فهرست مطالب

فصلنامه بورس اوراق بهادار
پیاپی 8 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد عرب مازار یزدی، محمدحسین صفرزاده صفحه 7
    با استفاده از تکنیک های چندمتغیره آماری همچون رگرسیون لوجستیک، به بررسی نقش داده های حسابداری در ایجاد یک مدل به منظور پیش بینی بحران مالی بر روی نمونه ای متشکل از 279 شرکت- سال (104 شرکت بحران زده و 175 شرکت بدون بحران مالی) پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1386- 1382 پرداخته شد. معیار مورد استفاده به منظور تمیز شرکت های بحران زده از شرکت های بدون بحران مالی، ماده 141 قانون تجارت می باشد. به منظور بررسی، 10 نسبت مالی به عنوان پیش بینی کننده های بالقوه بحران مالی انتخاب گردید. عملکرد مدل در طبقه بندی شرکت های نمونه مناسب بود و صحت طبقه بندی مدل از 9/84 درصد تجاوز نمود. همچنین نتایج نشان داد که مدل، توانایی پیش بینی بحران مالی را داشته و می تواند به حسابرسان، مقامات مجاز مالیاتی و سیستم بانکی کمک نمایند.
    کلیدواژگان: پیش بینی، بحران مالی، ورشکستگی، نسبت های مالی، رگرسیون لوجستیک
  • زهرا لشکری، وحید اسکو، رضا داغانی صفحه 39
    پژوهش حاضر ارتباط بین نسبت های بدهی با اجزای منتخب صورت جریان وجوه نقد را مورد بررسی قرار داده است. بدان سبب استفاده مطلوب از منابع مالی از جمله مسائلی است در تصمیم گیری مدیریت حائز اهمیت می باشد. یکی از راه هایی که مدیریت را در این امر یاری می نماید، استفاده از صورت جریان وجوه نقد است که توانایی واحد تجاری در خلق جریان های نقدی، استفاده از فرصت های سرمایه گذاری و ایفای تعهدات را مشخص می سازد. جامعه آماری پژوهش شامل واحدهای تجاری پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1382تا 1386 است. به منظور بررسی ارتباط بین وجوه نقد حاصل از فعالیت های عملیاتی، سرمایه گذاری و تامین مالی با نسبت های بدهی از آزمون های همبستگی، آماره دوربین واتسون، آزمون های گرافیکی CUSUM و CUSUMSQ استفاده شده است. نتایج پژوهش آشکار می سازد که بین نسبت های بدهی جاری به حقوق صاحبان سهام، بدهی جاری به کل دارایی ها، بدهی بلند مدت به حقوق صاحبان سهام، بدهی بلند مدت به کل دارایی ها، کل بدهی ها به کل دارایی ها، کل بدهی به حقوق صاحبان سهام و با اجزاء منتخب صورت جریان وجوه نقد، ارتباط معنی داری وجود دارد و از بین نسبت-های مطرح شده، نسبت بدهی بلندمدت به حقوق صاحبان سهام، دارای اثر مثبت و معناداری با جریان های نقد حاصل یا مصرف شده عملیاتی، سرمایه گذاری و تامین مالی است.
