فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های روان شناسی اجتماعی
پیاپی 2 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هاشم صادقیه، ناصر آقابابایی، جواد حاتمی، آناهیتا خرمی بنارکی صفحه 1
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش جنس در همدلی انجام شد.
    روش
    117 شرکت کننده، فیلمهائی را از ورود آسیب به یک مرد، یک زن و یک کودک مشاهده کردند. به علاوه، همه شرکت کنندگان به «شاخص واکنش میان فردی» برای سنجش همدلی خصیصه ای پاسخ دادند.
    نتایج
    نتایج نشان داد زنان در هر سه موقعیت، واکنش شدیدتری به آسیب به یک فرد نشان دادند (01/0p<). همچنین، زنان در همدلی هیجانی نمره بالاتری گزارش کردند (01/0p<). بررسی جنسیت هدف همدلی نشان داد که آزمودنی های هر دو جنس با آسیب به یک زن، همدلی بیشتری نشان دادند (01/0p<).
    نتیجه گیری
    بر پایه این یافته ها زنان در همدلی با درد، بر مردان برتری دارند و برتری زنان در همدلی خصیصه ای، محدود به همدلی هیجانی است. جنسیت هدف همدلی نیز نقش مهمی در شدت تجربه همدلی دارد.
    کلیدواژگان: همدلی، همدلی خصیصه ای، همدلی موقعیتی، درد، جنسیت
  • آذین تقی پور، ریحانه دژبان، زهرا خادم دزفولی، عبدالزهرا نعامی صفحه 17
    مقدمه
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین مهارت های ارتباطی و سبک های حل تعارض مدیران با توانمندی کارکنان یکی از سازمان های استان خوزستان می باشد.
    روش
    بدین منظور 132 نفر با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. در این پژوهش سه پرسشنامه به کار برده شد که عبارتند از پرسشنامه های سبک های حل تعارض (راهیم، 1979)، توانمندسازی دیگران (استایمتز و تاد، 1986) و مهارت های ارتباطی (بارتون،1990).
    نتایج
    تحلیل های الگویابی معادلات ساختاری، برازندگی الگو را با داده ها، مورد حمایت قرار دادند. شاخص های برازندگی این مدل عبارتند از: CMIN 9/41، RMSEA 08/0، GFI 92/0، AGFI 87/0، IFI 93/0، CFI 92/0، NFI 87/0، TLI 9/0 به دست آمده است. ضریب مسیر مهارت های ارتباطی به توانمندسازی (61/0= β، 001/0 P<) و ضریب مسیر سبک های مثبت حل تعارض به توانمندسازی (53/0= β، 001/0 P<) مثبت و معنی دار می باشد. همچنین ضریب مسیر سبک های منفی حل تعارض به توانمندسازی، منفی و معنی دار می باشد (73/0-= β، 001/0 P<).
    نتیجه گیری
    در مجموع می توان نتیجه گرفت؛ روش هایی که مدیران برای حل تعارض و برقراری ارتباط با کارکنان اجرا می کنند در توانمند کردن کارکنان نقش مهمی را ایفا می کند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، مهارت های ارتباطی، سبک های حل تعارض
  • محسن گل پرور، مهرانگیز کرمی، زهرا جوادیان صفحه 44
    مقدمه: این پژوهش با هدف بررسی نقش تعاملی ابعاد بی عدالتی (توزیعی، رویه ای و تعاملی) بر رفتارهای مخرب به مرحله اجرا درآمد.
    روش
    به این منظور، از میان کارکنان یک شرکت صنعتی، 148 نفر به شیوه تصادفی ساده انتخاب وبه پرسشنامه بی عدالتی توزیعی (DIQ)، پرسشنامه بی عدالتی رویه ای (PIQ)، پرسشنامه بی عدالتی تعاملی (IIQ) و پرسشنامه رفتارهای مخرب (DBQ) پاسخ دادند. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی تحلیل شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد، بی عدالتی توزیعی با خروج (ترک سازمان) و بی عدالتی توزیعی، رویه ای و تعاملی با غفلت و اعتراض پرخاشگرانه دارای رابطه معنادار (01/0 P<) هستند. تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که در بی عدالتی رویه ای بالا، بی عدالتی توزیعی با خروج (ترک سازمان) دارای رابطه معنادار است (01/0 P<).همچنین تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که در بی عدالتی تعاملی و رویه ای بالا، رابطه بی عدالتی توزیعی با غفلت و اعتراض پرخاشگرانه معنا دار(01/0 P<)، ولی در بی عدالتی رویه ای و تعاملی پایین، بی عدالتی توزیعی با غفلت و اعتراض پرخاشگرانه دارای رابطه معناداری نیست (05/0 P>).
