فهرست مطالب

مطالعات تاریخ اسلام - پیاپی 12 (بهار 1391)

فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام
پیاپی 12 (بهار 1391)

  • 192 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید هاشم آقاجری، مهدی دهقان حسام پور، کامران حمانی صفحه 9
    : رواج اعتیاد بین ایرانیان در عصرقاجار را می توان یکی از مشخصات اجتماعی این دوره به حساب آورد. علل و عوامل مختلفی در افزایش اعتیاد به تریاک در بین ایرانیان در عصر قاجار نقش داشته اند. از مهم ترین آن ها می توان به در دسترس بودن و فراوانی این ماده، تلقی نادرست مردم، کم اطلاعی پزشکان سنتی این دوره و تجویز تریاک توسط آنان برای هر نوع بیماری، اشاره کرد. همچنین، برخی مشکلات روانی ناشی از سرخوردگی های اجتماعی و مفید پنداشتن به مصرف این ماده، در این روند تاثیر نسبی داشته اند. با توجه به ویژگی اعتیاد به تریاک و قدرت تخریب کنندگی بالای آن، این ماده در جامعه ی عصر قاجاریه تبعات منفی زیادی به دنبال داشته است. از مهم ترین این مشکلات می توان به کم-کاری، ایجاد برخی محیط های غیرمتعارف و زننده، از هم پاشیدگی خانواده ها و ناموس فروشی به منظور تهیه ی مواد، اشاره کرد. هر چند باید یادآوری کرد که تایید این که اعتیاد تاثیر کلان بر اقتصاد عصرقاجار داشته و موجب عقب-ماندگی های جامعه ی آن دوره شده است، بسیار پیچیده می نماید، زیرا چنین به نظر می رسد که دست یابی بدان چندان امکان پذیر نباشد.
    کلیدواژگان: تریاک، اعتیاد، دوره ی قاجاریه
  • حجت فلاح توتکار، محسن پرویش صفحه 33
    بزرگ ترین تحول جامعه ی سیاسی ایران در اواخر دهه ی1290ه‍.ش کودتای سوم اسفند به فرمان دهی رضاخان بود. شرایط سیاسی و اجتماعی ایران به گونه ای فراهم گردیدکه کودتا در بین علما و ملیون مقاومتی به وجود نیاورد.
    در این پژوهش، با روش توصیفی- تحلیلی، مواضع علما در برابر این رخ داد مورد توجه قرار گرفته است. با وجود سرخوردگی های ناشی از حوادث پس از مشروطه و انزوا و گوشه گیری بسیاری از علما در مدت پنج سالی که از کودتای1299ه‍.ش تا تغییر سلطنت قاجار به پهلوی به طول انجامید، علما نقش مهمی در امور سیاسی و اجتماعی ایفا کردند. در این ایام، اوضاع واحوال سیاسی ایران به تقویت قدرت نظامیان منجر شد. رضاخان با کودتا در جنبه ی سیاسی ظاهر شد و با اتکا بر قدرت نظامی به تثبیت موقعیت خود پرداخت. او نیز در مبارزه برای رسیدن به قدرت، تمایل به حفظ شعائر مذهبی را در دستور کار خود قرار داده بود. وی به این وسیله توانست نظر مساعد بسیاری از مردم و روحانیان داخل وخارج را نسبت به خود جلب نماید.
    کلیدواژگان: علما، کودتا، رضا خان، امنیت، ارزش های دینی
  • غلامحسین زرگری نژاد صفحه 55
    ابی العباس احمد بن محمد بن ابی ربیع، در آستانه ی فروپاشی خلافت عباسی در بغداد، در حالی که در فقه سیاسی اهل سنت در مقوله ی فرمانروایی و شالوده های حاکمیت، اساس نگرش بر زعامت مسلمانان و نظام سیاسی بود، با عدول از این مبانی و با رویکردی عقلانی و فلسفی، همراه با روش و نگرش اندرز سیاسی، اثری به نام سلوک المالک فی تدبیرالممالک پدید آورد. این اثر، که در فصل چهارم آن به بیان اقسام سیاسات پرداخته شده است، از میان آثار مربوط به تاریخ اندیشه ی سیاسی در اسلام، در شیوه ی بررسی موضوع سیاست و مملکت داری و ارکان قدرت، وظایف فرمان روا در نظام سیاسی، در سنجش با غالب آثاری که درباره ی این موضوع بحث کرده اند، اثری متفاوت به شمار می آید. مقاله ی حاضر، جستاری است توصیفی تحلیلی درباره ی مبانی و ارکان اندیشه ی سیاسی ابن ابی ربیع، همراه با مقدمه ای در خصوص بنیان های تعلقات کلامی و مذهبی نویسنده.
