فهرست مطالب

مطالعات باستان شناسی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1394)

مجله مطالعات باستان شناسی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد اسماعیل اسمعیلی جلودار، زهرا کامرانی، سعید ذوالقدر صفحات 1-16
    در بهمن و اسفند 1384برنامه بررسی و شناسایی باستان شناختی محوطه ریگ سرای در شمال شهر ورزنه بر اساس یافته های سطحی انجام و در طی آن نزدیک به صد محوطه شناسایی شد.ریگ سرای منطقه ای قدیمی است که در زیر تپه های شنی در حاشیه غربی تالاب گاوخونی مدفون شده است و با شهر ورزنه از سمت جنوب حدودا 7 کیلومتر فاصله دارد. یکی از مهم ترین محوطه های شناسایی شده در این بررسی، محوطه سبای 9، موضوع مقاله حاضر است. با روش مطالعه مقایسه ای تطبیقی سفال های به دست آمده از این محوطه، گاهنگاری آن به اوایل هزاره سوم ق. م. می رسد. این محوطه به جهت پراکندگی آثار سفالی و به ویژه مهره بر سطح آن قابل توجه است. نکته قابل توجه، انباشت مجموعه مهره ها و آویزهایی از جنس احتمالا استخوان، سنگ و عاج است که از ماده خام اولیه، نمونه پیش ساخته و نمونه های کامل ساخته شده در آن قابل مشاهده است که نشان از تولید مهره و آویز در محوطه سبای 9 دارد. در این پژوهش سعی شده است تا از طریق مطالعه این دو ماده فرهنگی، به ویژه بر اساس مطالعات مقایسه ای، ضمن مشخص کردن گاهنگاری نسبی، تولید مهره در آن بر اساس مدارک مادی به دست آمده تحلیل و در صورت امکان نیز برهم کنش های فرهنگی آن با فرهنگ های هم جوارش بررسی شود.
    کلیدواژگان: ورزنه، ریگ سرای، مهره، سفال، هزاره سوم پ، م
  • پروین اولیایی، حسین آفریده، داوود آقا علی گل صفحات 17-28
    در این پژوهش 27 سکه نقره هخامنشی، 62 سکه نقره اشکانی، 66 سکه ساسانی آنالیز و بررسی شده است. سکه های نقره هخامنشی و بیست سکه اشکانی متعلق به موزه ملی ایران، 46 سکه اشکانی متعلق به موزه تماشاگه پول و سکه های ساسانی به مجموعه دار خصوصی تعلق دارند. با استفاده از روش آنالیز پیکسی، مقدار غلظت عناصر موجود در سکه ها اندازه گیری شده است. سپس با استفاده از آنالیز آماری بر روی مقدار غلظت عناصر به دست آمده، نمونه ها با استفاده از آنالیز فاکتوری بررسی شده اند. بررسی های آماری نشان می دهد که سکه های نقره هخامنشی و ساسانی بر اساس نسبت مس به نقره، سرب به نقره و طلا به نقره قابل شناسایی و تفکیک هستند. همچنین این بررسی ها نشان می دهد که نسبت تغییرات مس به نقره (Cu/Ag) در دوره هخامنشی بسیار کم و در دوره اشکانی زیاد است.
    کلیدواژگان: سکه های نقره، روش پیکسی، آنالیز آماری، آنالیز عنصری
  • بهزاد بلمکی، کمال الدین نیکنامی، محمدرضا سعیدی هرسینی صفحات 29-45
    مطالعه دشت همدان، به عنوان یکی از نواحی مهم در بین دو منطقه زاگرس مرکزی و شمال مرکزی فلات ایران و نقش آن در شکل دهی روند پیچیده سازی های اجتماعی و اقتصادی دوران متاخر مس سنگی، یکی از نیازهای تحقیقاتی است که جای خالی آن در مطالعات غرب ایران دیده می شود. در این پژوهش، در مجموع 39 محوطه شناسایی شد و مورد تحلیل باستان شناختی قرار گرفت و در تحلیل داده ها، از تحلیل های رتبه- اندازه و شاخص آنتروپی، هم زمان و یکجا استفاده شد تا ضرورت وجود این دو تحلیل، به منظور تکمیل نتایج یکدیگر آزمایش شود و با توجه به اینکه این موارد در باستان شناسی کمتر استفاده شده است، در آغاز راه با دشواری هایی در تهیه داده های محاسباتی آن روبه روست که سعی شد تا در این پژوهش مرتفع شود. نتایج نشان می دهد وجود محوطه های زیاد یک هکتاری که نقش زیادی در مقعر کردن نمودار رتبه- اندازه و همچنین افزایش شاخص آنتروپی ایفا کرده اند، می تواند بیانگر عدم سازمان دهی و نیاز به موارد سازنده پیچیدگی ها و زیرساخت های اجتماعی دوران مس سنگی متاخر، نظیر مشارکت در تولید محصولات کشاورزی به صورت تخصصی و شبکه ارتباطات روستایی در دشت همدان باشد و نتایج این تحلیل به سمت عدم وجود محوطه های مرکزی و سازمان دهنده تشکیلاتی در این دشت سوق پیدا می کند.
