فهرست مطالب

آموزه های حقوق کیفری - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1390)

نشریه آموزه های حقوق کیفری
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1390)

  • 236 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/06/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پژوهشها
  • محمد آشوری، ابوالقاسم خدادی صفحه 3
    ارتکاب جرم علیه یک شخص، علاوه بر آنکه آسیب های متعدد جسمانی، مالی، روانی و عاطفی برای بزه دیده به بار می آورد، از یک سو، او را در پیچ و خم های مختلف مراکز پزشکی، پلیسی و قضایی قرار می دهد و از سوی دیگر با مداخله گران متعدد و پرونده های گوناگون اعم از کیفری، حقوقی، اداری و غیره مواجه می سازد. این، در حالی است که وی به خاطر آسیب های وارد آمده، دیگر از توان مادی و روانی سابق برخوردار نیست. بر این اساس پی ریزی حقوق بزه دیدگان در فرایند دادرسی کیفری، در کنار شناخت مشکلات و نیازهای ایشان، باید بر شالوده ی محکمی استوار گردد. بی تردید، حفظ کرامت و ارزش والای انسانی به عنوان یکی از حقوق بنیادین، برابر و انتقال ناپذیر بشر، مبنایی استوار در این سازماندهی است. این حقوق مشتمل بر سه حق اساسی شناسایی، همراهی و حمایت و جبران خسارت بزه دیده است. که در این نوشتار، ابعاد و مصادیق این سه حق بررسی می شود.
    کلیدواژگان: حقوق بزه دیده، حفظ کرامت بشر، فرایند دادرسی کیفری، حقوق ناظر به شناسایی، حقوق همراهی و حمایت، حقوق ناظر به جبران خسارت بزه دیده
  • محمد ابراهیم شمس ناتری، منصوره قنبریان بانویی صفحه 37
    تبعید به عنوان یکی از واکنش های علیه جرم دارای معانی مختلف لغوی و اصطلاحی است که بعضی از آن ها کاملا متفاوت می باشند و حقوقدانان را دچار سر درگمی می کنند. در اصطلاح فقها نیز تبعید با توجه به جرایم مختلفی که به عنوان کیفر برای آن ها اعمال می شود، دارای تعاریف گوناگونی است. این اختلاف نظرها در اصطلاح حقوقدانان نیز مشهود است. علاوه بر این اختلاف تعاریف، واژگان اقامت اجباری و ممنوعیت از اقامت نیز در ارتباط با تبعید مورد استفاده قرار می گیرند که بیش از پیش بر ابهام این کیفر افزوده اند. همچنین در مورد این که تبعید مجازات است یا اقدامی تامینی اختلاف نظرهایی به چشم می خورد. لذا جهت شناسایی مفهوم و ماهیت تبعید این پژوهش درصدد پاسخ گویی به این سوالات است؛ مفهوم و ماهیت تبعید چیست؟ آیا تبعید همان اقامت اجباری است و صرفا به عنوان مجازات اعمال می گردد؟ به نظر تبعید که به معنای دور کردن و الزام به سکونت محکوم به تبعید در محلی خاص می باشد، دارای ماهیت دوگانه ی مجازات و اقدام تامینی است و در بین طبقه بندی مجازات ها بسته به نوع جرم می تواند مجازاتی حدی، تعزیری و یا بازدارنده باشد.
    کلیدواژگان: تبعید، اقامت اجباری، ممنوعیت از اقامت، اقدامات تامینی، مجازات
  • فاطمه قناد صفحه 63
    ورود به عصر فناوری اطلاعات و ارتباطات چالش های فراوانی را فراروی جوامع بشری گسترده است. همزمان با تحول ابزارها و روش های زندگی اجتماعی با تحولات چشمگیری در عرصه ارتکاب جرایم مواجهیم. امروزه با صورتهای نوینی از جرم جعل دررایاسپهر مواجهیم، که با استفاده از راهکارهای فنی از سوی متخصصان بزهکار ارتکاب می یابد و مبارزه با آن نیازمند کسب مهارتهای علمی و عملی بی شماری است. اوصاف و ارکان جعل رایانه ای ابتدا در سال 1382 بموجب ماده 68 قانون تجارت الکترونیکی مطرح گردید و متعاقبا با تصویب ماده 6 قانون جرایم رایانه ای در سال 1388به عنوان یکی از جرائم قابل ارتکاب در رایاسپهر به قانون مجازات اسلامی ملحق شد. این جرم در بستر فناوری اطلاعات و ارتباطات و با بهره گیری از روش های فناورانه محقق می گردد و در نتیجه آن صحت و تمامیت داده پیام به عنوان بنیادی ترین رکن جامعه اطلاعاتی مخدوش می گردد. مسئله ای که به آسانی آسایش عمومی و اعتماد به بنیانهای اجتماعی را متزلزل می سازد. هدف این مقاله تبیین و شناسایی ماهیت این جرم در مقایسه با جعل سنتی و بیان خصوصیات و چگونگی روش های فنی ای است که به عنوان عملیات اجرایی جرم جعل رایانه ای از سوی بزهکاران قابل ارتکابند و آشنایی با آن جامعه حقوقی را در تحلیل صورتهای عملی و فنی ارتکاب این جرم یاری خواهد کرد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، رایاسپهر، فضای مجازی، داده پیام، جعل رایانه ای
