فهرست مطالب

مطالعات قدرت نرم - پیاپی 10 (بهار و تابستان1393)

نشریه مطالعات قدرت نرم
پیاپی 10 (بهار و تابستان1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شهروز ابراهیمی، احمد جالینوسی، طیبه قنواتی صفحه 9
    اهمیت قدرت نرم و فضای سایبری در بستر تکنولوژی های اطلاعاتی و ارتباطاتی بر کسی پوشیده نیست. چین با اذعان به این اهمیت و با این چشم انداز که جنگ های آینده ممکن است جنگ های سایبری باشد اهمیت ویژه ای در رویکردهای دفاعی-تهاجمی خود به فضای سایبر و قدرت نرم داده است. سوال اصلی نوشتار این است که جمهوری خلق چین در بستر قدرت نرم و فضای سایبر چه رویکرد دفاعی-تهاجمی پیش گرفته است؟ فرضیات نوشتار در پاسخ به سوال اصلی این است که 1- با توجه به این که جنگ های آینده ممکن است جنگ سایبری باشد، چینی ها در رویکرد دفاعی خود به دنبال حفظ شبکه های حیاتی و زیرساخت های حساس خود هستند. 2- چین به دنبال طراحی نوعی جنگ جدید است که در میادین آتی جنگ، برتری اطلاعاتی را در مقابل دشمنان بالقوه خود به آن اعطا نماید. مقاله به روش توصیفی - تحلیلی و با ابزار کتابخانه به رشته تحریر درآمده است یافته ها حکایت از آن دارد که چینی ها در طراحی جنگی خود برای آینده در مقابل رقبای بالقوه در جهت حفظ زیرساخت ها و شبکه های حیاتی خود در چارچوب رویکرد دفاعی و در جهت تخریب زیرساخت های حیاتی دشمنان در چارچوب رویکرد تهاجمی، دکترین جنگ سایبری و اطلاعاتی خود را تنظیم نموده اند.
  • حسین اصغری ثانی، محمد جواد رنجکش صفحه 25
    منزلت ملی یک کشور، تابع قدرت ملی و تصئیری است که یک کشور از خود، برای افکار عمومی جهان می سازند. این تصویر می تواند تابعی از قدرت سخت افزاری باشد و در دامنه ای از قدرت کوچک تا قدرت بزرگ نظامی جای گیرد و یا تابعی از قدرت نرم افزاری باشد و به عنوان یک برند مطرح گردد. قدرت سخت افزاری تا قبل از جنگ سرد، نقش قابل توجهی در مناسبات بین المللی داشت. همزمان با پایان جنگ سرد (1991)، تحولات تکنولوژیک و انقلاب در عرصه ارتباطات و اطلاعات و همچنین شتاب گرفتن فرآیند جهانی شدن و تحولات در حوزه دیپلماسی و سیاست بین الملل در قرن بیست و یکم، باعث شد تا عناصر جدیدی مانند: شبکه های ماهواره ای، ورزش، فرهنگ، تکنولوژی، گردشگری، اینترنت...در روابط بین الملل مطرح شود که تحولی در منابع ساخت قدرت به وجود آورد. ظهور این عناصر جدید، باعث تعریف جدیدی از قدرت شد که اصطلاحا «قدرت نرم» نامیده شد. قدرت نرم بیشتر از آنکه ابزاری بریا قدرت های بزرگ باشد؛ به مولفه ای مهم در سیاست کشورهای متوسط و کوچک قرار گرفت تا با استفاده از از آن آسیب پذیری خود را در برابر عوامل داخلی و خارجی کمتر کنند. در این میان، قطر به عنوان یک کشور کوچک و آسیب پذیر با تکیه بر حمایت های خارجی و استفاده از منابع نرم افزاری چون رسانه، ورزش، اقتصاد، فرهنگ و آموزش و گردشگری... توانست منزلت ملی خود را در نظام بین الملل تا حدودی ارتقا ببخشد و از این راه امنیت ملی خود را تامین کند.