    کلیدواژگان: دشت همدان، دوران متاخر مس سنگی، الگوی استقراری، توزیع رتبه، اندازه، مدل آنتروپی شانون
  • مژگان جایز، حامد وحدتی نسب صفحات 47-63
    مجموعه دست ساخته های سنگی را پیش از آن که باستان شناسان کشف و گردآوری کنند، همچون سایر داده های باستان شناسی در طی زمان و در بستر خود دچار تغییراتی می شوند که یکی از عمده ترین آن ها شکستگی است. گرچه واضح است که دست ساخته های سنگی دچار شکستگی می شوند، یافتن روشی برای تخمین ترکیب بندی اولیه مجموعه دست ساخته ها پیش از شکستگی دشوار است. در این نوشتار به این مسئله پرداخته شده است که برای شمارش دست ساخته های سنگی باید از روش های خاصی پیروی کرد و روش های کنونی شمارش دست ساخته های سنگی توضیح داده شده و علاوه بر آن، روش جدیدی برای شمارش تراشه های شکسته معرفی شده است. با استفاده از مطالعات تجربی، هفت مجموعه دست ساخته های سنگی در معرض عوامل شکستگی قرار گرفته اند و سپس روش های مختلف شمارشی برای شمارش قطعات شکسته آن ها استفاده شده است تا مشخص شود کدام روش ها در شمارش مجموعه دست ساخته های سنگی شکسته و تخمین تعداد دست ساخته ها پیش از آن که دچار شکستگی شوند، دقت بیشتری دارند.
    کلیدواژگان: دست ساخته های سنگی شکسته، تافانومی، روش های شمارش
  • محمد اقبال چهری، مهرناز بهروزی، سید رسول موسوی حاجی صفحات 65-84
    یکی از محوطه های بسیار مهمی که به نحوی منحصر به فرد، موضوع شکار شاهانه را در هنر گچ بری دوره ساسانی به نمایش گذاشته است، کاخ های دوگانه چال ترخان- عشق آباد است. در این کاخ ها تعداد بسیاری پلاک گچی از شاهان ساسانی با موضوع شکار به دست آمده است که با وجود مطالعه محققان مختلفی نظیر تامپسون و کروگر، هویت واقعی و زمان خلق آن ها مشخص نشده و همچنان به عنوان یکی از مشکلات مطرح در باستان شناسی و هنر دوره ساسانی باقی مانده است. قطعات گچی چال ترخان که با نقش مایه شاه شکارگر در این مقاله مطالعه شده است، شامل پلاک های بهرام گور، آزاده (محبوبه بهرام) سوار بر شتر، شاه سوار بر آهو و قطعاتی است که شاهی سواره را در حال شکار گراز نشان می دهد. در این مقاله سعی بر آن است تا ضمن توصیف دقیق و جامع قطعات گچی، به جزئیات شمایل نگاری و تاج شناسی شاه دقت کاملی شود و در گام دوم، با مقایسه، تحلیل و سبک شناسی قطعات، هویت واقعی شاه شکارگر و زمان ایجاد این پلاک های گچی تعیین شود.
