فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام
پیاپی 26 (پاییز 1394)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/06/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه جعفرنیا* صفحه 7
    سابقه حضور یهود در جزیره العرب به دوره پیش از اسلام بازمی گردد. ظاهرا یهودیان در ادوار مختلف به این منطقه مهاجرت کردهاند. عدم حضور جدی یهودیان این منطقه در میان مشاهیر فرهنگ و علم یهود، نشان از پایین بودن سطح دانش آنان در مقایسه با یهودیان سایر مناطق دارد. با اینحا یهودیان بر جامعه عرب تاثیرگذار بودند. در دوره اسلامی علمای یهود به دلیل عدم برخورداری از دانش، نتوانستند تعامل سازندهای با پیامبر(ص) داشته باشند. بعد از رحلت پیامبر(ص)، مسلمانان در تعامل با یهودیان به ویژه احبار نومسلمان، عناصری از فرهنگ یهود عمدتا با بار ارزشی منفی وارد فرهنگ اسلامی کردند. اما با آغاز شکلگیری تمدن اسلامی، مسلمانان با ساکنان مناطق مفتوحه از جمله علمای یهود تعامل دو سویه برقرار کردند. نگارنده بر آن است که تفاوت سطح دانش یهودیان جزیرهالعرب با مناطق دیگر، تاثیرگذاری دوگانه یهود در فرهنگ اسلامی را به همراه داشته است. نتیجه پژوهش حاضر مبین آن است که تاثیرگذاری یهودیان جزیره العرب در سده های نخستین در جامعه اسلامی سبب نفوذ آن دسته از عناصر فرهنگ یهود درجامعه اسلامی شد که واژگونه شدن بخشی از آموزه های اسلامی را به دنبال داشت؛ در حالی-که با آغاز شکلگیری تمدن اسلامی تعامل دو سویه میان علمای مسلمان و یهود به وجود آمد.
    کلیدواژگان: یهود، عرب، جزیره العرب، اسرائیلیات
  • نیره دلیر* صفحه 33
    هدف پژوهش حاضر بررسی سیر تطور کاربرد «ظل الله » برای سلاطین ایران دوره میانه و تبیین کاربست آن در منابع تاریخ نویسی و اندرزنامه ای است؛ و در آن تلاش می شود به این پرسش ها پاسخ داده شود که سیر تاریخی کاربرد مفهوم «ظل الله » در منابع تاریخی و اندرزنامه ای چگونه بوده؟ و از چه دوره ای به عنوان لقب سلاطین به کار رفته است؟ یافته های تحقیق حاکی از آن است که «ظل الله » نخست در منابع تاریخی در وصف خلفا و از سده پنجم به بعد به طور محدود، در توصیف برخی سلاطین و نه به عنوان لقب، به کار رفته است. اطلاق آن در اوایل دوره میانه به رعایت شرایطی از جمله عدالت و اقتدار مشروط بوده و به تدریج، شرایط اطلاق حذف شده است و حاکمان، اعم از عادل و ظالم، با توجی هاتی بدیع به این عنوان ملقب شدند. یافته های دیگر پژوهش نشان می دهد سیر انتقال این لقب از خلفا به سلاطین، در منابع تاریخ نویسی، پیش از اندرزنامه ها آغاز شده است؛ اما پس از نصیحه الملوک غزالی، برخی اندرزنامه ها نیز با توجی هات گوناگون، در محکم کردن پایه های نظام «ظل اللهی» سلطانی نقش مهمی ایفا کردند.
    کلیدواژگان: ایران دوره میانه، ظل الله، تطور تاریخی، لقب سلاطین، منابع اندرزنامه ای و تاریخ نویسی
  • محسن رنجبر* صفحه 53
    پژوهش حاضر به بررسی سندی و محتوایی سه زیارت از زیارات مربوط به امام حسین(ع) یعنی دو زیارت ناحیه و زیارت رجبیه می پردازد و پس از معرفی اجمالی کهن ترین مصادر گزارش کننده آن زیارت، ابتدا به نقد و بررسی سندی هر یک و سپس در ادامه به بررسی محتوایی آن ها می پردازد و در پایان به این نتیجه رهنمون می سازد که اگرچه زیارات یاد شده از اعتبار سندی و محتوایی لازم جهت اثبات صدور آن ها از معصوم برخوردار نیست، اما به عنوان متونی که از سده ششم و هفتم برجای مانده است، قابل اعتنا و توجه است.
