فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام
پیاپی 14 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد جواد ابوالقاسمی، کاظم قاضی زاده صفحه 7
    یکی از مباحث پر چالش بین مورخان وسیره نگاران، عبارت است از: حوزه اختیارات پیامبر اکرم(ص) در تشریع احکام الهی، که یکی از مسئله های آن تحت عنوان «نظریه تفویض امر دین به پیامبر اکرم(ص)» در بین علمای شیعه و سنی با چالش فراوان روبه روست، که در این مقاله نظریه مزبور با تاکید بر آرای عالمان اهل سنت مورد بحث قرار گرفته است.
    در این نگاه، تفویض عبارت است از «واگذاری و محول نمودن تمام و کمال کار، اختیار و اعتبار و جایگاه خود به کسی که در کفایت، علم، قدرت و تدبیر او تردیدی وجود ندارد».
    پرسش اصلی بدین ترتیب است: در حوزه تشریع احکام الهی به ویژه مواردی که نص خاصی وجود ندارد، آیا امر دین و شریعت به پیامبر اکرم(ص) تفویض شده است یا نه؟ در راستای این پرسش، دیدگاه های عالمان و اندیشمندان اهل سنت را مورد بحث قرار داده و اجمالا دریافته ایم که علی رغم وجود اختلاف ها و تفاوت ها، فی الجمله تفویض مشروط و مقید، مورد پذیرش اکثریت مطلق علمای اهل سنت است؛ اما به دلیل ابهام ها و مرزهای خطرناک، به عنوان نظری جامع و شایان اعتماد به رسمیت شناخته نشده است. با وجود این، به نظر می رسد اگر برخی شرایط فراهم گردد، این نظریه می تواند تا حدودی جایگاه خود را در حوزه تشریع احکام الهی و حوزه اختیارات پیامبر اکرم(ص) در تشریع احکام الهی تثبیت کند. لازم به ذکر است که جایگاه این نظریه با شرایط خاص خود در بین عالمان شیعه به رسمیت شناخته شده است.
    کلیدواژگان: تفویض، تشریع، حکم
  • مجتبی خلیفه، زمانه حسن نژاد صفحه 27
    شکوفایی اقتصادی و رشد تجارت از طریق مسیرهای زمینی و دریایی از شاخصه های تاریخ سده های میانه ایران است. حمایت فرمانروایان مسلمان از فعالیت های اقتصادی، به ویژه تجارت با سرزمین های دوردست، در سیاست های آنان مبنی بر وضع قوانینی در حمایت از تجارت، ایجاد کاروان سراها،کاهش مالیات های گمرکی و اقدام هایی از این دست نمایان است. بیشترین رونق اقتصادی این دوران، در سرزمین هایی بروز یافته بود که در مسیرهای اصلی تجارت عصر خود قرار داشتند.
    طبرستان به عنوان قسمتی از اراضی تابع حکومت مرکزی که در مسیر جاده تجاری خراسان –که بعدها جاده ابریشم خوانده شد- قرار داشت، از تحولات و رشد اقتصادی جهان اسلام تاثیر پذیرفته بود. باوندیان در این دوران بر بخش وسیعی از سواحل جنوبی دریای خزر حکومت می کردند و در این نواحی سیاست های اقتصادی جدیدی به اجرا در آوردند که با برخی اصلاحات اقتصادی همراه بود. اصلاحات مورد نظر منجر به رشد شهرنشینی و اقتصاد متکی بر تجارت در طبرستان و سایر نقاط سواحل جنوبی دریای خزر شد. این نوشتار در پی بررسی وضعیت اقتصادی قلمرو باوندیان در حوزه تجارت است.
    کلیدواژگان: دریای خزر، طبرستان، باوندیان، تجارت، ابریشم
  • محمد کاظم رحمتی صفحه 53
    شکل گیری دولت صفوی و تعامل عالمان شیعه با دولت مذکور به دلیل دسترسی به منابع اندک، با تفسیرهای مختلفی روبه رو شده است. در نوشتار حاضر با تکیه بر منابعی مغفول در تحقیقات تاریخی و برخی شواهد تازه یاب، نشان داده می شود که جریان رسمی حاکم بر مراکز شیعه که چهره برجسته آن ها محقق کرکی است، از همان اوان ظهور صفویه به پشتیبانی از صفویه پرداخته و ابراهیم قطیفی که نظراتی مخالف کرکی ابراز کرده، نماینده جریان حاشیه ای سنت فقهی شیعه بوده است. همچنین نشان داده می شود که عالمان امامی براساس همان مبانی متداول در سنت شیعی پیش از صفویه، به تعامل و همکاری با صفویه پرداخته اند.