  • باقر شاملو، مهدی گوزلی صفحه 89
    مطالعه ی شخصیت انسان از دوران قدیم مورد توجه بوده است و نظرات مختلفی در این باره عنوان شده است.
    پرونده شخصیت که ضرورت تشکیل آن برای فرایند کیفری از نیمه دوم سده بیستم مورد توجه قرار گرفته است، حاوی نتایج مطالعات و آزمایش های روان شناسی، پزشکی و اجتماعی درباره متهم و محکوم است.دست اندرکاران عدالت کیفری با مطالعه ی این نتایج و بطور کلی اقدامات انجام یافته، سعی در تطبیق مجازات ها، اقدامات تامینی و تربیتی وبطور کلی تصمیم های قضایی با شخصیت متهم یا بزهکار دارند. تشکیل چنین پرونده ای در حقوق کیفری ایران، در برخی قوانین از جمله در مواد 22 و 25 قانون مجازات اسلامی فعلی ومواد37،39،59،63.قانون مجازات اسلامی جدید مصوب1390 و نیزدرمواد47 و64آئین نامه اجرای سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشوربه طور ضمنی یا صریح مورد توجه قرار گرفته است. معذالک، تشکیل چنین پرونده ای در مراحل رسیدگی کیفری الزامی نیست. با این وجود در برخی کشورها، مانند فرانسه،تشکیل پرونده شخصیت در مرحله تحقیقات مقدماتی در مورد جرایم جنایی الزامی است و در مقام اعطای تعلیق و آزادی مشروط نیز رجوع به پرونده شخصیت ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: پرونده شخصیت، بزهکار، حقوق کیفری، اصلاح و درمان، بازپروری
  • عبدالرضا جوان جعفری، سید محمد جوادساداتی صفحه 119
    مجازات به عنوان واکنشی اجتماعی با تحمیل عمدی رنج و مشقت، نابودی یا کسر حیثیت و سلب حق افراد همراه است. به همین دلیل اعمال چنین واکنشی مستلزم تبیین و توجیهی شایسته است. در این میان نظریه سزاگرایی با رویکردی اخلاقی، از قدیمی ترین مدعیان توجیه مجازات محسوب می شده است. اما در قسمت قابل توجهی از قرن بیستم، این اندیشه از سوی جرم شناسان، کیفرشناسان و فلاسفه حقوق کیفری، اندیشه ای واپس گرا و متروک تلقی می شد. اما دهه های آخر سده ی بیستم، دوران رستاخیز پارادایم سزا گرایی است، به گونه ای که بسیاری از منتقدین این تفکر به حامیان جدی آن تبدیل شدند. این نوشتار در پی آن است تا ضمن کاوش در علل استقبال مشتاقانه صاحب نظران حوزه عدالت کیفری از نظریه مذکور، قابلیت ها و نقصان های آن را ارزیابی کند.
    کلیدواژگان: سزاگرایی، توجیه اخلاقی کیفر، مشروعیت ذاتی مجازات، پیامدگرایی، رستاخیز سزاگرایی
  • سید علیرضا میرکمالی صفحه 149
    تا کنون اشخاص بزه دیده به اندازه کافی بررسی و مطالعه نشده اند و حمایت های قانونی و قضایی کاملی از آن ها صورت نگرفته و در افکار عمومی نیز به قدر کافی از حمایت و پشتیبانی برخوردار نیستند. در واقع بزه دیده و جایگاه او به طور مستقل بررسی نشده است، در حالی که تعیین جایگاه واقعی بزه دیده در قانون آیین دادرسی کیفری بسیار مهم است؛ زیرا ارائه تعریفی نو از جایگاه او در فرایند کیفری ممکن است موجب دگرگونی مفهوم موجود از دادرسی کیفری شود. در حقوق آلمان اصلاحات قانونی مناسبی یکی پس از دیگری روی داده است. از مهمترین آنها می توان به استمرار حضور دولت جهت ترمیم خسارت بزه دیده به عنوان یک اصل پذیرفته شده، اشاره کرد.
    کلیدواژگان: بزه دیده، ضرر و زیان، جبران خسارت، دادرسی کیفری، فرایند دادرسی کیفری، قانون آیین دادرسی کیفری آلمان
  • حسام الدین لسانی، مرضیه دیرباز * صفحه 173

