فهرست مطالب

مجله مطالعات باستان شناسی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1389/11/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مرتضی حصاری، روح الله یوسفی زشک صفحه 1
    در این مقاله، ساختار نظام اداری تپه سفالین در قالب فن مدیریت اداری مورد بررسی قرار می گیرد. داده های به دست آمده از کاوش تپه سفالین باعث افزایش بانک اطلاعاتی باستان شناسی دوران آغاز تاریخی با تمرکز بر پیدایش سیستم های مدیریتی و اداری در فلات مرکزی ایران شده است. در دوره آغاز ایلامی، تغییرات اصلی در سیستم اقتصادی، همراه با تغییراتی از یک جامعه خویشاوندی به سوی جامعه طبقاتی دیده می شود که در افزایش میزان واحدهای اقتصادی و رشد سازماندهی نیروی کار نمود یافته است. تپه سفالین به منزله یک مرکز تخصصی مدیریت اداری در شمال فلات مرکزی ایران است که توسط گروهی از نخبگان اقتصادی و اجتماعی که همان خان سالارهای آغاز ایلامی بودند، اداره می گردید؛ بر تولید و مبادله کالا نظارت داشته و کلیه شاخصه های یک جامعه پیش حکومتی را در خود جای داده بودند. تپه سفالین باعث افزایش درک ما از نقش تجارت در توسعه و تحول جوامع پیچیده در فلات مرکزی ایران می شود. داده های اداری و مدیریتی محوطه تپه سفالین نشان می دهد که سلسله مراتب قدرت در این جامعه که در راس آن یک نخبه و یا گروهی از نخبگان اجتماعی قرار دارند، به هماهنگ سازی تصمیمات گوناگون می پرداخته و به مرکزیت محوطه سفالین در دشت ری، سایر جوامع استقراری همزمان با آن را سازماندهی و مدیریت می نموده اند. در این پژوهش سعی شده است با معرفی داده های مدیریتی حاصل از 4 فصل کاوش در تپه سفالین، روند رشد و توسعه نهادهای پیش حکومتی در فلات مرکزی ایران و جایگاه اقتصادی و اجتماعی خان سالارهای آغاز ایلامی در اواخر هزاره چهارم و ابتدای هزاره سوم ق.م. بررسی شود.
    کلیدواژگان: جوامع خان سالار، تپه سفالین، فن مدیریت، دوره آغاز ایلامی، نهادهای پیش حکومتی
  • علیرضا خسروزاده صفحه 23
    شهرستان بردسیر از نظر کانسارهای فلزی، به ویژه مس، از غنی ترین مناطق شرق ایران است. بیشتر این کانسارها در منطقه غربی و جنوب غربی بردسیر در منطقه کوه پنج واقع شده اند. برخی از این کانسارها از دوره پیش از تاریخ تا سده های متاخر اسلامی استحصال شده اند.
    اطلاعاتی که در این مقاله ارائه می شود بررسی شماری از معادن باستانی و محوطه های ذوب فلز بخشهای غربی و جنوب غربی بردسیر است که طی بررسی و شناسایی فصل دوم که در تیر و مرداد 1383 انجام شد، ثبت شده اند. طی این بررسی، 27 معدن باستانی و محوطه ذوب فلز، که بر سطح آنها تلنبار سرباره فلز و بقایای کوره وجود داشت، شناسایی شد.
    بیشتر معادن، روباز و به شکل شیاری و افقی هستند. هرچند معادنی به شکل تونلهای عمودی و چاهی شکل نیز شناسایی شد. بر اساس مطالعات اولیه روی مواد فرهنگی کم شمار به دست آمده از این معادن، بیشتر این معادن مربوط به دوره اسلامی هستند. از سطح محوطه های مربوط به ذوب فلز، شمار بیشتری تکه سفال به دست آمد که بیشتر آنها مربوط به دوره اسلامی (عمدتا صفویه)، اشکانی و ساسانی است. از سطح یکی از محوطه ها نیز تکه سفال شاخص مربوط به آغاز تاریخی به دست آمد. تعدادی از این محوطه های سرباره ای چسبیده یا در نزدیکی محوطه های استقراری قرار داشتند که بر اساس این محوطه های استقراری می توان این محوطه های سرباره ای را نیز تاریخ گذاری کرد. در کنار معادن و تعدادی از محوطه های ذوب فلز، بقایای سازه هایی دیده می شود که با استفاده از سنگهای لاشه بدون ملاط ساخته شده اند.
