فهرست مطالب

توسعه ی آموزش جندی شاپور - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1393)

فصلنامه توسعه ی آموزش جندی شاپور
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/02
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدرضا پالیزوان* صفحات 302-306
    درک دانشجویان در مورد بسیاری از پدیده های فیزیولوژی در اغلب موارد ناقص است. به این مفهوم که در بسیاری از موارد در ذهن آن ها مدل های نادرستی از مطالبی که از آن ها می پرسیم، دارند. این نوع مشکلات درکی به عنوان درک غلط (Misconceptions) شناخته می شوند، هدف این مطالعه تعیین میزان فراوانی درک غلط در مورد مقایسه ی برون ده قلبی راست و چپ و نیز بررسی میزان پایداری آن در ذهن دانشجویان است. در این مطالعه از تعداد 254 دانشجو در سه سطح مختلف آموزشی رشته های گروه پزشکی خواسته شد تا میزان برون ده بطن راست را نسبت به برون ده بطن چپ حدس بزنند. سپس درصد پاسخ های درست در هر رشته محاسبه و با هم مقایسه شدند. نتایج نشان داد که میزان شیوع درک غلط در مورد مقایسه برون ده بطن راست و چپ بین 21 تا 38% بود. بیشترین شیوع درک غلط در میان دانشجویان تکنسین فوریت های پزشکی و کمترین آن در میان دانشجویان پزشکی بود. همچنین، شایع-ترین مفهوم غلط در ذهن دانشجویان این مفهوم بود که برون ده بطن راست 75% برون ده بطن چپ است. نتایج این تحقیق نشان داد که حدود 28 درصد از دانشجویان حتی پس از گذراندن درس فیزیولوژی قلب و گردش خون قادر اصلاح درک غلط ایجاد شده در ذهن خود نیستند. بنابراین، لزوم تغییر شیوه های آموزشی برای جلوگیری از پایداری موارد درک غلط در ذهن دانشجویان بیش از پیش احساس می گردد.
    کلیدواژگان: برون ده قلبی، درک غلط، فیزیولوژی قلب و گردش خون، آموزش فیزیولوژی
  • سمیه پروین، فاطمه جمشیدی، رویا فتحی خانقاه، سیدعابدین حسینی آهنگری* صفحات 307-313
    طرح درس از مهم ترین ابزارهای اثربخشی فرآیند یاددهی_یادگیری و یکی از راه های غیر قابل انکار در ارتقای کیفیت آموزش است. اساتید با کمک طرح درس، مفاهیم و مطالب درسی را در کلاس به طور صحیح ارائه می دهند و متعاقبا دانشجویان نیز مفاهیم را بهتر درک می کنند. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی کیفیت طرح درس اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال 1392 انجام شد. در این پژوهش مقطعی، 81 طرح درس ارائه شده بر روی وب سایت دانشکده ها مورد ارزیابی قرار گرفت. جمع آوری داده ها با استفاده از چک لیست محقق ساخته مورد استفاده در پژوهش های پیشین انجام گرفت. داده ها با استفاده از آمار توصیفی در نرم افزار SPSS ویرایش 13 تجزیه و تحلیل شد. در مجموع، 19/8% از طرح درس ها در وضعیت ضعیف، 77/8% متوسط و 2/5% درصد در وضعیت خوب قرار داشتند. بیشترین مولفه هایی که در طرح درس مورد توجه قرار گرفته به ترتیب: روش تدریس، زمان بندی ارائه ی محتوا، روش ارزشیابی، وظایف و تکالیف دانشجویان، رئوس مطالب و منابع بودند. بیشترین کاستی ها مربوط به: هدف رفتاری، حیطه ی اهداف رفتاری، وسیله ی کمک آموزشی، آمادگی لازم برای دانشجویان، هدف جزئی و سیاست مدیریت کلاس توسط مدرس بود. با توجه به اهمیت طرح درس، برگزاری کارگاه های آموزشی جهت آموزش و ارتقای سطح تدوین و نظارت کافی بر مدرسان می تواند به ترتیب دانش آن ها برای تدوین و کیفیت طرح درس را فراهم کند.
