فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های روان شناسی اجتماعی
پیاپی 9 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نادر میری، مسعود اسدی*، سالار رضایی نژاد صفحه 1
    مقدمه
    پ‍ژوهش حاضر با هدف بررسی نقش مذهب گرایی و سبک های تربیتی ادراک شده در رفتارهای پرخطر دانشجویان دختر و پسر انجام شد.
    روش
    روش پژوهش همبستگی و جامعه مورد نظر کلیه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه تهران در سال تحصیلی 89-1388 بود. گروه نمونه 182 دانشجو (83 دختر و 93پسر) بودند که به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزار پژوهش «مقیاس مذهب گرایی، بسطامی و بهرامی احسان، 1387»، «مقیاس ادراک از والدین» و «پرسشنامه رفتارهای پر خطر، نسخه 2007» بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر، تحلیل شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که اثر مذهب گرایی و سبک های تربیتی ادراک شده بر رفتارهای پرخطر معنادار است. از این اطلاع می توان درراستای برنامه ریزی جهت تقویت مذهب گرایی آنها بهره جست و رفتارهای پرخطر دانشجویان را کاهش داد و یا از از شدت آن جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: مذهب گرایی، سبک های تربیتی ادراک شده، رفتارهای پرخطر
  • صدیقه خالدی*، فاطمه باقریان، محمود حیدری صفحه 15
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی پیشداوری قومیتی و سازگاری اجتماعی در تعاملات ازدواج، همسایگی، همکاری شغلی و دوستی انجام شد.
    روش
    در این مطالعه 240 دانشجو متعلق به 4 قوم ترک، فارس، کرد و لر از دانشگاه شهید بهشتی با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند در دسترس انتخاب شد. به منظور سنجش متغیرهای پژوهش از دو پرسشنامه سازگاری بل (زیرمقیاس سازگاری اجتماعی) و پرسشنامه پیشداوری، الهام گرفته از پرسشنامه فاصله اجتماعی بوگاردوس استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های t، رگرسیون، یومن- ویتنی، فریدمن، و ویلکاکسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج کلی دلالت بر تاثیر عامل قومیت بر پیش داوری دارد. به عبارتی، همه اقوام در تعاملات ازدواج، همسایگی، همکاری شغلی و دوستی قومیت خود را به سایر اقوام ترجیح داده و همچنین نسبت به قوم فارس در مقایسه با سایر اقوام پذیراتر هستند. این پیشداوری در مورد ازدواج نسبت به سایر موقعیت ها محسوس تر و در مورد دوستی از همه موارد کمتر بود. همچنین از بین متغیرهایی نظیر مدت زمان معاشرت، سازگاری اجتماعی و جنسیت، تنها عامل جنسیت می تواند پیش بینی کننده معناداری برای پیشداوری باشد.
    کلیدواژگان: پیشداوری، سازگاری، قومیت، تعاملات، ازدواج، همسایگی، همکاری شغلی، دوستی
  • کامیاب تجاسب*، میر محمد سید عباس زاده، محمد حسنی، علی دلاور صفحه 31
    مقدمه
    پژوهش با هدف تعیین مولفه های موثر بر احساس عدالت دانش آموزان دبیرستان های عمومی شهر تهران در سال 91-1390 انجام گرفته است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای است. آزمودنی های پژوهش شامل 797 دانش آموز دختر و پسر دبیرستانی مشغول به تحصیل در مدارس دولتی و غیردولتی 3 منطقه 1، 11 و 18 شهران تهران است که با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل 2 پرسشنامه محقق ساخته است که عبارتند از: پرسشنامه انتظار از عدالت و پرسشنامه داوری درباره عدالت واقعی از دیدگاه آزمودنی. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که احساس عدالت در میان دختران و پسران و نوع مدرسه تحصیل آنها و زندگی در 3 منطقه جغرافیایی تهران در ابعاد 3 گانه عدالت (توزیعی- رویه ای- مراوده ای) تفاوت دارد.
    نتیجه گیری
    جنسیت، محل تحصیل (دولتی یا غیردولتی) و منطقه جغرافیایی تحصیل در میزان احساس عدالت یا احساس بی عدالتی موثر است.
    کلیدواژگان: احساس عدالت، جنس، دبیرستان دولتی و غیردولتی
  • مجید صفاری نیا، مجتبی دلیر* صفحه 43
    مقدمه
    نظریه باور به جهان عادل اشاره دارد به اینکه افراد ذاتا تمایل دارند باور کنند در جهانی زندگی می کنند که در آن هر کس چیزی را به دست می آورد که سزاوار آن است.
