فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های روان شناسی اجتماعی
پیاپی 22 (تابستان 1395)

  • بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/12/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خدامراد مومنی، جهانگیر کرمی، آزاده سرداری صفحه 1
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین تمایزیافتگی خود، ترس از ارزیابی منفی و تفکر انتقادی با سازگاری اجتماعی در دانش‏آموزان انجام شد.
    روش
    جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش‏آموزان متوسطه شهرستان قصرشیرین (1400 نفر) بود که نمونه‏ای به حجم 300 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شد. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه های تمایزیافتگی خود، ترس از ارزیابی منفی، تفکر انتقادی و سازگاری اجتماعی استفاده شد. برای تحلیل داده ها نیز از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین ترس از ارزیابی منفی با سازگاری اجتماعی همبستگی منفی وجود دارد. اما بین تمایزیافتگی خود و تفکر انتقادی با سازگاری اجتماعی همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. در حالت کلی نیز نتایج نشان داد که تمایزیافتگی خود، ترس از ارزیابی منفی و تفکر انتقادی توان پیش بینی سازگاری اجتماعی را دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش می توان نتیجه گرفت که بهبود تفکر انتقادی و تمایزیافتگی خود و کاهش ترس از ارزیابی منفی می تواند منجر به سازگاری اجتماعی شود.
    کلیدواژگان: تمایزیافتگی خود، ترس از ارزیابی منفی، تفکر انتقادی، سازگاری اجتماعی
  • آزاده فرهادیه، فریبا یزدخواستی، حمیدرضا عریضی صفحه 13
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر بازی درمانی تعاملی گروهی بر تعاملات بین فردی، انعطاف پذیری و ادراک احساسات کودکان 7 تا 11 سال انجام شد.
    روش
    تعداد 22 نفر از بین کودکان 7 تا 11 سال که به یکی از مراکز روان شناسی بالینی شهر اصفهان مراجعه کرده بودند، به شیوه در دسترس انتخاب شدند. همه افراد نمونه در مهارت های اجتماعی، تعاملات بین فردی، انعطاف پذیری و ادراک احساسات، نمره ی پایین کسب کرده بودند. افراد نمونه به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند. جلسات بازی درمانی تعاملی گروهی برای گروه آزمایش در ده جلسه اجرا شد. کلیه ی آزمودنی ها قبل و بعد از ارائه ی برنامه ی درمانی به پرسش نامه های تعاملات بین فردی، انعطاف پذیری و ادراک احساسات بعنوان پیش‏آزمون و پس‏آزمون پاسخ دادند.
    یافته ها
    تحلیل داده ها با به کارگیری آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که نمرات آزمودنی های گروه آزمایش، در مقایسه با گروه کنترل، در متغیرهای تعاملات بین فردی، انعطاف پذیری و ادراک احساسات به طور معناداری افزایش یافته است (05 /0P<).
    نتیجه گیری
    بنابر یافته های این پژوهش، بازی درمانی تعاملی گروهی، می تواند تاثیر قابل ملاحظه ای در افزایش تعاملات بین فردی، انعطاف پذیری و ادراک احساسات در کودکان نشان دهد.
    کلیدواژگان: بازی درمانی تعاملی گروهی، تعاملات بین فردی، انعطاف پذیری، ادراک احساسات
  • مهدی قدرتی میرکوهی، محمد بامدادی سیبنی، فاطمه شیرمحمدی صفحه 31
    مقدمه
    پذیرش اجتماعی، یکی از جنبه های مهم در روابط اجتماعی است. هدف از پژوهش حاضر مقایسه ی تصویر بدن و عزت نفس دانش آموزان دارای پذیرش اجتماعی بالا و پایین بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع پس رویدادی است. تعداد 360 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایاز میان همه ی دانش آموزان قزوین انتخاب شدند. سپس تعداد 108 نفر از این افراد با روش گروه سنجی به عنوان افراد ستاره و منزوی شناسایی و تحت مطالعه قرار گرفتند. جهت سنجش متغیرها از پرسش نامه ی روابط چندبعدی بدن-خود (کش، 1990) و مقیاس عزت نفس (روزنبرگ، 1965) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک راهه انجام شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که بین رضایت از تصویر بدنی و عزت نفس افراد ستاره و منزوی، تفاوت معنا داری وجود داشته و میانگین تصویر بدن و عزت نفس در میان افراد ستاره، بالاتر از افراد منزوی است. همچنین بین تصویر بدن و عزت نفس دختران با پذیرش اجتماعی بالا و پایین تفاوت معناداری وجود دارد. اما در پسران، این تفاوت ها معنا دار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به نظر می رسد پذیرش اجتماعی به ویژه در دختران دانش‏آموز نقش تعیین کننده ای در تصویر بدنی و عزت نفس داشته باشد. همچنین پذیرش اجتماعی بالا در گروه، می تواند تاثیر مثبتی در نگرش های افراد نسبت به خود داشته باشد.