    کلیدواژگان: صفویه، تشیع، جبل عامل، علی کرکی، قطیفی
  • علی رضاییان صفحه 77
    سلجوقیان قومی ترک زبان بودند که با تسلط بر ایران و عراق پایه های حکومت قدرتمندی را در این سرزمین ها پی ریزی کردند. آنان پیش از قدرت گیری در قلمروهای اسلامی، دین اسلام را پذیرفته بودند و به همین دلیل نیز، همانند سایر حکومت های پیش از خود در ایران، از همان آغاز از طریق گرفتن تاییدیه از خلفای عباسی به کسب مشروعیت متوسل شدند. طغرل بنیانگذار سلسله سلجوقی با تاثیرپذیری از وزیر ایرانی خود عمیدالملک کندری، در مناسبات سلطنت و خلافت نسبت به حاکمان پیش از خود، آل بویه، تغییری ایجاد نکرد. وی این اندیشه را پذیرفت که حکومت حقی الهی است که به خاندان عباسی داده شده و از طرف خلیفه عباسی به امرایی همچون طغرل واگذار گردیده است.
    در عهد جانشینان طغرل روابط خلافت و سلطنت دستخوش تحولات اساسی گردید، تا آنجا که سنجر به تبلیغ این اندیشه پرداخت که حکومت از طریق ارث و استحقاق شخصی، بی واسطه و مستقیما از طریق خداوند به وی تفویض گردیده است. بدین ترتیب، نقش خلیفه در ساختار حکومتی سلجوقی به شدت تضعیف گردید و سنجر تنها دلیل احترام به خلافت را پیروی از سنت اسلاف خود عنوان نمود.
    کلیدواژگان: طغرل، مشروعیت، سنجر، خلافت، منشآت
  • حبیب زمانی محجوب، احمد بادکوبه هزاوه صفحه 93
    از وقایع مهم سده پنجم هجری قمری در منطقه شامات، شکل گیری امارت های محلی در بخش های مختلف است. یکی از این امارت ها به نام بنی مرداس است که از سال 414 تا 472 هجری قمری بر شهر حلب و بخش-هایی از شهرهای اطراف آن حکم راندند و با حمایت و تشویق دانشمندان و بزرگان شیعه، سبب نشر تشیع در حلب و پیرامون آن شدند.
    در این مقاله ضمن گزارش چگونگی به قدرت رسیدن حکومت شیعی مرداسیان، وضعیت تشیع و شیعیان حلب در این دوره و چگونگی تعامل و برخورد امرای بنی مرداس با علما، فقها و شعرای شیعی بررسی شده است.
    کلیدواژگان: بنی مرداس، حلب، تشیع، فاطمیان
  • علیرضا علی صوفی، عباس زارعی مهرورز صفحه 111
    اندیشه های سید جمال الدین اسدآبادی در پیوند با عمل سیاسی در شرایط حساس تاریخی عهد ناصری در عرصه تحولات سیاسی ایران موثر بود. آراء و عقاید سیاسی او، به ویژه در مبارزه با استبداد و استعمار، انتزاعی نبوده و از عملکرد سیاسی وی تاثیر پذیرفته است. به همین دلیل، می توان او را «اندیشمندی عمل گرا» نامید. نادیده گرفتن این موضوع موجب گردیده که برخی پژوهندگان اندیشه و عمل او را در تناقض با یکدیگر تلقی کنند و حشر و نشر او با درباریان و اشخاص صاحب نفوذ را دلیلی بر انحراف اندیشه هایش بدانند. با توجه به فرایند سیر مبارزاتی و پیوستگی اندیشه و عمل او در ایران، می توان گفت اندیشه های سید جمال دو مرحله مشخص را پیموده است: نخست، مرحله پند و اندرز سیاسی به درباریان و بزرگان ایران؛ سپس مرحله فشار از بیرون حاکمیت و اندیشه و عمل انقلابی.
    نگارندگان در این پژوهش به بررسی دو دیدگاه متفاوت سیاسی و شیوه مبارزات سید جمال پرداخته اند.