    کلیدواژگان: برنامه ی درسی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، طرح درس، عضو هیات علمی
  • سمیرا مهرعلی زاده، حامد رضایی*، علیرضا دهدشتی، د حشمتی فر صفحات 314-320
    دوره ی علوم پایه، با توجه به نقش آن در پایه ی علمی دانشجوی پزشکی و تاثیر آن در مقاطع بالاتر و حتی آینده ی شغلی پزشکان آینده ی کشور بسیار با اهمیت می باشد. در نتیجه، ارزیابی روند تحصیلی در این دوره، آن هم در بازه-های زمانی طولانی مدت، می تواند دید گسترده تری جهت برنامه ریزی های کلان آموزشی فراهم آورد. این مطالعه، با هدف ارزیابی روند تحصیلی دانشجویان رشته ی پزشکی مقطع علوم پایه ی دانشگاه علوم پزشکی سمنان انجام شد. تمام دانشجویان پزشکی، که در یکی از سال های 1380 تا 1389، در آزمون جامع علوم پایه شرکت کرده بودند، به روش سرشماری انتخاب شدند؛ اطلاعات آن ها در قالب پرسش نامه جمع آوری شده و به روش توصیفی و با استفاده از آزمون t، آنالیز شد. تعداد کل افراد در این پژوهش، 316 نفر بودند، بیشترین تعداد مربوط به شهریور 1386 (32 نفر) و کمترین، مربوط به شهریور 1385 (3 نفر) بود. بهترین وضعیت، به اسفند 1385 (با میانگین 145) و ضعیف ترین به شهریور 1386 (بامیانگین 100) مربوط می شد. در کل، نمرات گروه های آزمون اسفند ماه (با میانگین 128/8)، وضعیت بهتری نسبت به شهریور ماه (با میانگین 114/2)، و نمرات در 5 سال اول (با میانگین 125/7) وضعیت بهتری نسبت به 5 سال دوم (با میانگین 117/1) داشت. بهترین وضعیت، در دروس آسیب شناسی، باکتری شناسی، فیزیولوژی و ایمنی شناسی و ضعیف ترین، در دروس فیزیک پزشکی، جنین شناسی و بهداشت عمومی مشاهده شد. علت یابی ضعف و یا پیشرفت در دروس مختلف، برای دانشکده ی پزشکی این دانشگاه امری ضروری است؛ همچنین، ارزیابی های طولانی مدت آموزشی، در جهت برنامه ریزی های منطقی، به پژوهشگران سایر دانشگاه ها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی وضعیت آموزشی، امتحان جامع علوم پایه، پزشکی، سمنان
  • مرتضی نصیری*، مصطفی نصیری، محسن داورپناه، سارا آدرویشی صفحات 321-330
    الکتروشوک_درمانی یکی از روش های درمانی است که با وجود کاربرد گسترده ی آن در درمان برخی از بیماری های روانی هنوز سطح دانش و نگرش افراد حتی پرسنل پزشکی و پرستاری نسبت به این روش ضعیف است. از آن جا که مهمترین هدف هر رویکرد آموزشی ارتقای سطح دانش و نگرش یادگیرنده است و نظر به این که روش های سنتی آموزش مانند سخنرانی به تنهایی پاسخگوی نیازهای دانشجویان نیست، این مطالعه با هدف مقایسه ی تاثیر آموزش الکتروشوک_درمانی به دو روش سخنرانی و الکترونیکی بر دانش و نگرش دانشجویان پرستاری انجام شده است. این پژوهش نیمه تجربی بر روی 40 دانشجوی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در سال 1392 انجام شد. دانشجویان به روش سرشماری و غیرتصادفی با توجه به معیارهای ورود و خروج انتخاب و به دو گروه 20 نفری کنترل (آموزش از طریق سخنرانی) و آزمایش (آموزش الکترونیکی به وسیله ی لوح فشرده) تقسیم شدند. قبل و 2 هفته بعد از مداخله، اطلاعات مربوط به دانش و نگرش دانشجویان در مورد الکتروشوک_درمانی به وسیله ی پرسش نامه ی محقق ساخته جمع آوری شده و داده ها با استفاده از نسخه ی 19 نرم افزار SPSS و به وسیله ی توزیع فراوانی، میانگین و انحراف معیار، آزمون هایt و کای اسکویر تجزیه و تحلیل شدند. پس از مداخله، دانش و نگرش هر دو گروه نسبت به قبل از مداخله افزایش معناداری یافت (P<0.05). میانگین افزایش آگاهی در گروه سخنرانی 4/40±7/55 و در گروه آموزش الکترونیکی 3/97±10/55 بود که اختلاف معنادار می باشد (P=0.03)، اما افزایش نگرش در گروه سخنرانی 4/96±2/05 و در گروه آموزش الکترونیکی 5/82±1/95 بود که تفاوت معنادار نیست. با توجه به این که آموزش الکترونیک بر دانش دانشجویان موثرتر از سخنرانی بود، به کارگیری آن در فرآیند آموزش توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، سخنرانی، الکتروشوک، درمانی، دانش، نگرش، دانشجویان پرستاری
  • سهیلا شهشهانی*، سمانه حسین زاده، کیانوش عبدی، اکبر میرجانی اقدم صفحات 331-336
    پایان نامه های دانشجویی، بخش عمده ای از تحقیقات کشور را تشکیل می دهند. توجه به پژوهش های دانشجویی می تواند در اصلاح مشکلات موجود تاثیرگذار باشد. این مطالعه به منظور بررسی روش شناسی پایان نامه های دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم بهزیستی و توان بخشی صورت گرفته است. در این مطالعه ی توصیفی، پایان نامه ی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم بهزیستی و توان بخشی که از مهر 90 لغایت خرداد 91 از پایان نامه ی خود دفاع نمودند به روش سرشماری مورد ارزیابی قرار گرفت. نوع مطالعه 45% از پایان نامه ها توصیفی_تحلیلی و 35% مداخله ای بود. پایان نامه ای توصیفی، تولیدی، تهیه ابزار پرسش نامه ای روا و پایا نیز به ترتیب: 13.2%، 1.9% و 4.7% از موارد را تشکیل دادند. 40% دانشجویان دختر نوع مطالعه مداخله ی و 58% دانشجویان پسر نوع مطالعه ی توصیفی_تحلیلی را انتخاب کردند. همچنین، در سنین کمتر و در دانشکده ی علوم رفتاری در مقایسه با دانشکده توان بخشی و نیز دانشکده ی علوم تربیتی و رفاه اجتماعی، انتخاب مطالعه ی مداخله ای بیشتر بود. آزمون دقیق فیشر ارتباط معنا داری بین دانشکده و نوع مطالعه نشان داد (P=0.003). با توجه به سهم پایان نامه در تحقیقات کشوری و کمک به تصمیم گیری سیاست گذاران و برنامه ریزان توصیه می شود که دانشگاه ها از لحاظ آموزشی، منابع مالی و حمایت در زمینه ی فرآیند اجرای تحقیقات و ارتقای کیفیت روش شناسی مناسب پژوهش، برای دانشجویان امکانات بیشتری فراهم آورند.
