فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های روان شناسی اجتماعی
پیاپی 16 (زمستان 1393)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/05/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید صفاری نیا، احمد علی پور، محمدعلی منصوری صفحه 1
    مقدمه
    با توجه به بالاتر بودن میزان مصرف انرژی از میانگین جهانی در ایران، لزوم شناسایی روش های موثر در اصلاح الگوی رفتاری مصرف کنندگان انرژی احساس می شود. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر شناسایی اثربخشی روش های مرسوم، بر تغییر نگرش و رفتار مصرف کنندگان انرژی الکتریکی در کلان شهر تهران می باشد.
    روش
    به منظور آزمون فرضیه های این پژوهش آزمایشی، یک مجتمع مسکونی 80 واحدی به صورت تصادفی در شمال شهر تهران انتخاب و چهار بلوک 20 واحدی این مجتمع به صورت تصادفی به چهار گروه رفتاری، شناختی، ترکیبی و کنترل تقسیم شدند. اثر متغیرهای مستقل اعمال شده از طریق تحلیل داده های به دست آمده از پرسشنامه نگرش سنج محقق ساخته و داده های مصرف قرائت شده از کنتورهای برق محاسبه شد.
    یافته ها
    یافته ها بیانگر آن بود که نگرش گروه-های شناختی و ترکیبی پس از اعمال متغیرهای مستقل نسبت به پیش آزمون تفاوت معنی داری دارد و این تفاوت تنها در حوزه شناختی نگرش بوده و حوزه های رفتاری و عاطفی نگرش دارای تفاوت معنی داری نمی باشند. میزان تغییر نگرش در گروه ترکیبی بیشتر از گروه شناختی بود. نگرش گروه های رفتاری و گواه، تفاوت معنی داری با پیش آزمون نداشت. در حوزه مصرف، میزان مصرف هر چهار گروه نمونه پس از اعمال متغیرهای مستقل، تفاوت معنی داری با قبل از آن نداشت و پیگیری مصرف در دوره قرائت بعدی معادل دو ماه بعد نیز تفاوت معنی داری در مصرف نشان نداد.
    نتیجه گیری
    نتایج بیانگر آن است که استفاده همزمان روش های رفتاری و شناختی بر تغییر نگرش مصرف کنندگان موثرتر از اعمال هر کدام به تنهایی بوده و روش های رفتاری به تنهایی تاثیری بر نگرش مصرف کننده نخواهد داشت. همچنین تغییر نگرش در مصرف کننده لزوما منجر به تغییر رفتار نخواهد شد.
    کلیدواژگان: مصرف، نگرش، انرژی الکتریکی، شیوه های رفتاری، شیوه های شناختی
  • زیبا برقی ایرانی، امید محمدی، محمد جواد بگیان کوله مرز *، مجتبی بختی صفحه 17
    مقدمه

    انواع راهبردهای ذهنی که بر اساس آن افراد افکار خویش را در جریان ارتباطات اجتماعی تغییر می دهند اجتناب شناختی نامیده می شود، که این امر همراه با تعلل ورزی تصمیم-گیری می تواند اضطراب اجتماعی را به دنبال داشته باشد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر نقش اجتناب شناختی و تعلل ورزی تصمیم گیری در پیش بینی اضطراب اجتماعی دانش آموزان است.

    روش

    طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهرستان دلفان در سال تحصیلی 93-1392 تشکیل می دهند. نمونه پژوهش شامل220 نفر از دانش آموزان بود که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع-آوری داده ها از مقیاس اجتناب شناختی، تعلل-ورزی تصمیم گیری و اضطراب اجتماعی استفاده شد. داده های این پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری به روش ورود مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین اجتناب شناختی و اضطراب اجتماعی با (44/0=r) رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (01/0≥P). همچنین بین تعلل ورزی تصمیم گیری و اضطراب اجتماعی با (41/0=r) رابطه مثبت و معنی-داری وجود دارد (01/0≥P). همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که اجتناب شناختی و تعلل-ورزی تصمیم گیری 22 درصد از واریانس اضطراب اجتماعی دانش آموزان را تبیین کرده و این متغیرها قوی ترین پیش بینی کننده های اضطراب اجتماعی دانش آموزان هستند.

    نتیجه گیری

    این نتایج حاکی از آن است که فرض-های ناکارآمد در موقعیت های اجتماعی و تعلل-ورزی در تصمیم گیری ها از جمله عوامل خطرپذیر برای ابتلا دانش آموزان به اضطراب اجتماعی هستند.

