فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام
پیاپی 33 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد احمدی منش * صفحه 7
    در مقاله پیش رو، جریان ارجاء در دوره اموی را از چشم انداز گفتمانی بررسی می کنیم تا از این رهگذر تناقض نماهای موجود در مجموعه گرایش ها و رویکردهای آن را برطرف نماییم. چنانکه نشان خواهیم داد گفتمان ارجاء اگرچه گره گاه یا هسته ثابتی داشت، ولی آغازگاه و همچنین معنا و دلالت های آن در عراق، فرارود/خراسان و شام متفاوت بود. این گفتمان به طور عمده دربر دارنده دیدگاهی ویژه درباره ایمان و رابطه آن با کردار بود و در کنار آن از چند اصل سیاسی پیروی می کرد. در این نوشتار بسترهای اجتماعی و سیاسی گوناگون شکل گیری گفتمان ارجاء مورد توجه ویژه قرار گرفته است. آنچه در این نوشتار بر آن تاکید می شود، این است که چگونه از بسترهای گوناگون سیاسی- اجتماعی در فرارود/خراسان، عراق و شام، نگرشی کمابیش همسان درباره ایمان سر برآورد و پیدایش ایستارهای سیاسی گوناگون از جمله در برابر دولت اموی را سبب گردید. همچنین خواهیم گفت که قضاوت و موضع گیری سیاسی درباره حکومت امویان و نیز اراده این دولت به رغم اهمیت یافتن مناسبات میان امویان و مرجئه بسان یک عامل اصلی و انحصاری در شکل گیری گفتمان ارجاء نقش تعیین کننده ای نداشته است.
    کلیدواژگان: ن، ان، ان، اق، ارود، م
  • محمدجعفر اشکواری، سیدجمال موسوی، مسعود صادقی صفحه 29
    یکی از انواع ادبیات در تمدن اسلامی، عجایب نگاری است. نگارش اطلاعات شگفت انگیز سرزمین ها در متون جغرافیایی همزمان با آغاز جغرافیانگاری وصفی، سبب شد تا این گونه اطلاعات مورد توجه نویسندگان مختلف قرار گیرد. سپس با توجه به عوامل مختلف مانند اقبال عامه مردم به این گونه اطلاعات، عدم انس و الفت نویسندگان با پدیده های مختلف که خیال پردازی های آنها را نیز در پی داشت به همراه استفاده از انواع ظرافت های ادبی مانند اغراق و حقیقت نمایی سبب شد تا عجایب نگاری در سطح گسترده رایج گردد. به تدریج عجایب نگاری به متون مختلف راه پیدا کرد و سرانجام در متون مستقل (عجایب نگاری ها) انسجام یافت. پژوهش حاضر با روش تاریخی و شیوه توصفی- تحلیلی به بررسی سرچشمه ها، سیر تاریخی و مراحل تطور عجایب نگاری ها در تمدن اسلامی پرداخته است و از این طریق سه دوره آغاز و شکل گیری (قرون 3 و 4 ق)، اوج و شکوفایی (قرون 5-8 ق) و زوال و افول (قرن هشتم به بعد) را برای سیر تاریخی عجایب نگاری های اسلامی معرفی کرده است.
    کلیدواژگان: عجایب، عجایب نگاری، عجایب المخلوقات، عجایب نامه
  • طاهر بابایی، سیداحمدرضا خضری، حسن حضرتی صفحه 53
    حکومت عثمانی در سده دهم هجری –که نقطه عطف آن، دوره سلیم اول و سلیمان قانونی بود - در بسیاری از بخش های درباری، اداری- دیوانی، نظامی، هنری و تجاری به پیشرفت و توسعه یافتگی رسید که در این توسعه یافتگی، عوامل متعددی دخیل بوده است. در این پژوهش، نقش ایرانیان در کتابت هنری و دیوانی عثمانی، به عنوان یکی از متغیرها و عوامل تحول و توسعه یافتگی عثمانیان در این سده، مدنظر قرار گرفته است. با بررسی اسناد و منابع تاریخی و بهره گیری از پژوهش های مربوطه، مشخص شده است که کاتبان ایرانی در دو بخش مرتبط با کتابت (کتاب آرایی و نوشته های دیوانی) نقش آفرینی کردند. افزایش شمار کتاب ها با استنساخ کتب مذهبی، ادبی، تاریخی و علمی، ابداعات هنری و انتقال میراث هنری ایرانی، تقویت انشای درباری و تامین نیروهای کارآمد دیوانی از جمله فعالیت های کاتبان ایرانی بود که به تقویت، تحول و گسترش کتابت درباری انجامید. این تلاش ها در کنار سایر اقدامات در بخش های مختلف حکومتی، سرانجام شکوه دربار عثمانی را در سده دهم هجری رقم زده است.