    کلیدواژگان: روش شناسی، پایان نامه، دانشجویان تحصیلات تکمیلی
  • ندا صیادی*، داریوش رخ افروز، زهره سادات میرمقتدایی صفحات 337-344
    سال هاست که تئوریسین ها و مربیان پرستاری معتقدند که قضاوت بالینی پرستار بایستی بر اساس اطلاعات دقیق و به شیوه ای علمی صورت گیرد، از این رو در تلاش جهت بهبود ساختار کار پرستاری هال برای اولین بار از واژه ی فرآیند پرستاری استفاده کرد. با توجه به اهمیت ارزیابی مهارت پرستاران و دانشجویان پرستاری در اجرای فرآیند پرستاری از شیوه های مختلفی بدین منظور استفاده می شود. یکی از این شیوه ها استفاده از آزمون آسکی است، از این رو مطالعه ی حاضر با هدف ارزیابی نظرات و عملکرد دانشجویان پرستاری در ارزشیابی فرآیند پرستاری به شیوه ی آسکی اجرا شد. در مطالعه ی حاضر که از نوع توصیفی_همبستگی است و در سال 1389 بر روی دانشجویان پرستاری دانشکده ی پرستاری مامایی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام شد، عملکرد 35 دانشجو در اجرای فرآیند پرستاری که به شکل نمونه گیری تصادفی طبقه ای وارد مطالعه شده بودند، به شیوه ی آسکی ارزشیابی شد. ابزار گردآوری داده ها چک لیست ارزیابی فرآیند پرستاری و پرسش نامه ی محقق ساخته در خصوص نظرات دانشجویان در مورد این شیوه ی ارزیابی بود. بعد از جمع آوری اطلاعات، داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 18 و با استفاده از آمار توصیفی میانگین، انحراف معیار و آمار تحلیلی کای اسکویر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که نمرات عملکرد دانشجویان در اکثر قسمت های فرآیند پرستاری بالاتر از حد متوسط بود و هم چنین رضایت آن ها از این شیوه ی ارزشیابی بالا بود که در نتیجه با توجه به رضایت دانشجویان از این شیوه ی ارزشیابی و هم چنین با در نظر گرفتن مزایای آن استفاده از این شیوه جهت ارزشیابی مهارت دانشجویان در فرآیند پرستاری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: عملکرد، دانشجویان پرستاری، فرآیند پرستاری، آسکی
  • سهیلا صداقت، زهرا گرجیان*، حجت ذره هوشیاری خواه، بهمن چراغیان، سید عابدین حسینی آهنگری، خدیجه مرادبیگی صفحات 345-355
    امروزه در رشته ی پرستاری به فارغ التحصیلانی نیاز داریم که بتوانند مهارت های تفکر انتقادی و حل مساله را در محیط بالین به کار بندند. به عقیده ی صاحب نظران آموزشی روش های نوین تدریس همچون نقشه ی مفهومی می تواند در این زمینه موثر باشد، بنابراین این مطالعه با هدف آموزش برنامه مراقبتی با استفاده از نقشه مفهومی بالینی بر تفکر انتقادی دانشجویان پرستاری انجام شده است. این مطالعه از نوع کارآزمایی شاهد دار تصادفی است. نمونه ها شامل 34 دانشجوی پرستاری ترم ششم دانشکده ی علوم پزشکی آبادان بودند که به طور تصادفی در دو گروه مساوی فرآیند پرستاری و نقشه ی مفهومی بالینی قرار گرفتند. قبل از کارآموزی پرسش نامه ی تفکر انتقادی کالیفرنیا- فرم ب در اختیار دانشجویان هر دو گروه قرار گرفت، سپس برای دانشجویان گروه مداخله (دانشجویانی که برای آموزش نقشه ی مفهومی انتخاب شدند) کارگاهی یک روزه جهت آموزش برنامه ی مراقبتی با استفاده از نقشه ی مفهومی برگزار گردید. هر گروه به مدت 10 روز در تابستان سال 92 در بخش نورولوژی و برای بیماران سکته ی مغزی برنامه ی مراقبتی نوشته و اجرا نمودند. پس از کارآموزی نیز میزان تفکر انتقادی دانشجویان سنجیده شد. یافته ها نشان داد که هر دو گروه از نظر جنس، سن، معدل و نمره ی تفکر انتقادی قبل از کارآموزی تفاوت معنا داری با هم نداشتند و همگن بودند. اما پس از مداخله، تفکر انتقادی گروه نقشه ی مفهومی به طور چشم گیری افزایش داشت (میانگین رتبه = 24/88، P<0.001). نتیجه ی این مطالعه نشان داد که استفاده از نقشه ی مفهومی به عنوان یک مداخله ی موثر در محیط بالینی می تواند موجب افزایش تفکر انتقادی در دانشجویان پرستاری گردد.