    کلیدواژگان: اجتناب شناختی، اضطراب اجتماعی، تعلل ورزی تصمیم گیری، دانش آموزان
  • سعیده فرشباف دوستار، عبدالله معتمدی صفحه 37
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه اختلال خودزشت انگاری با اعتیاد اینترنتی و احساس تنهایی در میان نوجوانان دختر شهر تهران بود.
    روش
    150 نفر از دانش آموزان دختر دبیرستان های شهر تهران به روش نمونه گیری خوشه ایتک مرحله-ای انتخاب و به پرسش نامه های اختلال خودزشت-انگاری، اعتیاد اینترنتی و احساس تنهایی پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون همزمان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین اختلال خودزشت-انگاری با اعتیاد اینترنتی و احساس تنهایی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (01/0p<). همچنین اعتیاد اینترنتی با احساس تنهایی نیز به صورت معناداری رابطه داشت (01/0p<، 22/0 r=) و اختلال خودزشت انگاری می تواند تبیین کننده اعتیاد اینترنتی و احساس تنهایی در دانش-آموزان دختر باشد.
    نتیجه گیری
    اختلال خودزشت انگاری می تواند زمینه-ساز اعتیاد اینترنتی و احساس تنهایی در دختران شود.
    کلیدواژگان: اختلال خودزشت انگاری، اعتیاد اینترنتی، احساس تنهایی
  • آیت قدوسی نژاد، سیروس اسدیان، ابوالفضل فرید صفحه 53
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر مستقیم و غیر مستقیم شیوه های مدیریت کلاس درس و ادراک از جو مدرسه بر اهمال کاری معلمان بود.
    روش
    جهت بررسی فرضیه های این تحقیق از روش مدل یابی استفاده گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه ی معلمان دبیرستانی شهرستان دهدشت تشکیل می دهند که بر اساس اطلاعات به دست آمده، تعداد آن ها 500 نفر می باشد. برای انتخاب نمونه پژوهش با استفاده از جدول کرجسی و مورگان نمونه ای با حجم 216 نفر به شیوه تصادفی چند مرحله ای انتخاب گردید. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه های مقیاس خودگزارش دهی اهمال کاری سازمانی صفاری نیا و امیرخانی، پرسش نامه نگرش و باورهای معلمان در مورد سبک مدیریت کلاس مارتین و بالدوین و پرسش نامه سنجش جو سازمانی هالپین و کرافت استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای آماری SPSS و AMOS و از روش تحلیل مسیر استفاده شد.
    یافته ها
    در این پژوهش مشخص شد که اثر خالص شیوه مدیریت مداخله گرایانه و غیر مداخله-گرایانه بر ادراک از جو مدرسه به ترتیب، 19/0 و 22/0 و اثر غیر مستقیم آن بر اهمال کاری، به ترتیب 055/0- و 06/0- است. اثر خالص شیوه های مدیریت مداخله گرایانه و غیرمداخله گرایانه و تعاملی بر اهمال کاری معلمان به ترتیب، 000/0، 07/0 و 09/0 بوده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این پژوهش، می توان گفت که هیچ کدام از شیوه های مدیریت کلاسی معلمان تاثیر مستقیم معنی داری بر اهمال کاری معلمان نداشتند. ولی تاثیر دو شیوه مدیریتی مداخله گرایانه و غیرمداخله گرایانه، با واسطه گری ادراک از جو مدرسه، بر اهمال کاری معلمان معنی دار بود. و اینکه شیوه های مدیریت مداخله گرایانه و غیر مداخله گرایانه (و نه تعاملی)، تاثیر مستقیم معنی دار بر ادراک از جو مدرسه داشتند.
    کلیدواژگان: اهمال کاری، شیوه های مدیریت کلاس، ادراک از جو مدرسه