    دیوان بین المللی کیفری،نخستین دادگاه بین المللی کیفری دائمی است که بر مبنای اساسنامه رم و با صلاحیت رسیدگی به نسل زدایی، جنایت های علیه بشریت، جنایت های جنگی و تجاوز، تاسیس شده است. دیوان، حمایت های گوناگونی را برای بزه دیدگان در نظر گرفته است. شماری از این حمایت ها مانند خدمات پزشکی و روان پزشکی و کمک های مالی صندوق امانی بزه دیدگان، در گستره حمایت های مادی جای دارند. پژوهش پیش رو، در پرتو مقررات دیوان، به تبیین و بررسی حمایت های مادی پیش بینی شده برای بزه دیدگان می پردازد

    کلیدواژگان: مقررات دیوان بین المللی کیفری، حمایت های مادی، حمایت های پزشکی، حمایت روان پزشکی، حمایت مالی
  • ارژنگ چلبی صفحه 199
    تجاوز به عنف از مصادیق بارز جرایم طبیعی است، هر جامعه دست کم نیمی از جمعیت خود یعنی زنان را به طور دائمی و بالقوه در معرض بزه دیدگی این جرم می‎بینند. انواع تجاوز به عنف از دو حیث قابل بررسی است: انواع حقوقی تجاوز به عنف و انواع جرم شناختی تجاوز به عنف، انواع جرم شناختی در تمامی جوامع یکسان هستند، حال آنکه انواع حقوقی بسته به شرایط اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی هر جامعه، متفاوت می‎باشند. تجاوز به عنف جرم خشونت آمیزی است که در آن از امور جنسی به مثابه ابزار استفاده می‎شود. ریشه های تجاوز به عنف به عوامل فرهنگی اجتماعی باز می‎گردد و صبغه اقتصادی ندارد. پیشگیری از تجاوز به عنف تنها با تکیه بر یک روش امکان پذیرنیست بلکه نیازمند تدوین راهکار جامعی است که در آن از تمامی روش های پیشگیری، یعنی پیشگیری وضعی، پیشگیری رشد مدار، پیشگیری اجتماعی و پیشگیری کیفری استفاده شود.
    کلیدواژگان: تجاوز به عنف، ترس از تجاوز، آنومی اخلاقی، پیشگیری وضعی، پیشگیری اجتماعی، پیشگیری کیفری
  • ترجمه چکیده ها
  • محمد سلامی صفحه 221
|
  • Muhammad Ashuri, Abulghsem Khodadi Page 3
    ommitting crime against a person, in addition to multiple physical, financial, psychological and emotional injuries for the victim, on the one hand, it places him in the various maze of medical, judicial and police centers and in the other hand, he will be faced with the intervention of others and various cases including criminal, legal, administrative cases and others. Suffering injuries, he does not have any previous physical and mental ability. Thus, in addition to identifying the problems and the needs of crime victims, the foundation of their rights in the criminal justice process should be based on solid one. Undoubtedly respect for the high value of human dignity as one of the fundamental, equal and inevitable transmission rights of human being, is based on a strong foundation. It consists of three basic rights: identification, cooperation, supporting and compensating the damage of the crime victim that the examples of these three rights will be considered in this paper.
    Keywords: The rights of crime victims, Respect for human dignity, Criminal justice process, Rights based on identification, Rights of accompanying, supporting, Rights of compensating the damage
  • M. E. Shams Nateri, Mansoore Ghanbarian Banooee Page 37
    xile as one of the reactions against crime has different meanings and expressions that some of them are quite different and it makes the lawyers confused. Given to the various crimes that applied for the exile as punishment in view of jurists, it has different definitions. These disagreements are also evident in view of Lawyers. In addition to these different definitions, the terms of compulsory residence and banning of residence are also used in regard for the exile and they make this punishment more confusing. There are also disagreements whether the exile is a punishment or a preventive measure. Thus, in order to find out the meaning and the nature of exile, this research is trying to answer these questions: what is the meaning and the nature of exile? Is exile a compulsory residence it is used just as a punishment? It appears that exile which its meaning is to keep away and making the convicted stay in special place, has a dual penal and preventive nature and in classification the penalties it can be regarded as punishment or discretionary punishment or preventive one.
    Keywords: Exile, Compulsory residence, Banning of residence, Preventive measures, Punishment
  • Fateme Ghannad Page 63
    oming to the era of information and communication technology, communities have faced with many challenges. Concurrent with the development of tools and techniques of social life, we have faced with the significant developments in the field of committing crimes. Today we are facing with new forms of crimes of gorging in cyber space that are committed by professional offenders by using technical solutions and a lot of scientific and practical skills are needed to combat with them. Electronic forgery at first was proposed under the Article 68 of EC law in 1382 and subsequently with the approval of the Article 6 of the computer crimes in 1388 it was annexed to the Islamic Penal Code as one of the offenses of technical crimes. This crime in the field of information and communication technology (ICT) can be achieved by using technological methods and hence the accuracy and data integrity of the massage as a fundamental pillar of the information society will be undermined. This issue will easily shake the public peace and trust to the social foundations. This article attempts to explain and identify the nature of this crime compared with the traditional fabrication and expressing the features and qualities of technical methods that criminals can commit as the operation of crime of forging in the cyber space and being familiar with it will help the legal community in analyzing the practical and technical forms of committing this crime.