    کلیدواژگان: نقشه مفهومی بالینی، تفکر انتقادی، برنامه مراقبتی، آموزش پرستاری
  • عباس قلتاش، احمد رضا اوجی نژاد، حمیده تیموری* صفحات 356-364
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش مستقیم بر مهارت خواندن کودکان با ناتوانی یادگیری (اختلال خواندن) بوده است. روش پژوهش تجربی و از طرح تک آزمودنی از نوع چند خط پایه استفاده شده است. برای این منظور از بین دانش آموزان پایه ی دوم ابتدایی مراجعه کننده به مراکز مشکلات ویژه ی یادگیری نواحی یک و دو شهر یزد در سال تحصیلی 1391-92 تعداد چهار نفرکه بر اساس ارزیابی های انجام شده، با ناتوانی ویژه ی یادگیری خواندن (اختلال خواندن) تشخیص داده شدند به روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب شدند. ابزارهای پژوهشی شامل: مقیاس تجدید نظر شده ی هوش وکسلر، آزمون خواندن و نارساخوانی نما، آزمون خواندن کلمات (یکی از خرده آزمون های نما) و پرونده ی تحصیلی و بهداشتی دانش آموزان بود. مقیاس تجدید نظر شده ی هوش وکسلر برای تشخیص افتراقی اختلال خواندن از کم توانی ذهنی به کار برده شد. آزمون خواندن نما جهت تشخیص اختلال خواندن و نارساخوانی و از خرده آزمون خواندن کلمات جهت ترسیم خط پایه و سطح پیشرفت آزمودنی ها استفاده شد. برنامه ی آموزش مستقیم طراحی شده (متغیر مستقل) بر روی هر چهار آزمودنی اجرا شد. پس از اجرای برنامه ی آموزشی، سه هفته برنامه ی پیگیری اجرا شد. یافته ها نشان داد که هر چهار آزمودنی پس از اجرای برنامه ی آموزشی توانستند به رفتار هدف دست یافته و در مرحله ی پی گیری نتایج نشان داد که این تاثیر پایدار بوده و رفتار هدف کاهش نیافته است. نتیجه ای که گرفته شد این است که برنامه ی آموزشی مستقیم بر مهارت خواندن دانش آموزان با ناتوانی ویژه ی یادگیری خواندن تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: آموزش مستقیم، ناتوانی یادگیری خواندن (اختلال خواندن)، طرح تک آزمودنی، طرح خط پایه ی چندگانه
  • مریم ملکی*، زینب فتاحی، خدیجه رحمتی نیا صفحات 365-373
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل رابطه ی بین کیفیت زندگی کاری و تعهد سازمانی اعضای هیات علمی دانشکده ی پزشکی مشهد در تابستان 1392 انجام شده است. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. حجم نمونه، برابر با 170 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای متناسب با جامعه ی آماری صورت گرفت. برای جمع آوری داده ها از دو پرسش نامه ی کیفیت زندگی کاری والتون (1973) و پرسش نامه ی تعهد سازمانی می یر (1990) استفاده شد. جهت پایایی سوالات پرسش نامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که آلفای به دست آمده برای ابعاد کیفیت زندگی کاری برابر 88% و تعهد سازمانی برابر 84% بود. جهت ارزیابی فرضیه های تحقیق و تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی اسپیرمن و همبستگی چندگانه، آزمون فریدمن و آزمون لیزرل با استفاده از نسخه ی 16 نرم افزار SPSS و تحلیل مسیر با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار LISREL انجام شده است. نتایج نشان داد که بین کیفیت زندگی کاری و تعهد سازمانی رابطه ی مثبت و معنا داری وجود دارد؛ تعهد عاطفی به جز فرصت رشد و فضای زندگی کاری با سایر مولفه ها متغیر کیفیت زندگی کاری دارای رابطه ی معنا دار می باشد؛ تعهد هنجاری نیز به جز مولفه های فرصت رشد و توسعه ی قابلیت های اجتماعی با سایر مولفه ها رابطه ی معنا دار داشت. اما مولفه ی تعهد مستمر در بین مولفه های تعهد سازمانی با هیچ یک از مولفه های کیفیت زندگی کاری رابطه ی معنا داری نداشت.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، تعهد سازمانی، اعضای هیات علمی، دانشکده ی پزشکی، مشهد