    کلیدواژگان: زیارت ناحیه، زیارت رجبیه، مزارکبیر، ابن مشهدی، امام حسین(ع)، عاشورا
  • یزدان فرخی*، سمانه ناصری صفحه 73
    بررسی اخلاق حرفه ای پیشه وران، زمینه پر اهمیتی در پژوهش های تاریخ اجتماعی محسوب می شود. بخشی از این اخلاق حرفه ای به شیوه و نحوه روند تولید و ارائه خدمات به مشتریان، مربوط است. در تاریخ جهان اسلام، پیشه وران تمایل داشتند تا اخلاق حرفه ای خود را با مفاهیمی چون فتوت باز گو کنند. اما وجه دیگری از اخلاق حرفه ای پیشه وران در جریان فعالیت اقتصادی، بر خلاف اخلاق ستوده حرفه ای بود که می توان به بیانی دیگر آن را «تقلب شغلی» نام گذاری کرد.
    پیشه وران مرتکب چه تقلب هایی شده بودند و در کدام حرفه وقوع تقلب بیشتر بوده است؟ چنین به نظر می رسد که کتاب معالم القربه فی احکام الحسبه در زمینه تقلب پیشه وران، اطلاعات قابل توجهی به دست می دهد. هدف مقاله حاضر، شناسایی و دسته بندی تقلب پیشه وران و به کارگیری یافته های کمی و کیفی به دست آمده در تحلیل اخلاق اجتماعی و حرفه ای پیشه وران است.
    کلیدواژگان: پیشه وران، اخلاق حرفه ای، تقلب، تدلیس، حسبه نامه، ابن اخوه
  • مریم محمدی* صفحه 107
    از جمله سرزمینهایی که توسط مغولان فتح شده و سپس به عنوان منطقه تابع ایلخانان اداره میشد، جنوب قفقاز بود. در دوره ایلخانان، حکومت باگراتیون قدرت برتر در این منطقه بود و امرای این نواحی به جز مناطقی خاص در اران و قراباغ که به طور مستقیم اداره میشد، وابسته و تحت فرمان حکومت باگراتیون بودند. عوامل چندی بر سیاست و روابط حاکمان جنوب قفقاز و ایلخانان تاثیر میگذاشت. مقاله حاضر به دنبال تبیین و تحلیل تحولات مربوط به جنوب قفقاز در پیوند با ایلخانان از منظر دینی است و می کوشد به این پرسش پاسخ دهد که سیاست خارجی ایلخانان از جمله سیاست مذهبی آنان، چه تاثیری بر اوضاع مسیحیان این منطقه در دوره حکومت ایلخانی داشت؟ یافته های این تحقیق که به صورت کتابخانه ای و اسنادی صورت گرفته است، نشان می دهد جنوب قفقاز به دلیل موقعیت راهبردی و ادعاهای ارضی اردویزرین در این منطقه، اهمیتی خاص برای ایلخانان داشت. ایلخانان غیرمسلمان تلاش میکردند تا علاوه بر سیاستهای معمول بهوسیله اعطای امتیازات به مسیحیان منطقه از اتحاد آنان با اردویزرین جلوگیری کرده و از دشمنی آنان با مسلمانان به خوبی برای جنگ علیه اردویزرین و ممالیک بهره برند. از طرف دیگر، مسیحیان جنوب قفقاز نیز تلاش میکردند تا از تفاوت باورهای ایلخانان غیرمسلمان، علیه مسلمانان و در جهت اعتلای دین مسیحیت استفاده کنند. مسلمانشدن ایلخانان باعث تغییر در سیاست مذهبی آنان در مقابل مسیحیان و اعمال سختگیری و فشار بر مسیحیان جنوب قفقاز شد. گرچه فشار بر مسیحیان منطقه تاحدی بر روابط سیاسی آنان با ایلخانان مسلمان تاثیر گذاشت؛ اما سیاست کلی ایلخانان مسلمان در جنوب قفقاز با ایلخانان غیر مسلمان در استفاده از نیروی نظامی آن، علیه دشمنان و نیز حفظ منطقه به عنوان سرزمین حایل و مهم راهبردی در مقابل اردویزرین تغییری نکرد.