    کلیدواژگان: چال ترخان، پلاک های گچی، شاه شکارگر
  • فربود حاجی مزدارانی، مرتضی حصاری، محمدتقی اکبری صفحات 85-94
    با توجه به شواهد جانور- باستان شناسی، زاگرس مرکزی ایران همواره یکی از مناطق ابتدایی و مهم اهلی سازی گونه های مختلف جانوری، به عنوان یک مرکز مستقل اهلی سازی بوده است. کاپرا هیرکس یکی از نخستین گونه هایی بوده که به نظر می رسد در حدود 10 هزار و 500 سال قبل، مراحل ابتدایی اهلی سازی را در زاگرس ایران گذرانده و از آن زمان نقش مهمی در اقتصاد معیشتی انسان ایفا کرده است. پیشرفت چشمگیر علم ژنتیک افق های جدیدی از پیدایش خاستگاه و فرآیند اهلی سازی این گونه در جنوب غرب آسیا نمایان کرده است. هدف از این مطالعه استخراج دقیق DNA باستانی از نمونه استخوان های بز نوسنگی و بررسی ناحیه فوق متغیر ژنوم میتوکندری(HVS) از طریق تکنیک PCR بوده است؛ بنابراین، هدف اصلی این پژوهش، شناخت هاپلوتیپ های نوسنگی و مقایسه آن ها با هاپلوتیپ های استاندارد امروزی از طریق رسم درخت فیلوژنی است.
    کلیدواژگان: اهلی سازی، زاگرس مرکزی، کاپراهیرکس، ژنوم میتوکندری، هاپلوگروپ
  • امیرساعد موچشی، محمد جواد جعفری صفحات 95-106
    در فصل سوم کاوش گورستان لما (چال شاهین لما)، یک مهر استوانه ای کتیبه دار و منقوش به دست آمد که با توجه به اهمیت این یافته فرهنگی، این مهر معرفی، مقایسه و تحلیل شده است. مهر مذکور بر تداوم شیوه کوچ نشینی مردم این گورستان، به رغم تغییر در سایر مواد فرهنگی (مانند سفال) اشاره دارد. وجود این مهر و نیز قبری که مهر مذکور از آن به دست آمده است، گویای تداوم سنت های تدفین و ارتباطات مردمان گورستان لما در گذر است. این مهر بازتاب ارتباطات گسترده فرهنگی گورستان بین مناطق مختلف جغرافیایی است. تداوم زمانی مهر کتیبه دار لما، احتیاط در گاهنگاری لایه های فرهنگی بر اساس یکی شیء خاص و شاخص را یادآور می شود. به لحاظ زمانی بین ایجاد کتیبه و نقوش حک شده (شترمرغ و فرد کماندار)، فاصله زیادی وجود دارد. احتمالا کتیبه موجود بر روی مهر، متعلق به اواخر عصر مفرغ/ اوایل عصر آهن و نقوش حک شده بر روی آن متعلق به عصر آهن III می باشد.
    کلیدواژگان: مهر کتیبه دار، گورستان لما، نقش شترمرغ، قبر شماره 69، تغییر مواد فرهنگی
  • فرشید مصدقی امینی، حکمت الله ملاصالحی صفحات 107-126
    برهم کنش های کثیرالاضلاع و کثیرالافعال گروه های انسانی و زیست بوم، از جمله موضوعات مهم و محوری است که دانش های میان رشته ای زیست بوم شناسی و باستان شناسی محیطی به طور اخص و دانش باستان شناسی به طریق اولی، دهه هاست که به آن حساس شده اند و درباره واقعیت اجتناب ناپذیر تاثیر متقابل انسان و محیط کنکاش می کنند. با توجه به همین پیش فرض ها باستان شناسان در طی دهه های اخیر، بسیاری از دانش های میان رشته ای و متخصصان زیست بوم را برای توصیف، تحلیل، تبیین و تفسیر جامع و عمیق تر یافته های مورد مطالعه خود به همکاری و خدمت فراخوانده اند. در نوشتارحاضر کوشیده ایم جنبه هایی از همین اندرکش های کثیرالاضلاع را بین گروه های انسانی و زیست بومشان، در جغرافیا و مقطع زمانی مشخص (دوره روستانشینی در شمال مرکز فلات ایران) از منظر باستان شناختی و با راهکارها و داده های باستان شناسانه توضیح دهیم.
