فهرست مطالب

قرآن پژوهی خاورشناسان (قرآن و مستشرقان) - سال ششم شماره 1 (پیاپی 10، بهار و تابستان 1390)

نشریه قرآن پژوهی خاورشناسان (قرآن و مستشرقان)
سال ششم شماره 1 (پیاپی 10، بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مجید معارف، سمیه سادات اعتصامی صفحه 11
    دائره المعارف قرآن لیدن، در مقالات متعددی گاه به صورت محوری و گاه در ضمن موضوعات دیگر، به بحث پیرامون اهل البیت(ع) توسط پژوهشگران مسلمان و عمدتا غیرمسلمان پرداخته است. یکی از مقاله های مهم در این موضوع، مقاله «خانواده پیامبر» نوشته «علی آسانی» می باشد. نظریه ارایه شده در این مقاله دو رکن اساسی است:اول) گاهی منظور از «اهل بیت» و «خانواده پیامبر» دو تعبیر از یکسری افراد خانواده است که شامل همسران، دختر، داماد و نوادگان ایشان، می باشد و گاهی افراد خاصی از این گروه مد نظر می باشد.
    دوم) هدف اصلی قرآن از پرداختن به مساله «اهل البیت»(ع)دیده نشده و تفاوتی میان ایشان و دیگر افراد خانواده پیامبر(ص) و خانواده سایر پیامبران در آیات قرآن لحاظ نشده است.
    از آنجا که نظریه های ذکر شده متاثر از مبانی فکری گروهی از اهل تسنن و برگرفته از برخی روایات شاذ در کتاب های آنان بوده که مخالف دلالت های قرآنی و احادیث قطعی صادر شده در این زمینه است، از چند جهت قابل نقد می باشد که در این نوشتار به آن پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: قرآن، مستشرقان، پیامبر اسلام، اهل بیت، لیدن
  • اعظم پویازاده، معصومه آگاهی صفحه 33
    پاره ای از مستشرقان، به ویژه نویسنده مقاله حاضر، بر اساس برخی منابع کهن شیعه چنین پنداشته که شیعه قرآنی را که در دوره عثمان، قرآن معیار قرار گرفت از روی تقیه پذیرفته است و گرنه معتقد است که آیاتی در مورد اهل بیت(ع) در قرآن وجود داشته که از آن حذف شده است. دایانا استیجروالد علاوه بر منابع کهن، منابع متاخر را نیز مورد بررسی قرار داده و رای متاخران را متفاوت با رای متقدمان یافته و معتقد است عقیده به تحریف قرآن در میان متاخران وجود ندارد. مقاله حاضر کوشیده است ضمن ارایه ترجمه ای دقیق و وفادار به متن از مقاله این نویسنده برخی دیدگاه های وی را مورد نقد قرار داده و این نقدها را مستند به منابع شیعه کرده است.
    کلیدواژگان: قرآن، جمع قرآن، تحریف، مصحف علی(ع)، قرائات
  • حجت الاسلام محمدحسن زمانی، بختیار اسماعیل اف صفحه 59
    خاورشناسان، ترجمه های متعددی از قرآن به زبان های اروپایی و آفریقایی و حتی هندی ارایه داده اند؛ اما خاورشناسان همگی با یک هدف و انگیزه به ترجمه قرآن نپرداخته اند، بلکه برخی خاورشناسان مغرض هستند که به دنبال ابطال قرآن کریم بوده اند از این رو ترجمه هایی غیرمعتبر و افتراء آمیز نوشته اند.