    Keywords: Information technology, Cyber space, Data message, Computer forging, Electronic commerce
  • Bagher Shamloo, Mahdi Gozali Page 89
    tudding the human being personality has been taken into consideration from ancient time and different opinions have been proposed about it. Given to the importance of the research about human being as the center of the universe ad having rights, studding the personality of the offenders as human beings has been also taken into consideration of legal systems specially criminologists. The personality case that its necessity formation for the criminal process has been taken into consideration from the second half of the twentieth century, it contains the results of psychology, medical and social studies and tests about the accused and the sentenced. Studding these results and in general the measures have been done, criminal justice practitioners attempt to match penalties, safeguarding and educational measures and in general the judicial decisions with the personality of the accused or the offender. Formation of such a case in the Iranian penal code, in some laws including the Penal Code of 22 and 25 of the current Islamic penal code and 63, 59, 39, 37 Articles of the new Islamic penal code approved in 1390 and also in the Articles 47 & 64 of the implementing regulations of the prisons organization and safeguarding and educational measures of the country has been considered implicitly or explicitly. However, in some countries, like France, personality case formation is required in the preliminary investigation of the crime and also in the condition of granting parole suspension referring to the personality case is necessary.
    Keywords: Personality case, Delinquent, Criminal law, Amending, treatment, Rehabilitation
  • Abd Al Reza Javan Jafari, Seyyed Muhammad Javad Sadati Page 119
    unishment as a social reaction is accompanied with intentional imposition of pain to individuals and negation their right and dignity. Therefore, such a reaction is worthy of explanation and justification. Meanwhile, retribution theory with a moral approach has been regarded as one of the most ancient penalties justifications. For most part of the twentieth century, this idea was considered retrogressive and abandoned by criminologists and philosophers of criminal law. But the last decades of the twentieth century was the resurrection of the retributivism paradigm, so that many critics of this idea became its strong supporters. Exploring the causes of eagerly embracing the theory by the scholars of the criminal justice, this article attempts to assess its capabilities and shortcomings.
    Keywords: Retributivism, Moral justification of the penalty, The inherent legitimacy of punishment, Consequentialism, Resurrection of the retributivism
  • Seyyed Ali Reza Mir Kamali Page 149
    he position of the victims has still remained largely unexamined and a complete judicial and legal protections haven’t been done for them and nor being supported by the public opinion. In fact, the victim and his position have not been surveyed independently while determining the proper position of the victim in the criminal procedure law is of great importance, since giving a new definition from the victim’s position in the criminal process can lead to a transformation in the current conception of criminal proceedings. In the code of the Federal Republic of Germany some proper legal amendments have been made. The most important one we can refer to the continuous presence of the state to amend the damage of the victim as an accepted principle.
    Keywords: Victim, Damage, loss, Compensation, Criminal proceeding, Process of criminal proceeding, German criminal procedure law
  • Hesam Al Din Lesani, Marziyah Dirbaz Page 173

    he International Criminal Court (ICC), is the first permanent international criminal court that is established on the legal basis of Rome Statute with the authority to address the genocide, crimes against humanity, war crimes and aggression. ICC has taken into account different supports for crime victims. Some of these protections like medical, psychological services & financial assistances of the Trust Fund for Victims, are material protections. This study explains & examines the material protections provided for the crime victims in the light of ICC provisions.

    Keywords: International Criminal Court provisions, Material protections, Medical protection, Psychological protection, Financial protection
  • Arzhang Chalabi Page 199
    ape is one of the clear examples of natural crimes. In every society at least half of population namely females can potentially become the victim of this crime. The types of rape can be studied from two aspects: Legal types and criminological one. The criminological types are the same in all societies but the legal types depend on the economic, political, social, and cultural situations of every society. Rape is a violent crime that sexual matters are used as an instrument. The roots of rape traced back to socio-cultural factors and have no economic color. Rape prevention is not possible only upon one solution but rather requires a comprehensive strategy in which all prevention solutions, including: situational prevention, developmental prevention, social prevention and penal prevention, should be used.
    Keywords: Rape, Social learning, Situational prevention, Social prevention, Penal prevention