فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های روان شناسی اجتماعی
پیاپی 20 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نسیم خواجه پور، مصطفی بهارلو*، کیومرث بشلیده صفحه 1
    مقدمه
    هدف اصلی این پژوهش، طراحی و برازش مدلی علی از روابط بین متغیرهای چشم انداز زمان ، اهمال کاری و خودکارآمدی تحصیلی بر عملکرد تحصیلی بود.
    روش
    بدین منظور نمونه ای به حجم 450 دانشجو (272 دختر و 178 پسر) به صورت تصادفی از بین دانشجویان دانشگاه یزد انتخاب شدند و به وسیله پرسشنامه های چشم انداز زمان، اهمال کاری و خودکارآمدی تحصیلی ارزیابی شدند. داده های با روش «تحلیل معادله های ساختاری» تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مدل پیشنهادی برازنده داده هاست و اهمال کاری و خودکارآمدی تحصیلی نقش واسطه را بین رابطه چشم انداز زمان با عملکرد تحصیلی دانشجویان ایفا می کنند. یا به عبارت دیگر، می توان گفت که حال لذت گرا و حال جبرگرا علاوه بر اثر مستقیم، با واسطه گری اهمال کاری و خودکارآمدی تحصیلی اثر غیرمستقیم روی عملکرد تحصیلی دانشجویان دارد.
    کلیدواژگان: چشم انداز زمان، اهمالکاری تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی، عملکرد تحصیلی
  • محمود شیرازی*، امین رفیعی پور، فاطمه ره پرداز صفحه 25
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی جهت گیری زندگی با توجه به باور به دنیای عادلانه در دانشجویان دختر دانشگاه سیستان وبلوچستان انجام شد.
    روش
    در این مطالعه توصیفی- همبستگی، تعداد 368 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه سیستان و بلوچستان زاهدان به روش نمونه-گیری خوشه ایانتخاب شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های باور به دنیای عادلانه ) (BJWS و جهت گیری زندگی (LOT-R) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد که بعد خوش-بینی (بعدجهت گیری زندگی)، با بعد باور های دنیای عادلانه برای خود رابطه مثبت و معنی دار )05/0P<) دارد و بعد بدبینی (ابعاد جهت گیری زندگی)، با هیچ یک از ابعاد باورهای دنیای عادلانه رابطه معنی داری ندارد. نتایج رگرسیون گام به گام برای پیش بینی جهت گیری زندگی حاکی از آن بود که در همان گام اول متغیر باور به دنیای عادلانه برای خود 008/0، متغیر خوش بینی را پیش بینی می کند. بعد بدبینی (بعد جهت گیری زندگی) با هیج یک از ابعاد باورهای دنیای عادلانه رابطه معنی داری ندارد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج پژوهش نشان می دهد که باورهای دنیای عادلانه برای خود ارتباط مثبت معنی دار با خوش بینی دارد و پیش بینی کننده خوش بینی در بین دانشجویان می باشد.
    کلیدواژگان: باور به دنیای عادلانه، جهت گیری زندگی، خوش بینی، بدبینی
  • سوسن آقاجانبگلو * صفحه 39
    مقدمه
    هدف از این تحقیق بررسی تاثیرات سن، سبک فرزند پروری و تصور از خویشتن در پذیرش میزان خشونت و زورگویی همسالان در نوجوانان دختر و پسر در سنین بلوغ بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر همبستگی و از نوع رگرسیونی بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان اول و سوم راهنمایی و سوم دبیرستان های غیر انتفاعی شهر تهران بود. نمونه تحقیق 750 نفر 352 نفر (47 درصد) دختر و 395 پسر (7/52 درصد) بود که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. ولی در نتیجه عدم پاسخگوئی صحیح به برخی از پرسشنامه ها برای دختران تعداد پاسخنامه ها به 270 و برای پسران به 283 عدد تقلیل یافت. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، معیار تشخیص قربانیان زورگویی همسالان میلارد و جوزف(2000)، سبک فرزندپروری آتشی(1387) و تصور خویشتن آفر(1989) استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد در دختران به استثنای خرده مقیاس«خشونت ارتباطی» در تمام مقیاسهای مواجه با زورگویی با افزایش سن، کاهش و در پسران فقط در خرده مقیاس « تمسخر» با افزایش سن، در مواجه با زورگویی کاهش معنی داری دیده شد. نقش روش های فرزند پروری دارای تاثیرات معنی دار و در تصور از خویشتن دارای رابطه ی منفی با مواجهه زورگویی همسالان بود.
