فهرست مطالب

مطالعات تاریخ اسلام - پیاپی 18 (پاییز 1392)

فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام
پیاپی 18 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صادق آیینه وند*، وحید باصری صفحه 7
    مفاخره یا فخرفروشی، بخشی جدایی ناپذیر از زندگی اعراب پیش از اسلام را تشکیل می داد. افتخار به حسب و نسب درکنار تعصبات قبیله ای، پایه و اساس نظام حاکم بر اندیشه اعراب جاهلی بود0 این فخرفروشی ها به شکل های گوناگونی انجام می گرفت و برخی از آن-ها تبعاتی در پی داشت که تا سال ها ادامه می یافت. منافره یکی از شیوه های مهم مفاخره با شرایط خاص خودش است. وجود چنین سنتی در حال و هوای جامعه پیش از اسلام شگفت انگیز نیست. آنچه اهمیت دارد، سربرآوردن دوباره و تداوم آن در دوران اسلامی و در پوششی جدید بود که آشکارکننده واقعیت های بسیاری از تاثیر برخی سنت های جامعه جاهلی بر رفتار برخی مسلمانان نخستین است. هاشمیان، یکی از مشهورترین خاندان های قریش، در متن منافره های پیش و پس از اسلام واقع بودند، و به دلیل نقش ویژه ای که این خاندان در حوادث و وقایع داشتند، بررسی و تبیین سنت منافره، بدون در نظر گرفتن آنان، امکان پذیر نیست. دستاورد این پژوهش، ضمن شناخت سنت منافره، نشان می دهد که چگونه این سنت با مولفه های جامعه پیش از اسلام، توانست با بهره گیری از اختلاف های مسلمانان دوباره سربرآورد و با تغییر شکل، اما با حفظ محتوا، به راه خود ادامه دهد و حتی جریانساز شود.
    کلیدواژگان: منافره، مفاخره، جاهلیت، هاشمیان، دوران اسلامی
  • محمد علی اکبری، بهناز کیباخی صفحه 29
    ارسال هدایای نقدی به آستان ائمه معصومین (علیهم السلام) در شهرهای نجف و کربلا از جمله رسوم فرهنگی مذهبی مهمی بود که نه تنها شیعیان هند بلکه پادشاهان و سلاطین آن ها با اهداف و نیات عمدتا مذهبی و معنوی، انجام می دادند. موقوفه یا تنخواه اود (Awadh/Oudh) که به نواب و پادشاهان اود/ اوده یا عوده، ایالتی در شمال هند منتسب بود، از سده دوازده هجری/هجده میلادی با ارسال وجوهی توسط آصف الدوله جهت کمک به آبرسانی نجف که در معرض خشکسالی قرار گرفته بود، تعین تاریخی یافت. این موقوفه به تدریج در روند تحولات تاریخی، دستخوش دگرگونی شد به نحوی که از نیمه سده نوزده میلادی، بریتانیا با توزیع آن در میان علمای کربلا و نجف از آن به عنوان ابزاری سیاسی در جهت منافع خود استفاده کرد. مسئله اصلی پژوهش حاضر این است که موقوفه اود که یک پدیده فرهنگی- مذهبی بود در چه مراحل تاریخی در نیمه سده نوزده میلادی به یک ابزار سیاسی تبدیل شد؟ این پژوهش به روش تاریخی با استفاده از منابع کتابخانه ای و آرشیو اسناد و مدارک در ایران و بریتانیا انجام شده است.
