فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های روان شناسی اجتماعی
پیاپی 23 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میلاد سبزه آرای لنگرودی، نادر حاجلو، سجاد بشرپور، عباس ابوالقاسمی صفحه 1
    مقدمه
    این پژوهش با دو طرح پژوهشی، رابطه ی میان اضطراب مرگ و ارزش ها و آرزوهای ناسالم (ثروت، شهرت، جذابیت ظاهری، هم نوایی، لذت جویی) را مورد بررسی قرار می دهد.
    روش
    مطالعه اول از نوع توصیفی و همبستگی است. 457 دانشجو به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب و مقیاس اضطراب مرگ تمپلر (DAS) و نمایه ی آرزو (AI) را کامل کردند. مطالعه ی دوم از نوع نیمه آزمایشی و در قالب طرح گروه آزمایشی و کنترل با پس آزمون است. 204 دانشجو به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه آزمایش (یادآوری مرگ خویشتن + آرزوهای بیرونی، هم نوایی و لذت جویی) و یک کنترل (یادآوری موضوع اضطراب آور غیر مرتبط با مرگ) واگذاری شدند. با اجرای تکلیف فراخوانی افکار مرتبط با مرگ و نمایه ی آرزو، اثر برجستگی مرگ بر ارزش های ناسالم در میان آن ها آزمون شد.
    یافته ها
    در مطالعه ی اول با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، رابطه ی مثبت معنادار میان اهمیت جذابیت ظاهری، هم نوایی و لذت جویی با اضطراب مرگ و خرده مقیاس های آن مشاهده شد. نتایج حاصل از تحلیل واریانس چندمتغیره در مطالعه ی دوم نیز نشان داد که برجستگی مرگ، منجر به کاهش اهمیت ارزش های ناسالم در گروه های آزمایشی در مقایسه با گروه کنترل شد. همچنین تاثیر برجستگی مرگ بر اهمیت جذابیت ظاهری و لذت جویی، معنادار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده مطابق با مبانی نظری و پژوهشی مکاتب انسان گرا و وجودی و دو نظریه ی معاصر در حیطه ی روان شناسی اجتماعی و شخصیت، یعنی نظریه ی خودمختاری و نظریه ی مدیریت وحشت مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، ارزش ها و آرزوها، نظریه ی خودمختاری، نظریه ی مدیریت وحشت
  • فاطمه شنبدی، نسرین ارشدی* صفحه 21
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر رویدادهای تبعیض آمیز جنسیتی بر عملکرد شغلی زنان با توجه به نقش تعدیل کننده ی سرسختی روان شناختی و تاب آوری بود.
    روش
    جامعه ی آماری این پژوهش تمامی کارکنان زن دانشگاه شهید چمران اهواز بود. از این جامعه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، 230 نفر برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند. به منظور سنجش متغیرها از پرسش نامه های رویدادهای تبعیض آمیز جنسیتی (کلونوف و لندرین، 1995)، عملکرد شغلی (پاترسون، 1922)، سرسختی روان شناختی (کیامرثی، نجاریان و مهرابی زاده هنرمند، 1377) و تاب آوری (کونر و دیویدسون، 2003) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تعدیل‏گر انجام گرفت.
    یافته ها: نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان دادند که رویدادهای تبعیض آمیز جنسیتی قادر به پیش بینی عملکرد شغلی زنان می باشند. علاوه بر این، سرسختی روان شناختی و تاب آوری هر دو توانستند رابطه بین رویدادهای تبعیض آمیز جنسیتی و عملکرد شغلی را تعدیل کنند.
    نتیجه گیری: با توجه به اینکه سرسختی روان شناختی و تاب آوری دو متغیر آموزش پذیرند، پیشنهاد می‏شود برنامه های آموزشی در جهت پرورش و توسعه ی این دو متغیر صورت گیرد.