    کلیدواژگان: تشکیلات عثمانی، هنر عثمانی، کاتبان ایرانی، سلیم اول و سیلمان قانونی
  • حمیده شهیدی* صفحه 75
    طریقت بکتاشیه از قرن هشتم هجری در آناتولی ظهور کرد و در سایر بلاد گسترش یافت و به یکی از فرقه های مهم اسلامی تبدیل شد. به رغم اینکه این طریقت منسوب به یک ایرانی اهل نیشابور خراسان است با این حال در هیچ منبعی اثری از آنان در ایران یافت نمی شود. اما از سال 1069 ق در اسناد تشکیلات اداری آستان قدس موجود در مرکز آرشیو این مجموعه که موضوع آن مسائل مالی و حسابداری است به نام درویشان بکتاشی ساکن در کنار مرقد امام رضا -علیه السلام- برمی خوریم. این جماعت در دوره های مختلف صفوی، افشاریه و قاجار کمک مالی از آستان قدس دریافت می کردند. اگرچه تحقیقاتی در باب طریقت بکتاشی انجام شده، اما تاکنون اسناد مذکور مورد پژوهش قرار نگرفته است. از این رو این نوشتار با روش توصیفی- تحلیلی و با اتکا براطلاعات موجود در اسناد و منابع کتابخانه ای، اولا در پی تبیین و شناساندن محتوا، ارزش های اطلاعاتی، ویژگی ها و اهمیت این اسناد بوده و ثانیا درپی کشف علت رابطه درویشان بکتاشی با آستان قدس و دریافت کمک از این مجموعه است.
    کلیدواژگان: طریقت بکتاشیه، درویشان بکتاشی، آستان قدس رضوی، تشکیلات اداری
  • کامیار صداقت ثمرحسینی* صفحه 101
    : مقاله حاضر با رویکردی ساختارگرایانه و از خلال مطالعه ای توصیفی - تحلیلی، با مرور ادبیات و منابع گوناگون درباره وحدت اسلامی و تشریح تبار و شجره فقهی مهمترین عالمان وحدت گرا و تقریبی امامیه، چهار دسته ادبیات تاریخی (طرح نادرشاه؛ طرح اتحادیه اسلام؛ طرح فقه مقارن و طرح متون مشترک) را مورد بررسی قرار می دهد و موفقیت ایده تقریب مذاهب اسلامی را درگرو باهم دیدن همگی تجربیات و پیوند آنان در کنار یکدیگر می داند؛ به نحوی که محور عقیدتی آن بر پایه اصول مشترک و محور عملیاتی آن در میان فقهای فریقین با همراهی سیاستمداران و مصلحان اجتماعی باشد. ازاین رو هیچ یک از ادبیات و منابع تقریبی را نباید جدای از هم دید. پرسش های مورد توجه مقاله حاضر عبارت اند از: (1) چند دسته ادبیات و منابع در خصوص اندیشه وحدت اسلامی موجود است؟ (2) شجره آموزشی اندیشه تقریب فقهی در میان علمای امامیه در چه مکاتبی است؟
    کلیدواژگان: اتحادیه اسلامی، تقریب مذاهب اسلامی، دالتقریب قاهره، فقهای معاصر شیعه، مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی
  • مریم عزیزیان* صفحه 123
    احزاب فعال در مصر در سال های 1922-1952م. همان ناسیونالیست های پرشور صحنه سیاسی بودند. همان گونه که این احزاب به دلیل اهداف مختلف ناسیونالیستی با یکدیگر رقابت می کردند، شیوه ها و ابزار رقابتشان هم گوناگون بود. یکی از ابزارهایی که برخی از این احزاب برای به حاشیه راندن رقبای خود استفاده می کردند، دانش «تاریخ» بود که به تولید انواع تاریخ نویسی در تاریخ نگاری حزبی مصر منجر شد. از جمله مهم ترین این تاریخ نگاشته ها، کتاب سعد زغلول، زعیم الثوره اثر عباس محمود عقاد، یکی از اعضای حزب وفد بود. مطالعه و تحلیل این اثر تاریخ نگارانه به منظور فهم چگونگی روایت و تصویرسازی این پیشوای ملی در تاریخ معاصر مصر و نحوه انعکاس اختلاف ها و رقابت های درون یا برون حزبی وفد در این متن، مسئله این تحقیق است. روش تحقیق در این مقاله، مطالعه شاخصه های تاریخ نگاری متن سعد زغلول است که با در نظر گرفتن روابط میان متن با نویسنده و شرایط زمانه مولف انجام شده است. نتیجه تحلیل شاخصه های تاریخ نگاری این متن نشان می دهد عقاد در واکنش به فضای اندیشه ای و سیاسی مصر در سال 1936م. با نگارش کتاب سعد زغلول به دفاع از حزب وفد و بنیانگذار آن پرداخت. اما وی به دلیل دشمنی با نحاس، رهبر وقت حزب وفد، ساخت تصویر آرمانی را تنها در مورد سعد زغلول به نمایش گذاشت.