    هدف
    هدف عمده پژوهش حاضر ارتباط باور به جهان عادل، سلامت عمومی و منبع کنترل در جمعیت دانشجویان علوم انسانی دانشگاه پیام نور مرکز تهران بود.
    روش
    بدین منظور نمونه ای تصادفی (347 =n) از میان دانشجویان علوم انسانی مقطع کارشناسی انتخاب شد. شرکت کنندگان در پژوهش حاضر به سوالات سه پرسشنامه باورهای دنیای عادلانه (ساتون و داگلاس، 2005)، سلامت عمومی 28 سوالی (GHQ-28) (گلدبرگ، 1972) و منبع کنترل درونی- بیرونی راتر (1966) پاسخ دادند. پس از جمع آوری داده ها نتایج با روش آماری همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین سلامت عمومی و باورهای دنیای عادلانه برای خود و دیگران و بین منبع کنترل و باورهای دنیای عادلانه برای خود و دیگران رابطه منفی معنی دار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    باورهای دنیای عالانه قوی تر پیش بینی کننده منبع کنترل درونی تر و سلامت عمومی بیشتر است.
    کلیدواژگان: باور به جهان عادل، سلامت عمومی، منبع کنترل
  • زهرا روزگرد*، مرتضی ترخان، محمد احسان تقی زاده صفحه 57
    مقدمه
    این پژوهش اثربخشی معنادرمانی را بر سازگاری اجتماعی و سازگاری عاطفی زنان مبتلا به تعارضات زناشویی مورد مطالعه قرار داده است.
    روش
    این پژوهش از نوع نیمه با پیش آزمون پس آزمون و گروه کنترل بوده است. از کلیه زنانی که به علت تعارضات زناشویی خویش در سال 1390 به کلینیک مشاوره بهزیستی شهر رشت مراجعه نمودند، 62 نفر به پرسشنامه سازگاری اجتماعی و سازگاری عاطفی پاسخ گفتند. سپس از بین آنان30 نفر که نمره سازگاری اجتماعی و سازگاری عاطفی آنها پایین بود به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15نفر) و کنترل (15نفر) جایگزین شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش بسته آموزشی معنادرمانی و پرسشنامه سازگاری بل بوده است. گروه آزمایش آموزش معنادرمانی را طی 8جلسه دریافت نمودند، درحالی که گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. پس از دوره آموزش، مجددا سازگاری اجتماعی و سازگاری عاطفی اعضای هر دو گروه مورد اندازه گیری قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان داد که معنادرمانی بر سازگاری اجتماعی و سازگاری عاطفی زنان مبتلا به تعارضات زناشویی اثر معنی داری داشته است، به سخن دیگر معنادرمانی موجب افزایش سازگاری اجتماعی و سازگاری عاطفی زنان مبتلا به تعارضات زناشویی شده است.
    کلیدواژگان: تعارضات زناشویی، سازگاری اجتماعی، سازگاری عاطفی، معنادرمانی
  • ناصر صبحی قراملکی*، نادر حاجلو، قادر حاتمی صفحه 69
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر عزت نفس، ابراز وجود و روابط بین فردی در بین دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد.
    روش
    این مطالعه نیمه تجربی، به صورت پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل بود و تعداد 80 دانشجو به شیوه تصادفی ساده از بین دانشجویان شرکت کننده در گارگاه آموزشی انتخاب شده و بطور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (40 دانشجو برای هر گروه) جایگزین گشتند. افراد گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت آموزش مهارت های زندگی قرار گرفتند. به منظور ارزیابی متغیرها، از آزمون عزت نفس روزنبرگ، ابراز وجود شیرینگ و زیر مقیاس روابط بین فردی برادبری و گریوز استفاده شد. داده ها با استفاده آزمون مانکوا تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    آموزش مهارت های زندگی موجب افزایش عزت نفس، ابراز وجود و روابط بین فردی در بین دانشجویان گردید، اما این تاثیر در گروه کنترل مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    می توان از آموزش مهارت های زندگی به عنوان روشی در جهت افزایش عزت نفس، ابراز وجو و روابط بین فردی در بین دانشجویان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مهارتهای زندگی، عزت نفس، ابراز وجود، روابط بین فردی
  • ابوالفضل قاسم زاده علیشاهی*، محمد حسنی، تقی زوار صفحه 79
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر میانجی رفتار پاسخگویی فردی در روابط علی ویژگی های شخصیتی با استرس و رفتار شهروندی سازمانی بود.