    کلیدواژگان: کانسار، _ محوطه ذوب فلز، معدن، بررسی، باستان شناسی
  • آرمان شیشه گر صفحه 39
    با پدید آمدن جوامع انسانی، نیاز روحی به ستودن خالق و نذر و پیشکش قربانی برای رسیدن به سلامتی و آرزوها باعث شد تا مکانهایی به شکل نیایشگاه با جایگاه هایی ویژه برای پیشکش نذورات و قربانی در آنها، در میان اقوام و فرهنگهای گوناگون به وجود آید. این مقاله به اجمال به بررسی جایگاه نذورات از نظر واژه شناسی و ریشه یابی لغت، آئین ها و آداب و رسوم و ساختار آن و نیز موادی که برای پیشکش به کار می رفته است در دوره ها و مکانهای مختلف در فلات ایران از حدود هزاره سوم ق.م. تا دوران اسلامی می ردازد و اشاره ای به ادامه سنت پیشکش نذورات و قربانی تا روزگار حاضر دارد و نشان می دهد که این جایگاه و آیین های مربوط به آن به یک زمان و مکان و یا یک دین و مذهب خاص منحصر نبوده است.
    کلیدواژگان: قربانی، هزاره سوم ق، م، _ نیایشگاه، باستان شناسی، جایگاه نذورات
  • بهمن فیروزمندی، لیلا مکوندی صفحه 49
    در امپراتوری وسیع هخامنشی از خط و زبان های متفاوتی در نقاط مختلف قلمرو هخامنشی برای انجام فعالیت های اداری اقتصادی در سیستم های اداری استفاده می کردند. آرشیو باروی تخت جمشید در مرکز امپرتوری مربوط به سال های 13 تا 28 سلطنت داریوش بزرگ را می توان بزرگترین و مهم ترین سازمان اداری چند زبانه هخامنشی دانست. اگر چه زبان قالب در گل نبشته های آرشیو، ایلامی است ولی گل نبشته هایی به زبان آرامی و نمونه هایی به خط های پارسی باستان، یونانی، بابلی، فریگیه ای نیز شناسایی شده است. این چندزبانه بودن به نوعی، نمایشگر وضعیت اجتماعی چند ملیتی تخت جمشید و نواحی اطراف آن است. اسناد چندزبانه بارو در ساختاری از مدارک پیچیده قرار دارند، البته متن های آنها مربوط به فعالیت های اداری مشابه است. در این مقاله سعی داریم به بررسی اهمیت این مدارک و طبقه بندی های ارائه شده برای آنها بر اساس شکل، زبان و متن آنها بپردازیم.
    کلیدواژگان: ایلامی، آرشیو بارو، تخت جمشید، گل نبشته، هخامنشی، لوح نوشته نشده
  • حسن کریمیان، محسن جاوری صفحه 63
    محوطه وسیع باستانی ویگل که در شمال شهرستان آران و بیدگل واقع شده است، در پاییز سال 1385 توسط نگارندگان، شناسایی و تحت بررسی روشمند باستانشناختی قرار گرفت که در نتیجه، بقایای دو شهر مستقل از هم با دو قلعه حکومتی مجزا شناسایی گردید. از آنجایی که به غیر از قلعه های مذکور، سایر فضاهای شهری، آثار معماری و قطعات مواد فرهنگی در زیر شنهای روان مدفون شده بودند، بررسی های باستانشناختی به دشواری انجام گرفت لیکن به جهت آنکه این شنها سبب حفاظت از این آثار نیز بوده اند، قطعات آثار فرهنگی در وضعیتی نسبتا سالم به دست آمدند.
    به هر حال، گروه توانست با کسب اجازه از پژوهشکده باستانشناسی، محدوده ای قریب به 100 هکتار از عرصه و حریم شهر های مذکور را تحت بررسی قرار دهد. گاه نگاری داده های سطحی روشن ساخت که این دو شهر از دوره ساسانی تا پایان حکمرانی سلاجقه بر ایران، یعنی اواخر قرن ششم هجری، مسکون بوده اند.