    کلیدواژگان: ایلخانان، سیاست و روابط خارجی، اوضاع مذهبی، مسیحیان، قفقاز جنوبی، باگراتیون
  • جواد مرشدلو* صفحه 127
    در جریان اشغال ولایات ایرانی قفقاز به دست روسیه، جمعیت چشمگیری از شیعیان این منطقه نیز به تابعیت تحمیلی روسیه تزاری درآمدند. این شیعیان بیش تر در بخش هایی از این سرزمین مستقر بودند که تا پیش از اشغال، تابعی از سپهر سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران به شمار می رفت. بخش اندکی از این جمعیت، به ویژه پیشوایان روحانی ایشان با مشاهده تثبیت سلطه دولت تزاری ترجیح دادند از موطن خود هجرت کنند. اما اکثریت در همان سرزمین آباء و اجدادی خود باقی ماندند و زندگی خود را در زیر بیرق روس ادامه دادند. اداره این جمعیت و اداره امور ایشان یکی از مسایل پیش روی حکومت استعماری روسیه و از جمله دغدغه های فرمانداری نظامی قفقاز بود. با وجود این، در شرایطی که مسایل مرزی بین ایران و روسیه هنوز به صورت نهایی فیصله نیافته و زمینه جنگ همچنان فراهم بود، مسئله جدی و فوری، مهار گرایش شیعیان قفقاز به تبعیت از سیاست های دولت ایران در پیوند با علمای بزرگ شیعه بود. در این پژوهش کوشش شده است تا کیفیت سیاست استعماری دولت تزاری در قبال علمای شیعه قفقاز بررسی شود. کانون تمرکز آن بر نحوه رفتار فرمانداری نظامی قفقاز با دو تن از علمای برجسته شیعه، اولی ملاتنگری وردی، پیشوای مسلمانان شیعه تفلیس و دومی آقامیرفتاح، مجتهدی است که نقش آفرینی وی در جریان اشغال تبریز به دست روس ها چهره او را در تاریخ ایران این دوره بدنام کرده است. به نظر می رسد نتایج این تحقیق می تواند زوایایی از سیاست استعماری حکومت روسی قفقاز در قبال شیعیان این منطقه را در دوره پس از تحمیل مصالحه گلستان روشن کند.
    کلیدواژگان: قفقاز، شیعه، آقامیرفتاح، ملاتنگری وردی، یرملوف
  • مریم معزی* صفحه 151
    از اسماعیلیان ایران پس از الموت آگاهی های اندکی در دست است. جسته و گریخته نثری یا نظمی این جا و آن جا با ترس و دلهره در دل زمین یا شکافی در دیوار باقی مانده است. بیش تر دعا و مناجات است. کم تر به سالیان تیره نوری می تاباند اما شعری که محمود سروده از نوع دیگر است. شاعر شوریده است. ترس را فروخورده و از مهم ترین رازها پرده برداشته است. برای یک گروه کوچک مذهبی که در پس کوهی یا در حاشیه کویری پناه گرفته اند چه چیزهایی مهم ترین اسرار است؟ نام رهبرشان؟ نام زیستگاه ها و پناهگاه هایشان؟ نام رهبران محلیشان؟ سلسله مراتب ارتباطشان؟ این همه در شعر محمود آمده است. این شعر در اینجا به روش تک نسخه تصحیح شده و با روش تاریخی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است تا گستره جغرافیایی قاسمشاهیان، نام رهبران محلی، سلسله مراتب دعوت و باورهای روزگار شاعر، سده 11ق./ 17م، به دست داده شود.
