فهرست مطالب

پژوهش های روان شناسی اجتماعی - پیاپی 1 (بهار 1390)

فصلنامه پژوهش های روان شناسی اجتماعی
پیاپی 1 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نسیم استکی آزاد، شعله امیری، حسین مولوی صفحه 1
    مقدمه
    پژوهش با هدف بررسی و مقایسه منزلت اجتماعی کودکان پسر مبتلا به اختلالات رفتاری ایذائی و بهنجار 11- 9 ساله در مقطع ابتدائی (مقاطع سوم، چهارم، و پنجم ابتدائی) شهر اصفهان صورت پذیرفته است.
    روش
    آزمودنی های این پژوهش 132 کودک بودند که 42 نفر از کودکان پسر مبتلا به اختلالات رفتاری ایذائی، (از هر کدام از اختلالات کمبود توجه/فزون کنشی 21، اختلال سلوک 12 و اختلال نافرمانی مقابله ای 9 کودک) و 90 نفر از کودکان پسر بهنجار انتخاب شدند. طرح پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای است. ابزار مورد استفاده مقیاس سنجش روابط همگنان برای تعیین منزلت اجتماعی و آزمون تشخیصی علائم مرضی کودکان فرم والدین (ویرایش چهارم) بود که پس از انتخاب آزمودنی ها، آزمون بصورت فردی اجرا شد. داده های پژوهش با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا)، مورد تحلیل قرار گرفته اند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که بین میانگین نمرات زیرمقیاس زورگوئی (001/0 P≤)، قربانی (001/0 P≤)، و رفتار پسندیده اجتماعی (006/0 P≤)، در چهار گروه کودکان پسر بهنجار و مبتلا به اختلال رفتاری ایذائی (اختلال کمبود توجه/فزون کنشی، اختلال سلوک و اختلال نافرمانی مقابله ای) تفاوت معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    در نتیجه اختلالات رفتاری می تواند منزلت اجتماعی کودک در گروه همگنان را متاثر کند و بهداشت روانی فرد را در آینده پیش بینی نماید.
    کلیدواژگان: منزلت اجتماعی، اختلالات رفتاری ایذائی، اختلال کمبود توجه، فزون کنشی، اختلال سلوک، اختلال نافرمانی مقابله ای و روابط همگنان
  • پرویز کریمی ثانی، کبری احیایی صفحه 16
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین عملکرد خانواده، معنویت و تعهد سازمانی است.
    روش
    جامعه آماری شامل کلیه کارکنان و مدیران دانشگاه آزاد اسلامی شبستر است که 120 نفر به شیوه نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. روش پژوهش توصیفی- همبستگی است و از پرسشنامه های سنجش عملکرد خانواده اپستین، ام، بالدوین و بیشاب، مولفه های فرافردی و پرسشنامه تعهد سازمانی استفاده شد. داده ها با شاخصهای آماری تحلیل رگرسیون و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که معنویت به تنهایی با تعهد سازمانی رابطه معناداری دارد. از سوی دیگر بین خرده مقیاسهای ارتباط، پاسخ عاطفی و کنترل رفتار در خانواده و تعهد سازمانی رابطه معناداری مشاهده گردید (95 درصد اطمینان) و فقط بین تعامل عملکرد خانواده با مولفه فرافردی همه در خدایی و تعهد سازمانی رابطه معناداری بدست آمد.
    نتیجه گیری
    عملکرد خانواده به تنهایی پیش بینی کننده معنادار برای تعهد سازمانی نیست اما تعامل بین معنویت و عملکرد خانواده و خرده مقیاس های آن، با تعهد سازمانی بویژه تعهد سازمانی عاطفی رابطه معناداری دارد.
    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، معنویت، تعهد سازمانی
  • حمیدرضا عریضی، مریم محمدی*، صولت امیری صفحه 27
    مقدمه

    هدف این پژوهش تعیین رابطه متغیرهای رفتار شهروندی سازمانی با تعهد سازمانی و میل به ماندن در شغل در میان کارکنان شرکت سایپا بوده است.

    روش

    جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه کارکنان شرکت سایپا می باشد و نمونه آماری شامل 380 نفر بود که به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی (پودساکف، مکنزی، مورمن و فتلر، 1990)، پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی (وان داین، گراهام و دینش، 1994)، پرسشنامه تعهد سازمانی (آلن و می یر، 1990) و پرسشنامه میل به ماندن در شغل (واینر و واردی، 1980) است. برای تحلیل یافته های پژوهش از رگرسیون گام به گام استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که رابطه تعهد عاطفی با مشارکت حمایتی، مردانگی، متابعت مثبت است. در حالیکه رابطه نوع دوستی با آن منفی می باشد (05/0≥ p) و مشارکت حمایتی، وفاداری و مشارکت کنشی، تعهد مستمر را پیش بینی می کند. همچنین مشارکت حمایتی و متابعت از زیرمجموعه رفتارهای شهروندی سازمانی، تعهد هنجاری را پیش بینی می کند (05/0≥p) و متغیر ملاک میل به ماندن با مشارکت حمایتی از زیرمجموعه رفتار شهروندی سازمانی رابطه معناداری دارد (05/0≥ p).