    کلیدواژگان: رویدادهای تبعیض آمیز جنسیتی، عملکرد شغلی، سرسختی روان شناختی، تاب آوری
  • طاهره گلستانی بخت صفحه 35
    مقدمه
    این پژوهش یک بررسی مقایسه‏ای دیدگاه افراد مجرد و متاهل درباره کارکرد ازدواج بود
    روش
    روش پژوهش، کیفی از نوع تحلیل محتوا بود. نمونه شامل 238 مرد و زن مجرد و متاهل شهر تهران بود که به شیوه هدفمند و در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه بدون ساختار استفاده شد. پاسخ آزمودنی ها به روش تحلیل محتوا و با استفاده از آزمون ناپارامتریک خی دو بررسی شد.
    یافته ها: پاسخ‏ها در 6 مقوله کارکردهای جسمانی، روان‏شناختی، اجتماعی، اقتصادی، مذهبی و معنوی دسته بندی شد و مقایسه گروه های مجرد و متاهل زن و مرد تفاوت های معناداری را در این مقوله ها نشان داد. بین نظرات افراد مجرد و متاهل درباره کارکرد فیزیولوژیکی ازدواج همخوانی وجود داشت. در خصوص کارکرد روان شناختی، اجتماعی و اقتصادی عدم توافق نظرات دیده شد. همچنین متاهلین بیش از مجردها به مقوله مذهبی و معنوی پرداخته بودند.
    نتیجه گیری
    افراد برای ازدواج کارکردها و فواید متعددی قائل هستند که بیانگر جایگاه و ارزش ازدواج در افراد بوده و تمایل به ازدواج با هدف دستیابی به این کارکردها همچنان ادامه دارد.
    کلیدواژگان: کارکرد ازدواج، خانواده، پژوهش کیفی
  • مهناز علی اکبری دهکردی، احمد علیپور، اشرف مهمان نوازان صفحه 51
    مقدمه
    این پژوهش با هدف مطالعه اثربخشی آموزش خود دلگرم‏سازی بر بهزیستی اجتماعی و بهزیستی روان شناختی در بین زنان معتاد اجرا شده است.
    روش
    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی همراه با پیش‏آزمون-پس‏آزمون با یک گروه آزمایشی است. جامعه آماری شامل 25 نفر زنان معتاد تحت درمان بود که 10 نفر به طور تصادفی در گروه آزمایش قرار گرفتند. گروه آزمایش در 10 آموزش خود دلگرم‏سازی را دریافت کردند. قبل و بعد از مداخله و 3 ماه پس از پایان آموزش، پرسشنامه بهزیستی اجتماعی کیز (1998) و پرسش نامه بهزیستی روان شناختی ریف (1980) اجرا شد. داده ها با آزمون تحلیل واریانس اندازه‏گیری مکرر و آزمون تعقیبی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بررسی نشان داد که آموزش خود دلگرم سازی، بهزیستی اجتماعی و روان شناختی را بهبود بخشیده است و تفاوت معناداری بین میانگین نمرات پیش‏آزمون و پس‏آزمون وجود دارد.
    نتیجه گیری: آموزش خود دلگرم‏سازی، می‏تواند به وضعیت سلامت روان شناختی و اجتماعی زنان معتاد در حال ترک کمک فراوانی نماید.
    کلیدواژگان: آموزش خود دلگرم سازی، بهزیستی اجتماعی، بهزیستی روان شناختی
  • صفورا سالمی، عبدالزهرا نعامی، یدالله زرگر، ایران داودی صفحه 65
    مقدمه
    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری متمرکز به تروما، بر شایستگی اجتماعی و تنظیم هیجانی کودکان آزاردیده بود.
    روش
    مطالعه ی حاضر پژوهشی شبه آزمایشی با پیش‏آزمون- پس‏آزمون و گروه کنترل بود. 26 کودک آزاردیده به صورت در دسترس از میان مراجعه‏کنندگان مراکز سازمان بهزیستی اهواز انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی (13) و کنترل (13) قرار گرفتند. قبل و بعد از برنامه ی درمانی پرسش نامه های شایستگی اجتماعی پرندین (1385) و نظم جویی هیجانی گارنفسکی (2007) اجرا شد. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس انجام شد.