    کلیدواژگان: ابن ابی ربیع، سلوک المالک فی تدبیر الممالک، اندرز سیاسی، زعامت مسلمانان
  • فرهاد صبوری فر، محمود طاووسی، کتایون مزداپور صفحه 83
    دست یابی به نگرشی کلی در حوزه ی تاریخ فرهنگ، مستلزم شناخت اوضاع تاریخی و اجتماعی اقلیت های جوامع است. زردشتیان به مثابه ی بقایای پیروان آیینی باستانی، علی رغم تحولات تاریخی، هنوز در ایران و هند و دیگر کشورها زیست می کنند. آنان را در ایران «زردشتی» و در هند «پارسی» می نامند. این دو اقلیت دارای ریشه های فرهنگی مشترکی با یکدیگرند. شناخت اوضاع فرهنگی و اجتماعی آنان در گذشته و حال، مستلزم تتبعات تاریخی است. در این میان، توجه به آرای سیاحان و ماموران اعزامی به ایران جایگاهی خاص دارد. در دوره ی قاجار، به ویژه در زمان ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه، بسیاری از این سیاحان و ماموران، ضمن گفت و گو درباره ی مسائل فرهنگی و اجتماعی ایران، بسته به رویکردهای مختلف خود، به بیان نظر راجع به زردشتیان پرداختند. در این نوشتار به آراء و رویکردهای سفرنامه نویسان خارجی عصر ناصری و مظفری در خصوص زردشتیان پرداخته می شود. همچنین، علل این رویکردهای غالبا مثبت مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: زردشتیان، فرهنگ زردشتی، سفرنامه نویسان، عصر ناصری، عصر مظفری
  • غلامرضا ظریفیان شفیعی، زهیر صیامیان گرجی صفحه 107
    بررسی متون تاریخ نگاری اسلامی، می تواند به عنوان مسیری برای فهم شیوه ی تفکر مسلمانان درباره ی گذشته در سده-های نخست اسلامی تلقی شود. برای این امر می توان با انتخاب رویکرد نظری تفسیرگرایی و ره یافت معناکاوی، منظری متفاوت به این متون داشت. بر این مبنای نظری، داده های مولفان این متون، «گزارشی از واقعه» بر مبنای تفسیر و درک آن ها از رویدادهای گذشته است که در قالب «گزارش واقعه» - با ادعای برابری با عینیت رویداد - به مخاطب منتقل می شود. بر این اساس، شیوه ی گزارش دادن آن ها از رویدادهای گذشته، نشان دهنده ی نظام ارزشی و باورهای ایشان و آن مقوله ای است که به یک معنا ایدئولوژی مورخ نامیده می شود. بدین ترتیب، این نگاه ایدئولوژیک از گذشته، تصویری خاص و معنایی ویژه از آن را به مخاطب منتقل می کند و تاریخ گذشته در این بازنمایی/بازسازی، معنایی دیگر به خود می گیرد. این عمل – آگاهانه یا غیر آگاهانه – بر اساس درک ضرورت و نیازهایی در زمانه و زمینه ای که مورخ در آن قرار دارد، انجام می شود. بدین سان، با بازشناسی معنا و مضمون بازنمایی مورخ از گذشته، می توان به درک دشواره/مسئله ی وی نزدیک شد،که محرک او برای مراجعه به تاریخ و نگارش آن بر اساس نگرش و روش معینی بوده است. از آن جا که هر مورخ، متعلق به یک بافت فکری و نیروهای اجتماعی باورمند به آن است، بنابراین، منافع و باورهای عقیدتی/سیاسی آن نیروها نیز در بازنمایی گذشته در نظر گرفته می شود. بنابراین، تاریخ از منظر روایتی که نیروهای اجتماعی از گذشته دارند، بازخوانی و بازنمایی می گردد.