    کلیدواژگان: ایران، عصر ناصری، استبداد، استعمار، سید جمال الدین اسدآبادی
  • پریسا قربان نژاد صفحه 135
    : ضرورت گسترش اسلام و استحکام بخشیدن به مرزهای شمالی به عنوان دو هدف مهم، موجب توجه مسلمانان به اران (آلبانیای قفقاز) و منجر به فتح آن شد. سپس حاکمیت عرب ها و به تبع آن دولت بنی امیه در آنجا آغاز گردید. آنان نه تنها قدرت و حاکمیت را در دست گرفتند، بلکه خود را حامل و ناقل دین رسمی نیز دانستند. بررسی نحوه عملکرد فاتحان اسلامی در اران، از فتح آن سرزمین تا پایان دوره امویان(22- 132ه‍.ق) حاکی از تغییر رویکرد نسبت به علت ها و انگیزه فتوحات اولیه حاکمان مسلمان است. زیرا فاتحان در آغاز با هدف مقدس گسترش اسلام آنجا را فتح کردند و با رعایت اصل تسامح و تساهل در رفتار با حاکمان و اهالی بومی و اسکان تدریجی اعراب در مناطق گشوده شده و مبارزه با دشمن مشترک به تنظیم مناسبات سیاسی- اجتماعی و دینی دست زدند؛ اما به تدریج از دوره عثمان و با آغاز حاکمیت امویان، قدرت طلبی، زراندوزی، کسب غنیمت، ستیز با حاکمان و اهالی بومی، درگیری با امپراتوری روم، ایستادگی در برابر هجمه خزران، فراز و نشیب هایی را در تاریخ آن رقم زد و فرصت تبلیغ و گسترش اسلام را از مسلمانان سلب نمود. هر چند در این میان برخی از حاکمان اسلامی برای نهادینه کردن آن اقدام هایی انجام دادند.
    کلیدواژگان: اران، آلبانیای قفقاز، اسلام، بنی امیه، خزران، امپراتوری روم
|
  • Muhammadjavad Abulghasemi, Kazeme Ghazizadeh Page 7
    One of the most challenging debates among historians and biographers is "the area of the Prophet's authority in canonization of divine decree", which one of its issues "delegating the religion's orders to prophet theory" is being challenged among Shia and Sunni Ulemas, has been argued in this article, with the emphasis on Sunni ulema's opinions. From this point of view, giving over the authority means: turning over and entrusting all your works, authority, credit, and position to a person who has sufficient knowledge, ability and prudence and there is no doubt about him. The basic question is: in the area of canonization of divine decree, especially in the fields which there is no specific text, have the religion and religious law been consigned to the prophet, or not? In order to examine the above question, viewpoints of Sunni ulemas and scholars have beeninvestigated and we have briefly comprehended that despite of differences and disagreements, such as conditioned and constrained delegations, the absolute majority of Sunni scholars accept them. However, it seems that by providing some conditions, this theory can stabilize its position in canonization of divine decree and the area of prophet's authorities in canonization of divine decree. It is noteworthy that Shia scholars have officially recognized the position of this theory and its specific conditions.
    Keywords: Entrusting, Canonization, Divine Decree
  • Mujtaba Khalifeh, Zamaneh Hasan, Nezhad Page 27
    Economic flourishing and commercial development through marine and land routes have been some of the characteristics of middle ages in Iran. Muslim ruler's supports of economic operations, particularly trading with remote areas are quite clear in their policies through supporting trade, establishing caravansaries, decreasing customs laws and etc. The most economic flourishing of this age occurred in lands which were located in their major routes of their trade age. Tabaristan as part lands subordinated by the central government situated in Silk Road and Fur Road, has been influenced by economic growth of Islamic world, Bavandids were dominating a huge part of southern coast of Caspian Sea and accomplished new economic policies in their own lands which was accompanied by some economic reforms. These reforms led to the growth in urban life and an economy based on trade in Tabaristan and other areas located in southern coasts of Caspian Sea. This article aims at considering the economic status in Bavandid's realm in the area of landing and trade.
    Keywords: Tabaristan, Bavandids, Economy, Trade, Silk
  • Muhammad Kazem Rahmati Page 53
    Given the paucity of sources, the interaction of Shiite jurists with the Safavid state in its formative period is subjected to a multitude of interpretations. Drawing on recondite sources as well as new findings, this present article attempts to indicate that while in his involvement in early Safavid politics Shaykh Ali al-Karaki represented the mainstream Shiite jurisprudence, his opponent Shaykh Ibrahim al-Qatifi voiced the views of those outcast Shiite clerics who were to be marginalized in the centuries to come as a result of the rise of politicized Shiism in Safavid Iran. Also it is shown that Imamity scholars have contduted Safavid by some differences from old Shia tradition, on the base of well-known tradition of Shia idea about associations with secular governments.
