فهرست مطالب

آموزه های حقوق کیفری - پیاپی 9 (بهار و تابستان 1394)

نشریه آموزه های حقوق کیفری
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عادل ساریخانی، مرتضی میرزایی مقدم* صفحه 3
    قصاص مراتبی از نوآوری های قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 می باشد. پرسش اصلی درباره آن این است که آیا اساسا امکان اجرای قصاص در غیر محل جنایت و به ویژه در مراتب پایین تر وجود دارد یا اینکه تنها می توان از همان محل قصاص کرد؟ در پاسخ به این پرسش، بررسی اندیشه های فقهای امامیه و عامه آشکار می سازد که آن ها بین جنایات مضبوط (جنایاتی که امکان قصاص از محل جنایت بدون زیاده روی وجود دارد) و جنایات غیر مضبوط تفاوت گذاشته اند؛ در جنایات غیر مضبوط، برخی با توجه به اصل «مماثلت در قصاص»، اجرای قصاص مراتبی را نپذیرفته اند و این جنایات را تنها شایسته دریافت دیه دانسته اند. اما برخی دیگر با تمسک به ادله ای چون اجماع، عمومات راجع به قصاص و... آن را پذیرفته اند. در مورد جنایات مضبوط نیز بسیاری از فقها بر این باورند که اجرای قصاص مراتبی امکان پذیر است؛ زیرا در این جنایات اجرای قصاص از محل جنایات ممکن است و لذا دلیلی وجود ندارد که مجنی علیه از محل دیگر قصاص کند. البته برخی دیگر، قصاص مراتبی در این جنایات را بدون اشکال انگاشته و تنها آن را مشروط به رضایت جانی دانسته اند. بررسی دیدگاه قانون گذار نشان می دهد که وی توجهی به این تفکیک ندارد و همه جنایات را البته در صورت رضایت جانی، موضوعی برای این گونه از قصاص می داند.
    کلیدواژگان: قصاص مراتبی، جنایات مضبوط، جنایات غیر مضبوط، مماثلت
  • راضیه قاسمی کهریزسنگی، محمد فرجیها* صفحه 29
    نظام های عدالت کیفری، ساختارهای سازمانی پیچیده با اهداف و کاربردهایی چندگانه اند که در دهه های اخیر با چالش هایی عمیق روبه رو شده اند. این چالش ها از یک سو نتیجه ناکارایی، هزینه های هنگفت و اطاله دادرسی است و از سوی دیگر، به بحران «مشروعیت» و بی اعتمادی مردم به نهادهای عدالت کیفری بازمی گردد. مدیریت گرایی سازوکاری است مدرن برای پاسخ به مشکلات حوزه خدمات عمومی که با بهره گیری از شیوه های بخش خصوصی، بر آموزه های مشتری مداری، ارزیابی و مدیریت عملکرد، تدوین استانداردهای شفاف عملکرد و... تاکید دارد و در تصمیم گیری و سیاست گذاری عدالت کیفری اصلاحاتی قابل توجه و بنیادین را بنا نهاده است. لکن تعمق در پیامدها و جلوه های مدیریت گرایی، حاکی از چالش های نظری و عملی توجه برانگیزی در عرصه مداخلات کیفری است. یکی از این چالش ها چالش عدالت کیفری و کارایی است.
    هدف از این مقاله ترسیم ابعاد نظری و عملی چالش مذکور در نظام های قضایی است که با تکیه بر روش تحلیل اسناد و قوانین موجود بدان می پردازد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که تاکید بر افزایش خروجی ها، مختومه محوری و آمارگرایی که بارزترین نمادهای کارایی اند، هرچند در ظاهر منجر به افزایش تعداد پرونده های بسته شده است، افزایش دقت و کیفیت در رسیدگی های قضایی را به دست نداده است.