    در مقاله حاضر تلاش گردیده تا پس از معرفی فشرده این دو شهر، با تحلیل نتایج داده های حاصل از بررسی های میدانی ادوار استقراری، فرم و عملکرد این دو شهر، مشخص و در حد امکان، دلایل انقراض آنها مورد تحلیل قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فضاهای شهری، هراسکان، _ شهر ساسانی، ویگل، شهر اسلامی
  • آرش لشکری، حمید خطیب شهیدی، جواد نیستانی، علیرضا هژبری نوبری صفحه 85
    در معماری دوران اسلامی، معمار، همیشه سعی کرده است که به نحوی فضای داخلی و خارجی را به طرق مختلف تزئین نماید. یکی از این تزئینات، آجرکاری است که در معماری دوره ایلخانی قبل و بعد از آن رواج داشته و به دو صورت بوده است.
    در این دوره، آجرهایی مورد استفاده بوده (پیش بر) که قبل از پختن به آن فرم می داده اند و بسیار با محاسبه ساخته می شده است و چون تیشه خور نبوده اند فواصلی بین آنها ایجاد می شده و به غیر از ملاط این فواصل با تزئینات گچی و یا توپی های آجری و مهرهای تزئینی مانند نقوش هندسی و گل و بته و اسماء متبرکه تزئین می گردیده است و این موارد در انواع بناهای دوره های سلجوقی و ایلخانی دیده می شود از جمله این بناها می توان به مساجد، مقابر (امام زاده ها)، برجها، کاروانسراها و مدارس اشاره کرد. در این مقاله به سوابق و خاستگاه مهرهای تزئینی آجر در دوره ایلخانی و انواع آن در بناهای مختلف با ذکر بنا و مقایسه آنان با دوره قبل (سلجوقی) پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: سلجوقی، مهرهای تزئینی، آجرکاری، ایلخانی، معماری
  • محمد مرتضایی، علی فرهانی صفحه 103
    مورخین و جغرافی نویسان سده های اولیه و میانی اسلامی در نوشته های خود از مکانی به نام «ویمه» یا «دیمه» یاد می کنند که ظاهرا از شهرهای مهم و آباد در قرون اولیه و میانی اسلامی به شمار می رفته و از حیث شهرت و آبادانی، نام آن در کنار نام شهرهای بزرگ و مهم آن زمان مانند دماوند، خوار و شلنبه ذکر شده و از نظر وسعت از برخی از این شهرها بزرگتر به شمار آمده است.
    حدود جغرافیایی این شهر بنابر اشارات مورخین، ناحیه ای میان ری و طبرستان و از ناحیت دماوند ذکر شده است. علی رغم این اشارات و تحقیقات صورت گرفته توسط برخی محققین معاصر، محل دقیق این شهر تا به امروز مشخص نشده و نظرات مطرح شده درباره جایگاه کنونی شهر ویمه نیز خود پرسشی است که پاسخ به آن نیازمند مداقه بیشتری می باشد.
    نگارندگان در سال 1381ه.ش. و در خلال انجام یک برنامه پژوهشی باستان شناسی در شهرستان فیروزکوه با این موضوع مواجه شده و درصدد برآمدند تا بررسی و مطالعه دقیقی در خصوص تعیین موقعیت جغرافیایی شهر «ویمه» یا «دیمه» و جایگاه امروزی آن به عمل آورد. آنچه در این مقاله ارائه می شود نتایج حاصل از این تحقیقات و بررسی ها است.
    کلیدواژگان: ویمه، دیمه، پیرکمر فیروزکوه، متون تاریخی، دنباوند، دماوند، شهر اسلامی
  • امیر ساعد موچشی صفحه 121
    باستان شناسانی که در رابطه با زیویه به تحقیق پرداخته اند، نظریات مختلفی درباره سازندگان آثار و سبک های هنری آن بیان نموده اند. بیشتر آنان با تکیه بر یک شیء منفرد و خاص و با تجزیه و تحلیل نقوش آن و مقایسه آن با نمونه های مشابه از فرهنگ ها و یا محوطه های همجوار منشا اشیاء و یا منشا هنری و سبک آن را به ناحیه مورد نظر منتسب کرده و بر پایه همین مقایسه ها، تمام مجموعه زیویه را تاریخ گذاری کرده اند. از اشتباهات صورت گرفته در مورد سبک شناسی و تعیین قدمت اشیاء زیویه، همزمان پنداشتن تمامی مجموعه به دست آمده از زیویه، است. شاید یکی از دلایل این امر پیدا شدن اکثر آثار گنجینه در تابوت برنزی بوده است. در این مقاله سعی شده تا تمامی سبک های موجود در زیویه مورد توجه قرار گیرد تا بتوان تاریخ گذاری مطمئن تری را که بتواند تمامی سبک های مورد نظر و نیز تمامی مواد فرهنگی به دست آمده را شامل شود، ارائه کرد. گاهنگاری پیشنهاد شده، اواخر عصر آهن2 تا دوره ماد را در بر می گیرد.