    کلیدواژگان: زیست بوم شناسی فرهنگی، دوره روستانشینی، مرکز فلات ایران، البرز مرکزی، انطباق
  • نیلوفر مقیمی صفحات 127-146
    بررسی و درک چگونگی پیدایش و گسترش شیوه های ثبت و ضبط اطلاعات در جوامع انسانی پیش از تاریخ، همواره در مطالعات باستان شناسی حائز اهمیت بوده است. چنین مطالعاتی از آن رو ارزشمند است که مراحل نخستین استفاده از سامانه حسابداری و نظام شمارشی را بررسی می کند که متعاقبا در عصر شهرنشینی و دوران تاریخی به یکی از عاملیت های اصلی مدیریت نهادمند و دیوان سالاری مبدل می شود. تپه زاغه واقع در دشت قزوین، یکی از محوطه های بسیار مهم دوره گذار از عصر نوسنگی به مس سنگی است که طی کاوش های انجام شده، علاوه بر شواهد و یافته های فرهنگی گوناگون، مجموعه قابل توجهی از اشیاء شمارشی نیز در آنجا کشف شده است؛ از این رو، 238 عدد از اشیاء شمارشی این محوطه از نظر گونه شناختی و تحلیل نظری بررسی شده اند. بازشناسی سامانه حسابداری و نظام شمارشی در تپه زاغه و همچنین شناخت اینکه این سامانه در جامعه زاغه در چه مرحله ای از تطور قرار داشته است، از اهداف اصلی این نوشتار است. بر اساس مطالعات انجام شده، جامعه زاغه سامانه حسابداری به نسبت رشدیافته ای به منظور محاسبه، حفظ و نظارت بر میزان محصولات کشاورزی و دامداری داشته است و اشیاء شمارشی، به عنوان کارابزار اصلی این فرآیند استفاده شده اند.
    کلیدواژگان: سامانه حسابداری، نظام شمارشی، اشیاء شمارشی، تپه زاغه، دوره گذار از نوسنگی به مس سنگی
  • حسین ناصری صومعه*، بهمن فیروزمندی، محسن سعادتی صفحات 147-165
    گویجه قلعه با معماری سنگی، آرامگاه صخره ای و اتاق ها و انبارهایی مختص عصر آهن آذربایجان و همچنین آثار دوره تاریخی و قرن های میانه اسلامی، در شهرستان مراغه واقع شده است. استفاده مکرر از این محوطه در قرون متمادی و گوناگون، نشان از اهمیت استراتژیک و موقعیت خاص آن دارد. به نظر می رسد با هجوم اورارتو در سال های پایانی قرن نهم ق.م به کرانه های شرقی دریاچه ارومیه، این منطقه نیز به تسلط آنان درآمده است و بنا بر اعتقاد باستان شناسان، در این دوره حاکمان محلی منطقه مذکور خراج گزار اورارتوها شدند و بدین گونه معماری سنگی، به ویژه آرامگاه صخره ای آن نیز، به تقلید از معماری اورارتویی برپا شده است. این ادعا با مستندات به دست آمده از بررسی گویجه قلعه و نیز با استفاده از داده های باستان شناختی و کتیبه های به دست آمده از منطقه قابل استنباط است. در این مقاله ضمن توصیفاتی از قلعه و معرفی و مقایسه عناصر تشکیل دهنده آن، به اهمیت این قلعه دفاعی اشاره و جایگاه آن به عنوان خراج گزار اورارتویی (حدودا در مقطع زمانی 810 تا 764 ق.م و در زمان شاه منوا و آرگیشتی اول، طبق کتیبه های جوان قلعه و داش تپه) در جنوب شرق دریاچه ارومیه معرفی می شود.
    کلیدواژگان: گویجه قلعه، عصر آهن، اورارتو، خراج گزاری، معماری سنگی
|
  • Mohammad Esmail Ismaeili *, Zahra Kamerani, Saeed Zolghadr Pages 1-16
    In February and March 2005, the archaeological survey of Righ Saray desert in the northern part of Varzaneh was conducted. Ancient Rigsray is an area which has been buried by the sandy dunes at the western margin of the marsh Gavkhoni. During this project nearly 100 archaeological sites were identified and recorded. One of the most important sites identified by the survey is Saba 9 which is the subject of present paper. Comparative study on the pottery collection of the site suggests for the site a third millennium B.C. date. The abundance of surface scatters including pottery and especially beads is remarkable and higher density of beads and pendants made from stone, bone and ivory in addition to the finished and unfinished examples on the surface suggest that Saba 9 may have been a manufacturing site for these items. In this article we have tried to determine the relative chronology of the site through the study of pottery and beads by comparing them with well known sites resulted in to conclude the possible interaction of Saba 9 with the contemporary sites of surrounding areas.