    در این مقاله، کتاب تاریخ خلیفه بن خیاط، به عنوان نخستین نمونه ی تاریخ عمومی اسلام، بر اساس این رویکرد بررسی می شود. یافته های مقاله نشان می دهد، ابن خیاط بر مبنای شیوه ی تفکر اهل حدیث به تاریخ گذشته ی خلافت اسلامی نگریسته و به همین دلیل به حاشیه رانی، غیریت سازی و طرد خوارج، ایرانیان و ترکان در تاریخ خلافت پرداخته و هویت عربی/اسلامی و اقتدارگرایی خلافت اسلامی را برجسته ساخته است.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری اسلامی، نیروهای اجتماعی، بازنمایی، فرهنگ سیاسی، ابن خیاط، اهل حدیث
  • سید محمدهادی گرامی صفحه 135
    توجه به جریان ها و صف بندی های داخلی فرق و مذاهب اسلامی از مسائلی است که می تواند راه گشای بسیاری از پژوهش ها در شاخه های مختلف علوم اسلامی باشد و بسیاری از گره های ناگشوده، به خصوص در فهم گزاره های تاریخی، را بازکند. یکی از برجسته ترین جریان های امامیه در سده های متقدم که به سهولت می توان شواهد حضور آن را ردیابی کرد، جریان هشام بن حکم است که البته در مطالعات کلاسیک کم تر بدان توجه شده است. این مقاله بر آن است با تحلیل گزاره های تاریخی، جایگاه جریان هشام بن حکم را در تاریخ متقدم امامیه بازشناسی کند. از این ره گذر در آغاز شواهد حضور تاریخی این جریان را ردیابی می کند. سپس، مهم ترین عامل تمایز اجتماعی این جریان، یعنی اتهام تشبیه را می کاود و از آن به عنوان عاملی برای جریان سازی علیه هشام و سلسله ی شاگردانش و حتی منزوی نمودن آن ها سخن می گوید. در نهایت نیز به برخی دیدگاه های خاص جریان هشام درباره ی علم امام و قیاس، به عنوان مولفه های بعدی تمایز اجتماعی این جریان، اشاره می کند.
    کلیدواژگان: امامیه، هشام بن حکم، فضل بن شاذان، تشبیه، قیاس
  • عبدالله متولی صفحه 167
    حکومت صفویه در شرایطی شکل گرفت که با دشمنی عثمانی ها در غرب و ازبکان در شرق روبه رو شد. این اختلافات مذهبی یکی از مسایلی بود که در کنار ملاحظات سیاسی و جغرافیایی به تشدید روابط غیر دوستانه ی این حکومت با دو همسایه ی شرقی و غربی منجر می شد. در چنین شرایطی، صفویان تلاش می کردند با بهره گیری از ابزارهای دیپلماتیک، در کنار اقدامات نظامی، اقتدار خود را بر دشمنان شان تحمیل نمایند. یکی از این ابزارها ارسال نامه های متعدد برای تاثیرگذاری بیش تر بر عثمانی ها و ازبکان بود. این نامه ها افزون بر مباحث سیاسی و نظامی، مضامین مذهبی تشیع را نیز دربرداشت، که علاوه بر بیان سرآمدی سیاسی و مذهبی صفویان، در پی نشان دادن اعتبار روزافزون مذهب تشیع نسبت به سایر مذاهب هم بود. در این راستا، هدف این نوشتار، بررسی جنبه های مذهبی مراسلات عصر صفویه درنشان دادن اعتبار و سرآمدی مذهب تشیع و حکومت صفوی نسبت به حکام همسایه است؛ به عبارتی، این پژوهش به دنبال پاسخ دادن به این پرسش هاست که، آیا مراسلات برون مرزی دوره ی صفویه در پی بیان سرآمدی مذهبی صفویان بوده است؟ و پرسش دیگر آن است که، آیا صفویان برای ابراز سرآمدی مذهبی خود در نامه ها از مدارک مستندی بهره جسته اند؟ در پاسخ به پرسش های مذکور، فرضیه های مطرح شده بدین قرار است: به نظر می رسد صفویان به لحاظ کاربرد مکرر مستندات مذهبی در نامه ها به گونه ای وجه تاثیرگذاری مذهبی را مورد نظر داشته اند؛ و از سوی دیگر، مستندات کاربردی آن ها نیز متقن و قابل دفاع بوده است.