    یافته ها: شایستگی اجتماعی به‏طور معناداری در گروه آزمایش افزایش یافته بود (001/0P<). همچنین درمان شناختی رفتاری متمرکز بر تروما به‏طور معناداری منجر به بهبود تنظیم هیجان شده بود (001/0P<).
    نتیجه گیری: درمان شناختی رفتاری متمرکز بر تروما باعث افزایش شایستگی اجتماعی و بهبود تنظیم هیجانی کودکان آزاردیده می شود.
    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری متمرکز بر تروما، شایستگی اجتماعی، تنظیم هیجانی
  • زینب شیخی، مجید صفاری نیا صفحه 77
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی و مقایسه ی خودپنداره در رویا و خود واقعی در سبک های هویتی مختلف در بین دانش آموزان دختر است.
    روش
    پژوهش حاضر شامل دو بخش بود. در بخش نخست متغیر هویت و خودپنداره به صورت زمینه یابی و از طریق پرسش نامه های سبک هویت برزونسکی و خودپنداره راجرز و بخش رویا از طریق تحلیل محتوا و فرم رویای اخیر دامهاف مورد بررسی قرار گرفت. گروه نمونه با توجه به متغیرها و ماهیت پژوهش 180 دانش‏آموز دختر است که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده اند. برای تجزیه وتحلیل داده های بخش اول از روش های تحلیل واریانس یک راهه و بخش دوم از سیستم Hull / Vn Dy Ksl استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ویژگی خودمنفی نگری خودپنداره رویا در سبک های اطلاعاتی و سردرگم هویت، هر دو در سطح 01/0P= معنی‏دار است، اما در سایر ویژگی ‏های خودپنداره بین سبک های هویتی مختلف تفاوت معنی داری وجود ندارد. همچنین تفاوت معناداری بین خود واقعی در سبک های مختلف وجود ندارد.
    نتیجه گیری: یافته های پژوهش بیان کننده اهمیت تصور فرد از مفهوم خود در شکل‏گیری هویت بوده و دارای کاربردهای نظری و کاربردی را درزمینه ی مفهوم خود و هویت‏ است.
    کلیدواژگان: خودپنداره، خود واقعی، رویا، سبک های هویت
  • خاتون پورمودت، محمدباقر کجباف صفحه 93
    مقدمه
    نظر به اهمیت روزافزون استفاده از اینترنت و شبکه های اجتماعی مجازی و همبستگی آن با برخی از اختلالات روانی و رفتاری، این پژوهش در پی بررسی اضطراب اجتماعی در کاربران استفاده کننده از شبکه های اجتماعی مجازی است.
    روش
    در این مطالعه ی مقایسه‏ای، نمونه ی پژوهش شامل 80 نفر دانش آموز دختر و 99 نفر دانش آموز به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس اعتیاد به اینترنت یانگ و پرسش نامه ی هراس اجتماعی کانور (200) استفاده شد. داده ها با استفاده تحلیل واریانس چندگانه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که بین اعتیاد به اینترنت و استفاده از شبکه های اجتماعی موبایلی رابطه ی معناداری وجود دارد (50/0r=) علاوه بر این نتایج تحلیل واریانس چند متغیره حاکی از آن بود که بین سه گروه کاربر عادی، در معرض خطر و معتاد به اینترنت در متغیرهای ترس (01/0P< و 73/4F=)، اجتناب (02/0P< و 53/6F=)، نشانه های فیزیولوژیکی (03/0P< و 57/3F=) و مقیاس کل اضطراب اجتماعی (002/0P< و 48/6F=) تفاوت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    این یافته ها نشان می دهند که کسانی که به شدت از شبکه های اجتماعی موبایلی استفاده می کنند، با احتمال بیشتری دچار اعتیاد به اینترنت و اضطراب اجتماعی شوند.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، اضطراب اجتماعی، شبکه های اجتماعی مجازی
|
  • Sabzehara Langaroudim., Hajloon., Basharpours., Abolghasemi, A Page 1
    Introduction
    In this research the relationship between death anxiety with unhealthy values and aspirations (wealth, fame, attractiveness, conformity, hedonism) are examined under two studies.