    کلیدواژگان: موقوفه اود، هدایای نقدی، علمای کربلا و نجف، پدیده فرهنگی و مذهبی، ابزار سیاسی
  • جمال رزمجو*، فاطمه جان احمدی، احمدرضا خضری صفحه 47
    آشنایی و رویارویی دیرینه مسلمانان و مسیحیان مجموعه ای از اصطلاحات را در منابع تاریخی فراهم آورد که برخی از آن ها نه تنها بار سیاسی بلکه مجموعه ای از مفاهیم فرهنگی را نیز به دنبال داشت. در میان این مجموعه، ساراسن یکی از قدیم ترین اصطلاحاتی است که مسیحیان اروپایی برای معرفی عرب ها به کار می بستند. این اصطلاح کهن پس از ظهور اسلام، به عموم مسلمانان اطلاق شد و در ذیل آن تصویری مخدوش از اسلام، بخصوص شخص نبی اعظم (ص) ارائه شد و معانی منفی وسیعی را به ذهن متبادر کرد. این تغییر کاربری اصطلاح ساراسن از عرب به مسلمان چند پرسش اساسی را به ذهن متبادر می کند: نخست آن که ریشه اصطلاح ساراسن چیست؟ دیگر اینکه تطور این اصطلاح در میان اروپائیان چگونه بوده است؟ پاسخ این پرسش ها تنها با بررسی منابع و جستار این اصطلاح در ردیه های مسیحیان بر پایه توصیف دقیق و تحلیل داده ها مبتنی است.
    کلیدواژگان: ساراسن، اسلام، مسیحیت، اندلس، قرون وسطی، منظومه های پهلوانی، ادبیات حماسی
  • علیرضا علی صوفی*، فرهاد دشتکی نیا صفحه 69
    مسجد به عنوان یکی از مهمترین نهادهای دینی - فرهنگی ایران در دوره قاجار، علاوه برکارکردهای دینی، دارای کارکردهای متنوع آموزشی، تربیتی، رسانهای، قضایی، نظامی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی بود. آنچه در مقاله حاضر مورد بحث است، تعیین جایگاه و کارکرد آموزشی مسجد در نظام آموزشی سنتی و نظام آموزشی جدید در دوره قاجار است. از آنجا که کارکرد آموزشی مسجد متاثر از زمینه ها و شرایط اجتماعی ایران دوره قاجار بود، با بروز تغییرات اجتماعی و به ویژه تغییر نظام آموزشی که در نتیجه فرآیند اصلاحات در دوره قاجار به وجود آمد، باید انتظار داشت که آثار این تغییرات در کارکرد آموزشی مسجد هم که جایگاهی مهم در نظام آموزشی دوره قاجار داشت، انعکاس یابد. از اینرو در این پژوهش، این موضوع با تاکید بر این مسئله مورد پژوهش قرار میگیرد که با بروز تغییرات در نظام آموزشی سنتی در دوره قاجار، چه تغییراتی در کارکردهای آموزشی مسجد ایجاد شد؟ این مقاله به بررسی و تبیین دو کارکرد آموزشی مسجد، مسجد به عنوان فضای آموزشی و مسجد به عنوان پایگاه موسسان مدارس جدید در مقابل مخالفان مدارس جدید، پرداخته است.
    کلیدواژگان: مسجد، مدارس جدید، فضای آموزشی، روحانیون، قاجاریه
  • علیرضا کریمی*، جواد علیپور سیلاب صفحه 93
    امنیت، همواره یکی از مهمترین مسائلی است که انسان با آن روبرو بوده است و درطول تاریخ سعی و تلاش انسان برای رسیدن به آن با انواع وسایل دفاعی صورت می پذیرفت. دفاع، مجموعه اقداماتی است که به لحاظ (سیاسی، نظامی، اقتصادی و...) توسط یک کشور به منظور تضمین استقلال، حفظ تمامیت و امنیت ارضی و حراست از مردم خود در مقابل هرگونه تهاجم دشمن صورت می گیرد. این دفاع به دو صورت نظامی و غیرنظامی می باشد که امروزه، به ترتیب دفاع عامل و دفاع غیرعامل نامیده می شوند. دفاع غیرعامل، دفاع بدون به کارگیری مستقیم سلاح است، و بیشتر شامل اقداماتی پیش بینی شده برای مقابله با دشمن است که به نوعی هزینه های دشمن را بالا برده و قدرت دفاعی نیروهای خودی را نیز بالا می برد. در تاریخ ایران و اسلام در عصر اسلامی، در برخی از متون اخلاقی و تاریخی در رابطه با مبحث دفاع غیرعامل و اصول آن، و متناسب با زمان خود، جسته و گریخته مطالبی وجود دارد. دفاع غیرعامل دارای مولفه های متعددی است، مهم ترین آن ها که در دوره های گذشته مورد توجه بوده اند عبارتند از: مکان یابی، استحکامات، فریب، استتار، اختفاء و پوشش. از این میان مکان یابی، استحکامات و فریب، بیشتر مورد توجه بوده است. مکان یابی به ویژه در جای گیری صحیح احداث شهرها و نیز استقرار لشکرها در محل مناسب مورد توجه بود. استحکامات به ویژه در ساختار شهری و عناصر سه گانه کهن دژ، شارستان و ربض و عناصر دفاعی آن مانند بارو، برج و دروازه متبلور بود. فریب، جایگاه خاص خود را داشته و دارد، همواره تلاش میشده است، با حیله و فریب بر دشمن برتری یابند. بررسی موارد ذکر شده، موضوع مقاله حاضر خواهد بود.
