فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام
پیاپی 22 (پاییز 1393)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/09/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید عبد الحمید ابطحی* صفحه 7
    بر اساس آموزه های دینی، مقوله تحدیث به معنای گفت و گوی ملائک با پیامیر یا امام یا فرد دیگر است. این مقوله از زمان پیامبر(ص)مطرح بوده و می توانسته در مواردی، منبع علوم ایشان تلقی شود. این که بعد از پیامبر (ص) کسی به وحی نبوت دسترسی ندارد در جامعه اسلامی معادل امنناع دسترسی به منابع علم الهی تلقی شده بود و هر گونه دعوی علم الهی و غیر کسبی معادل دعوی نبوت معرفی می شد. ائمه با استفاده از آموزه تحدیث به شیعیان آموختند که مانعی ندارد کسی نبی نباشد؛ ولی از منابع علم الهی از طریق غیر عادی دسترسی پیدا کند. روشن است که ابعاد این موضوع به تدریج مورد توجه شیعیان قرار گرفت و گفتمانی شیعی پیرامون علم الهی ائمه را سامان داد. البته این آموزه در دوران صادقین- علیهم السلام - با مشکلات و مخاطراتی روبرو بود که با هدایت امامان مهار شد و متقابلا ائمه، تلاش کردند که در میان شیعیان، این آموزه با برداشتی غلوآمیز تفسیر نشود.
    کلیدواژگان: تحدیث، علم امام، اندیشه شیعی
  • سید احمد رضا خضری*، حسین خسروی صفحه 33
    با تسلط مسلمانان بر اندلس، به مرور آئین و فرهنگ اسلامی در میان ساکنان آنجا گسترش یافت. با این همه به رغم آن که اندیشه های مختلف دینی و گرایش های گوناگون مذهبی، مجالی برای بروز و ظهور در اندلس (در دوره اسلامی) به دست آوردند، تشیع در شمار معدود مذاهبی بود که اساسا فرصتی برای بیان مبانی اعتقادی خود به دست نیاورد و به سبب وجود عواملی چند، راه برگسترش و تثبیت اندیشه های شیعی در اندلس بسته شد. اندلس از زمان فتح تا سرنگونی خلافت اموی در قرطبه، ماهیتی اموی داشت که سیاست های خود را بر مبنای نادیده گرفتن حق اهل بیت استوار ساخته بود. در واقع امویان تلاش فراونی برای گسترش مذهب بر اساس دیدگاه های خود به عمل آوردند و با حمایت همه جانبه از مذهب مالکی، مجال هر گونه فعالیت را از دیگر مذاهب، خاصه تشیع سلب کردند. این موضوع باعث شد تا فعالیت ها و کوشش های پیروان تشیع در اندلس به گونه ای آشکار محدود شده و شیعیان از بیان باورها و انجام مراسم مذهبی خود باز مانند. تنها پس از برافتادن امویان بود که شیعیان فرصتی هر چند کوتاه به دست آورند و با تاسیس خلافت حمودی توانستند شمه ای از حضور سیاسی- فرهنگی خود را در اندلس نشان دهند. پرسش اصلی در این پژوهش آن است که: اولا به راستی علل و عوامل عدم گسترش و ناپایداری تشیع در اندلس چه بود؟ ثانیا سیاست ها و برنامه های حکمرانان اندلس خاصه امویان چه تاثیری در این موضوع داشت؟ این مقاله بر آن است تا بر اساس روش تحلیلی و با استفاده از منابع، مآخذ و مطالعات تاریخی به این دو پرسش پاسخ دهد.