    Keywords: Third millennium B.C. Cultural Period_Righ Saray Archaeological Survey Project_Saba 9 Ancient Site_Bead Making
  • Parvin Oliaiy, Hossein Afarideh, Davoud Agha, Aligol Pages 17-28
    In this study, 27 Achaemenid coins, 62 Parthian coins, 66 Sassanid coins, have been analyzed. The Achaemenid coins as well as 20 Parthian coins belong to the National Museum of Iran and the other 42 Parthian coins are kept in Tamashagah-e Pool Museum. Sasanid coins belong to private collectors. Using PIXE analysis, the element concentrations of the coins were measured. By using statistical analysis on the concentration of the elements, the samples were analyzed using factor analysis method. Statistical analysis shows that the coins belonging to the Achaemenid and Sassanid periods can be identified and separated based on the changes of Cu/Ag, Pb/Ag and Au/Ag ratios. In particular the relative change in Cu/Ag ratio in the Achaemenid period is very low, whereas it is high for the Parthian Coins.
    Keywords: Silver Coins, PIXE analysis, Statistical Analysis, elemental analysis
  • Behzad Balmaki, Kamal Aldin Niknami, Mohammad Reza Saeedi Harsini Pages 29-45
    This study assumes areas between the Central Zagros region and Central plateau of to play an important role in the shaping social and economic complexity and the formation of urban infrastructure during the late chalcolithic period of the region. Regarding the issue an archaeological survey conducted in the area, 39 sites were identified and were archaeologically analyzed. For spatial data analysis both Rank-size and Entropy analysis index were used. The Rank-size data and their distributional pattern across the area indicated a close relationship between the site size and the settlements functionalities as well as their expansion on the plain and their communications with the adjacent regions. The concave logarithmic graph of Rank-size analysis and increasing Entropy index yielded from the settlement size measurements, resulted in the lack of existence of a concentrative organizational system of production or a high level communicating network for the settlements of the Hamadan Plain during the late chalcolithic period. Thus the result of this analysis indicates the fact that the cultural complexity or production systems of the Late Chalcolithic occupants of the area did not follow the central place or other centralized system of relationships as may have been seen from the other late Chalcolithic sites of Iran.
    Keywords: Hamedan Plain, late Chalcolithic Period, Settlement Pattern, Rank, size, Shanon Entropy
  • Mozhgan Jayez, Hamed Vahdati Nasab Pages 47-63
    Chipped stones, like many other archaeological artifacts, change in their original context. One of the most important changes is breakage. Although it is clear that chipped stones which are gathered by archaeologists might have been broken, there have been few discussions made on the estimating the original number of chipped stones before breaking. In this article we have introduced different methods of counting broken fragments of chipped stones when refitting is impossible. Seven different assemblages of chipped stones have been experimentally broken and their fragments have been counted by using different methods in order to find the competible methods to count fragments of chipped stones in an archaeological assemblages.
    Keywords: Fragmentary Chipped Stones, Taphonomy, Counting Chipped Stones
  • Mohammad Eghbal Chehri*, Mehrnaz Behroozi, Seyyed Rasool Mousavi Haji Pages 65-84
    One of the most important sits of Sasanian period in Iran from which the Royal Hunting Plaques were recovered has been Chal Tarkhan of Eshgh Abad. There was a Sasanian palace containing a considerable number of stucco representing variety of subject pointing to a deep understanding of Sasanian stucco art. In spite of the researchers made by e.g. Thompson and Kroger on this Plaques yet, there have been doubts around their true identity as well as theirs art styles. The pieces of Chal Tarkhan stucco plaques represen three version of hunting scene by Sasanian Kings consisting of Bahram and Azade on a camel, King on a deer and several pieces of the King on the horseback. In this article we review the most special characteristics of the plaques motifs through making a comparative study among the well known motifs of Sasanian objects to place the Royal Hunting of Chal Tarkhan Plaques in their real chronological order. We also attempted to explain the artistic sides of the Plaques as the different art works of Sassanians represent different ideas and motifs.
  • Farbod Haji Mazdarani, Morteza Hessari, Mohammad Taghi Akbari Pages 85-94
    According to zooarchaeological evidence, Central Zagros as a center of domestication experienced independently the first step of livestock domestications. It seems that Capra hircus have been domesticated about 10,500 B.C in Central Zagros and since then, has played a key role in the food economy of this region. Outstanding development of genetics shed new lights on the origins of goat and domestication process of this species in southwestern Asia. The aim of this study was a pure extraction of ancient DNA and then amplification of hypervariable segment of mtDNA through PCR technique. Then the prime query of this research was recognition of Neolithic goat haplotypes and their comparison with the modern standard haplotypes through phylogenetic tree.