    کلیدواژگان: دفاع غیرعامل، مکان یابی، استحکامات، فریب
  • یزدان فرخی* صفحه 117
    رویداد حمله مغول و سرنگونی حکومت خوارزمشاهیان موجب ایجاد تصویری سرزنش آمیز و نکوهش بار از سلطان محمد خوارزمشاه نزد مورخان و به تبع آن پژوهشگران گردیده است. چنین به نظر می رسد که این باور شایع در محتوای یکی از داستان های مثنوی مولانا جلال-الدین بلخی، به صورتی متفاوت به نمایش درآمده است و ظاهرا شاعر در اثر عرفانی خود رویکردی متفاوت در مورد سلطان محمد نشان داده است. این پژوهش درصدد است تا با واکاوی عوامل مختلفی از جمله عناصر زبانی به کار رفته در داستان، سرچشمه های روایی و تغییرات ایجاد شده در روایت جدید و انگیزه های احتمالی شاعر، به بررسی جنبه های خاص روایت مولانا در مورد سلطان برافتاده خوارزمشاهی پرداخته و این داستان عرفانی را به لحاظ تاریخی و سیاسی روزگار سرایش آن مورد ارزیابی قرار دهد.
    کلیدواژگان: سلطان محمد خوارزمشاه، مثنوی معنوی، تمثیل عرفانی، روایت داستانی، روایت تاریخی
  • سیدمحمدهادی گرامی*، محمد قندهاری صفحه 139
    سنت شرق شناسی به تحلیل تاریخی عقاید شیعه پرداخته است و پیروان چندی از این سنت نیز در میان باورمندان به تشیع ظهور کرده اند؛ اما این مطالعات در مواردی روشمند نبوده و در برخی موارد، نتایج تامل برانگیزی را به خصوص در حوزه شیعه شناسی به همراه داشته اند. این در حالی است که به دلیل نیاز به اتخاذ رویکرد تاریخی در مطالعه عقاید اسلامی از چنین گرایشی در مطالعات اسلامی نمی توان صرف نظر کرد. به نظر می رسد برای بالاترین بهره وری از این نوع مطالعات، باید تلاش کرد تا رویکرد تاریخ فکر غربی را براساس نیازها و دغدغه های بومی، در حوزه شیعه شناسی به کار بست.
    با توجه به این که مهم ترین دغدغه و چالش پیش روی مطالعات تاریخ فکر به خصوص در محافل سنتیتر تعارض آن با عقاید کلامی اولیه شیعه است، به نظر می رسد نخستین گام در مسیر سامان دادن و بومی سازی این حیطه مطالعاتی، تلاش برای بررسی و سنجش نسبت تاریخ فکر با کلام از زاویه های مختلف باشد؛ مقاله پیش رو نخستین تلاش در جهت این مهم است.
    در این مقاله پس از بیان مباحث مقدماتی، نخست کنکاشی در جهت تبیین دقیق تر مرزهای کلام و تاریخ فکر صورت می گیرد. در مرحله بعد تاثیر پیش فرض های کلامی بر تاریخ فکر بررسی می شود. در مرحله سوم درباره تعارض کلام با تاریخ سخن به میان می آید و تلاش می شود ماهیت این تعارض و بازگشت آن به تاریخ و سپس وظیفه مورخ در مواجهه با آن بازنمایی شود.