    کلیدواژگان: معماری، سبک های هنری، سفال، اسناد آشوری و گاهنگاری، _ زیویه
  • فیروز مهجور صفحه 143
    کشف نمونه های متعددی از سفالینه نوع موسوم به کوباچه، شامل گونه های قلم سیاه، قلم سبز و رنگارنگ در کاوشهای باستان شناختی مناطق مختلف ایران مانند خراسان، ربع رشیدی در تبریز، اردبیل، تپه امامزاده بنیس در نزدیکی شبستر، شهر تاریخی گسکر (هفت دغنان) در نزدیکی صومعه سرا، تمیشه در استان گلستان، قلعه الموت، تپه نرگه در تاکستان و تپه شوره پزخانه در روستای خانلق از توابع شهرری در اطراف تهران و نیز نتایج آزمایش سنگ نگاری (Petrography)‎ برخی نمونه های مزبور، به طور مستند بر منشا ایرانی این گونه سفال، دلالت و حداقل شهرهای نیشابور، مشهد، تبریز و اصفهان را به عنوان مراکز تولید این نوع سفالینه مشخص می نماید.
    تولید سفال گونه موسوم به کوباچه، بر اساس نمونه های دارای رقم و تاریخ از نیمه دوم قرن نهم هجری، به دو صورت قلم سیاه و قلم سبز در ایران، آغاز و به صورت رنگارنگ تا قرن دوازدهم هجری در این کشور ادامه یافت. اگرچه از آن زمان، ساخت و پرداخت این نوع سفالینه، به شدت کاهش پیدا کرد، ولی به طور کامل منسوخ نگردید، به طوری که هم-اکنون نیز به حیات خود ادامه می دهد و در نقاط محدود و منحصر به فردی مانند «مند گناباد» تولید می شود.
    کلیدواژگان: ایران، گونه موسوم به کوباچه، قلم سبز، رنگارنگ، _ نقاشی زیر لعاب، سفال، قلم سیاه، صفوی
  • علی اصغر نوروزی صفحه 161
    استان چهارمحال و بختیاری، محدوده ای معادل یک درصد از مساحت ایران را در بر گرفته و منطبق بر حوضه آبریز شمالی رود کارون، یعنی یکی از مهمترین شریانهای حیاتی جنوب غربی کشور است. به دلایل متعدد، جایگاه این منطقه در مطالعات باستان شناسی کشور مورد غفلت قرار گرفته است. در این مقاله، نگارنده کوشیده است تا با نگاهی اجمالی به نتایج ارزشمند دو دهه فعالیت باستان شناسان ایرانی و خارجی در این منطقه اهمیت و جایگاه دستاوردهای مطالعاتی این عرصه را گوشزد نموده و با ارائه کلیاتی از دانسته ها و مسائل باستان شناسی توجه محققین، متخصصین و علاقه مندان باستان شناسی ایران را به این منطقه کمتر شناخته شده، معطوف نموده و آغازگر فصل جدیدی در پژوهش های علمی هدفمند به منظور مطالعه مراحل تکوین جوامع بشری در سرزمین کوهستانی چهارمحال وبختیاری باشد
    کلیدواژگان: چهارمحال و بختیاری، بررسی شناسایی، اسلامی، _ تاریخی، پیش از تاریخ، کارون 4
  • رحیم ولایتی صفحه 177
    اگر شروع حیات امپراتوری هخامنشی را از سال559 ق.م.، سال به قدرت رسیدن کوروش دوم، و پایان آن را سال 332 ق.م. فتح ایران توسط اسکندر مقدونی بدانیم، در این 227 سال توسعه قدرت سیاسی و نظامی امپراتوری هخامنشی تعدادی از کشورها و ملل به عنوان مثال، مصر زیر سلطه نظامی، اقتصادی و سیاسی این امپراتوری، به عنوان ساتراپ نشین هخامنشی تحت فرمان ایران قرارگرفته بودند. در مصر از مهمترین پروژه های هخامنشیان، ادامه حفر وافتتاح کانال سوئز بوده است که امکان کشتی رانی را بین دریای مدیترانه و دریای سرخ مخصوصا قسمت شرقی آن ساحل قاره آفریقا و خلیج فارس و اقیانوس هند فراهم می آورد. داریوش خود در این باره در کتیبه و سنگ یاد بود سوئز می گوید: {من پارسی ام. مصر را تسخیر کردم. دستور دادم این کانال را از رودخانه ای به نام نیل که در مصر واقع شده است به دریایی که تا پارس امتداد می یابد، حفر کنند. سپس چنانکه دستور داده بودم، این کانال حفر شد و کشتی ها از مصر توسط این کانال به پارس می رفتند، آن گونه که خواست من بود.} از یافته های باستان شناسی و شاخص ترین آثارهخامنشی در مصر سنگ یادبودها و کتیبه های داریوش در کنار کانال سوئز می باشد.