  • فرزاد جهان بین، اعظم امامی صفحه 49
    با حاکم شدن گفتمان نرم بر محیط امنیتی نظام جهانی، اولا ماهیت مفاهیمی چون قدرت، تهدید و امنیت و نحوه ارتباط میان آن ها در حال دگرگونی است و ثانیا مشارکت، اعتماد و وفاداری مردم به دولت و در یک کلام سرمایه اجتماعی نقشی مهم در تامین امنیت ملی و مقابله با تهدیدات امنیتی و نیز افزایش میزان قدرتمندی کشورها یافته است. در این دیدگاه میزان امنیت و قدرت ماهیتی متفاوت و معطوف به مردم دارد. از همین رو سرمایه اجتماعی می تواند به عنوان حلقه اتصال بین سه مولفه قدرت، امنیت و تهدید در گفتمان نرم افزاری قرار گیرد. در همین راستا سوال اصلی پژوهش حاضر عبارت است از اینکه: چگونه می توان میان سه مولفه قدرت تهدید و امنیت نرم ارتباط برقرار نمود؟ که در پاسخ به سوال، الگوی ارتباطی بین سه مولفه طراحی شده است. به نظر می رسد در گام اول بتوان با بهره گیری از سرمایه اجتماعی به مثابه منبع مشترک هر سه مفهوم، و در گام دوم با شاخص سازی مناسب برای سرمایه اجتماعی، نوعی ارتباط نرم بین این واژگان برقرار نمود. این نحوه ی ارتباط به خصوص در مقطع انتخابات می تواند کارآمد باشد. روش انجام انجام این پژوهش توصیفی - تحلیلی است و شیوه گردآوری مطالب از طریق مطالعه کتابخانه ای اسنادی می باشد.
  • کریم مهری، بهجت یزدخواستی، محمدحسین پناهی صفحه 75
    سیاست گذاری قومی از مباحث مهم سیاسی - اجتماعی سخنان مقام معظم رهبری است به رغم بحث ها و گفتگو های فراوانی که در این زمینه میان مدیران و رهبران جامعه ما صورت گرفته است اما هنوز این مفهوم و مصادیق آن در قالب یک الگوی علمی و مدون ارائه نشده است حال آنکه حدود پنج دهه از مطرح شدن و عملیاتی شدن سیاست گذاری قومی در غرب می گذرد. این تحقیق به منظور پر کردن خلا علمی در کشور و با الگو قرار دادن سخنان مقام معظم رهبری به بررسی اندیشه های آن شخصیت در زمینه سیاست گذاری قومی پرداخته است. هدف از این تحقیق بررسی سوال اساسی چیستی، چرایی و چگونگی سیاست گذاری قومی و ارائه یک الگوی جامع در این زمینه است. در این تحقیق که یک پژوهش بنیادی از نوع توصیفی - اکتشافی است. برای بررسی الگوی سیاست گذاری قومی از دیدگاه مقام معظم رهبری از روش تحلیل مضمون استفاده شده است. برای گردآوری و شناسایی مضامین مرتبط با سیاست گذاری قومی نخست مبانی نظری و دیدگاه های مختلف صاحب نظران غربی طی سال های اخیر بررسی شده است سپس با بررسی و مطالعه سخنان مقام معظم رهبری مضمون های مرتبط، استخراج و کدگذاری گردیده است. نتایج تحقیق نشان می دهد این الگو دارای سه مضمون غالب چیستی، چرایی و چگونگی است. روابط میان این مضمون ها نیز در قالب یک الگو کلی ارائه شده است.
  • سید مجتبی موسوی نقابی، ابراهیم طاهری بزی، مرتضی انوشه صفحه 99
    از منظر نظام های سکولار و مادی گرای غرب، دوره نظام وظیفه به صورت غیر حرفه ای و کنونی آن در ایران از سودمندی لازم برخوردار نیست، اما از دیدگاه نویسندگان مقاله، در نظام ارزشی جمهوری اسلامی ایران، خدمت سربازی می تواند واجد ارزش های والایی باشد که باعث افزایش قدرت ملی، به خصوص در عرصه نرم، شود. هدف اصلی پژوهش حاضر واکاوی کارکردهای فردی - اجتماعی دوره نظام وظیفه و بررسی تاثیر این کارکردها بر ارتقای قدرت نرم ملی است. روش تحقیق پژوهش حاضر آمیخته اکتشافی مبتنی بر فن دلفی است، که در گام اول با استفاده روش تحقیق کیفی، کارکردهای دوره نظام وظیفه بر افزایش قابلیت های فردی و اجتماعی مشمولین شناسایی شده و در گام دوم با انجام پیمایش (روش تحقیق کمی) تاثیرات شناسایی شده مورد راست آزمایی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان می دهد که دوره نظام وظیفه باعث افزایش خوداتکایی شخصی سربازان، روحیه تعاون و همکاری بین فردی، آشنایی با فرهنگ مردمان ایران اسلامی، افزایش حس تعلق سربازان به نظام می گردد. این تاثیرات می تواند در افزایش آگاهی ها و توانایی های جوانان نقش مهمی ایفا کرده و در بلند مدت موجب ارتقای قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران می گردد.