    و در نتیجه صاحب نظران مسلمان نسبت به اهداف مستشرقان سه دیدگاه ابراز کرده اند برخی خوش بینانه آنان را خدمت گزار دانسته و برخی بدبینانه هدف آن ها را سلطه و خیانت داشته اند. و گروهی از صاحب نظران اسلامی معتقدند که گرچه برخی شرق شناسان و پژوهشگران غربی در نشر و ترجمه های قرآن کریم و دیگر کتب اسلامی دست به خیانت زدند. اما نباید همه آن ها را در این کار محکوم کرد. چنان که می بینیم یک عده از آن ها که قبلا به دین اسلامی کنیه داشته و دشمنی کرده و کار خودشان را از روی دشمنی شروع کرده ولی با دیدن حقیقت های اسلام، اعجاز و عظمت قرآن کریم در مقابل آن تسلیم شده و ایمان آورده و دین اسلام را با دل و جان پذیرفته اند.
    حتی بعضی ها دین اسلام را هم قبول نکردند اما قرآن را یکی از عجایب جهان می دانستند و معتقد بودند که دیگر کتاب های آسمانی از جهت کامل بی نقصان بودنش بعد از قرآن کریم است.
    کلیدواژگان: قرآن، مستشرقان، ترجمه، اهداف
  • حجت الاسلام محمد مهدی کریمی نیا صفحه 73
    یکی از مقالات دائره المعارف قرآن لایدن «ازدواج موقت» (Temporary marriage) است که به قلم شهلا حائری نگاشته شده است. محور بحث، آیه 24 سوره نساء است که فقها و مفسرین شیعه، علاوه بر روایات معصومین(ع) به این آیه برای جواز ازدواج موقت استناد کرده اند در حالی که مفسرین و فقهای اهل سنت مخالف آنند. یکی از مهم ترین دلیل مخالفت اهل سنت، روایتی است که از عمر خلیفه دوم نقل شده که وی در دوران زمامداری خویش ازدواج موقت را حرام اعلام کرد. نویسنده مقاله معتقد است که علی رغم مشروعیت ازدواج موقت در میان شیعیان هنوز مقبولیت اجتماعی برای آن پیدا نشده است.
    کلیدواژگان: قرآن، ازدواج موقت، ازدواج دائم، متعه
  • حجت الاسلام محمد جواد اسکندرلو، محمد مقداد امیری صفحه 97
    نویسنده مقاله مدعی است که به علت اشتباه نسخه ای در زمان نگارش قرآن، عبارت (والرقیم) در آیه نهم سوره کهف (ام حسبت ان اصحاب الکهف والرقیم کانوا من آیاتنا عجبا) نادرست و تصحیف شده است که شکل صحیح آن را به صورت «الرقود» [این گونه] پیشنهاد می کند: (ام حسبت ان اصحاب الکهف الرقود کانوا من آیاتنا عجبا).
    مولف برای اثبات ادعای خود از روش هایی که در تصحیح نسخ خطی استفاده می کنند، بهره گرفته و قرائنی برای بیان صحت ادعای خود بیان کرده است.
    با بررسی ادعای ایشان و دلایلی که نویسنده مطرح کرده است، دیدگاه ایشان نقد شده است و توضیح داده می شود که این دیدگاه حداقل در مورد قرآن نادرست است و ادعای ایشان از اساس باطل است.
    کلیدواژگان: قرآن، سوره کهف، الرقیم، الرقود، تصحیف، مستشرقان
  • حجت الاسلام علی نصیری، حجت الاسلام محمدحسین مدبر صفحه 127
    شماری از مستشرقان که مجموعه معارف قرآن را برتر از فکر و اندیشه بشری دیده اند، برای فرار از اعتراف به نزول وحی بر پیامبر اسلام(ص) احتمال یا شبهه «اقتباس قرآن از کتب آسمانی پیشین به ویژه تورات» را مطرح نموده و برای اثبات مدعای خویش به دلایل و شواهد متعددی استناد کرده اند.
    این نوشتار درصدد بیان و تشریح این شبهه و پاسخ آن است، بنابراین، ابتدا نظرات برخی از مطرح کنندگان شبهه هم چون: مونتگمری وات؛ برنارد لوئیس؛ لوت؛ ریچارد بل و یوسف حداد را مطرح کرده و سپس در جواب این شبهه، ده پاسخ را ارایه می نماید. این مقاله اثبات نموده است که هیچ کدام از دلایل مدعیان شبهه نمی تواند ادعای آنان را ثابت نماید.