    کلیدواژگان: عباس محمود عقاد، سعد زغلول، مصر، حزب وفد، ناسیونالیسم، قرن بیستم
  • جلیل قصابی گزکوه *، جواد عباسی، بشری دلریش صفحه 145
    باوجود آگاهی های قابل توجه در خصوص تحولات دینی ایران در عهد ایلخانی، درباره وضع مذهبی شهرها و ولایات ایران در این دوران از جمله ترکیب مذهبی جامعه، اطلاع چندانی در دست نیست. حمدالله مستوفی (680-750 ق) در سال 740 ق با تالیف نزهه القلوب جای شناسی تقریبا دقیقی از اوضاع مذهبی ایران این دوره به دست داده است. او در ضمن معرفی شهرها و مناطق ایران در بیشتر موارد درباره مذاهب مردم آنها نیز سخن به میان آورده است. استخراج و دسته بندی آگاهی های موجود در این کتاب و استفاده از دیگر آگاهی های موجود در منابع و پژوهش های مرتبط می تواند تصویر روشن تری از پراکندگی مذهبی در جامعه ایران در این عهد ارائه کند. براساس چنین دیدگاهی پژوهش حاضر می کوشد به روش پژوهش کتابخانه ای به گردآوری، دسته بندی و تحلیل این آگاهی ها بپردازد. بدین منظور مواردی چون ترسیم نمودار و نقشه نیز مدنظر قرار گرفته است. این بررسی با وجود پراکندگی بیشتر پیروان مذهب تسنن شافعی در دوران ایلخانان نشان از گسترش نسبی تشیع و در عین حال برخی جابه جایی ها در موقعیت مذاهب اهل سنت و ادیان غیراسلامی دارد.
    کلیدواژگان: ایلخانان، جای شناسی مذهبی، حمداله مستوفی، نزهه القلوب
|
  • Mohammad Ahmadimanesh * Page 7
    In this paper, the ‘irjā’ movement will be analyzed from a discursive perspective in order to rethink some paradoxes in its approaches and tendencies. It will be shown that the discourse of ’irjā’ had one core, but different origins, meanings, and significations in Iraq, Transoxiana/Khurāsān, and the Levant. This discourse generally followed a special perspective regarding faith, and its relationship with deeds, as well as some political principles. This paper seeks to uncover the different social and political contexts of this discourse. A major objective is to see how the different social and political contexts in Iraq, Transoxiana/Khurāsān, and the Levant gave rise to a mostly singular view on faith, and the emergence of different political stances against the Umayyads. It will be also demonstrated that political stances against the Umayyads and the will of the state - despite its relationship with the movement -- was not the only determining factor in the formation of the ’irjā’ discourse.
    Keywords: Discourse, Irj? Movement, Faith, Umayyad, Iraq, Transoxiana, Levant
  • Mohammad Jafar Ashkevā, Ri, Seyyed Jamal Moosavi, Masoud Sadeghi Page 29
    Wonder book writing is one of genres of literatures in the Islamic civilization. Writing wonderful information about territories in the geographical sources simultaneous with descriptive geography made such information an interesting issue for various authors. Then, different factors such as its appeal for people, lack of familiarity of authors with such phenomenon followed by their fantasies as well as use of literary devices like exaggeration and verisimilitude, made it widespread. Gradually writing about marvels influenced various texts, and finally an independent genre emerged. This paper uses a historical as well as descriptive- analytical method to study origin, historical path and evolution of writing of wonder books in Islamic civilization. Accordingly, three eras have been introduced for the historical path of writing wonder books in Islamic civilization: Beginning and formation (1st-3rd century AH / 7th-10th century AD), prosperity and glory (4th-8th AH / 11th-15th AD), and decline and fall (8th century AH / 15th century AD onwards).
    Keywords: Ajā'ib (Wonders), Wonder Book, Ajā'ib al-Mmakhlūqāt (Marvels of Creation), Ajā'ib Nāmah
  • Taher Babaei, Seyyed Ahmadreza Khezri, Hassan Hazrati Page 53
    During the 10th century AH, the Ottoman reign, which reached its apex in the ages of Selīm I and Süleymān the Magnificent, was flourished and developed in many aspects of court, administrative, military, economy and art because of numerous factors. In this research, the role of Iranians in the artistic and bureaucratic writings of the Ottoman Empire has been considered as one of the important factors in development and progress of the Ottomans’ during the century. The historical documents, sources, and related studies indicate that the Iranian scribes played a significant role in two aspects of writing: book design and administrative writings. An increase in the number of books by transcription of religious, literary, historical and scientific works, artistic inventions, the transfer of Iranian artistic heritage into the Ottoman Empire, strengthening of court writing, and providing a skillful personnel were some of those activities that led to the reinforcement, development and expansion of court writings. These efforts along with other policies in the different sectors of government brought about the Ottomans’ glory in the 10th century AH.