    Keywords: Central Zagros, Domestication, Capra hircus, mtDNA, Haplogroup
  • Amir Saed Mucheshi*, Mohammad Javad Jafari Pages 95-106
    In the third season excavation of Lama Cemetery (Chal Shahin Lama), a cylindrical seal with inscription was found and because of its significance, it was introduced, compared and analyzed. Existence of this seal indicates the continuation of nomadic practices of the people of this cemetery in spite of change of material culture (for example, ceramic). The seal of Lama and its grave reflect the broad cultural communication with neighboring regions. Moreover, the prolonged use of Lama’s cylindrical seal emphasizes that caution be practiced in chronological studies based on one particular object or index. There is a huge gap in the time between the creation of the inscription and engraving of the animal. It is likely that the inscription of this seal belongs to the late Bronze Age/early Iron Age and the image of the ostrich dates to Iron Age III.
    Keywords: seal inscription, cemetery of Lama, figure of ostrich, grave no. 69, Change of material culture
  • Farshid Mosadeghi Amini, Hekmatollah Molla Salehi Pages 107-126
    Human- environment interaction is among the subject matters explored by human ecology with the help of natural sciences based on anthropological and archaeological perspectives in an eclectic fashion. The present paper offers exploring the framework and concepts used in ecology, the terminology pertaining to and geographical boundaries of Central Plateau of Iran and its northern part will be discussed. After reviewing the ecological features of the region, variables determining the adaptive process of the settlements with the natural environment in ancient and recent time - especially the village period- will be assessed. Identifying adaptive strategies and behaviors and technologies involved therein form the base of the human ecological approach and its subject matter. This approach has previously been applied in especially in western Iran. But in other parts of the country, archaeological research has rarly progressed beyond description of sites, introduction of finds and rudimentary explanation of cultural change. The distinct ecological features of the Central Plateau of Iran and its internal variation on one hand, and a series of recent archaeological field projects in the region on the other, demands a fresh look of the region from ecological point of view and utilizing new finds in assessing enduring archaeological questions.
    Keywords: Cultural Ecology, Village Settlement Period, Northern Central Plateau of Iran, Central Alborz, Adaption
  • Niloufar Moghimi Pages 127-146
    The study of the circumstances surrounding the development of record-keeping for information purposes, and of what these records looked like, in prehistoric human societies has always played a significant role in archaeological research. Such research is important because it relates to the beginnings of the use of accounting and reckoning systems, which came to be one of the principal elements of institutionalized management and bureaucracies under during the urbanized historical periods. Tepe Zagheh is one of the key sites of the transitional period from Neolithic to Chalcolithic in the Qazvin Plain, having provided a considerable collection of tokens (counting objects) in addition to the various other pieces of cultural evidence that were discovered through the successive excavations projects. Thus 238 Zagheh tokens were available for typological study and theoretical analysis. The main goal of this paper is to re-identify accounting and reckoning systems applied in Tepe Zagheh and to study the evolutionary processes of accounting systems in this prehistoric site. It is apparent from the study that the Zagheh society experienced an early form of accounting system for keeping track of farm products and of animal counts, and that tokens were the tools used to document such reckoning processes.
    Keywords: Accounting system, Reckoning system, Counting objects, Tokens, Tepe Zagheh, Transitional period from Neolithic to Chalcolithic
  • Hossein Naseri Someh*, Bahman Firouzmandi, Mohsen Sadati Pages 147-165
    According to the inscriptions the eastern and southern shores of Lake Urmia were occupied by Urartuian Empire in 9th century B.C. There have been evidences such as the inscribed documents as well as a number of archaeological sites contain in Urartuian materials which all reveals the conquest of Urartuian over the area. Some of these inscriptions give an account of efforts made by Urartuian Kings to consolidate their long term powers as they tried to build various fortifications in the invaided territoried. Göyce Qala in city of Maragheh is one of the castles implying the presence and influence of Urartuian in the area for at least half a century. This paper describes the characteristics of Göyce Qala castle through comparing it with the most well-known Urartuian castles of the neighbor in areas to understand not only the physical patterns of the castle itself but to explain the role of this castle played in the area to extend Urartuian military controls over the area around 810 to 764 B.C.
    Keywords: Gö, yce Qala, Urartu, Lake Urmia, Urartuian Inscriptions, Urartuian Fortifications