    کلیدواژگان: نسبت های بدهی، فعالیت های عملیاتی، فعالیت های سرمایه گذاری، فعالیت های تامین مالی
  • فریدون رهنمای رودپشتی، روح الله سلیمانی فر صفحه 65
    تردیدی وجود ندارد که انجام سرمایه گذاری های جدید لازمه رشد و پیشرفت و رقابت در جهان امروزی است. تامین وجوه مورد نیاز این سرمایه گذاری ها معمولا از طریق ابزارهای متنوع تامین مالی صورت می گیرد که هر یک ویژگی های خاص خود را داراست. در ایران این ابزارها بیشتر به وام و سهام عادی محدود می شود. در این میان بازار سرمایه با نقش انکار ناپذیر خود در رشد و توسعه اقتصادی کشور، نسبت به فعالیت های تامین مالی در قالب تغییرات بازده سهام که عامل موثر در تصمیم گیری های سرمایه گذاران به شمار می رود، واکنش نشان می دهد. تئوری ها و نظریه های موجود و مطالعات انجام شده در این رابطه، اثرات متفاوت فعالیت های تامین مالی را بر بازده سهام پیش بینی می کند. تحقیق حاضر در بررسی این موضوع، فرض وجود رابطه معنی دار بین وجوه نقد ناشی از فعالیت های تامین مالی و بازده سهام را مورد آزمون قرار داده است. بدین منظور، اطلاعات مربوط به فعالیت های تامین مالی از صورت جریان وجوه نقد شرکت های بورس اوراق بهادار در طی سال های 1378 تا 1384 استخراج و آزمون های آماری مربوطه از طریق تجزیه و تحلیل رگرسیونی صورت گرفته است تا نتایج آن جهت پیش بینی سال های بعد مورد استفاده قرار گیرد. نتایج حاصل از انجام تحقیق نشان می دهد وجوه نقد ناشی از فعالیت های تامین مالی رابطه معنی داری با بازده سهام ندارد. عدم توجه بازار سرمایه به اطلاعات مربوط به فعالیت های تامین مالی گزارش شده در صورت های مالی و نا اطمینانی نسبت به استفاده بهینه از وجوه تامین شده توسط مدیریت می تواند از دلایل عکس العمل نامشخص بازار به پدیده تامین مالی باشد.
    کلیدواژگان: خالص وجه نقد ناشی از فعالیت های تامین مالی، وجوه نقد حاصل از افزایش سرمایه، خالص وجه نقد ناشی از دریافت و بازپرداخت اصل وام، بازده سهام
  • غلامرضا اسلامی بیدگلی، جعفر جولا صفحه 91
    تحقیق حاضر به منظور بررسی رابطه میان ساختار سرمایه (با تاکید بر معیارهای تعیین کننده اهرم مالی) با ریسک سیستماتیک شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران صورت گرفته است. تصمیمات مربوط به تامین مالی و تعیین ترکیب بهینه ساختار سرمایه از یک طرف و توجه به ریسک شرکت، بویژه ریسک مرتبط با توان باز پرداخت بدهی ها، از طرف دیگر ازجمله مسائلی است که در تصمیم گیری مدیریت حائز اهمیت است. در تحقیق حاضر به دنبال پاسخگویی به این پرسش هستیم که آیا تغییرات اهرم مالی که ناشی از تغییر تامین مالی از طریق بدهی می باشد، بر روی ریسک سیستماتیک اثر می گذارد یا خیر؟ نتایج بدست آمده نشان می دهد که استفاده از اهرم مالی و تغییرات درجه اهرم با درصد بسیار پایینی بر ریسک سیستماتیک اثر می گذارد و در سطح 90% و 95% ارتباطی معنی دار بین اهرم مالی و ریسک سیستماتیک وجود ندارد. در تحقیق حاضر شاخص های استفاده شده به عنوان اهرم مالی، نسبت بدهی های بلندمدت به حقوق صاحبان سهام، نسبت کل بدهی ها به حقوق صاحبان سهام، نسبت بدهی های بلندمدت به کل دارایی ها، نسبت کل بدهی ها به کل دارایی ها، نسبت درصد تغییرات سود هر سهم به درصد تغییرات سود عملیاتی و نسبت سود عملیاتی به سود قبل از کسر مالیات است که رابطه هر کدام بطور مجزا با ریسک سیستماتیک بررسی و نتایج بدست آمده حاکی از تایید وجود رابطه مثبت بین نسبت کل بدهی ها به حقوق صاحبان سهام با ریسک سیستماتیک و رد فرضیه های فرعی مربوط به رابطه نسبت بدهی های بلندمدت به حقوق صاحبان سهام، نسبت بدهی های بلندمدت به کل دارایی ها، نسبت کل بدهی ها به کل دارایی ها، نسبت درصد تغییرات سود هر سهم به درصد تغییرات سود عملیاتی و نسبت سود عملیاتی به سود قبل از کسر مالیات با ریسک سیستماتیک است.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، اهرم مالی، ریسک سیستماتیک، بورس اوراق بهادار تهران