    نتیجه گیری

    از یافته های این پژوهش می توان در مراحل مختلف گزینش کارکنان، جایابی آنها و جانشینی استفاده کرد و کارکنان را در طول زمان با حفظ پیمان روان شناختی برای سازمان حفظ کرد. در پژوهش حاضر از دو مقیاس مختلف رفتار شهروندی سازمانی استفاده گردیده است. رابطه مجموعه وسیعی از ابعاد رفتار شهروندی سازمانی(ده بعد) با تعهد سازمانی مشخص شده است.

    کلیدواژگان: رفتارشهروندی سازمانی، تعهد سازمانی، میل به ماندن در شغل
  • علی اکبر ارجمندنیا، محمدحسین خانی صفحه 45
    مقدمه
    ادراک کارکنان از اینکه در سازمان عدالت و انصاف وجود داشته و رعایت می شود در رضایتمندی آنان نقش بسزایی دارد. این ادراک از برابری و عدالت در سازمان ریشه در عوامل فردی و سازمانی متعددی دارد.
    روش
    در این تحقیق که پیمایشی و از نوع توصیفی است، 100 راهبر قطار در شرکت قطار شهری تهران به روش تمام شماری انتخاب شدند. برای بررسی ادراک برابری آنها از پرسشنامه ادراک برابری که توسط ارجمندنیا و بر مبنای نظریه استیسی آدامز در سال 1388 تهیه شده است، استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ادراک برابری راهبران قطار به طور کلی در سطح پایینی است. رابطه سن با ادراک برابری مثبت و معنی دار(10/0 P≤) بود، ولی رابطه سابقه کار و میزان تحصیلات مثبت و معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    ادراک برابری در رضایت شغلی کارکنان نقش دارد و از این جهت ضروری است که به وضعیت آن در کارکنان جوان و کم سابقه تر توجه جدی صورت گیرد. یادآوری می گردد که شغل راهبری قطار، شغلی جوان و جدید محسوب می شود.
    کلیدواژگان: ادراک برابری، راهبران قطار، رفتار سازمانی
  • مجید صفاری نیا صفحه 60
    مقدمه
    پژوهش حاضر به منظور مقایسه تاثیر محیطهای مسکونی مختلف بر شاخصهای سلامت روان، شادکامی و بهزیستی دختران ساکن در آن محیط ها انجام شده است.
    روش
    در این پژوهش نمونه ای به حجم 200 دختر دانش آموز انتخاب شدند که 75 نفر آنها ساکن در خانه-های ویلایی با مناظر زیبای طبیعی و 74 نفر ساکن در آپارتمانهای دارای طراحی داخلی با عناصر طبیعی و 51 نفر در آپارتمانهای فاقد عناصر طبیعی سکونت داشتند.
    یافته ها
    نتایج با استفاده از تحلیل واریانس داده ها نشان داد که دختران ساکن در آپارتمانهای بدون طراحی در همگی شاخصها به جز زیر مقیاس اختلال کارکرد اجتماعی از میانگین کمتری در سلامت روان، شادکامی، و بهزیستی شخصی نسبت به ساکنین خانه های ویلایی و آپارتمانهای دارای طراحی محیط داخلی برخوردارند.
    نتیجه گیری
    زندگی بر اساس قوانین شهرنشینی امروز انسان را به سکونت در ساختمانهای مرتفع و آپارتمانها مجبور می کند. امروزه با استفاده از اصول روان شناسی محیط می توان نقش مهمی در سلامت افراد جامعه ایفا کرد. مناظر درمان کننده که با استفاده از عناصر طبیعی شکل می گیرند، بر رفتار و سلامت روان انسان تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: روان شناسی محیط، خانه، های (آپارتمان و ویلایی)، سلامت روان، شادکامی و بهزیستی
  • علی اصغر حسین زاده، مژگان سپاه منصور صفحه 74
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه رابطه بین حمایت اجتماعی و عزت نفس با سبک های هویتی انجام شده است.
    روش
    با استفاده از روش نمونه برداری چند مرحله ای 224 دانشجو (119 دختر و105 پسر) پرسشنامه حمایت اجتماعی وکس (1986)، مقیاس عزت نفس روزنبرگ (1965) و پرسشنامه سبک های هویت (ISI) برزونسکی (1997) را تکمیل کردند. تحلیل یافته ها با استفاده از ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که عزت نفس با سبک های هویت هنجاری و اطلاعاتی رابطه مثبت و معنی دار و با سبک سردرگم/ اجتنابی رابطه منفی معنی دار داشت. بین حمایت اجتماعی با سبک های هویت هنجاری و اطلاعاتی رابطه مثبت معنی دار مشاهده شد، ولی بین سبک سردرگم/ اجتنابی با حمایت اجتماعی رابطه معنی دار مشاهده نشد. تحلیل رگرسیون نشان داد سبک های هویت اطلاعاتی و هنجاری می توانند به صورت مثبت واریانس عزت نفس و حمایت اجتماعی را تبیین کنند. سبک سردرگم/ اجتنابی پیش بینی کننده مناسب به صورت منفی برای عزت نفس بود، ولی پیش بینی کننده حمایت اجتماعی نبوده است.
    نتیجه گیری
    ارزیابی سه حوزه سبک های هویت در بر دارنده اطلاعات مهمی در خصوص برخورداری از حمایت اجتماعی و سطح عزت نفس دانشجویان است.