    کلیدواژگان: تصویر بدن، عزت نفس، پذیرش اجتماعی، افراد ستاره، افراد منزوی
  • سیده فاطمه کاظمی، حبیب الله نادری، سهیلا هاشمی، فرزانه میکائیلی صفحه 47
    مقدمه
    پژوهش کنونی با هدف بررسی نقش جو دانشگاه در پیشرفت خلاقانه ی دانشجویان انجام شد.
    روش
    با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، تعداد 362 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه مازندران انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس پیشرفت خلاقانه ی کارسون، پترسون و هیگینز (2005) و پرسش نامه ی ادراک جو دانشگاهی خلاق بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل عامل اکتشافی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که جو دانشگاه، سهم معناداری در پیش بینی پیشرفت خلاقانه ی دانشجویان دارد و می تواند 31٪ از تغییرات پیشرفت خلاقانه ی دانشجویان را پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    جو دانشگاه به عنوان متغیری اجتماعی، سهم معناداری در پیش بینی پیشرفت خلاقانه ی دانشجویان دارد.
    کلیدواژگان: پیشرفت خلاقانه، جو دانشگاه، دانشجویان
  • مصیب بامری، ناصر ناستی زایی صفحه 67
    مقدمه
    هدف پژوهش تعیین رابطه ی هوش معنوی، اخلاقی و سازمانی با تمایل به ترک خدمت مدیران مدارس با استفاده از روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود.
    روش
    در این تحقیق جامعه ی آماری شامل تمامی مدیران مدارس زاهدان در سال تحصیلی
    95-1394 بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 209 مدیر انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. به منظور بررسی متغیرهای پژوهش از پرسش نامه ی هوش معنوی (عبدالله زاده و همکاران، 1387)، پرسش نامه ی هوش اخلاقی (لینک و کیل، 2005)، پرسش نامه ی هوش سازمانی (آلبرخت، 2003 و پرسش نامه ی تمایل به ترک خدمت (کیم و لیونگ، 2007) استفاده گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه ی هم زمان استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها بین هوش های معنوی، اخلاقی و سازمانی با تمایل به ترک خدمت مدیران مدارس رابطه ای منفی معنا دار وجود داشت (01/0p<). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که هوش های معنوی، اخلاقی و سازمانی به ترتیب 9/21، 7/40 و 4/32 درصد از واریانس تمایل به ترک خدمت را پیش بینی می کنند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که با بالا رفتن سطح هوش های معنوی، اخلاقی و سازمانی مدیران مدارس، از میزان تمایل به ترک خدمتشان کاسته می شود.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، هوش اخلاقی، هوش سازمانی، تمایل به ترک خدمت
  • مژگان سپاه منصور، عطیه امراللهی بیوکی صفحه 97
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین رفتار کنترلی ادراک شده و زورگویی، و نقش واسطه‏ای عدم ارضای نیازهای روان شناختی و خشم در این رابطه بود.
    روش
    تعداد 480 نفر ار دانش‏آموزان شهر تهران به صورت نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شده و به پرسش نامه های رفتار کنترلی ادراک شده (بارثولومیو و همکاران،2010)، پرسش نامه عدم ارضای نیازهای روان شناختی (بارثولومیو و همکاران، 2011) و پرسش نامه زورگویی و خشم (بوسورث و همکاران، 1999) پاسخ دادند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد عدم ارضای نیازهای روان شناختی بر خشم و زورگویی اثر مستقیم و مثبت و تاثیر خشم بر زورگویی مثبت و معنادار است. تاثیر توجه مشروط منفی، تهدید و ارعاب و کنترل بیش ازحد رفتار بر عدم ارضای نیازهای روان شناختی مثبت و معنادار است؛ اما تاثیر کنترل با تحسین/پاداش بر عدم ارضای نیازهای روان شناختی معنادار نیست. تاثیر غیرمستقیم توجه مشروط منفی، تهدید و ارعاب و کنترل بیش ازحد رفتار بر خشم و زورگویی مثبت و معنادار است. تاثیر غیرمستقیم عدم ارضای نیازهای روان شناختی بر زورگویی مثبت و معنادار است.
    نتیجه گیری
    یافته ها نقش رفتار کنترلی ادراک شده و عدم ارضای نیازهای روان شناختی بر خشم و زورگویی را مورد تاکید قرار می دهند.
    کلیدواژگان: رفتار کنترلی ادراک شده، عدم ارضای نیازهای روان شناختی، خشم، زورگویی
  • صدف کرامتی، وحید وزیری نادر حاجلو، علی رضایی شریف صفحه 113
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل ارتقادهنده ی رضایتمندی در پاتوق های شهری انجام گرفت تا مولفه های کیفی تاثیرگذار بر آن شناسایی و اولویت بندی گردد.
