فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های روان شناسی اجتماعی
پیاپی 10 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کریم سواری* صفحه 1
    استفاده افراطی و اعتیاد به تلفن همراه یکی از موضوعاتی است که همواره مورد توجه محافل علمی است که بنا به شواهد پژوهشی با متغیرهای متعددی از جمله سلامت روانی و روابط خانوادگی در ارتباط است. لذا در تحقیق حاضر، ارتباط روابط خانوادگی و سلامت روانی با اعتیاد به تلفن همراه بررسی شد.
    روش
    دانش آموزان دختر و پسر پایه سوم متوسطه آموزش و پرورش ناحیه یک اهواز جامعه آماری تحقیق حاضر را تشکیل داده اند که از بین آنان 200 نفر (100 دختر و100 پسر) به صورت نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های محقق ساخته روابط خانوادگی، اعتیاد به تلفن همراه و سلامت روانی نجاریان و داوودی (1380) استفاده بعمل آمد. ضمنا تحقیق حاضر توصیفی از نوع همبستگی است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین سلامت روانی و روابط خانوادگی با اعتیاد به تلفن همراه همبستگی منفی معنا داری وجود دارد. نتایج مربوط به رگرسیون چند متغیره نیز نشان داد که متغیرهای سلامت روانی و روابط خانوادگی از پیش بین کننده اعتیاد به تلفن همراه دانش آموزان به شمار می روند.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، روابط خانوادگی، اعتیاد به تلفن همراه
  • منصوره نیکوگفتار*، منصور حکیم جوادی صفحه 15
    کمال گرایی، شبکه ای از توصیفات و تعابیری شناختی از وقایع است که با ارزیابی شخص از خود و دیگران و همچنین با مجموعه ای از معیارهای غیرواقعی و نامتمایز درباره ی ارزش فردی و اعمال در ارتباط است. از دیگر سو تعلل ورزی، گرایشی غیرمنطقی در به تاخیر انداختن و اجتناب از انجام وظایفی است که باید تکمیل شوند. هدف از این پژوهش بررسی رابطه کمال گرایی و تعلل ورزی در دانشجویان دختر و پسر دانشگاه گیلان بود.
    روش
    325 دانشجو (135 دختر و 190 پسر) با میانگین سنی 85/23 با انحراف استاندارد 56/2 به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه کمال گرایی مثبت و منفی (تری شورت و همکاران، 1995) و مقیاس تعلل ورزی (شوارز و دیهل، 2000) بود.
    نتایج
    ماتریس همبستگی متغیرهای پژوهش نشان از همبستگی بالای کمال گرایی منفی با هر سه مولفه تعلل ورزی داشت. در تحلیل رگرسیون، کمال گرایی منفی پیش بینی کننده مناسبی برای تعلل ورزی بود. نتایج تحلیل واریانس نشان داد که مولفه مدیریت زمان بر حسب جنس تفاوت معناداری را نشان می دهد. بر اساس نتایج این پژوهش، با استفاده از کمال گرایی منفی می توان تعلل ورزی را پیش بینی کرد و آن را به عنوان شاخصی در آسیب شناسی تعلل ورزی که پدیده ای بسیار فراگیر است به کار بست.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، تعلل ورزی، جنسیت
  • فرشته حقیقت*، مژگان پاتو، حمیدرضا حسن آبادی صفحه 27
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ساختار عاملی و ویژگی های روانسنجی مقیاس احساس تنهایی اجتماعی و هیجانی بزرگسالان در یک نمونه بزرگسال ایرانی انجام شد.