    کلیدواژگان: تشیع در اندلس، حکومت اموی، بنی حمود
  • ولی دین پرست* صفحه 61
    رساله آداب الخلافه و اسباب الحصافه سیاست نامه ای است که بر مبنای شریعت در سده نهم هجری تالیف شده است. ابراهیم بن محمد در این رساله براساس حکایات ایرانی و شریعت اسلامی، احتیاج مردم به امام یا سلطان و نقش او به عنوان حافظ نظم و امنیت در جامعه را مورد تاکید قرار داده است. وی سلطان را برگزیده خداوند دانسته و معتقد است که او حافظ و نگهبان دین است. با این دیده گاه به بیان استقرار عدالت از سوی سلطان در جامعه پرداخته و تاکید نموده است که عدالت خواسته ای بوده که از سوی همه پیامبران و سلاطین در جوامع دنبال می شده است و با این اوصاف، فرخ یسار شیروانشاه را سلطان عادل و برگزیده خداوند می داند، وی سپس وظیفه امام و سلطان در مورد مشورت با علما را به بحث گذاشته است. این که مولف از چه دیدگاه سیاسی به تدوین این رساله پرداخته و چگونه با تلفیق شریعت با اندیشه های ایرانی به تبیین اهمیت وجود سلطان یا امام در جامعه و وظایف او پرداخته است، موضوعاتی هستند که در این مقاله به شیوه تحلیلی مورد بحث قرار خواهد گرفت. تا روشن گردد که مولف نظریات جدیدی در مورد امام یا سلطان بیان کرده و یا به تکرار سخنان گذشتگان پرداخته است.
    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی، ایران، آداب الخلافه و اسباب الحصافه، ابراهیم بن محمد
  • محسن رحمتی* صفحه 81
    حکومت ترکمانان ایوایی، به زعامت آل پرچم، در نیمه دوم سده ششم هجری در بخش غربی منطقه جبال، شکل گرفته و با حاکمیت سلیمان شاه ایوه در نیمه اول سده هفتم به اوج قدرت رسید. در جریان تنازع میان خلافت و سلطنت سلجوقی (و بعد از آن خوارزمشاهی)، موقعیت خود را تثبیت نموده و به عنوان یک دولت حائل به رسمیت شناخته شد. پس از حمله مغول و نابودی حکومت خوارزمشاهی، ترکمانان ایوایی به سرکردگی شهاب الدین سلیمان شاه ایوه با پیوستن به جلال الدین خوارزمشاه به مقابله با مغولان برخاستند. بعد از مرگ خوارزمشاه با خلافت عباسی متحد شده و قریب به سی سال در برابر پیشروی مغولان به سوی بغداد ایستادگی کردند؛ ولی سرانجام با فتح بغداد در 656 ق، و قتل سلیمان شاه، امارت ایوه نیز از هم پاشید.
    این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی، نقش و جایگاه امارت ایوایی و سلیمان شاه ایوه در تحولات سیاسی- نظامی جهان اسلام در آستانه سقوط بغداد را بررسی می کند.
    کلیدواژگان: سلیمان شاه ایوه، ترکمانان ایوایی، آل پرچم، کرمانشاهان، بغداد، خلافت عباسی، ایلغار مغول
  • یونس فرهمند*، عبدالله ناصری طاهری، انسیه باقری صفحه 105
    این مقاله به بررسی سیره بنی هلال می پردازد و به دنبال این پرسش است تا چگونگی پیدایش این سیره، نوع و شیوه نگارش آن و روند گسترش آن را بیان کند. این پژوهش نشان می دهد که این سیره پس از مهاجرت این قبیله عربی از جزیره العرب به دو صورت شفاهی و مکتوب، ابتدا در میان خود هلالیان و سپس در مناطق مختلف جهان اسلام به ویژه در مصر و مغرب رواج یافته بود، اما نگارش شرح احوال بنی هلال و ذکر وقایع و سرگذشت آن ها از نجد تا مغرب نخستین بار در سده ششم در مغرب آغاز شد. شمار کمی از این سیره ها نیز حد فاصل سده های هشتم تا یازدهم هجری به نگارش در آمدند، با وجود این، بیش ترین آن ها در سده های دوازده و سیزده هجری قمری به استناد روایات شفاهی و با نام راویان آن مکتوب شدند. ویژگی اصلی این سیره ها که در زمره سیره گروهی به شمار می روند و ریشه در واقعیت تاریخی نظام قبیله ای دارند، داستانی بودن آن هاست که در قالب نثر، شعر و آواز، ثبت و ضبط شده اند. مهم ترین دستاوردی که از این پژوهش حاصل می شود این است که موضوعات سیره هلالیان به سه بخش تقسیم شده است: نخست بیان تولد قهرمانان اصلی و بیان سرگذشت جوانمردان آنان؛ دیگر سفر قهرمانان سیره از حجاز به تونس؛ و سرانجام بیان سرگذشت آنان در مغرب.
