فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های روان شناسی اجتماعی
پیاپی 4 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • انسیه بابایی، خدیجه خلیل نتاج صفحه 1
    مقدمه
    این پژوهش با هدف بررسی میزان آگاهی دانشجویان دانشگاه های پیام نور استان مازندران از نمادهای پدیده های فکری وارده به کشور به مرحله اجرا درآمد.
    روش
    حجم نمونه در این بررسی شامل760 دانشجوی پسر و دختر مشغول به تحصیل در سال 89-1388 در مقطع کارشناسی رشته های علوم انسانی بوده است که به روش خوشه ایانتخاب شده اند. ابزارهای مورد استفاده در این بررسی شامل پرسشنامه ابعاد هویت- نسخه چهارم (AIQ-IV) و پرسشنامه محقق ساخت به منظور بررسی میزان آگاهی دانشجویان دانشگاه های پیام نور استان مازندران از نمادهای پدیده های فکری وارده به کشور بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها، آزمونT و F به کار بسته شد.
    نتایج
    یافته ها بیان کننده این بود که 6.5 درصد از نمونه ها از کتب و نمادهای پدیده های فکری وارده به کشور آگاهی داشتند. مقایسه میانگینها در دو گروه دختران و پسران نشان داده است که تفاوت معناداری بین دانشجویان دختر و پسر دانشگاه های پیام نور استان مازندران در متغیر هویت وجود دارد)0.01(P<.
    کلیدواژگان: نمادها، پدیده های فکری، هویت
  • مجتبی حبیبی، محمد علی بشارت، لورا فرر، ردر صفحه 19
    مقدمه
    پژوهش حاضر به منظور بررسی شاخص های پیشگیری و عوامل خطرساز مرتبط با مصرف سیگار در نوجوانان اجرا شده است.
    روش
    جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه شهر تهران بودند و گروه نمونه 698 نفر بودند که به روش خوشه ایچند مرحله ای در این مطالعه شرکت کردند. داده های پژوهش با استفاده از مقیاس پیشگیری از مصرف مواد نوجوانان جمع آوری شد و به وسیله آماری استنباطی خی دو و تحلیل واریانس چند متغیره تحلیل شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که کنترل تکانه، برون ریزی خشم، هوش هیجانی درون- بین فردی، تمایل و کنجکاوی به مواد جدید؛ و دلبستگی ایمن به پدر و مادر، مصرف سیگار اعضاء خانواده، ساختار خانواده و اشتغال مادر؛ و نگرش به مدرسه، وضعیت تحصیلی دانش آموز و دوستان، نگرش دوستان به مواد، بازداری دوستان از مصرف سیگار و مواد و مصرف سیگار توسط دوستان در دانش آموزان مصرف کننده سیگار بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج گفت که برنامی پیشگیری بایستی در بالا بردن آگاهی والدین، آگاهی دادن به فرزندان در انتخاب دوست و نوع ارتباط با آنها و نظارت بر این دوستی ها عمل نمایند.
    کلیدواژگان: مصرف مواد، عوامل فردی، خانوادگی و همسالان، عوامل خطرساز و محافظت کننده، دانش آموزان
  • فاطمه رحیمی، مریم اسماعیلی، ابوالقاسم نوری، علیرضا مهدوی صفحه 45
    مقدمه
    هدف تحقیق پیمایشی حاضر، بررسی سرمایه اجتماعی با تاکید بر نقش سازمان های مردم نهاد در پیشگیری از اعتیاد بود، است.
    روش
    جامعه آماری شامل کلیه معتادین شهر اصفهان که اقدام به درمان به صورت عضویت در انجمن معتادان گمنام(NA)، درمان اجتماع مدار(TC)، درمان نگهدارنده با متادون(MMT) و کمپ بود. نمونه پژوهش شامل 171 نفر از معتادین در حال بهبودی بود که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بود. تحقیق از طریق ابزار پرسشنامه محقق ساخته بر اساس یافته های چارچوب نظری طراحی و تنظیم گردید.