  • ساسان مهرانی، محمدرضا عسگری، آرش تحریری، حمیدرضا گنجی صفحه 115
    بدون تردید قیمت گذاری مناسب سهام عرضه های عمومی اولیه برای شرکت هایی که برای نخستین بار وارد بازار سرمایه می شوند بسیار حائز اهمیت است. در این مقاله وجود بازده غیرعادی معنی دار در دوره های زمانی بلند مدت و کوتاه مدت و نیز در شرایط وجود حباب قیمتی و عدم وجود آن در بورس اوراق بهادار تهران و نیز فاکتورهای موثر بر آن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصله بیانگر وجود بازده غیرعادی کوتاه مدت و بلندمدت در سهام عرضه های عمومی اولیه در بازار سرمایه ایران در شرایط عدم وجود حباب قیمتی و نیز وجود بازده غیرعادی کوتاه مدت در این عرضه های اولیه در بورس تهران در شرایط وجود شرایط حباب قیمتی می باشد. علاوه بر آن نتایج بیانگر عدم وجود اختلاف معنی-داری بین بازده غیرعادی کوتاه مدت شرکت های نمونه تحت هر دو شرایط وجود حباب قیمتی و عدم وجود آن و وجود اختلاف معنی دار در دوره زمانی بلندمدت می باشد. در نهایت مشخص گردید که در شرایط وجود حباب قیمتی و در دوره زمانی کوتاه مدت متغیرهای اندازه شرکت، حاشیه سود خالص و بازده بازار یک ماه قبل از عرضه سهام و در دوره زمانی بلندمدت تنها متغیر اندازه شرکت دارای تاثیر معنی دار می باشد، ولی در شرایط عدم وجود حباب قیمتی و در دوره زمانی کوتاه مدت هیچکدام از دوازده متغیر مورد بررسی دارای تاثیر معنی دار بر بازده غیرعادی سهام نبودند، در حالی که با تغییر دوره زمانی از کوتاه مدت به بلندمدت دو متغیر خطای پیش بینی سود هر سهم و نوع موسسه حسابرس معنی دار بودند.
    کلیدواژگان: عرضه اولیه سهام، بازده غیرعادی، حباب قیمتی، بورس اوراق بهادار
  • ولی خدادادی، رضا جان جانی صفحه 133
    این تحقیق واکنش سرمایه گذاران به پیش بینی سود، جریانات نقدی و اقلام تعهدی در بورس اوراق بهادار تهران را بررسی می کند. بر اساس یک نمونه متشکل از 230 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1379 تا 1385، نتایج حاکی از آن بود که سرمایه گذاران تا حدی به پیش بینی سود واکنش درست نشان داده اند (البته نه به اندازه ی جریانات نقدی). به این معنی که در سال بعد از پیش بینی، تقاضا برای سهام شرکت هایی که سودی مازاد بر سود پیش بینی شده کسب کرده اند، افزایش یافته و موجب افزایش قیمت سهام این شرکت ها شده است. در نتیجه بازده این شرکت ها افزایش یافته و توانسته اند بازده مازاد بر میانگین بازده بازار کسب کنند. در مقابل شرکت های با سود تحقق یافته کمتر از سود پیش بینی شده، بازده کمتر از میانگین بازده بازار داشته اند. همچنین، نتایج تحقیق نشان می دهد که سرمایه گذاران تا حد بسیار زیادی به پیش بینی جریان نقدی واکنش درست نشان داده و جریانات نقدی نسبت به سود و اقلام تعهدی مبنای بهتری برای تصمیم گیری است. که این ممکن است بخاطر عینی بودن و همچنین احتمال دستکاری کمتر جریانات نقدی نسبت به سود و اقلام تعهدی باشد. در نهایت این تحقیق نشان می دهد که در حالت کلی سرمایه گذاران در تمامی سال های پیش بینی اقلام تعهدی، چه اقلام تعهدی تحقق یافته بیشتر و چه کمتر از اقلام تعهدی مورد انتظار بوده واکنش مطلوب نشان نداده اند و این یعنی بازار در انعکاس کامل توانایی پیش بینی توام جزء تعهدی و جزء نقدی سود شکست خورده است (توانایی انعکاس همه ی اطلاعات موجود در اقلام تعهدی و جریانات نقدی را ندارد).