    روش
    به منظور انجام این مطالعه نمونه ای به حجم 250 نفر عضو هیات علمی به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از سه دانشگاه دولتی انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه های استاندارد پنج عامل بزرگ شخصیت نئو، استرس شغلی، رفتار شهروندی سازمانی و پاسخگویی فردی جمع آوری گردید. به منظور ارزیابی روابط از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ویژگی شخصیتی با وجدان بودن با استرس رابطه منفی و معنی دار؛ با پاسخگویی رابطه مثبت و معنی دار و توافق پذیری با رفتار شهروندی رابطه مثبت و معنی دار و با پاسخگویی رابطه منفی و معنی دار دارد. همچنین نتایج نشان داد که رابطه بین با وجدان بودن و استرس شغلی از طریق پاسخگویی میانجیگری می شود.
    نتیجه گیری
    این نتایج بر ضرورت بازشناسی نقش میانجی پاسخگویی در بررسی رابطه علی ویژگی های شخصیتی با استرس و رفتار شهروندی تاکید می کند.
    کلیدواژگان: با وجدان بودن، توافق پذیری، استرس شغلی، رفتار شهروندی سازمانی، پاسخگویی فردی
  • فاطمه قربان زاده، شهربانو قهاری، آنیتا باغداساریانس، علیرضا محمدی آریا*، امین روستایی صفحه 95
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین مولفه های شخصیت و اجزاء عشق با رضایت زناشویی در مراکز بهداشتی و درمانی شهر اردبیل بود.
    روش
    نمونه ای به حجم 150 نفر متاهل (90 مرد، 60 زن) به شیوه تصادفی ساده از بین کارکنان مراکز بهداشتی و درمانی شهر اردبیل انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه های ویژگی شخصیتی نئو (1992)، مثلث عشق استرنبرگ (1986)، و رضایت زناشویی انریچ (1989) بودند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین وظیفه شناسی، برون گرایی، صمیمیت، شور و اشتیاق و تعهد با رضایت زناشویی همبستگی مثبت معنادار و بین روان رنجورخویی و رضایت زناشویی همبستگی منفی معنادار و بین تجربه گرایی و توافق پذیری با رضایت زناشویی همبستگی وجود ندارد. مولفه های صمیمت، شور و اشتیاق، روان رنجورخویی و وظیفه شناسی، قابلیت پیش بینی رضایت زناشویی را داشته و در مجموع 42% درصد از واریانس رضایت زناشویی را تبیین کردند.
    نتیجه گیری
    ویژگی های شخصیت و اجزاء عشق با رضایت زناشویی ارتباط دارند و عشق از نوع صمیمت بهترین پیش بینی کننده رضایت زناشویی است.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، اجزاء عشق، رضایت زناشویی
  • تورج هاشمی*، الناز آرین پور، نعیمه ماشینچی عباسی صفحه 111
    چکیده
    مقدمه
    هدف این پژوهش، بررسی نقش جهت گیری اجتماعی بر رفتار اخلاقی با توجه به نقش میانجی نوعدوستی بود.
    روش
    407 دانشجوی دانشگاه تبریز با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های رفتار اخلاقی لوزیر، جهت گیری اجتماعی هریسون و پرسشنامه محقق ساخته در زمینه نوعدوستی استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که با افزایش جهت گیری اجتماعی و افزایش نوعدوستی به عنوان متغیر میانجی بر میزان رفتار اخلاقی افزوده می شود. علاوه بر این، به موازات افزایش جهت گیری اجتماعی بر میزان نوعدوستی افزوده می شود. یافته های حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که جهت گیری اجتماعی می تواند به طور مستقیم بر رفتار اخلاقی تاثیر گذارد و یا این که تاثیرگذاری به صورت غیرمستقیم با میانجی گری نوعدوستی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: جهت گیری اجتماعی، رفتار اخلاقی، نوعدوستی
|
  • Miri. N., Asadi .M. *, Rezaienejad. S Page 1
    Introduction
    The purpose of the present research was to investigate role of religiosity and perceived educational styles in high-risk behavior among female and male university students.