    کلیدواژگان: تاریخ فکر، تاریخ اندیشه، پدیدارشناسی، خاورشناسان، رویکرد تاریخی، کلام، تعارض
  • احمد محمدپور* صفحه 173
    ورود مدرنیته به جهان اعراب، فرآیند مدرنیزاسیون و تقابل اسلام و به ویژه اعراب با این فرآیند، موجب تحولاتی در سطوح متعدد اجتماعی و سیاسی گردید. امید به تشکیل دولت های مستقل و قدرتمند عربی با بنیان های دولت ملت مدرن، موجب گردید تا جنبش های استقلال خواهی و اقتدارطلبانه در میان دول عرب همانند مصر، عراق، سوریه و در سطوحی دیگر لیبی و الجزایر و غیره به سرعت رشد کند. جنبش های پان عربیستی در این ممالک با پیروی از ریشه های ایدئولوژیکی عربی اسلامی و در عین حال تاریخی جهان اسلام باعث شد کشورهای عربی به سرعت از خاورمیانه تا شمال آفریقا استقلال یابند. این جنبش ها تا شکل گیری بهار عربی در سال 2011 به استقلال و اقتدار خود افزودند. بهار عربی نگرشی هستی شناختی از نوعی دیگر را موجب شد و به سرعت طی چندماه، بیشتر کشورهای عربی را در بر گرفت. فرض اصلی این پژوهش، بیان تفاوت هستی شناختی این دو جنبش (پان عربی و بهار عربی) است. با توجه به نوع مطالبات، جایگاه مبارزه و سطوح آن و شعارها و دستاوردهای این دو جنبش؛ می توان به تمایز هستی شناختی آن ها پی برد. در این پژوهش سعی می شود با به کارگیری نظریات جامعه شناسی سیاسی به بررسی هستی شناسی این دو جنبش و در نهایت تفاوت های بنیادین آن ها پرداخته شود.
    کلیدواژگان: پان عربیسم، بهار عربی، هستی شناسی، مدرنیزاسیون، دموکراتیزاسیون، چرخش ایدئولوژیک
  • محمدرضا وصفی، سید روح الله شفیعی* صفحه 199
    پیامبری و پیامبران، یکی از برجسته ترین حوزه های معنایی مشترک قرآن و کتاب مقدس است. مقاله حاضر، که به دنبال بررسی معنی و کاربرد دو واژه کلیدی این حوزه؛ یعنی «نبی» و «رسول» است، با نگاهی به کمبودهای ناشی از بسنده نمودن به بررسی های درون متنی، یافتن پاسخ شایسته برای این پرسش را، به بررسی تاریخی و تطبیقی مفهوم و مصداق «نبی» و «رسول» در کتاب مقدس نیز نیازمند می داند. بدین ترتیب، این مقاله نشان می دهد؛ دو اصطلاح تخصصی «نبی» و «رسول»، بسی پیش تر از قرآن، در دیگر متون مقدس ادیان ابراهیمی نیز در معانی و کاربردهایی همانند با قرآن، به کار رفته اند، و معنی و کاربرد قرآنی آن ها نیز در همین راستاست. این پژوهش، افزون بر هماهنگی معنی و کاربرد واژگان یادشده در کتاب مقدس و قرآن؛ گسترش مفهومی و مصداقی این حوزه معنایی در قرآن نسبت به کتاب مقدس را نیز نشان می دهد.
    کلیدواژگان: نبی، رسول، کتاب مقدس، قرآن
|
  • Sadeg Ayinevand*, Vahid Baseri Page 7
    Abstract: Boasting and self-glorification is an inseparable part of Arab culture before emergence of Islam. Besides of tribal zealotry, Honor of ancestry was a main basis of cultural system of Djahiliyya. These boastings were performed in different forms and some of them had some outcomes which last for many years. Monafara is one of the main forms of boasting with its significant features. The existence of this tradition isn’t surprising in the pre-Islamic society of Arabs. In this respect, continuation and development of Djahiliyd features in Islamic culture in a new shape, demonstrates many facts about influence of older costumes on Muslim behaviours. Hashimids, as the most famous Qurayshid family, were remained at a center Monafara before and after Islamic era. Because of special role in events of this family, inquiries on Monafara are impossible without them. This article studies the Monafara and demonstrates how this tradition would appear again by benefiting from differences among the Muslims which changed in form, but remain consistent in content.