    کلیدواژگان: جریانات نقدی، اقلام تعهدی، بازده سهام، کیفیت پیش بینی
  • علی رحمانی، مجید معتمدی فاضل صفحه 161
    هدف این تحقیق، تحلیل ریسک های وابسته به چندین متغیر اساسی حسابداری در دو صنعت ساخت سایر محصولات کانی غیرفلزی و وسایل نقلیه موتوری، به منظور شناخت عوامل جایگزین ریسک سیستماتیک (بتا) می باشد. با توجه به اینکه هزینه حقوق صاحبان سهام، به عنوان یکی از مهمترین شاخص های تصمیم گیری سرمایه گذاران مطرح است، شدت رابطه میان ریسک های مرتبط با این متغیرها و هزینه حقوق صاحبان سهام، میزان اهمیت آن برای بازار را نشان می دهد. در این پژوهش، برای محاسبه هزینه حقوق صاحبان سهام، از مدل گوردن؛ و برای اندازه گیری ریسک مربوط به متغیرهای حسابداری، از تغییرپذیری این متغیرها در طی یک دوره چهار ساله استفاده شده است. همچنین برای آزمون فرضیات تحقیق، روش رگرسیون برای داده های تلفیقی بکار رفته است. نمونه تحقیق، شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دو صنعت ساخت سایر محصولات کانی غیرفلزی و وسایل نقلیه موتوری، و دوره تحقیق سال های 1378 تا 1387 می باشد. نتیجه تحقیق، نشان از وجود رابطه میان هزینه حقوق صاحبان سهام و متغیر ریسک هزینه استقراض در صنعت ساخت سایر محصولات کانی غیرفلزی و متغیر ریسک حاشیه سود در صنعت وسایل نقلیه موتوری دارد.
    کلیدواژگان: ریسک، متغیرهای بنیادی حسابداری، مدل سود باقیمانده، هزینه حقوق صاحبان سهام
|
  • Page 7
    Using multivariate statistical techniques such as logistic regression, we examine the role of accounting data to develop a model for predicting financial distress over a sample of 279 firm-years (104 with financial crisis and 175 with non-financial crisis) listed in Tehran Stock Exchange (TSE) during the period of 1382-1386. The criterion used for determining firms with financial crisis is the article 141 of Commercial code. Ten financial ratios are selected for examination as potential predictors of financial distress. The model is accurate in classifying the total sample correctly with accuracy rate exceeding 84.9 percent. Also, results demonstrate that the models function effectively in predicting financial distress and can be of assistance to auditors, taxation and other state authorities, and the banking system.
  • Page 39
    The present research is aimed at examining the relation between debt ratios with selected elements on cash flow statement. Because financing decisions and attaining the optimum of the capital structure, and developing cash flows, proper usage of financial sources obtained and debt repayment ability on the other hand, are among the most significant issues in the management decision making process. One of the several alternatives to help managers in this area is using the cash flow statement, which reflects the company's ability in creating cash flows, meet obligations and use of investment opportunities. In this study, we try to find out whether or not the financing leverage which are the effect of cash flows. We examined 121 firms over the period 2003-2008 which they were selected from Tehran stock exchange (TSE). Hypotheses of this research have been evaluated by using correlation coefficient test, CUSUMSQ and CUSUM graphic testes. The results of this research show that there are significant relationships among debt ratios (current debts to equity, current debts to total assets, long-term debts to equity, long-term debts to total assets, total debts to total assets and total debts to equity) and selected elements cash flow statement consist of operational, investment and financial activities.