    کلیدواژگان: هخامنشیان، سنگ یادبودهای کانال، _ کانال سوئز، مصر، داریوش
|
  • Mortezā Hesāri, RŪhollah YŪsefi Zoshk Page 1
    The present article investigates the administrative structure of the Pottery Mound from an administrative management point of view. Data obtained from excavation of the Pottery Mound has generated an extensive archeological databank relating to the beginning of the historical era with a focus on the emergence of management and administrative systems in the Central Iranian Plateau. In the Proto-Elamite period, major changes are observed in the economic systems, as well as shifts from a kinship-based society towards one of a class-based nature, which contributed to the rise in the number of economic entities and the organizational growth of the labor force. As a specialized center for administrative management located in the northern area of the Central Iranian Plateau, the pottery mound was managed by a group of economic and social elites, i.e. the Proto-Elamite lords, supervised the production and exchange of merchandise, and embraced all the criteria necessary for a pre-governmental society. The Pottery Mound expands our knowledge of the role played by commercial exchanges in the development and progress of complicated societies within the area of the Central Iranian Plateau. According to the administrative and management data on the Pottery Mound region, the power hierarchy of this society, on whose foundation was an elite or a group of social elites, served to coordinate various decisions, while also organizing and controlling other contemporary societies with the Pottery region as the center within the location of Rey Plain. Drawing on the management data obtained in the course of four seasons of investigations into the Pottery Mound, the present article seeks to study the developmental trend of the pre-governmental institutions in the Central Iranian Plateau and the economic as well as social status of the Proto-Elamite lords at the end of the fourth and beginning of the third century B.C.
    Keywords: Management skills, Tepe Sophalin, Proto, Elamite Period, Pre, governmental organizations, Aristocratic Societies
  • Alirezā, Khosrowzā, Deh Page 23
    Bardsir region is one of the richest regions of metallic deposits, especially copper, in the east of Iranian Plateau. Most of the metallic deposits in Bardsir region are located on the western and southwestern parts, in Kūh Panj area. Some of the mines have been exploited since prehistoric times through historic to Islamic periods. The data presented here are collected during the second season of Bardsir Plain survey which was fulfilled in summer 2004. During this survey we found 27 mines and slag sites. Most of the mines are horizontal open cast in shape, but there are examples of well-shaped mines. Based on preliminary observations on small assemblage of surface finds it seems that most mines were extracted in Islamic period. Slag sites produced more surface sherds than mines; these sherds dated to Islamic (essentially Safavid period) and Partho-Sassanid periods. We found a diagnostic sherd on a slag site which is comparable with Protohistoric ceramics. Some of the slag sites are located just beside the settlement sites, and by this factor we may consider them contemporary with these settlements. The mines and most of the slag sites are associated with small stone structures which were built with no use of mortar.
    Keywords: Survey, Slag Site, Archaeological, Ore Deposit, Mine
  • Armā, N. Shishehgar Page 39
    By appearance of human societies, the spiritual needs of different individuals and societies to worship the creator and to donate in order to attain the health and to fulfill the wishes had caused them to erect the specific places for offering the sacrificial materials. This article is generally a brief study on the places to donate and offer the sacrificial materials to sacred places regarding the terminology, traditions, the structure and form of altars or fire places or sacrificial hearths as well as sacrificial materials in different historical eras and regions in Iranian plateau from c. 3rd mill. BC up to the Islamic period and continuing of the offering traditions until the present time. In this article the conclusion is that the altars and related traditions are not restricted to a specific period and region or a particular religion.