    Method
    Method research was correlation and the statistical community of this study was including all male and female students in Tehran University, who were enrolled in the 1388-89 academic year. The sample group was included 182 college students (83 female and 93 male) that have been chosen through multistage random sampling method. Assessment instruments wase the «Religiosity Scale, Bastami and Bahrami Ehsan, 1387», Perception of Parental scale (POPS) and «High-risk Behaviors Questionnaire, 2007 version». Data were analyzed using path analysis.
    Results
    Results show a significant role of religiosity and perceived educational styles on high-risk behaviors. This suggests we should increase of religiosity in order to decrease the degree of high-risk behavior.
    Keywords: Religiosity, Perceived education styles, High, risk behavior
  • Khaledi. S.*, Bagherian. F., Heidari.M Page 15
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate of ethnic prejudice and social adjustment regarding marriage, neighborhood, co-working and friendship.
    Method
    In this study 240 students participated who were from four ethnic groups: Tork, Fars, Kord, and Lor from shahid beheshti university according to convenience. They were 30 men and 30 women from each ethnicity. Participants answered Bell Adjustment Scale (social adjustment subscale) and prejudice questionnaire. Both of the tools have high degrees of validity and reliability. Data were analyzed through using t-test, regression, U mann-whitney test, Friedman and Wilcoxon.
    Results
    Results of the study show that all ethnic groups prefer their ethnic groups in marriage, neighborhood, co-working and friendship. In addition, participants of this study showed less prejudice to Fars people compared to other ethnic groups. The highest prejudice was expressed in marriage and the least prejudice was found in friendship. Regression analyze showed among the factors of communication, social adjustment and sex, only sex factor could predict prejudice.
    Keywords: Ethnicity, Prejudice, Social Adjustment, Marriage, Neighborhood, Co, working, Friendship
  • Tajasob. K.*, Abaszadeh. M. , Hasani. M., Delawar. A Page 31
    Introduction
    Purpose of this study was to investigate high schools student's perception of justice.
    Method
    797 boys and girls students from public and private high schools from sections 1, 11, and 18 regions in Tehran participated in the study. Research instruments were 2 questionnaires made by researchers about justice expectation and justice evaluation.
    Findings
    Results revealed that perception of justice is different among the students according to their gender, types of school, and the region they live in.
    Keywords: Justice feeling, Sex, state, private high schools, Area geographic
  • Saffarinia. M., Dalir. M.* Page 43
    Introduction
    Belief in a Just World theory suggests that people naturally tend to believe that they live in a world where everyone gets what he/she deserves.
    Method
    The aim of the present study was to determine the relationship between belief in a just world, General Health, and locus of control in human science undergraduate student of Tehran Payame Noor University.374 students were randomly selected and answered questionnaires; the Belief in a Just World Questionnaire (Sutton &Douglas, 2005), the General Health Questionnaire (Goldberg, 1972) and the Rotters Internal-External Locus of Control Questionnaire (Rotter, 1966).
    Results
    Data analysis showed that there were negative and significant relationships between General Health and Belief in a Just World, and Locus of Control and Belief in a Just World.
    Conclusion
    Beliefs in just world can predict internal locus of control and general health.
    Keywords: Belief in a Just World_General Health_Locus of Control
  • Rozgard. Z. *, Tarkhan. M., Tagizadeh. M. E Page 57
    Introduction
    This research has studied the effectiveness of logo therapy on social adjustment and affective adjustment of women with marital conflicts.
    Method
    The method of this study was semi experimental and the design was for two groups with pre-test post-test with the control group. Participants were selected from women with marital conflicts who referred to Rasht Welfare Counseling Clinic in 1390 at 3 month intervals. 62 women answered social adjustment and affective adjustment questionnaires. Then 30 women with low scores in social adjustment and affective adjustment were randomly assigned in two groups: experimental and control. Logo therapy instructive package and Bell Adjustment Questionnaire were used for the purpose of this study. While control group received no instruction, experimental group received logo therapy instruction during 8 sessions in 90 minutes weekly. After instruction, social adjustment and affective adjustment of both groups were measured.
    Results
    Results showed that logo therapy has significant effect on social adjustment and affective adjustment of women with marital conflict. In other words, covariance analysis showed that logo therapy has increased social and affective adjustments of women with marital conflicts. These research findings confirm other similar studies.
    Keywords: Affective adjustment, Logo therapy, Marital conflict, Social adjustment
  • Sobhi Gharamaleki. N.*, Hajlou. N., Hatami. Gh Page 69
    Introduction
    The present research investigate effectiveness of life skills training on self esteem, assertiveness and interpersonal relationships among university students.