    کلیدواژگان: نظام عدالت کیفری، مدیریت گرایی، عدالت، کارایی، بهره وری
  • کیومرث کلانتری، عادل علیپور* صفحه 55
    نویسندگان مقاله حاضر به بررسی مقایسه ای موضوع فوت و فرار قاتل، مطرح شده در ماده 260 قانون سابق و ماده 435 قانون فعلی مجازات اسلامی و حالات و فروض احتمالی مربوط به این موضوع پرداخته و پس از ذکر سابقه فقهی آن، موضوعات زیر را بررسی کرده اند: مفهوم «فرار» جانی و مفاهیم مشابه و قابل قیاس با آن (مانند خودکشی قاتل)؛ تفاوت حکم بر حسب نوع قتل؛ لزوم تحقق شرط عدم دسترسی به جانی فراری؛ تعیین مسئول پرداخت دیه و نحوه آن؛ تسری یا عدم تسری حکم مذکور در این ماده به جرائم مادون نفس.
    کلیدواژگان: قتل، فرار جانی، خودکشی، دیه، اقارب
  • هادی رستمی*، علیرضا تقی پور صفحه 75
    اندیشه عدالت به مثابه انصاف، برگرفته از تفکر جان رالز، یکی از مشهورترین فیلسوفان سیاسی لیبرال در قرن بیستم است. رالز در شرح «نظریه عدالت» از توجیه کیفر غافل نبوده و آخرین دیدگاه ها و راهکارهای خود را هرچند موجز و گذرا، در خصوص نهاد مجازات ارائه می کند. دیدگاه این اندیشمند در اثر معروف «نظریه عدالت» کاملا متفاوت از نگاهی است که وی پیش از این در مقاله «دو مفهوم از قواعد» بیان کرده است. او در مقاله اخیر می کوشد آموزه های «مکافات گرایی» و «فایده گرایی» را در توجیه کیفر با هم پیوند دهد و هر یک را در جایگاه مناسبی بنشاند. به نظر می رسد رویکردی که رالز در «نظریه عدالت» در توجیه نهاد کیفر عرضه می کند، دکترین پیشین او را در مقاله «دو مفهوم از قواعد» نسخ کرده است. نوشته حاضر می کوشد تا ضمن طرح مقوله کیفر در سامانه عدالت به مثابه انصاف، صحت دیدگاه مذکور را به اثبات رساند.
    کلیدواژگان: رالز، انصاف، مکافات گرایی، فایده گرایی، عدالت
  • حسن پوربافرانی*، مهدیه سیفی صفحه 101
    یکی از نوآوری های قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، پذیرش مسئولیت کیفری اشخاص حقوقی است. با پذیرش این موضوع، بحث چگونگی مجازات آن ها نیز مطرح می شود. همان گونه که شخص حقوقی نمی تواند مرتکب هر جرمی شود، هر مجازاتی هم به او اعمال شدنی نیست. بر این اساس، ماده 20 این قانون، مجازات های اعمال شدنی برای اشخاص حقوقی را برشمرده است. در عین حال، این قانون همه نکات و مسائل مربوط به مجازات شخص حقوقی را بیان نکرده است. با توجه به ابهامات موجود در قانون در زمینه نحوه اعمال مجازات های اصلی، تکمیلی و...، نوشته پیش رو، مجازات های شخص حقوقی اعم از اصلی و تکمیلی و درجه بندی آن ها را ارزیابی و نقد می کند.
    کلیدواژگان: شخص حقوقی، مجازات اصلی، مجازات تبعی، مجازات تکمیلی، مجازات شرعی
  • مهدی صبوری پور* صفحه 129
    از جمله ضمانت اجراهایی که در برخی نظام های حقوقی برای رعایت قانون در تحصیل دلیل در نظر گرفته شده، این است که ادله گردآوری شده متعاقب اقدامات غیر قانونی ماموران، قابل ارائه و استناد در دادگاه نیستند. این امر تحت عنوان «قاعده رد ادله» شناخته می شود و از جمله در نظام حقوقی ایالات متحده، در رابطه با تفتیش و توقیف های غیر قانونی اعمال می شود. با توجه به اینکه اعمال این قاعده در برخی موارد منجر به سلب امکان محکومیت مجرمان خطرناک شده و انتقادات زیادی را برانگیخته، دیوان عالی این کشور در سال های اخیر در راستای تحدید دامنه آن حرکت کرده است.