    روش
    بدین منظور نمونه ای مشتمل بر 565 نفر از دانشجویان متاهل دانشگاه های تهران به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب و پرسشنامه احساس تنهایی اجتماعی و هیجانی بزرگسالان بر روی آنها اجرا شد، از این میان تعداد 196 نفر همراه با آن پرسشنامه های احساس تنهایی UCLA، شادکامی آکسفورد، بهزیستی ذهنی و کیفیت ارتباط زوجین را نیز تکمیل نمودند. برای تعیین روایی عاملی SELSA-S از روش های آماری تحلیل عاملی تاییدی، روایی همزمان و روایی تمییزی و به منظور همسانی درونی از ضرایب آلفای کرونباخ استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی وجود سه عامل در SELSA-S را تایید می کند. مقادیر شاخص های برازش نیز در حد قابل قبولی قرار داشتند. همبستگی های معنادار بین SELSA-S و سایر مقیاس ها نیز نشان می دهد که این مقیاس از روایی همزمان و تمییزی برخوردار است. نتایج ضرایب آلفای کرونباخ برای خرده تنهایی اجتماعی 66/0، تنهایی خانوادگی 75/0، تنهایی رمانتیک 73/0 و کل پرسشنامه نیز77/ 0 به دست آمد. با تایید ساختار سه عاملی و نیز وجود اعتبار و روایی مناسب نشان می دهد که جهت سنجش ابعاد اجتماعی و هیجانی تنهایی از توان لازم برخوردار است.
    کلیدواژگان: احساس تنهایی، مقیاس SELSA، S، تحلیل عاملی تاییدی
  • علی مهداد*، سمیه ذاکرین، ایران مهدیزادگان صفحه 45
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه ساده و چندگانه ویژگی های شخصیتی با میل به بروز خشونت در محیط کار به اجرا در آمد.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی- همبستگی و از میان کارکنان یک کارخانه بزرگ خودروسازی، تعداد 269 نفر به عنوان نمونه به شیوه تصادفی ساده انتخاب و به پرسشنامه های پژوهش شامل پرسشنامه میل به بروز خشونت در محیط کار (مهداد و همکاران،1390) و پرسشنامه پنج عاملی شخصیت نئو FFI NEO- (کوستا و مک کری، 1989) پاسخ دادند. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان، تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که بین برون گرایی، وظیفه شناسی، توافق جویی با میل به بروز خشونت فیزیکی و کلامی و میل به بروز خشونت کلی رابطه منفی معنادار، بین تجربه پذیری با میل به بروز خشونت فیزیکی و میل به بروز خشونت کلی رابطه منفی معنادار و بین روان رنجوری و میل به بروز خشونت فیزیکی، کلامی و کلی، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. علاوه بر این، نتایج تحلیل رگرسیون همزمان نشان داد که ابعاد شخصیتی روان رنجوری و برونگرایی پیش بینی کننده میل به بروز خشونت کلی و پیش بینی کننده میل به بروز خشونت فیزیکی، همچنین، برونگرایی، روان رنجوری و وظیفه شناسی پیش بینی کننده میل به بروز خشونت کلامی می باشد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، خشونت در محیط کار
  • زهرا طبیبی*، سید سپهر هاشمیان صفحه 61
    هدف از پ‍ژوهش حاضر کاربرد تئوری رفتار برنامه ریزی شده در پیش بینی تصمیم افراد به رانندگی با سرعت غیرمجاز بود.
    روش
    706 داوطلب شامل 495 مرد و 211 زن با حداقل یک سال سابقه رانندگی پرسشنامه پژوهش، را پر کردند. پرسشنامه حاوی 11 سوال تنظیم شده بر اساس مدل توسعه یافته تئوری رفتار برنامه ریزی شده بود. سازه های قصد، نگرش، هنجار ذهنی، احساس کنترل، هنجار توصیفی و اخلاقی افراد نسبت به رانندگی با سرعت غیرمجاز را می سنجید.
    یافته ها
    رانندگان زن، بزرگسال و باتجربه تر بیش از دیگر گروه ها قصد رعایت سرعت مجاز را داشتند و نگرش مثبت تری نسبت به آن داشتند. در کل متغیرهای ارزیابی شده تئوری رفتار برنامه ریزی شده به همراه سن توانستند 38% از واریانس قصد را توضیح دهند. نگرش و هنجار اخلاقی قوی ترین پیش بین کننده های قصد بودند. در نهایت اینکه میزان تصادفات گزارش شده و جریمه های اخذ شده به دلیل سرعت غیرمجاز با قصد افراد در رعایت سرعت مجاز ارتباط معکوس داشت.