    Keywords: Monafara, Boasting, Djahiliyya, Hashimids, Islamic Era
  • Mohammad Ali Akbari*, Mahnaz Keybakhi Page 29
    consigning cash presents for the holy shrines in Najaf and Karbala was the most significant cultural- spiritual customs in India. Not only Indian shi’ite also Nawāb, Kings and Royal families used to send such gifts for the sake of holy purpose and spiritual intention. Attributed to Northern Province the Awadh, Endowment or Endowment historically formed from 18th century when Āsif al-Dawla began to fund Najaf irrigation project during the famine. Then the Endowment underwent historical evolution in mid 19th century when the British began to distribute the cash among Ulama of Najaf and Karbala. The British tried to use it as a political tool for themselves. The main question is how could former Awadh Endowment as cultural-spiritual phenomena turned into a political tool in terms of historical process? Based on the historical method, this article is compiled from information which originated from original sources in the British Library and London national archives.
    Keywords: Oudh, Awadh Endowment, cash presents, holy shrines, Ulama of Najaf, Karbala, cultural, spiritual phenomenon, political tool
  • Jamal Razmjoo*, Fatemah Janahmadi, Ahmad Reza Khezri Page 47
    Long-held familiarity and interaction between Muslims and Christians led to the development of a collection of terms and concepts in historical sources; some of them are both politically and culturally loaded. Within this collection, “Saracen” is one of the most ancient terms used by the European Christians for introducing the Arabs. However, after the emergence of Islam, the application of this term was expanded to all Muslims, which often generally conveyed a distorted image of Islam, and particularly of the Prophet (PBUH), and also has a negative connotation. This transition in application of the notion of “Saracen” from Arabs to Muslims raises a number of questions: First, what is the root of the term Saracen? Second, how did the evolution of the term among Europeans take place? Answering these questions, through a descriptive-analytic approach, was made possible through studying available resources including the rebuttal of the Christians.
    Keywords: Saracen, Islam, Christianity, Andalusia, middle Ages, Heroic Poetry, Epic literature
  • Ali Reza Ali Soufi *, Farhad Dashtakinia Page 69
    The Mosque is the most significant religious and cultural center in Iran during the Qajar period. In addition to religious practices, it played various educational, training, media, Juridical, military, economic, social and political role. What is discussed in the present research, is determining the place of the mosque and its impact between traditional and modern educational system in Qajar Period. Notably, the raising social educational changes in particular which initiated from reform process in that period had an important impact on it. This article based on two different functions of mosques, such as educational environment and also origin of the founders of modern schools.
    Keywords: Mosques, modern schools, traditional educational environment, clergies, Qajar period
  • Ali Reza Karimi*, Javavd Alipoor Silab Page 93
    Security is one of the most important issues that human beings have been involved with. So, they attempted to achieve this security by varieties of defensive instruments. Defense is the complex of actions that are done in order to guarantee independence, integrity protection, territorial and people preservation against enemy attacks. This defense has two genre- military and non military- But nowadays, these are called practicable defense and impracticable defense. Impracticable defense means that we don’t need the armor directly but it needs some of predicted actions for confronting the enemy that increases not only enemy expenses but also defensive power of local forces. There are some historical and ethical texts about impracticable defense in Iran and Islamic history. Impracticable defense has many branches. The most important one that attracted a lot of people in past periods were placement, solidity, fraud, concealment. Among these mentioned cases, placement, solidity and fraud were more attractive. Placement was especially more attractive in making cities and placing armies in its suitable place. Solidity was important in making cities and trifurcation of elements Kohandedj, Sharestan, Rabz and defensive elements such as battlement, tower and gate. Fraud has also its own place and they tried to achieve dominance over the enemy by fraud and illusion. Discussing about the above mentioned cases are the topic of the following essay.