  • افضل اکبری بلوطبنگان، سیاوش طالع پسند صفحه 79
    مقدمه
    پرخاشگری یکی از مشکلات بسیار رایج در محیط های اجتماعی است که رفاه اجتماعی افراد را به خطر می اندازد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر رواسازی مقیاس پرخاشگری در دانش آموزان بوده است.
    روش
    به این منظور 607 نفر از دانش آموزان مدارس ابتدایی سمنان به روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب و به مقیاس های پرخاشگری، قلدری ایلی نوی و انگیزش تحصیلی هارتر پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش های تحلیل عاملی، ضریب آلفای کرونباخ و همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی نشان داد که این مقیاس دو عامل را اندازه گیری می کند. بررسی روایی نشان داد، این سازه با قلدری (63/0)، نمره انضباط (17/0-)، انگیزش تحصیلی (15/0-) و پیشرفت تحصیلی (22/0-) رابطه معنی داری (01/p≤) دارد. همچنین اعتبار مقیاس پرخاشگری با استفاده از روش آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 74/0 و برای هر کدام از خرده مقیاس ها شامل قلدری 70/0 و خشم 66/0 بدست آمد که همگی رضایت بخش بود.
    نتیجه گیری
    در نهایت یافته های پژوهش بیانگر این بود که نسخه فارسی پرسشنامه پرخاشگری در جامعه دانش آموزان از خصوصیات روان سنجی قابل قبولی برخوردار است و می توان از آن به عنوان ابزاری معتبر در پژوهش های روان شناختی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مقیاس پرخاشگری، دانش آموزان، مدارس ابتدایی، رواسازی
  • مجتبی دلیر، فرزانه رسانه صفحه 89
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش عزاداری ماه محرم و صفر در سلامت اجتماعی بود.
    روش
    بدین منظور پرسشنامه سلامت اجتماعی در دو مرحله و به فاصله تقریبی دو ماه (اوایل ماه محرم و اواخر ماه صفر) در اختیار 132 نفر (50 مرد و 82 زن) با دامنه سنی 67- 20 سال قرار گرفت که به صورت نمونه در دسترس از بین ساکنین مجتمع های مسکونی مناطق شمال، جنوب، شرق و غرب تهران انتخاب شده بودند. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از آزمون کواریانس تک متغیری (آنکوا) و چندمتغیری (مانکوا) تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس تک متغیری نشان داد نمره سلامت اجتماعی شرکت کنندگان در مراسم عزاداری نسبت به افرادی که در مراسم عزاداری شرکت ننموده اند به طور معناداری افزایش یافته است (05/0p<). همچنین نتایج تحلیل کواریانس چندمتغیری نشان داد که شرکت در مراسم عزاداری به طور معناداری بر افزایش مولفه های انسجام اجتماعی (001/0 p= و 95/11F=)، پذیرش اجتماعی (038/0 p= و 4/4F=) و مشارکت اجتماعی (00/0 p= و 75/16F=) افراد شرکت کننده در مراسم موثر بوده است (05/0p<).
    نتیجه گیری
    به طور کلی شرکت در مراسم عزاداری ماه های محرم و صفر شخص را در یک فرایند اجتماعی گروهی و پویا قرار می دهد و عامل مهمی در گسترش و افزایش تعاملات اجتماعی او می باشد، و از این طریق موجب بالا رفتن میزان سلامت اجتماعی افراد در جامعه می گردد.
    کلیدواژگان: مراسم عزاداری، ماه محرم و صفر، سلامت اجتماعی
  • محمد نریمانی، سعید پورعبدل*، سجاد بشرپور صفحه 107
    مقدمه