    کلیدواژگان: تئوری رفتار برنامه دار، رانندگی با سرعت غیرمجاز
  • صفیه صمصام شریعت*، شهناز محمدی صفحه 81
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه حس تعهد و کارکرد اجتماعی و افسردگی در دانش آموزان عادی و المپیادی پسر در پایه های دوم و سوم دبیرستان های 6 منطقه از شهر تهران (مناطق 1-6) انجام شد.
    روش
    نمونه پژوهش شامل 275 نفر از دانش آموزان (140 دانش آموز المپیادی و 135 دانش آموز عادی) بودند که پرسشنامه های سبک هویت برزونسکی برای بررسی حس تعهد و پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر (1979) برای بررسی کارکرد اجتماعی و افسردگی بر روی آنها اجرا گردید. داده های بدست آمده با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون تجزیه و تحلیل گردیده و فرضیه های پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    حاکی از آن هستند که میانگین سبک های هویت در زمینه حس تعهد در دو گروه از دانش آموزان با یکدیگر تفاوت معنادار داشته و این تفاوت به نفع دانش آموزان المپیادی است. در زمینه سلامت عمومی نیز میانگین اختلال در کارکرد اجتماعی و افسردگی دو گروه دانش آموزان عادی و المپیادی با یکدیگر تفاوت معنادار داشته به طوری که اختلال در کارکرد اجتماعی دانش آموزان المپیادی به صورت معناداری بیشتر از دانش آموزان عادی می باشد. ولی میانگین افسردگی شدید دانش آموزان عادی بیشتر از دانش آموزان المپیادی است.
    کلیدواژگان: حس تعهد، کارکرد اجتماعی، افسردگی، دانش آموزان المپیادی
  • محمدعلی نادی*، ایلناز سجادیان صفحه 95
    هدف این پژوهش تعیین ویژگی های شخصیتی با نگرانی های همدلانه، ارزش های نوعدوستانه و رفتارهای یاری رسان در بین مردم شهر اصفهان بوده است.
    روش
    از کلیه ساکنان شهر اصفهان 400 نفر (124 نفر مرد و 276 نفر زن) به صورت نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه ویژگی های شخصیت بو و میتزیفریس (2007)، نگرانی های همدلانه دیویس (1994)، رفتارهای یاری رسان اسمیت (2003)، ارزش های نوعدوستانه نیکل (1988) و وب و همکاران (2000) بودند. برای تحلیل یافته های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادله ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که وظیفه شناسی و خوشایندی با نگرانی های همدلانه و ارزش های نوعدوستانه دارای رابطه مثبت و معنادار و پایداری هیجانی دارای رابطه منفی و معنادار بوده اند. همچنین برونگرایی دارای رابطه مثبت با رفتار یاری رسان غیررسمی به افراد آشنا، خوشایندی دارای رابطه مثبت با هر سه رفتار یاری رسان و پایداری هیجانی دارای رابطه منفی و معکوس با رفتار یاری رسان غیررسمی به افراد آشنا بود. ارزش های نوعدوستانه نیز دارای رابطه مثبت با نگرانی های همدلانه و ارزش های نوعدوستانه و نگرانی های همدلانه نیز دارای رابطه مثبت و معنادار با هر سه رفتار یاری رسان بودند. همچنین ویژگی های وظیفه شناسی، خوشایندی و پایداری هیجانی بواسطه نگرانی های همدلانه و ارزش های نوعدوستانه بر رفتارهای یاری رسان تاثیر گذار هستند.
    کلیدواژگان: ارزش های نوعدوستانه، رفتارهای یاری رسان، نگرانی های همدلانه، ویژگی های شخصیتی
  • مجید ضماهنی*، عاطفه سادات موسویان، سمنبر ملک زاده صفحه 115
    این پژوهش با رویکرد پیمایشی توصیفی، به بررسی رابطه ی پرورش فضیلت های سازمانی و بهبود فضای اخلاقی سازمان پرداخته است.
    روش
    نمونه پژوهش شامل 84 نفر (زن و مرد) از کارمندان سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران می باشد که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند. جهت بررسی فرضیه پژوهش پرسشنامه ای بر اساس عوامل موثر بر فضیلت سارمانی طراحی شد که کلیه شرکت کنندگان به آن پاسخ دادند.