  • وحید پاک پور*، وحید پاک پور، صدیقه سلیمی، احمد شهیم صفحات 374-382
    یکی از ارکان اساسی در آموزش مامایی ارائه ی حمایت و نظارت بالینی کافی از سوی مربیان بالینی می باشد. فقدان چنین حمایت و نظارتی می تواند پیامدهای یادگیری بالینی دانشجویان مامایی را تحت تاثیر قرار دهد. در مرور وسیع متون مطالعه ای یافت نشد که حمایت و نظارت بالینی را در آموزش بالینی دانشجویان مامایی مورد بررسی قرار داده باشد. بنابراین، هدف از انجام این مطالعه، بررسی وضعیت موجود حمایت و نظارت بالینی از دیدگاه دانشجویان مامایی می باشد. این مطالعه ی توصیفی_مقطعی در نیم سال اول سال تحصیلی 91-1390 انجام گردید و داده های 74 دانشجوی کارشناسی مامایی دانشگاه علوم پزشکی زنجان که حداقل تجربه ی دو ترم آموزش بالینی داشتند، جمع آوری گردید. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه ی درک حمایت و نظارت استفاده شد که دو حیطه ی حمایت (17 گویه) و نظارت (12 گویه) را در آموزش بالینی مورد بررسی قرار می دهد. نمره ی نهایی در حیطه ی حمایت از 17 تا 85 و در حیطه ی نظارت بالینی از 11 تا 60 متغیر بود. برخی مشخصات تحصیلی دانشجویان نیز با استفاده از فرم اطلاعات دموگرافیک جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل یافته ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آمار توصیفی و استنباطی انجام گرفت. نتایج نشان داد که در حیطه-ی حمایت بالینی میانگین دیدگاه دانشجویان 10/2± 58 بود. در این حیطه نیز بیشترین نمره مربوط به خرده مقیاس «ارائه-ی کمک» و کمترین نمره مربوط به «درک نیازهای آموزشی» بوده است. همچنین، میانگین نمره ی دانشجویان در حیطه ی نظارت بالینی 10/9± 43 بود. نتایج نشان می دهد که دانشجویان مامایی از نظر دریافت حمایت و نظارت وضعیت نسبتا مناسبی دارند، ولی جهت دستیابی به وضعیت ایده آل اعمال تغییراتی ضروری است.
    کلیدواژگان: محیط آموزش بالینی، دانشجویان مامایی، حمایت و نظارت در آموزش بالینی
  • حمیده ابافت*، رباب دغاغله، سیده فرزانه جعفری صفحات 383-389
    هدف از پ‍‍ژوهش حاضر بررسی تعیین اثربخشی مداخله های روان شناختی در بهبود عملکرد تحصیلی دانشجویان دارای افت تحصیلی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بود. در این مطالعه، تمامی دانشجویان دارای افت تحصیلی دانشکده های هفت گانه این دانشگاه بودند که در سال تحصیلی 1390-1391 در مراکز مشاوره ی دانشگاه (هفت دانشکده) مورد مداخله های روان شناختی قرارگرفتند. در این پژوهش از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. از میان دانشجویان (33 نفر)که دارای افت تحصیلی بودند به هسته های مشاوره ی دانشکده ی خود دعوت شدند. ابزار مورد استفاده در این پ‍ژوهش، معدل دو ترم متوالی دانشجویان مشمول طرح افت تحصیلی و استفاده از روش درمانی شناختی_رفتاری (c.b.t) بود. یافته ها نشان داد که از تعداد 33 نفر دانشجوی دارای افت تحصیلی (36/4% مرد و 63/4% زن) بودند. 81/8% مجرد و 18/2% متاهل، 27/3% بومی و 72/7% غیربومی بودند. بیشترین افت تحصیلی مربوط به دانشکده های پرستاری و پزشکی، 13/2% و کمترین میزان افت تحصیلی مربوط به دانشکده ی پیراپزشکی3/8% بود. بیشترین علل افت تحصیلی به ترتیب: مشکلات خانوادگی 13/2%، اشتغال به کار 11/3%، عدم علاقه به رشته 11/3% و کمترین امتیاز کسب شده مربوط به کمبود اعتماد به نفس، دشواری دروس، اختلالات روانی، عدم قبولی در شهر مورد نظر و مشکلات سازگاری هرکدام 91/9% بوده است. با توجه به نتایج این پژوهش، ضروری است که مراکز مشاوره ی دانشجویی دانشکده ها برنامه ریزی دقیق تر و منظم تری را برای شناسایی روش های موثر بر درمان و پیش گیری از افت تحصیلی دانشجویان دارای افت تحصیلی به اجرا بگذارند.