    کلیدواژگان: قرآن، تورات، اقتباس، مستشرقان
  • ساباین اشتمیتث صفحه 143
    مقاله تقدیر از دایره المعارف قرآن لیدن در موضوع قضا، قدر و سرنوشت (fate) است. نویسنده در بیان مفاهیم تقدیر از آیات قرآن مطالبی را عنوان نموده و مباحثی را در مورد آزادی، انتخاب و اراده از دیدگاه متفکران اسلامی بیان نموده است. همچنین موضوعاتی پیرامون مفهوم قضا و قدر در قرآن از قبیل علم پیشین الهی و افعال انسان ها و مفهوم تقدیر از پیش تعیین شدن صفات و جزئیات هر مخلوقی و همچنین مرگ و تاثیر این موضوعات بر سرنوشت انسان پرداخته است. از آن جا که این تحقیق کاستی های داشت، نیاز به ارائه توضیح و مباحث تکمیلی ضروری می نمود، سعی شده است این کمبود، توسط ناقدان و نویسندگان برطرف گردد.
    کلیدواژگان: قرآن، تقدیر، سرنوشت، اختیار، مستشرقان، لیدن
  • حسن رضایی هفتادر صفحه 163
    دراین تحقیق، بعد از بیان مقدمه در ضرورت شناخت خاورشناسان و معرفی برخی منابعی که آنان را شناسانده، به معرفی اجمالی شانزده خاورشناس و آثار قرآنی آنان به ترتیب حروف الفبای فارسی (ب و پ) پرداخته شده است.
    در این مجموعه نام های قرآن پژوهان برجسته ای چون: پارت، پرتسل، پیکتال، و تسدال به چشم می خورد.
    کلیدواژگان: قرآن، خاورشناسان، آثار قرآنی
|
  • Ali Asani, Dr. Majid Maarif, Sumayyah Sadat Itisami Page 11
    The Encyclopedia of the Qur’an, Leiden sometime seeks to essentially and non-essentially focus on the issue of the Ahl al-Bait (‘a) in a number of papers by Muslims and non-Muslims mainly. The paper “The Family of the Prophet” by Ali Asana is an important one of them. A theory recalled in the paper comprises two essential cases: 1. The Ahl al-Bait (‘a) and the Family of the Prophet (s) are two expressions about series of private people including wives, daughter, and son-in-law and the Prophet’s grand children. 2. Dealing with the issue of the Ahl al-Bayt (‘a) which is the main objective of Qur’an and the difference between them, other families of the Prophet (s) and other families of the prophets in Qur’anic verses are not observed.Since the aforementioned theories impressed by thought of a Sunni group and taken from abnormal narrations against correct Qur’anic reasons and definite traditions in their books, they may be criticized in various aspects.
    Keywords: Quran, orientalists, the Prophet of Islam, Ahl al Bayt (a), Leiden
  • Diana Stager Wald, Dr. Azam Puya Zadeh, Masumeh Agahi Page 33
    Based on a number of old Shi’ah resources, some orientalists and the author of present paper in particular imagines that the Qur’an in use at the time of ‘Uthman was accept out of taqiyyah (precautionary dissimulation) by Shi’ah, whilst they never believe that some verses related to the Ahl al-Bait (‘a) were removed from the Qur’an. In addition to the old references, Diana Stager Wald has examined the latter references and has found that their viewpoints are different from the formers’; she holds that the formers did not believe in the change of Qur’an. Presenting precise and faithful translation to the text of the author, the paper seeks to criticize his viewpoints announces that they are based on Shi’ah references.