    نتایج
    نتایج حاصل از تحلیل مانکوا نشان داد که بین نمونه های درمانی در شاخص های اعتماد رسمی، اعتماد غیر رسمی، اعتماد کلی، مشارکت و سرمایه اجتماعی بین گروهی تفاوتی وجود ندارد (P>.05). لیکن در اعتماد تعمیم یافته، سرمایه اجتماعی درون گروهی و سرمایه اجتماعی کلی (P<.01) و احساس تعلق (P<.05) تفاوتی بین نمونه های درمانی مردم نهاد و مراکز خصوصی ترک اعتیاد وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش بر نقش سازمان های مردم نهاد در پیشگیری از اعتیاد و راهکارهای پیشگیرانه با رویکردهای اجتماعی تاکید دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سازمان های مردم نهاد، پیشگیری، اعتیاد
  • وحیده علی پور، سوده توکلی، محمدرضا سرمدی صفحه 63
    مقدمه
    مطالعه بکارگیری آموزش مجازی در مسیر تحقق برابری جنسیتی در آموزش جهت تامین امنیت روانی زنان جامعه ایران می باشد.
    روش
    در این مقاله از پژوهش کیفی سود برده شده است رویکرد زمینه ای (برخاسته از داده ها) رویکرد منتخب از پژوهش کیفی در این مقاله است. جامعه آماری شامل اساتید و دانشجویان آموزشهای مجازی در ایران می باشد. نمونه گیری به صورت هدفمند تا رسیدن به حد اشباع صورت گرفته است.
    یافته ها
    رویکرد زمینه ای با کدگذاری در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری گزینشی (هسته ای) و در نهایت ارائه تئوری زمینه ای است.
    نتیجه گیری
    نتیجه گیری حاصل از تحقیق بیانگر این مطلب می باشد که آموزش مجازی در ایران نه تنها می تواند فرصتهای برابر آموزشی را برای زنان تامین کند بلکه می تواند از طریق فراهم سازی شرائط حذف بعد مکان و زمان و حذف مسافرتهای بین شهری، و توان بخشی زنان در زمینه مدیریت همزمان خانواده و آموزش در تامین و ارتقای امنیت روانی و رسیدن به فرصتهای برابر آموزشی آنها موثر باشد.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، امنیت روانی و برابری جنسیتی
  • شهلا پاکدامن، مهدی خانجانی صفحه 81
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر تعیین رابطه بین شیوه های فرزندپروری، سبک های دلبستگی و جمع گرایی روانشناختی و فرهنگی در بین دانشجویان می باشد.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است. بدین منظور تعداد 250 نفر از دانشجویان دختر و پسر (133 دختر، 117 پسر) با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس جهت انجام پژوهش شرکت کردند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه دلبستگی بزرگسالان هازان و شیور AAQ، مقیاس ادراک از شیوه فرزندپروری PSQ و آزمون جمع گرایی جکسون و همکاران است.
    نتایج
    تحلیل داده های به دست آمده با استفاده از آزمون آماری مجذور کای و تحلیل واریانس یکراهه نشان داد بیش از 33 درصد از آزمودنی ها شیوه فرزندپروری خود را مستبدانه گزارش کردند. همچنین، بین سبک های دلبستگی و شیوه های فرزندپروری رابطه معنی داری وجود دارد به طوری که نزدیک به 50درصد آزمودنی ها با شیوه فرزندپروری مقتدرانه، دارای سبک دلبستگی ایمن بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که میزان جمع گرایی روانشناختی دانشجویان با شیوه فرزندپروری مقتدرانه و سبک دلبستگی ایمن به طور معنی داری بالاتر از دانشجویان دیگر میباشد. در نهایت بین میزان جمع گرایی روانشناختی دختران و پسران تفاوت معناداری مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: شیوه های فرزندپروری، سبک های دلبستگی، جمع گرایی روانشناختی و فرهنگی
  • نادر حاجلو، ناصر صبحی قراملکی، سعیده نوری صفحه 103
    مقدمه
    با توجه به اهمیت مدیریت زمان در پیشرفت تحصیلی، عملکرد شغلی و کیفیت زندگی، تحقیقات متعددی در خصوص تعیین پیشایندهای مدیریت زمان صورت گرفته است. این مطالعه با هدف بررسی رابطه بین وظیفه شناسی، سرسختی و ترجیح سازماندهی با مدیریت زمان انجام شد.
