researches related to the information content of accounting variables is that market prices are good alternative for the stock value, the claim that according to a number of researchers may create wrong perceptions conclusion based on research related to value relevance. In fact, due to inefficiency in the market, it is possible that the impact of accounting information on stock price is not done immediately and without delay. In this case, measuring the relationship between the mentioned variables is not suitable, because market values have been adjusted yet due to the presentation of financial information and the association between information and market variables is considered irrelevant. In this study, the effect of market inefficiency on the estimation of coefficients in conventional models to assess the value relevance was evaluated analytically and empirically based on data from 100 companies in Tehran Stock Exchange during the years 2008 to 2015. It was found that market inefficiency has a negative impact on the value relevance of accounting information.
    Keywords: Price Delay, Response Coefficient, Market Inefficiency, Contemporary Relations
  • Maryam Davallou, Elham Moslemi Pages 23-47
    The aim of this study is to assess the characteristics of hot and cold IPO markets in Tehran Stock Exchange. To examin the hypotheses, logit regression and multiple linear regression are used. The sample of the study consists of 118 TSE’s listed companies which have been offered initially during 2001-2013. The results reveal that there is no meaningful relation between hot issue and underpricing. The findings indicate a reverse relation between hot issue and market performance before IPO and a direct relation between risk of IPOs and hot issue. The results exhibit, although the hot issue phenomenon is not related to underpricing, a lead-lag relation between underpricing and hot issue can be understood and it shows a relation between high initial return and the future IPO volume. Additionally, the study concludes that companies which are offered in hot markets, are more risky and underperformance. Moreover, the cross sectional variance in long run abnormal returns is lower for firms going public in hot market. Finally, the findings of the study are sensitive toward the definition of hot issue.
    Keywords: Initial Public Offerings, Changing Risk Composition Hypothesis, Underpricing, Hot Issue Markets, Market Timing Hypothesis
  • Reza Mirzakhani, Seyed Abbas Musavian Pages 29-95
    One of the discussions regarding common financial instruments in capital markets whose feasibility need to be studied is the implementation of options as the most important instrument for the right to rescind the equity (securities) transactions. In this research, with considering shares as a deed specifying the joint ownership of a definite object, the implementation of options as a preventive and compensatory principle, which is perceived as some means to promote market transparency, has been examined and recommendations have been put forward for the purposes of policy-making concerning the method of regulation within the equity transactions in the Islamic capital market. Through the bases and criteria of options presented by the jurists and lawyers, the “No-damage Rule” and the “Dominion of Will” have been mentioned as the two main bases for most options. If in any given transaction, such these criteria exist, there originates the initial source for implementing the option in that transaction. In addition, based on the suggested analysis, it’s been concluded that lesion, deception and loss are formed along with the transactions by means of insider trading and market manipulation, which regardless of any of these issues, in case there is a lack of executive obstruction, we could affirm the existence of the right to rescind the equity transaction and the final conclusion is that there exist only five options that are capable of being implemented in equity transactions namely as lesion, deception, separation of some goods, breach of condition and the option of defect.
    Keywords: Exchange, Dominion of Will, No-damage Rule, Lesion, The Right to Terminate, Options, Stock
  • Davood Jafari Seresht, Maryam Setarehie, Zahra Hosseini Nikravesh Pages 49-69
    Today the stock market is considered as one of the important pillars of economic growth. The identification and analysis of the various factors involved in the market in order to improve the quality and appeal for market participants to increase investment and subsequent growth is very important. In recent years, attention has been paid to the investment in the stock market. Apart from the impact of economic factors on the stock market, a change in the attitude of investors and increase their participation in the stock market (in order to increase confidence and optimism to the market) does not change in supply and demand for shares, the change in the composition of the portfolio financial and sales will be even formed queues.
    In this study, the relationship between the attitudes of investors and the liquidity of the stock market and economic growth have been studied in Iran. Changing attitudes of investors, annual changes in stock trading volume and market liquidity indicator, the turnover ratio . In this study, changes in exchange rates was used as a covariate. In order to achieve this objective, the two methods of ordinary least squares (OLS) and the Auto Regressive Distributed Lag Method (ARDL), in Iran, in the period 1375 to 1394 was used. The experimental results of the survey there is a significant relationship between changes in trading volume, liquidity and exchange rate changes, changes in economic growth shows. The study also examines the relationship between economic growth and the exchange rate is has been confirmed that the results of this answer.
    Keywords: Liquidity, Economics Growth, Investment Attitude, Behavioral Finance, Stock Market
  • Mojtaba Motalebian, Mehdi Arabsalehi * Pages 71-94
    Due to the limited resources, in addition to the level of investment, it should be considered investment efficiency in decision making. The inefficiency of investment undermines the company's good performance and ultimately leads to a reduction in value creation for the shareholders of the company. The purpose of this study was to investigate the effect of the weakness of domestic controls on the inefficiency of investment in accepted companies in Tehran Stock Exchange. In this regard, data about 106 Tehran Stock Exchange members were used for the period from 2011 to 2015. To test the hypotheses, multivariate regression technique was used by using panel data. The results of the research hypothesis test indicate that weakness of internal controls has a negative and significant effect on the investment level of companies. Other findings suggest that the weakness of internal controls has a positive and significant effect on over-investment and lower investment (inefficiency). Therefore, managers need to implement measures to increase the quality of internal control of the company in order not to face the lack of financial resources and the use of investment opportunities.
    Keywords: Exchange, Dominion of Will, No-damage Rule, Lesion, The Right to Terminate, Options, Stock
  • Hamid Reza Nikbakht, Farhad Piri Pages 125-161
    Foreign portfolio investment (FPI), known as investment in equity and debt securities (not ʻderivativesʼ), that is intended only for financial gain and does not create a lasting interest in or control over an enterprise. Although the merits and demerits of FPI is highly controversial and have remained unsettled, most investment treaties have used a very broad definition of investment (eg ʻany kind of participation in companiesʼ) that includes what is referred to as FPI, therefore the reference to interests in companies typically does not require that the investor’s interest or participation in the company be a controlling one. Indeed, minority shareholdings are generally protected under international investment agreements and arbitral tribunals have supported this approach. As far as the ICSID arbitration is concerned, there is a growing consensus that the characteristics of investment notion are contribution of capital, duration and risk (known as ʻinherent common meaningʼ of the term investment) and FPI could be qualified as an investment under article 25(1) of ICSID Convention (even if it was not FDI). The recent arbitral awards (Abaclat v Argentina; Ambiente Ufficio v Argentine; Giovanni v Argentine; Poštová banka v Hellenic) give rise to an increasing concern of international law about the protection of foreign investment in the form of securities instruments (especially sovereign bonds), also referred to as financial instruments. The main conclusion to be drawn from this article is that (I) FPI should be excluded from bilateral and multilateral investment treaties by restricting the asset-based approach to direct investment only; (II) Clear benchmarks as to what is an ʻinvestmentʼ must be developed by including objective criteria for the definition of an ʻinvestmentʼ to be covered by bilateral and multilateral investment treaties (based on contribution of capital, risk, duration and contribution to development).
    Keywords: Debt Securities, Notion of Investment, Equity Securities, International Investment Law, Portfolio Investment, ICSID Convention