    نتیجه گیری
    براساس یافته ها می توان گفت که در معرض خشونت قرار گرفتن نوجوانان از لحاظ سن، نحوه تربیت و تصور خویشتن در پسران و دختران، معنی دار و قابل پیش بینی است.
    کلیدواژگان: خشونت، زورگويي، سن، سبک فرزند پروري، تصور از خويشتن
  • سمانه سرگزی، ناصر ناستی زایی*، حسن شهرکی پور صفحه 61
    هدف این مطالعه بررسی رابطه بین سبک های رهبری تحولی و تبادلی با میزان پاسخگویی دبیران می باشد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده و روش جمع آوری داده ها شامل بررسی پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل تمامی دبیران مدارس متوسطه زاهدان بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 285 دبیر انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. به منظور بررسی متغیرهای پژوهش از پرسشنامه پرسشنامه سبک رهبری چند عاملی فرم کوتاه (باس و آولیو، 2000) با ضریب آلفا 88/0، پرسشنامه پاسخگویی (هاچوارتر و همکاران، 2005) با ضریب آلفا 83/0 استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه همزمان با کمک نرم افزارspss21 استفاده شد. بر اساس یافته ها مقدار ضریب همبستگی بین رهبری تحولی با پاسخگویی دبیران به ترتیب 688/0 بود (01/0p<). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز در این رابطه نشان داد که سبک رهبری تحولی 3/49 درصد از واریانس پاسخگویی را پیش بینی می کند. هم چنین مقدار ضریب همبستگی بین رهبری تبادلی با پاسخگویی دبیران 336/0 بود (01/0p<). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز در این رابطه نشان داد که سبک رهبری تبادلی 1/46 درصد از واریانس پاسخگویی را پیش بینی می کند. بر اساس یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که سبک رهبری تحولی در مقایسه با رهبری تبادلی پاسخگویی بیشتر کارکنان را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: رهبری تحولی، رهبری تبادلی، پاسخگویی
  • سمیرا راه پیما*، فرهاد خرمایی صفحه 81
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای هیجانات خودآگاه شرم و گناه در ارتباط بین کمال گرایی مثبت و منفی با بخشش خود بود. شرکت کنندگان این پژوهش 241 نفر (131 دختر و 110 پسر) از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه شیراز بودند که به شیوه خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه کمال گرایی، پرسشنامه آمادگی شرم و گناه و مقیاس بخشش بود. به منظور بررسی مدل پژوهش از روش تحلیل مسیر در نرم افزار ایموس استفاده شد. نتایج روشن ساخت که کمال گرایی مثبت و منفی هم به طور مستقیم و هم به صورت غیر مستقیم و از طریق احساس شرم و گناه پیش بینی کننده بخشش خود می باشند. به این صورت که ابعاد کمال گرایی به واسطه احساس گناه بخشش خود را به طور مثبت و از مسیر احساس شرم بخشش خود را به طور منفی پیش بینی می کنند. در مجموع، یافته های پژوهش حاضر موید نقش سازگارانه احساس گناه در بروز رفتارهای اخلاقی و از جمله بخشش خود می باشد.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، احساس شرم و گناه، بخشش خود
  • محمد جواد رنجبر*، نادر حاجلو، فائزه غلامی صفحه 99
    مقدمه
    کفایت اجتماعی یک جنبه اساسی رشد انسان به خصوص در دوران نوجوانی در نظر گرفته شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روانسنجی مقیاس 6 گویه ای کفایت اجتماعی ادراک شده در نوجوانان دبیرستانی است.
    روش
    طرح پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی و هنجاریابی است. جامعه آماری عبارت بود از کلیه دانش اموزان مشغول به تحصیل در دبیرستان های شهرستان محمودآباد در بهار سال 1394 که از این میان 237 دانش آموز با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارت بود از پرسشنامه احساس تنهایی (UCLS-8)، گرایشات جامعه یار (PTM) و کفایت اجتماعی ادراک شده (PSCS). جهت اعتباریابی این مقیاس از روش های پایایی به روش الفای کرونباخ، بازآزمایی با وقفه 3 هفته و روایی صوری، روایی همزمان همگرا و افتراقی و درنهایت تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار SPSS-21 و Amos-21 استفاده شد.