    Keywords: Ottoman administration, Ottoman art, Iranian scribes-Kātībs, Selīm I, Süleymān the Magnificent
  • Hamideh Shahidi* Page 75
    The Bektashi order (tariqat) appeared in 8 AH/14 AD century in Anatolia, influenced other territories and gradually became an important Islamic sect. Despite being attributed to an Iranian from Nishabur of Khurasan, this order is absent from historical sources in Iran. Yet, from 1069 A.H/1658 AD onward, among the accounting and financial documents of administrative apparatus of Astan Quds Razavi in the Archive Center of this organization, we can find the names of Bektashi Sufis settling next to the holy shrine of Imam Reza (A.S). This community received financial support from Astan Quds Razavi in Safavid, Afsharid and Qajar eras. Although some research has been done about the Bektashi order, the aforementioned documents have not been studied yet. Thus, this study, using descriptive-analytic approach and relying upon the data of the documents and library sources, is aimed to describe and introduce the content, informational value, characteristics and significance of these documents in the first place, and tries to discover the reason why Bektashi Sufis has had some relationship with Astan Quds Razavi and has received financial support from it secondly.
    Keywords: Bektashi order, Bektashi Sufis, Astan Quds Razavi, Administrative apparatus
  • Kamyar Sedaghat Samar Hoseini* Page 101
    This paper, using a structruralist approach, together with an analytic-descriptive study of the various materials concerning “Islamic Unity”, attempts to emphasize on four schemata for approaching the Islamic Unity, among the Imami Shi’i Ulama, i.e. the plan of Nadir Shah; the Unity of Islam (Ittiḥādīy-i Islām); the approach with regards to comparative Islamic Jurisprudence (al-Fiqh al-Muqāran); and the approach with regards to common documents and literatures. The paper, moreover, tries to show that these four approaches have to be seen in conjunction with each another, as an integrated system, in such a way that the theoretical aspect has to be grounded on common principles and the practical aspects have to be accepted by political and social reformers.
    Keywords: Islamic Union, Proximity of Islamic Religious Thoughts, Dar al-Tarqrib (Cairo), Contemporary Shiite Scholars, World Forum for Proximity of Islamic Religion
  • Maryam Azizian* Page 123
    Active parties in Egypt in the years 1922-1952 were the same zealous nationalists of political scene of the country. These parties competed against each other with various styles and tools. One of these tools was “history” that led to production of species of historiography in Egypt's party historiography. One of the most important of these historiographies was the Saad Zaghloul's book, i.e. Zaim al-Thawrah, written by Abbās Mahmūd al-Aqqād, a member of the Wafd Party. The topic of this research is study and analysis of this historiographical work in order to understand how this national leader in Egypt's contemporary history has been portrayed and how Wafd Party's disputes and competitions are reflected in this text. The method of this research, according to the characteristics of historiography, is understanding the relationships between the studied text components, the author and political-cultural macro- context in this era. The result of the research shows that Al-Aqqād, in response to the political and intellectual atmosphere of Egypt, intends to defend the Wafd party and its founder, i.e. Saad Zaghloul. Due to the competition with other parties, he portrayed Zaghloul as the best example of an ideal leader in Egypt. However, because of a feud with Mustafa Nahas, the leader of Wafd Party at that time, the author presented such an ideal image only in the case of Saad Zaghloul.
    Keywords: Historiography, Nationalist, Egypt, Saad Zaghloul, Wafd party, Akkad, 20th Century
  • Jalil Ghassabi Gazkouh*, Javad Abbassi, Boshra Delrish Page 145
    Despite considerable knowledge about religious developments in Iran during Ilkhanid era, there is not enough information regarding religious status in Iranian cities and regions in that period. It is Hamdollah Mostofi who has provided a relatively clear topography in this field of study. He talks about religious combination of cities in most cases. Compilation and classification of such information from this book and putting them together with other existing materials in other sources and studies can provide a clearer picture of religious scattering in Iran during Ilkhanid era. This paper will study this issue through a historical method by gathering, categorizing and analyzing such information and using tables, maps and diagrams. It is shown that Shia Islam was spreading in this era, and at the same time there were some changes for other religions.
    Keywords: Ilkhanids, Religious topography, Mostofi, Nozhat al-Qolub