    یافته ها
    تحلیل آماری یافته های تحقیق فرضیه اصلی تحقیق مبنی بر وجود رابطه ی معنی دار بین پرورش فضیلت های سازمانی و بهبود فضای اخلاقی سازمان را تایید می نماید. در عین حال، تحلیل یافته ها در خصوص وجود رابطه ی معنی دار بین پرورش خوشبینی سازمانی، بخشش سازمانی، اعتماد سازمانی و دلسوزی سازمانی را نیز تائید می کند. این در حالیست که شواهد اطمینان بخشی برای تایید رابطه بین پرورش انسجام سازمانی و بهبود فضای اخلاقی در سازمان به دست نیامد.
    کلیدواژگان: فضیلت سازمانی، فضای اخلاقی سازمان
|
  • Savari, K.* Page 1
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the relationship between mental health & family relations with addiction to mobile phone among high school students of Ahwaz City.
    Method
    200 high school students participated in the study and answered a researcher made questionnaire about mobile phone addiction. They also responded Mental Health questionnaire (Najarian & Davoodi, 2003).
    Results
    Results showed that there is a negative relation between mental health & family relations with addiction to mobile phone among students. Regression analyzes by using stepwise method showed that mental health & family relations could predict addiction to mobile phone.
    Keywords: Mental health, Family relations, Addiction to mobile phone
  • Nikougoftarm.*, Hakim Javadi, M Page 15
    Introduction
    Perfectionism is a network of cognitions that include expressions and interpretations from realities and associates with self appraisals and unrealistic standards about self- values and actions. Procrastination is an irrational tendency in delay and avoidance tasks that must be accomplished. Purpose of this investigation was study of perfectionism and procrastination in male and female students of Guilan University.
    Method
    Participants were 325 student (135female, 190 male) that answered to Terry-short & et.al perfectionism questioners (1995) and Schwarzer & Diehl procrastination scale (1999).
    Results
    Findings show significant relationship between negative perfectionism and procrastination subscales. Regression analysis showed that perfectionism is a good anticipator for procrastination. Although results showed there were significant differences between male and female in the time management subscale. As the results we can use of perfectionism as an index for finding basis of widespread procrastination.
    Keywords: Perfectionism, Procrastination, Gender
  • Haghighatf.*, Patoom., Hasanabadi, H Page 27
    Introduction
    The aim of this study was factor structure and psychometric properties of Social and Emotional Loneliness Scale for Adults (SELSA-S) in a sample of Iranian adults.
    Method
    Participants were 565 married students of Tehran universities who were selected by stratified random sampling method. They answered the Short form of Social and Emotional Loneliness Scale for Adults (SELSA-S). 196 students among them also completed the UCLA Loneliness Scale, Oxford Happiness Questionnaire, Subjective Well- Being Questionnaire and Couple Relationship Quality Questionnaire. The confirmatory factor analysis and internal consistency were used to compute the SELSA-S’s factorial validity and reliability.
    Results
    Factor analysis confirmed three factors SELSA-S. Values of the fitted parameters were in acceptable range. Significant correlations between SELSA-S and other measures indicated concurrent validity and discriminative. Cronbach's alpha results were for social loneliness 0/66, family loneliness 0/75, romantic loneliness 0/73 and total 0/77 respectively. The results confirmed three-factor structure of the scale SELSA-S and also showed good reliability and validity of this scale for assessment of social and emotional loneliness.
    Keywords: Loneliness, Social, Emotional Loneliness Scale for Adults (SELSA, S), Confirmatory factor analysis
  • Mahdada.*, Zakerins., Mehdizadegan, I Page 45
    Introduction
    The purpose of this research was to study to the relationship between personality characteristics and tendency toward violence at workplace.
    Method
    The research was conducted through correlation methods. Participants were 269 employees who were selected via random sampling selection. The participants responded a few questionnaires consisting of Workplace Violence Intention and NEO-FFI. Data were analyzed with the use of Pearson's correlation coefficient and simultaneous regression analyses.
