فهرست مطالب

آموزه های حقوق کیفری - پیاپی 3 (بهار و تابستان 1391)

نشریه آموزه های حقوق کیفری
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1391)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/11/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پژوهشها
  • عباس زراعت، مجید صفری * صفحه 3

    یکی از مهم ترین انواع جرایم در حقوق کیفری، «جرایم وصفی» هستند که تحقق نمی یابند مگر آن که مرتکب آن، وصف موردنظر قانون گذار را دارا باشد.گاهی قانون گذار، عنوان وصف خاصی را بیان کرده است بدون آن که قلمرو و شرایط تحقق وصف مزبور را مشخص کرده باشد مانند وصف «مامور دولتی» که در بسیاری از قوانین کیفری، فصلی جداگانه از جرایم را به خود اختصاص داده است. در ایران، فصل سیزدهم از کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 مربوط می شود به «تعدیات مامورین دولتی نسبت به دولت» در حالی که این قانون نسبت به تعریف دولت و مامورین دولتی ساکت است. در این پژوهش سعی شد با مطالعه مبانی حقوق جزا و قوانین کیفری کشورهایی مانند فرانسه، لبنان و اردن، تعریفی صحیح از مفهوم دولت و مامورین دولتی در حقوق کیفری ارایه گردد. در پایان مشخص شد که این دو مفهوم دارای معنایی عام تر از دولت و مامورین دولتی در حقوق اداری هستند و علاوه بر آن، دست به ابتکار زده و حد و مرز دقیق این اوصاف و انواع آن ها در حقوق کیفری ضمن تعریف جداگانه ای تعیین شد.

    کلیدواژگان: دولت، مامورین دولتی، حقوق کیفری، فرانسه، لبنان، اردن، ایران
  • حسنعلی موذن زادگان، عباس حسنی صفحه 23
    دام گستری به معنی توسل مقامات قضایی به تحریک، فریب، دسیسه، نیرنگ و حیله در وقوع یا اثبات جرم می باشد.توضیح اینکه مقامات قضایی در مسیر کشف جرایم یا محکوم نمودن مجرمان سابقه دار گاهی با بن بست مواجه می شوند،چراکه توسل به طرق سنتی و متدوال جهت کشف یا اثبات برخی جرایم منتج به ابتر ماندن وظایف قانونی مقامات قضایی می گردد.به همین جهت آنان متمایل به استفاده از روش هایی می گردند که اگر چه آنها را به هدف خود در مسیر کشف یا اثبات جرایم می رساند، منتها از لحاظ انصاف و منطق حقوقی توسل به این طرق چندان صحیح به نظر نمی رسد.
    بر همین اساس دفاع دام گستری به عنوان عاملی به نفع متهم در دو بعد خود وارد عمل شده و اجاز ه ی توسل به چنین اقداماتی را به مقامات قضایی نمی دهد.بررسی و تشریح هر کدام از این دو بعد، حدود وثغور این دفاع که نسبتا جدید و نوین در حقوق کیفری است، را مشخص و با توجه به مسکوت ماندن این موضوع در قوانین ورویه ی قضایی و دکترین ما، توجه قانونگذاران را به سمت ایجاد تضمینات کامل و کافی نسبت به این مسئله منعطف خواهد نمود.