    کلیدواژگان: شیعه، ائمه، صفویان، نامه ها، مراسلات، آیات، روایات
|
  • Kamran Hamani, Seyyed Hashem Aghajari, Mahdi Dehghan Hesampoor Page 9
    Prevalencing of addiction among Iranian people in Qajar period can be considered as one of the social characteristics of that time. Different factors have played roles in increasing the addiction to opium among Qajar-age Iranians. The most important ones include the abundance and accessibility of this material, the wrong views of people, and the little medical information of physicians who prescribed opium for every illness. In addition, some psychological disorders originated from social knots and the common positive viewpoint to opium consuming played their roles in this procedure. Regarding the addictive feature of opium and its destructing nature, it has led to many negative effects on the Qajar-age society. The most significant of such problems included little work, forming some discourtesy environments, dissipation of families and selling the female members of the family as prostitutes to get money for buying opium. However, it is noteworthy that corroborating that the addiction has exerted a large impact on economy and social retardation in the Qajar age, is a difficult and somehow impossible task.
    Keywords: Opium, Addiction, Qajar Period
  • Hojjat Fallah Totkar, Mohsen Parvish Page 33
    Iran society entered a new era with 3Isf.(21Feb.)coup In 1299(1920). The leaders of the coup claimed the establishment of law and order and eradication of socio-political irregularities. In that socio-political situation there wasn’t any commen surate background for nationalists and Ulema (Muslim thedogians) to resist against him. On the other hand, Reza khan which called himself Sardar¬sepah (lieutenant General)was the military leader and commander of coup, showing himself a religious man, he claimed to bring law and order. So many religious leaders and Ulema got a false positive attitude toward him and with regard to his claims didn’t show any negative reaction or significant resistance against him. In his struggle for power Reza khan kept his eyes on adherence to religious values and customs. By doing so, he could attract many Ulema and clergymen of outide and inside the country to him¬self.
    Keywords: Ulema(Muslim Theologian), Coup, Reza khan, Security, Religious Values
  • Gholamhosein Zargarinezhad Page 55
    At the beginning of abbasid's caliphal collapse time in Baghdad, and while the political jurisprudence of Sunni's branch was shifted to rule and foundations of the rule and attitude of the Muslims authority and political system, Abi Abbas (َAhmad ibn-e-Mohammad ibn-e-Abi Rabie) with a deviation of these basics and with an intellectual and philosophical approach along with a political advice method, created the book with the name of Soluk-al-Malek fi Tadbir –al- Mamalek. This book which in its fourth part has been expressed to the types of policies, is different in method of investigation on the subjects such as policy, statecraft, organs of political power and duties of the ruler in the political system, with major of another books which have discussed about the same subject. This article is a descriptive-analytical research about the basics and structures of Ibn-e-Abi Rabie's political ideas, with an introduction on the basics of the author’s religious attachments.
    Keywords: Ibn –e – Abi Rabie‚ Soluk – al – Malek fi Tadbir – al Mamalek‚ Political Advice‚ Muslims Authority
  • Farhad Saborifar, Mahmood Tavoosi, Kataioon Mazdapoor Page 83
    Zoroastrians as the followers of an ancient religion are still living in Iran, India and other countries despite historical changes. They are called Zoroastrian in Iran and Parsi in India.Recognizing their cultural and social status at present and past requires historical studies and researches. To do this, views of travellers and officials commissioned in Iran are of great importance. In the Qajar period especially under Nasir ud Din Shah and Muzaffar ud Din Shah, most of these travellers and officials while speaking about cultural and social maters in Iran, have expressed their own ideas about Zoroastrians. In this article these ideas as well as the causes of often positive approaches to the Zoroastrians have been studied.