    روش
    سیصد دانشجو (152 دختر، 148 پسر) به طور تصادفی خوشه ایاز دانشگاه محقق اردبیلی انتخاب شدند و طی یک مطالعه توصیفی- همبستگی به پرسش نامه مدیریت زمان بارلینگ، کلوی و چونگ، خرده مقیاس وظیفه شناسی پرسش نامه پنج عاملی نئو کاستا و مک کری، خرده مقیاس سرسختی مقیاس سبک های زمان یوسونیر و والت - فلورنس، خرده مقیاس ترجیح سازماندهی مقیاس رفتار مدیریت زمان ماکان و همکاران، پاسخ دادند.
    نتایج
    یافته های حاصل از مدل یابی علی (تحلیل مسیر) نشان داد که مدیریت بهتر زمان بطور مستقیم از طریق نمرات بالاتر وظیفه شناسی، سرسختی و ترجیح سازماندهی پیش بینی می شود (05/0(Ps<. سرسختی و ترجیح سازماندهی نیز از وظیفه شناسی تاثیر می پذیرد (05/0(Ps< و وظیفه شناسی از طریق سرسختی و ترجیح سازماندهی بطور غیر مستقیم در مدیریت زمان نفوذ دارد (01/0(P<.
    نتیجه گیری
    با تغییر و کنترل وظیفه شناسی، سرسختی و ترجیح سازماندهی می توان مدیریت زمان را بهبود بخشید و زمینه موفقیت افراد را فراهم نمود.
    کلیدواژگان: مدیریت زمان، وظیفه شناسی، سرسختی، ترجیح سازماندهی
  • تورج هاشمی نصرت آباد، جلیل باباپور خیرالدین، جعفر بهادری خسروشاهی صفحه 123
    مقدمه
    سرمایه روانشناختی از مفاهیم نوینی است که امروزه مطرح شده است. هدف پژوهش تبیین حاضر نقش سرمایه روانشناختی بر بهزیستی روانشناختی با توجه به اثرات تعدیلی سرمایه اجتماعی بود.
    روش
    روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بود. تعداد 400 نفر (200 پسر، 200 دختر) بر اساس جدول مورگان و به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه سرمایه روانشناختی (لوتانز، 2007)، مقیاس بهزیستی روانشناختی (ریف، 1989) و مقیاس سرمایه اجتماعی (دلاویز، 1384) استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون همزمان، گام به گام و سلسله مراتبی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که سرمایه روانشناختی و مولفه های آن با بهزیستی روانشناختی و سرمایه اجتماعی از یک سو و بهزیستی روانشناختی با سرمایه اجتماعی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (01/0 P<).
    نتیجه گیری
    بر اساس داده ها افرادی که سرمایه روانشناختی مطلوب تری داشته و از سرمایه اجتماعی بالاتری بهره مند هستند از بهزیستی روانشناختی بهتر و بالاتری نیز برخوردارند.
    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، بهزیستی روانی، سرمایه اجتماعی
  • علی اکبر پیراسته مطلق، علی اصغر پیراسته مطلق، نظر پیشرو نصرآباد سفلی صفحه 145
    مقدمه
    در پژوهش حاضر نقش اضطراب ناشی از ارزیابی منفی اجتماعی در انزوای اجتماعی گروهی از نوجوانان 14 تا 18 ساله شهر یاسوج بررسی شد.
    روش
    به همین منظور 400 نوجوان (200 پسر و 200 دختر) به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. آنها به مقیاس کوتاه ترس از ارزیابی منفی (BFNE) و مقیاس انزوای اجتماعی (UCLA) پاسخ دادند. سپس داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی و t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین اضطراب ناشی از ارزیابی منفی اجتماعی و انزوای اجتماعی ارتباط مثبت و معنادار وجود دارد. به همین ترتیب اضطراب ناشی از ارزیابی منفی اجتماعی پیش بینی کننده خوبی برای انزوای اجتماعی نوجوانان است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده این است که هر چه اضطراب ناشی از ارزیابی منفی اجتماعی در نوجوانان بالاتر باشد، انزوای اجتماعی نیز بیشتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: اضطراب ناشی از ارزیابی منفی اجتماعی، انزوای اجتماعی، نوجوانان
|
  • Babaiee., Khalil Nataj. Kh Page 1
    Introduction
    The aim of the present study is to evaluate the awareness of symbols of cults among the students.