    Results
    The results of Pearson correlation coefficients showed a significant negative relationship between extraversion, conscientiousness and agreeableness with physical, verbal and total desire for violence at workplace. Moreover, there are significant negative relationships between desire to experience physical violence. There was a significant positive relationship between neuroticism and physical, verbal and general desire for violence. Furthermore, regression analysis showed that extraversion and neuroticism Predicted overall propensity to violence and the desire to physical violence. In addition, extraversion, neuroticism and conscientiousness were able to predict verbal violence intension.
    Keywords: Personality Characteristics, Workplace Violence
  • Tabibiz.*, Hashemian, S. S Page 61
    Introduction
    The aim of the current study was theory of planned behaviour (TPB) as a theoretical framework to predict the intentions towards exceeding the speed limits.
    Method
    706 participants including 495 male and 211 female with at least one year driving experience were chosen in the study. The participants completed a questionnaire of eleven questions inspired by the TPB. Intentions, attitude, subjective norm, perceived behavioural control, descriptive norm and moral norm were assessed.
    Results
    female, older aged and experienced drivers intended more to observe the speed limits. In total, the constructs of the TPB and age together could account 38% of intention to exceed the speed limits. Attitudes and moral norm were the strongest predictors for intention. Also the number of reported accidents and speed traffic fines had a negative relationship with intention.
    Keywords: Theory of planned behavior, Driving, Speed limits
  • Shariat, S. S.*, Mohamadi, Sh Page 81
    Introduction
    The aim of present study was comparing the sense of commitment, social function and depression of Olympiad and ordinary male students in second and third grades of Tehran high schools (Zones 1-6).
    Method
    The research sample was 275 students (140 Olympiad students and 135 ordinary students). The new version of Berzonsky Identity Style Inventory and the General Health Questionnaire (Goldberg and Hillary, 1979) performed. The obtained data were analyzed by Pierson and regression correlation coefficient.
    Results
    Findings revealed a significant difference between average of identity styles in sense of commitment in both ordinary and Olympiad. Also the average of social function and depression in two groups show a significant difference and social function of the Olympiad students is significantly lower than ordinary students but the major depression in ordinary students is higher than other group.
    Keywords: Sense of commitment, Social function, Depression, Olympiad students
  • Nadim M. A.*, Sajadian, I Page 95
    Introduction
    The main purpose of the research was investigate the relationship of personality traits with empathic concerns, altruistic values and helping behavior among people in Isfahan city.
    Method
    400 Residents of Isfahan from different parts of the city were selected by multi stage sampling. Research instruments were 4 questionnaires including personality traits with 40 items, empathic concerns with 7 items, altruism values with 4 items and helping behavior with 15 items. Pearson’s correlation coefficient and Structural Equation Modeling (SEM) was used to analyze data.
    Results
    Results of the study revealed a significant positive correlation between conscientiousness, agreeableness with empathic concerns, altruistic values and a significant negative correlation with emotional stability. Also There was a significant positive correlation between extraversion with informal helping to close others, agreeableness with formal helping, informal helping to close others and distant others. Emotional stability had a significant negative correlation with informal helping to close others. There were a significant positive correlation between altruistic values with empathic concerns and both of them with all helping behaviors. Also, conscientiousness, agreeableness and emotional stability traits by altruistic values and empathic concerns affect helping behaviors.
    Keywords: Personality traits, Altruism values, Empathic concern, Helping behaviors
  • Zamahanim.*, Mosavian, A. S., Malekzadeh, S Page 115
    Introduction
    This descriptive survey research was studied the relationship between cultivating organizational virtuousness and improve the moral climate in the Cultural Organization of Tehran Municipality.
    Method
    84 participants (male and female) from the Cultural Organization of Tehran Municipality were selected by random sampling. The participants completed a questionnaire that factors of cultivating organizational virtuousness and moral climate were assessed.
    Results
    The findings showed that there is a significant relationship between the cultivating organizational virtuousness & improving ethical climate. Also there is a significant relationship between the cultivating organizational optimism, organizational forgiveness, organizational trust, organizational compassion & improving ethical climate. In the other hand, there is not any significant relationship between the cultivating organizational integrity & improving ethical climate.
    Keywords: Organizational virtuousness, Ethical climate of the organization