    کلیدواژگان: دام گستری، مسئولیت کیفری، مشروعیت دلیل، شان مقام قضا، مقامات قضایی، کشف جرم، اثبات جرم
  • سیده قدسیه موسوی مشهدی، سید محمد تقی قبولی درافشان، محمدحسن حائری صفحه 51
  • سید قاسم زمانی، الناز نساری صفحه 79
    افزایش توجه به موازین حقوق بشری پس از جنگ جهانی دوم بر روند اعمال مجازات ها در جامعه بین المللی تاثیری مستقیم و ملموس داشت. نقطه عطف این تاثیر را می توان در حذف مجازات اعدام در دادگاه های کیفری بین المللی یوگوسلاوی سابق و رواندا مشاهده کرد. با حذف مجازات اعدام، در راستای آثار خاصی که مجازات حبس ابد در برخی کشورها داشت، توجهات بیش از پیش به موضوع و مجازات حبس ابد معطوف گردید. در حالیکه در جوامع ملی این تاثیرات نمود پر رنگ تری یافته و نهایتا منجر به حذف مجازات حبس ابد در برخی کشورها شد، در جامعه بین المللی حذف این کیفر با چالش هایی مواجه گردید. موافقان و مخالفان این کیفر هر دو عمده تاکید خود را بر مباحث حقوق بشری استوار می دانند. موافقان با توجه به شدت جرایم بین المللی و لزوم حمایت از بزهدیدگان، این کیفر را مناسب می دانند درحالیکه مخالفان با اصرار بر آثار وحشتناک این کیفر، حبس ابد را مرگ تدریجی مجرم دانسته و آن را رد می کنند. البته در این خصوص نظری بینابین نیز وجود دارد که با تعدیلات و ملاحظاتی مورد تایید بیشتر نگارنده می باشد.
    کلیدواژگان: دادگاه های کیفری بین المللی، حقوق بشر، حبس ابد، دیوان اروپایی حقوق بشر، کمیسیون حقوق بین الملل
  • محمدعلی بابایی، داور مهدوی صفحه 101
    «قلمرو کیفری» به عنوان یکی از عناصر تعیین کننده محدوده اعمال اصول و قواعد دادرسی عادلانه در رسیدگی های کیفری و غیرکیفری، از دستاوردهای مهم حقوق بشر نوین بشمار می آید. تبیین مفهوم و فلسفه ی «قلمرو کیفری» و معیارهای حاکم بر آن و ضرورت پذیرش این مفهوم در نظام حقوقی ایران، از جمله موضوعاتی است که بررسی آن را درخور توجه می نماید.
    «قلمرو کیفری» مفهومی است که برای اولین بار توسط دیوان اروپایی حقوق بشر مطرح شد. در این تاسیس حقوقی، کلیه ی تخلفاتی که ضمانت اجراهایی با ماهیت سرکوبگر کیفری دارند، صرفنظر از این که در قوانین جزایی یا اداری گنجانده شده باشند و صرفنظر از مرجع رسیدگی کننده در حوزه حقوق کیفری باشد یا خیر، از تضمینات دادرسی عادلانه برخوردار می شوند. در صورتی که تخلف ارتکابی، با یکی از معیارهای چهارگانه: توصیف تخلف در قوانین کیفری، ماهیت تخلف، هدف ضمانت اجرا و ماهیت و میزان ضمانت اجرا منطبق باشد، تخلف مزبور مشمول «قلمرو کیفری» خواهد بود. با توجه به این که ایران میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی 1966 را امضاء نموده و همچنین با توجه به تفسیر شورای حقوق بشر از ماده ی 14 این میثاق مبنی بر عدم تاثیر نوع تخلفات و مرجع رسیدگی کننده به آنها و لزوم اعمال تضمینات حاکم بر دادرسی عادلانه از سوی کشورهای عضو، کشور ایران نیز مکلف به رعایت تضمینات فوق در این قلمرو است.