    روش
    با توجه به مبانی نظری پژوهش، ابتدا عوامل موثر بر ارتقاء رضایتمندی در پاتوق ها متشکل از 3 شاخص اصلی استخراج گردید و سپس هر یک از این شاخص ها با استفاده از پرسش نامه ی محقق ساخته مورد سنجش قرار گرفت. جامعه ی آماری مطالعه حاضر را کلیه ی افراد مراجعه کننده به پاتوق های شهری منطقه ی یک شهر اردبیل تشکیل می دهد که از آن میان تعداد 180 نفر به شیوه خوشه ایانتخاب شدند.
    یافته ها
    نتایج بر این نکته تاکید دارد که شاخص های امنیت و وجود تسهیلات و امکانات کافی در اولویت اول پاسخگویان قرار داشته و حضور در پاتوق نقش مهمی را در افزایش تجارب محیطی دارد. این در حالی است که مقایسه ی تطبیقی بین گروه ها نشان از اهمیت عامل امنیت برای زنان و عامل سهولت دسترسی و افزایش ارتباطات همسایگی برای مردان دارد. همچنین عامل تسهیلات و امکانات کافی برای افراد مجرد عامل مهم تری از نظر شرکت کننده ها بود. نتایج بررسی بین گروه های سنی نیز اهمیت شاخص های انسجام فضایی و خوانایی برای رده های سنی زیر 20 سال و بالای 40 سال را آشکار می سازد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده طراحی مناسب پاتوق های شهری راهکاری در جهت ارتقاء رضایتمندی ساکنین محسوب می شود و می تواند بستر مناسبی را جهت پاسخگویی به نیازهای گروه های مختلف اجتماعی فراهم نماید.
    کلیدواژگان: پاتوق شهری، رضایتمندی سکونتی، ویژگی های جمعیت شناختی
|
  • Momeni, Kh., Karamij., Sardari, A Page 1
    Introduction
    The aim of this study is investigate the relationship between differentiation of self¡ fear of negative evaluation and critical thinking with social adjustment in students.
    Method
    Statistical population included all high school students in Qasr-e Shirin city (1400 persons) that a sample of 300 subjects were selected by cluster random sampling. To collect the data¡ the differentiation of self¡ fear of negative evaluation¡ critical thinking and social adjustment was used. To analyze the data¡ Pearson correlation and regression analysis were used.
    Results
    The results showed negative correlation between the fear of negative evaluation with social adjustment. But the differentiation of self and critical thinking showed a significant positive correlation with social adjustment. In general¡ the results showed the differentiation of self¡ fear of negative evaluation and critical thinking are able to predict social adjustment.
    Conclusion
    According to the results¡ it can be concluded that improve critical thinking and differentiation of self and reducing the fear of negative evaluation could lead to social harmony and adjustment.
    Keywords: Differentiation of self, fear of negative evaluation, critical thinking, social adjustment
  • Farhadiyea., Yazd Khastif., Arizi, H. R Page 13
    Introduction
    The aim of this research is to study the effect of group theraplay on interpersonal interactions¡ flexibility¡ and emotional perception of children aged 7 to 11.
    Method
    22 person were selected from children aged 7 to 11 that be visited in one clinical psychology by availability. All subjects had low score in social skills¡ interpersonal interactions¡ flexibility and emotional perception. They were randomly divided into experimental and control groups. Group theraplay treatment was conducted during 10 session for experimental group. All participants responded to the questionnaires of interpersonal interactions¡ flexibility and emotional perceptions as post-test and per-test.
    Results
    Analyzing of data through MANCOVA test showed that experimental group have significantly increased (p
    Conclusion
    Based on the results of this study¡ the group theraplay may have a considerable effect on developing of the interpersonal interactions¡ flexibility and the emotional perceptions in children.
    Keywords: Group Theraplay, Interpersonal interactions, Flexibility, Emotional Perceptions
  • Ghodrati Mirkoohim., Bamdadi Sibnim., Shir Mohamadi, F Page 31
    Introduction
    Social acceptability is one of the main aspects in social relations. The aim of this study was to compare body image and self-esteem of students with high and low social acceptance.
    Method
    Research method was causal-comparative. 360 patients with cluster sampling selected from high school students in Qazvin¡ then 108 people from this number were identified as stars and isolated person by sociometry. In order to measure the variables of the questionnaire¡ the Cash''s Multidimensional Body-Self Relations (1990) and self-esteem scale (Rosenberg¡ 1965) were used. Data analyzed by using Analysis of Variance.