    Keywords: Safavids, Shiism, Jabal al Amil, Ali al Karaki, Ibrahim al Qatifi
  • Ali Rezaeian Page 77
    The Saljuqs were Turkish peoples, they dominated Iran and Iraq and established the foundations of a powerful government in these areas. They had accepted Islam before getting strong in Islamic territories, therefore from the begining they grasped to take the legitimacy through taking confirmation from Abbasid caliphs just like the other previous governments in Iran. Togril, the founder of the Saljuq dynasty, affected by his Iranian minister,Amid-ulmulk kunduri, didn’t change the relations between monarchy and caliphate in comparison with previous rulers, Ale Buwayhids. He accepted this thought that monarchy is a divine right and it is given to the Abbasids and it is assigned on the behalf of them to the rulers like Toghril. In the time of Togril and Successors, the relations between caliphate and monarchy changed fundamentally and sanjar publicized the idea that sovereignty is assigned to him directly on behalf of god through heritage or personal deserts. Therefore, the role of caliph weakened severely in Saljuq governmental structure and Sanjar stated that the only reason for respect to caliphate is following the tradition of their predecessors.
    Keywords: Toghril, Legitimacy, Sanjar, Caliphate, Monshaat
  • Habib Zamani Mahjoob, Ahmad Badkoobeh Hazaveh Page 93
    One of the important events in 5th century A.H. in Shamat region, is the establishment of domestic goverments in the various parts. One of these goverments was Mirdasids that governed Halab and some surronding cities from 414 to 472 A.H. and by protecting and encouraging Shiite scholars and elites Caused dissemination of Shi’ism in that region. This paper in addition to study the Mirdasids Shi’ite goverment uprising to power, explain shiites status in Halab in that era and the interaction of Mirdasids goverment with Shi’ite Ulema (theologists), jurists and poets.
    Keywords: Mirdasids, Halab, Shiism, Fatimids
  • Ali Reza Alisoufi, Abbas Zareei Mehrvarz Page 111
    Sayyed Jamal al-Din Assad-abadi entered Iranian political arena in a crucial circumstances. Monitoring Iranian historical events, specially Tobacco Movement, his political practice and thought were formed interactively. Therefore his political thought and views related to despotism have not been expressed conceptually rather they have stemmed from his political performance. As a result, we can consider him as a practical thinker. This paper has considered his political and social thoughts distinctively, which can not be analyzed and understood without taking historical bases of his ideas in to consideration. On the other hand, neglecting this issue has made some researchers come to conclusion that sayyed Jamal’s ideas are contradictory and his negotiation with the governors considered as diversed. The writer of this paper believes that sayyed Jamal’s thoughts have passed in two definite stages: In the first phase, he believed that, one can make the desired reforms in the society by giving advice to the governors. In this period, his ideas in the Tabbacco Movement which led to his exile, he was convinced that giving advice is not a good means to make reforms. The climax of this conversion, came when he was spending the last moments of this life being patient saying if only he had planted his thoughts in the fertile common people rather than uselessly advising the governors. In this study, the writers hope to shed some light on the ambiguities stemming from the two different political views and the struggling practice of Sayyed Jamal-al-Din.
    Keywords: Iran, the Nasserid Age, Despotism, Colonialism, Sayyed Jamal al Din, Assadabadi
  • Parisa Ghurban, Nezhad Page 135
    The necessity of spreading Islam and strengthening the north borders were two important aims which caused couquering Arran by Muslims. Then at first the authority of Arabs and second Umayyads was started there. They had power and authority and considered themselves as an official carrier of religion. By evaluating the performance of Islamic conquerors in Arran from triumph up to the end of Umayyad`s decade, shows the changing of approach to the causes and motivations of the first conquerings of Muslim rulers This means that all conquerors gained the region by a holy aim at first and with compliance in tolerance of behavior with rulers and natives and struggled with common enemies set political and social relations; but from Othma’s period and with beginning of Umayyad’s rule started ambition, gold saving, booty earning, quarrel with rulers and natives, involvement with Roman Empire, standing against Khazars’ invasions, handing of ups and downs in their history and deprived the chance of advertise and spread of Islam. Although some of Islamic rulers acted to institutionalize. The most important question in this essay is: what was the conquering cause and motivation of Arran and which priorities conquerors put in their political actions.
    Keywords: Arran, Caucasu's Albania, Islam, Umayyads, Khazars, Roman Empire