    کلیدواژگان: قلمرو کیفری، معیار های قلمروکیفری، دادرسی عادلانه، مراجع غیرقضایی، تضمینات دادرسی عادلانه
  • ستار زرکلام صفحه 129
    حق مراجعه به دادگستری و احقاق حق یکی از حقوق اولیه و مسلم شهروندان در جوامع مدنی است. با توسعه ابزارهای اطلاعاتی و ارتباطی امکان اجتناب از حضور فیزیکی اصحاب دعوا و کاهش استفاده از کاغذ در دادرسی ها فراهم شده است. کشورهای پیشرفته بیش از یک دهه است برای الکترونیکی شدن روند دادرسی ها در تلاشند و در صدد هستند روند دادرسی از تقدیم شکواییه و دادخواست، ابلاغ دادخواست و سایر اوراق قضایی، تبادل لوایح و ارایه دلایل و مدارک و مستندات حتی تشکیل جلسات دادرسی، انجام استعلام ها و اجرای برخی از قرارهای دادگاه، صدور حکم و ابلاغ آن و حتی اجرای بخشی از احکام دادگاه ها از راه دور و با بهره گیری از روش های الکترونیکی صورت گیرد. در این مقاله تلاش مولف بر آنست تا پس از توصیف دادرسی های الکترونیکی و ویژگی های آن از یک سو ضرورت های الکترونیکی شدن دادرسی، از سوی دیگر الزامات استفاده از روش های الکترونیکی در دادرسی ها و سر انجام چالش های حقوقی چنین استفاده ای را بصورت علمی مورد مطالعه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دادرسی الکترونیکی، رایانه ای کردن اطلاعات، داده پیام، امضای الکترونیکی، دلایل الکترونیکی، گواهی الکترونیکی، اصول اسناد الکترونیکی، اصل برابری اصحاب دعوا، ابلاغ الکترونیکی
  • شهرام ابراهیمی صفحه 151
    اگرچه زندانیان به خاطر ارتکاب جرم از آزادی آمد و شد محروم می شوند،لکن به عنوان یک انسان همچنان از حقوق انسانی برخوردارند و بنابراین نباید با آنان به شکل غیر انسانی و تحقیر آمیز رفتار نمود. هرچند نظام زندانها در سراسر دنیا با معضل تورم جمعیت کیفری، فقدان زیر ساخت های لازم و کمبود نیروی انسانی متخصص از جمله مددکار اجتماعی مواجه می باشند، اما این مشکلات و موانع نباید موجب گردد که هدف اساسی کیفر سلب آزادی، یعنی بازپروری به فراموشی سپرده شود،هدفی که از گذر رعایت حقوق بنیادین فرد بزهکار و نیز احترام به کرامت انسانی او محقق می گردد؛ این اصول و مبانی که با توجه به شان و مقام انسان شکل گرفته و فلسفه وجودی آن،اعتلای منزلت حقوق انسانی می باشد، شرایط و قیودی را برای اصلاح بزهکاران تعیین می کند.کارکرد بازپروری با رعایت همین اصول است که جنبه عادلانه به خود می گیرد.
    کلیدواژگان: اصلاح، بازپروری عادلانه، نظام زندان، زندانی، موازین حقوق بشر
  • محمد باقر گرایلی صفحه 177
    برای تحقق جرم و ایجاد رابطه بین مرتکب و عنصر مادی آن وجود عنصر معنوی ضروری است هرگاه که این عنصر روانی از نوع عمد باشد،مشکل چندانی ایجاد نمی کند،چرا که مرتکب،عمل مجرمانه و در مواردی که لازم است نتیجه را به صورت مستقیم یا تبعی قصد نموده است، لکن در موارد غیر عمد اعم از شبه عمد، خطای محض ایجاد این رابطه استناد بین فعل مجرمانه و مرتکب کمی مشکل است.
    در مواردی که این رابطه مبتنی بر خطای جزائی است که در حقوق داخلی معمولا از آنها به بی احتیاطی یا بی مبالاتی و عدم رعایت نظامات دولتی وعدم مهارت ودر حقوق کامن لو از آن به غفلت و بی پروائی یاد می شود که به علت همین پیچیدگی در ایجاد استناد مبتنی بر این عناصر خصوصا در کامن لو،بحث های زیادی شده است که در این مقاله به دنبال تبیین و تحلیل آن در حقوق داخلی و کامن لا میباشیم.