    اما در نظام حقوقی ایران، قانون آیین دادرسی کیفری 1392، نیم نگاهی به این قاعده کرده و در تبصره 1 ماده 190 خود جلوه ای از آن را در حمایت از حق برخورداری از وکیل پذیرفته بود. اما این مقرره، هیچ گاه اجرایی نشد و پیش از آنکه به مرحله اجرا درآید، در اصلاحات قانون مذکور در سال 1394 تغییر یافت و قاعده رد ادله از آن حذف گردید. اصل 38 قانون اساسی و ماده 9 قانون احترام به آزادی های مشروع و حفظ حقوق شهروندی نیز اگرچه بر عدم پذیرش اقرار حاصل از شکنجه تصریح دارند، از نظر مبنایی، با قاعده رد دلیل تفاوت دارند و از این رو وجود آن ها را نمی توان به معنای پذیرش این قاعده در حقوق ایران دانست.
    بر این اساس در حال حاضر عملا هیچ مصداقی از قاعده مذکور در حقوق کیفری ایران به چشم نمی خورد.
    کلیدواژگان: دلیل، ضمانت اجرا، قاعده رد، قواعد دادرسی کیفری
  • رضا عباسپور*، علی واعظ طبسی صفحه 155
    تطهیر عواید ناشی از قاچاق مواد مخدر با هدف جلوگیری از کشف منابع درآمدهای نامشروع و مصرف دارایی تطهیرشده برای فعالیت های عمدتا قانونی صورت می پذیرد. این جرم در حقوق بین الملل بر خلاف حقوق داخلی مورد توجه قرار گرفته است. آنچه در این مقاله می آید تبیین عناصر متشکله تطهیر عواید ناشی از جرم در مفهوم عام و جرم تطهیر عواید ناشی از قاچاق مواد مخدر در مفهوم خاص و مداقه در مفهوم، ویژگی، اهداف و آثار آن است. پیشنهاد می شود که قانون گذار در قوانین و مقررات مربوط به مواد مخدر، تطهیر درآمدهای حاصل از فروش، خرید، تولید و ترانزیت مواد مخدر را به طور صریح جرم انگاری نماید. بدین منظور نویسندگان راهکارهایی را ارائه می کنند.
    کلیدواژگان: مواد مخدر، تطهیر، پول شویی، درآمدهای ناشی از جرم
  • محمود روح الامینی* صفحه 175
    با بررسی منابع تشکیل دهنده حقوق کیفری در اروپا از دو دوره متفاوت در خصوص منابع حقوق می توان سخن گفت. پیدایش مفهوم دولت ملت تحول بنیادینی در منابع حقوقی پدید آورده و موجب تمایزها و تفاوت های عمیقی در عناصر تشکیل دهنده حقوق در دوره پیش و پس از پیدایش دولت ملت شده است. منابع حقوقی به ویژه در عصر ظهور دولت ملت به عنوان یک واقعیت خارجی دارای ویژگی هایی هستند که این امکان را فراهم می کنند تا از یک سو ماهیت حقوق این دوره را به خوبی بشناسیم و از سوی دیگر به ماهیت حقوق قابل اعمال در پیش از پیدایش دولت ملت پی ببریم. در تحقیق حاضر در مرحله نخست ویژگی های حقوق قبل از ظهور مفهوم دولت ملت بررسی می شود و سپس مولفه ها و مشخصه های حقوق مدرن که بعد از پیدایش مفهوم ملت دولت در قالب یک سیستم هرمی شکل می گیرد، مورد تحلیل قرار می گیرد. امروزه در سطح کشورهای عضو اتحادیه اروپا حقوق جدیدی تحت عنوان حقوق اروپایی ظهور یافته که در کنار حقوق داخلی این کشورها قابلیت اجرایی دارد. حاکمیت حقوق جدید و نحوه تعامل آن با حقوق داخلی در سطح کشورهای عضو اتحادیه اروپا سبب تضعیف ویژگی های حقوق داخلی یا حقوق مدرن و سرانجام به چالش کشیده شدن نظام هرمی گردیده است.