    Method
    This experimental study, as pre- and post-test with a control group, was conducted in the academic year of 1390-1391.A group of 80 students of mohaghegh ardabili University were selected through randomized sampling into experimental and control groups (40 students for each group). The life skills training program was used in experimental group for 8 sessions. The Rozenberg self esteem inventory, Shiring Assertiveness Inventory and sub-scale Interpersonal Relationships Bradbere & Geryoz Questionnaire were applied to evaluate the variables before and after training. The collected data were analyzed by means of using MANCOVA at the significant level of P<0.05.
    Results
    The life skills training in experimental group showed a significant increase in the self-esteem, assertiveness and interpersonal relationship among students (P<0.05).
    Conclusion
    Training the life skills can be used as a method to improve the self esteem, assertiveness and interpersonal relationships among student.
    Keywords: Life skills training, Self, esteem, Assertiveness, Interpersonal relationships
  • Ghasemzadeh Alishahi. A.*, Hassani. M., Zavar. T Page 79
    Introduction
    The aim of the present study was to examine the mediating effect of individual accountability in causal relations among personality traits, stress and OCB.
    Method
    250 faculty members from three state universities were selected using random stratified sampling. The data were gathered through NEO big five factor inventories and stress, OCB and individual accountability questionnaires. To evaluate the relations among latent variables, measured in conceptual model, the Structural Equation Modeling was used.
    Results
    The results showed that the personality trait of conscientiousness bears a negative and significant relation with stress, a positive and significant relation with felt accountability, and the personality trait of agreeableness bears a positive and significant relation with OCB and a negative and significant relation with accountability. The results also showed that the relation between conscientiousness and stress is mediated through accountability. Meanwhile, the mediating role of accountability in the relation between agreeableness and OCB was not confirmed.
    Conclusion
    The results suggest on the necessity of reassessing the mediating role of accountability in surveying the causal relation among personality traits, stress and OCB.
    Keywords: Conscientiousness, Agreeableness, Job stress, Organizational citizenship behavior, Individual accountability
  • Gorbanzadehf., Gahari, Sh., Bagdasariana., Mohamadi Aryaa.*, Rostaie, A Page 95
    Introduction
    The purpose of this research was to study of the relationship between personality traits and components of love with marital satisfaction at Ardabil Health & Treatment Centers.
    Method
    The statistical universe consists of 150 married persons (90 men and 60 women) who have been selected on simple random sampling method among employees of Ardebil Health & Treatment Centers and answered to questionnaires of Neo Personality Inventory Revised (NEO PI-R, 1992), Sternberg Triangle of Love (1986) and Enrich Marital Satisfaction (1989). The data was analyzed by Pearson Correlative and Multivariable Regression statistical methods.
    Results
    The results show that there is positive significant correlation between conscientiousness, extraversion (C, A, E), intimacy, passion and commitment with marital satisfaction and there is negative significant correlation between neuroticism (N) with marital satisfaction. But, there is no significant correlation between openness (O) and agreeableness with marital satisfaction. To predict marital satisfaction based on personality traits and components of love, the 4 components of intimacy, passion, neuroticism (N) and conscientiousness (C) can predict marital satisfaction; in a way that these 4 variables explained 42% of marital satisfaction variance.
    Conclusion
    There is a correlation between personality traits and components of love with marital satisfaction and the love of intimacy is the best factor for prediction of marital satisfaction.
    Keywords: Personality Traits, Components of love, Marital Satisfaction
  • Hashemit.*, Aryanpoure., Mashinchi Abasi, N Page 111
    Introduction
    The present study aimed to investigate the role of social orientation on moral behavior, regarding the mediating role of altruism.
    Method
    Through a random multi-stage cluster method, 407 students were selected from Tabriz University. Participates answered Lussier Moral Behavior Inventory, Harrison social orientation questionnaire, and a researcher-made questionnaire on altruism.
    Results
    Results showed that the more social orientation increases, the more is moral behavior. On the other hand, by increasing of altruism, as a mediating variable, moral behavior is increased. Furthermore, as social orientation rises, altruism is enhanced. Besides, findings of path analysis through regression analysis revealed that social orientation could have a direct effect on moral behavior or it could indirectly influence it through the mediating role of altruism. In addition, results obtained by multiple regression method suggested that both altruism and social orientation could predict part of the changes observed in moral behavior in a compound manner.
    Keywords: Altruism, Moral behavior, Social orientation