    کلیدواژگان: خطای جزایی، غفلت، بی پروایی، کامن لا
  • ترجمه ها
  • محمد سلامی صفحه 203
|
  • Abbas Zeraat, Majid Safari Page 3

    One of the most important crimes in the criminal law is “descriptive crimes” which don not occur except the perpetrator has that description which the legislator has mentioned. Sometimes the legislator has stated a special description without determining its scope and the occurrence of the provisions (like “the description of the state officials” is designated a separate chapter of crimes in many criminal codes). In Iran، chapter13 of the Book5 of the Islamic Criminal Law (codified 1375) relates to the violations of the state officials to the rights of the government whereas the law is silent to the definition of the state and the state officials. In this research has been attempted to study the bases of the penal and criminal codes (countries such as France، Lebanon and Jordan) to define the right concepts of the state and the state officials in the criminal codes. At the end it is revealed that these two concepts have a more extensive meaning than the state and the state officials in administrative laws. Besides، the paper is going to explore the exact realms and limitations of these descriptions and its different types in the criminal codes (in a separate definition).

    Keywords: State, State officials, Criminal codes
  • Hasan Ali Moazenzadegan, Abbas Hasani Page 23
    The entrapment defense means that judicial authorities use some deception, chicanery and decoys to prove or induce a man to commit a crime in order to get him convicted. That’s sometimes the judicial authorities to explore offenses or convict persons with criminal records face blocks. Because using the traditional or common ways to explore or prove some crimes conclude no result in the legal duties of the judicial authorities. Hence they want to use the ways (although they are fulfilled in exploring or proving the offenses) which does not seem fair or logic according to the laws. Therefore the entrapment defense acts as a factor to the right of the victims in the two aspects and does not let the judicial authorities to use these acts. The investigation and explanation of these aspects determines the limitations and definitions of this defense which is new in the criminal law. Because the law is silent in this subject, judicial proceedings and our doctrine, it makes the attention of the legislator to focus on creating a complete and enough guarantee for it.
    Keywords: Entrapment defense_Criminal responsibility_The legitimacy of the reasons_Judicial authorities_To explore a crime_To prove a crime
  • Seyyed Muhammad Taghi Ghabooli, Seyydeh Ghodsieh Musavi, Muhammad Hasan Haeri Page 51
    Two topics Muharebe (taking up arms against society) and Fasad fi’l-ard (disturbing peace and order in the land) are Islamic jurisprudence titles that according to article 4 of Iran Constitution entered the criminal codes of Iran after the Islamic Revolution. There are strong arguments over these two concepts and it is viewed highly challenges over their natures among Islamic jurists (Fughaha). But the investigation according to the jurisprudential reasons can be revealed a firm definition of these two aspects which the punishment of Muharebe (who taking up arms against society) according to the Muharebe verse as defined the cases and the punishment of the corrupters (not being Muharebe and not being caused a violation of the right of God-Hadd- or a violation of the mixed right of God and an individual -Qysas-) is Tazir (the punishment for a violation of the right of an individual) because of no definite statement in the Quran. The Islamic Leader determines the punishment، relevance to the violation. But a summary look to these criminal titles against security shows that these two titles in the criminal policy of the legislator with a growing look in the different fields has been emerged. The principle part of the title of Muharebe (taking up arms against society) and Fasad fi’l ard (disturbing the peace and order in the land) in the crimes against the security is related to the cases which indicate damages to the political system. The existence of this criminalization is for the combining concept of Muharebe (taking up arms against the society) and Baghy (taking up arms against the government) whereas Muharebe is a public offense and Baghy is taking up arms against the government (Khuruj) and every one of them has its penalty. Therefore، the crimes against the political system has no relevance to the pillars of Muharebe and Fasad fi’l ard.
    Keywords: Political crimes, Muharebe, Fasad fil ard, Baghy
  • Seyyed Ghasem Zamani, Elnaz Nesari Page 79
    Increasing attention to the balance of human rights after the Second World War has a direct and perceivable impact on the process of the punishments. The abolition of the death penalty was a milestone of this effect in the international criminal courts. The milestone of this effect can be observed the abolition of the death penalty in the international criminal courts in former Yugoslavia and Rwanda. The more and highly attention is considered to the subject and the life imprisonment punishment (for the abolition of the death penalty) with regarding the special effects of the life imprisonment punishment in some countries. While in the National societies، the impacts are more colorful and at last leaded to eliminate the life imprisonment punishment in some countries، the elimination of this penalty is confronted the challenges. Supporters and opponents of this penalty put their main emphasis on the arguments of human rights. Supporters regarding the international serious crimes and the necessity of protecting victims believe this penalty is acceptable. Whereas opponents insist on the excessive awful effect، they believe the life imprisonment is a gradual death of the convicts and do not accept. There is a moderate opinion in this problem with normalization and considerations that the writer affirmed.