    هدف این مطالعه بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر پذیرش/ تعهد بر بهبود بهزیستی اجتماعی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص بود.

    روش

    این پژوهش به شیوه ی آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانش آموزان پسر دارای اختلال یادگیری خاص کلاس پنجم ابتدایی تشکیل دادند که در سال تحصیلی 94-93 در شهر اردبیل مشغول به تحصیل بودند. نمونه پژوهش شامل 40 دانش آموز پسر دارای اختلال یادگیری خاص بود که به صورت نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند (20 نفر برای هر گروه). برای جمع آوری داده ها از آزمون ریاضی کی مت، آزمون هوشی ریون، آزمون خواندن شفیعی و همکاران، آزمون بیان نوشتاری فلاح چای، پرسشنامه بهزیستی اجتماعی و مصاحبه تشخیصی بر اساس DSM-5 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیری (MANCOVA) نشان داد که آموزش مبتنی بر پذیرش/ تعهد بر بهبود بهزیستی اجتماعی در تمامی مولفه ها (همبستگی اجتماعی، پذیرش اجتماعی، مشارکت اجتماعی، انسجام اجتماعی و شکوفایی اجتماعی) در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص موثر بوده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های حاصل از این پژوهش می توان گفت ازآنجاکه آموزش مبتنی بر پذیرش/ تعهد می تواند بر ایجاد اعمال و پذیرش هیجانات تاثیر مهمی داشته باشد. این درمان می-تواند منجر به بهبود بهزیستی اجتماعی در این دانش آموزان شود.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری خاص، بهزیستی اجتماعی، پذیرش و تعهد
|
  • Saffarinia M., Alipor A., Mansouri M. A Page 1
    Introduction
    Due to higher energy consumption in Iran than the global average, it seems necessary to study effective ways in order to modify behavioral patterns of energy consumers in the country. The purpose of this study is to identify the effectiveness of conventional methods on changing attitudes and behaviors of consumers of electrical energy in Tehran Metropolis.
    Method
    In this experimental research, we selected an 80-unit residential complex in north of Tehran and divided randomly to four 20- units blocks as behavioral, cognitive, and combinatorial and control groups. The effect of performed independent Variables was measured by analyzing the data of attitude Assessment Questionnaire that has been made by the Researcher and recorded consumption of electricity.
    Results
    Data analyses showed that after performing independent variables, the cognitive and combinational groups’ attitudes were significantly different from the pre-test. This difference was only in the cognitive field of attitude and there was no significant difference in behavioral and emotional fields of attitude. Change of attitude in the combinational group was significantly higher than cognitive group. Behavioral and control groups attitude was not significantly different from pre-test. At the consumption field there was no significant difference among the four groups consumption with pre-test, after offering Independent variables, and In pursuit of the next reading period equivalent to two months later showed no significant difference in consumption.
    Conclusion
    The results indicate that simultaneous use of behavioral and cognitive techniques is more effective in changing consumer attitudes than measuring them separately in addition, Behavioral methods does not impact on consumers’ attitudes. Also changes in consumers’ attitudes do not necessarily lead to behavior changes.
    Keywords: consumption, attitude, electrical energy, behavioral methods, cognitive methods
  • Barghi Irani, Z. Mohammadi, O. Bagian Koulemarz, M. J. Bakhti, M Page 17
    Introduction

    The set of mental strategies based on which individuals change their thoughts during social relationships is called cognitive avoidance, which, along with social decisional procrastination can lead to social anxiety. Thus, the purpose of this study is to address the role ofcognitive avoidance and decision making procrastination in predicting social anxiety among students.

    Method

    The research design is of descriptive correlational type. The statistical population of the study consists of all boy students in high schools in Delfan in the academic year 2013-2014. The sample consisted of 220 students who were selected using random cluster-multistage sampling. To collect the data, the Cognitive Avoidance Scale, Decisional Procrastination Scale and Social Anxiety Scale were used. The data was analyzed using Pearson correlation coefficient analysis and multivariate regression analysis.

    Results

    The results of Pearson correlation coefficient showed a significant positive relationship (p 0.01) between cognitive avoidance and social anxiety (with r= 0.44). There was also a significant positive relationship (P 0.01) between decisional procrastination and social anxiety (with r=0.41). Also the results of the regression showed that cognitive avoidance and decisional procrastination explained 22 percent of the variance of the students’ social anxiety, and these variables (cognitive avoidance and decisional procrastination) are the strongest predictors of social anxiety among students.

    Conclusion

    The results suggest that dysfunctional assumptions in social situations and decisional procrastination are among the risk factors affecting of students’ social anxiety.