    کلیدواژگان: هرم، نظم حقوقی، حقوق مدرن، حقوق اروپایی، سلسله مراتب، بی نظمی حقوقی و حقوق شبکه ای
  • علی افراسیابی* صفحه 199
    رویه های قانونی و اجرایی استفاده از سلاح گرم توسط پلیس، یکی از موضوعات بحث برانگیز مطالعات حقوق بشری است. پلیس انگلستان در زمینه تعدیل تیراندازی های پلیسی تجارب مطلوبی دارد که به نظر می رسد مطالعه آن ها می تواند برای پلیس ایران نیز مفید باشد. نوشته پیش رو با رویکردی تطبیقی می کوشد تا سیاست جنایی نظام حقوقی ایران و انگلستان را درباره حمل سلاح گرم و کاربرد آن در ماموریت های پلیسی بررسی نماید.
    اغلب ماموران پلیس ایران در جریان اقدامات روزانه، سلاح گرم حمل می کنند و در 12 مورد مذکور در قانون به کارگیری سلاح در موارد ضروری مصوب 1373 با رعایت شرط ضرورت می توانند از آن استفاده کنند. در انگلستان، عموم ماموران پلیس سلاح گرم حمل نمی کنند و موارد کاربرد آن را انجمن افسران ارشد پلیس تعیین می کند. بر اساس مقررات جاری انگلستان، ماموران پلیس فقط زمانی می توانند از سلاح گرم استفاده کنند که جان مامور یا شهروند بی گناه در معرض خطر فوری باشد. در این صورت، آن ها باید از فرمانده ارشد اجازه تیراندازی بگیرند، مگر اینکه کسب اجازه موجب تشدید خطرات جانی شود. برای کاهش تیراندازی های غیر مجاز در پلیس ایران ضروری است ماموریت های پلیسی بدون حمل سلاح گرم انجام شود و فقط در برخی استان هایی که حوادث تروریستی و حمله مسلحانه به ماموران سابقه دارد، ماموران به سلاح گرم تجهیز شوند. در خصوص موارد کاربرد سلاح گرم ضروری است فقط برای حفظ جان مامور یا شهروند دیگر از سلاح گرم استفاده شود و برای کشف جرم و دستگیری متهم از سلاح گرم استفاده نشود.
    کلیدواژگان: برقراری نظم، سلاح گرم، مسئولیت پذیری
  • یعقوب خاوری صفحه 225
|
  • Adel Sarikhani, Murteza Mirzaii Moqadam* Page 3
    The hierarchical retaliation (qisas) is of the innovations of the Islamic penal code (codified 1392). The main question is if it is possible basically to implement the retaliation (qisas) in a place differing from the crime ones especially in the lower ranks or it must be done solely in the same place of crime. Replying this question, the study of the thoughts of Imamiyah’s jurisprudents (fiqh Jurists) and Sunni’s ones reveals that there is a difference between the maḍbūṭ crimes which it is possible to be implemented qisas in its accurate position without exceeding the limits and bounds and the crimes which are not maḍbūṭ. Some Islamic jurists have not accepted the hierarchical retaliation (qisas) in non-accurate crimes (not maḍbūṭ) with respect to the equity in qisas and believe that in these kinds of crimes, the financial compensation to be paid to the victim (Diyya) is preferable. But some others have accepted it with regarding evidences such as Ijmāʿ (Arabic: “agreeing upon” or “consensus”), the ’umumat (generality) relating to Qisa and etc. In the maḍbūṭ crimes, most of the Islamic jurists think it is possible to implement the hierarchical retaliation (qisas) because it is possible in these kinds of crimes to implement the equal retaliation (qisas) and there is no reason that the crime victim implements qisas in a different place. Of course, some Islamic jurists believe that there is no problem to carry out the hierarchical retaliation (qisas) in these kinds of crimes and it is stipulated to the consent of murderers. Examining the opinion of the legislature shows that it does not pay attention to these separation and all crimes but with the consent of the murderer are the subject of this kind of qisas.