    Keywords: passive defense, Position, Rampart, deceit
  • Yazdan Farrokhi * Page 117
    The Mongol invasion and overthrow of the Khawrazm Shāh Daynasty, caused him to be seen as a blamed figure by the historians and researchers of Iranian history. What seems to be the common tendency towards Khawrazm Shāh, appears to be different in Maṭnawīye Manawī and unlike the historians, Khawrazm Shāh is a respected figure to the Poet (Jalāl ad-Dīn Muḥammad Balkhī).This study tries to investigate the different attitudes of the poet towards the King by analyzing several factors such as the personal motivations of the poet, lexical elements in the story, narrative origins and the conversions in the original story. This article scrutinizes the mystical poetry about the defunct King according to historical context of the original events and also regards to the historical and political context poet’s time.
    Keywords: Sult?n Muhammad Khawarazm Sh?h, Ma?naw?ye Manaw?, mystical parable, allegory narrative, historical narrative
  • Seyed Mohammad Hadi Gerami *, Muhammad Ghandehari Page 139
    Throughout a rooted tradition, the orientalists have analyzed Shi’ite dogma by historical approach. In addition, there are some scholars, among Shi’a believers themselves, following this tradition. There is no doubt that these western historical studies, in some cases, have not been systematic and ‌are accompanied by some unreliable results. Nevertheless, nowadays adopting this historical approach to analyze Shi’ite classical beliefs is essential and could not be neglected.Indeed, in some cases clear conflict between Shi’ite dogma and the intellectual history of Shi’ism remains the first concern among traditional circles and is still the main challenge to develop this discipline in Iran.To improve this approach and enjoy the benefits of this western discipline, it seems the localization and organization is the necessary one. The first step of which is the investigation of the relationship between Shi’ite theology and the intellectual history of Shi’ism from diverse viewpoints. This paper attempts to distinguish more distinctly between theology and history. Afterwards, the influence of theological presuppositions on historiography will be examined and finally it surveys the conflict and in try to clarify the nature of this conflict, will demonstrate that what kind of method could be adopted to resolve the problem.
    Keywords: Intellectual history, History of thought, Historical phenomenology, Orientalism, Theology, Theological presuppositions
  • Ahmad Mohammadpur * Page 173
    Diffusion of modernity in the Arab world along with the process of modernization and Islamist antagonism against it, especially among Arabs, have yielded enormous social changes and transformation in Arab countries. Optimism for the establishment on independent and powerful Arabi governments based on modern nation-state principles caused the increasing rise of authoritarian and autonomous social movements among Arabi countries such as Egypt, Iraq, Syria and somehow in Libya, and Algeria. Pan-Arabi movements in these nations relied on Islamic-Arabic roots caused on increasingl independency of Arabi countries from Middle East to North Africa. These movements extended their authority until what is called as Arab Spring, in 2011. Arab Spring created a new ontological attitude and spread in all Arab nations in a few months. This paper is concerned with explaining the ontological differences between Pan-Arabist and Arab Spring, movements. Exploring their goals, political route, slogans, and outcomes may explain their ontological differences. Using political orientation, this paper aims to investigate the ontological aspects and fundamental differences between these two movements.
    Keywords: Pan – Arabism_Arab Spring_Ontological Differences_Modernization_Democratization_Ideological Turn
  • Muhammad Reza Wassfi, Sayyid Ruh, Allah Shafiei * Page 199
    Prophecy and Prophets, is one of the most prominent common semantic fields in the Bible and the Quran. The present article, which investigates the Qur’anic meaning and usage of two keywords of this field, namely “Nabi”(Prophet) and “Rasool”(Apostle) through an overview of shortages caused mainly by textual studies, is about to argue that finding any proper answer to this question, needs seriously the historic and comparative study of meaning and usage of above keywords in the Bible. So, this article shows that these two technical terms are applied in other holy texts of the Abrahamic religions in the same meaning and usage in such a long time before the Qur’an and also their Qur’anic meaning and usage, is in this framework. In addition to the concordant of the meaning and usage of the mentioned keywords, the present research notes to the widening of their concept and evidence in the Qur’an more than the Bible.
    Keywords: Prophet, Apostle, Quran, Bible