  • احمد نادری صفحه 123
    سیر تحول نظریاتی که در مورد نقش پهنه های جغرافیایی در سیاست داخلی و بین الملل مطرح شده است، قدمتش بیش از یک قرن دارد. این نظریات در بدو امر حالتی کاملا ژئوپلتیک داشت، اکنون در قرن بیست و یکم با در نظر گرفتن رویکردهای فرهنگی و نقش فرهنگ در سیاست بین الملل، در دستور کار علوم اجتماعی و سیاسی از سویی و از سوی دیگر سیاست های عملی قرار گرفته است. سیر گذار این نظریات را می توان از ژئوپلتیک به ژئوکالچر ترسیم نمود که در همه این نظریات، منطقه خاورمیانه و جهان اسلام نقشی پررنگ در آن ها داشته است. مسئله اصلی مقاله این است که نقش ایران به عنوان یکی از کشورهای مهم اسلامی در این سیر تحول چیست؟ موقعیت کنونی ایران در عرصه تمدن اسلامی در کشمکش با سایر رقبای اسلامی آن از یکسو و نقش آن در نزاع با کشورهای نماینده سایر تمدن ها و به طور ویژه تمدن غرب به رهبری آمریکا چیست؟ با استفاده از روش اسنادی و مطالبات کتابخانه ای نشان داده ایم که با فروپاشی قدرت هایی نظیر مصر و عراق، جبهه نبرد درون تمدن اسلامی به رقابت میان ایران و عربستان رسیده و ایران به سوی کسب نمایندگی تمدن اسلامی پیش می رود و از سوی دیگر، تمدن اسلامی با محوریت ایران تبدیل به رقیبی جدی برای ایالات متحده آمریکا شده است.
|
  • Shahroz Ebrahimi, Ahmad Jalinosi, Tayebeh Ghanvati Page 9
    The influence of soft power and cyber space in the information and communication fields isn’t negligible for anyone. According to acknowledging that the future wars will change to cyber wars, China has emphasizes on cyber space and soft power in the defensive-offensive approaches. The main question of this article is that, what defensiveoffensive approach to be applied in the field of soft power and cyber space by People’s Republic of China? The assumptions for answer to this question are included: 1. Considering that, the future wars may be change to cyber war, Chinese focus on protection of critical networks and vital infrastructures. 2. China investigates the new type of war that flaunts its information superiority to potential enemies in the future battlefields. This investigation has been written by the descriptive-analytical method and using library tools. Results show that Chinese in the field of future war design against potential competitors regularize the professionals of cyber and information war in order to protecting their critical networks and vital infrastructures (in the field of defensive approach) also destroying enemy critical infrastructures (in the field of offensive approach).
    Keywords: Internet, Cyber war, China cyber professionals, Soft power, Cyber space
  • Hossien Asghar Thani, Mohammad Javad Ranjkesh Page 25
    Dignity of a nation is a function of national power and the image of that country in world opinion. This image can be a function of hardware and military power in the range of low or high power or as a function of the software and may be considered as a brand. Hardware power before the Cold War had a significant role in international relations. Coincides with the end of the Cold War (1991), technological developments and the revolution in communications and information as well as the process of globalization and developments in the field of diplomacy and international politics in 21st century Led to new elements such as satellite channels, sports, culture, technology, tourism, international relations, internet that create developments sources. The emergence of these new elements will lead to a new definition of the power called “soft power”. Soft power is more than an instrument for great power, its used as a important factor in politics of small and medium countries that help them to protect themselves from internal and external factors. So Qatar as a small and vulnerable country used foreign support and used software like media, sport, economy, education, tourism and etc. to find and increase its prestige in the world.