    Method
    Statistical population included all students in distance education Universities – mazandaran province. Sample size was 760 at the ages of 21-23 on 2011-12، and sampling method also was systematic cluster. Tools for data collection in this research were AIQ-IV questionnaire as well as awareness of symbols of cults questionnaire which made by researcher of this study.
    Results
    Analysis of the data shows that %6. 5 of students were aware of symbols of cults. And also there is a significant difference between girls and boys students in identity (P<0. 01).
    Keywords: Symbols, Cults, Identity
  • Mojtaba Habibi, Mohama, Ali Besharat, Laura Ferrer, Wreder Page 19
    Introduction
    Purpose of present study was to investigating the individual، family، school، and peers risk and protective factors related to smoking in Tehran sity`s smoker students (SS) and non-smoker students (NSS).
    Method
    “Adolescents Substance Use Prevention Scale” was administered upon 698 high schools 14-19 aged students، who were selected based on the multistage cluster sampling. The collected data was analyzed by chi-square and MANOVA.
    Results
    Research findings indicate impulse control، acting out of anger، intra-inter emotional intelligence، desire and curiosity to try new substance; and secure attachment to father and mother، family member`s smoking، family structure and maternal employment; and attitudes to school، academic status of students during the last 12 month، academic status of friends، friends’ attitude to substance، inhibitive behavior of friends toward smoking and substance، and friends cigarette smoking in SS were higher than NSS.
    Conclusion
    According to the results of this study can be said that prevention programs should enhance parental awareness، giving awareness to the Children how to choose and communicate with their friends، and the monitoring their friendship.
    Keywords: Substance Use, individual, family, peers factors, Risk, Protective Factors, Students
  • Fatemeh, Rahimi, Maryam, Esmaeili, Abolghasem, Nouri, Alireza, Mahdavi Page 45
    Introduction
    The purpose of thissurvey article was to The Investigation Social Capital with emphasize to Non-Governmental Organization role’s in Prevention of Drug dependency
    Method
    In this survey، population consisted of all addicts in Isfahan، which attempted to treat such as Membership Narcotics Anonymous (NA)، Treatment Community (TC)، Methadone Maintenance Therapy (MMT) and the Camp. The study sample included 171cases of addicts in recovery who had been selected through stratified random sampling based on location and type of withdrawal treatment centers of Isfahan in 1388. The Questionnaires were administered to them in 2part، between and within groups social capital. Cronbach''s
    Results
    The results of mancova analysis showed that there was no significant differences among therapeutic samples in formal trust، informal trust، general trust، participation and between groups social capital (P> 0. 05). But there was significant difference between treatment samples NGO and private Organization in generalized trust، within groups social capital، general trust and feeling of belonging (P< 0. 05). The highest average mean was formal trust، informal trust، between groups social capital in MMT، general trust and generalized trust in Camp، participation and feeling of belonging in NA and within groups social capital in TC.
    Conclusion
    The results of this study emphasize on Non-Governmental Organization role’s in Prevention of addiction preventive strategy by social approaches.
    Keywords: Social capital, Non, Governmental Organization, Prevention, Drug dependency
  • Vahideh Alipour, Sodeh Tavakkoli, Mohammadreza Sarmadi Page 63
    Introduction
    The objective of this study is to apply virtual instruction in realization of gender equality in education and promotion of women's psychological security in Iran.
    Method
    Qualitative method along with grounded theory has been used. Rrsult &
    Conclusion
    The subjects are all teachers and students of virtual learning in Iran. Targeted sampling has been done to reach saturation. Grounded approach contains three levels of coding: open coding, axial coding, and selective coding and at last we have grounded theory. The result show that e-learning not only provides the equality of education for both genders but also helps to make the psychological security available for them through providing conditions like eliminating the distance as well as space, and helping in house management.
    Keywords: E, learning, psychological security, gender equality
  • Shahla Pakdaman, Mahdi Khanjani Page 81
    Introduction
    The purpose of this study is to study the relationship between parenting styles and psychological and cultural attachments and collectivism among students.