    Keywords: The hierarchical retaliation (qisas), The maḍbuṭ crimes, Nonaccurate crimes (not maḍbuṭ), Similarity (equality)
  • Razieh Ghasemi Kahrizsangi, Muhammad Farajiha* Page 29
    Criminal justice systems are complicated systematized structures with goals and multiple applications which they have been confronted with profound challenges in recent decades. These challenges are results of inefficiency, the enormous expense and a lengthy criminal procedure from one side and from the other side they are resulted from the crisis of the legitimacy and the public’s distrust to the criminal-justice institutions. The manageraialism is a modern mechanism to reply these problems in the public services with carrying out the methods of the private sections emphasizing on teachings of the customer orientation, assessing and performance management, passing clear performance standards and etc. It is scheduled considerable and fundamental reforms in making decisions and criminal-justice policing. But deep looking to the consequences and the manifestations of the manageraialism indicates the considerable theoretical and practical challenges in the area of the criminal interferences. One of these challenges is the challenge of the criminal justice and the efficiency. The aim of this paper is to draw the theoretical and practical dimension of the aforementioned challenge in the judicial systems with relying on the method of the documentary analysis and the present legal rules. The outcomes show that placing emphasis on the consequences, adjudged orientation and statisticalism which are the most prominent signs of the efficiency. Although it is leaded to increase the ended criminal cases apparently, the enhancement of accuracy and quality in the judicial enquiry has not been achieved.
    Keywords: Criminal justice system, Manageraialism, Justice, Efficiency, Judicial Productivity
  • Keyoumars Kalantari, Adel Alipour* Page 55
    The authors of the present note have examined the issue of the death and escape of murderer which has been determined in Article 260 of the former Islamic Penal Code of Iran and Article 435 of the present Islamic Penal Code of Iran and conditions and possible assumptions related to this subject and after mentioning its jurisprudential record, they have studied the following subjects: The concept of the murderer’s escape and similar and comparative concepts with it (like suicide of the murderer); the differences legal decisions with respect to killing; necessity of occurring the inaccessible condition (stipulation) to the escaped murderer (a fugitive); identifying the responsible for the payment of diya (punitive compensation) and its mechanism; compatibility of the mentioned verdict in this Article to the crimes except murder.
    Keywords: Murder, The escaped murderer (a fugitive), Suicide, Diya (punitive compensation), Family or relatives
  • Hadi Rostami*, Ali Reza Taghipour Page 75
    Justice thought as “fairness” is derived from John Rawls who was one of the most famous liberal political philosophers of the 20th century. Rawls in interpretation of “A Theory of justice” has not neglected the justification of punishment and has propounded his last opinions and approaches about the institution of penalties briefly. The attitude of this scholar in his famous work “A Theory of Justice” is completely different from his look which he has stated before in his article “Two Concepts of Rules”. In his latter article he tries to establish a connection between the teachings of retributivism and utilitarianism for the justification of punishment and places each of them in their proper position. It seems that the approach which Rawls has presented in “A Theory of justice” for justifying the institution of the punishment has abrogated (revoked) his former doctrine in his article “Two Concepts of Rules”. The present paper attempts to prove the validity of the mentioned attitude (idea) meanwhile determining the category of punishment in “the justice system as fairness”.
    Keywords: Rawls, Fairness, Retributivism, Utilitarianism, Justice
  • Hasan Pourbaferani*, Mahdieh Seifi Page 101
    One of the innovations of the new Islamic Penal Code of Iran (codified 1392) is the acceptance of the criminal liability of a legal person. With accepting this issue, the argument of how to punish them is also being issued. As well a legal person cannot commit every crime, it is also impossible to exercise every punishment for him. Based on it, Article 20 of this law has counted the operational punishments for a legal person. Yet this law has not stated all points and issues relating to a legal person. With regard to the ambiguities in this law in order to practice the main and supplementary punishments…, the paper criticizes and evaluates the punishments of a legal person and scales them including the main and supplementary punishments.