    کلیدواژگان: افت تحصیلی، دانشجویان، درمان شناختی، رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
|
  • Mohammad Reza Palizvan* Pages 302-306
    Student’s perception of many physiological phenomena is often seriously flawed. This means that students have faulty mental models of many things that we ask them to learn، andsuch conceptual difficulties are often referred to as misconceptions. Hence، the propose of present study was to identify the prevalence of misconception in left and right ventricular output and its stability of misconception in students’ mind. To achieve this، the 254 undergraduates in three different levels in medical education were asked to answer the question about the equality of the right and left ventricular output، and prevalence of misconception among each group of students was calculated; the percentage of incorrect answers among the students was also assessed by using a two-tailed comparison of the proportions. The results showed that the prevalence of misconception about comparison of left and right ventricular output ranged from 21 to 38%; the most prevalence of misconception were among emergency medical technicianstudents، and the least in anesthesiology students; consequently، the most common misconception was that right ventricular output would be 75% rather than left ventricle. Accordingly، results indicated that even after studying the cardiophysiology curse and circulatory system، about 28% of students failed to correct this concept in their mind، hencethe need to change teaching strategies to prevent sustainability of misconceptions in students’ minds has been increasingly felt.
    Keywords: Learning, Misconception, Cardiovascular Physiology, Physiology Education
  • Somaye Parvin, Fatemah Jamshidi, Roya Fathi Khanghah, Seyed Abedin Hosseini* Pages 307-313
    Lesson plan is one of the most effective means of teaching - learning process، and it''s also one of the undeniable ways to improve the quality of education. Through lesson plan، teachers correctly present concepts and materials in the class; and students، subsequently، would better understand these concepts. This study aimed to assess the quality of lesson plan among faculty members at Ahvaz Jundishapur University of Medical sciences in 2013. In this cross-sectional study، 81 lesson plans provided on the college website were evaluated. The data was collected using self-made checklist used in previous research، and was analyzed in descriptive statistics level with SPSS software version 13; in general، 19. 8% of lesson plans were ranked in weak، 8. 77% in average، and 5. 2% in good conditions، respectively; the most components have been considered in the lesson plan were in order the method of teaching، timing of content presentation، assessment method، student''s tasks and assignments، outline and resources. Moreover، most defects were related to behavioral purpose، behavioral purposes scope، teaching aid، adequate preparing for students، partial purpose، and class management policy by the teacher. As far the importance of lesson plans، holding workshops for education، promotion the codification level، and adequate supervision on teachers، therefore، can provide in order their knowledge for codification and qualification of lesson plans.
    Keywords: Curriculum, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Lesson Plan, Faculty Member
  • Semira Mehralizadeh, Hamed Rezaee*, Alireaza Dehdashti, Sajad Heshmati Far Pages 314-320
    Due to largely considerable role of basic sciences curriculum as a primary phase on academic education، facing challenges during education may have adverse impacts on their future medical education or their professional career. In addition، a curriculum evaluation based on long term periods may provide a better and broader vision for educational planning. In current cohort study، all of medical students from Semnan University of Medical Sciences enrolled in comprehensive basic science exam during 2001-2010 were randomly selected. Data collection was permitted and approved by the institutional review board of medical faculty and processed descriptively. The participants of this study consisted of 316 students; the highest (32) and the least (3) amount of members enrolled in pre-internship exams were related to Feb 2001 and Feb 2009، respectively. The highest educational score average was 145 that obtained in Feb 2001 and the lowest educational score average e was calculated 100 and obtained in Feb 2009; furthermore، that group whose educational scores related to February exam with a mean score of 128. 8 revealed better educational performances in comparison to September exam groups with a mean score of 114. 2; scores obtained in the first-five-year period with a mean score of 125. 7 indicated better educational performance when it compared to the second-fiveyear period with a mean score of 117. 1. While the highest educational performance was observed in pathology، microbiology، physiology، and immunology courses، the lowest educational performance were obtained in biophysics، embryology and public health courses. Hence، further research seems required to have a better understanding of the underlying factors in educational performance and thus institutional research is recommended to conduct long term assessment of educational performance.
    Keywords: Evaluation, Educational Performance, Comprehensive Exam, Basic Sciences, Semnan
  • Morteza Nasiri*, Mostafa Nasiri, Mohsen Davaepanah, Sara Adarvishi Pages 321-330
    Electroconvulsive therapy is one of the treatment methods، and knowledge and attitude toward it، despite of its useful effects on treatment of mental disorders، is flawed even among medicine and nursing staffs. Since the main aim of each teaching approach is to increase the level of learner''s knowledge and attitude، and a well as traditional teaching methods like giving lecture those are common nowadays، can''t alone fulfill student’s need، hence this study aimed to compare the effect of electroconvulsive therapy education through lecture and electronic methods on nursing students’ knowledge and attitude. This quasi-experimental study was conducted among 40 nursing students at Busheher University of Medical Sciences in 2013. In addition، students were selected with census method and randomly divided into control and intervention groups. Control group was trained by lecture method while intervention group was taught by electronic method with compact disk (CD). Before and 2 weeks after the intervention، related information was collected by researcher-made questionnaire، and then data was analyzed by SPSS19 software through calculation of frequency، mean، standard deviation، t-test، and X2 tests. According to the results، knowledge and attitude were promoted significantly in both groups (P<0. 05). In the experimental group، the mean score for knowledge increasing was 10. 55±3. 97، and it was 7. 55±4. 40 in the lecture group; that showed a significant difference (P=0. 03). Moreover، the mean score for attitude increasing was 2. 05±4. 96 and 1. 95±5. 82 in both control and experimental groups، respectively;، that showed no significant difference. Based on research results، electronic education seems more effective than lecture on students’ knowledge، therefore، according to the benefits of electronic education، using and planning of this method should be recommended.