    کلیدواژگان: سیره، بنی هلال، ذیاب، جازیه
  • عباس منوچهری*، یدالله هنری صفحه 121
    مولفه شاخص و بنیادین اندیشه سیاسی و وجه تمایز آن از سایر شاخه های دانش بشری، دلالت های هنجاری است. اندیشه سیاسی از رهگذر توجه به فضایل مدنی به مثابه حلقه رابط دو ساحت نظر و عمل، در صدد سامان بخشیدن به جامعه بشری است. در این نوشتار ضمن واکاوی آثار مهم سنایی، عارف بزرگ ایرانی، ابعاد سیاسی اندیشه وی مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد. مدعای مقاله این است که علاوه بر دلالت های معرفتی و تبیینی، می توان از عدالت، دوستی و مدارا، به عنوان شاخص ترین دلالت های هنجاری و فضیلت های مدنی در اندیشه سنائی نام برد.
    کلیدواژگان: سنایی، اندیشه سیاسی، فضیلت مدنی، عدالت، دوستی، مدارا
  • رضا نقدی* صفحه 151
    در زاویه شمالی حرم مطهر امام رضا- علیه السلام -که اکنون صحن و باغ رضوان است، تا عصر رضا شاه پهلوی، گورستان قدیمی وسیعی وجود داشت که به نام قبرستان قتلگاه یا غسلگاه معروف بود. در وسط این گورستان، خانه ای قرار داشت که به تکیه بکتاشی ها موسوم بود و در آن دراویش متصوفه بکتاشیه زندگی می کردند و از آستان قدس رضوی مستمری می گرفتند. مقاله پیش رو، واکاوی سابقه تاریخی این تکیه و دروایش آن است.
    کلیدواژگان: قبرستان قتلگاه، تکیه و دراویش بکتاشیه
|
  • Abdul Hamid Abtahi* Page 7
    According to teachings of religion, "TAHDIS" has the meaning of conversation between Allah's angels with the Prophet, or Imam or another person. This subject, since the time of the Prophet (praise and greeting from Allah to Mohammad and his descendants) has propounded and could be perceived as the source of their Knowledge. In the Islamic Society, the belief that after the Prophet, there was no access to Revelation, was seen as equivalent of abstainance to attain Divine Knowledge and all claims of Divine, or acquired Knowledge were seen as equivalent to Prophecy claim. Imams by using "TAHDIS" taught the Shii Community that it is possible for a person other than the Prophet to gain access to Revelation through other than usual ways. It is clear that the dimensions of this Subject gradually cought the attention of the Shiis and led to a Shii discourse on the Divine Knowledge of the Imams. It should be noted that this be life ecountered difficulties and dangers during the time of the Sadeghin (Imam Bagher and Imam Sadegh), and also had to be controlled so as not to fall into exageration.
    Keywords: Shiism, Tahdis, Divine Knowledge, Shiism
  • Seyyed Ahmad Reza Khezri*, Hossein Khosravi Page 33
    After the dominance of Muslems over Andalus, Islamic culture and teachings gradually spread among the people living there, inspite of the existing good opportunity for the spread of other religious thoughts and inclinations. However, Shiism was among those few schools of thought which couldn’t take advantage of that opportunity to promulgate its doctrine. Andalus, from the time it was captured to the fall of the Umavid Caliphate in Cordoba, was under the influence of the Umavids, mainly trying to follow the policy of ignoring the rights of the Household of the Prophet, infact، the Umavids tried strongly to promulgate theSunni Schools of thought according to their own views. Having the full support of the Maleki School, they could prevent other religious, specially Shii, activities. It was only after the fall of Umayyads when shiis could find a short opportunity to show their political and cultural power after the establishment of the Hammudi caliphate. The major questions to be dealt with here are: what were the main reasons for the non promulagation and instability of shiism in Andalus? What were the influence of the programs and policies of the Andalus rulers, specially the Umayyads in this respect? The writers of the present article try to provide some analytical answere to these two questions with reference to historical sources.