    کلیدواژگان: سبک های هویت، حمایت اجتماعی، عزت نفس، دانشجویان
  • سوسن علیزاده فرد صفحه 89
    مقدمه
    در این پژوهش تاثیر خستگی شناختی بر میزان همنوایی مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش
    به این منظور 45 دانشجو به صورت خوشه ایانتخاب شدند که به طور تصادفی در 3 گروه 15 نفر جای گرفتند. پژوهش دارای دو مرحله بود. در مرحله اول آزمودنی های گروه اول با مسائل شناختی قابل کنترل و آزمودنی های گروه دوم با مسائل شناختی غیرقابل کنترل روبرو شدند. گروه سوم به عنوان گروه کنترل، با مسائل شناختی روبرو نشده و فقط در مرحله دوم شرکت داشت. پس از آن در مرحله دوم تمام افراد گروه اول، دوم و سوم در شرایط آزمایشی همنوایی اصلی اش، مورد آزمون قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که میزان همنوایی در هر سه گروه، تفاوت معناداری دارد (001/0p<). نتایج آزمون تعقیبی توکی نشان داد که گروه روبرو با مسائل قابل کنترل (گروه اول)، همنوایی کمتر و گروه مواجه با مسائل غیرقابل کنترل (گروه دوم)، همنوایی بیشتری را نسبت به گروه کنترل بروز دادند (001/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصله تلویحات مهمی درباره ماهیت شناختی همنوایی ارائه داده و موید نقش خودگردانی در ادراک اجتماعی است.
    کلیدواژگان: همنوایی، خستگی شناختی، آزمایش اصلی اش، درماندگی آموخته شده
|
  • Nasim Steki Azad, Sholeh Amiri, Hossein Molavi Page 1
    Introduction
    The present study is an attempt to compare the social status of school children with disruptive behavior disorder with normal school children.
    Method
    The study was based on causative-comparative design. A sample of forty-two boys aged 9-11 years with disruptive behavior disorder and ninety boys aged 9-11 years old without disruptive behavior disorder from Isfahan participated in the study. The participants answered Peer Relationship Quality (PRQ) test, and CSI-4 for school children.
    Results
    Data was analyzed using MANCOVA. Results showed that there was a significant difference between social status aspects of boys with disruptive behavior disorder and boys without such disorder regarding bullying, victimizing, and prosocial behavior.
    Conclusions
    Disruptive behavior disorders have impact on social status of young boys and can predict their mental health in the future.
  • Parviz Karimi Sani, Kobra Ehyaee Page 16
    Introduction
    The purpose of this study is to identify relationship between family function, spirituality and organizational commitment.
    Method
    Statical society include employees of, ISLAMIC AZAD University, SHABESTAR Branch. A sample of 120 employees including 95 male employee and 25 female participated in this study and answered. Family Assessment Device, Spirituality Components Questionnaire and Organizational Commitment Questionnaire were used. Regression and Pearson s coefficient correlation Tests were applied to analyze data.
    Results
    The results showed there were significant relationship between spirituality and organizational commitment. There were also significant relationships between emotional responsiveness, relation in family and behavior control with organizational commitment. There were significant interaction between family function and a sub scale of spirituality as pantheism with organizational commitment.
    Conclusion
    Interaction between family function and spirituality can predict organizational commitment.
  • Hamid Reza Oreyzi, Maryam Mohammadi, Solat Amiri Page 27
    Introduction

    The aim of this research was to investigate the relationship among organizational citizenship behavior (OCB), organizational commitment, and loyalty to a company. 380 employees of Saipa company were randomly selected to participate in this study.