    کلیدواژگان: اسماعیلیه، قاسمشاهی، قهستان، محمود، نزاری، نورالدهر
|
  • Fatemeh Jafarnia* Page 7
    Jews presence in Arabian Peninsula dates back to the pre Islamic era. It seems that they had frequently been migrating to the region. Having no evidence of the existence of scholarly Jews among Arabs, which points to the illiteracy comparing to their counterparts in other regions, yet they greatly influenced on Arab society. In Islamic era, although Jewish scholars had no considerable interaction with the holy Prophet as for having lesser knowledge, after the demise of the prophet Muslims dealing with the new Jew converters (Ahbar) inject no good elements from Jewish culture to the Islamic body. In early stages of Islamic civilization, however, Muslims made mutual interaction with the conquered inhabitants including Jewish scholars. This research argues that the different degrees of knowledge existed among Arab and non- Arab Jews led to the bilateral effect on Islamic culture. The findings show the subversion of some Islamic teachings in early Islamic era. In early stages of Islamic civilization, however, there was a mutual interaction between Muslims and Jewish scholars.
    Keywords: Jew, Arab, Arabian Peninsula, Israeliat
  • Nayereh Dalir * Page 33
    Abstract:This research seeks to review evolutionary trend of the title “Zill-ullah” (the shadow of God) applying for the Iranian kings (Sultans) in medieval period as well as to describe its usage as cited in historical sources and mirrors for princes (Andarz Nameh). Therefore¡ this research endeavors to answer these questions: What was the historical trend of using Zill- ullah in historical sources and the mirrors for princes and since when and why it had been used and applied as the title of kings? The findings which is based on historical explanation¡ demonstrates that Zill- ullah had basically used in historical sources to describe the Caliphs. Since the 5th century (AH) onward¡ it had limitedly been used only to tribute some sultans but not as a title. In early medieval it used to refer to a legitimate just king but gradually it was routinized so then referred to the governors¡ either being righteous or oppressor. This research also proves that the trend of transferring this title from the Caliphs to Sultans at first had started in historical sources and then in mirrors for princes. However¡ after Ghazali’s Nasihat al muluk¡ some of the mirrors for princes also played an important role to support the Sultanate concept of Zill-ullahi through using various justifications.
    Keywords: medieval Iran, Zill, ullah, historical evolution, Sultan, Titles
  • Mohsen Ranjbar* Page 53
    This study examines the authenticity and content of two Ziyarats related to Imam Hussein (AS)¡ i.e. Nahiya and Rajabiya Ziyarats. After a brief introduction of the oldest sources of the Ziyarats¡ the paper initially deals with reviewing each Ziarat in terms of authenticity and then goes on studying their contents. In the end¡ the study comes to the conclusion that although the mentioned Ziyarats do not have the necessary authenticity regarding being narrated by the infallible Imams¡ they are worth considering as the extant texts from the sixth and seventh centuries.
    Keywords: Nahiya Ziyarat, Rajabiya Ziyarat, Al, mazar al Kabir, Ibn, e, Mashhadi, Imam Hussein, Ashura
  • Yazdan Farrokhi*, Samaneh Naseri Page 73
    Professional ethics is a significant field in social history researches. Among this field a portion belongs to the style and trend of production as well as customers’ service. Tradesmen used to overt their professional ethics by using the concept of chivalry (Fotowwat) in Islamic history¡ although there seems to be an opposite trend that may be called “professional cheatings”. What sort of cheating was going on and in which job the most possible cheating used to occur? This research based on the book ” Ma’alim al-ghorbah wa fi Ahkam el-hisbah” is to recognize and categorize the types of professional cheatings by applying quantitative and qualitative findings in order to analyze social and professional ethics.