    Keywords: Shiism, Andlus, Umayyads, Andalus, Bani Hammud
  • Vali Dinparast* Page 61
    The resalah called “Adab al Khalafe va Asbab al Hasafeh” is a policy paper based on Shariah in the ninth Hijri century. Its author Ibrahim Ibn Mohammad emphasizes the need of people to have an Imam or Soltan and his role as the preserver of order and security in society. It is based on Iranian tales and Islamic Shariah. He calls Soltan the chosen of God and believes that he is the preserver and guardian of religion. With this explanation, he refers to establishing justice in society by the Solatn and stresses that justice has resulted through Prophets and Kings. Based on this, he calls Farrokh Yasar Shirvanshah as the just Solatn chosen by God. Then, he discusses the responsibilities and duties of Imam and Solatn to enter in consultation with the other religious leaders. What political views have been used by the author to write this treatise? How has he been able to explain the importance of the Soltan or Imam in society and the responsibility of integrating the Shariah with Iranian thought? These are some of the issues which will be analyzed in this paper to clarify that, does the author have new theories about Imam or Soltan or has he has just repeated the ideas of previous thinkers.
    Keywords: Political thought, Iran, Adab al Khalafe, Asbab al Hasafeh, Ibrahim Ibn Mohammad
  • Mohsen Rahmati* Page 81
    The Ivāyī Turkmen Emirate was formed in the westera part of the Jibāl province, under the Banū Parcham, in the second half of the sixth century (A. H), and reached its hight with the ruler of Soleiman Shah in the first half of seventh century. Taking advantage of the struggle between the Abbāssid Chaliphate and the Saljuq Sultans (the later Khwarizm Shahs) it consolidated and was recognized as a separate state. This Emirate begun to defy the Mongols، under Soleiman shah Ive, in alliance with Khwarizmshah Jalāl al dīn. After the death of Khwarizmshah, they united with the Abbāssid Chaliphate and resisted the advance of Mongols to Baghdād for about thirty years. Ive Emirate disintegrated with the conquest of Baghdād and the Killing of Soleiman Shah in 656 A. H. By using the historical analytic method, this article seeks to investigate the role of Ivāyī Emirate and Soleiman Shah in confronting the Mongol invasion.
    Keywords: Ivā, yī, Turkmens, Soleiman shah Ivayi, Banū, Parcham, Jibā, l, Abbā, ssid Chaliphate, Mongol Invasion
  • Uones Farahmand*, Abddullah Naseri Taheri, Ensiyeh Baqeri Page 105
    This paper is studying the Banu Hilal Sirahs, and explains how they emerged, what kinds there were and introduces the process of their expansim. Also it shows that these Sirahs had been current in two styles as oral and in writing among the Hilalid's in different parts of the Islamic world especially in Egypt and the Maghrib. The first writings of Banu Hilal's biography and explanation of events and adventures from Najd to Maghrib had been started in the 6 century AH. A few numbers of these Sirahs had been written between 8 until 11 centuries AH, but most of them belong to 12 and 13 centuries AH, according to the names of their narrators. The main characteristic of these Sirahs is their narrative form, as Collective biographies, they are recorded in both prose and poetry. The main result of this research is that the subjects of Banu Hilal's Sirahs are divided in three sections: The first, introduces the main Heroes, their lives and adventures, second is the explanation about their immigrations from Najd to Tunisia, and finally the description of their adventures in Maghrib.
    Keywords: Sirah, Banu Hilâl, Dhiyâb, Jâziyah
  • Abbas Manoochehri*, Yadullah Honari Page 121
    The fundamental component of political is thought that distinguishes it from other branches of human knowledge it's normative implications. Political thought through civic virtues، as the link between theory and practice، tries to bring order to the human society. In this paper we analyze major works of Sanaî، the great Iranian arif (mystic) and the political capacity and potentials of his ideas (thoughts). The article claims that in addition to the epistemological and explanatory implications, justice, friendship, and tolerance are the most significant normative implications and civic virtues in Sanaî’s thought.
    Keywords: Sanaî, political thought, mystism
  • Reza Naqdi* Page 151
    In the Northern corner of the Razavi Shrine that is known as the Rezvan courtyard garden, there was an old and extensive cemetery until the period of Reza Shah Pahlavi. This cemetery was known as Ghoslgah or Ghatlgah. In the middle of it, there was a house that was known as the Bektashi Tekkya. The Bektashi Sufi dervishes lived there and the Astan Quds Razavi granted them a pension. This article is a research on the history of the Tekkya and the Bektashi dervishes.
    Keywords: Gatlgah cemetery, Bektashi dervishes, Astan Quds Razavi