    یافته ها
    همسانی درونی گویه ها به روش الفای کرونباخ 83/0 و پایایی بازآزمایی 90/0 به دست آمد. روایی همگرا با رفتار جامعه یار 50/0 و روایی واگرا با احساس تنهایی 42/0 به دست آمد. شاخص های برازش تحلیل عامل تاییدی نیز مطلوب ارزیابی شد (63/22 = X2، 9 = df، 01/0 > p، 07/0 = RMSEA، 96/0 = GFI).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از بررسی روان سنجی پرسشنامه کفایت اجتماعی اداک شده، این پرسشنامه می تواند به عنوان ابزاری پایا و روا به منظور سنجش کفایت اجتماعی مورد استفاده متخصصان روان شناسی و علوم اجتماعی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ویژگی های روان سنجی، کفایت اجتماعی ادراک شده، نوجوانان
  • مرتضی امیدیان، حمیده همتی*، کاظم برزگر بفرویی صفحه 113
    چکیده
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ی بین طردشدگی در محیط کار با نتایج شغلی (استرس شغلی، قصد ترک شغل و عملکرد شغلی) با توجه به نقش تعدیل گر سرمایه روانشناختی بود.
    روش
    جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان شرکت آب و نیروی شهر گتوند تشکیل می دهند که از بین آن ها تعداد 182 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای مورد مطالعه از پرسشنامه های طردشدگی در محیط کار فریس (2008)، سرمایه روانشناختی لوتانز و همکاران (2007)، استرس شغلی پارکر و دکوتیز (1983)، قصد ترک شغل کامان، فیچمن، جنکینز و کلش (1979) و عملکرد شغلی پاترسون (1970) استفاده گردید. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون سلسله مراتبی تعدیلی مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که طردشدگی در محیط کار رابطه مثبت معنی داری با استرس شغلی و قصد ترک شغل و رابطه منفی معنی داری با عملکرد شغلی دارد. همچنین یافته های تحلیل رگرسیون تعدیلی حاکی از نقش تعدیل گر سرمایه روانشناختی در این روابط بود. از سوی دیگر در تحلیل نقش تعدیل گر نتایج نشان داد که طردشدگی در محیط کار در کارکنانی که روی متغیر سرمایه ی روانشناختی در سطح پایینی هستند، در مقایسه با کارکنانی که سرمایه ی روانشناختی بالاتری دارند، رابطه ی قوی تری با استرس شغلی دارد. همچنین، طردشدگی در محیط کار در کارکنانی که روی متغیر سرمایه ی روانشناختی در سطح پایینی هستند، در مقایسه با کارکنانی که سرمایه ی روانشناختی بالاتری دارند، رابطه ی قوی تری با قصد ترک شغل دارد؛ و همچنین طردشدگی در محیط کار در کارکنانی که روی متغیر سرمایه ی روانشناختی در سطح بالایی هستند، در مقایسه با کارکنانی که سرمایه ی روانشناختی پایین تری دارند، رابطه ی قوی تری با عملکرد شغلی دارد.
    نتیجه گیری
    انسان موجودی اجتماعی است و یکی از ویژگی های انسان سالم و موفق، مهارت و توانایی برقراری ارتباط موثر و سازنده با دیگران است. از سوی دیگر، طردشدگی در محیط کار فرصت تعامل اجتماعی را کاهش می دهد؛ و اینکه برای تحقق رسیدن انسان به نیازهای روانی بسیار مهم می باشد. با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت که سازمان ها می توانند با استفاده از برنامه های مرتبط با سرمایه روانشناختی اثرات منفی طردشدگی در محیط کار بر پیامدهای شغلی را کاهش دهند. علاوه بر این وقتی افراد در محل کار طرد می شوند، سرمایه ی روانشناختی آن ها منجر به کاهش نتایج منفی از دست دادن منابع روانی مرتبط با طردشدگی می شود و به آن ها اجازه می دهد که به بهترین شکل با عوامل استرس زا و چالش های مرتبط با طردشدگی در محل کار مقابله نمایند.