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که رابطه ابعاد بی عدالتی سازمانی با رفتار های مخرب (نظیر خروج و غفلت و اعتراض پرخاشگرانه) در قالب ارجاع شناختی چند سطحی اتفاق می افتد.
    کلیدواژگان: شناخت های مرجع، بی عدالتی توزیعی، بی عدالتی رویه ای، بی عدالتی تعاملی، رفتارهای مخرب
  • پروانه فرهادبیگی، فاطمه باقریان، آناهیتا خرمی بنارکی صفحه 68
    مقدمه
    طبق تئوری پیوستار شناخت (هامند، 1996)، قضاوت به عنوان پیوستاری بین قطب شهود و قطب تحلیل در نظر گرفته شده است. در مطالعه پیش رو، صحت و سرعت قضاوت در سه وجه قضاوت شهودی، شبه عقلانی و تحلیلی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش
    قضاوت حرفه ای 56 شرکت کننده در دو گروه آزمایش یا تحت استرس و گروه کنترل یا بدون استرس مورد سنجش قرار گرفت.
    نتایج
    میزان صحت هر سه قضاوت در گروه کنترل به طور معناداری بالاتر بود. سرعت قضاوت تنها در قضاوت شبه عقلانی تفاوت معناداری در دو گروه نشان داد.
    نتیجه گیری
    عامل استرس زا می تواند میزان صحت قضاوت ها را در سه وجه قضاوت کاهش دهد. این عامل استرس زا که در این مطالعه صوتی بود، سرعت قضاوت را بیشتر در میانه پیوستار قضاوت کاهش می داد.
    کلیدواژگان: شناخت، قضاوت، استرس
  • پریسا یاسمی نژاد، محسن گل محمدیان صفحه 79
    مقدمه
    در پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه پنج عامل نیرومند شخصیتی1- عصبیت یا بی ثباتی هیجانی N 2- برون گرایی E 3- باز بودن به تجربه O 4- توافق A و 5 - وجدانی بودنC با استفاده آسیب زا از تلفن همراه در دانشجویان انجام شده است.
    روش
    جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی دزفول بود که در سال تحصیلی 90-89 مشغول به تحصیل بودند. نمونه مورد مطالعه 275نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، و با مراجعه به کلاس های عمومی که همه دانشجویان شانس انتخاب را داشتند انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه استفاده آسیب زا از تلفن همراه (جنارو و همکاران،2007) و پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیتی NEO-FFI بود. به منظور تعیین تجزیه و تحلیل اطلاعات از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه (روش گام به گام) استفاده شد
    نتایج
    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که استفاده آسیب زا از تلفن همراه با روان رنجورخویی رابطه مثبت 271/.r= و با برونگرایی رابطه منفی معنی داری 21/.- r= دارد. همچنین تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام نشان داد که که متغیرهای روان رنجورخویی و برونگرایی جمعا 10 درصد واریانس استفاده آسیب زا از تلفن همراه را تبیین می کنند (001/0p<). دیگر یافته ها دال بر آن بود که بین دانشجویان دختر و پسر و متاهل و مجرد از نظر استفاده از تلفن همراه تفاوت معنی داری وجود دارد، اما بین دانشجویان فنی و انسانی تفاوت معنی داری وجود ندارد (001/0p<)، بدین معنی که میزان استفاده از تلفن همراه دانشجویان دختر از دانشجویان پسر و دانشجویان مجرد از متاهل ها بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    یافته های اهمیت ویژگی های شخصیتی را در پیش بینی استفاده آسیب زا از تلفن همراه خاطر نشان می سازد.