    Results
    The results showed that there are significant differences between satisfaction of body image and self-esteem in isolated and stars¡ and the mean of body image and self-esteem of the stars is higher than isolated persons. Also there are a significant difference between high and low acceptable girls in body image and self-esteem. But there is not any differences between boys.
    Conclusion
    Results indicated that social acceptance is important in body image and self-esteem especially between girl students. Also high acceptance in group could be positive effect on attitudes toward self.
    Keywords: body image, self, esteem, social acceptance, star persons, isolated persons
  • Kazemi, S. F., Naderih., Hashemis., Mikaili, F Page 47
    Introduction
    This research was conducted to investigating the role of university atmosphere on students’ creative achievement
    Method
    Through random multi-stages sampling 362 undergraduate students were selected from university of Mazandaran. The instruments of the present study were creative achievement scale (Carson¡ Peterson & Higgins; 2005) and perception of creative atmosphere questionnaire. The data was analyzed by structural equational modeling method.
    Results
    According to the results¡ the predictive role of creative atmosphere in the creative achievement of students was confirmed and can predict 31% of variance in creativity.
    Conclusions
    The creative atmosphere of university as a social variable¡ play a significant role in creativity of students.
    Keywords: creativity, university atmosphere, students
  • Bamerim., Nastiezaie, N Page 67
    Introduction
    The aim of this research was to study the relationship between spiritual¡ moral and organizational intelligence with intention to job leaving among schools principals by descriptive-correlational research method.
    Method
    Samples of 209 school principal were randomly selected out of a population of all schools principals in Zahedan at the 2015-2016 academic year. Research instruments included spiritual intelligence questionnaire (Abdollahzade et al. 2008)¡ moral intelligence questionnaire (Lennick & Kiel¡ 2005)¡ organizational intelligence questionnaire (Albrecht¡ 2003) and turnover intention questionnaire (Kim & Leung¡ 2007). To analyze data¡ Pearson correlation coefficient and simultaneous regression analysis were used.
    Results
    According to the results¡ between spiritual¡ moral and organizational intelligence with intention to job leaving¡ there was a significant negative correlation (P
    Conclusions
    Based on the results it can be concluded that with increasing levels of spiritual¡ moral and organizational intelligences of schools principals¡ their intention to job leaving is reduced.
    Keywords: spiritual intelligence, moral intelligence, organizational intelligence, intention to leave
  • Sepah Mansourm., Amrolahi Boyouki, A Page 97
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the relationship between perceived control behavior and bullying behavior¡ and study of mediating role of failure to satisfy psychological needs and anger between them.
    Method
    480 subjects selected from Tehran''s student by random cluster sampling. All subjects answered to failure to satisfy psychological needs (Bartholomew¡ 2011)¡ perceived control behavior (Bartholomew¡ 2011) and anger-bullying (Bosworth¡ 1999) questionnaires. For analyzing data structural equation modeling with LISREL software was used.
    Results
    Results showed a direct effect of non-satisfaction of psychological needs on anger and bullying is a significant positive. Anger has positive and significant impact on bullying. Given the negative effect of condition¡ intimidation and control over the behavior of the non-satisfaction of psychological needs is positive and significant. But the effect of controlling praise/reward on the non-satisfaction of psychological needs is not significant. Indirect negative impact of contingent consideration¡ intimidation and control over anger and bullying behavior is positive and significant. Direct effect on bullying is positive and significant non-satisfaction of psychological needs.
    Conclusions
    Overall results of perceived control behavior to fulfill psychological needs of anger and violence underscored deals.
    Keywords: Perceived control behavior, Failure to satisfy Psychological needs, Anger, Bullying
  • Keramatis., Vaziriv., Hajloun., Rezaei Sharif, A Page 113
    Introduction
    This study sets out to identify and prioritize the effective qualitative factors with the aim of investigating the factors promoting satisfaction in hangouts.
    Method
    According to the theoretical foundations of the research¡ here main indicators promoting satisfaction in hangouts are presented¡ and then¡ each of the indicators are measured and evaluated by the questionnaire prepared by the authors. The statistical population included all patrons of the hangouts located in the District One of Ardabil¡ out of which 180 people were selected by cluster sampling method.
    Results
    The highlight of our findings is twofold safety and adequate facilities are of the highest priority for the respondents¡ and being present in the hangout has an important role in raising environmental experiences. However¡ the comparative analysis between the groups shows the importance of safety for women¡ and ease of access and communication with neighbors for men. Furthermore¡ adequate facilities are of higher importance for single people. Our findings reveal the importance of spatial coherence and legibility indicators for groups below 20 and over 40 years of age¡ in comparison to other age groups.
    Conclusions
    The results emphasize that appropriate design of urban hangouts is the solution to improve resident satisfaction¡ and it can provide appropriate context to meet the needs of different social groups.
    Keywords: urban hangout, residential satisfaction, demographic characteristics