    کلیدواژگان: طردشدگی در محیط کار، سرمایه روانشناختی، استرس شغلی، قصد ترک شغل، عملکرد شغلی
|
  • Morteza Omidian, Hamide Hemati *, Kazem Barzegar Page 1
    Introduction
    The aim of present study was to design and Causal the structural model of relationships between variables of academic performance based on procrastination , self-efficacy and time perspective in university students.
    Method
    It was a descriptive - correlation research by using structural equation model It was a descriptive and correlation research. For this purpose, 450 students (272 female and 168 male students) were randomly selected from Yazd University students. Then they were evaluated by academic performance, procrastination , self-efficacy and time perspective questionnaires. The data were analyzed by using structural equation analysis.
    Results
    The results showed that the recommended model was a strong theoretical model to forecast the academic performance of university students. Procrastination and self-efficacy partially mediated the relationship between time perspective students with academic performance. In other words, we can say that we are Present hedonistic and Present fatalistic addition to the direct effect, with the mediation of procrastination and self-efficacy is indirect effect on the academic performance of students.
    Keywords: time perspective, academic performance, procrastination, self, efficacy
  • Mahmoud Shirazi *, Amin Rafeipoor, Fatemeh Rahpardaz Page 25
    Introduction
    The present study was conducted with the aim of predicting life orientation considering the belief in a just world among female students of University of Sistan and Baluchestan.
    Method
    In this descriptive-correlational study, 368 female students of University of Sistan and Baluchestan were selected using cluster sampling method. To collect data, Beliefs in a Just World Scale (BJWS) and Life Orientation Test (LOT-R) were applied. To analyze the obtained data, the Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis were used.
    Results
    The obtained results indicated that optimism (a dimension of life orientation) was significantly and positively correlated with beliefs in a just world for self (P
    Conclusion
    Overall, the results of the current study showed that beliefs in a just world for selfwas significantly and positively correlated with optimism and was a predictor of optimism among university students.
    Keywords: Beliefs in a Just World_Life Orientation_Optimism_Pessimism
  • Sosan Aghajanikloo* Page 39
    Introduction
    The aim of this study is exploring the effects of age, parenting style, and self-image on the acceptance of the level of bullying in male and female adolescents in the age of puberty.
    Method
    The current study applies a correlational method and regression analysis. The population are all primary students up to the 3th grade, and junior highschool students of private schools in Tehran. The sample size was n=750 of which 352 (47%) were female and 395 (52.7%) were male, which were selected via multistage cluster sampling. But as a result of improper answering to some questionnaires the number decreased to 270 for females and 283 for males. In order to collect the data a demographics questionnaire, Millard and Joseph's (2000) bullying victims scale, Atashi's (1387) parenting styles scale, and Offer's (1989) Self-image scale were used.
    Result
    Results from hierarchical regression analysis showed that in females there was a significant negative relationship between all the subscales of dealing with bullying except the “relational violence” subscale with age, and in males there was a negative relationship only between the “teasing” subscale and age. Parenting styles had significant relationships with Self-image and had a negative relationship with dealing with peer bullying
    Conclusions
    Based on the results it could be concluded that being prone to violence in adolescent in boys and girls is predictable by age, upbringing, and self-image.
    Keywords: Violence, Bullying, Age, Parenting Style, Self, image
  • Samaneh Sargazi, Hasan Shahrakipour, Naser Nastizaei * Page 61
    The goal of this research was to study the relationship transactional and transformational leadership styles with teachers, accountability. Research method was descriptive-correlational and the data was collected through a survey. A sample of 285 teachers were stratified random selected out of a population all secondary school teachers in the city of Zahedan. Research instruments included Multifactor Leadership Questionnaire questionnaire (Bass & Avolio, 2000) with an alpha coefficient of 0/88, Accountability Questionnaire (Hochwarter et al. 2005) with alpha coefficients of 0/83. To analyze the obtained data, Pearson correlation coefficient and simultaneous regression analysis were used via SPSS v.21. According to the results, the correlation coefficients between transactional leadership with accountability was 0.688 (P
    Keywords: transactional leadership, transformational leadership, accountability
  • Farhad Khormaee, Samira Rahpeyma* Page 81
    The aim of this study was to investigate the mediating role of shame and guilt feeling in the relation of perfectionism and self forgiveness. Participants were 241 (131 girls and 110 boys) students of Shiraz University which were selected using the multistage cluster sampling method. Data collection tools consisted of the Inventory of perfectionism, Measure of guilt and shame proneness and forgiveness questionnaire. For analyzing the research model, path analysis in Amos software was used. Results showed that positive and negative perfectionism predicted self forgiveness both directly and indirectly through shame and guilt feeling. Components of perfectionism predict self forgiveness through guilt feeling positively and through shame feeling negatively. Conclusively, results of this study showed that guilt feeling has a compatible role in moral behavior like self forgiveness.