    Keywords: Altars, Fire places, Sacrificial hearths, Donation, Islamic period, Archaeology, 3rd mill. BC
  • Bahman Firouzmandi, Makvandi Leilā Page 49
    In Great Achaemenian empire different writings and languages have been used in diverse areas of the Achaemenian dominion for doing administrative-economic activities in administrative system. Persepolis Fortification archive in the empire’s center, belonging to the 13 to 28 years of Darius the Great’ reign, can be distinguished as the greatest and most important Achaemenid multilingual administrative organization. Although the main language of archive tablets is Elamite, there are tablets of the Aramaic language and samples of ancient Persian, Greek, Neo-Babylonian and Frigian writings. Multilingualism is representative of Persepolis and its surrounding regions’ social status of diverse nationality. The fortification multilingual documents are placed in a web of complex evidence. Of course their texts are related to similar administrative activities. In the present article we attempt to investigate the importance of these documents and their represented classification based on their shape, language and texts.
    Keywords: Plain tablet, The fortification archive, Achaemenian, Elamite, Clay tablets, Persepolis
  • Hassan Karimiyān., Mohsen Jā, Veri Page 63
    The vast ancient area of Vigol located in the northern part of the city of Ārān-o-Bidgol was identified by the authors of the present article in Autumn 2006 and underwent a systematic archeological study as a result of which remnants of the two independent cities were identified with two separate governmental castles. Since, apart from the said castles, other urban areas, works of architecture, and items of cultural elements were buried under flowing sand, archeological investigations were carried out with difficulty, yet due to the fact that the sands served as a means to protect the said pieces and works, items of the cultural elements were found in a relatively intact condition. Nevertheless, the team managed, upon permission by the Archeological Research Center, to conduct an investigation on some 100 hectares of the mentioned cities. Chronological study of the surface data revealed that the two cities were inhabited since the Sassanid era up to the end of the Seljuk Dynasty in Iran, that is to say, the end of the sixth century after Hegira. Following a brief introduction of the above two cities, the present study analyses the data derived from a field surveys on the settlement eras, form and functions of the cities, and where possible, the grounds underlying their decline.
    Keywords: Vigol, Islamic period city, Harāskān, Sassanid city, Urban areas
  • ā, Rash Lashkari, Hamid Khatib, Shahidi, Javā, D. Neyestā, Ni, Alirezā, Hozhabri Nobari Page 85
    In Islamic architecture, the architect always tried to decorate the internal and external areas in different ways. One type of these decorations is called Brick Working, which was current in Pre-Ilkhanid, Ilkhanid period, and after this period. This decoration was used in two ways. In Ilkhanid period, the architect used a type of brick which was exactly formed in favorite shapes before baking. The slots between the bricks could be filled by plaster decorative hubs and decorative stamps, such as holy names, flowers, geometric motifs, besides mortar. This kind of decoration was current in Seljuk and Ilkhanid periods and is visible in monuments such as: mosques, tombs, towers, caravanserais, madrasahs and shrines. In this paper, the writer will explain about the history and origin of decorative stamps during Ilkhanid period and their different kinds in used different buildings and their comparison with the earlier period, i.e. the Seljuk period.
    Keywords: Seljuk, Ilkhanid Periods, Islamic Architecture, Brick hubs, Brick working, Decorative stamps
  • Mohammad Mortezāi., Ali Farhā, Ni Page 103
    Historians and geographers of the early and middle centuries of the Islamic period have recorded a place known as Veymeh or Deymeh in their writings, which have apparently been among the major flourishing cities in that era. In terms of reputation and prosperity, the city was mentioned in parallel with some significant and large cities such as Damāvand, Khār and Shalanbeh and was known even to be larger than some of those cities. The geographical boundaries of the city are mentioned by some historians to be within the area surrounded by Rey, Tabarestān, and Damāvand. Such records notwithstanding, and in spite of the studies carried out by some contemporary researchers, the accurate location of the city has not been specifically identified, and the views held on the present-day location of the city of Veymeh is a question the answer to which is in need of further accuracy. In the course of an archeological research in the city of Firūzkūh in 2002, authors of the present article came across the above problem and decided to conduct a careful and intensive study to identify the geographical location of the city of Veymeh or Deymeh and its present-day location. What this paper presents is the findings of the above researches.