    Keywords: A legal person, Main punishments, Accessory punishments, Supplementary punishments, Islamic legal punishments
  • Mahdi Sabouripour* Page 129
    One of the sanctions in some legal systems to respect law in achieving considered evidences is the gathered evidences which are resulted from unlawful measures of officers are not qualified to be presented and given in courts. It is known as “the Exclusionary Rule” and like this, in the legal system of the United States in relation to the illegal inspection and seizure it is operated. With respect to this principle, in some cases exercising this rule leads to not convict the dangerous criminals and it has provoked a lot of criticisms and the United States Supreme Court has attempted to restrict the scope of this rule in recent years. But in the legal system of Iran, the code of the criminal procedure of Iran (codified 1392) has a (short) look to this rule and is accepted a manifestation of it (the right to have a lawyer) in its note 1 of Article 190. But this legal requirement never has been implemented and before it was put into effect or implemented, it was changed in the reforms of the mentioned law in 1394 and “the Exclusionary Rule” is rejected. The principle 38 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran and Article 9 of the law has clearly stated (accepted) the legitimate freedoms, and the protection of the citizens’ rights and in spite of being forbidden all forms of torture for the purpose of extracting confession or acquiring Information but they basically (fundamentally) differ from “the Exclusionary Rule” and for this reason the existence of these principles do not indicate the acceptance of this rule in law of Iran. Therefore, now practically there is no instance of the mentioned rule in the criminal law of Iran.
    Keywords: Evidence, Sanction, The Exclusionary Rule, The rules of criminal procedure
  • Reza Abbaspour*, Ali Vaez Tabasi Page 155
    Legitimizing earnings derived from drug smuggling are formed in order to disguise or conceal the identity of illegally obtained proceeds and integrate these legitimized funds into the legal activities. It has been considered (regarded) in international law but not being L paid attention by the national or domestic law. What this note states is determining the factors forming the legitimization of funds obtained from crime in general concept and crime of legitimatizing the proceeds of drugs in the specific concept and careful consideration of this concept, features, and goals and effects. It has been suggested that appended to the rules relating to drugs the legislature considers the criminalization of the legitimization of funds originated from selling, buying, manufacturing and transiting of drugs. At the end, the authors will present their views to codify a rule which is all-inclusive and allexclusive about the crime of the legitimization of funds originated from drugs.
    Keywords: Drugs, Legitimizing, Money laundering, Funds originated from crimes
  • Mahmud Rouholamini* Page 175
    With studying the sources comprised the criminal law in Europe; it can be mentioned two different periods in Europe concerning with the sources of law. The creation of the concept of the Nation-State has caused a fund mental evolution in the sources of the criminal law and it has made deep differences and differentiations in the elements comprising law in the before and after the rise of the Nation-State. The sources of law especially in the era of the Rise of the Nation-State as an external reality have characteristics which they make for us know the nature of this period from one side and understand the nature of law feasible in pre-origin of the Nation-State from the other side. The present note in the first stage has examined the features of law before the rise of the concept of the Nation-State and the components and Characteristics of the modern law which it has formed in the shape of pyramidal system after the rise of the concept of the Nation-State. Today among the countries of the European Union (EU) (EU member countries), a new law under the heading of European Union law has aroused which besides their internal law can be practical. Governing of the new law and the way of its interaction with national law among the countries of the European Union (EU) causes the attenuation of the characteristics of the national law of the European countries or modern law and at the end challenging the pyramidal system.
    Keywords: Pyramid, Legal order, Modern law, European law, Hierarchy, Legal disorder, the Laws of Networking
  • Ali Afrasiabi* Page 199
    Legal and executive precedent of police use of firearms is one of the hot issues of human rights studies. British police has justifiable experiences in the field regulating police shooting. They can be useful for Iran’s police. The present paper with comparative approach tries to explore the criminal policy of the legal system of Iran and of the United Kingdom about carrying firearms and use of them in police missions. Most of police officers of Iran carry firearms in their daily activities and in 12 mentioned cases in the law of use of firearms in necessary cases (codified 1373) with considering the provision of exigency they can use firearms. In Britain, most police officers do not carry guns and the cases to apply firearms are determined by the Chief Fire Officers Association or CFOA. According to the current regulations of the United Kingdom, the police officers can use firearms only when they are in danger of their life or an innocent citizen being in an immediate danger of death. In these cases they grant permission to shoot from the senior commander; otherwise granting permission causes the enhancement of danger for their life. To decrease the illegal shooting of Iran’s police it is necessary for police to carry out his missions without firearms and only in some provinces which they confront acts of terrorism and gun attack with previous record they are allowed to carry guns. For special cases to apply the firearm it is necessary only for protecting the life of police officers or other citizens and police should not use firearms in cases for exploring crimes or arresting the accused.
    Keywords: Establishment of discipline, Firearm, Taking responsibility