    Keywords: perfectionism, shame, guilt feeling, self forgiveness
  • Mohamadjavad Ranjbar*, Nader Hajloo, Faezeh Gholami Page 99
    Introduction
    Social competence is considered as a fundamental dimension of human development, especially in adolescence. The goal of this research is investigating Psychometric properties of 6-item Perceived Social Competence Scale in high school students.
    Method
    this study was a survey and standardization research. Population included all high school students of Mahmud-Abad city in spring of 1394 (2015), among them, 237 students were selected by cluster random sampling method. Questionnaires were used in this study was UCLA Loneliness Scale (UCLS-8), Prosocial Tendencies Measure (PTM), and Perceived Social Competence Scale (PSCS). In order to validating this scale, methods of Cronbach's alpha and test-retest reliability in 3 weeks were used for reliability and ostensible validity, concurrent convergent and divergent validity and finally confirmatory factor analysis were used by SPSS-21 and Amos-21.
    Findings: internal consistency of items by Cronbach's alpha was 0.83, test-retest reliability was equal to 0.90. Convergent validity with prosocial behavior scale was 0.50 and divergent validity with loneliness scale was 0.42. Goodness of fit indicators of confirmatory factor analysis was desirable (X2= 22.63, df= 9, RMSEA= 0.07, GFI= 0.96).
    Conclusion
    with regard to findings of investigating the Psychometric properties of Perceived Social Competence Scale, as a valid and reliable scale for assessing social competence, can be used by experts of psychology and social sciences.
    Keywords: Psychometric properties, Perceived social competence, Adolescents
  • Nasim Khajepour, Mostafa Baharlo *, Kioumars Beshlideh Page 113
    Abstract
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate the relationship between of workplace ostracism with job outcomes (involved: job stress, turnover intention and job performance) with attention to moderating role of psychological capital.
    Method
    The statistical population were includes all the personnel of water and energy company city of Gotvand that among them 182 were selected by simple random sampling. The instruments which used in this research were workplace ostracism Ferris (2008), psychological capital Luthans (2007), job stress Parker & De Cotiis (1983), turnover intention Camman, Fichman, Jenkins & Klesh (1979) and job performance Paterson (1970) Questionnaires. Data were analyzed by Pearson correlation and moderated hierarchical regression. Finding: Results showed that workplace ostracism positively correlated with job stress and turnover intention, and negatively correlated with job performance. Furthermore, moderated regression analysis showed that psychological capital moderated these relationships significantly. On the other hand the moderator role in the analysis of the results showed that workplace ostracism in staff that has lower-level on psychological capital, compared with employees who have higher psychological capital, has a stronger relationship with job stress. Also workplace ostracism in staff that has lower-level on psychological capital, compared with employees who have higher psychological capital, has a stronger relationship with turnover intention. And also workplace ostracism in staff that has higher-level on psychological capital, compared with employees who have lower psychological capital, has a weaker relationship with job performance.
    Results
    human is a social creature and a healthy and successful human characteristics, is skills and ability to communicate effectively and constructively with others. On the other hand, workplace ostracism reduces opportunities of social interaction; and that is very important for the realization of the human to psychological needs. According to the results of this study, we can say that organizations can reduce by using programs related to psychological capital negative effects of workplace ostracism to job outcomes. Moreover, when people at work are rejected, their psychological capital lead to minimize negative consequences associated with isolation the loss of psychological resources, and allows them to deal that best fits with stressors and challenges related to workplace ostracism.
    Keywords: workplace ostracism, psychological capital, job stress, turnover intention