    Method
    First study is descriptive and correlational. 457 students were selected by convenience sampling method and completed the Templer Death Anxiety Scale (DAS) and Aspiration Index (AI). In the second study that is experimental and by posttest with control group design. 204 students were selected by convenience sampling method and were randomly assigned to three experimental groups (reminding own death extrinsic aspirations, conformity and hedonism), one control group (reminding topic unrelated to own death).By using the task of called death-related thoughts and the Aspiration Index tested the effect of remind of death on the unhealthy values among them.
    Results
    In the first study a positive association between importance of attractiveness, conformity and hedonism with death anxiety and its subscales was observed by using the Pearson correlation coefficient. The results of MANOVA in the second study showed that mortality salience decreased importance of unhealthy values in the experimental groups compared to the control group. Also, the effectiveness of mortality salience on importance of attractiveness and hedonism was meaningful.
    Conclusion
    The results discussed in accordance with the principles of humanistic and existential schools and two contemporary theories in the field of social and personality psychology namely Self-Determination Theory and Terror Management Theory.
    Keywords: death anxiety, values, aspirations, Terror Management Theory, Self-Determination Theory
  • Shanbedif., Arshadi, N.* Page 21
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate the effect of sexism eventson on women's job performance with moderating role of psychological hardiness and resiliency.
    Method
    The statistical population was all of female employees of Shahid Chamran University. 230 employees were selected from the population by simple random sampling method. The instruments used in this study include Schedule of Sexist Events (Klonoff, & Landrine, 1995), job performanc (Paterson, 1922), psychological hardiness (Kyamrsy, Najarian, & Mehrabizadeh, 1999) and resiliency (Connor, & Davidson, 2003) questionnaires. Pearson correlation coefficient and moderating regression analysis used for data analysis.
    Results
    The results of the regression analysis showed that Sexism Events predicted women's job performance. In addition, psychological hardiness and resiliency moderated the relationship between job performance and Sexism Events.
    Conclusion
    So, given that psychological hardiness and resiliency are trainable variables, training programs suggested to develop these two variables.
    Keywords: Sexism Events, Job Performance, Psychological Hardiness, Resiliency
  • Golestani Bakht, T Page 35
    Introduction
    This study was a comparative study of single and married people’s attitudes toward marriage function.
    Method
    The method of this study was qualitative research through content analysis. The sample contained 238 married and single people that were selected by convenience and purposive sampling methods from Teheran. Data collected through an open question. Subjects’ responses analyzed by content analysis nonparametric chi-square test.
    Results
    The subjects’ responses were categorized to 6 components of physical, psychological, social, economic, religious and spiritual functions. Comparing single and married men and women groups demonstrated significant differences in these categories. Single and married people’s opinions on marriage physiological function were consistent. Regarding psychological, social, and economic functions, opinions were not consistent. Single people mentioned these categories more than married people and married people mentioned religious and spiritual categories more than single people.
    Conclusion
    People consider some functions and benefits for marriage and still have tendency toward it.
    Keywords: Marriage Function, Family, Qualitative Analysis
  • Aliakbaridehkordim., Alipoura., Mehmannavazan, A Page 51
    Introduction
    this research has been carried out among drug-quitting addict women to study the effectiveness of self-encouragement training on social and psychological well-being.