    Keywords: Soft power, National prestige, Foreign policy, Qatar, Al Jazeera, Mediation
  • Farzad Jahanbin, Azam Emami Page 49
    With domination of soft discussion to security of governors, first the nature of concepts such as power, security threats, and the relationship between them is changing And secondly, partnership, trust and loyalty of the people to the government and in a single word, social capital played an important role in national security and counter security threats has also increased the amount of powerful countries. In this regard, security and power is people oriented. Thus, social capital may serve as a link between the three components of strength, security and threatening. So the main question of this paper is how to create link between these three factors. To answer this question, the communication pattern between the three components has been designed. So first we can Use social capital as a shared resource for all three concepts, and then with appropriate indicators of social capital and establish smooth relationship between the terms. This election is also about communication, especially in schools. Method of this paper is descriptive - analytical study of practices through the compilation of library documents.
    Keywords: Soft power, Soft threat, Soft security, Social capital, Political nstability
  • Karim Mehri, Behjat Yazdkhasti, Mohammad Hossein Panahi Page 75
    National policy is an important issue in Leader’s Remarks, Despite many discussions and conversations has been between managers and leaders But still this concept and its instances in a scientific and systematic pattern that is not crystal clear, although it has been for about five decades of ethnic policy in West society. This study examines the ideas of the leader as model to deals with ethnic policy. The purpose of this study is to investigate fundamental questions of what, why and how national policy develops and can be used as a model. This study is a descriptive – heuristic to investigate the pattern of ethnic policy from the perspective of the Leader. To gather and identify different perspectives and theoretical implications, first Western scholars in recent years has been reviewed then by study of Supreme Leader’s words, contents are extracted and coded. The results show this model has three dominant: nature, why and how, so Relations among these themes are presented in the form of a general pattern.
    Keywords: Ethnic policy, Leadership, Content analysis
  • Mojtaba Mosavi Neghabi, Ibrahim Taheri, Morteza Anosheh Page 99
    From the perspective of secular and materialist, the Iranian military is unprofessional and its current usefulness is not necessary. But from the perspective of the authors, the value system of the Islamic Republic of Iran, military service is a noble value that can meet increasing national power, especially in the realm of soft power. The main objective of the present study analyzed the individual functions, military, and explores the impact of these functions on improving the nation’s soft power. Exploratory mixed methods research design is based on Delphi method, the first step is using qualitative research methods, Military functions to enhance individual and manpower capabilities identified in the second step with a survey (quantitative research methods), and the impacts identified were verified. The results indicate that military increased soldier’s personal self-belief, boost morale, interpersonal cooperation, dating cultured people of Iran, the increased sense of territory and will increase the sense of belonging to government. These effects can play an important role in raising awareness and abilities of young people and the long term promote soft power in the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Soft war, Soft power, Military, Individual, social functions
  • Ahmad Naderi Page 123
    Evolution of ideas about the role of domestic politics and international geographic zones has been proposed, which dates back over a century. These theories state that initially had quite a geopolitical, now in the twenty-first century with regard to cultural approaches and the role of culture in international politics, are in the agenda of social and political science and on the other hand is under control of actual policies. The comments of geopolitical transition process can be traced to geoculture in all these theories, the Middle East and the Muslim world had an important role in this issue. The main matter is: what is Iran’s role as one of the leading countries in this evolution? What are the current situation in the field of Islamic civilization in conflict with those of other competitors and its role in conflict countries and representatives of other civilizations, especially with the West, led by America? Using a library of documents and studies have shown the collapse of the powers such as Egypt and Iraq, the Battle front is within Islamic civilization reached the relations between Iran and Saudi Arabia, and Iran’s representative to the Islamic civilization progress. On the other hand, Iran as central Islamic civilization has become a serious rival to the United States.
    Keywords: Islamic republic of Iran, Islamic civilization, Islamic awakening, Middle East, Geopolitics, Geoculture