    Keywords: Pir, Kamar in Firūzkūh, Historical Writings, Donbāvand, Damāvand, Islamic period city, Veymeh, Deymeh
  • Amir Saeed Mucheshi Page 121
    The archaeologists who have investigated Ziwiyeh have presented different views about the constructors of material culture and its artistic styles. The majority of them, relying on one single object and analyzing its inscription and comparison with similar cases of adjacent cultures and sites, have attributed the origin of materials and artistic styles with respective region, and on the basis of the comparison, have dated all of the collection of Ziwiyeh. What is wrong with them about the stylistics and chronology of objects is that they coincided all the collection of objects found in Ziwiyeh. It seems, one of the reasons for this imagination have been discovery of the majority of treasure items in the bronze coffin. In this research I try to consider all different styles in Ziwiyeh complex and present more suitable dating which includes all styles and material culture. Proposed chronology expands from the end of Iron Age II to the Median period.
    Keywords: Ceramics, Ziwiyeh, Assyrian documents, chronology, Architecture, Artistic Stylistics
  • FirŪ, Z. MahjŪ, R. Page 143
    The Iranian origin of some pottery was confirmed by discovery of various types known as Kūbācheh, including black, green and colorful pens found in archeological excavations of the different Iranian regions such as Khorasan, Rab’-e Rashidi in Tabriz, Ardebil, Emāmzādeh Benis near Shabestar, the historical city of Gaskar (Haft Daghnān) near Some’eh-Sarā, Tamisheh in Golestān Province, Alamut Castle, Nargeh Hill in Tākestān, and Shurpaz-khāneh Hill in Khānlaq village in the suburbs of Shahr-e Rey near Tehran. Findings of the petrography of certain samples further indicate the above fact and identify the production centers for this type of pottery to be the cities of Neyshābur, Mashad, Tabriz and Isfahān. Based on the samples which carry dates and figures, Kūbācheh is known to have been produced in Iran since the second half of the ninth century AH in the two forms of black and green pens which continued up to the 12th century AH in its colorful forms. Whereas production of this type of pottery has decreased considerably since then, it has not been abolished completely and has survived up to the present time in some limited regions including Mend in Gonābād.
    Keywords: Saffavid, Iran, Black pen, Pottery, Painting under glaze, Green pen, Colorful, Type of pottery known as Kūbācheh
  • Ali, Asghar NowrŪ, Zi Page 161
    Chahārmahāl-o-Bakhtiyārī Province has an area of some one percent of the area of Iran and is situated in the northern basin of Karun river, which is one of the most vital flows of the south-west Iran. For various reasons, the region has been ignored in the national archeological studies. In a quick glance, the present study seeks to show the significance of the findings obtained in the course of two decades of archeological surveys conducted by the Iranian and foreign researchers. Offering some generalities of the related archeological facts, the article aims to attract the attention of researchers, experts and those interested in the Iranian archeological studies to this not-very known region. It hopes to open new horizons into the purposeful scientific surveys which aim at the examination of the developmental stages of human societies in the mountainous area of Chahārmahāl-o-Bakhtiyārī.
    Keywords: Karūn 4, Chahārmahāl, o, Bakhtiyārī, Historic, Islamic, Prehistoric, : Exploration
  • Rahim Velā, Yati Page 177
    If we consider the starting of Achaemenian Empire in 559 BC, the year that Cyrus, the second, came to power and its ending in 332 BC, the year that Iran was conquered by Alexander, the Macedonian, in these 227 years of military and political development of Achaemenian empire, some of the nations and countries for example Egypt, within Achaemenian territory came under Iranian military, economic and political power which were known as Achaemenian settled Satrapies. Achaemenian Suez Canal was an important project in that a Nile-Suez canal is to facilitate contact by ship between the Mediterranean Sea or the Nile Valley (especially Lower Egypt) or both and the Red Sea and the points in the east more specifically, one or more of the northeast African coasts, (south) Arabia, the Persian Gulf and the Indian Ocean. Saith King Darius: ‘I am a Persian. Setting out from Persia, I conquered Egypt. I ordered this canal dug from the river called the Nile that flows in Egypt, to the sea that begins in Persia. When the canal had been dug as I ordered, ships went from Egypt through this canal to Persia, even as I intended.’ There are some typical archaeological materials in Egypt that refer to Achaemenids: the inscriptions of Darius I in the banks of Suez Canal.
    Keywords: Egypt, The inscriptions near the canal, Suez Canal, Darius, Achaemenid