    Keywords: cognitive avoidance, social anxiety, decisional procrastination, students
  • Farshbaf Doustar, S. Moatamedi, A Page 37
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the relationship between Body Dysmorphic Disorder with Internet addiction and loneliness among adolescent girls in Tehran.
    Method
    150 female students from high schools in Tehran were selected by single stage cluster sampling and answered to BDD, IAD and Loneliness questionnaires. Data were analyzed by Pearson Correlation Coefficient and Simultaneous Regression.
    Result
    The results showed that there was a significant positive relationship between BDD with IAD and Loneliness (p<0.01). IAD was significantly related to loneliness (p<0.01, r=0.22) and BDD can display IAD and loneliness among female students.
    Conclusion
    Body Dysmorphic Disorder can predispose Internet Addiction and loneliness among adolescent girls.
    Keywords: Body Dysmorphic Disorder, Internet Addiction, Loneliness
  • Ghodoosi Nejad, A. Asadian, S. Farid, A Page 53
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate the direct and indirect effects of classroom management practices and perception of school climate on procrastination.
    Method
    The Statistical population of the study includes all high schools teachers in Dehdasht cities. A sample size of 216 people was selected through multistage random sampling. Data collection tools were included questionnaire on attitudes and beliefs of teachers about classroom management style of Martin and Baldwin (1998), Inventory of Organizational Climate by Halpin and Kraft (1984), and the scale of organizational procrastination by Saffarinia and Amirkhani (2011). To analyze the data, SPSS and AMOS Software’s and Methods of path analysis were used.
    Results
    Results of the research revealed that the pure effect of intervening and no-intervening of classroom management on the perceptions of school climate was: 0.19 and 0.22, respectively. Non-direct effect on the procrastination was -0/055, -0/06 respectively. Intervening, no intervening and interactive classroom management was: 0/0001, 0/07, and 0/09 respectively.
    Conclusion
    the results showed that; none of the classroom management Practices Have had any direct effect on teachers’ procrastination. But the effects of intervening and non-intervening management with the perceptions of school climate’s mediating were meaningful on teachers’ procrastination. Finally intervening and non-intervening management procedures (but not interactive) had meaningful direct effect on the perceptions of school climate.
    Keywords: procrastination, classroom management, perceptions of school climate
  • Akbari Balootbangan, A. Talepasand, S Page 79
    Introduction
    Aggression is one of the most common problems in social environments that endanger people's welfare. The purpose of this study was to validate the aggression scale among primary school students.
    Method
    607 students of Semnan were selected by using a stratified sampling method and they answered aggression scale, Illinois bullying scale and Harter’s motivation questionnaire. In order to analyze data, Factor analysis method, Cronbach's alpha coefficients and Pearson correlations were used.
    Results
    Factor analysis showed that the aggression scale has two factors. Validation showed that the structures with bullying (0.63), Discipline (-0.17), academic motivation (-0.15) and academic achievement (-0.22) has a significant relationship (p≤.01). Also Aggression scale reliability using Cronbach's alpha for the total scale was 0.74 and for each of the subscales, including bullying and anger was 0.70 and 0.66 respectfully.
    Conclusion
    results indicate that aggression in the Persian version of the questionnaire has acceptable psychometric properties of school students, and it can be used as a valid instrument in psychological research.
    Keywords: Aggression Scale, Students, Primary Schools, Validation
  • Dalir, M. Rasaneh, F Page 89
    Introduction
    The aim of this study was investigating the role of Muharram and Safar mourning on the social well-being.
    Method
    For this purpose the social health questionnaire in two steps with intervals of approximately two months (first of Muharram and end of Safar) were answered by 132 participants, 50 males and 82 females, between 20 to 67 years old that selected as in available from north, south, east and west residential complex in Tehran. The data were analyzed using univariate and multivariate Covariance.
    Results
    The results of univariate analysis of covariance showed that social health scores of who participated in Muharram's ritual was significantly increased than those who did not participated in rituals of mourning (P<0/05). In addition, results of multivariate analysis of covariance showed that participating in Muharram's ritual was significantly effective on increasing components of Social integration (F=11/95, p=0/001), Social acceptance (F=4/4, p=0/038), and Social contribution (F=16/75, p=0/00).
    Conclusion
    In general, participating in ritual religious mourning puts the individual in a social and dynamic group process and is an important factor in developing and increasing social interactions, and as a result can increase social well-being of individuals in society.
    Keywords: rituals of mourning, Muharram, Safar months, social well, being
  • Narimani, M. Pourabdol, S. Basharpoor, S Page 107
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the Effectiveness of Acceptance/Commitment Training on improving social well-being in students with Specific Learning Disorder.

    Method

    The type of this research is was an experimental study with the pre- and post-test one with control group design. Statistical population of the study included all boys’ students who were in Fifth grade with specific learning disorder (SLD) in Ardabil city in school year of 2014-2015. 40 male students with specific learning disorder (SLD) were selected through multi-stage cluster sampling and were randomly assigned into control and experimental groups (n = 20 for each group). The data were collected using Structured Clinical Interview based on DSM-V, Kay-Math Mathematic Test, Revan IQ test, The Diagnostic Test of Reading Disorders of Shafei et al, Fallah Chaei express written test and Social well-being scale.

    Results

    Results of multivariate of covariance (MANCOVA) showed that Acceptance/Commitment Training has positive effect on improving all components of social well-being such as Social integration, Social acceptance, Social contribution, Social Coherence, Social actualization, in students with specific learning disorder (SLD).

    Conclusion

    It can be concluded that Acceptance/Commitment Training is useful in improving social well-being of these students.

    Keywords: Specific Learning Disorder, social well, being, Acceptance, Commitment