  • Page 65
    To have more development, economic improvement and competition in the world, new investment can help essentially. Providing the required cash for this investment can be done by using different methods of financing such as loan, bond and stock which have their special features. In Iran, loan and common stock are the current methods. On the other hand, the capital market with its certain role in economic growth and development of the country, reacts to financing activities which is followed with changes in stock return. Changes of stock return are effective factors in making decision by investors. According to theories and studies done in this area, the financial activities have different effects on the stock return. In this study, we investigate whether a significant relation exists between cash from financing activities and stock return. To do this, the data of financing activities of Tehran Stock Exchange Companies have been used. The financing activities data used in this study were taken from the cash flow statements of TSEC in 1999-2005. For statistical tests, regression analysis has been used to predict the conditions in the next years. The results of this study show that, there is not any significant relation between cash from financing activities and stock return. The reasons of this matter which causes undefined reactions of the capital market to the financing events include: ignoring of financing activities data reported in financial statements by the capital market and unreliability to optimum using of provided cash by management.
  • Page 91
    This research has been conducted to study the relation between capital structure (to lay emphasis on financial leverage criterions) and systematic risk. Financing decisions, optimum mix of capital structure as well as corporate risk, especially debts payment related risk, are some of the most important factors which affect management decisions. In this research we are trying to answer the question: “Does financial leverage which is derived from debt financing, affect systematic risk? Results show that using financial leverage and variations of leverage degree have a light influence on systematic risk. Ineluctable to state that, in meaningful level of 90% and 95%, there is no relation between financial leverage and systematic risk. The used indicators for financial leverage include ratio of long-term debt on stockholders contribution, ratio of total debts on stockholders contribution, ratio of long-term debts on total assets, ratio of total debts on total assets, ratio of EPS changes on percentage of operational profit changes, ratio of operational profit on EBT, that their relations with systematic risk have been studied separately. Results specify that the second hypothesis has been approved, so there is a positive relation between ratios of total debts on stockholders contribution with systematic risk. On the other hand, 5 remained hypotheses including ratio of long-term debts on stockholders contribution, ratio of long-term debts on total assets, ratio of total debts on total assets, ratio of EPS changes on percentage of operational profit changes and ratio of operational profit on EBT have been rejected.
  • Page 115
    Definitely appropriate pricing of initial public offering of corporations is very important. In this research, the existence of significant short and long-term abnormal returns at the presence and absence of price bubbles are investigated. The results show that there are significant short and long-term abnormal returns at the absence of price bubbles and there are significant short-term abnormal returns in the price bubbles periods in Tehran Stock Exchange. Furthermore, despite that in the short term the differences between abnormal returns at the presence and absence of price bubbles are not significant; these differences are significant in the long term. Finally we found that in the price bubble conditions and in the short-term period factors including size, stock market return one month before the offering and margin have a significant effect on the abnormal returns while in the long-term period just size has a significant effect. However, at the absence of price bubbles and in short-term periods none of the selected variables have significant effects on abnormal returns. At the last run by changing the periods from short to long-term, two variables, audit firm and error of predicted returns, have significant effects on the abnormal returns of IPOs at the 5% error level.
  • Page 133
    This paper examines the reaction of investors to earnings, cash flows and accruals forecast in Tehran Stock Exchange (TSE). According to a sample of 230 listed firms companies between 1379 and 1385, the results show that investors correctly react to earning forecast, but not as much as cash flows. It mean, after prediction year, the firms with reported earning more than predicted earning experience an increasing price in result of increasing demand and the stock return was more than average return of the firms. And the firms with reported earning less than predicted earning have experience a return less than average return of firms. Also the results show that investors correctly react to cash flow forecast. Finally the results indicate that, when realized accruals are more than predicted accruals or when realized accruals are less then predicted ones the investor have not reacted correctly. May market fails to fully reflect the predictive ability of accrual and cash flows.
  • Page 161
    This paper analyses the risk-relevance of several accounting fundamentals in two industries - Manufacture of other non metallic mineral products and Motor vehicles- to identifying the surrogate of systematic risk (β). Considering the cost of equity capital is one of the most important factor in investor's decision making, the test of the association between risk relevance of accounting fundamentals and the cost of equity, also provided insight to market participants. To calculate the cost of equity capital, we used the Gordon model. Also, to test hypothesis, regression method has been employed for pooled cross-section data. The sample included listed companies in Tehran Stock Exchange along the period 1999–2008. Research results showed the association between the cost of equity capital and some accounting-based risk variables was significant, and thereby supporting the usefulness of fundamental analysis to determine the risk factors.