    Method

    The participants answered Organizational Citizenship Behavior Questionnaire 1 (Podsakoff, Mackenzie and Fetler, 1990), Organizational Citizenship Behavior Questionnaire 2 (Dyne, Graham and Dinesch, 1994), Organizational Citizenship Behavior Questionnaire (Meyer and Allen, 1990), and Propensity to Stay in Job Questionnaire (Wiener and Vardi, 1980). Stepwise regression was used to analyze data.

    Results

    Results of the study reveal a positive correlation between affective commitment, advocacy participation, sportsmanship, and obedience. However, there was a significant negative correlation between affective commitment and altruism. Results also showed that advocacy participation, loyalty and functional participation predict continuous commitment. Normative commitment can also be predicted by advocacy participation and obedience. Another interesting findings were relation between broad dimensions of OCB and organizational commitment.

    Conclusion

    The findings of this study can be useful when it is important to select committed and loyal personnel for a long period of time.

  • Ali Akbar Arjmand Nia, Mohammad Houssen Khani Page 45
    Introduction
    The aim of this study was to investigate perception of equity among metro operators in Tehran and to find related factors among them.
    Method
    In this study, 100 metro operators were selected through available sampling. For this purpose, Arjmandnia Equity Perception Questionnaire (AEPQ, 2009) was applied.
    Results
    Results of the study showed a significant relationship between equity perception and age of metro operators. However, in total, perception of equity was low among metro operators.
    Conclusion
    Perception of equity can affect job satisfaction. Therefore, it is important to pay attention to perception of equity especially among young operators.
  • Majid Saffari Nia Page 60
    Introduction
    The aim of this study was to illustrate various residential environments effectson young girls’ mental health, happiness and well-being.
    Method
    200 young girls participated to this study by answering mental health, well-being, and happiness questionnaires. 75 of them living in villa residents, 74 living in apartments with internal natural design and 51 living in apartments without internal natural design. They were aged 13 to 18 years old.
    Results
    Results of ANOVA showed the average scores of girls who were living in apartments without natural design were significantly lower than the average score of the girls living in houses or apartments with natural design in all questionnaires except on the social functions sub-scale. Results also indicated that girls living in apartments with no natural design have more anxiety and depression than other groups (p < 0.05).
    Conclusion
    Also results show more mental health and happiness among girls living in villas and apartments with natural design than girls living without natural design on their home. Results suggest the efficacy of internal natural home design on adolescent's mental state.
  • Ali Asghar Hossein Zadeh, Mojgan.Sepahmansour Page 74
    Introduction
    The aim of the present study was to investigate relationship between social support, students’ self-esteem, and identity styles.
    Method
    224 university students (119 girls &105 boys) in Mahmood Abad city were selected through multi stage sampling. These participants completed Social Support Questionnaire (voux, 1986), Self-Esteem Scale (Rosenberg, 1965) and Identity Styles Inventory (ISI) (Brzonsky, 1997). Data was analyzed by applying regression and correlation coefficient.
    Results
    Results indicate that there is a significant positive correlation between self-esteem with normative and informational identity styles. However, the results show a significant negative correlation between self-esteem and confused/avoidance identity style. There was also a significant positive correlation between social support and informational and normative identity styles, while correlation between confused /avoidance style with social support was not significant.
    Conclusion
    findings of the study is useful in predicting positive relation between self-esteem and social¬ support with informational and normative identity styles and negative relation between self-esteem and social support with confused /avoidance styles.
  • Susan Alizadeh Fard Page 89
    Introduction
    The effect of cognitive exhaustion on conformity has been studied in this research.
    Method
    For this purpose 45 university students through a cluster sampling were selected and randomly allocated to in three groups (n. of each group =15). The research consisted of two stages: In the first stage, the group one was exposed to solvable cognitive problems and the group two with unsolvable problems. Group three as control group didnt attended in this stage. In the second stage, all groups were tested in Asch's basic conformity experiment.
    Results
    The results through one-way analysis of variance showed a significant difference in degree of conformity between groups (p<0.001). Also data were analyzed by Tukey post hoc test and indicated that group one's degree of conformity (exposed to solvable cognitive problems) was lower than control group and group two's degree of conformity (exposed to unsolvable cognitive problems) was higher than control group (p<0.001).
    Conclusions
    The implications of these results are discussed with respect to cognitive essence of conformity and self-control influence on social perception.