    کلیدواژگان: استفاده آسیب زا از تلفن همراه، پنج عامل نیرومند شخصیتی، دانشجویان
  • مژگان سپاه منصور، علی دلاور، مجید صفاری نیا صفحه 106
    این پژوهش با هدف پیش بینی نگرش به شایعه از طریق ویژگی های شخصیتی، عواطف مثبت و منفی و بهزیستی روانشناختی انجام شد. پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل تمامی کارمندان دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران بود که از میان آنها 208 نفر به شیوه نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت (کاستا، مک کری، 1989) عاطفه مثبت و منفی (باناس، 1988) بهزیستی روانشناختی (ریف، 1989) و نگرش به شایعه (لیتمن و بزو، 2004) بود. داده ها از طریق همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام تحلیل شد. یافته ها نشان داد ویژگی های شخصیتی وظیفه شناسی و توافق پذیری 20%، عواطف منفی 27%و هدفمندی در زندگی 23%،از واریانس نگرش به شایعه را تبیین می کنند.در مجموع نتایج پژوهش حاضر توجه به برخی از ویژگی های شخصیتی،عواطف و بهزیستی روانشناختی را در نگرش به شایعه محرز ساخت.
    کلیدواژگان: نگرش، شایعه، ویژگی های شخصیتی، عواطف مثبت، منفی، بهزیستی روانشناختی
  • منصوره مقتدایی، شعله امیری، حسین مولوی، نسیم استکی آزاد صفحه 123
    مقدمه
    پژوهش با هدف بررسی اثربخشی برنامه آموزشی مبتنی بر مهارت های اجتماعی بر میزان رفتارهای قربانی کودکان پسر مقطع ابتدایی(مقاطع دوم و چهارم ابتدایی) شهر اصفهان صورت پذیرفته است.
    روش
    آزمودنی های این پژوهش شامل 40 دانش آموز قربانی بود که براساس نمونه گیری چند مرحله ای، انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل 20 نفری جایگزین شدند. مداخله آموزشی مبتنی بر مهارت های اجتماعی بر روی گروه آزمایش اجرا شد. در پس آزمون و پیگیری مقیاس سنجش روابط همگنان (ریجبی و اسلی) بر دو گروه کنترل و آزمایش مجددا اجرا شد.
    نتایج
    یافته های تحلیل کوواریانس داده ها نشان داد که برنامه آموزشی مبتنی بر مهارت های اجتماعی منجر به کاهش میزان رفتارهای قربانی و رفتارهای زورگویی کودکان قربانی شد.
    نتیجه گیری
    بنابراین نتایج بیانگر این است که آموزش مهارت های اجتماعی می تواند باعث بهبود روابط این کودکان با گروه همگنان خویش شود
    کلیدواژگان: برنامه آموزشی مبتنی بر مهارت های اجتماعی، روابط با همگنان، رفتارهای قربانی، رفتارهای زورگویی
  • مهناز علی اکبری، محمد اورکی، زیبا برقی ایرانی * صفحه 140
    مقدمه

    مطالعه حاضر بررسی رابطه جهت گیری مذهبی با اضطراب مرگ و ازخودبیگانگی در سالمندان استان تهران می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی است به همین منظور تعداد 400 نفر از سالمندان زن و مرد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و مقیاسهای جهت گیری مذهبی آلپورت و راس، اضطراب مرگ تمپلر و از خودبیگانگی دین اجرا شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین جهت گیری مذهبی درونی با اضطراب مرگ همبستگی منفی و بین جهت گیری مذهبی بیرونی با اضطراب مرگ همبستگی مثبت و معنی دار وجود دارد. همچنین در زنان و مردان جهت گیری مذهبی درونی به صورت منفی و جهت گیری مذهبی بیرونی به صورت مثبت اضطراب مرگ را پیش بینی نموده است. همچنین، نتایج حاکی از این است که در سالمندان زن و مرد بین جهت-گیری مذهبی درونی با از خودبیگانگی همبستگی منفی معنادار وجود دارد و بین جهت گیری مذهبی بیرونی با از خودبیگانگی همبستگی مثبت معنادار وجود دارد. همچنین، جهت گیری مذهبی درونی و بیرونی دو متغیر قوی برای پیش بینی از خودبیگانگی بوده است، که میزان این پیش بینی در سالمندان مرد بیشتر بوده است. (05/0=p)

    نتیجه گیری

    نتایج حاصله تلویحات مهمی درباره نقش پیش بینی کننده جهت گیری مذهبی بر اضطراب مرگ و از خود بیگانگی در سالمندان را ارائه می دهد و موید تاثیر جهت گیری مذهبی درونی بر کاهش اضطراب مرگ و احساس از خودبیگانگی می باشد.