    Method
    The descriptive research method is of a correlation type. For this purpose، 250 students (133 female and 117 male students) were selected based on a Convenience Sampling. The instrumentation for data collection includes Adult Attachment Questionnaire of Hazan and Shaver، the Parenting Style Questionnaire and Collectivism Scale of Jackson et al. the data was analyzed using statistical Chi Squared Test and ANOVA.
    Results
    This analysis showed that more than 33 percent of the respondents reported their parenting style to be authoritarian. Moreover، there is a significant relation between attachment styles and parenting methods، so that about 50% of the respondents with authoritative parenting enjoyed a safe attachment style.
    Conclusion
    The results also revealed that the psychological collectivism of students with authoritative parenting methods and safe attachment style had a higher frequency compared to other categories of students. Finally، there was no significant difference in the psychological collectivism between male students and female students.
    Keywords: Parenting Styles, Attachment Styles, Psychological, Cultural Collectivism
  • Nader Hajloo, Nasre Sobhi Gharamaleki, Saeideh Noori Page 103
    Introduction
    Consider importance of time management in educational achievement، job performance and life quality، different research were conducted to indicate the per coming of time management. The purpose of this study was to investigate the relation of conscientiousness، tenacity and preference for organization with time management.
    Method
    Three hundred four mohaghegh ardabili university undergraduate students (1 52 females، 148 males) were selected with cluster random sampling method. All students through descriptive- correlation research method، completed time management questionnaire (Barling، Kelloway & Cheung)، NEO Five-Factor Inventory (Costa & McCrae)، Time style scale (Usunier & Valette - Florance)، Time management behavior scale (Macan et al).
    Results
    The data from causal modeling (path analysis) indicated that better time management in direct way was accompanied with higher level of conscientiousness، tenacity (persistence)، and preference for organization (Ps<0. 05). Tenacity and preference for organization also affected by conscientiousness (Ps<0. 05). Also conscientiousness via tenacity and preference for organization effects on time management indirectly (Ps<0. 01).
    Conclusions
    With the change and control of conscientiousness، tenacity and prefer to organize we can improve the time management and provided success of individuals.
    Keywords: Time management, Conscientiousness, Tenacity, Preference for organization
  • Touraj Hashemi Nosrat Abad, Jalil Babapur Kheyroddin, Jafar Bahadori Khosroshahi Page 123
    Introduction
    Today Psychological capital is a new concept that discussed. The purpose of this research was role of psychological capital in psychological well-being by considering the moderating effects of social capital.
    Method
    Research method was descriptive-correlative and 400 people (200 male and 200 female) based on Morgans Table and by using Cluster sampling be selected among them. To collect data by the Inventory Capital Psychological (Luthans، 2007)، scale Psychological Well-being (Ryff، 1989)، Scale Social Capital (Delaviz، 2005). Data was analyzed using Pearson correlation coefficient، enter، step by step، Hierarchical regression and all the processes have been calculated by SPSS. 16 software.
    Results
    Results showed that there is a positive and significant relationship between psychological capital and its components with the psychological well-being and social capital (P<0. 01). Likewise، it was demonstrated that psychological well-being have a significant positive correlation with social capital (P<0. 01).
    Conclusions
    Based on data people that have More favorable psychological capital and better social capital، also have better and higher psychological well-being.
    Keywords: psychological capital, psychological well, being, social capital
  • Ali Akbar Pirasteh Motlagh, Ali Asghar Pirasteh Motlagh, Nazar Pishro Nasr Abad Sofla Page 145
    Introduction
    In present study investigating the role anxiety due to social negative evaluation in social isolation in a group of adolescents aged 14 to 18 Yasuj city.
    Method
    To this end، 400 adolescents (200 boys and 200 girls) were selected by multistage sampling. They responded to Brief Fear of Negative Evaluation Scale (BFNE) and scale of social isolation (UCLA). Then data were analyzed using the Pearson correlation coefficient، linear regression and independent t test.
    Results
    Results showed that there is a significant positive correlation among anxiety due to social negative evaluation and social isolation. And anxiety due to social negative evaluation is a good predictor of social evaluation.
    Conclusion
    The results indicate that anxiety due to social negative evaluation in adolescents is higher، will be more social isolation
    Keywords: anxiety due to social negative evaluation, social isolation, adolescents