    Keywords: International criminal courts, Human rights, Life imprisonment, European Court of Human Rights, International Law Commission
  • Muhammad Ali Babaei, Davar Mahdavi Page 101
    The criminal matters as decisive factor (which is determined the limitation of behaviors، principals and justice procedural rules in the criminal and noncriminal examinations) is an outcome of new human rights. Determining the concept and philosophy of the matters and the criteria governing it and the necessity of accepting this concept in the legal system of Iran is one of the subjects that’s worth considering. The European Convention on Human Rights (E. C. H. R). In this legal establishment، all the violations which are the guarantee of the executions with the nature of the criminal enforcement، have the guarantee of the justice procedures. If the committed violation corresponds with the one of these criteria: the description of the violation in the criminal laws، the nature of the violation، the aim of the executive guarantee and the extent of the executive guarantee، the mentioned violation will be the criminal matters. Iran as a member of the international society، which signed this International Covenant on Civil and Political Rights of 16 december1966، should consider the above guarantees.
    Keywords: Criminal matters, The criteria of the criminal matters, Justice procedure, Non judicial organs, The guarantees of the justice procedure
  • Sattar Zarkalam Page 129
    Right to go to the courthouse and obtaining rights are the basic constitutional rights of the citizens in the civilized societies. The improvement of the communication and data tools cause a reduction in excessive red tape and the physical appearing of the parties in the legal procedures. More than one decade، the developed countries are attempting to make electronic (E) procedures. They want to use the telecommunication and the adoption of the electronic methods in the court process. In this paper، the writer tries to study (after the description of the electronic legal procedures and its specifications) the obligation of making electronic procedures and using the obligations of electronic methods in the procedures and at last legal challenges in a scientific method.
    Keywords: Electronic procedures, Computerizing data, Data bases, Electronic signature, Electronic reason, The principal of electronic documents, Equal rights of the parties
  • Shahram Ebrahimi Page 151
    Although prisoners are deprived of liberty but as a human being، they do have rights. Hence، they should not be treated inhumanely and indignity. Even though، the prison systems، all over the world confront the problem of over criminal populations in prisons، lack of necessary fundamental constructions and lack of experts in caseworkers. But these difficulties and obstacles do not cause to forget the main purpose of the punishment، depriving of liberty means the rehabilitation of the offenders (The aim occurs in considering the fundamental rights of the victims and respecting to their dignities). These principals and bases (regarding to the human nobility and his dignity has been shaped its being is to enhance the status of human rights) determine the provisions and conditions to cure the offenders. The application of the rehabilitation with consideration of these principals leads to a fair aspect.
    Keywords: Cure, Fair rehabilitation, Prison systems, Prisoners, The human right
  • Muhammad Bagher Gerayeli Page 177
    The spiritual element is necessary to be committed a crime and be created communication between the defendant and the material elements. There is no difficulty when this mental element is malice aforethought because the criminal behavior and (necessary cases) the result are planned directly or subordinately by the perpetrator. But creating this communication between the criminal behavior and the perpetrator is a little difficult in the cases without malice (premeditation) whether quasi-international (negligent) or pure fault. There are highly disputes in the cases which this relation depends on the criminal fault which is stated carelessness or heedlessness and the violations of the state orders and unskilfulness in the national law and recklessness and negligence in Common law. Because of this complex in reasoning based on these elements particularly in Common Law. We are going to determine and analyze this in the National Law and Common Law.
    Keywords: Criminal fault, Recklessness, Negligence