    Method
    This research is of semi-experimental kind accompanied by pretest – post-test and follow-up with an experimental group. The statistical universe includes 20 of addict women under, so 10 people were placed in experiment group randomly. Experiment group was exposed to a self-encouragement training for 10 sessions of 120 minutes. They were evaluated before and after training intervention by Kizz social well-being questionnaire (1998) and Reef psychological well-being questionnaire (1980) and then 3 months after training, again they were followed up. The data were analyzed by variance analysis test with repeated measurement and post test.
    Results
    self-encouragement training showed a significant difference in social and psychological scales as compared with before training.
    Conclusion
    self-encouragement training can greatly help to situation of social and psychological well-being of drug-quitting women.
    Keywords: self-encouragement training, social well, being, psychological well-being
  • Salemis., Naamia., Zargary., Davoodi, I Page 65
    Introduction
    This study aims to determine the effect of trauma-focused cognitive behavioral therapy on social competence and emotional regulation in abused children.
    Method
    This study designed as a Semi experimental study with pretest-posttest and a control group. A total of 26 abused children were selected by accessible sampling among Welfare Organization centers in Ahwaz and randomly assigned to two experimental (13) and control groups (13). Social Competence Inventory devised by Parandin (2008), and Garonvski’s Emotional Regulation Inventory (2007) were conducted before and after training. Data were analyzed by ANCOVA.
    Results
    Social competence variable in experimental group was significantly increased (p= 0/001). Also emotion regulation in experimental group in compare with control group was significantly increased (p= 0/001).
    Conclusions
    Trauma-focused cognitive behavioral therapy improves social competence and emotional regulation in children abused
    Keywords: trauma-focused cognitive-behavioral therapy, social competence, emotion regulation
  • Saffariniam., Sheikhi, Z Page 77
    Introduction
    The purpose of this study is analysis and comparison of self-concept in dream and actual self in different identity styles among female high school students.
    Method
    The study consists of two parts. The identity and self-concept data were gathered through surveys. In this regard, the Berzonsky Identity Style and Rogers Self-concept questionnaires have been used along with analysis of dream through content analysis and recent form (last dream form), examined by Damhaf. A total of 180 sample female high school students has been selected by multi stage cluster sampling. Collected data and essential information were analyzed using qualitative and inferential statistics methods. To examine the hypothesis of independent T and ANOVA, inferential statistics were used, while Hull / Vn¬Dy¬Ksl system has been applied to study the last dream form.
    Results
    The findings indicated that among self-concept in dream traits, self negatively characteristic in both informative and diffuse / avoidant identity styles was significant (p= 0/01). But there was no significant difference in other self-concept among different identity styles.
    Conclusion
    The results showed importance of self-concept in formation of identity and had theoretical and practical applications in the field of self-concept and identity.
    Keywords: self-concept, actual self, identity style, dream
  • Pourmaveddat, Kh., Kajbaf, M Page 93
    Introduction
    Given the increasing importance of using the Internet and virtual networks, its impact on lifestyle, and computability of this problem with a lot of mental and behavioral disorders, the present paper aims to study social anxiety in users of social and virtual networks.
    Method
    This comparative study was carried out on a sample of 80 girl students and 99 boy students of high schools based on the multistage random cluster sampling. Young’s Internet Addiction Scale and Conover’s Social Phobia Inventory were used for data collection. The obtained data and information were statistically analyzed by the multivariate analysis of variance (MANOVA).
    Results
    The results showed that between internet addiction and the use of cyberspace there is a significant positive correlation(r=0/50). The results of MANOVA also indicated a significant difference between three groups of normal users, risky users, and Internet addicts in the extent of social anxiety, fear of social situations (p=0/1, f=4/73), avoidance of social situations (p=0/02, f=6/53), physiological symptoms (p=0/03, f=3/57), Social anxiety disorder (p=0/002, f=6/48).
    Conclusion
    These findings suggest the Internet addicts show the characteristics of people with social phobia more than normal users.
    Keywords: Social Anxiety, Internet addicts, Social Networks