    Keywords: Zoroastrian, Zoroastrian Culture, Travelogue Writers, Nasirid Era, Muzaffarid Era
  • Gholamreza Zarifian Shafiei, Zohair Siamian Gorji Page 107
    Researching of Islamic historiography texts will be considered as a path for understanding Muslims thinking way about the past Islamic first centuries. For this issue we can have a different viewpoint to these texts, by selecting an interpretive theoretical and, a semantic approach. By this theoretical method, the data is a report of the past incidents to reader –with an equal claim to event objectivity- based on authors of these texts, understanding and interpreting. On this basis, their reporting way of the past events can indicate their believes, value system and what is named as a historian ideology‚ thus this ideological perceptive from the past, transfers a special meaning and image to reader and the past history gets another meaning in this representation and reconstruction. This action-consciously or unconsciously-is done in background of historian time's requirement and necessities. So, with the recognition of meaning and sense of historian's representation, we can understand the historian motive that propelled to return to history and write it with his attitude. Because a historian belongs to a specific intellectual context and social forces who believe that contexts, he considers their interests and ideological and political beliefs for representing. So, the history will be reviewed and represented from that social force view.In this article, the history book of Khaliphe-ibn-Khayat is investigated as the first sample of Islamic public history. The findings of the paper shows Ibn-e-Khayat has looked to the past history of Islamic caliphate based on ahle hadis view and for this reason he has pushed the Khavarej, Iranians and Turks to margin and has cosideres them aliens, and has given prominence to the Arabic/Islamic identity and Islamic caliphal authority.
    Keywords: Islamic Historiography, Social Forces, Representation, Political Culture, Ibn, e, Khayat, Ahle Hadis
  • Seyyed Mohammad Hadi Gerami Page 135
    investigating the currents and internal approaches of Islamic sects could help us to improve our researches in various branches of Islamic studies. It can be useful for resolving many complicated issues as well, particularly in understanding historical statements. It seems one of the most prominent Imamiyya currents in early centuries is the school of Hisham ibn – e - Hakam, which attracted less attention in traditional studies, while it can be simply traced. This paper is to investigate status of Hisham's school in early Imamiyyah history by analyzing historical statements. Accordingly, this paper is to investigate the evidence of historical existence for the current. Afterwards, it is to study the charge of “God’s Corporeality” as the major factor for social distinction of this school which blackened Hisham’s character and his followers and left them isolated. Besides, this paper is to study some specific views of the current‚ such as limitations of Imam's knowledge and Qiyas as the minor factors for social distinction of this school.
    Keywords: Imamiyyah‚ Hisham ibn e, Hakam‚ fazl ibn Shadhan‚ Tashbih(comparison)‚ Qiyas(Analogy)
  • Abdollah Motevali Page 167
    Savavid period was formed in a situation in which it has been encountered with the hostility of Ottomans in the West and that of Uzbeks in the East. Religious oppositions along with the geographical and political considerations led to intensify the unfriendly relationship of this period with both West and East. Under such a circumstances, Savafids made a great effort to impose their power over their enemies via the use of the diplomatic tools and the military actions. Letter writing was one of the tools upon which Safavids put much more effects on Uzbeks and Ottomans. In addition to political and militarily issues, these letters contained religious contents that aimed at showing the increasing validity of Shiite piety towards others. In this regard, the purpose of this paper is to investigate the aspects of the religious correspondence in revealing the validity of Shiite and that of Savafid period toward their neighbors. In other words, this research aims to answer such questions as: whether Savavid's cross border correspondence aimed at sharing Safavid religious excellence? And‚ did they take advantage of evidences in letters for showing their religious excellence? The main hypothesis is that it seems that Safavids have taken the advantage of the religious influence in their correspondences. Also, we can say Safavid practical documents are strong as well as justifiable.
    Keywords: Shiite, Imams, Safavids, Letters, Correspondence, Narratives