    Keywords: Taqiyyah, compilation of Quran, change in the Quran, the guarded tablet, Ali's book, readings
  • Dr. Muhammad, Hasan Zamani, Bakhtiyar Isaeluf Page 59
    Orientalists have presented several translations of the Qur’an into European, African, and even Indian languages. All orientalists have not translated the Qur’an with a single objective and motivation; rather, some are biased and strive to discredit the Qur’an. Thus, they have made unauthentic and fabricated translations of the Qur’an. Accordingly, Muslim experts have expressed three views in relation to orientalist objectives. Some optimistically believe that they intend to do a service whereas others pessimistically hold that they treacherously seek to further their rule. Other Muslim experts think that while some orientalists and Western researchers are performing treachery through their publication and translation of the holy Qur’an and other Islamic literature, we should not denounce all of them in this regard. Some of them have been observed to be against Islam, starting their activities with spite, but after perceiving the truths of Islam and the miracle and greatness of the holy Qur’an, they submitted to Islam, embracing it with pure hearts. Even some who did not embrace Islam came to believe the Qur’an to be one of the wonders of the world, considering all other divine scriptures to come after the Qur’an in perfection and completeness.
    Keywords: Quran, orientalists, translation, objectives
  • Dr. Muhammad Mahdi Karimi Niya Page 73
    “Temporary Marriage” written by Shahla Ha’eri is and English paper in the Encyclopedia of the Qur’an, Leiden. The main discussion is on Surah al-Nisa’, verse 24 that in addition to the Infallibles’ narrations, the Shi’ah jurists and Qur’an commentators have relied on this verse to allow the temporary marriage, whilst Sunni Qur’an commentators and jurists are against them. A narration in which the second caliph ‘Umar had prohibited the temporary marriage during his reign is one of the important reasons that Sunnis are against it. Despite the divine legality of temporary marriage amongst Shi’ah, the author believes that it is still unacceptable by community.
    Keywords: Temporary marriage, permanent marriage
  • James A. Bellamy, Dr. M. J. Eskandarlou, Muhammad Miqdad Amiri Page 97
    The author claims that due to a mistake made at the time of writing Qur’an the term al-raqim in Surah Kahf verse 9 is incorrect, misreading and it is suggested to be al-ruqud. In order to prove his claim, the author seeks to benefit from methods of correcting manuscripts and evidence. By examining his claim and presumptions, the writer’s point of view is criticized; it is at least incorrect about the Qur’an and is essentially unfounded.
    Keywords: Quran, Surah Kahf, al, raqim, al, ruqud, tas, hif (misreading), orientalists
  • Dr. Ali Nasiri, Mohammad Hosein Modabber Page 127
    Som orientalists who know level of Quran beyond humans mind to scape from this reality, adopted Quran from holy book (Torah). All about this program rely on many reasons and evidences to prove this preposition.The aim of this article is statement of above doubts so answer it, there for in this article the first emphasis to opinions of producer of doubts producer as a Montgonery watt, Bernard lewis, Richard bell, and Yusuf Haddad and (secondary or them) we answer to all of doubt that may be propose.This article state that no one their doubts isnot provable and reliable.
    Keywords: Quran, Torah, Adoption, Orientalists, source of Quran
  • Page 143
    destiny article of the Quran Encyclopedia Leiden of the fate topic and destiny (fate) is. Author in the concepts expression destiny of the Quran as the Material and about freedom and choice and will express the views of Islamic thinkers has.Also, the issues surrounding concept of fate in the Quran such as previous knowledge of divine and human actions, and destiny the concept; Characteristics and details to every creature as well as death and the fate of human impact on these issues has been discussed.Of course, this article also some and shortcomings in many cases need to explain and complement the other topics which we have referred.
    Keywords: appreciation, destiny, Authority, Orientalists, Leiden
  • Dr. Hasan Rida, Yi Haftadur Page 163
    The biographies of 16 orientalists and their Qur’ānic works have been presented in this article. The first letter of their surnames has selected them, which is b in every case. Their names are as follows: Paret, Pretzl, Pickthall and Tisdall.
    Keywords: Qur'ān, Orientalists, Biograohy