    Keywords: Electronic Education, Lecture, Electroconvulsive Therapy, Knowledge, Attitude, Nursing Students
  • Soheila Shahshahani*, Samaneh Hosein-Zadeh, Kianoosh Abdi, Akbar Mirjani-Aghdam Pages 331-336
    Due to post graduate students’ theses make a major part of research projects in our country، attention to students’ research can be effective in solving the present problems. The aim of this study was to investigate the methodology of the post graduate students’ dissertations at University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences (USWR). In this descriptive crosssectional survey، the methods of all post graduate students’ theses in USWR that were defended from 2011 October to 2012 June were evaluated by using questionnaire. Fisher exact test was used; the data was analyzed by SPSS software using descriptive statistics. After، it revealed that 45% and 35% of students used descriptive- analytic and interventional methods، respectively. Consequently، descriptive، creative and providing valid and reliable questionnaire methods were obtained as 13. 2%، 1. 9% and 4. 7% of thesis methodology. 40% of girls used interventional methodwhereas 58% of boys chose descriptive- analytic methodology. Moreover، interventional method was used more than other groups by younger students as well as students of faculty of Behavioral sciences in comparison to Rehabilitation and also Social welfare faculty. Fisher exact test showed a statistically significant relationship between type of faculty and thesis methodology (P=0. 003). By considering the weight of students’ theses in researches، it is recommended that universities provide more educational، financial and supportive facilities for their students.
    Keywords: Methodology, Thesis, Post Graduate Students
  • Dariosh Rokhafroz, Neda Sayadi*, Zohereh Sadate Mirmoghtadaie Pages 337-344
    For years، theoreticians and educators of nursing believe that clinical judgments by nurses should be based on accurate information and scientific manner، so the great effort has been done to improve the structure of nursing work، and Hall for the first time used the term nursing process. With considering the importance of assessment skills of nurses and nursing students in the implementing nursing process، various ways can be used; one of these methods is the OSCE test، and the present study evaluated the performance and opinion of nursing students and their comments about evaluation the nursing process by OSCE style. This survey was descriptive - correlation study that was conducted in 2010 at nursing & midwifery school of Ahvaz jundishapur university of medical sciences، and assessed functions of 35 students in the implementation of nursing process whom were entered in this study by random sampling. In addition، data gathering tool was a check list of Nursing Process Evaluation and a questionnaire made by researcher about opinions of students. After data collection، data were analyzed by the statistical software SPSS version 18، using descriptive statistics (mean &standard deviation)، and also analytic statistics chi-square. Consequently، Student Performance scores in most parts of the nursing process werw above average as well as the satisfaction of the assessment method was high. According to students’ satisfaction of this approach for the assessment and also with regard to the benefits of this method، utilizing this approach، therefore، recommended for evaluating nursing students within performance nursing process.
    Keywords: Performance, Nursing Students, Nursing Process, OSCE
  • Soheila Sedaghat, Zahra Gorjian*, Hojat Zreh Hoshyari Khah, Bahman Cheragheian, Syed Abedin Hosseini Ahangari, Khadijah Moradbygy Pages 345-355
    Nowadays، We need graduate student who can utilize critical thinking and implement problem-solving skills at Clinical environment. Educational experts of new teaching methods believe that concept map could be an effective method among nursing students. Therefore، this study aimed to assess the effect of teaching clinical caring plan through the concept mapping on nursing students’ critical Thinking. It was a Randomized Controlled Trial research with control group; thus research sample included 34 senior nursing students at Abadan Medical Sciences College who were randomly divided into two equal groups whom were taught with clinical concept map drawing. Before vocational training، California-B critical Thinking questionnaire was handed out between two groups. Then a one-day workshop was hold to teach them، students were selected for concept mapping، how to be trained through the use of concept map using in caring plan. Both groups wrote and performed the caring plan in the neurology ward for the patients with CVA in 10 days in summer 2013. After vocational training، both groups were evaluated to assess the rate of their critical thinking. Findings showed that both groups’ performances were not significantly different in terms of gender، age، average scores and critical thinking at the beginning of the treatment. However، after intervening، the rate of students critical thinking in experimental group was significantly increase (Mean Rank = 24. 88، p<0. 001). The outcomes also indicated that the use of concept map as an Effective Intervention in clinical environment، therefore، could increase the nursing students’ critical thinking.