    Keywords: tradesmen, professional ethics, cheating, fraud, Hisbah Nameh, ibn, e, Akhooh
  • Maryam Mohamadi* Page 107
    Abstract: South Caucasus¡ conquered by Mongols and controlled by Ilkhanids¡ was the homeland of Bagrationi administration. The governors in this region¡ except Arran and Karabakh¡ were under the supreme ruling command of Bagrationi. So there had been some political affairs between the governors and Ilkhanids. Seeking a reasonable explanation and analysis regarding South Caucasus development from religious point of view¡ this article is to answer this question: what was the impact of Ilkhanid’s foreign affairs¡ namely religious policy¡ on Christians in this region?The findings¡ based on the documents and library resources¡ confirm the significance of south Caucasus for the Ilkhanids either as a strategic territory or for the rival claim of Golden Horde in the region. The non Muslim Ilkhanids made a great effort to not only give advantage to the Christians to prevent them from coalition with the Golden Horde¡ also to take advantage from Christians hostility against Muslims to win the Golden Horde and Mamluks at the same time. On the other hand¡ the Christians of South Caucasus were looking forward to misusing the ideological differences between non Muslim Ilkhanids and Mulims for the sake of Christianity transcendence. Although Ilkhanids’ conversion to Islam relatively changed the pattern of religious policy against Christians¡ the general policy of the converted Ilkhanids remained unchanged towards non Muslim Ilkhanids. This was regarding the utilization of their military force and also to maintain the land as a strategic retaining territory against the Golden Horde.
    Keywords: Ilkhanids, foreign affairs, religious affairs, the Christians, south Caucasus, Bagrationi
  • Javad Morshedloo* Page 127
    Russian conquest of Transcaucasia had multidimensional consequences for Muslim population of the region. A substantial part of these population was composed of shi’ite muslims who mostly lived in the southern or the pre-Iranian provinces. Based on some newly found archival documents¡ this study aimed to shed some lights on one aspects of this problem which so far has been neglected by most of the specialists of this field. As a pivotal question it seeks to ask what was the policy of Russian colonial governemt of transcaucasia toward the shiite muslims of the region. To provide an answer for this question it draws on a bunch of archival data which are gleaned from scattered documents and have been analysed inside a greater theoretical framework. Two important cases in this context¡ the first one¡ a certain Mulla Tangriverdi and the second one¡ the ill-famed Aqa Mir Fattah are at the center of this study. As the results show¡ from the first years of Russian conquest of transcaucasia¡ Russian governores have proceeded a certain policy toward the shiite population. This policy seems to have three conspicous aspects; the first was thretening influential clerical to avoid any contact with Iranian Mujtahids¡ the second one was an attempt to absorb middle-ranked shi’its ulama into the Russian adminstration. And the third was an attempt to construct a central religious institute for Shiite jurisdiction authority whose illfortune nominate was the Iranian notorious mujtahid Mir Fattah. The findings is likely to unfold some vague aspects of Russian colonial policy of caucas towards Shites after the enforcement of Golestan agreement.
    Keywords: Transcaucasus, Shiism, Aqa Mir Fattah, Mulla Tangriverdi, Eermolov
  • Maryam Moezi* Page 151
    There are small traces of Iranian Ismaili communities in the post Alamut era. Sporadic prose or odes in fear and anxiety¡ here and there¡ dug in the ground or in a wall crack have been extant. Most are prayers and supplications which throw a little light on the dark centuries; however the poem of Mahmoud is totally different. The intoxicated poet¡ free from fear¡ unfolds the secrets. For a small religious group¡ taken refuge in a remote mountainous castle or dwelled around a horrific desert what would be the most crucial secret? The name of the leader? The name of their settlements and shelters? the name of their local leaders and hierarchies? All are revealed in the poetry of Mahmud. Critically edited the single manuscript and based on the historical method¡ this paper contributes to analyze and to reveal some facts such as: geographical domain of Qasim shahi¡ the names of local leaders and hierarchies in call (Da’wa) and contemporary beliefs in 11th / 17th century.
    Keywords: Ismailia, Qasm Shahi, Quhistan, Mahmud, Nizari, Nur al Dahr