    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی درونی، جهت گیری مذهبی بیرونی، اضطراب مرگ، ازخودبیگانگی، سالمندان
|
  • Hashem Sadeghiye, Naser Aghababaei, Javad Hatami, Anahita Khorami Bonaraki Page 1
    Introduction
    this study aimed to investigate the role of gender in empathy.
    Method
    117 participants watched videos of injuring a man, a woman and a child. In addition, all participants answered Interpersonal Reactivity Index to assess dispositional empathy.
    Results
    results showed that females had stronger reactions to all three situations of harm to others (p<0.01). Females also reported higher emotional empathy (p<0.01). A look into gender of object of empathy showed that subjects of both gender had empathy when a woman was injured (p<0.01).
    Conclusions
    according to these findings females show more empathy than males, and prevalence of females in dispositional empathy is limited to emotional empathy. Gender of object of empathy plays an important role in intensity of experienced empathy.
  • Azin Taghipour, Reyhane Dejban, Zahra Khadem Dezfuli, Abdulzahra Naami Page 17
    Introduction
    The aim of this research is to study the relationship between communication skills and confilict resolution styles of managers with employee empowerment.
    Method
    For this purpose, 132 employees were selected by random model. Three questionnaires were used in this study including Conflict Resolution Styles (Rahim, 1979), Empowering others (Steinmetz and Todd, 1986) and Communication Skills (Barton, 1990).
    Result
    Structural equation modeling analysis supported model`s fitting with data. Fitness indicators include CMIN= 41. 9, RMSEA=. 08, GFI=. 92, AGFI=. 87, IFI=. 93, CFI=. 92, NFI=. 87 and TLI=. 9. The coefficient of communication skills to empower (β=. 61, p<. 001) and positive conflict resolution styles to empower β=. 53, p<. 001) were positive and significant. Also, coefficient of the negative styles of conflict resolution to empowerment is negative and significant (β= -. 73, p<. 001).
    Conclusion
    Overallو we can conclude; ways in which managers resolve conflict and communicate with employees are performed an important role in empowering employees.
  • Mohsen Golparvar, Mehrangizeh Karami, Zahra Javadian Page 44
    Introduction
    This research was administered with the aim of investigating the interactive role of organizational injustice dimensions (distributive, procedural and interactional) on destructive behaviors.
    Method
    For this purpose, among employees of an industrial company, 148 people through simple random sampling were selected and responded to distributive injustice questionnaire (DIQ), procedural injustice questionnaire (PIQ), interactional injustice questionnaire (IIQ) and destructive behaviors questionnaire (DBQ). Data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and hierarchical regression analysis.
    Results
    Results revealed that there are significant relationships between distributive injustice with exit, and between distributive, procedural and interactional injustice with neglect and aggressive voice (P<0.01). The results of hierarchical regression analysis showed that, in high procedural injustice, distributive injustice has significant relation with exit (P<0.05).Also the results of hierarchical regression analysis revealed that, in high interactional and procedural injustice, there is significant relationship between distributive injustice with neglect and aggressive voice(P<0.01), but in low procedural and interactional injustice, there is no significant relationship between distributive injustice with neglect and aggressive voice(P>0.05).
    Conclusions
    Findings of this research showed that, the relationship between organizational injustice dimensions with destructive behaviors (such as exit, neglect and aggressive voice) is happened in the form of multilevel cognitive referent
  • Parvaneh Farhad Beigi, Fatemeh Bagherian, Anahita Khorrami Banaraki Page 68
    Introduction
    Judgment in Cognitive Continuum Theory is assumed as a continuum between intuition pole and analysis pole. This study has investigated speed and accuracy in three modes of judgment.Method Professional judgments have been provided by 56 participants through an experimental group (under stress) and a control group (without stress).