    Keywords: Clinical Concept Mapping, Critical Thinking, Caring Plan, Nursing Education
  • Abbas Gholtash, Ahmad Reza Ojinejad, Hamideh Teymoori* Pages 356-364
    The aim of the current study was to examine the effect of applying direct instruction program on reading skill in children with learning disabilities in 2012-2013 school years. The research method was an Experimental Single Case with multiple baseline design. The study population consisted of four participants were selected among Second-grade elementary school students who were referred to specific-Learning-Problems Centers in order to remove specific learning difficulties، especially diagnosed with reading disorder (learning to read)، in two regions of city of Yazd، and they completed the evaluation. In addition، Research tools included revised scale Wechsler Intelligence Test، facade Reading & dyslexia insufficient reading، word reading test (subtest of the facade) and health education students. In order to differential diagnosis of reading disorders of mental disorder، the Intelligence Scale Revised was performed; Moreover، NAMA reading test to detect reading disorder & dyslexia from sub-tests of reading words to draw a base line level of participants'' development was employed. Programs directly designed on all four tests were conducted، and following performance training، 3 weeks tracking implemented that all 4 subjects after a performance training program were able to achieve the behavior goals; therefore، it was shown that this effect was constant and the target behavior was not decreased. Consequently، researcher concluded that direct instruction program was a remedial effective program on reading skill in children with learning disabilities.
    Keywords: Direct Instruction, Learning Disabilities, Reading (Reading Disorder), Single Case Design, Multiple Baseline Design
  • Zeinab Fattahi, Maryam Maleki*, Khadije Rahmatynia Pages 365-373
    The main purpose of the present study was to investigate the relationship between quality of work life and organizational commitment of faculty members at Mashhad School of medicine during summer time of in 2012. This was a descriptive-integrative study done to an applied purpose. The statistical population of this research consisted of all the 300faculty members at Mashhad University of Medical Sciences; using Morgan Method، a sample size of 170 subjects based on the multi-stage cluster sampling was selected، and two standardized questionnaires of quality of work life by Walton and organizational commitment (1990) by Mayer''s were used to study the selected members. In order to test the research hypotheses and for data analysis، Spearman''s correlation coefficient، multiple correlation method، LISREL، Friedman Test were also used. The t statistic and Fisher statistic، moreover، were applied to measure the demographic variables، and SPSS statistical software was used to evaluate the research data. The results not only indicated that there was a significant and positive relationship between the quality of work life and organizational commitment، but also showed that the Affective commitment than career growth opportunity and space with other components of QWL variables were correlated; Normative commitment correlation to the growth and developmental opportunities components of social competence was correlated with other components. However، there was not significantly relation to each component of quality of work life and the continuous commitment component among any of organizational commitment components.
    Keywords: Quality of Work Life, Organizational Commitment, Faculty Members, Faculty
  • Vahid Pakpour*, Azad Rahmani, Sedigheh Salimi, Ahmad Shahim Pages 374-382
    Clinical support and supervision is one of the fundamental pillars of clinical education of midwifery students، hence the absent of clinical support and supervision may affect the students’ clinical learning outcomes. In wide review of the literatures there did not found any study that investigated the clinical support and supervision from the viewpoint of Iranian midwifery students. Therefore، this descriptive cross-sectional study was conducted in the first semester within educational years 2011-2012. The sample of study were 74 baccalaureate midwifery students with the experiences at least two semesters in clinical learning in Zanjan University of Medical Sciences that participated by census sampling method. Furthermore، «Perception of Extent of Support and Supervision Survey» was used for data gathering which investigated the support (17 items) and supervision (12 items) in clinical learning; accordingly، the final scores for support subscale were from 17 to 85، and for the supervision subscale was from 12 to 60. Some demographic and educational characters of students were gathered by checklist. Then data analysis was also calculated by SPSS software using descriptive and inferential statistic. Findings showed that the average score of students in support subscale was 58; the highest score was for “providing assistance” area and the least score were for “understanding learner needs” area. Although، the average score of students in supervision subscale was 43; according to the viewpoint of midwifery students، the support and supervision in clinical setting seems suitable، but necessary changing is needed for achieving ideal situation.
    Keywords: Clinical learning environments, Midwifery students, Clinical support, supervision
  • Robab Daghagheleh, Hamideh Abafat*, Seydehfarzaneh Jafari Pages 383-389
    Present study was conducted to determine the effectiveness of psychological interventions to improve students’ academic failure at Ahvaz University. The population of this study consisted of college students with academic failure of seven-medical faculties who were referred to counseling centers in order to psychological interventions at Ahvaz Jundishapour University during the year 1390-139. Sampling technique was used and then only 3 members among students with academic failure were invited to their own core counseling faculty. The instrument in this study included their academic performance through Consecutive Two semesters average as well as Cognitive Behavioral Therapy techniques (C. B. T) was used. According to the outcomes obtained among the whole 33 persons with academic failure data was arranged as 36/4% male، and 63/6% female، 81/8% single، 18/2% married and 27/3% native and 27/7% were not native; the most academic failure observed in medicine and nursing schools (13. 2%) whereas the lowest academic failure were in School of paramedical sciences; the finding alsorevealed that the most frequent cause related to family problems and academic failure (13/2%)، employment (11/3%)، lack of interest to field (3/11%)، and found the lowest score related to the lack of confidence، hard lessons، mental disorders، disagreement according to the study resultss. Therefore، it is essential that college counseling centers should plan to more careful and regular planning not only for detection the effective ways on improvement and prevention of academic failure but also try to implement these ways.
    Keywords: Academic failure, Students, Cognitive, behavioral therapy, Ahvaz University of medical sciences