    Results
    Accuracy was significantly higher in control group in all three judgments compared to the experimental group. Reaction time was significantly different only in quasi_ rational judgments (F(1,55)=7/3,P.≥ 0.0009).
    Conclusions
    Noise as a stressor lowered accuracy in the three modes of judgments in the experimental group. Noise stressor seemed to have increased reaction times in middle of judgment continuum.
  • Parisa Yaseminejad, Mohsen Golmohammadian Page 79
    Introduction
    This research was carried out with the purpose of relationship of Big five factors including Neuroticism, Extroversion, Openness to experience, Agreeableness and Conscientiousness, with cell-phone over-use.
    Method
    275 students from Islamic Azad university Dezful branch participated in this study. The research instruments were included cell-phone over-use Scale (Jenaro & et al, 2007) and NEO-PI-R five-factor inventory. Pearson correlation and multiple regressions (stepwise) were applied to analyze the data.
    Results
    Findings indicated that the cell-phone over-use has significant positive relationship with neuroticism and negative significant relationship with extroversion. Other results denoted that N& E can explain 10 percent of variant of cell-phone over-use. More results indicated that there is no significant difference in cell-phone use level between the technical and humanistic students. In the contrary, there is a significant difference between married and single, boy and girl students. Then it is concluded that cell-phone use in female students were higher than male ones and he use of cell-phone in single students were higher than married students as well (p<0.001).
    Conclusions
    The results show the importance of personality factors in predicting the cell-phone over-use in students.
  • Mojgan Sepahmansour, Ali Delavar, Majeed Saffarinia Page 106
    The aim of this research was to predict of attitude towards rumor through the personality characteristics, positive-negative affect and psychological health. Method of research was correlation and statistical population was the employees of Islamic Azad university, among them 208 employess were selected by using multistage random sampling method.The assessment tools included a Big-five-factor personality questionnaire (Costa & mccrare, 1989), positive-negative affect (Panas, 1988), psychological health (Ryff, 1989)and attitudes toward gossip (Litman, pezzo, 2004). The data were analyzed using correlation and stepwise regression analysis. The results showed that personality characteristics of conscientiousness and agreeableness%20,negative affect%27,and purpose in life %23, could significantly predict attitude towards rumor.
  • Mansore Moghtadaei, Shole Amiri, Hossein Molavi, Nasim Esteki Azad Page 123
    Objective
    The present study was the effectiveness training program based on social skills on the rate of victim behaviors of primary boy's school students in Isfahan city.
    Method
    based on multi-stage sampling of four Primary boys schools in Isfahan randomly selected and from among the second and fourth grades, 40 students victim Through Sociometry & Peer relationship questionnaire selected and assigned in control and experimental groups. Intervention based on Social skills was performed on the experimental group. In the Post-test and follow-up Peer relationship questionnaire were performed on two groups.
    Results
    Covariance analysis of data showed that Training program based on Social Skills leading to reduction of the victim, bullying behaviors of victim children was.
    Conclusions
    The results indicate that social skills training can improve peer relationship in children.
  • Mahnaz Ali Akbari Dehkordi, Mohammad Oraki, Ziba Barghi Irani Page 140

    The present study is a survey to find out the relation of religious orientation, anxiety of death and alienation in aged people among Tehran. The present study is 400 aged and women answered scales of religious orientations of Alport and Ras, death’s anxiety of Templer and alienation of Din was performed. The results showed that between the internal religious orientations and anxiety of death, there is the negative solidarity and between the external religious orientations with anxiety of death there is a significant positive solidarity. Also in women and men, the internal religious orientation expected negatively the anxiety of death and the external religious and orientation expected positively the anxiety of death. Also the results showed that in aged women between the internal religious orientations with retreat, the sense of inability, anomie and alienation there is a significant and negative solidarity, between external religious orientations with the sense of inability, anomie and alienation there is a significant and positive solidarity, in aged men between the internal religious orientations with retreat, the sense of inability, anomie and alienation there is a significant and negative solidarity, between external religious orientations with retreat, the sense of inability, anomie and alienation there is a significant and positive solidarity, meanwhile, the internal and external religious orientations are two strong variables for anticipation of alienation, that this anticipation in aged men is more than women (P=0.05).